Kineski mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
beni-bu-man

#5676 Re: Kineski mobiteli

Post by beni-bu-man »

Sarajevski-Seljak wrote:Bosnji kad kazes "kinez" on odmah pomisli na one kopije od prije 7-8 godina, sa antenama za TV :lol:

Image

Naravno da ima losih kineza, ali i Samsung, HTC, Sony svi prave iste "lose" telefone, npr Samsung j1, ili HTC Desire 820 ili pak ona Sony E serija... Sve gola karina. A iste te "karine" su skuplje od Kineskih "karina" bar 100KM.

Sto se tice flagshipova, dovoljno je pogledati OnePlus 3T, Xiaomi Mi5s, Meizu MX6, ZTE Axon 7, Vernee Apollo itd.

Sve vise kineskih brendova se nudi kod velikih provajdera, npr ZTE ide reko Americkog AT&T, Verizona. Pa evo i kod nas su MTEL i BHT su poceli sa prodajom Coolpada, ZTE-a i jos par kineskih brendova. Nazalost, kako globalna potraznja raste, rast ce i cijene, najbolji primjer je Huawei.

Ma da je Huawei najjaci proizvodjac, jedini pored Samsunga koji radi svoje Chipove, dok Apple kupuje od Samsunga :shock:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

svakako valja Apple-u i Samsungu platit marketing itd itd-----

ja licno koristim Cubot Note S i zadovoljan sam s njim a telefon kao ostali iz kine :D
Maharadza

#5677 Re: Kineski mobiteli

Post by Maharadza »

AstorH wrote:Ovdje je stvar vrlo jasna kao i kod svih kineskih proizvoda.
Nemas love za pravu stvar - imas za kinesku.
O kvaliteti je smjesno raspravljati iz razloga sto kinez nikada nije niti htio niti zelio raditi kvalitetnu stvar jer gubeci vrijeme na to uspjevao je u medjuvremenu prodavati jeftino sranje odusevljenim kupcima.
S tim se apsolutno slažem...

http://forum.klix.ba/iphone-all-about-p ... #p13173563

http://forum.klix.ba/iphone-all-about-p ... #p13173595

http://forum.klix.ba/iphone-all-about-p ... #p13174219

Smeće kinesko! :lol:
citroen xm

#5678 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Auuu kako vi postavljate stvari.....

Normalno da i poznati proizvođači imaju lošijih telefona koji su pristupačni. NAravno da su malo skuplji, ali nije sve crno-bijelo.

Zašto Huawei ima veće cijene od ostalih Kineza? Zato što ima svoj razvojni centar, svoju prodajnu i servisnu mrežu, mnoštvo zaposlenih... sve to košta. Na kraju krajeva sve to je doprinjelo da izgrade imidž koji im omogućuje takve cijene.

Xiaomi nema ništa od toga, sklapa uređaje kao lego kockice i raja ih kupuje preko neta pa kao ovaj čovjek što nadrlja sa Mi4, može da se puši kada mu nešto vrisne jer garancije nema. Drugo ti proizvođači nemaju ime. Ljudi vjeruju u Samsung, LG..... jer su se davno dokazali, izgradili reputaciju i ozbiljno se bave poslom, a i poznati su i u drugim oblastima tehnike.

Sve ima svoje. Nisu ti Kinezi loši, ali ima itekako debel razlog što im je cijena niska.

Dok postoji Huawei ja skoro ne razmiušljam o drugom proizvođaču. Istina, privukao me Xiaomi zbog cijene ali skontao sam da mi se ne isplati sa tim zajebavati. Možda, ali treba baš dosta toga da se poklopi. Pored recimo P8 koji je sada 500 KM sa garancijom ne isplati se kupovati neki drugi Kinez.
Sarajevski-Seljak

#5679 Re: Kineski mobiteli

Post by Sarajevski-Seljak »

Jah, pricas o garanciji ovome onome pa odes kupis u Univerzalnom ili slicnim piljarama za 500KM P8 :lol: :-)

P.S

Nabijem ja servisnu podrsku Huaweia na neku stvar, na mate S mi stradala kamera, ispao mi telefon i ne moze vise da fokusira, i evo danas je 37 dan kako cekam da mi zamjene, jer imam onu premium garanciju... Do sad mi je iz kine moglo stici 3 kamere za Xiaomia Mi5s koje su po 5 usd :oops:
citroen xm

