Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
manekenka u penziji

#5676 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

Kad ste kod izlazenja, je li dovoljno helankice, termo hlace, jakna i dekica ili oblacite skafander?
dama_u_crnom

#5677 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

manekenka u penziji wrote:Kad ste kod izlazenja, je li dovoljno helankice, termo hlace, jakna i dekica ili oblacite skafander?
Ja svoju nikad nisam nesto previse toplila, tako da mislim da jos uvijek nema potrebe za skafanderom, to sto si nabrojala mi je sasvim ok. :)
Mis mekinjas

#5678 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

manekenka u penziji wrote:Kad ste kod izlazenja, je li dovoljno helankice, termo hlace, jakna i dekica ili oblacite skafander?
Utopli stopala. :)
manekenka u penziji

#5679 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Zaboravila sam cipelice nabrojati, hvala!

Ma suhveli mi, pa bolje da pitam, jer ipak ona lezi u kolicima pa da joj ne bude hladno. Nismo ovih dana izlazile, a sutra cemo dosta da setamo pa da se osiguramo i usaglasimo sa drugim bebama :)
radenska

#5680 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

kad se sjetim tih vremena :D Do 7 mjeseci spavao u kolicima, ja kupim sta hocu, probam sta hocu, popijem kafu.
A sad kupujem bez da probam pa ako potrefim, od kafe nema nista, on bi da hoda,kaki,piski,pije kafu, sok, iz case, iz flase, nece ovu jaknu daj drugu, daj druge cipele po zelji, daj cokoladu. Elem, svaki izlazak osim u igraonu me toliko umori da bih spavala narednih 12 sati u komadu . ALi neka su zivi i zdravi pa neka skacu
granita

#5681 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by granita »

To je OK. Ja skafander samo ako je minus. Jednom sam mu obukla, nedavno bas, jadan sav se oznojio i reko necu vise, jadno dijete. Novorodjencad da, ali bebe od 2+ mjeseca malo toplije nego sebe. Barem ja tako...pogotovo decki, meni svi pedijatri rekli da djecaci ne vole vrucine i da se generalno trebaju lahornije obuci od curica.
granita

#5682 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by granita »

radenska wrote:kad se sjetim tih vremena :D Do 7 mjeseci spavao u kolicima, ja kupim sta hocu, probam sta hocu, popijem kafu.
A sad kupujem bez da probam pa ako potrefim, od kafe nema nista, on bi da hoda,kaki,piski,pije kafu, sok, iz case, iz flase, nece ovu jaknu daj drugu, daj druge cipele po zelji, daj cokoladu. Elem, svaki izlazak osim u igraonu me toliko umori da bih spavala narednih 12 sati u komadu . ALi neka su zivi i zdravi pa neka skacu
Heeee...a ja jedva cekam to. Ocigledno ne znam sta me ceka, ali je sigurno lakse od 5-6 sati izdajanja dnevno :D
JanuaryJones

#5683 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Problem. Prerasli smo krevetić. Malecki je visinom napredan baš i sad mu ogradica dodje malo više struka. Kako tek uči podizanje i stajanje na nogama, a pritom se još i propinje na prstiće strah me je da ga glava ne povuče preko i ne ispadne iz krevetića. Sad mu je sve to novo, konstantno se ustaje, pomjera granice ali kako nema osjećaj ni za blizinu/daljinu tako nema ni za visinu. Ne znam šta da radim, ogradica je na max, dušek spušten na najnižu razinu. Jel neko imao ovaj problem, kako zaštititi bar prednji dio krevetića, stražnji je uza zid?
manekenka u penziji

#5684 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Obuci mu vrecu za spavanje i to naopako, da se ne moze sam otkopcati i izaci iz nje ;)
JanuaryJones

#5685 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

manekenka u penziji wrote:Obuci mu vrecu za spavanje i to naopako, da se ne moze sam otkopcati i izaci iz nje ;)
Ne otkopčava se on iz vreće, on ustane zajedno sa vrećom ;-)
manekenka u penziji

#5686 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Jedino da mu privuces kakav komad namjestaja, tipa ormar, uz slobodnu stranu krevetica dok ne preraste tu fazu.
JanuaryJones

