Jbg-a, nije Air Serbia moralna gromada kao što su bile 90-tih strane avio kompanije koje su preuzele jugoslovenski deo posla dok se zemlja raspadala. A to što će neki građani Hrvatske, BiH, Makedonije i ini lakše sada da se vrate kući... e to nema veze, nego samo pare, pare, pare.foton wrote: ↑01/03/2022 23:07Sad kao vjerovatno jedina aviokompanija koja moze da leti neku relaciju prema moskvi i nekom evropskom gradu hvataju priliku da prevezu ljude koji spasavaju svoje pare i sebe od vrlo izvjesne krize. znaci... monetiziraju okolnosti.skrtica wrote: ↑01/03/2022 22:12 https://www.croatianaviation.com/post/a ... ema-moskvi
Ne znam kolika je finansijska korist. Dugoročno bi mogli više štete imati.![]()
Dešavanja u Srbiji
- prasoje
#56876 Re: Dešavanja u Srbiji
- SamoVasGledam
#56877 Re: Dešavanja u Srbiji
Tužno je to zaista. Imam i ja ubijene članove porodice iz rata i jednog silovanog člana od strane ARBiH, ali gledam da ne personalizujem ove rasprave i da držim emocije po strani. Mislim da mi dobro ide.tramvajtrojka wrote: ↑01/03/2022 23:07
zato sto je istina moj ste narod trpali u masovne grobnice pa kad vam je to dojadilo kopali ste sekundarne i tercijarne da zamaknete tragove koje su tek otkrivene kad vise niste mogli sa smradom da izdrzite
moja familija u Foči je izgubila dva clana trideset godina je prošlo nikad koscica im nije pronadjena niti ce zato svi na ovom forumu stojimo na strani Ukrajine i suosjecamo se sa njihovom patnjom jer i sami znamo kako je kad te jaci napada i zato ovako srcano odgovaramo na vasu propagandu jer nas boli sta se desava i vidimo da se njima desava ono sto se nama desavalo i znamo da ce i oni traziti svoje najmilije decenijama kao sto mi trazimo da mi kao porodice pronadjemo smiraj i njihove duse
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#56878 Re: Dešavanja u Srbiji
Zvaničan razlog je sprječavanje onoga što je srpska politika radila prije toga po Hrvatskoj i Bosni.SamoVasGledam wrote: ↑01/03/2022 23:12Koji je zvaničan razlog bombardovanje Jugoslavije i zašto Ukrajinci nisu dobili ni upozorenje za svoja činjenja? Zašto su u bombardovanju SRJ stradali i civili a ne samo vojni i objekti zvaničmne Srbije?sehohari wrote: ↑01/03/2022 23:05
E druže ako mi nećeš odgovoriti pitanja i ako ćeš da menjaš temu i zamnjuješ teze nemoj mi se molim te ni obraćati.
Da sam ja odgovarao na svaki komentar poput tvog koji mi je upućen ovde visio bi na forumu 24 časa.
Razlika je u tome što je jedan ne-demokratski, fašistički režim iza sebe već ostavio jedan genocid i 100 hiljada mrtvih, a zauzvrat dobio par mjeseci bombardovanja iz zraka, dok druga zemlja na svojoj teritoriji sa predsjednikom koji je bio glas Paddington-a i komičar i poslije osam godina rata još uvijek ima populaciju sa 30% Rusa.
Razlika je zapravo toliko očigledna i ogromna da je uopšte bezobrazno i postavljati to pitanje.
Činjenica da se ne interesuješ za objave drugih a sa druge strane prosipaš još uvijek gdje moguće priče o 99. potvrđuju ono što sam napisao u "predugom" odgovoru.
Možda bih te i shvatio ozbiljno da nisi napisa ovaj boldovani deo, tako da sve mi je jasno i uklapaš se u opis koji sam ranije izneo o takvima.
Evo, protupitanje: Zašto su i tokom napada na Njemačku stradali civili i objekti zvanične nacističke Njemačke? Odgovor je isti kao i na tvoje pitanje.
