KUP BiH
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- Lakat Jebić
#5701 Re: KUP BiH
Allaha mi logovani, ti si si sampion 
- karanana
#5702 Re: KUP BiH
a ako siroki bude recimo 2. na tabeli i osvoji kup?
da li se i tada otvara mjesto 4. ili gubimo jednog predstavnika?
- Lakat Jebić
#5703 Re: KUP BiH
Logika iza ovog pravila koje je nekad vazilo (ne znam jesul mijenjali) je sljedeca: kup mora dat ucesnika euro takmicenja. Ako siroki osvoji kup, oni idu u evropu preko kupa, a standardno dvije ekipe idu u evropa ligu iz lige. Normalno, ne gubi se predstavnik, nego sljedeci na tabeli ide u evropu.karanana wrote:a ako siroki bude recimo 2. na tabeli i osvoji kup?
Ako siroki osvoji duplu krunu, ne mogu oni preko kuoa u evropu, jer kao prvaci igraju vise takmicenje, ligu prvaka. U tom slucaju, preko kupa u evropa ligu ide finalista kupa.
Kazem opet, ovako je bilo prije 3 sezone, moguce da su mijenjali
-
todd_smith
#5704 Re: KUP BiH
a jesu ovi zeljovci navalili da proguraju olimpic u Evropu...

- jeza u ledja
#5705 Re: KUP BiH
Ima li gdje to pravilo o plasmanu u Evropu da se procita? Je li to odredjuje UEFA ili NFSBiH? Mislim ovo, ne oko broja predstavnika vec plasmana.
- phillie
#5706 Re: KUP BiH
Mislim da nisi u pravu, jer pred ovo finale je doslo pismo iz UEFA-e u kojem se kaze da se ukida to pravilo da finalist kupa ide u Evropa Ligu, i da to mjesto se "prenosi" na prvenstveni plasman. Takvo je bilo objasnjenje iz Saveza...Lakat Jebić wrote:Ovako je bilo kad su zeljo i celik bili u finalu kupa. Da je zeljo te godine uzeo i titulu celik bi isao u evropu
Ako se tome doda i problem sa licencama, onda se dolazi do zakljucka da ni poslije 30.kola se nece znati ko gdje ide...
Evo nesto iz tog vremena:
http://forum.klix.ba/finale-kupa-celik- ... l#p5527078
Edit: a ima i ovo
Hajd ti sad znaj ko odredjuje pravila? Meni se cini da tu nas Savez malo kaki i manipulise...za cije interese, ko zna?A team may qualify for European competitions through more than one route. In all cases, if a club is eligible to enter the UEFA Champions League then the Champions League place takes precedence and the club does not enter the UEFA Europa League. The UEFA Europa League place is then granted to another club. If a team qualifies for European competition through both winning a cup and league placing, the "spare" UEFA Europa League place will go to either the cup runners-up or the highest placed league team which has not already qualified for European competition, depending on the rules of the national association.
-
Ripicipi
#5707 Re: KUP BiH
Nemile scene u Širokom Brijegu
Revanš susret polufinala Kupa Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Borca imao je i svoje treće poluvrijeme.
Pobjedu Širokom Brijegu i plasman u finale Kupa donio je Wagner u samom finišu meča, a navodno su malo nakon toga pojedini članovi Upravnog odbora Širokog Brijega psovkama i uvredama ispratili igrače i stručni štab Borca u svlačionicu.
Takvo navodno ponašanje pojedinih članova Upravnog odbora Širokog Brijega izazvalo je reakciju Darka Ljubojevića, potpredsjednika Fudbalskog saveza BiH i jednog od vodećih ljudi kluba iz Banja Luke, koji se upustio u raspravu sa Dadom Soldom, direktorom Širokog Brijega.
"U trenutku dok smo se nas dvojica raspravljali, prema meni je skočilo pet ili šest ljudi koji su sjedili odmah iznad delegacije mog kluba, i krenuli da galame. Najžešći je bio upravo Slaven Zelenika, član uprave Širokog Brijega i podpredsjednik Komiteta za finansije FS BiH, koji je čak pokušao i da se fizički obračuna sa mnom. Srećom, bilo je tu ipak dosta razumnih ljudi koji su njega i njegovu grupu zadržali i spriječili daljnju eskalaciju. Ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo da je, kojim slučajem, došlo do tuče. Mislim da nas niko nebi spasio klasičnog linča. Zato ću protiv njega, kao i direktora Solde, podnijeti disciplinsku prijavu jer su zaslužili svaku kaznu", za RTRS je izjavio Ljubojević.