#5687 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

manekenka u penziji wrote:Jedino da mu privuces kakav komad namjestaja, tipa ormar, uz slobodnu stranu krevetica dok ne preraste tu fazu.
Teško izvodivo jer je ugradbeni ormar u njegovoj sobi. Pokušaćemo sa nadogradjivanjem prednje stranice, jedino nam je to ostalo :-?
Mis mekinjas

#5688 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Mis mekinjas »

Putni krevetic i najtanji madrac. :)
Valjda dijete nema jos metar visine.
radenska

#5689 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

Ma jok, vidia sam ja uradila :D AKo ti krevetac ima onu ladicu ispod, nju izvadi, zovni stolara neka ti izvadi podnicu, i nju onda privrni sto je moguce nize. Nema sansi da ispadne, kod mene je jos najdeblji madrac.
JanuaryJones

#5690 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

radenska wrote:Ma jok, vidia sam ja uradila :D AKo ti krevetac ima onu ladicu ispod, nju izvadi, zovni stolara neka ti izvadi podnicu, i nju onda privrni sto je moguce nize. Nema sansi da ispadne, kod mene je jos najdeblji madrac.
Pokušaćemo i to. Ako ne mogne, naštiklat prednju ogradicu za 10 cm. hvala.
ciki4

#5691 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Mi odkovali podnice skroz,madrac spustili na parket,srećom deblji je od visine na kojoj su bile podnice pa funkcioniše i nema šanse da izađe. Inače je sa 15 mjeseci je počela s vratolomijama. Sad imam drugi problem, uđem u sobu-jorgan i carsaf na podu,sa sebe sve skinula i gola skače po madracu :-x
ciki4

#5692 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by ciki4 »

Mi odkovali podnice skroz,madrac spustili na parket,srećom deblji je od visine na kojoj su bile podnice pa funkcioniše i nema šanse da izađe. Inače je sa 15 mjeseci je počela s vratolomijama. Sad imam drugi problem, uđem u sobu-jorgan i carsaf na podu,sa sebe sve skinula i gola skače po madracu :-x
JanuaryJones

#5693 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

ciki4 wrote:Mi odkovali podnice skroz,madrac spustili na parket,srećom deblji je od visine na kojoj su bile podnice pa funkcioniše i nema šanse da izađe. Inače je sa 15 mjeseci je počela s vratolomijama. Sad imam drugi problem, uđem u sobu-jorgan i carsaf na podu,sa sebe sve skinula i gola skače po madracu :-x
Ovaj moj hairlija (10,5 mj) se naginje preko ograde da dohvati i odveže vezice od ogradice, fasciniran je učkurima svih vrsta i propinje se na prstiće da se "pogura". Svaki put mi srce stane.
radenska

#5694 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

ja sam skinula ogradice davno vise se ne udara toliko, samo je bitno podnice postaviti malo iznad poda nekih 10 cm da ne kupi vlagu madrac. To je najbolje rjesenje, moj je visine trogodisnjaka
granita

#5695 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by granita »

Moj djecak od tri mjeseca i deset dana se u noci okrece za 360 stepeni i spava otkriven po sirini krevetica. To radi vec 4 noci i ja spavam k'o na iglama jer ja po cijelu noc cujem kako suska i samo gledam gdje je i sta je. Elem, sta kazete na vrecu sa nogavicama? Ima li sanse da se okrece toliko u njoj? Kontam da mu je uzmem, da bar ne bude otkriven.

Takodjer, kada ste bebe prebacili iz vase spavace i njegovu/njenu sobu? Mi smo mislili kada napuni 5. mjeseci. Je li to prerano? On spava po 9 sati u komadu vec 2 mjeseca i ne budi se da jede. Sobe su odmah jedna pored druge, a spavali bi otvorenih vrata. On se sam uspava navece uz svoju muzicku kutiju i bude mrak, samo zvjezdice svijetle, tako da se na to navikao i tesko mu je drugacije da zaspi. Ili da cekamo do jedno 9. -10. mjeseci...?
JanuaryJones

#5696 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

granita wrote:Moj djecak od tri mjeseca i deset dana se u noci okrece za 360 stepeni i spava otkriven po sirini krevetica. To radi vec 4 noci i ja spavam k'o na iglama jer ja po cijelu noc cujem kako suska i samo gledam gdje je i sta je. Elem, sta kazete na vrecu sa nogavicama? Ima li sanse da se okrece toliko u njoj? Kontam da mu je uzmem, da bar ne bude otkriven.