Za Ukrajinu ima zasebna tema.
- RunnerX
#56879 Re: Dešavanja u Srbiji
Prije nego se upustite u raspravu sa bilo kim od njih, morate shvatiti da je on indoktriniran odmalena, da ne zna za drugačiju priču osim one koja mu je usađena.
Dakle, sve će relatizovati i uvijek će biti "a šta su xyz nama radili".
Shvatam ja da je za "svoje" teško preko usta prevaliti da su loši momci, ali nekada je to jednostavno tako.
Zato su danas u gdje jesu, zato su zemlje u regionu u kojima se oni nešto pitaju - raspale, nazadne, bez perspektive i šanse za napredak. Crna Gora je posljednji primjer.
Ovo što se dešava u Ukrajini ih je ogolilo do kraja i samo potvrdilo da su spremni ići do kraja, da ne mogu prepoznati šansu za "iskupljenjem" i da ih udari u facu. Uvijek će maksimalno raditi u korist svoje štete.
Dakle, sve će relatizovati i uvijek će biti "a šta su xyz nama radili".
Shvatam ja da je za "svoje" teško preko usta prevaliti da su loši momci, ali nekada je to jednostavno tako.
Zato su danas u gdje jesu, zato su zemlje u regionu u kojima se oni nešto pitaju - raspale, nazadne, bez perspektive i šanse za napredak. Crna Gora je posljednji primjer.
Ovo što se dešava u Ukrajini ih je ogolilo do kraja i samo potvrdilo da su spremni ići do kraja, da ne mogu prepoznati šansu za "iskupljenjem" i da ih udari u facu. Uvijek će maksimalno raditi u korist svoje štete.
- prasoje
#56880 Re: Dešavanja u Srbiji
Ovome su Srbi nacisti. Je li to poanta?sehohari wrote: ↑01/03/2022 23:19Zvaničan razlog je sprječavanje onoga što je srpska politika radila prije toga po Hrvatskoj i Bosni.SamoVasGledam wrote: ↑01/03/2022 23:12
Koji je zvaničan razlog bombardovanje Jugoslavije i zašto Ukrajinci nisu dobili ni upozorenje za svoja činjenja? Zašto su u bombardovanju SRJ stradali i civili a ne samo vojni i objekti zvaničmne Srbije?
Možda bih te i shvatio ozbiljno da nisi napisa ovaj boldovani deo, tako da sve mi je jasno i uklapaš se u opis koji sam ranije izneo o takvima.
Evo, protupitanje: Zašto su i tokom napada na Njemačku stradali civili i objekti zvanične nacističke Njemačke? Odgovor je isti kao i na tvoje pitanje.
Za Ukrajinu ima zasebna tema.
-
Anquilla
#56881 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne, hoću da kažem da upoređuješ neuporedivo.SamoVasGledam wrote: ↑01/03/2022 23:06Hoćeš da kažeš da je Ukrajini preostalo još kredita da teroriše etničke Ruse na svojoj teritoriji pre nego što bi im Zapadnjaci rekli ''Ej, lakše malo!''?Anquilla wrote: ↑01/03/2022 22:51 @SamoVasGledam
Samo da se prisjetimo činjenice da je NATO djelovao protiv Srbije tek 1999. godine, do tada su završili ratove u dvije nezavisne države - Hrvatskoj i BiH.
Do intervencije su se dogodili ratni zločini u Hrvatskoj, zločini u BiH, genocid u Srebrenici, višegodišenja opsada Sarajeva, Bihaća, Goražda i godina dana rata na Kosovu.
Iskreno rečeno, NATO bombardovanja Srbije su potpuno opravdana, i zakašnjela. Mnogo žrtava se moglo izbjeći.
Nadam se da se u Ukrajini neće ponoviti ista greška - Ukrajina je nezavisna država, Rusija nema nikava prava "braniti" nekoga agresijom na suverenu državu.
