SDP
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#5676 Re: SDP
Opsta platforma lijevoga centra znaci mnogo vise od recimo sabiranja samo postotaka i sl
Opsta platforma lijevoga centra bi bila otvorena politicka platforma i ne samo stranaka,nego i pokreta ,udruzenja nezavisnih intelektualaca i sl.
Nebitno je,ne mora ni SDU ni NS ,niti stranka penzionera dobiti 8 ministarstava ,niti 70 delegata niti bilo kojih privilegija i sl.
Neka se direktnim glasanjem,kakvo i jeste,sa otvorenim listama tacno vidi ko je dobio koliko glasova. Pa neka (lupam sada) Pecanac dobije 2000 (+ -) glasova,i drugi iz SDU-a koliko dobiju,il' iz stranke penzionera,i normalno da ce onda proporcionalno rezultatima i ucestvovati u eventualnom raspodjeli obaveza i eventualnih mjesta za odlucivanje. (namjerno ne napisah fotelja).
Ali bi se dobilo na sirini. Onda bi se mogla angazovati cijela lepeza nezavisnih intelektualaca sa lijevim politickim stavovima tipa: Jovo Divjak,Svjetlana Broz,Svetlana Cenic,fra Mirko Orsolic..itd. itd. koji bi cisto kao personifikacija tog progresivnog lijevog politickog miljea jos vise definisalo i profilisalo i takvu politicku opciju kao realnu politicku snagu.
Vidim da vecina SDP simpatizera, i clanova ,odmah rezonuju o broju fotelja i sl..nebitno,ako SDP clanovi i predstavnici dobiju SVE glasove na otvorenim listama neka sve i jedno poslanicko i ministarsko mjeso uzmu oni,sta ima veze.
Puno bitnija je varijanta napokon okrupnjivanja ljevice i srodnih stranaka u jedan front.
Ko ne shvata o cemu se zapravo tu radi,jako je kratkovid od cistih sabiranja procenata i podjele fotelja. A u krajnje slucaju ako se ugovorima poredaju u prve redove u 90% slucajeva SDP predstavnici jer je ralno SDP najorganizovanija i najjaca stranka u toj pricI,a i otvorene su liste..tako da ne vidim da bi SDP mogao previse izgubiti u svemu tome. A prica kao prica bi dobila jos dodatnu snagu,kredibilitet i sirinu.
Ali dobro...
Opsta platforma lijevoga centra bi bila otvorena politicka platforma i ne samo stranaka,nego i pokreta ,udruzenja nezavisnih intelektualaca i sl.
Nebitno je,ne mora ni SDU ni NS ,niti stranka penzionera dobiti 8 ministarstava ,niti 70 delegata niti bilo kojih privilegija i sl.
Neka se direktnim glasanjem,kakvo i jeste,sa otvorenim listama tacno vidi ko je dobio koliko glasova. Pa neka (lupam sada) Pecanac dobije 2000 (+ -) glasova,i drugi iz SDU-a koliko dobiju,il' iz stranke penzionera,i normalno da ce onda proporcionalno rezultatima i ucestvovati u eventualnom raspodjeli obaveza i eventualnih mjesta za odlucivanje. (namjerno ne napisah fotelja).
Ali bi se dobilo na sirini. Onda bi se mogla angazovati cijela lepeza nezavisnih intelektualaca sa lijevim politickim stavovima tipa: Jovo Divjak,Svjetlana Broz,Svetlana Cenic,fra Mirko Orsolic..itd. itd. koji bi cisto kao personifikacija tog progresivnog lijevog politickog miljea jos vise definisalo i profilisalo i takvu politicku opciju kao realnu politicku snagu.
Vidim da vecina SDP simpatizera, i clanova ,odmah rezonuju o broju fotelja i sl..nebitno,ako SDP clanovi i predstavnici dobiju SVE glasove na otvorenim listama neka sve i jedno poslanicko i ministarsko mjeso uzmu oni,sta ima veze.
Puno bitnija je varijanta napokon okrupnjivanja ljevice i srodnih stranaka u jedan front.
Ko ne shvata o cemu se zapravo tu radi,jako je kratkovid od cistih sabiranja procenata i podjele fotelja. A u krajnje slucaju ako se ugovorima poredaju u prve redove u 90% slucajeva SDP predstavnici jer je ralno SDP najorganizovanija i najjaca stranka u toj pricI,a i otvorene su liste..tako da ne vidim da bi SDP mogao previse izgubiti u svemu tome. A prica kao prica bi dobila jos dodatnu snagu,kredibilitet i sirinu.
