Nije mi mrsko, nego ne želim da se precijenim da mogu stići dvopredmetni i tako izgubim godinu.co211 wrote:Za historičara:
Ima posla, jedan 'lega radi na faxu, drugi radi u arhivi, treći radi u muzeju, četvrti u školi, peti je pjevaljka, šesti još nije diplomirao. Da nastavim dalje?
Za ovog iznad:
Čuj kol'ko je dnevno učenja... sa tim stavom, nemoj se ni upisivati. Kol'ko je učenja... jebte, k'o da te neko tjera da upišeš dvopredmetni. Ako ti je mrsko, fino upiši jednopredmetni, vanredni pa ćeš imati vremena na pretek a učit češ od subote do subote. I to svake druge!11
Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
Klitemnestraaa
#5676 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
-
co211
#5677 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Zavisno od toga koliko si voljan/a da radiš i učiš, možeš isto tako pasti i jednopredmetni. Ni prvi/a ni zadnji/a koji je studij podcjenio a sebe i svoju pamet precjenio. Sociologija ti ima puno čitanja, to odmah da znaš. A ni Ruski sigurno nije ništa drugačiji (pod uslovom da nije samo studij jezika). A prosječno h učenja ti zavisi od mnogo faktora...
- Tegla ajvara
#5678 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Pa pošto ono baš me interesuje historija i nikad mi nije bilo mrsko čitati za razliku od svega ostalogCelticross wrote:Kako mislis fajde?? Ne znam koja su tvoja ocekivanja od tog faksa ?Tegla ajvara wrote:šta mislite ima li fajde upisivanja historije na filozofiji
-
Celticross
#5679 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Kako ambicioznoTegla ajvara wrote:Pa pošto ono baš me interesuje historija i nikad mi nije bilo mrsko čitati za razliku od svega ostalogCelticross wrote:Kako mislis fajde?? Ne znam koja su tvoja ocekivanja od tog faksa ?Tegla ajvara wrote:šta mislite ima li fajde upisivanja historije na filozofiji, nisam mislio samo stati na završenom faxu, mislio dalje i nastaviti magistarski, a šta znaš možda i doktorat i to poslije
- Tegla ajvara
#5680 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
nažalost, nije mi ništa dosadno iz historije
, fala na odgovorima i podršci 
-
Ambrozija
#5681 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
A vidi to je sve individualno, mozda tebi treba 5 dana da spremis neki predmet a meni 10 ali da je dvopredmetni mnogo tezi od jednopredmetnog - to je cinjenica, i mnogi na kraju prve godine pisu molbe da se ispisu sa jednog odsjeka. Sociologija generalno nije teska, za ruski ne bih znala reci.Klitemnestraaa wrote:Dvopredmetni sociologija i ruski jezik, je li puno teško? Dvopredmetni ili jednopredmetni?
Koliko je to dnevno prosječno učenja (sati dnevno), dvopredmetni na FF?
-
pahuljicaaa25
#5682 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
stajeba wrote:Da li si ti prva godina? Kakav je prijemni ispit?pahuljicaaa25 wrote:Ima li slučajno studenata psihologije, 2. ili 3. godina? Zanimaju me neke stvari
Od ove akademske godine se opet uvodi prijemni ispit za psihologiju i anglistiku.
-
staradis
#5683 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Foco je to planirao 100%. Uvode se prijemni a skolarina ce skociti bar 10%.
Kako ih vise nije stid prime boga oca a nemaju za krede i flomastera. Kupe nove klupe a tabla im stara 30 godina.
Kako ih vise nije stid prime boga oca a nemaju za krede i flomastera. Kupe nove klupe a tabla im stara 30 godina.
- bombašica
#5684 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Volila bih da me za 10-ak godina demantuješ, ali dosadašnje iskustvo mi govori da svi oni koji su pokazivali ovoliku ambiciju (i to prije upisivanja na dodiplomski studij) nisu uspjeli savladati ni prvu prepreku zvanu diplomiranje. Planiraj život step by step. Možda se studiranje historije ne pokaže onakvim kakvim si ga zamišljao. Nije bit enciklopedijsko znanje već dubina razumijevanja historijskih procesa. U svakom slučaju, good luck.Tegla ajvara wrote:Pa pošto ono baš me interesuje historija i nikad mi nije bilo mrsko čitati za razliku od svega ostalogCelticross wrote:Kako mislis fajde?? Ne znam koja su tvoja ocekivanja od tog faksa ?Tegla ajvara wrote:šta mislite ima li fajde upisivanja historije na filozofiji, nisam mislio samo stati na završenom faxu, mislio dalje i nastaviti magistarski, a šta znaš možda i doktorat i to poslije
- Pooll
#5685 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ako je to ono sto zelis, nema potrebe za dvojbom... upisi ono sto zelis... Bice neke nafake... svakako je sirok spektar u kojem historicari rade, imas tu dosta opcija... A ako ti je historija samo jedna od opcija, onda gledaj ako imas nesto 'perspektivnije'... Studij je 'lijep', barem je bio nekad, prije bolonje, sad ne znam kako stvari stojeTegla ajvara wrote:šta mislite ima li fajde upisivanja historije na filozofiji
- Tegla ajvara
#5686 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Dan otvorenih vrata je u četvrtak 24.4. od 11 do 14 sati.
