SDP
- drug_profi
#56976 Re: SDP
Tacno je. Treba definisati jasno. Nema promjena sa SDA. Sa njima nema ni koalicije. Uglavnom jer vecinu glasova beremo iz istog glasackog tijela i ko zeli njih nije glasao za nas i obratno.
Iz hrvatskog i srpskog korpusa moras uzeti sta se ponudi pa onda gledaj mozes li proci bez HDZ ili SNSD.
PO MENI: SDS je stranka koja je postala nesto sasvim drugo od one Radovanove. Mislim da je to stranka koja priznaje drzavu BiH i zeli promjene koje svima donose boljitak. PDP je za mene veci problem od SDS. SNSD je naci partija i tu nema price sa njima.
Iz hrvatskog i srpskog korpusa moras uzeti sta se ponudi pa onda gledaj mozes li proci bez HDZ ili SNSD.
PO MENI: SDS je stranka koja je postala nesto sasvim drugo od one Radovanove. Mislim da je to stranka koja priznaje drzavu BiH i zeli promjene koje svima donose boljitak. PDP je za mene veci problem od SDS. SNSD je naci partija i tu nema price sa njima.
-
kluz franjo
#56977 Re: SDP
Imaju stranke koje će poštovati ustav, zakone, vladavinu prava i demokratske principe i
imaju stranke koje će razvaljivati sve gore navedeno.
Sa prvima se uvjetno može, sa drugima bezuvjetno ne.
imaju stranke koje će razvaljivati sve gore navedeno.
Sa prvima se uvjetno može, sa drugima bezuvjetno ne.
- Prpa.ba
#56978 Re: SDP
Reci da ministar treba pokazati sta zna u Vladi pirana je reci da bi Premijer Efendic i ministar finansija Halebic potpisivali naloge Adnanu Steti kao sto to rade Forto i Kovacevic. Zvuci smijesno jer i jeste. 
- JThomas
#56979 Re: SDP
on da pokušava i udara glavom u zid, a mi da ga sprečavamo 
kad krajnjeg rezultata ne bude, naravno kriv je on. što nije jače udarao
kad krajnjeg rezultata ne bude, naravno kriv je on. što nije jače udarao
- drug_profi
#56980 Re: SDP
Nije bio sposoban da se snadje.
Drugim rjiecima - nije ministru dao ponudu koja se ne odbija.
Tipa kiosk za frtalj miliona.
Drugim rjiecima - nije ministru dao ponudu koja se ne odbija.
Tipa kiosk za frtalj miliona.
-
The 51st State
#56981 Re: SDP
opet ne bi to gledao kao tragediju, pokazali su da moze i da se da formirati vlast na nekim drugim principima osim cisto foteljaskim, ako se to i desi gradjani su u dosadasnjem radu prepoznali nesto drukcije na sceni tako da i od te smjene ce profitirati debelo, bila bi to cista pirova pobjeda sda i samounistenje df i sbb na kantonu sarajevo.mada je taj scenarij klimav, sto cekati do oktobra?Alfons Kauders wrote:Strpi se do oktobra, pa javi šta misliš o novoj vladi KS.The 51st State wrote:samo pridavanjem nadnaravnih moci dajete na snazi argumentaciji alfonsa. jebo borg sta je sda, a recept je prilicno jasan i lagan kao sto vidimo na primjeru kantona sa, programska i notarska koalicija bez suvisnog politicarenja,
-
The 51st State
#56982 Re: SDP
i da ova prpina prica ne vazi za kanton tuzlu, tamo je sdp relativni pobjednik i ne bi bio manjinski partner i uz udicu i stap mogli su se izboriti sa sda opstrukcijama, barem mislim da je to kont bio ovih sdp pobunjenika, valjda znaju ljude i priilike, sad imaju nista i sa tendecijom daljeg nista. mogo je niksic i vrhuska sdp malo da ih pogura sa pranjem i zmirenjem ako je bilo nekog smislenog koncepta, najlakse je bilo ua necemo, to sto je trenerka ispo levat kad je bio sa sda ne znaci da bi bijedic i delic, no mozda je u tom kvaka.