Iskreno, nama koji smo preživjeli rat je degutantno čitati o nepuna 3 mjeseca selektivnog bombardovanja Srbije.
Malo više empatije prema Bosancima koji su neselektivno granatirani skoro 4 godine, bez struje, vode, grijanja, hrane, koji su svakodnevno živjeli pod snajperskom paljbom, gdje su operacije ranjenih vršene pod svijećama i bez anestezije, ne bi škodilo.
Ali, katarze iz Srbije nema pa nema, samo beskonačni izgovori i opravdanja.
- prasoje
#56882 Re: Dešavanja u Srbiji
Koja kontradiktornost, majko mila.Anquilla wrote: ↑01/03/2022 23:24
Iskreno, nama koji smo preživjeli rat je degutantno čitati o nepuna 3 mjeseca selektivnog bombardovanja Srbije.
Malo više empatije prema Bosancima koji su neselektivno granatirani skoro 4 godine, bez struje, vode, grijanja, hrane, koji su svakodnevno živjeli pod snajperskom paljbom, gdje su operacije ranjenih vršene pod svijećama i bez anestezije, ne bi škodilo.
Ali, katarze iz Srbije nema pa nema, samo beskonačni izgovori i opravdanja.
- PreWiBa
#56883 Re: Dešavanja u Srbiji
Tadašnja srpska politika pod Miloševićem je ostavila iza sebe, ponavljam, prvi genocid poslije 1945.prasoje wrote: ↑01/03/2022 23:22Ovome su Srbi nacisti. Je li to poanta?sehohari wrote: ↑01/03/2022 23:19
Zvaničan razlog je sprječavanje onoga što je srpska politika radila prije toga po Hrvatskoj i Bosni.
Za Ukrajinu ima zasebna tema.![]()
Šta je onda Srbija u tom momentu? Zemlja mira?
To što se ti identifikuješ sa tadašnjom srpskom politikom je tvoj problem, ja nisam spomenuo Srbe kao narod niti to namjeravam.
- prasoje
#56884 Re: Dešavanja u Srbiji
Nikada to nisam rekao, niti se identifikovao. Izmišljaj bolje.sehohari wrote: ↑01/03/2022 23:26Tadašnja srpska politika pod Miloševićem je ostavila iza sebe, ponavljam, prvi genocid poslije 1945.
To što se ti identifikuješ sa tadašnjom srpskom politikom je tvoj problem, ja nisam spomenuo Srbe kao narod niti to namjeravam.
-
Anquilla
#56885 Re: Dešavanja u Srbiji
Šta je problem?prasoje wrote: ↑01/03/2022 23:26Koja kontradiktornost, majko mila.Anquilla wrote: ↑01/03/2022 23:24
Ali, katarze iz Srbije nema pa nema, samo beskonačni izgovori i opravdanja.![]()
Mi sa bombardovanjem Srbije nismo imali ništa, Srbija je kriva za ono što se desilo mom gradu.
Ja treba da žalim Srbiju zbog bombardovanja od 3 mjeseca?
Malo je žaljenja u meni za one kojim se najavi kad će se bombardovati koji dio, iz prostog razloga jer sam zbog njih odrasla bez takvih upozorenja.
I još svako malo neko potegne to pitanje, a činjenica je da bih puno bolje djetinjstvo imala da je to urađeno početkom 90.-tih umjesto krajem.
- PreWiBa
#56886 Re: Dešavanja u Srbiji
Ja sam kritikovao tadašnju srpsku vlast i njezinu politiku. Ti si to shvatio kao napad na sve Srbe i kompletan srpski narod.prasoje wrote: ↑01/03/2022 23:29Nikada to nisam rekao, niti se identifikovao. Izmišljaj bolje.sehohari wrote: ↑01/03/2022 23:26
Tadašnja srpska politika pod Miloševićem je ostavila iza sebe, ponavljam, prvi genocid poslije 1945.
To što se ti identifikuješ sa tadašnjom srpskom politikom je tvoj problem, ja nisam spomenuo Srbe kao narod niti to namjeravam.![]()
To se smatra identifikacijom sa tim režimom.