Ali dobro...
Last edited by -LIBERO- on 13/12/2011 19:20, edited 2 times in total.
- JThomas
#5678 Re: SDP
priča o ljevici i desnici je jako deplasirana kod nas. mislim evo nam sad teoretske ljevice na vlasti. a većina onih koji bi činili ostatak tog lijevog bloka sa SDPom su izbjeglice iz istog. svakim danom se pokazuje da politike u našoj politici i nema i da blokovi postoje samo na papiru. mislim, u nas su lijanovići lijevi blok
i usput, vidjećete da se ni SDP hrvatske dugoročno nije usrećio sa ovim što se sad desilo, uzeli su vruć krompir u situaciji pred kojom posrću neuporedivo jače države od hrvatske
i usput, vidjećete da se ni SDP hrvatske dugoročno nije usrećio sa ovim što se sad desilo, uzeli su vruć krompir u situaciji pred kojom posrću neuporedivo jače države od hrvatske
- 1gorstak
#5679 Re: SDP
Nije bilo piece of cake, bilo je tesko i mukotrpno, uz stalno podbadanje i lazi sa strane. Od Slobodne Bosne koja je lagala o 90 % hrvatskih glasova koje je dobio HDZ do jurisnika sa TV1 koji su bez popustanja branili ultimativne stavove HDZ-a. Ali to je iza nas i sigurno je da se HDZ nece lako vratiti u entitetsku vlast. Ako bude izmjena, to ce se desiti na relaciji SDA-SBB. Sada treba pokazati istu dozu dosljednosti i na drzavnom nivou, otvoriti vrata drzavne vlasti za NS i druge multietnicke stranke i onda cekati sljedece opste izbore, nakon kojih nikom u Sarajevu nece pasti na pamet da trazi od NS da se identificira kao stranka jednog od naroda da bi usla u Savjet ministara. Kao sto se potenciranjem legitimnih i nelegitimnih radilo sve ove godine.prolaz456 wrote:Definitivno mali i veliki HDZ su smazani. Na federalnoj razini razbucani. Ali to je bilo piece of cake. Ipak nastavak je bitan. Malo previse traje "slava" prcanja HDZ-ova i tesko ce se moci razvuci na cijeli mandat. Mozda ce pocnu biraci pitati sta je s Platformom i Pet politika koji nitko ne spomenu od 3 mjesecaJThomas wrote:sve je to tačno, al' sve to više prestaje biti izgovor za nerad i javašluk ondje gdje se može i gdje se uzela vlast.
- 1gorstak
#5680 Re: SDP
Sta je Banksy ? Dje ba zapelo ? Hoces li mi odgovoriti ?1gorstak wrote:Na osnovu koje izjave bilo kojeg politicara, bilo koje od tih lijevo orijentisanih stranaka, gradis tezu da bi tako nesto bilo moguce ? SDU je u sukobu SDP-HDZ branila boje HDZ-a. Zamisli jos da su bili u poziciji da odredjuju kako ce se SDP ponasati, da iznutra potkopavaju SDP.Banksy wrote:Ili da su, kao nositelji i osnivači, po prvi put napravili široku predizbornu koaliciju svih federalnih građanskih, lijevih stranaka, pa tako pokušali osvojiti vlast, nešto slično KK u Hrvatskoj.Alfons Kauders wrote:
Raja je odvagala, neki su pojeli govno i podrzali taj potez, drugi nisu. I jedni i drugi imaju dosta argumenata na svojoj strani.
Ko zna, mozda bi bilo bolje da su izabrali SBB? Ili da su cekali jos cetiri godine, pa da na konto ekonomske krize dobiju jos bolji rezultat.
Sačuvali bi obraz i dostojanstvo stranke, ostali autentični predstavnici ljevice, učvrstili svoj položaj i možda udarili temelje nekoj budućoj istinskoj bosanskohercegovačkoj transentitetskoj ljevici. Možda su mogli i tako pobijediti.
Sve i da nisu pobijedili, mogli su doći u situaciju da budu potreban koalicioni partner, mogli su zatim ući u koaliciju s nacionalnim strankama, ali tako ojačani, iz te pozicije, insisitirati na svom konceptu, na svojim principima, i boriti se za njih do kraja.
- quasar
#5681 Re: SDP
Bice bolje, no sikiriki.
Evoluiramo. I stranke i biraci.