Revanš susret polufinala Kupa Bosne i Hercegovine između Širokog Brijega i Borca imao je i svoje treće poluvrijeme.
Pobjedu Širokom Brijegu i plasman u finale Kupa donio je Wagner u samom finišu meča, a navodno su malo nakon toga pojedini članovi Upravnog odbora Širokog Brijega psovkama i uvredama ispratili igrače i stručni štab Borca u svlačionicu.
Takvo navodno ponašanje pojedinih članova Upravnog odbora Širokog Brijega izazvalo je reakciju Darka Ljubojevića, potpredsjednika Fudbalskog saveza BiH i jednog od vodećih ljudi kluba iz Banja Luke, koji se upustio u raspravu sa Dadom Soldom, direktorom Širokog Brijega.
"U trenutku dok smo se nas dvojica raspravljali, prema meni je skočilo pet ili šest ljudi koji su sjedili odmah iznad delegacije mog kluba, i krenuli da galame. Najžešći je bio upravo Slaven Zelenika, član uprave Širokog Brijega i podpredsjednik Komiteta za finansije FS BiH, koji je čak pokušao i da se fizički obračuna sa mnom. Srećom, bilo je tu ipak dosta razumnih ljudi koji su njega i njegovu grupu zadržali i spriječili daljnju eskalaciju. Ne smijem ni da pomislim šta bi se desilo da je, kojim slučajem, došlo do tuče. Mislim da nas niko nebi spasio klasičnog linča. Zato ću protiv njega, kao i direktora Solde, podnijeti disciplinsku prijavu jer su zaslužili svaku kaznu", za RTRS je izjavio Ljubojević.
- jeza u ledja
#5708 Re: KUP BiH
Pa eto znaci po tome nije odredjeno da ne smije ici finalist, bar ne od strane UEFA.
Mene zanima ako neko osvoji duplu krunu, a finalist ne moze u Evropu, kojoj onda ekipi od 2 do 4 mjesta pripada mjesto osvajaca Kupa u pretkolima LE?
Mene zanima ako neko osvoji duplu krunu, a finalist ne moze u Evropu, kojoj onda ekipi od 2 do 4 mjesta pripada mjesto osvajaca Kupa u pretkolima LE?
- phillie
#5709 Re: KUP BiH
Pa cetvrtoj, posto drugi i treci idu po plasmanu iz prvenstva. Bar sam ja tako razumio.jeza u ledja wrote:Pa eto znaci po tome nije odredjeno da ne smije ici finalist, bar ne od strane UEFA.
A valjda ce iz Saveza stici neki dopis u vezi ove problematike.
- jeza u ledja
#5710 Re: KUP BiH
Ali ako se dobro sjecam prije je predstavnik iz Kupa u LE imao povoljniju startnu poziciju nego recimo drugi predstavnik iz lige. Znaci imao si prvaka, i onda 2 kluba iz lige i 1 iz kupa. Ovaj iz kupa i drugoplasirani iz lige su recimo kretali od drugog pretkola, a treceplasirani iz lige iz prvog pretkola....ali evo gledam nesto sad izgleda da svi krecu od prvog pretkola, tj. cijela donja polovina Evrope, od 24 mjesta pa nadole - sva 3 predstavnika pocinju u prvom pretkolu LE.phillie wrote:Pa cetvrtoj, posto drugi i treci idu po plasmanu iz prvenstva. Bar sam ja tako razumio. A valjda ce iz Saveza stici neki dopis u vezi ove problematike.jeza u ledja wrote:Pa eto znaci po tome nije odredjeno da ne smije ici finalist, bar ne od strane UEFA.
- phillie
#5711 Re: KUP BiH
I ja sam o tome razmisljao dok sam pisao prosli post, da ucesnik iz Kupa ima bolju "poziciju" u Evropi. Ali u slucaju kad nemas predstavnika iz Kupa, onda je parametar prvenstvena tabela, odnosno logicno je da bolje plasirani timovi idu u drugo pretkolo...ali to nije kod nas slucaj posto smo pali qrcu za usi i krecemo od nule u EL 
- jeza u ledja
#5712 Re: KUP BiH
Ma prosle godine je nas predstavnik iz Kupa ulazio u LE od drugog pretkola, a 2 predstavnika iz lige su morali od prvog pretkola. Ove godine svi od prvog.