Kada sada pitam Nijemca šta on misli o bombardovanju Njemačke on će to vidjeti kao posljedicu politike Hitlera i neće ni na koji način identifikovati sa tim bombardovanjem, iako je pola države sravnjeno sa zemljom.
- SamoVasGledam
#56887 Re: Dešavanja u Srbiji
Srbi i Rusi protiv progresivnog sveta i civilizacijskih vrednosti.

-
Sile_sile_sa
#56888 Re: Dešavanja u Srbiji
Da ti kazem par cinjenica, 12 Dzamija u Foci je minirano i sruseno, u Banjaluci sve Katolicke crkve i Dzamije su minirane i srusene, Prijedor "nesrbi" morali nositi bijele trake, Dalje, Dio Srpskih Logora: Manjaca 8 hiljada zatocenih Bosnjaka, Batkovic 2500 logor Luka kod Brckok preko 10 hiljada Bosnjak i djelom Hrvata, to je samo dio logora gdje su muceni i ubijani Bosnjaci i djelom Hrvati, dalje pazljivo citaj, broj civilnih zrtava rata u BIH, sto ubijenih direktno, sto snjaper, sto granatama je sljedeci: Bosnjaka 33 hiljade, hrvata dvije hiljade i nesto jacesrba oko 4 hiljade, nesto vise od cetiri hiljade, Dalje, skoro sve Dzamije ste srusili, oko 650 dzamija je sruseno oko 200 i nesto medzlisa blizu 70 mektebe itd. Broj pravoslavnih crkvi srusenih u ratu od strane hrvata i Bosnjaka, je 172, navdim ti tacne i zvanicne podatke, Dalje, citav vojni i politicki vrh tzv rs je osudjen za genocid i za ratne zlocne, da ovo zadnje malo pojasnim od 100 posto osudjenih za ratne zlocine 80 posto su srbi tacnije oficiri i politicari tzv rs, 15 posto je na strani HVO, tj hrvata i pazi sad 5 posto je na strani armije BiH, sve sto sam napisao mozes provjeriti, Pa sad razmisli malo, da poslije svega, sasvim je normalno da se crtaju grafiti Ratku Mladicu, Daju nazivi javnim ustanovama po Osudjenim ratnim zlocincima itd. i ti mi sad tu dodjes pricas o nekom moralu i tih par mjeseci nato bombarovanja, pogledaj sta su srbi u BiH radili, koju stetu nanjeli, razmsliSamoVasGledam wrote: ↑01/03/2022 23:15Tužno je to zaista. Imam i ja ubijene članove porodice iz rata i jednog silovanog člana od strane ARBiH, ali gledam da ne personalizujem ove rasprave i da držim emocije po strani. Mislim da mi dobro ide.tramvajtrojka wrote: ↑01/03/2022 23:07
zato sto je istina moj ste narod trpali u masovne grobnice pa kad vam je to dojadilo kopali ste sekundarne i tercijarne da zamaknete tragove koje su tek otkrivene kad vise niste mogli sa smradom da izdrzite
moja familija u Foči je izgubila dva clana trideset godina je prošlo nikad koscica im nije pronadjena niti ce zato svi na ovom forumu stojimo na strani Ukrajine i suosjecamo se sa njihovom patnjom jer i sami znamo kako je kad te jaci napada i zato ovako srcano odgovaramo na vasu propagandu jer nas boli sta se desava i vidimo da se njima desava ono sto se nama desavalo i znamo da ce i oni traziti svoje najmilije decenijama kao sto mi trazimo da mi kao porodice pronadjemo smiraj i njihove duse
-
zilog
#56889 Re: Dešavanja u Srbiji
Srbiju ce se prozivati zbog drzanja strane Rusiji. Svako spinovanje, o navodnoj neutralnosti Srbije, je samo rezultat trenutne atmosfere i okruzenja.
