Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Dope_Man
#5701 Re: Ateizam
Ma trolanje cisto. Lijepo joj je objasnjeno vec kako to i kojim konkretno potezima su cak i u 21. vijeku organizacije i politicari gusili rad u odredjenim poljima a sve zbog pretpostavke bazirane na religijskom ucenju o ''svetosti ljudskog zivota''. Ali trol ostaje trol i kontrirace od besvjesti samo zarad kontriranja, tako da je bespotrebno toliko paznje posvecivati.
Ili ukratko: Don't feed the troll.
Ili ukratko: Don't feed the troll.
-
Hakiz
#5702 Re: Ateizam
http://www.catholicnewsagency.com/news/ ... n_paul_ii/Connaisseur Karlin wrote:ne vjerujem puno pricama Papa i Hawking relacija i njhovim misljenjimaHakiz wrote:Papa Ivan Pavle 2. je kada je primio Stivena Hokinga rekao da naučnici slobodno mogu da istražuju sve osim Velikog praska. Ako je vjerovati Hokingu.Connaisseur Karlin wrote:
Gdje je religija uspjela zabraniti daljnji rad naucnicima rad na kloniranju ili uzgoju organa?
Daj mi konkretne primjere zabrana?
Naravno, u 20. vijeku u seularnim državama religije ne mogu zabraniti, tak oda je gorna rečenica više stav pape, to jeste šta bi papa uradio nauci i naučnicima da ima moć.
A Kopernik, Galileo itd su ti dokazi da je religija uspjela zabraniti rad naučnicima i nauci. Dok je imala tu moć, naravno. Pa kada joj je moć opala, stvari su se promijenile. Ali, vjeruj mi, da je konkretno katolička crkva imala kontinuitet moći, ne bi mi danas ovako razgovarali. Vjerovatno ne bi postojali kompjuteri.![]()
Hakiz, nauka se nije iskljucivo razvijala na evropskom kopnu, tako de ne mozemo znati , kako bi bio u drugacijim okolnostim, mozda bi Azija postala centar naucnog istrazivanja, no takva razmisljanja su bespotrebna
Pa, da su istok, dakle Azija, Bliski istok, pa i jug, dakle Afrika bili sposobni da postanu vodeći naučni centri, postali bi. Dakle, u srednjem vijeku Evropa je u naučnom maraku. Crkva guši nauku. Kako su otprilike u to doba Arapi prednjačili u nauci, to im je bila sjajna prilika da ostave Evropu daleko iza sebe. Ali, to se nije deslio, Arapi su posustali, daleki istok (Azija) takođe. A to znači da istok ne bi postao centar naučnog istraživanja. Nauka je u principu, osim sporadično, bila mrtva od otprilike istjerivanja Arapa iz Španije, pa do Renesanse. Kada se nauka ponovo polako budi, ali u Evropi, ne na istoku.
Zašto su Arapi, pa i Azija, posustali u nauci, i to prije nego što su Evropljani krenuli u kolinzatorska osvajanja, to bi trebalo pitati njih.
Last edited by Hakiz on 03/07/2017 21:31, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#5703 Re: Ateizam
Mnogi faktori u drustvu "guse" relgiiju, zato je tvoj/njegov stav prilicno iskljucivgrayburn wrote:On nije rekao da religija zabranjuje naucni rad, nego da gusi. Osnova naucnih radova nije prioritiziranje ili novac, nego puka znatizelja.Connaisseur Karlin wrote:
Gdje je religija uspjela zabraniti daljnji rad naucnicima rad na kloniranju ili uzgoju organa?
Religija cini ljude manje znatizeljnim - jer za mnogo stvari postoji vec "odgovor". Da li je samozadovoljavanje dobro ili lose za ljude? Ljudi bez religije kazu: hajde da ispitamo, religiozni ljudi kazu: poslanik nam je vec objasnio. Mogu li psihoaktivne supstance biti dobre za covjeka? Ljudi bez religije istrazuju, religiozni ljudi kazu estagfirullah.
I tako milion stvari. Jedna po jedna cine cvorove u mrezi saznanja. Shvatas?
Ljudi bez religije kazu hajmo pricati o Bogu, religiozni ljudi kazu da se to ne smije.
