SDP

kluz franjo

#56926 Re: SDP

Post by kluz franjo »

Ovo je neko novo "Svi su isti" pakovanje.
Interesantna tehnika motanja i dobar pokušaj - mora se priznati.
Leverage

#56927 Re: SDP

Post by Leverage »

kluz franjo wrote:Ovo je neko novo "Svi su isti" pakovanje.
Izgleda da je dovoljno reći "ja sam ljevičar" i odma se kvalifikuješ kao neko s kim se svi treabju ujediniti.

To što idem u koaliciju sa SDA i činim sve da ne dođe do ujedinjenja... pa nikom ništa, krivi su svi.
kmirsad

#56928 Re: SDP

Post by kmirsad »

kluz franjo wrote:Ovo je neko novo "Svi su isti" pakovanje.
Alfonso je stara kajla ovog foruma... :lol: :lol: :lol:
Android Knego

#56929 Re: SDP

Post by Android Knego »

Kikibombona wrote:
Alfons Kauders wrote: SDP je postao lokalna, sarajevska stranka. U Tuzli više nemaju šta tražiti.
Jesi bgt na strani one dvije telece glave, Bijedica i Delica?
Izvinjavam se što upadam u raspravu k'o padobranac, ali stvarno me zanima...
Nekad davno sam glasao isključivo za SDP, ali, kao i mnogi njihovi glasači, postao sam "njihov bivši". :D
Poslije sam gledao postoji li neki čovjek u toj stranci koji stvarno, po svojim kvalitetima, moralnom habitusu i sposobnosti, može biti istinski lider. Kad je u priču ušao Edin Delić pomislio sam da bi SDP konačno mogao izaći iz gov*na. Znao sam ponešto o Delićevoj prošlosti, a posebno pratio kako se nosio sa SDA kad su mu podmetali da ga skinu sa načelničke pozicije. Čovjek ih je pomeo kao malo ko. I to ne bi mogao uraditi da oni mali ljudi, obični glasači, ne vjeruju u njega.

I zato hoću da te pitam: šta to tačno fali Edinu Deliću? "Teleća glava" mi baš i nije razumljiv argument...
Last edited by Android Knego on 27/07/2019 14:27, edited 1 time in total.
MarshalDodik

#56930 Re: SDP

Post by MarshalDodik »

Alfons Kauders wrote:
MarshalDodik wrote:
Alfons Kauders wrote:
Nije samo SDP problem, već i sve stranke nastale iz ruševina SDP-a, kao i NS, pa i ti novi "nezavisni"...

Riječ je o ljudima koji se međusobno mrze i koji će radije raditi s nacionalistima da zajebu jedni druge, nego se ujediniti i uraditi nešto u interesu države. Ja stvarno ne vidim potrebu da glasam za budale kojim je na prvom mjestu njihov ego i guzica.

Kad se dozovu pameti i ujedine, rado ću ih podržati. Ovako neću.
Pa na sceni je upravo takva diferencijacija a ti djelujes kao da si ljut zbog tog.
Barem se tako cini na prvu
Ali zašto bi mi trebalo biti drago što su podijeljeni na deset malih stranaka koje su u konstantnoj svađi i čija je jedina svrha da se brukaju?

Prošle godine ne samo da nisu mogli imati zajedničke kandidate za bitne funkcije, već su cijelu izbornu kampanju vodili jedni protiv drugih, a ne protiv nacionalista.

Ne, ja za takve ne glasam. Ne zanimaju me njihove jebene svađe i ne pada mi na pamet da glasam za bilo koju od tih stranaka ukoliko se ne uozbilje i ujedine. Ja sam ozbiljan čovjek i ne želim gubiti vrijeme na budale. Ljevica je već izgubila skoro deset godina na njihove svađe i smatram da je mora moralna dužnost da im uskratim podršku. Kad bi na sljedećim izborima svi apstinirali, možda bi im došlo iz guzice u glavu.