-
lela76
#5687 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Pozdrav,molim vas da mi neko pomogne sta treba za prijemni odsjek anglistika sta treba da se zna osim engleskog,hvala
-
lela76
#5688 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Molim te vezano za prijemni da napises sta treba,kakav je prijemni odsjek anglistika,osim engleskogpahuljicaaa25 wrote:stajeba wrote:Da li si ti prva godina? Kakav je prijemni ispit?pahuljicaaa25 wrote:Ima li slučajno studenata psihologije, 2. ili 3. godina? Zanimaju me neke stvari
Od ove akademske godine se opet uvodi prijemni ispit za psihologiju i anglistiku.
-
eyduh
#5689 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
mislim da se jos nista ne zna, tek neki dan su pukle vijesti da su ponovo uvedeni prijemni, pa je jos pitanje sta ce sve biti na tom prijemnomlela76 wrote:Pozdrav,molim vas da mi neko pomogne sta treba za prijemni odsjek anglistika sta treba da se zna osim engleskog,hvala
-
beatfreak
#5690 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Anglisti sa trece godine, sta je tako tesko kad je u pitanju Modernizam kod Soste i Sintaksa kod Leke? Kolege mi se stalno zale, je l' bas tako tesko?
-
leeelaaa
#5691 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Ako ima neko da studira komparativnu, voljela bih da se javi da pitam par stvari, budući da sam zainteresovana da upišem.

-
jeca fleetwoodmac
#5692 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Može li me netko podsjetiti samo: Kada VANREDAN student upisuje OBNOVU, da li plaća prijenos tog ispita koji je pao i da li plaća dodiplomski koji nije završen? Ili plaćam samo školarinu? Molim vas hitno mi je. Hvala
-
dorkcic
#5693 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Nije.beatfreak wrote:Anglisti sa trece godine, sta je tako tesko kad je u pitanju Modernizam kod Soste i Sintaksa kod Leke? Kolege mi se stalno zale, je l' bas tako tesko?
... ako redovno dolaziš na predavanja, pratiš i učiš.
-
co211
#5694 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Zna li iko, obzirom na novi pravilnik studiranja (2013/2014) da li studenti koji obnavljaju godinu (ne sada već narednu) pripadaju pod taj pravilnik ili ostaju po starom (2008/09)?
- P308
#5695 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Placas 100 KM po ispitu. Znaci ako su ti recimo ostala 3 predmeta, placas 300 KM.jeca fleetwoodmac wrote:Može li me netko podsjetiti samo: Kada VANREDAN student upisuje OBNOVU, da li plaća prijenos tog ispita koji je pao i da li plaća dodiplomski koji nije završen? Ili plaćam samo školarinu? Molim vas hitno mi je. Hvala
-
zuta_skijasica
#5696 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Treba mi samo par informacija u vezi upisa na prvu godinu Filozofskog fakulteta.
Pošto nisam državljanin BiH, kakvi su uslovi za upis? Ili je sve podjednako kao i za državljane. Šta se boduje za upis?(Želela bih upisati turski i još jedan jezik) I zanima me mogu li kobinovati na primer jedan orijenatlni jedan i skandinavski jezik?
I kada je upis za 2014/2015 god?
Hvala.
Pozdrav.
Pošto nisam državljanin BiH, kakvi su uslovi za upis? Ili je sve podjednako kao i za državljane. Šta se boduje za upis?(Želela bih upisati turski i još jedan jezik) I zanima me mogu li kobinovati na primer jedan orijenatlni jedan i skandinavski jezik?
Hvala.
Pozdrav.
-
Faragonda
#5697 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Moju prijateljicu zanima upis na Psihologiju, da li ima prijemni ispit i koliko ucenika primaju u redovne ? 
-
Ambrozija
#5698 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Odes na prvu stranicu i imas PDF dokument u okviru kojeg mozes procitati koliko studenata se prima na bilo koji odsjek ili fakultet u Sarajevu. Konkretno na psihologiju su prosle godine primili 38 redovnih i 38 samofinansirajucih. Vanredni studenti na ovom odsjeku ne postoje. Od ove godine se ponovo vraca prijemni ispit na psihologiju i anglistiku.Faragonda wrote:Moju prijateljicu zanima upis na Psihologiju, da li ima prijemni ispit i koliko ucenika primaju u redovne ?
-
Ambrozija
#5699 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Isti su uslovi za sve. Pri upisu na orijentalnu filologiju boduju se:zuta_skijasica wrote:Treba mi samo par informacija u vezi upisa na prvu godinu Filozofskog fakulteta.
Hvala.
Pozdrav.
1. Bosanski, hrvatski i srpski jezik - maksimalno 20 bodova
2. Strani jezik - maksimalno 40 bodova
3. Drugi strani jezik ili historija ili filozofija - maksimalno 20 bodova
Pored toga se naravno boduje i opci uspjeh iz sva cetiri razreda srednje skole. Ne znam na kakav skandinavski jezik mislis? Ako mislis na norveski i svedski jezik - taj odsjek na nasem fakultetu ne postoji. Znam da postoji u Beogradu, ali ne i u Sarajevu
-
pahuljicaaa25
#5700 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post
Mala ispravka. Upisan je duplo veći broj od predviđenog i sva sreća pa se uvodi prijemni.Ambrozija wrote:Odes na prvu stranicu i imas PDF dokument u okviru kojeg mozes procitati koliko studenata se prima na bilo koji odsjek ili fakultet u Sarajevu. Konkretno na psihologiju su prosle godine primili 38 redovnih i 38 samofinansirajucih. Vanredni studenti na ovom odsjeku ne postoje. Od ove godine se ponovo vraca prijemni ispit na psihologiju i anglistiku.Faragonda wrote:Moju prijateljicu zanima upis na Psihologiju, da li ima prijemni ispit i koliko ucenika primaju u redovne ?