Mobilni radari / kamere

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
ruud

#5701 Re: mobilni radari tj kamere

Post by ruud »

Imal' ko raspolozen u kratkim crtama da mi kaze gdje treba obratiti narocitu paznju na putu Sa - Tz?!

Hvala unaprijed.
drug_profi

#5702 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

ruud wrote: 17/02/2022 00:16 Imal' ko raspolozen u kratkim crtama da mi kaze gdje treba obratiti narocitu paznju na putu Sa - Tz?!

Hvala unaprijed.
Da budem bezobrazan, od Semizovca do Zivinica...
maxell_sarajevo

#5703 Re: mobilni radari tj kamere

Post by maxell_sarajevo »

Čevljanovići, Bakici, Dolovi, Olovske luke, ja sam zaplatiti kod onih tunela prije Karaule, ulaz u Kladanj, Stupari, pazi i kod kamenoloma prije Đurđevika, puna linija 50tak metara i vecinom ranije krenu preticati, a oni izlete iz avlije…
Živinice su guzva pa neces voziti vise od 50.
noviclan

#5704 Re: mobilni radari tj kamere

Post by noviclan »

maxell_sarajevo wrote: 17/02/2022 01:07 Čevljanovići, Bakici, Dolovi, Olovske luke, ja sam zaplatiti kod onih tunela prije Karaule, ulaz u Kladanj, Stupari, pazi i kod kamenoloma prije Đurđevika, puna linija 50tak metara i vecinom ranije krenu preticati, a oni izlete iz avlije…
Živinice su guzva pa neces voziti vise od 50.
Image

Kazu da ga sada cesto montiraju u djurdjeviku negdje na 40km/h
Libyano

#5705 Re: mobilni radari tj kamere

Post by Libyano »

ing-ecc wrote: 15/02/2022 16:41 opali kamera crveno kod campusa dva-triput. Al koliko sam skontao iz suprotnog smjera neko je zaplatio zbog crvenog semafora koji nije skontao krecuci se u koloni i kroz guzvu. Zato i nije mogla biti brzina.
Juce u onoj silnoj guzvi su uslikani ljudi koji su se kretali mic po mic u koloni, kad vec prebaci na crveno, a oni prosli semafor.
Ispratio sam tri intervala i svaki put makar dvojica su uslikana. Ne znam sta ce sa tim uraditi, to nema smisla kaznjavati...
holowey

#5706 Re: mobilni radari tj kamere

Post by holowey »

Libyano wrote: 17/02/2022 07:33
ing-ecc wrote: 15/02/2022 16:41 opali kamera crveno kod campusa dva-triput. Al koliko sam skontao iz suprotnog smjera neko je zaplatio zbog crvenog semafora koji nije skontao krecuci se u koloni i kroz guzvu. Zato i nije mogla biti brzina.
Juce u onoj silnoj guzvi su uslikani ljudi koji su se kretali mic po mic u koloni, kad vec prebaci na crveno, a oni prosli semafor.
Ispratio sam tri intervala i svaki put makar dvojica su uslikana. Ne znam sta ce sa tim uraditi, to nema smisla kaznjavati...
nema ulaska u raskrsnicu ako je ne mozes proci za trajanja zelenog signala...
black_adrian
Vozim: vjetar

#5707 Re: mobilni radari tj kamere

Post by black_adrian »

svejedno.. desi se svakome.. kontas mozes proci fino i taman da prođeš neko se uvali ovom ispred tebe il nekome ispred i tebe zakoči...
zLatk0

#5708 Re: mobilni radari tj kamere

Post by zLatk0 »

Staneš tu gdje jesi dok se ne upali zeleno, svakako bude ili pješački i/ili spoj sa raskrnicom poslije semafora
holowey wrote: 17/02/2022 08:44 nema ulaska u raskrsnicu ako je ne mozes proci za trajanja zelenog signala...
Često narod kad su gužve ne ostavi prostor da se može proći kroz raskrsnicu, a što rezultira još većim i nepotrebnim gužvama
foxlife

#5709 Re: mobilni radari tj kamere

Post by foxlife »

black_adrian wrote: 17/02/2022 08:56 svejedno.. desi se svakome.. kontas mozes proci fino i taman da prođeš neko se uvali ovom ispred tebe il nekome ispred i tebe zakoči...
kad se desi svakome onda se moze i kazna desiti svakome
black_adrian

#5710 Re: mobilni radari tj kamere

Post by black_adrian »

moze ali nema smisla... nije isto to i kad neko namjerno proleti na crveno kad nije guzva...