Dok god raja glasa za njihove svađe umjesto za njihove programe, dok se guraju u male stranke umjesto da skupa grade nekiveliki pokret, oni se neće dozvati pameti. Ja zaista smatram da je moja moralna i patriotska dužnost da im uskratim glas, i pokušam nagovoriti što više ljudi da urade isto. Jedino ćemo ih primorati da se uozbilje ili povuku. U protivnom, na iduće izbore će izaći još barem pet stranaka ljevice, jer je sasvim jasno da se tu radi o teško poremećenim pojedincima kojim je nemoguće objasniti neke elementarne stvari.
Ako si bilo kakav socijaldemokrata il ljevicar ili barem ako si nezadovoljan dosadasnjim postojecim stanjem u drzavi ne bi trebao biti nezadovoljan zbog razdvajanja zita od kukolja u strankama ljevice ( konkretno sada SDP-a).
U takvom smo glibu da nam i odrzavanje dosljednosti treba znaciti pozitivan korak jer dosada ni to nije bilo pravilo.

A to sto ko fol nicu nove stranke ljevice ovih sto su izbaceni nakon sto su prekrsili statut ili vrhovnu komandu, odnosno predizborno obecane, pa necemo o njima ni diskutovat jer sam si rekao da si ozbiljan covjek. Tih par novih strancica su se svakako diferencirale kao 1. privjesak vladajucih i 2."karakteri" koji ne odrzavaju ni minimum obecanja.

Bitno je da se SDP cisti i bitno je, kao sto si i sam kazao, da ce na sljedecim izborima nastupiti kao veliki pokret koji ce se zvati BH Blok
Leverage

#56931 Re: SDP

Post by Leverage »

Android Knego wrote: I zato hoću da te pitam: šta to tačno fali Edinu Deliću?
Želio je da ide u koaliciju sa SDA i nije odustao čak i kad je ostao u manjini na svim partijskim organima.

Da je ostao dosljedan u borbi protiv SDA vrlo vjerovatno bi sad bio predsjednik SDP-a.
Android Knego

#56932 Re: SDP

Post by Android Knego »

Leverage wrote:
Želio je da ide u koaliciju sa SDA i nije odustao čak i kad je ostao u manjini na svim partijskim organima.

Da je ostao dosljedan u borbi protiv SDA vrlo vjerovatno bi sad bio predsjednik SDP-a.
Dobro, dalje?
Alfons Kauders

#56933 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

MarshalDodik wrote:
Alfons Kauders wrote:
Ali zašto bi mi trebalo biti drago što su podijeljeni na deset malih stranaka koje su u konstantnoj svađi i čija je jedina svrha da se brukaju?

Prošle godine ne samo da nisu mogli imati zajedničke kandidate za bitne funkcije, već su cijelu izbornu kampanju vodili jedni protiv drugih, a ne protiv nacionalista.

Ne, ja za takve ne glasam. Ne zanimaju me njihove jebene svađe i ne pada mi na pamet da glasam za bilo koju od tih stranaka ukoliko se ne uozbilje i ujedine. Ja sam ozbiljan čovjek i ne želim gubiti vrijeme na budale. Ljevica je već izgubila skoro deset godina na njihove svađe i smatram da je mora moralna dužnost da im uskratim podršku. Kad bi na sljedećim izborima svi apstinirali, možda bi im došlo iz guzice u glavu.

Dok god raja glasa za njihove svađe umjesto za njihove programe, dok se guraju u male stranke umjesto da skupa grade nekiveliki pokret, oni se neće dozvati pameti. Ja zaista smatram da je moja moralna i patriotska dužnost da im uskratim glas, i pokušam nagovoriti što više ljudi da urade isto. Jedino ćemo ih primorati da se uozbilje ili povuku. U protivnom, na iduće izbore će izaći još barem pet stranaka ljevice, jer je sasvim jasno da se tu radi o teško poremećenim pojedincima kojim je nemoguće objasniti neke elementarne stvari.
Ako si bilo kakav socijaldemokrata il ljevicar ili barem ako si nezadovoljan dosadasnjim postojecim stanjem u drzavi ne bi trebao biti nezadovoljan zbog razdvajanja zita od kukolja u strankama ljevice ( konkretno sada SDP-a).
U takvom smo glibu da nam i odrzavanje dosljednosti treba znaciti pozitivan korak jer dosada ni to nije bilo pravilo.