Ako se analiziraju politika i postupci, u posljednjih 10 godina, svima bi trebale biti jasne namjere Aleksandra Vucica:
1. Pored hinjene politike eurointegracija, koja je vrlo isplativa, jer donosi sredstva i investicije, sa Rusijom se grade mnogo cvrsci paralelni odnosi, koji nerjetko prelaze granicu normalnih. Samo da spomenem vrsljanje ruskih obavjestajaca i potpuno amnestiranu praksu gotovo otvorenog koruptivno-spijunskog djelovanja.
2. Podrzavanje Dodika i ostalih velikosrpskih i proruskih kabadahija i kriminalaca u regionu, a pod plastom cuvanja nacionalnih interesa, je najobicniji mehanizam destabilizacije, koji se moze aktivirati u svakom trenutku.
3. Odrzavanje "zamrznutog konflikta" na Kosovu, ne priznavanje istog, ne priznavanje presuda ICTY (haskog tribunala), velicanje ratnih zlocinaca, revizija istorije i izjednacavanje fasistickih i antifasistickih aktera WW II, anatemiziranje postmilosevicevske vlasti, spin oko ubistva Premijera drzave, potpuno izokretanje karaktera NATO intervencije i nazivanje "zlocinackom agresijom", ..., su sve znakovi namjere Srbije da, uz pomoc Rusije, obnovi politiku devedesetih, cak i po cijenu da Rusiji pruzi platformu za prodor na zapad...
4. Na kraju najvaznije. Kupovina, cesto prikazana kao donacije, OFANZIVNOG ruskog naoruzanja (tenkovi i avioni), kao i otvorena namjera da se nabavljaju borbeni dronovi, jasan su znak da je Srbija sebe vidjela (i jos vidi) u slicnoj ulozi koju Rusija igra danas.
Ako se analiziraju politika i postupci, u posljednjih 10 godina, svima bi trebale biti jasne namjere Aleksandra Vucica:
1. Pored hinjene politike eurointegracija, koja je vrlo isplativa, jer donosi sredstva i investicije, sa Rusijom se grade mnogo cvrsci paralelni odnosi, koji nerjetko prelaze granicu normalnih. Samo da spomenem vrsljanje ruskih obavjestajaca i potpuno amnestiranu praksu gotovo otvorenog koruptivno-spijunskog djelovanja.
2. Podrzavanje Dodika i ostalih velikosrpskih i proruskih kabadahija i kriminalaca u regionu, a pod plastom cuvanja nacionalnih interesa, je najobicniji mehanizam destabilizacije, koji se moze aktivirati u svakom trenutku.
3. Odrzavanje "zamrznutog konflikta" na Kosovu, ne priznavanje istog, ne priznavanje presuda ICTY (haskog tribunala), velicanje ratnih zlocinaca, revizija istorije i izjednacavanje fasistickih i antifasistickih aktera WW II, anatemiziranje postmilosevicevske vlasti, spin oko ubistva Premijera drzave, potpuno izokretanje karaktera NATO intervencije i nazivanje "zlocinackom agresijom", ..., su sve znakovi namjere Srbije da, uz pomoc Rusije, obnovi politiku devedesetih, cak i po cijenu da Rusiji pruzi platformu za prodor na zapad...
4. Na kraju najvaznije. Kupovina, cesto prikazana kao donacije, OFANZIVNOG ruskog naoruzanja (tenkovi i avioni), kao i otvorena namjera da se nabavljaju borbeni dronovi, jasan su znak da je Srbija sebe vidjela (i jos vidi) u slicnoj ulozi koju Rusija igra danas.
- prasoje
#56890 Re: Dešavanja u Srbiji
Ne mogu da odgovaram na svaku baljezgariju iz posta ali bih pitao za ovu. Da li imaš neki dokaz ili izvor da su ti tenkovi i avioni plaćeni, tj. da nisu donacija?