Evoluiramo. I stranke i biraci.
- heckler
#5682 Re: SDP
Savjet za ekonomski razvoj SDP-a BiH na današnjoj je sjednici u Sarajevu raspravljao o načinu provođenja Rezolucije Drugog vanrednog kongresa SDP-a BiH o ekonomskom razvoju.
„Radi se o ključnim ekonomskim pitanjima, pitanjima ekonomskog rasta, makrekonomske stabilnosti, pitanjima upravljanja državnim preduzećima, državnim kapitalom, pitanjima fiskalne politike, investicija, razvoja investicija i posebno uloge malih i srednjih poduzeća, odnosno kako tim poduzećima omogućiti jednostavniji i povoljniji pristup kapitalu kao načinu da se odupru ovim prijetnjama recesije koje i s evropskog horizonta se naziru“, kazao je Feni predsjednik Savjeta Anto Domazet pred početak sjednice.
Po njegovim riječima, posebna rasprava bit će posvećena zakonu o državnom kapitalu koji je u formi nacrta lansirala Federalna vlada.
„Vidjet ćemo koliko je to kompatibilno sa Zakonom o privrednim društvima i koliko odražava uopće ciljeve da se podigne efikasnost državnih preduzeća“, kazao je Domazet.
Također Savjet će raspravljati i o novim idejama za promjene zakona o porezu na dohodak u smislu utvrđivanja novih osnovica za primjene progresivnih stopa itd.
Domazet je kazao da je ekonomska situacija danas u BiH zaista zabrinjavajuća, ne toliko po ekonomskim pokazateljima, nego po tome što politički akteri ne obavljaju svoj dio posla i što nema aktivnosti institucija koje bi trebale da stvaraju političku, makroekonomsku stabilnost i sve druge bitne uvjete u okolini kako bi to privreda mogla u što boljoj mjeri da iskoristi.
Po njegovim riječima, postoje izolirani pokušaji da se naprave neke promjene.
„Međutim, sve u svemu, položaj privrede je jako nepovoljan, postali smo majstori u ocrnjivanju situacije, a veoma je malo inicijativa i prijedloga koje govore o tome kako, na koju tačku se osloniti da se pokrene progres, da se pokrenu promjene“, kazao je Domazet.
Na početku sjednice članovi Savjeta odali su počast jučer preminulom Fadilu Banjanoviću Braciki.
-
stric
#5683 Re: SDP
Koliko pokradenih misli
Iza kojih ne stoji ništa
osim mržnje Sujete Vlasti
I koliko pokvarenosti treba
Da se izlije pred naše noge
I kako je do neprepoznavanja dovedena
Suština prevare
Iza kojih ne stoji ništa
osim mržnje Sujete Vlasti
I koliko pokvarenosti treba
Da se izlije pred naše noge
I kako je do neprepoznavanja dovedena
Suština prevare
- svjezi_ustipak
#5684 Re: SDP
a i ja razmisljam da se kandidujem na tim izborima sa nadom da ce biti fer i posteni i da ce Sabor IZ saslusati moje prijedloge i podrzati me u nakani...seka wrote:Hvala.Banksy wrote:Krajem 2012. Ceriću ističe mandat,
neki kažu muftija tuzlanski Husein ef. Kavazović, ali ko zna ...
- CaCO3
#5685 Re: SDP
Malo mi je cudno da ovako razmisljate. Meni se vise cini, posto cesto putujem po cijeloj BiH pa pricam sa ljudima iz raznih krajeva da ce Hrvati u Herecgovini tek sad zbiti redove. To ce se vidjeti na lokalnim izborima. Mislim da su sanse da kobasicari opet nekog prevare da im daju glas za imaginarnih 100 KM ravne ne nuli nego debelom minusu, a hsp u Hrvatskoj vise ne postoji. Mozda ode i visoki predstavnik pa ne mogne on sastaviti vladu po necijoj mjeri.prolaz456 wrote:
Nije 90% nego 80%. HDZ se nece vratiti u entitetsku vlast. To su oni progutali. Nije to pitanje. Ja pitam Platforma i Pet Politika. Ne mislim da je bas SDP obecavao prije izbora da im je cilj Nasoj Stranci otvarati vrata nego nesto drugo...
Nasa stranka je uistinu pokusala biti stranka sva tri naroda prema nekom gradjanskijem modelu ali ipak bez reis supporta
Mislim sve opcije su otvorene.