A to sto ko fol nicu nove stranke ljevice ovih sto su izbaceni nakon sto su prekrsili statut ili vrhovnu komandu, odnosno predizborno obecane, pa necemo o njima ni diskutovat jer sam si rekao da si ozbiljan covjek. Tih par novih strancica su se svakako diferencirale kao 1. privjesak vladajucih i 2."karakteri" koji ne odrzavaju ni minimum obecanja.

Bitno je da se SDP cisti i bitno je, kao sto si i sam kazao, da ce na sljedecim izborima nastupiti kao veliki pokret koji ce se zvati BH Blok
Fino sam rekao, neka riješe svoje probleme, pa neka onda traže da se glasa za njih. Prošle godine su svu energiju fokusirali da međusobno podmetanje i svađu, umjesto da su vodili kampanju protiv SDA i drugih satrapa. Faktički vodili kampanju protiv samih sebe, a da nisu, hladno bi uhvatili još 50,000 glasova ako ne i više, i imali dva čovjeka u Predsjedništvu. Ovako imaju kurac.

Čim se ujedine, a ne moraju u jednu stranku već barem u neki blok, kada naprave konkretan program i odaberu zajedničke kandidate, ja ću s merakom glasati za njih.

Dok se to ne desi, ne pada mi na pamet da uopšte izlazim na izbore. Koji ću kurac glasati za budale kojim su najveći problem ove države druge opozicione stranke, skoro identične ideologije, a ne nacionalisti na vlasti? Kad se budu borili protiv desničara, a ne jedni protiv drugih, ja ću rado glasati za njih.
Leverage

#56934 Re: SDP

Post by Leverage »

Android Knego wrote:
Leverage wrote:

Dobro, dalje?
Nema dalje, to je crveni karton što se mene tiče.
JThomas

#56935 Re: SDP

Post by JThomas »

kada odeš sa sda, prestao si biti opozicija. pa ni pogrešna, zavađena i nekonstruktivna...nego nisi ista nikako. to je tako jednostavno. ko voli nek' izvoli.
The 51st State

#56936 Re: SDP

Post by The 51st State »

Ali jaka je pamet do jaja #necu sa nacionalnim strankama# I onda se atomiziras na jos vise subjekata. Posteno je reci necemo sa sda jer smo nesposobni da nametnemo svoju agendu, a I prvi strancaki saf se namirio Iz proslog koaliranja.
Kad se lopov Niksic makne, bice neke sanse za sdp.
Last edited by The 51st State on 27/07/2019 14:56, edited 1 time in total.
Leverage

#56937 Re: SDP

Post by Leverage »

Onaj ko očekuje da se iko više ujedinjuje sa Lagumdžijom, Komšićem, Suljagićem, Bijedićem, Zlatarom i sličnim, mislim da gubi vrijeme.
Android Knego

#56938 Re: SDP

Post by Android Knego »

JThomas wrote:kada odeš sa sda, prestao si biti opozicija. pa ni pogrešna, zavađena i nekonstruktivna...nego nisi ista nikako. to je tako jednostavno. ko voli nek' izvoli.
Da, u situaciji kad imaš zdravu alternativu. Ali kad je izbor
ili PDA
ili SDA
ili svi osim PDA/SDA gdje će ti Fahro u zadnjem minutu otkazati koaliciono savezništvo, a bez njega ne možeš (što se desilo SDP-u u TK)

ti ćeš izabrati šta? Da nećeš ništa od ovog?! I napasti čovjeka koji, eto, hoće nešto od ovog...
Mislim, da se kao glasač nisam naslušao te priče o principijelnosti i boljem sutra pa hajd, ali, nažalost jesam...
Da se razumijemo, SDA niti je kad moj glas/podršku imala niti će imati, ali ovakav SDP za mene, njihovog bivšeg vjernog glasača je samo VELIKA NULA.