Religija gusi znatizelju, a time i nauku.
prvi put cujem da rrelgiija fromira ljue manje znatizeljnim, molim te, objaan, kako i n akoji nacin se desava doticni poces
abrhamske religije jesu formlano postavile striktniji stav prema seksu, kao rezultat razmisljanja drustva doticne pred-abrhamske epohe, tj, prije formiranja doticnih relgiija
- Connaisseur Karlin
#5704 Re: Ateizam
klasicni primjer sukoba misljenja u medijima , ali je interesantno, da nikad nije dovoljno objanjen Papin ili Hawkijev stavHakiz wrote:http://www.catholicnewsagency.com/news/ ... n_paul_ii/Connaisseur Karlin wrote:ne vjerujem puno pricama Papa i Hawking relacija i njhovim misljenjimaHakiz wrote:
Papa Ivan Pavle 2. je kada je primio Stivena Hokinga rekao da naučnici slobodno mogu da istražuju sve osim Velikog praska. Ako je vjerovati Hokingu.
Naravno, u 20. vijeku u seularnim državama religije ne mogu zabraniti, tak oda je gorna rečenica više stav pape, to jeste šta bi papa uradio nauci i naučnicima da ima moć.
A Kopernik, Galileo itd su ti dokazi da je religija uspjela zabraniti rad naučnicima i nauci. Dok je imala tu moć, naravno. Pa kada joj je moć opala, stvari su se promijenile. Ali, vjeruj mi, da je konkretno katolička crkva imala kontinuitet moći, ne bi mi danas ovako razgovarali. Vjerovatno ne bi postojali kompjuteri.![]()
Hakiz, nauka se nije iskljucivo razvijala na evropskom kopnu, tako de ne mozemo znati , kako bi bio u drugacijim okolnostim, mozda bi Azija postala centar naucnog istrazivanja, no takva razmisljanja su bespotrebna
- grayburn
#5705 Re: Ateizam
Odgovori mi npr za droge - kako religiozni ljudi mogu ispitivati uticaj droga na mozak, drustvo itd. ako zu zabranjene?Connaisseur Karlin wrote:Mnogi faktori u drustvu "guse" relgiiju, zato je tvoj/njegov stav prilicno iskljucivgrayburn wrote:On nije rekao da religija zabranjuje naucni rad, nego da gusi. Osnova naucnih radova nije prioritiziranje ili novac, nego puka znatizelja.Connaisseur Karlin wrote:
Religija cini ljude manje znatizeljnim - jer za mnogo stvari postoji vec "odgovor". Da li je samozadovoljavanje dobro ili lose za ljude? Ljudi bez religije kazu: hajde da ispitamo, religiozni ljudi kazu: poslanik nam je vec objasnio. Mogu li psihoaktivne supstance biti dobre za covjeka? Ljudi bez religije istrazuju, religiozni ljudi kazu estagfirullah.
Ljudi bez religije kazu hajmo pricati o Bogu, religiozni ljudi kazu da se to ne smije.
prvi put cujem da rrelgiija fromira ljue manje znatizeljnim, molim te, objaan, kako i n akoji nacin se desava doticni poces![]()
![]()
abrhamske religije jesu formlano postavile striktniji stav prema seksu, kao rezultat razmisljanja drustva doticne pred-abrhamske epohe, tj, prije formiranja doticnih relgiija
Kako religiozno drustvo moze istrazivati poliamoriju?
Kako religiozno drustvo moze istrazivati tehnologiju koja bi nas ucinila besmrtnim, obzirom da je premisa religije zivot poslije smrti?
- Connaisseur Karlin
#5706 Re: Ateizam
grayburn wrote:Odgovori mi npr za droge - kako religiozni ljudi mogu ispitivati uticaj droga na mozak, drustvo itd. ako zu zabranjene?Connaisseur Karlin wrote:Mnogi faktori u drustvu "guse" relgiiju, zato je tvoj/njegov stav prilicno iskljucivgrayburn wrote:
On nije rekao da religija zabranjuje naucni rad, nego da gusi. Osnova naucnih radova nije prioritiziranje ili novac, nego puka znatizelja.
prvi put cujem da rrelgiija fromira ljue manje znatizeljnim, molim te, objaan, kako i n akoji nacin se desava doticni poces![]()
![]()
Kako religiozno drustvo moze istrazivati tehnologiju koja bi nas ucinila besmrtnim, obzirom da je premisa religije zivot poslije smrti?
pitaj religiozne naucnike
-
Hakiz
#5707 Re: Ateizam
Pa, Hawking je jasno rekao šta misli o istraživanju postanka svemira, ako si ga čitala onda sve znaš, to mu je životna misija. A papa je također jasno rekao "Ne petljajte se u to" (Valjda zato što se uplašio da bi naučnici mogli otkriti da boga nema, ne postoji drugi razlog).Connaisseur Karlin wrote:
klasicni primjer sukoba misljenja u medijima , ali je interesantno, da nikad nije dovoljno objanjen Papin ili Hawkijev staviz clnanka nismo nista konkretno sanzali sto Papa ili Hawking konkretno misle o doticnom naucnm porjektu
Dakle, sve je jasno.