- Corto Maltese
#5686 Re: SDP
Čović će nakon narednih izbora biti dužan Zlaji taman onoliko koliko je Dodik ostao dužan Lepom Haretu.CaCO3 wrote: Malo mi je cudno da ovako razmisljate. Meni se vise cini, posto cesto putujem po cijeloj BiH pa pricam sa ljudima iz raznih krajeva da ce Hrvati u Herecgovini tek sad zbiti redove. To ce se vidjeti na lokalnim izborima. Mislim da su sanse da kobasicari opet nekog prevare da im daju glas za imaginarnih 100 KM ravne ne nuli nego debelom minusu, a hsp u Hrvatskoj vise ne postoji. Mozda ode i visoki predstavnik pa ne mogne on sastaviti vladu po necijoj mjeri.
Mislim sve opcije su otvorene.
- madner
#5687 Re: SDP
Pa cek, zar je moguce da zbiju redove kada su osvojili 97,3% glasova po vlastitoj procjeni? Sta se tu ima zbijat?
- Corto Maltese
#5688 Re: SDP
Ruganje je moćna odbrana. Kratkoročno.
- Alfons Kauders
#5689 Re: SDP
treba se pazit... izgleda da hdz ima dosta podrske u americi...madner wrote:Pa cek, zar je moguce da zbiju redove kada su osvojili 97,3% glasova po vlastitoj procjeni? Sta se tu ima zbijat?

- ultima_palabra
#5690 Re: SDP
Corto Maltese wrote:Ruganje je moćna odbrana. Kratkoročno.

- nemam_ideje
#5691 Re: SDP
@Corto Maltese,
ispaljeni SDP-ov igrač. Šifra protesti
Ne popušta. Prešao je na tamnu stranu
Igrom slučaja sam učestvovao u istim. Šta ću kad sam bio revolucionar
ispaljeni SDP-ov igrač. Šifra protesti
- Corto Maltese
#5692 Re: SDP
Protiv nepravde se treba boriti, kako god se ona zvala. Nekad je to bio Tajo, sada je to Lažni Walter. Nekim čudom, Tajo ispade manje mrzak. Pored svih svojih mana, barem se nije lažno predstavljao.nemam_ideje wrote:@Corto Maltese,
ispaljeni SDP-ov igrač. Šifra protestiNe popušta. Prešao je na tamnu stranu
![]()
- madner
#5693 Re: SDP
Mene je strah, ne mogu nikako da se odlucim zasta je SDP sada kriv. Za zbijanje redova poslje ili za nepostivanje zbijenih redova prije. Nemre istovremeno nikako oboje.Alfons Kauders wrote:treba se pazit... izgleda da hdz ima dosta podrske u americi...madner wrote:Pa cek, zar je moguce da zbiju redove kada su osvojili 97,3% glasova po vlastitoj procjeni? Sta se tu ima zbijat?
- nemam_ideje
#5694 Re: SDP
Ti pretjeruješ. Treba razgraničiti lično od objektivnog. I ja pišem, zapravo počeo sam pisati, da se SDP nije proslavio do sada i to ću argumentovati i odbraniti. Al brate ti pjeniš i tačno se vidi da je na ličnom nivou.Corto Maltese wrote:Protiv nepravde se treba boriti, kako god se ona zvala. Nekad je to bio Tajo, sada je to Lažni Walter. Nekim čudom, Tajo ispade manje mrzak. Pored svih svojih mana, barem se nije lažno predstavljao.nemam_ideje wrote:@Corto Maltese,
![]()
- Corto Maltese
#5695 Re: SDP
Ne znam kako da ti odgovorim, već obavještenjem da ja nisam tema.nemam_ideje wrote:Ti pretjeruješ. Treba razgraničiti lično od objektivnog. I ja pišem, zapravo počeo sam pisati, da se SDP nije proslavio do sada i to ću argumentovati i odbraniti. Al brate ti pjeniš i tačno se vidi da je na ličnom nivou.Corto Maltese wrote:Protiv nepravde se treba boriti, kako god se ona zvala. Nekad je to bio Tajo, sada je to Lažni Walter. Nekim čudom, Tajo ispade manje mrzak. Pored svih svojih mana, barem se nije lažno predstavljao.nemam_ideje wrote:@Corto Maltese,
![]()
- heckler
#5696 Re: SDP
Nek pozure sa tim zbijanjem dok se ima sta zbiti 
-
popajic
#5697 Re: SDP
Prvo bili zbijeni , pa certificirani , pa elegantno razbijeni i sad valja ponovo izigravati Fenixaheckler wrote:Nek pozure sa tim zbijanjem dok se ima sta zbiti
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5698 Re: SDP
ima veze. pokazalo se 2000.-LIBERO- wrote:Opsta platforma lijevoga centra znaci mnogo vise od recimo sabiranja samo postotaka i sl
Ali dobro...