Za kraj, pitao sam za čovjeka imenom i prezimenom - Edin Delić. Šta to još kod tog čovjeka ne valja osim što bi, hipotetski, prihvatio da dijeli vlast sa SDA?
drug_profi

#56939 Re: SDP

Post by drug_profi »

@alfons
Stari moj drug saborac nvzovac.
Rezigniran si i ogorcen.
Ali nisi u pravu.
Moramo podrzati svaki pokret koji se suprotstavi SDA.
To je sada nas bosanski najveci stetocina.
Ako se zbog cega ova zemlja raspadne mozemo zahvaliti dvojici ljudi.
Harisu Silajdzicu i Bakiru Izetbegovicu.
Prvi je otisao u zasluzeni zaborav. Moramo i drugog poslati.
Bakirova SDA je maligni organizam. I sa Bakirom i stranka mora biti satrta.
MarshalDodik

#56940 Re: SDP

Post by MarshalDodik »

Alfons Kauders wrote:
MarshalDodik wrote:
Alfons Kauders wrote:

Fino sam rekao, neka riješe svoje probleme, pa neka onda traže da se glasa za njih. Prošle godine su svu energiju fokusirali da međusobno podmetanje i svađu, umjesto da su vodili kampanju protiv SDA i drugih satrapa. Faktički vodili kampanju protiv samih sebe, a da nisu, hladno bi uhvatili još 50,000 glasova ako ne i više, i imali dva čovjeka u Predsjedništvu. Ovako imaju kurac.

Čim se ujedine, a ne moraju u jednu stranku već barem u neki blok, kada naprave konkretan program i odaberu zajedničke kandidate, ja ću s merakom glasati za njih.

Dok se to ne desi, ne pada mi na pamet da uopšte izlazim na izbore. Koji ću kurac glasati za budale kojim su najveći problem ove države druge opozicione stranke, skoro identične ideologije, a ne nacionalisti na vlasti? Kad se budu borili protiv desničara, a ne jedni protiv drugih, ja ću rado glasati za njih.
Koliko ja primjecujem ovdje se u Bh blok ukrupnjavaju stranke kojima su najveci problem nacionalisti na vlasti ;-) , a stranke i pojedince ( "iste idelogije" :mrgreen: ) koji ne vide da su nacionalisticke vladajuce stranke problem niti prepreka prirodno odbacuju kao pravi i ozbiljni ljudi.

Sve u svemu radi kako mislis da treba, po vlastitom nahodjenju naravno i mislim da neces dugo apstinirati od izbora, ako ces uopste.
Android Knego

#56941 Re: SDP

Post by Android Knego »

Alfons Kauders wrote: Čim se ujedine, a ne moraju u jednu stranku već barem u neki blok, kada naprave konkretan program i odaberu zajedničke kandidate, ja ću s merakom glasati za njih.

:thumbup:
drug_profi

#56942 Re: SDP

Post by drug_profi »

Skontace alfons do sljedeceg oktobra, a najkasnije do 2022.
Morate svi znati da je 2022. ZADNJA ŠANSA za ovu zamlju. Pamet u glavu! Od svakog od vas ovisi!
The 51st State

#56943 Re: SDP

Post by The 51st State »

Sdp nije dio te sanse. Naziru se konture centricne vecine bez sda.
El_comadante

#56944 Re: SDP

Post by El_comadante »

Leverage wrote:
Android Knego wrote:
Leverage wrote: Želio je da ide u koaliciju sa SDA i nije odustao čak i kad je ostao u manjini na svim partijskim organima.

Dobro, dalje?
Nema dalje, to je crveni karton što se mene tiče.
a i što se tiče SDPa crveni mu je karton, jer se ipak nemoze protiv partije, ipak se mora poštovati nekakav dogovr unutar partije.
Android Knego

#56945 Re: SDP

Post by Android Knego »

El_comadante wrote:
Leverage wrote: Nema dalje, to je crveni karton što se mene tiče.
a i što se tiče SDPa crveni mu je karton, jer se ipak nemoze protiv partije, ipak se mora poštovati nekakav dogovr unutar partije.
Što se mene tiče ovo je SDP-u crveni karton sa mnooogo kaznenih utakmica neigranja...
JThomas

#56946 Re: SDP

Post by JThomas »