- JThomas
#56983 Re: SDP
jebe se njih za pira iz epira, oni bi to uradili juče da mogu. samo trenutno ne mogu. to do oktobra je otprilike realno da završi taj njihov kongres i da konačno naprave vladu fbih, pa onda i državnu. ne treba imati iluzija - oni će tu na višim nivoiuma pošto-poto probati namiriti i željku i fahru i okrenuti ih u kantonu. ali puno je gladnih usta i unutra i vani, neće to biti lako sklopiti.
- drug_profi
#56984 Re: SDP
Kako ba ici sa SDA kad si vodio kampanju sa "necemo sa SDA"?
To bi bilo samounistenje.
Kao sto sigurno ne bi dobili ni pola glasova bez tog obecanja.
Jednostavno SDP nije mogao sa SDA ni pod razno.
To bi bilo samounistenje.
Kao sto sigurno ne bi dobili ni pola glasova bez tog obecanja.
Jednostavno SDP nije mogao sa SDA ni pod razno.
- nemampojma0
#56985 Re: SDP
Ova tema je postala cirkus, kao i stranka kojoj je posvecena, zahvaljujuci forumasima "ogrezlim ljevicarima". Ako su ovakvi svi clanovi, onda ne cudi ovo rasulo u stranci, sami sebe zbunili.
Cas se pozivaju na ideologiju i cistu ljevicu, a onda prizivaju ujedinjenje Bh bloka i citiram: "casne desnice".
Koliko se kuka na vlast, ja ne znam kako obicni ljudi koji se ne zanimaju politikom uopce zive, a zive. Jel se radi o nesposobnosti pojedinaca da nesto urade od svojih zivota umjesto kukanja ili je samo zavist i zelja da oni "zasjednu", stvarno ne mogu da razlucim.
Uglavnom, niko i nista ne valja, samo ste vi drugovi idealni, casni i imate rjesenja za sve probleme. Jel da da je to malo bizarno?
Svi stavovi i price oko nacionalnih i ideoloskih odrednica potencijalnih partnera su smijesni, ali nervira busanje u prsa junacka, a nema se muda reci da se hoce i sa PDA i HDZ i SNSD i SBB, samo ne sa SDA i DF. Imaje toliko petlje pa to recite otvoreno i javno, jer ovako je ljigavo, a providno.
Izgleda da Zlatkova prica o 3M ima mjesta.
A sto se tice B.Alispahica, on jeste clan SDP-a, nakon sto njemu i njegovom Kovacevicu nije proslo sto su planirali u DF. Odose ljudi ko metak iz DF, vidjeli da tu nema mjesta igrama, ocito da su nasli mjesto gdje je to moguce
Cas se pozivaju na ideologiju i cistu ljevicu, a onda prizivaju ujedinjenje Bh bloka i citiram: "casne desnice".
Koliko se kuka na vlast, ja ne znam kako obicni ljudi koji se ne zanimaju politikom uopce zive, a zive. Jel se radi o nesposobnosti pojedinaca da nesto urade od svojih zivota umjesto kukanja ili je samo zavist i zelja da oni "zasjednu", stvarno ne mogu da razlucim.
Uglavnom, niko i nista ne valja, samo ste vi drugovi idealni, casni i imate rjesenja za sve probleme. Jel da da je to malo bizarno?
Svi stavovi i price oko nacionalnih i ideoloskih odrednica potencijalnih partnera su smijesni, ali nervira busanje u prsa junacka, a nema se muda reci da se hoce i sa PDA i HDZ i SNSD i SBB, samo ne sa SDA i DF. Imaje toliko petlje pa to recite otvoreno i javno, jer ovako je ljigavo, a providno.
Izgleda da Zlatkova prica o 3M ima mjesta.