krasno je kako etiketirate Lagumdžiju kao narcisa i egomanijaka. kako tek etiketirati predsjednike stranaka koji ne mogu osvojiti mjesnu zajednicu, a izigravaju horoze? i sad je, naravno, trebao SDP trošiti vrijeme i resurse oko ljudi koji ne mogu ponuditi ništa, gladiti im muda i ugađati njihovim kapricima, iako od toga ne bi bilo ništa.
a jel stvarno misliš da se ne bi ništa zauzvrat tražilo?
i hoćemo li biti do kraja iskreni: šta to mogu te 'ljevičarske' strančice ponuditi SDP-u? kadar? glasove? resurse? ili samo svoje ime? jer mi se čini da ništa drugog od toga nemaju - ime i ideju iza koje načelno stoje. a to kako će sve to provesti u djelo... ah pa da - koalicijom sa SDP-om
snaga, kredibilitet, širina... Libero, još uvijek se razbacujete floskulama, i 'filinzima'.
razbacujete se nekim 'povoljnim političkim momentima', u zemlji u kojoj glasanje i 'demokratski procesi' idu malo drugačijom logikom od one koja se podrazumijeva.
ja u ovim pričama oko predizborne koalicije vidim samo šuplju priču, koja se zasniva na intuiciji ljudi koji se politikom bave 'nako. kada imaju vremena za forumanje. i kao šlag na tortu - gura se politička scena susjedne Hrvatske kao analogija, iako su faktori toliko drastično različiti, da smo bliže po tim procesima Africi, nego najbližim susjedima.
- Alfons Kauders
#5699 Re: SDP
Nadji sta sam pisao prije godinu dana, kad smo svi komentarisali rezultate izbora... U biti 10% glasova je baceno. To je puno ruku, nedovoljno da se istisne SDA ili SBB, ali dovoljno da se dodatno oslabe u eventualnoj koaliciji.Banksy wrote:Da, sa svima njima.Alfons Kauders wrote: S kim su trebali praviti koaliciju? Sa SDU, koji ih ocima ne moze smislit... Sa NS, koja je svoju kampanju bazirala upravo na napadu na SDP? Sa Mirnesovim budaletinama? S liberalima? Kokuzima? I zasto se sve te stranke nisu uduzile bez SDP-a?
I sad je SDP kriv i sto se vodje tih stranaka organski ne podnose i vec 10-15 godina nisu u stanju napraviti koaliciju koja bi prebacila jebeni prag, upravo zato jer se ne mogu s SDP-om i drugacije ne mogu preci prag?!
Kad danas mogu s nacionalistima, crnokošuljašima, kriminalcima, kad su prvo potrčali SDS-u, mogli su valjda prije izbora popričati i s bivšim drugovima.
SDP je mogao biti začetnik, inicijator cijele te predizborne priče baš zato što je najjači. Nikad ruku ne pruža onaj slabiji, već onaj jači, onaj koji je gore, to je pravilo, a to je u našem slučaju bio SDP. U takvim koalicijama najjači takođe daje ideju, pravi koncept i postavlja uslove, a na slabijima je da ih prihvate ili ne.
Nebitno, proš'o voz. Moglo se to sve, da se htjelo, ali onda ne bi bilo ovoliko upravnih odbora, ovoliko namirenih familija, ovoliko beneficija.
I niko ne kaže da su to morali ili trebali, reagujem samo na lažnu dilemu: ili Fahro ili opzicija, bilo je tu još mogućnosti ...
Da nije, ne bi danas, s par godina zakašnjenja, organizirali Sjednicu Vijeća za razvoj SDP-a BiH o temi "Strategija SDP-a u okupljanju snaga lijevog političkog spektra",
ali to je potrošena priča, izbor je napravljen, sad treba snositi posljedice svojih odluka.
Ja mislim da su pogriješili, da su napravili niz velikih, nepopravljivih grešaka koji će skupo koštati i njih i sve nas.