Android Knego wrote:
JThomas wrote:kada odeš sa sda, prestao si biti opozicija. pa ni pogrešna, zavađena i nekonstruktivna...nego nisi ista nikako. to je tako jednostavno. ko voli nek' izvoli.
Da, u situaciji kad imaš zdravu alternativu. Ali kad je izbor
ili PDA
ili SDA
ili svi osim PDA/SDA gdje će ti Fahro u zadnjem minutu otkazati koaliciono savezništvo, a bez njega ne možeš (što se desilo SDP-u u TK)

ti ćeš izabrati šta? Da nećeš ništa od ovog?! I napasti čovjeka koji, eto, hoće nešto od ovog...
Mislim, da se kao glasač nisam naslušao te priče o principijelnosti i boljem sutra pa hajd, ali, nažalost jesam...
Da se razumijemo, SDA niti je kad moj glas/podršku imala niti će imati, ali ovakav SDP za mene, njihovog bivšeg vjernog glasača je samo VELIKA NULA.

Za kraj, pitao sam za čovjeka imenom i prezimenom - Edin Delić. Šta to još kod tog čovjeka ne valja osim što bi, hipotetski, prihvatio da dijeli vlast sa SDA?
ja neću ništa, jer ja nisam član nijedne stranke pa ni sdp. a rezultati glasanja za novu vladu tk nam kažu da ni delegati sdp tk nemaju jedinstven stav i da ne znaju. pa što bi ja znao :mrgreen: ali znam šta je za mene donja granica, i znam da od "grande koalicije" sa sda 2010. (koji sam uslovno podržao kad je krenula, ali rezultati su bili katastrofalni, a glavni nosioci u međuvremenu nedvosmisleno pokazali da rade za sda) nisam ni glasač sdp.

i neki forumaši pišu kao da pišu u ime svih tuzlaka, ili cijelog tuzlanskog kantona, i okreću priču na tuzlansku regiju protiv sarajeva zato što im se "ne da u vlast"...a ni delegati partije u skupštini nemaju jedinstven stav.
Kikibombona

#56947 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Alfons Kauders wrote:Nije samo SDP problem, već i sve stranke nastale iz ruševina SDP-a, kao i NS, pa i ti novi "nezavisni"...

Riječ je o ljudima koji se međusobno mrze i koji će radije raditi s nacionalistima da zajebu jedni druge, nego se ujediniti i uraditi nešto u interesu države. Ja stvarno ne vidim potrebu da glasam za budale kojim je na prvom mjestu njihov ego i guzica.

Kad se dozovu pameti i ujedine, rado ću ih podržati. Ovako neću.
A jbg, valjda ti je jasno da smo generalno kao narod uzasno losi. Nemoguce je ocekivati da ovakav narod producira moralnu i sposobnu politiku.

Koliko stoljeca se razvijala Francuska nakon revolucije i kakve su probleme imali?
Mi smo od juce demokratija. Ponekad imamo nerealna ocekivanja.

Od mene ima podrsku sve sto je napredak u odnosu na SDA. Potpuno sam svjestan, iako u tridesetim, da necu dozivjeti blagostanje u BiH. Potrebno je puno vremena da se promijeni svijest i savjest naroda. Sve su prilike da se mora obrnuti par generacija rodjenih u demokratskom sistemu.

To ne znaci da treba sjesti i cekati da se stvari same rijese. Neki procesi se mogu drasticno ubrzati. Moja civilizcijska obaveza je da ucinim sve sto mogu da zajednica napreduje.

...

Ova vlada u KS je iskorak u odnosu na dosadasnje. To nam treba, napredak korak po korak, samo da krenemo. Nije i ne moze biti savrseno, ima dosta mana, ali je napredak u odnosu na SDA.
Kikibombona

#56948 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Android Knego wrote:Izvinjavam se što upadam u raspravu k'o padobranac, ali stvarno me zanima...
Nekad davno sam glasao isključivo za SDP, ali, kao i mnogi njihovi glasači, postao sam "njihov bivši". :D
Poslije sam gledao postoji li neki čovjek u toj stranci koji stvarno, po svojim kvalitetima, moralnom habitusu i sposobnosti, može biti istinski lider. Kad je u priču ušao Edin Delić pomislio sam da bi SDP konačno mogao izaći iz gov*na. Znao sam ponešto o Delićevoj prošlosti, a posebno pratio kako se nosio sa SDA kad su mu podmetali da ga skinu sa načelničke pozicije. Čovjek ih je pomeo kao malo ko. I to ne bi mogao uraditi da oni mali ljudi, obični glasači, ne vjeruju u njega.