A sto se tice B.Alispahica, on jeste clan SDP-a, nakon sto njemu i njegovom Kovacevicu nije proslo sto su planirali u DF. Odose ljudi ko metak iz DF, vidjeli da tu nema mjesta igrama, ocito da su nasli mjesto gdje je to moguce
- ultima_palabra
#56986 Re: SDP
Naravno da ne bi ispali levati, oni bi profitirali u citavoj prici, a stranka bi dugorocno ispastala.The 51st State wrote:i da ova prpina prica ne vazi za kanton tuzlu, tamo je sdp relativni pobjednik i ne bi bio manjinski partner i uz udicu i stap mogli su se izboriti sa sda opstrukcijama, barem mislim da je to kont bio ovih sdp pobunjenika, valjda znaju ljude i priilike, sad imaju nista i sa tendecijom daljeg nista. mogo je niksic i vrhuska sdp malo da ih pogura sa pranjem i zmirenjem ako je bilo nekog smislenog koncepta, najlakse je bilo ua necemo, to sto je trenerka ispo levat kad je bio sa sda ne znaci da bi bijedic i delic, no mozda je u tom kvaka.
-
palermo
#56987 Re: SDP
Ići sa SDA ili ne ići sa SDA je zapravo nametnuto pitanje. A meni se čini da se ovdje (kada govorimo o SDP-u) ipak radi o nečem drugom.
Diferencijacija iliti po narodski rečeno čistka nije novina u poltičkoj istoriji kako ovdašnjih tako i svjetski prostora. I u teoriji a bogami i u praksi radi se o tome da određena grupa ljudi koja je dobila moć unutar nekog prostora (bilo da je to teritorijalni ili nečin drugim omeđen) uspostavlja sopstvene kriterije kako bi ojačala svoju moć i učvrstila pozicije. Da li su to rasni, nacionalni, ideološki ili kriteriji koji se temelje na navodnoj moralnoj superiornosti nije zapravo ni bitno. Ono što je bitno i svima jednako je da se sa onima koji ne pristaju na te kriterije ili prosto ne pripadaju tim kriterijima jednostavno obračunava. Što je moć veća to su i obračuni suroviji. Srećom,moć SDP-ove vladajuće vrhuške u ovom trenutku nije i prevelika.
Ono što je takođe za sve jednako je da ove politike uvijek završavaju, kako bi se u Titovo vrijeme reklo, na smetljištu historije. Iz prostog razloga što jednom kada nestane neprijatelja onda se neprijatelji počinju tražiti u svojim redovima i sve tako dok same sebe ne pojedu.
Jedino integrativne, otvorene politike, politike koje okupljaju ljude, različite ljude, imaju svoju budućnost. Politika sadašnje SDP-je daleko od toga i zapravo je dobro utaban put ka propasti.
I samo da ponovim, ovo, hoću/neću sa SDA je izmišljeno pitanje. Odnosno pitanje koje ima svoju svrhu samo kao alat za učvršćivanje svoje vlasti unutar date grupe
Diferencijacija iliti po narodski rečeno čistka nije novina u poltičkoj istoriji kako ovdašnjih tako i svjetski prostora. I u teoriji a bogami i u praksi radi se o tome da određena grupa ljudi koja je dobila moć unutar nekog prostora (bilo da je to teritorijalni ili nečin drugim omeđen) uspostavlja sopstvene kriterije kako bi ojačala svoju moć i učvrstila pozicije. Da li su to rasni, nacionalni, ideološki ili kriteriji koji se temelje na navodnoj moralnoj superiornosti nije zapravo ni bitno. Ono što je bitno i svima jednako je da se sa onima koji ne pristaju na te kriterije ili prosto ne pripadaju tim kriterijima jednostavno obračunava. Što je moć veća to su i obračuni suroviji. Srećom,moć SDP-ove vladajuće vrhuške u ovom trenutku nije i prevelika.
Ono što je takođe za sve jednako je da ove politike uvijek završavaju, kako bi se u Titovo vrijeme reklo, na smetljištu historije. Iz prostog razloga što jednom kada nestane neprijatelja onda se neprijatelji počinju tražiti u svojim redovima i sve tako dok same sebe ne pojedu.
Jedino integrativne, otvorene politike, politike koje okupljaju ljude, različite ljude, imaju svoju budućnost. Politika sadašnje SDP-je daleko od toga i zapravo je dobro utaban put ka propasti.