Takodjer, kada ste bebe prebacili iz vase spavace i njegovu/njenu sobu? Mi smo mislili kada napuni 5. mjeseci. Je li to prerano? On spava po 9 sati u komadu vec 2 mjeseca i ne budi se da jede. Sobe su odmah jedna pored druge, a spavali bi otvorenih vrata. On se sam uspava navece uz svoju muzicku kutiju i bude mrak, samo zvjezdice svijetle, tako da se na to navikao i tesko mu je drugacije da zaspi. Ili da cekamo do jedno 9. -10. mjeseci...?
Moje dijete spava u svojoj sobi od kako je došao iz porodilišta. Ja sam bila ispočetka sa njim kad su bili čeśći podoji i hranjenje a samostalno spava od 5-6 mjeseca. Moje okretanje u snu mu je smetalo pa sam se permanentno vratila u bračni. Od prvog dana imamo senzore ispod madraca za disanje, pokret i plač (monitor je u našoj sobi) tako da nema potrebe za otvorenim vratima, osluškivanjem i sl.

Da ne zvučim pretenciozno, poanta je da je najbolje što ranije dijete navići na svoju sobu da ne bi vezalo sigurnost, mir i odmor, čak i mirise za vašu sobu pa će navikavanje teže ići.
granita

#5697 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by granita »

To i mi mislimo, ali nas ljudi haman pa samo sto nisu prozvali nenormalnim roditeljima kojima nije stalo do djeteta. S obzirom da ja za njega izdajam mlijeko, nema ti nocnih podoja, on spava oko 9 sati u komadu, jedino to njegovo meskoljenje me nervira jer se otkriva. Vreca, nema sta i lagano svoja sobica.
JanuaryJones

#5698 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

granita wrote:To i mi mislimo, ali nas ljudi haman pa samo sto nisu prozvali nenormalnim roditeljima kojima nije stalo do djeteta. S obzirom da ja za njega izdajam mlijeko, nema ti nocnih podoja, on spava oko 9 sati u komadu, jedino to njegovo meskoljenje me nervira jer se otkriva. Vreca, nema sta i lagano svoja sobica.
Na vreću ga obavezno navikni sad jer neće htjeti kasnije. Mi smo odmah sa vrećom krenuli, nakon povoj dekice sa krilima, i sad stvarno nemamo problema. Spava u njoj, toplo mu, okreće se na stranu, na trbuh, na ledja. Ne čekajte ništa, slobodno ga u njegovu sobu stavite. Imaće svoj mir, tišinu, znaće da je to njegovo a i vi ćete se naspavat i nećete dijete buditi šuškanjem jorgana i okretanjem. Nabavi baby monitor i biće ti puno lakše u startu.
PurpurHazel

#5699 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by PurpurHazel »

Drage mame znam da je tonu toga napisano o čvrstoj hrani pa vas neću sad puno daviti s detaljima, probat ću iščitati unazad stranice, nego me zanima samo što se tiče dobi, ima 4 mj. i par dana, pedijatar kaže može već početi s jabukicom, rižinim pahuljicama...? Jel rano i može li se? :) Ona jede Nan, super napreduje od početka, nije imala nikakvih problemčića vezano za hranu, a ni općenito zdravstveno bogu hvala. Dakle, kad okvirno početi? I s čim prvo, da ne pogriješim, to me najviše zeza, pošto svatko ima neku svoju šemu?
suza81

#5700 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

Iako bi mogla sacekati jos koji dan vjerovatno si kao i vecina nas nestrpljiva :) pocni sa necim organskim sto imas ili mozes nabaviti bila to jabuka, kruska, sljiva ili mrkva. Kuhano i izblendano.
Post Reply