#5680 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Sarajevski-Seljak wrote:Jah, pricas o garanciji ovome onome pa odes kupis u Univerzalnom ili slicnim piljarama za 500KM P8 :lol: :-)

P.S

Nabijem ja servisnu podrsku Huaweia na neku stvar, na mate S mi stradala kamera, ispao mi telefon i ne moze vise da fokusira, i evo danas je 37 dan kako cekam da mi zamjene, jer imam onu premium garanciju... Do sad mi je iz kine moglo stici 3 kamere za Xiaomia Mi5s koje su po 5 usd :oops:
Nisam se bazirao konkretno na Univerzalno, ali nije bitno. Piljarska ili ne, ta garancija vrijedi. I iskorištena je par puta. A u slučaju Xiaomija onaj momak je bacio 400 KM, sada traži rješenje da koliko toliko ublaži gubitak. Dok naruči dio, plati zamjenu... Doći će ga ukupmno 5-600 što znači da je ovde mogao kupiti taj P8 koji je po svemu bolji telefon.

Vidi koliki ti je zakonski rok za popravak. Mislim da je 45 dana. Možda ćeš malo čekati, ali ćeš dobiti telefon ispravan bez dodatnog feninga. Sledeći put pazi da ti ne ispada. :-D :thumbup:
Sarajevski-Seljak

#5681 Re: Kineski mobiteli

40 Dana je zakonski rok, ali 40 radnih dana :sad:

Bilo je slucajeva sa Sony Z3 da su crkavali i isli na ovlasteni servis i svaki odbili uz obrazlozenje da je "ne strucno rukovanje" uzrok kvara... Bila je i tema ovdje o tome, mrsko mi sad traziti. Pa je bilo more slucajeva da crkne telefon iz Univerzalnog, DigitalCity-a i slicnih, i da nece da priznaju garanciju, vazda ista prica "kvar prouzrokovan padom" ili takve gluposti.

Evo licno sam narucio i dobio preko 10 kineza, sto za sebe sto drugima i na poklon. Svaki je radio i radi i dalje.

Da smo mi u recimo Njemackoj, pila bi prica o garanciji vode, ali i u Njemackoj npr. Samsung ima problema i nema rezervnih dijelova za flagshipove, pa ljudi lude, ne mogu da zamjene npr. displej na telefonu od 800€, jer Samsung ne moze da obezbjedi djelove...

Sve ima svoje za i protiv, svako za sebe treba skontati sta mu najbolje odgovara.
citroen xm

#5682 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Ma svako za sebe zna najbolje. Ja samo obrazložih zašto su ovi poznati skuplji. Sve ima svoje.
Sarajevski-Seljak

#5683 Re: Kineski mobiteli

Nisi dobro obrazlozio, "poznati" su skuplji zato sto ulazu milione u reklame, a ostalo je manje vise zanemarivo.
citroen xm

#5684 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Nije zanemarivo. Razvoj, marketing, garancija, servis... sve ima svoje. Mada činjenica je da ime nosi dobar dio cijene. Ali ime treba izgraditi.
Sarajevski-Seljak

#5685 Re: Kineski mobiteli

citroen xm wrote:Nije zanemarivo. Razvoj, marketing, garancija, servis... sve ima svoje. Mada činjenica je da ime nosi dobar dio cijene. Ali ime treba izgraditi.

Pa i Xiaomi daje garanciju, ulazu u razvoj, imaju obezbjedjen servis, ali oni zvanicno ne prodaju svoje uredjaje nigdje sem u Kini, sve ostalo ide preko preprodavaca.

Ti kad kupis npr. HTC-a, ti placas onaj HTC-ov logo koji se vrti na utakmicama Lige Prvaka.
skafiskafsnjak

#5686 Re: Kineski mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Sve se placa... i kad Xiaomi napravi zvijer od telefona - i on kosta....
E sad, jel bolje dobro platiti i da nemas garanciju.... e to ne znam. Meni se na g2 displej zaebo...posto nisu imali da zamjene, dobio sam novi telefon. I to g3, jer nisu imali g2 vise...