I samo da ponovim, ovo, hoću/neću sa SDA je izmišljeno pitanje. Odnosno pitanje koje ima svoju svrhu samo kao alat za učvršćivanje svoje vlasti unutar date grupe
- ultima_palabra
#56988 Re: SDP
Drugim rijecima, trebalo je integrativno djelovati prema SDA 
-
palermo
#56989 Re: SDP
Ma ne, nego treba odstranjivati sve one koji misle drugačije od vladajuće vrhuške.
Usput tvoj post je izvrsna ilustracija onoga o čemu sam pisao.
Usput tvoj post je izvrsna ilustracija onoga o čemu sam pisao.
- GandalfSivi
#56990 Re: SDP
Palermo legendo, sve sto si napisao je projekcija mrtva. Procitaj jos jednom svoj post i pokusaj ga primjeniti na SDA, mozda i skontas jednom. Realno, tvoja "naiva" postaje malo teza od gore navedene...
-
palermo
#56991 Re: SDP
GandalfSivi wrote:Palermo legendo, sve sto si napisao je projekcija mrtva. Procitaj jos jednom svoj post i pokusaj ga primjeniti na SDA, mozda i skontas jednom. Realno, tvoja "naiva" postaje malo teza od gore navedene...
- GandalfSivi
#56992 Re: SDP
Zajebi to, vazda simpaticni post, ali maliciozna zapazanja, pa tako godinama... Pametan si, nisi slijep pored ociju, da se ne lazemo...palermo wrote:GandalfSivi wrote:Palermo legendo, sve sto si napisao je projekcija mrtva. Procitaj jos jednom svoj post i pokusaj ga primjeniti na SDA, mozda i skontas jednom. Realno, tvoja "naiva" postaje malo teza od gore navedene...šta kažeš možda jednom i skontam.......mor biti
-
palermo
#56993 Re: SDP
opet seremGandalfSivi wrote:
Zajebi to, vazda simpaticni post, ali maliciozna zapazanja, pa tako godinama... Pametan si, nisi slijep pored ociju, da se ne lazemo...
- Prpa.ba
#56994 Re: SDP
Naravno da je pitanje koalicije sa SDA izmisljeno pitanje, svi znamo da blok osvjedocenih patriotskih stranaka koje imaju vecinu u Parlamentu FBiH i Parlamentu BiH nije zvao SDP u koaliciju, posebno jer su znali da u vrhu SDP-a sjede ustasko-cetnicka 3M agenta. 
- drug_profi
#56995 Re: SDP
Ja bogami mislio palermo pise o SDA.
Joooj palermo sto se ti pravis fol naivan, dobronamjeran. Zelen si palermo, da se ne lazemo vise. Tebi je SDA jedina koja valja. Pljunuces ti i po njoj, ali ces opet za nju glasati da se na lazemo vise...
Joooj palermo sto se ti pravis fol naivan, dobronamjeran. Zelen si palermo, da se ne lazemo vise. Tebi je SDA jedina koja valja. Pljunuces ti i po njoj, ali ces opet za nju glasati da se na lazemo vise...
-
palermo
#56996 Re: SDP
može biti da sam zelen, niti bih bio prvi, niti bih bio zadnji.....drug_profi wrote:Ja bogami mislio palermo pise o SDA.
al problem je što je Vama svatko zelen ko se ne slaže sa vama ili ko ne puše u istu tikvu kao Vi.....
- cyprus
#56997 Re: SDP
Ne slažem se... Mislim da nikad nisi napisao ovako promašen post... Ali evo ja ne mislim da si maliciozan, ili vaki nakipalermo wrote:Ići sa SDA ili ne ići sa SDA je zapravo nametnuto pitanje. A meni se čini da se ovdje (kada govorimo o SDP-u) ipak radi o nečem drugom.
-
palermo
#56998 Re: SDP
Moguće, vrijeme će pokazaticyprus wrote:Ne slažem se... Mislim da nikad nisi napisao ovako promašen post... Ali evo ja ne mislim da si maliciozan, ili vaki nakipalermo wrote:Ići sa SDA ili ne ići sa SDA je zapravo nametnuto pitanje. A meni se čini da se ovdje (kada govorimo o SDP-u) ipak radi o nečem drugom.