I zato hoću da te pitam: šta to tačno fali Edinu Deliću? "Teleća glava" mi baš i nije razumljiv argument...
O Delicu najbolje govori cinjenica da je razvalio stranku samo da bi usao u vlast sa SDA. Od ukupno 10 otkinuo je 2 poslanika, dva papka, da bi SDA mogla nastaviti vladavinu. Sa dva poslanika Delic nema nikakvu moc da diktira procese i nametne svoje eventualne vizije i vrijednosti, ako nesto od toga posjeduje. Radi se o klasicnoj politickoj prostituciji i ko zna kakvim dilovima.

Da li taj covjek ima mrvicu morala, ponosa, dobre namjere? Kakav covjek trebas biti da bi prihvatio ulogu SDA papka, privjeska u vlasti? Dosadasnje iskustvo ukazuje da se radi o licnim interesima a mozda i kriminalu.

...

Kome nakon 25 godina nije jasno da je sa SDA nemoguce bilo sta korisno uraditi je teska naivcina. Zaista je nevjerovatno da neko nakon 25 godina ima dileme. Mogu ispasti budala 1, 2 ili 3 godine, ali biti budala 25 godina uzastopno, zaista je previse.

...

Sve sto kaze SDA sekta odbacujem sa prezirom. Svako ko saradjuje sa njima je vrijedan prezira.

...

Zelja koju su Enver Bijedic i Edin Delic pokazali da udju u vlast sa SDA je izrazito sumnjiva. Bez ikakve platforme, bez ikakvog programa, sve vrijeme su silno agitovali da se ide u vlast sa SDA. Kada je stranka odbila, otpoceli su otrovnu, poganu kampanju, sto je rezultiralo cjepanjem SDP-a i papcima u vladi TK.

...

Ne znam druze, ja u zivotu kafu nisam popio sa lopovom. Mene su roditelji tako odgojili. Sta se imam druziti sa bagrom? Dobar momak, ima viziju, drug Zijada Turkovica. :-) To se odmah kriza crvenim flomasterom.

...

SDA je tumor ovog drustva. Kriminlna organizacija koja je poklopila cijeli sistem, institucionalizovala kriminal i korupciju. Nemoguce je bilo sta mijenjati dok se SDA i njeni repovi ne posjeku iz sistema.

...

Stranka koja zeli mijenjati sistem mora iznijeti jasan stav da nema koaliranja sa mafijom (SDA) ni pod koju cijenu. Za sada jedino NS drzi cvrst stav.

Da je SDP imao isti stav prije 20 godina sada bi mozda imali normalnu vlast. Izgubili smo cetvrt stoljeca na nista. Jos smo propali za to vrijeme. Koaliranje sa SDA je doljevanje benzina na vatru.
Styling

#56949 Re: SDP

Post by Styling »

Da se razumijemo, svako ko udje u vlast sa SDA napravio je ideolosku izdaju i po defaultu ne pripada ljevici. Cak ni nove stranke koje osnuju ne mogu biti lijeve orijentacije jer onda nisu kompatibilni sa SDA desnicarskom ideologijom.
Kikibombona

#56950 Re: SDP

Post by Kikibombona »

Styling wrote:Da se razumijemo, svako ko udje u vlast sa SDA napravio je ideolosku izdaju i po defaultu ne pripada ljevici. Cak ni nove stranke koje osnuju ne mogu biti lijeve orijentacije jer onda nisu kompatibilni sa SDA desnicarskom ideologijom.
Ne mislim da je bitna ideologija. Tako se samo razvodnjava i pomjera fokus sa VELIKOG problema.

SDA je kriminalna organizacija. Sve su unistili, pokrali, obezvrijedili. BiH je kriminalna drzava, sa kriminalnim pravosudjem. Mozes zamisliti, u drzavi sa najvise kriminala i korupcije, nijedan politicar nije odgovaro.

Pored ovih stvari ideologija je potpuno nebitna...
Post Reply