-
plavi_E
#56891 Re: Dešavanja u Srbiji
Danas se civilizacija brani na Dnjepru. A umalo je moglo da biti da se je morala braniti i na Drini. Sve ovo naoruzavanje Srbije gomilanje raznih zaliha i ponasanje Dodika u zadnjih nekoliko mjeseci ukazuju na to. I ove izjave o BiH od strane zapada i slanje 500 novih vojnika od kojih najveci dio u Podrinje i apeli o prijemu BiH u EU/NATO takodje ukazuju na to.
Drina je bila granica civilizacija i to ce i ostati.
- TDK-90
#56892 Re: Dešavanja u Srbiji
plavi_E wrote: ↑02/03/2022 12:48 Danas se civilizacija brani na Dnjepru. A umalo je moglo da biti da se je morala braniti i na Drini. Sve ovo naoruzavanje Srbije gomilanje raznih zaliha i ponasanje Dodika u zadnjih nekoliko mjeseci ukazuju na to. I ove izjave o BiH od strane zapada i slanje 500 novih vojnika od kojih najveci dio u Podrinje i apeli o prijemu BiH u EU/NATO takodje ukazuju na to.
I K(v)ucic je pripremao narod sa izjavama tipa : Na proljece ce ( Zapad) traziti da se ukine RS, pritisak na Srbiju sve veci
Znaci prvo ugrozenost proprema javnog mijenja, pa dehumanizacija bosanaca od strane Dodi(c)ka....
Sve sada ima smisla, jedino sto mi saznamo prilicno kasno
-
plavi_E
#56893 Re: Dešavanja u Srbiji
I ovaj poziv Lavrova Dodiku je takodje i vise nego jasan. Rusija se nalazi u ratu koji im i ne ide po planu i u sukobu sa skoro cijelim ciciliziranim svijetom i nevidjenim sankcijama i ministar vanjski poslova nema pametnijeg posla nego da zove Dodika da razgovaraju o Dejtonu.

-
MMM1977
#56894 Re: Dešavanja u Srbiji
Rusima treba novo žarište da se malo skine fokus sa Ukrajine.
-
plavi_E
#56895 Re: Dešavanja u Srbiji
Ma to zariste je trebalo biti vec otvoreno izgleda i zato poziv Lavrova da vidi gdje je zapelo.
-
plavi_E
#56896 Re: Dešavanja u Srbiji
Mada mislim da jos nije opasnost prosla. Ako Rusi ostvare sve svoje ciljeve u Ukrajini onda bi mogli prebaciti lopticu u EU dvoriste i tako odvuce paznju od Ukrajine. Pitanje je koliko su Vucko i Dodko spremni daleko ici.
-
plavi_E
#56897 Re: Dešavanja u Srbiji
Mislim da je odlucujuce u ovom svemu bila brza i odlucna odluka zapada a pogotovu EU. Osovina Putko-Vucic-Dodik-Covic su mislili da ce rekacije zbog Ukrajine biti na levelu "veoma smo zabrinuti". I to je spasilo BiH od novog sukoba koji je bio vec duze spreman. A i one vojne vjezbe sa Amerikancima i uvjezbavanje OS BiH za navodjenje americke avijacije na ciljeve na zemlji i njihovo lasersko oznacavanje nisu bile nikakva slucajnost.
-
zilog
#56898 Re: Dešavanja u Srbiji
Odgovarao, ne odgovarao, vama nije ni upuceno...
Obavezan preskupi remont u zemlji donatoru je prakticno kupovina.
Nemam ja nista protiv ni da je donacija, to, cak sta vise, jos bolje dokazuje iznesene tvrdnje o proxy kabadahiji...
-
giannibelif
#56899 Re: Dešavanja u Srbiji
Srbija sa ovakvima na vlasti ima više šanse da bude bombardovana opet nego da je prime u EU.
-
Palmalma
#56900 Re: Dešavanja u Srbiji
Glupiraju se, kada ih covjek slusa kao da je problem Kosova nastao onda kada ih je Nato strefio.
A znamo svi sta je tome prethodilo. Cak i oni koji mute vodu, dobro znaju sta je sve Nato bombardovanju Srbije 99 prethodilo.