I samo da ponovim, ovo, hoću/neću sa SDA je izmišljeno pitanje. Odnosno pitanje koje ima svoju svrhu samo kao alat za učvršćivanje svoje vlasti unutar date grupeJednostavno, samo si veoma ukrivu...
- GandalfSivi
#56999 Re: SDP
Jebiga, mogu ja opet objasniti po stoti put, ali hajde, ako mislis da od mene nije lijepo, u redu je, do tebe je hoces li skontati ili ne...palermo wrote:opet seremGandalfSivi wrote:
Zajebi to, vazda simpaticni post, ali maliciozna zapazanja, pa tako godinama... Pametan si, nisi slijep pored ociju, da se ne lazemo........pa jebiga drug, ako se ne slažeš sa mnom, kažeš ne slažem se, i ok je.....ali sada pisati kako ću ja jednom k'o biva skontati, pa sam maliciozan, pa ovakav, onakav.....bogami, nije lijepo
-
daddy-kool
#57000 Re: SDP
Džaba napadate @palerma i @alfonsa, njihove kritike su na mjestu i nisu maliciozne.
Da se malo vratimo u period prije i nakon izbora kada nisu bile ovako jasno isprofilisane ideološke postavke sadašnjeg SDP: "nipošto u vlast sa nacionalnim strankama: SDA, HDZ i SNSD". SDP i njegovo vodstvo je aktivno radilo na Platformi 3.0 koja je trebala da isključi SDA sa vlasti u federaciji i na državi, prije svega sa dogovorima sa SBB, PDA i HDZ. Slična matematika se šiljila i na državnom nivou, ali realno nije baš bilo rezultata za takvo nešto pa su ti pregovori prilično kilavo proticali. Naravno da ni SDA nije sjedila po strani i gledala kako joj rade o glavi, pa je vrlo brzo napravila dealove sa HDZ i SNSD i ovjerila ih podrškom izbora njihovih kandidata u domove naroda. Sve do tog trenutka, po ličnom Nikšićevom priznanju na Facu, SDP je trebao da uđe u neku kombinaciju u vlast na svim nivoima, pa i sa SDA. Nakon što je SDA predala ključeve blokada HDZ i SNSD, po dealu da SDA bude obavezna u vlasti na nvou federacije i države, SDP sada nadigran (i to od strane Bakira od svih) odlučuje se za opoziciju i to objašnjava novim ideološkim aksiomom da "nema ulaska u vlast sa nacionalnim strankama", itd ...
Kolika je ovo glupost nije potebno objašnjavati, ali pošto vlada ideološka blokada u razmjeni mišljenja da to iznesem detaljno. Prvo šta to znači nacionalne stranke? Da li tu spadaju SBB, PDA, NiP, A-SDA, HDZ1990, HSS, HSP-HNS, SDS, PDP, itd , ili možda ove nisu nacionalne?
Da napravimo sljedeću distinkciju, naš ustav državu definiše vlast i po etničkom principu na nivou entiteta (prije svega FBiH) i države, dok su kantonalni i opštinski nivoi uređeni na principu građanske demokratije. Ako se unaprijed odrekneš učešća u vlasti sa nacionalnim strankama to znači da nikada nećeš biti na vlasti na nivou FBiH i državnom nivou BiH. (RS ni ne spominjem jer SDP nije relevantna stranka u tom entitetu.) Na taj način se stavljaš u ulogu odreda samoubica iz Monty Pytona, i imaš svu relevatnost takve grupe. Ubijaš sam sebe, samokastriraš se.
Na nivou kantona i opštine je druga priča, i tu ima smisla pozicioniranje "il' sam glavni il' neću nikako". @drug_profi veli da SDP i SDA dijele biračko tijelo i onda takvo nadmetanje i nepristajanje na junior ulogu ima smisla. Gdje SDP može napraviti vlast bez "nacionalnih stranki", možda u HNK? Ali kako onda ne biti junior partner NS, pa ujediniš se u BH blok i sada u braku sve dijelite, nisi donji. Opet nema smisla ona ideološka postavka koja je očito smišljena usput da se puku približi ovu ideju i opravda neulazak u vlast na višim nivoima.
