Obama i SAD (2008-2016)

Post Reply
ljubav_aha

#5676 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

kiky wrote:ako je bush uzdrmo ameriku finansijski i ekonomski ...
obama je srozo ameriku diplomatski i politički ...
amerika je samo sjena amerike iz perioda hladnog rata i slamanja sssr-a ...
i to u vrijeme kad slobodan demokratski svijet. više nego ikad, treba lidersku poziciju amerike ...
a kad mačke nema, miševi kolo vode ...

O my Lord :lol:
Static-X

#5677 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Static-X »

Mi imigranti vecinom se naginjemo na stranu demokrata - sto neznaci da i oni imaju svoje mane.
Prezivio sam 6 godina s republikancima na celu, pa valjda cu i ovaj put :D
ljubav_aha

#5678 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum wrote:mala usporedba
Putin & Obama :D

Image
putin-sofisticirani grmalj :D
jefferson

#5679 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

Image
A sta bi ovaj set fotografija trebao znaciti?
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#5680 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by corolla02 »

simpozijum delirijum

#5681 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by simpozijum delirijum »

jefferson wrote:

Image

sala mala :D i nova vijest ; Putin je vozio bolid Formule -1 na stazi u Sankt Petesburgu , kako god ,Rusi ga vole i on zna kako voditi drzavu , uglavnom poslije samita G-20 u Seulu Obama je dozivio jos jedan poraz, Koreanci su ga hladno odbili , u vezi sporazuma izmedju auto industrije , ostale clanice su takodjer odbili da izvrse pritisak na Kinu u vezi tecaja Juana , slicna situacija je i sa sankcijama ili pokusajem pridobijanja podrske za unistenje Irana kao i za dalji genocid nad Afganistancima ( situacija je tamo grozna ! zapoceli su tepih bombardovanja kao u doba Vijetnama ,ocajnicki pokusavajuci da slome otpor gerilaca u strateski vaznom Kandaharu ) Rusija ce prevoziti opremu za NATO -u u Afganistanu svojom zeljeznicom (posto konvoji iz Pakistana sve cesce zavrse kao gomila zapaljenoga zeljeza )i to im debelo naplatiti , ucjena u stilu Ruske mafije jer NATO-vci cak posudjuju i helikoptere od Ruske armije
gledao sam konferenciju za stampu Obame u Seulu i djelovao je pomalo izgubljen a novinari su bili nemilosrdni sa teskim pitanjima , analiticari u USA tvrde da je poslije pobjede Republikanaca ukljucujuci i TeaParty extremiste , osjetili su lideri ostalih mocnih nacija koliko je Obamina pozicija osljabljena i naravno iskoriscavaju priliku da stisnu Obamu za jaja i to dobro
definitivan znak koliko je ugled USA srozan i ekonomski i politicki kao i mozda definitivno ustolicenje Kine kao nove supersile
ekonomska situacija u regiji u kojoj sam ja postaje pomalo dramaticna , jos jedan veliki bankrot i par stotina novih nezposlenih, lanac supermarketa "Vin Dixi" zatvara oko 20 prodavnica u ovome kauntiju :-)
luckypot

#5682 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by luckypot »

US će još najmanje narednih 30-40 godina biti vodeća supersila u očiglednom padu, ali ne zato što zaista ima toliko moći koliko je imala ranije, već zato što niko nije zainteresiran da bude supersila u vojnom smislu, jer se dugoročno jednostavno ne isplati, više belaja nego koristi...
Lakat Jebić

#5683 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by Lakat Jebić »

je li moze neko od vas preko bare da mi ostavi link, moze i na pp, na neki dobar, analitacan text o tea party... ono opcenito o pokretu, nesto kako je na wikipedii napisano, ali mi treba clanak iz novina, da je koliko toliko relevantnije i ozibljnije..
ljubav_aha

#5684 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

Lakat Jebić wrote:je li moze neko od vas preko bare da mi ostavi link, moze i na pp, na neki dobar, analitacan text o tea party... ono opcenito o pokretu, nesto kako je na wikipedii napisano, ali mi treba clanak iz novina, da je koliko toliko relevantnije i ozibljnije..
LJ,svkai grad/sredina relizira svoju tea party,naravno,prva se desila u Boston-u