ako prođeš eto ti prilike da te radar uslika, ako stanes onda te proklinju ovi iza sto si stao na zeleno... u guzvi nikad ne znas...
foxlife

#5711 Re: mobilni radari tj kamere

Post by foxlife »

kako nema smisla
svaka greska se placa pa makar ona bila i nenamjerna
naravno da nije isto to i kad neko namjerno proleti
nije isto ni kad ti ispadne mobitel i kad ga namjerno od pod odvalis al na kraju cijena je ista koju platis

to sto ovi proklinju iza se ne treba tebe ticati sto su papci i ne znaju pravila koje ti u tom slucaju postujes
kloniran

#5712 Re: mobilni radari tj kamere

Post by kloniran »

Ovi iz RS-a su gospoda
Mene presretac opalio u Lukavici u voznji i uz kaznu poslali i bar kod preko kojeg se dobije slika prekrsaja. :oops:
Jos da hoce napraviti aplikaciju ko sto englezi imaju pa da ti dođe obavjest kad gdje popusis, a ne da saznas kad treba registrvati auto.
drug_profi

#5713 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Mislim da bi zakon trebao da odredi da moras biti obavjesten o prekrsaju u nekom razumnom roku.
Mnogo ljudi napravi seriju prekrsaja u neznanju, bez namjere da krse zakon. Njih to ne oslobadja krivice, ali ih moze odvesti u tezak polozaj.
Npr. ne znas za neki radar i svaki dan 40 maraka, ili se zeznes za datum registracije i svaki dan stoja.
A u stvari da si obavjesten isti dan, ne bi ponovio sigurno.
Sto je jos jedan dokaz da je policijska represija ovdje usmjerena samo na punjenje budzeta, a ne na sprijecavanje prekrsaja.
BadBoy

#5714 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

drug_profi wrote: 20/02/2022 00:39 Mislim da bi zakon trebao da odredi da moras biti obavjesten o prekrsaju u nekom razumnom roku.
Mnogo ljudi napravi seriju prekrsaja u neznanju, bez namjere da krse zakon. Njih to ne oslobadja krivice, ali ih moze odvesti u tezak polozaj.
Npr. ne znas za neki radar i svaki dan 40 maraka, ili se zeznes za datum registracije i svaki dan stoja.
Sto je jos jedan dokaz da je policijska represija ovdje usmjerena samo na punjenje budzeta, a ne na sprijecavanje prekrsaja.
Koliko god to čudno zvučalo i koliko god se ja slagao da je kod nas kaznena politika usmjerena na punjenje budžeta, uvijek ostaje ona: nepoznavanje prava škodi. Apsolutno nema potrebe da znaš da je negdje radar ili, vozi po ograničenju i sve će biti ok. Datum registracije bi valjda kao svaki zreo i odrasli čovjek trebao pratiti (a sada uz ove mobitele postaviti reminder je bukvalno dva klika) tako da nije na državi sa te napominje da na vrijeme završavaš svoje obaveze.

Na kraju svega ovoga, svejedno se slažem da je baš kretenski za isti prekršaj dobivati više kazni u jednom danu (tipa ovo kad ti istekne registracija a ti prolaziš više puta ispred iste kamere). Koliko sam upratio, ljudi koji u takvim slučajevima idu na sudsko odlučivanje uspiju dobiti neku smanjenu kaznu.
vjeshalica

#5715 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

BadBoy wrote: 20/02/2022 10:13
Na kraju svega ovoga, svejedno se slažem da je baš kretenski za isti prekršaj dobivati više kazni u jednom danu (tipa ovo kad ti istekne registracija a ti prolaziš više puta ispred iste kamere). Koliko sam upratio, ljudi koji u takvim slučajevima idu na sudsko odlučivanje uspiju dobiti neku smanjenu kaznu.
Njima sud izlazi u susret a ne daje manje kazne jer to tako ih sljeduje.
Istekla je registracija i logicno da ne mozes vise upravljati, a sto kamera vazdan slika, treba prestati sa cinjenjem prekrsaja jer i zakon u alucaju neregistrovanog te iskljucuje odma i nemas pravo upravljati
BadBoy

#5716 Re: mobilni radari tj kamere

Post by BadBoy »

vjeshalica wrote: 20/02/2022 11:04
BadBoy wrote: 20/02/2022 10:13
Njima sud izlazi u susret a ne daje manje kazne jer to tako ih sljeduje.
Istekla je registracija i logicno da ne mozes vise upravljati, a sto kamera vazdan slika, treba prestati sa cinjenjem prekrsaja jer i zakon u alucaju neregistrovanog te iskljucuje odma i nemas pravo upravljati
Slažem se.
vjeshalica