Sada se to iskorištava za interni obračun unutar SDP, jer, pretpostavljam, Nerki se zaklimala stolica zbog neuspjeha u pregovaranju i bilo je neophodno riješiti se svake konkurencije i kritike. Posebno mjesto zauzima stranačka likvidacija političkog oca trenutnog rukovodstva sa vrlo interesantnom psihologijom u takvom postupku. I još to traje, zbog čega istjeraše onog Delića - nisam upratio da je on lično napravio neki prestup osim kritike rukovodstva?
Da se malo vratimo u period prije i nakon izbora kada nisu bile ovako jasno isprofilisane ideološke postavke sadašnjeg SDP: "nipošto u vlast sa nacionalnim strankama: SDA, HDZ i SNSD". SDP i njegovo vodstvo je aktivno radilo na Platformi 3.0 koja je trebala da isključi SDA sa vlasti u federaciji i na državi, prije svega sa dogovorima sa SBB, PDA i HDZ. Slična matematika se šiljila i na državnom nivou, ali realno nije baš bilo rezultata za takvo nešto pa su ti pregovori prilično kilavo proticali. Naravno da ni SDA nije sjedila po strani i gledala kako joj rade o glavi, pa je vrlo brzo napravila dealove sa HDZ i SNSD i ovjerila ih podrškom izbora njihovih kandidata u domove naroda. Sve do tog trenutka, po ličnom Nikšićevom priznanju na Facu, SDP je trebao da uđe u neku kombinaciju u vlast na svim nivoima, pa i sa SDA. Nakon što je SDA predala ključeve blokada HDZ i SNSD, po dealu da SDA bude obavezna u vlasti na nvou federacije i države, SDP sada nadigran (i to od strane Bakira od svih) odlučuje se za opoziciju i to objašnjava novim ideološkim aksiomom da "nema ulaska u vlast sa nacionalnim strankama", itd ...
Kolika je ovo glupost nije potebno objašnjavati, ali pošto vlada ideološka blokada u razmjeni mišljenja da to iznesem detaljno. Prvo šta to znači nacionalne stranke? Da li tu spadaju SBB, PDA, NiP, A-SDA, HDZ1990, HSS, HSP-HNS, SDS, PDP, itd , ili možda ove nisu nacionalne?
Da napravimo sljedeću distinkciju, naš ustav državu definiše vlast i po etničkom principu na nivou entiteta (prije svega FBiH) i države, dok su kantonalni i opštinski nivoi uređeni na principu građanske demokratije. Ako se unaprijed odrekneš učešća u vlasti sa nacionalnim strankama to znači da nikada nećeš biti na vlasti na nivou FBiH i državnom nivou BiH. (RS ni ne spominjem jer SDP nije relevantna stranka u tom entitetu.) Na taj način se stavljaš u ulogu odreda samoubica iz Monty Pytona, i imaš svu relevatnost takve grupe. Ubijaš sam sebe, samokastriraš se.
Na nivou kantona i opštine je druga priča, i tu ima smisla pozicioniranje "il' sam glavni il' neću nikako". @drug_profi veli da SDP i SDA dijele biračko tijelo i onda takvo nadmetanje i nepristajanje na junior ulogu ima smisla. Gdje SDP može napraviti vlast bez "nacionalnih stranki", možda u HNK? Ali kako onda ne biti junior partner NS, pa ujediniš se u BH blok i sada u braku sve dijelite, nisi donji. Opet nema smisla ona ideološka postavka koja je očito smišljena usput da se puku približi ovu ideju i opravda neulazak u vlast na višim nivoima.
Sada se to iskorištava za interni obračun unutar SDP, jer, pretpostavljam, Nerki se zaklimala stolica zbog neuspjeha u pregovaranju i bilo je neophodno riješiti se svake konkurencije i kritike. Posebno mjesto zauzima stranačka likvidacija političkog oca trenutnog rukovodstva sa vrlo interesantnom psihologijom u takvom postupku. I još to traje, zbog čega istjeraše onog Delića - nisam upratio da je on lično napravio neki prestup osim kritike rukovodstva?