Ti polazis od toga da je SDP trebao pruziti ruku svim tim strankama, ok... Ja polazim od toga da su se te stranke trebale uozbiljiti i same formirati neki blok, pa tek onda raditi bilo sta. Sta bi npr. liberali ili NS dobili koalicijom sa SDP-om? kada dobiju zanemariv broj glasova? Mudo, eto sta. A u nekom bloku bi dobili puno vise... Dakle, to je prije svega bilo u njihovom interesu...
I ne, tu nije bilo drugih opcija, SBB, SDA ili opozicija... Jer taman i da su sve male stranke, od vehabijske PPP do Kokuza napravile siroku koaliciju, to opet ne bi bilo dovoljno da ih se u potpunosti istisne. Bilo bi dovoljno da ih oslabe, sto bi opet bilo pozitivno. Mozda mislis da bi te male stranke umjesto desetak posto, od kojih realno samo otpada na iole ozbiljne stranke s kojim bi imalo smisla raditi, nekim cudom dobacile do 15% ili 20% da ih je SDP gurao? Ne vjerujem, ni blizu. Na stranu sto bi dio tih glasova svakako dosao od glasaca SDP-a koji nisu glasali za male stranke da im ne propadne glas, tj. dobar dio bi bio presipanje iz jednog u drugi lonac, dok bi ukupni odnos snaga ostao isti.
SDP ne treba u potpunosti amnestirati - ako nisu htjeli u direktnu predizbornu koaliciju, barem su mogli uvjeriti par malih stranaka da naprave zajednicku listu, koja bi se ukljucila u vlast. S druge strane, govoriti da je SDP iskljucivi krivac za odsustvo bilo kakvog dogovora izmedju malih stranaka znaci da sve male stranke treba amnestirati za njihovu nesposobnost ili nespremnost za saradnju. Ni to ne stoji i to vrlo dobro znas.
- Alfons Kauders
#5700 Re: SDP
Znas sto najvise zalim za predizbornom koalicijom, ili nekim blokom koji bi se naknadno priklonio SDP-u?Chmoljo wrote:ima veze. pokazalo se 2000.-LIBERO- wrote:Opsta platforma lijevoga centra znaci mnogo vise od recimo sabiranja samo postotaka i sl
Ali dobro...
krasno je kako etiketirate Lagumdžiju kao narcisa i egomanijaka. kako tek etiketirati predsjednike stranaka koji ne mogu osvojiti mjesnu zajednicu, a izigravaju horoze? i sad je, naravno, trebao SDP trošiti vrijeme i resurse oko ljudi koji ne mogu ponuditi ništa, gladiti im muda i ugađati njihovim kapricima, iako od toga ne bi bilo ništa.
a jel stvarno misliš da se ne bi ništa zauzvrat tražilo?
i hoćemo li biti do kraja iskreni: šta to mogu te 'ljevičarske' strančice ponuditi SDP-u? kadar? glasove? resurse? ili samo svoje ime? jer mi se čini da ništa drugog od toga nemaju - ime i ideju iza koje načelno stoje. a to kako će sve to provesti u djelo... ah pa da - koalicijom sa SDP-omkako da ne.
snaga, kredibilitet, širina... Libero, još uvijek se razbacujete floskulama, i 'filinzima'.
razbacujete se nekim 'povoljnim političkim momentima', u zemlji u kojoj glasanje i 'demokratski procesi' idu malo drugačijom logikom od one koja se podrazumijeva.
ja u ovim pričama oko predizborne koalicije vidim samo šuplju priču, koja se zasniva na intuiciji ljudi koji se politikom bave 'nako. kada imaju vremena za forumanje. i kao šlag na tortu - gura se politička scena susjedne Hrvatske kao analogija, iako su faktori toliko drastično različiti, da smo bliže po tim procesima Africi, nego najbližim susjedima.
Ovdje mnogi zanemaruju neke osnovne cinjenice, koje su porazne. Ne, mi nismo Hrvatska. Ne samo da imamo Srbe, Bosnjake i Hrvate, vec imamo i "cetvrti entitet" - ljude koji nece ni u jedan od ta tri tora i uvijek ce glasati za neku alternativu, makar i za Kokuze.
Sta je caka? Tih "cervrtih" bas i nema puno u nekim krajevima. NS u jednoj sarajevskoj opstini dobije vise glasova nego u cijeloj RS. Isto vazi i za ostale. Sarajevo, Tuzla, nesto manje Zenica i Bihac. Dakle cak i da se te stranke okupe dogodine, ili 2014, ako predju prag i ulete u vlast i njih ceka sto i SDP - bice "bosnjacke" stranke.