- phillie
#5713 Re: KUP BiH
E sad, da je prosle godine bila situacija osvajanja duple krune, a Savez rekao: "finalist ne ide u Evropu preko Kupa" onda bi drugoplasirani iz prvenstva isao u drugo pretkolo, a trece i cetvrtoplasirani od prvog pretkola. Ali kao sto smo vec ustanovili, bar ova "zavrzlama" nas je zaobisla, posto ce svi kretati od prvog pretkola.jeza u ledja wrote:Ma prosle godine je nas predstavnik iz Kupa ulazio u LE od drugog pretkola, a 2 predstavnika iz lige su morali od prvog pretkola. Ove godine svi od prvog.
- Logovan
#5714 Re: KUP BiH
Lakat Jebić wrote:Allaha mi logovani, ti si si sampion
- BHF_Manijak
#5715 Re: KUP BiH
Ja kako sam upucen UEFA-e je bila ta koja je direktno izmijenila to pravilo kup i ligaskog takmicenja sto se tice putnika u Evropa ligu.
Znam da je prije svaka liga mogla odlucivati da li finalista kupa, iako izgubi ide u EL, medjutim prije godinu ili dvije UEFA je odredila sta i kako treba biti, bez da liga sama moze odlucivati.
Ako je neko ovo ranije pisao, sorry, nisam pratio kompletnu diskusiju.
Znam da je prije svaka liga mogla odlucivati da li finalista kupa, iako izgubi ide u EL, medjutim prije godinu ili dvije UEFA je odredila sta i kako treba biti, bez da liga sama moze odlucivati.
Ako je neko ovo ranije pisao, sorry, nisam pratio kompletnu diskusiju.
- Logovan
#5717 Re: KUP BiH
Fudbalska sezona u našoj zemlji ulazi u samu završnicu.
U finale najmasovnije fudbalskog takmičenja su se plasirali Široki Brijeg i Olimpic, a danas je u Vogošći žrijebom odlučeno ko će biti domaćin prvog meča odnosno gdje će se igrati revanš i dodijeliti pehar.
Prva utakmica je na programu 20. maja, a domaćin iste bit će Široki Brijeg, dok će se revanš odigrati sedam dana kasnije na Otoci. Pobjednik Kupa izborit će plasman u Evropa ligu naredne sezone.
Širokobriježani su ovo takmičenje osvajali dva puta, dok će ovo biti lijepa prilika za Vukove da dođu do prvog trofeja u historiji.
Široki Brijeg će biti domaćin prvog meča i u juniorskom finalu protiv Sarajeva.
- ultima_palabra
#5718 Re: KUP BiH
Nema finala kupa na državnoj (ili bilo kojoj drugoj) televiziji
Ovo svaki dan propada sve dublje.
- limeni
#5719 Re: KUP BiH
Ma vazda je neko sranje bilo, sjecam se nije bilo prenosa Besiktas-Sarajevo, reprezentacija kad je gostovala cini mi se 2001. godine u spaniji ili izraelu, pa Cluj-Sarajevo pa i Zeljine neke utakmice..ciganija prvo da se uhljebi na drzavnoj tv pa onda ako sta para ostane snimaj meho sa onim starim kamerama iz 19. vijeka.ultima_palabra wrote:Nema finala kupa na državnoj (ili bilo kojoj drugoj) televizijiOvo svaki dan propada sve dublje.
- ultima_palabra
#5720 Re: KUP BiH
Sve to i nekako, ali u svakoj državi je finale kupa praznik. D
- limeni
#5721 Re: KUP BiH
Ma samo se sjeti muniba koji cigarom u ustima djeli pehar i sve ce ti biti jasno, jos nismo daleko odmakli od tih zlatnih dana kriminalaca u bh fudbalu.
- Radio Sarajevo
#5722 Re: KUP BiH
Biće finale sutra na BHT-u, šta se palite k'o hepo kockice...
- Ricken
#5723 Re: KUP BiH
Šta na ovoj temi rade navijači klubova čiji timovi ne igrau sutra kup 
- Butmiran
#5724 Re: KUP BiH
Navijamo za Olimpic da lištica ostane bez Evrope. 
- jeza u ledja
#5725 Re: KUP BiH
Znaci dvije ekipe koje nemaju ni 1000 gledalaca na stadionu po utakmici.
Navijam za Olimpic naravno, mada je SB veliki favorit po meni.
Ali ako ispuse, zamislite to klanje u zadnjem kolu protiv Zrinjskog.
Navijam za Olimpic naravno, mada je SB veliki favorit po meni.
Ali ako ispuse, zamislite to klanje u zadnjem kolu protiv Zrinjskog.