Ali, kako ti nikada ne bi priznala da si u nečemu pogriiješila...
- grayburn
#5708 Re: Ateizam
Pitaj ti (ako ih uopste nadjes).Connaisseur Karlin wrote: pitaj religiozne naucnike
Jer tebi su ti odgovori ocigledno potrebniji, jer si neuka.
-
Hakiz
#5709 Re: Ateizam
Je li moguće da je Karlin konačno ostala bez teksta!!!!!!!!!!!Connaisseur Karlin wrote:grayburn wrote:
Odgovori mi npr za droge - kako religiozni ljudi mogu ispitivati uticaj droga na mozak, drustvo itd. ako zu zabranjene?
- Connaisseur Karlin
#5710 Re: Ateizam
naravo da i ih ima, i naravno da znam nekoliko, zar ti je to tako tesko povjerovatigrayburn wrote:Pitaj ti (ako ih uopste nadjes).Connaisseur Karlin wrote: pitaj religiozne naucnike
- Connaisseur Karlin
#5711 Re: Ateizam
pa to je tako kad pricaju dvije osobe koje nemaju dovoljno volje da upoznaju stav i nanej druge osobe, to su spike licnosti koje svoje konverazcije vode rlo formlano, nema tu nikakve teznje ka ozbiljnoj konverzaciji , zato sam napisala, ne obracam paznju na medijske licnostiHakiz wrote:Pa, Hawking je jasno rekao šta misli o istraživanju postanka svemira, ako si ga čitala onda sve znaš, to mu je životna misija. A papa je također jasno rekao "Ne petljajte se u to" (Valjda zato što se uplašio da bi naučnici mogli otkriti da boga nema, ne postoji drugi razlog).Connaisseur Karlin wrote:
klasicni primjer sukoba misljenja u medijima , ali je interesantno, da nikad nije dovoljno objanjen Papin ili Hawkijev staviz clnanka nismo nista konkretno sanzali sto Papa ili Hawking konkretno misle o doticnom naucnm porjektu
Dakle, sve je jasno.
Ali, kako ti nikada ne bi priznala da si u nečemu pogriiješila...
- Connaisseur Karlin
#5712 Re: Ateizam
ne Hakize, to je bio odgovorHakiz wrote:Je li moguće da je Karlin konačno ostala bez teksta!!!!!!!!!!!Connaisseur Karlin wrote:grayburn wrote:
Odgovori mi npr za droge - kako religiozni ljudi mogu ispitivati uticaj droga na mozak, drustvo itd. ako zu zabranjene?
-
Hakiz
#5713 Re: Ateizam
Ako je neko naučnik i svjesno izbjegava rad koji bi ga mogao dovesti u situaciju u kojoj bi mu se naučna otkrića sukobila sa religijom, ta osoba nije pravi naučnik nego licemjer.Connaisseur Karlin wrote:naravo da i ih ima, i naravno da znam nekoliko, zar ti je to tako tesko povjerovatigrayburn wrote:Pitaj ti (ako ih uopste nadjes).Connaisseur Karlin wrote: pitaj religiozne naucnike
Ako je neko religiozni naučnik i ako odbaci svoja naučna otkrića jer ruše postulate njegove religije, ta osoba nije naučnik.
Ako je neko religiozni naučnik i ako odbaci postulate religije jer je naukom otkrio da ne vrijede, ta osoba nije religiozna.
Tako da je malo vjerovatno da postoji religiozni naučnik.
Postoji i treća varijanta, da nauka dokaže religijske postulate. Ali, u milenijima postojanja i religije i nauke se to nije desilo, još ni jedan religijski postulat nije naučno dokazan, tako da je to i manje vjerovatno nego da postoji religiozan naučnik.
Last edited by Hakiz on 03/07/2017 21:48, edited 1 time in total.