#5717 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 20/02/2022 00:39 Mislim da bi zakon trebao da odredi da moras biti obavjesten o prekrsaju u nekom razumnom roku.
Znak ogranicenja ti je dovoljna informacija isto kao i datum u potvrdi o registraciji itd itd. Gdje je uopce zakon propisao da se ti obavjestavas osim u specificnim slucajevima?
Ako radar najavis na jednom mjestu, tu ces u to vrijeme postivati propise i sta poskije toga kad radara nema? Neces. Filozofija zivota na forumu. Radar je samo uredjaj koji u skladu sa propisom utvrdi brzinu kretanja isto kao i taho listic. Znak je bitan koji ne postujes ;)
black_adrian

#5718 Re: mobilni radari tj kamere

Post by black_adrian »

Ja prvi znakove po otvorenoj ne poštujem nit ću ih ikad poštovati. Znam gdje su radari, one za koje ne znam ću saznati :mrgreen:

Usporim samo u naseljima i tu poštujem toleranciju, gdje nema žive duše samo gas, naravno u granicama normale.
vjeshalica

#5719 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

black_adrian wrote: 20/02/2022 11:32 Ja prvi znakove po otvorenoj ne poštujem nit ću ih ikad poštovati. Znam gdje su radari, one za koje ne znam ću saznati :mrgreen:

Usporim samo u naseljima i tu poštujem toleranciju, gdje nema žive duše samo gas, naravno u granicama normale.
Ima jos takvih koji na otvorenoj ne postuju dok ne naletite jedni na druge.
akcija007

#5720 Re: mobilni radari tj kamere

Post by akcija007 »

Zeljin stadion na semaforu. Kada se ide iz smjera grada. Ogranicenje je 50 km/h.
black_adrian

#5721 Re: mobilni radari tj kamere

Post by black_adrian »

Nemam na koga naletit kad nikad ne prelazim u suprotnu traku, osim prilikom preticanja :mrgreen:
drug_profi

#5722 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Hajte se stavite u situaciju da ne znate za novi znak ogranicenja ili izmjenu zakona. Umjesto 15, mislite da je istek registracije 19.
Paprevencija i jeste upravo to - da pocinilac ne pocini prekrsaj. A ne da ga pustis da reda kazne, znao - ne znao da je u prekrsaju.
Isporuka naloga poslije 5 mjeseci je smjesna. Kao da namjerno osugovlace.
Sedam dana je razuman rok i sasvim izvodiv.
drugtito2011

#5723 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drugtito2011 »

black_adrian wrote: 20/02/2022 11:32 Ja prvi znakove po otvorenoj ne poštujem nit ću ih ikad poštovati. Znam gdje su radari, one za koje ne znam ću saznati :mrgreen:

Koja je granica normale na nasim putevima? Za primjer, na relaciji Sarajevo - Tuzla.
vjeshalica

#5724 Re: mobilni radari tj kamere

Post by vjeshalica »

drug_profi wrote: 20/02/2022 11:51 Hajte se stavite u situaciju da ne znate za novi znak ogranicenja ili izmjenu zakona. Umjesto 15, mislite da je istek registracije 19.
Paprevencija i jeste upravo to - da pocinilac ne pocini prekrsaj. A ne da ga pustis da reda kazne, znao - ne znao da je u prekrsaju.
Isporuka naloga poslije 5 mjeseci je smjesna. Kao da namjerno osugovlace.
Sedam dana je razuman rok i sasvim izvodiv.
Pa prevencija ti je znak, radar je samo da izmjeri sluzbeno brzinu, a dovoljno je i data tolerancija od 10kmh.Ne postujes propise i neko te treba umoljavati da prestanes? Smijesno. Duzan si da kao vozac koji ucestvuje u saobracaju se informise o izmjenama zakona koji znace ponasanja i pravila u saobracaju
To sto ti je nalog dosao nakon 5 mjeseci je stvar obrade a ne nekog namjerno usmjerenog djelovanja protiv tebe kao sto to vev u nekoliko navrata pokusavas nabiti na nos.

Vama u zivotu za sve stvari treba tutor, da vam sve neko uradi,toliko ste skupi i preskupi da vam je ispod svake casti znati kad je istek vozacke,registracije i slicno. Svi trebaju sad preuzeti obavezu da za vas misle,rade i ponasaju se jer glumite pejgambere.
drug_profi

#5725 Re: mobilni radari tj kamere

Post by drug_profi »

Ma da tobom ne treba pricati uopste.
Post Reply