drugi profil wrote:vivaldi wrote:drugi profil wrote:Brzina protoka jeste problem za onog ko ima sta da promece, a svako rjesenje bez dvije trake u jednom smijeru nije u stvari rjesenje jer sto je vise napucana sve je vise smrtonosna klopka. Kod nas se ne gine na losim djelovima ceste, nego na onim dobrim.
ali kod nas nema protoka, suludo je ulupati milijarde da bi se ubrzalo ovo malo prometa sto imamo.
Pa onda da ne diramo nista. Dobro je i ovako, a mogli bi sta i zajebat.
Bolje da se ostavi prostor da se dizu krediti za servisiranje budzeta.
ne nego je potrebna analiza koje moze biti bar ovdje na forumu.
autoputevi su ekstremno skupi, ali jos uvijek nismo svjesni koliko jer ce nas tek udarati po dzepu.
prva dionica koridora je otvorena jos cini mi se 2003, ali je ona pravljena domacim sredstvima
medjutim, znas li koliko je su federalne autoceste otplatile kredita 2011?
nista!!!
znas koliko su platile prosle godine?
30 miliona maraka!
znas koliko ce se platiti ove godine?
55 miliona!!
a znas sta je tuga? to sto je od ovih 85 miliona za dvije godine, 35 miliona su samo kamate!!
35 miliona bacenih para koje smo mogli utrositi na bilo sta drugo, a tek cemo bacati pare u narednim godinama jer su krediti za autoputeve poceli se potpisivati tek 2008, pa je za prve povucene pare grace period (5 godine) istekao tek prosle godine pa je zato 2011 bilo nula, a ove 55 miliona. A posto su dugorocni krediti, sada ce se sa svakom godinom samo umnozavati kako budu isticali grace periodi.
i nije to jedini razlog zasto mislim da je bolje ulagati u prosirenje i modernizaciju postojecih cesta.
osim stranih kredita, autoceste trose jako puno domacih para - prosle godine prihodi autocesta su bili malo manje od 100 miliona od cega 75 miliona od akciza za gorivo.
to je nasih 75 miliona, a ne 75 miliona kredita. To su pare koje su uzete i od ljudi (ustvari njih je ubjedljiva vecina) koji se nikada nisu nijednom provozali ovim nasim autoputem.
e sad imaj na umu da postoje 2 preduzeca - autoceste i ceste, a pare od akciza dobijaju samo autoceste.
da nema autoceste pare od akcize bi isle za ceste fbih koje bi svake godine imale 75 miliona maraka vise samo za puteve.
u roku od samo dvije godine ceste bi imale 150 miliona (ili skoro pola milijarde maraka u 5 godina) da uloze u postojece puteve.
mislim da se za te pare mogu sasvim pristojni ispgleati crne rupe, prosiriti uske dionice, presvalciti novim asfaltom...
a sve to bez ijedne marke kredita!! osim toga, pored akciza autoceste iz budezta dobijaju i dodatne milione koji bi se mogli uplatiti cestama fbih, ili mozda zeljeznici.
mi cemo toliko kamata se naplacati, a samo ovih 35 miliona kamate ove i prosle godine je puno skuplje od svih tih tvojih kamiona sa ribim i vinom kojima se negdje zuri autoputem, a tek cemo da placamo