- triconja
#5714 Re: Ateizam
Hojdidera na moju temu, zanima me koje je tvoje misljenje o istoj, ako ikako mozeConnaisseur Karlin wrote:
- grayburn
#5715 Re: Ateizam
Hajde nas malo prosvijetli, ko su po tebi najutjecajniji savremeni muslimanski naucnici?Connaisseur Karlin wrote:naravo da i ih ima, i naravno da znam nekoliko, zar ti je to tako tesko povjerovatigrayburn wrote:Pitaj ti (ako ih uopste nadjes).Connaisseur Karlin wrote: pitaj religiozne naucnike
- Connaisseur Karlin
#5716 Re: Ateizam
to je potpuno nepravilno razmisljanje, jer ako neko vjeruje u Boga, vjeruje onako kako zna i zeli , jer i unutars svake relgije postoje sukobi misljenja vezani za iste teme i debate, a atisticka iskljucivost je jako slican iskljucivosti vjernika, nijedna strana ne korsiti common senseHakiz wrote:Ako je neko naučnik i svjesno izbjegava rad koji bi ga mogao dovesti u situaciju u kojoj bi mu se naučna otkrića sukobila sa religijom, ta osoba nije pravi naučnik nego licemjer.Connaisseur Karlin wrote:naravo da i ih ima, i naravno da znam nekoliko, zar ti je to tako tesko povjerovatigrayburn wrote: Pitaj ti (ako ih uopste nadjes).
Ako je neko religiozni naučnik i ako odbaci svoja naučna otkrića jer ruše postulate njegove religije, ta osoba nije naučnik.
Ako je neko religiozni naučnik i ako odbaci postulate religije jer je naukom otkrio da ne vrijede, ta osoba nije religiozna.
Tako da je malo vjerovatno da postoji religiozni naučnik.
- Connaisseur Karlin
#5717 Re: Ateizam
morat ces se ukljuciti u akademske krguove, i rijesit ces problemgrayburn wrote:Hajde nas malo prosvijetli, ko su po tebi najutjecajniji savremeni muslimanski naucnici?Connaisseur Karlin wrote:naravo da i ih ima, i naravno da znam nekoliko, zar ti je to tako tesko povjerovatigrayburn wrote: Pitaj ti (ako ih uopste nadjes).
- Connaisseur Karlin
#5718 Re: Ateizam
a zasto te interesira moje misljenjetriconja wrote:Hojdidera na moju temu, zanima me koje je tvoje misljenje o istoj, ako ikako mozeConnaisseur Karlin wrote:
- grayburn
#5719 Re: Ateizam
Ma veze ti nemas.Connaisseur Karlin wrote:morat ces se ukljuciti u akademske krguove, i rijesit ces problemgrayburn wrote: Hajde nas malo prosvijetli, ko su po tebi najutjecajniji savremeni muslimanski naucnici?informiraj se, ako te ziasta interesiraju
- Connaisseur Karlin
#5720 Re: Ateizam
pises nonsensegrayburn wrote:Ma veze ti nemas.Connaisseur Karlin wrote:
morat ces se ukljuciti u akademske krguove, i rijesit ces probleminformiraj se, ako te ziasta interesiraju
- grayburn
#5721 Re: Ateizam
Kako mislis?Connaisseur Karlin wrote:pises nonsensegrayburn wrote:Ma veze ti nemas.Connaisseur Karlin wrote:
morat ces se ukljuciti u akademske krguove, i rijesit ces probleminformiraj se, ako te ziasta interesiraju
- triconja
#5722 Re: Ateizam
Zanima me jer hocu da znam kakvo je tvoje misljenjeConnaisseur Karlin wrote:a zasto te interesira moje misljenjetriconja wrote:Hojdidera na moju temu, zanima me koje je tvoje misljenje o istoj, ako ikako mozeConnaisseur Karlin wrote:
- Connaisseur Karlin
#5723 Re: Ateizam
pa mogu napisati, ali ne znam tvoju temutriconja wrote:Zanima me jer hocu da znam kakvo je tvoje misljenjeConnaisseur Karlin wrote:a zasto te interesira moje misljenjetriconja wrote: Hojdidera na moju temu, zanima me koje je tvoje misljenje o istoj, ako ikako moze, naravno ako hoces
.
- triconja
#5724 Re: Ateizam
Tema je "Religija kao "rezerva""Connaisseur Karlin wrote: pa mogu napisati, ali ne znam tvoju temu
- harač
#5725 Re: Ateizam
nadam se da ne mislis na naučnike "imena orijentalnog porijekla"Connaisseur Karlin wrote:
uzgred da spomenemo da od trojice "muslimana" koji su ikada dobili nobelovu nagradu u području nauke dvojica su ahmedije, tj. ljudi koji odbacuju ideju da je muhamed posljednji božiji poslanik (u kojoj ih mjeri to i dalje čini muslimanima, iako ih isti vole isticati u ovim raspravama, drugo je pitanje). za trećeg je teško reći u kojoj mjeri je prakticirajući (ili bilo kakav) musliman. svojoj autobiografiji uzgred spominje život na selu i upoznavanje s islamom i, što bi neki ovdje rekli, previše bukvalno shvatanje opisa raja (što je sklono djeci, valjda... i smrčku)