Kad vam Kinez crkne...mozete mahati usima.
citroen xm

#5687 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Baš tako.
geekmanijak

#5688 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

Pa evo vi sto komentirate da kinezi nevaljaju i sto preferirate sve osim kineza, neznam sto radite ovdje na ovoj temi "Kineski mobiteli" , imate takoder otvorene teme sa iPhone, Samsungima, i takoder i tamo se raspravlja o" toj garanciji" i MOBIS ovlastenim servisom i kasnjenju istog, itd itd
avaks

#5689 Re: Kineski mobiteli

Post by avaks »

A garant koriste ZTE modeme koji su čistokrvni Kinezi :lol:
A da ne govorim da je i u telekomima sve više Kineza (pa valjda imaju garanciju majka mu stara) od ZTE, Lenova, Huaweia, Alcatela pa do ostalih kung-fu markica tipa Coolpad, Tesla, Vivax, Dogi šta već :run:
citroen xm

#5690 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

Niko nije rekao da Kinezi nevaljaju, bar ja nisam. Naveo sam da i sam koristim dva Huawei telefona za redom i uvjerio sam se na svojim primjercima da su izuzetno kvalitetni. I sledeći model će vjerovatno biti od istog proizvođača. Međutim pokušavam da stvari sagledam realno, a ne da tvrdim da je Mi4 kao S6 samo duplo povoljniji.
geekmanijak

#5691 Re: Kineski mobiteli

Post by geekmanijak »

To da :thumbup: Mi4 nikako nije kao S6, i to se nemoze porediti nikako, S6 je high model od PREMIUM brenda SAMSUNG, i znaci nemoze se porediti nikako, ali jedno je sigurno mobitel vrijedi 300-350KM i tu je kraj priče, znači po meni je najbolje porediti npr: sto je najbolja kupnja u tom i tom cjenovnom rangu.
citroen xm

#5692 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

E to šta je najbolja kupovina za određeni iznos ili popularno rečeno "odnos uloženo-dobijeno" je najbolje poređenje. [emoji106]
irac300

#5693 Re: Kineski mobiteli

Post by irac300 »

Ja ne znam koliko je to puta na ovoj temi ponovljeno i opet će neki padobranac uletiti da nas ''prosvjetli'' u fazonu ''š'a ba kinez, samsung je zakon'' ili ''đe vam je garancija''.
kloniran

#5694 Re: Kineski mobiteli

Post by kloniran »

ali zato sto kupis jesan samsung S6 mozes kupiti dva xiaomija MI4 pa da imas jedan za grada a jedan za oko kuce :roll:
citroen xm

#5695 Re: Kineski mobiteli

Post by citroen xm »

[emoji38] [emoji106]
skafiskafsnjak

#5696 Re: Kineski mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Ma pazite... Huawei jeste Kinez ali ga ne mogu staviti u isti kos sa Xiaomijem, Leecco i ostalim. Ulazu i oni u reklamu... imaju ovlasteni servis kod nas... i Boga mi, nisu jeftini ako valjaju...npr p8 , p9 itd.
Majci sam nedavno kupio p9 lite, telefon za 10.

Kao sto rekoh u prethodnom postu... i ako Xiaomi iole valja, onda i kosta... a ti sto se mogu kupiti za 200-300KM, a specifikacije im kao u Samsunga s6 itd... uzmite oba u ruku, testirajte...pa da vidimo... od kamere i svega...

Nemam ja nista protiv Kineza, ali ne treba dizati u nebo i govoriti kako je Samsung skuplji samo zbog reklame... nije nije.
exampLe.

#5697 Re: Kineski mobiteli

Post by exampLe. »

skafiskafsnjak wrote:Ma pazite... Huawei jeste Kinez ali ga ne mogu staviti u isti kos sa Xiaomijem, Leecco i ostalim. Ulazu i oni u reklamu... imaju ovlasteni servis kod nas... i Boga mi, nisu jeftini ako valjaju...npr p8 , p9 itd.
Majci sam nedavno kupio p9 lite, telefon za 10.

Kao sto rekoh u prethodnom postu... i ako Xiaomi iole valja, onda i kosta... a ti sto se mogu kupiti za 200-300KM, a specifikacije im kao u Samsunga s6 itd... uzmite oba u ruku, testirajte...pa da vidimo... od kamere i svega...

Nemam ja nista protiv Kineza, ali ne treba dizati u nebo i govoriti kako je Samsung skuplji samo zbog reklame... nije nije.
Dzaba pricas, Xiaomi je bolji od Samsunga i Applea...how yes no. :D
skafiskafsnjak

#5698 Re: Kineski mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

'ta ce Samsung
exampLe.

#5699 Re: Kineski mobiteli

Post by exampLe. »

skafiskafsnjak wrote:'ta ce Samsung
Doogee babo.
Sarajevski-Seljak

#5700 Re: Kineski mobiteli