Image

clanak iz TIME /cover story/

http://www.time.com/time/politics/artic ... 04,00.html
zonbirile

#5685 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

e prije više od 100 stranica govorih ja-Miki Maus.Sada je na redu Šilja,pa Paja Patak...pa tako u krug,ako se dotle lova ne preseli u Novi svijet.
simpozijum delirijum

#5686 Re: President Barack Hussein Obama!!!

e koji komad budale :lol: :lol: :lol:
a kaze sve tacno

jefferson

#5687 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by jefferson »

simpozijum delirijum wrote:
jefferson wrote:

Image

sala mala :D i nova vijest ; Putin je vozio bolid Formule -1 na stazi u Sankt Petesburgu , kako god ,Rusi ga vole i on zna kako voditi drzavu , uglavnom poslije samita G-20 u Seulu Obama je dozivio jos jedan poraz, Koreanci su ga hladno odbili , u vezi sporazuma izmedju auto industrije , ostale clanice su takodjer odbili da izvrse pritisak na Kinu u vezi tecaja Juana , slicna situacija je i sa sankcijama ili pokusajem pridobijanja podrske za unistenje Irana kao i za dalji genocid nad Afganistancima ( situacija je tamo grozna ! zapoceli su tepih bombardovanja kao u doba Vijetnama ,ocajnicki pokusavajuci da slome otpor gerilaca u strateski vaznom Kandaharu ) Rusija ce prevoziti opremu za NATO -u u Afganistanu svojom zeljeznicom (posto konvoji iz Pakistana sve cesce zavrse kao gomila zapaljenoga zeljeza )i to im debelo naplatiti , ucjena u stilu Ruske mafije jer NATO-vci cak posudjuju i helikoptere od Ruske armije
gledao sam konferenciju za stampu Obame u Seulu i djelovao je pomalo izgubljen a novinari su bili nemilosrdni sa teskim pitanjima , analiticari u USA tvrde da je poslije pobjede Republikanaca ukljucujuci i TeaParty extremiste , osjetili su lideri ostalih mocnih nacija koliko je Obamina pozicija osljabljena i naravno iskoriscavaju priliku da stisnu Obamu za jaja i to dobro
definitivan znak koliko je ugled USA srozan i ekonomski i politicki kao i mozda definitivno ustolicenje Kine kao nove supersile
ekonomska situacija u regiji u kojoj sam ja postaje pomalo dramaticna , jos jedan veliki bankrot i par stotina novih nezposlenih, lanac supermarketa "Vin Dixi" zatvara oko 20 prodavnica u ovome kauntiju :-)
Analiza ti je ono bas prva liga!
Mozda bi Amerikanci mogli koreancima zvarnuti slavinu kada je u pitanju vojska pa bi ih ja pitao bil pristali na sporazum! Ah ja, Hyundai, Samsung itd, su svi produkt americkih kredita za vrijeme vladavine Generala Parka, ali si vjerovatno taj cas iz politickih nauka propustio.
Da su Rusi u poziciji amerike, vjerovatno bi do sada J. Koreja bila pregazena.
Ali ne lezi vraze, pitat cu te za 6 mjeseci o tom sporazumu.
Sto se tice helikoptera ruskih, malo se bolje raspitaj kada je u pitanju MI-8/17 i sto ga NATO koristi (siromasne zemlje poput HR, Slovacke, Madjarske itd) ali eto valjda je kod tebe i to ideolosko pitanje.
Tepih bombardovanja su OK, pokrene ekonomiju, kad moze Taliban raznjet 100 ljudi koji cekaju vodu, zasto njih ne bi mogli bombardovati tepih taktikom?
A sto se tice zivota u USA, ti si jos uvijek u Americi koliko vidim? Toliko ti ej lose jel de da podrzavas tu genocidnu politiku placajuci porez!
simpozijum delirijum

#5688 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Analiza ti je ono bas prva liga!
Mozda bi Amerikanci mogli koreancima zvarnuti slavinu kada je u pitanju vojska pa bi ih ja pitao bil pristali na sporazum! Ah ja, Hyundai, Samsung itd, su svi produkt americkih kredita za vrijeme vladavine Generala Parka, ali si vjerovatno taj cas iz politickih nauka propustio.
Sto se tice helikoptera ruskih, malo se bolje raspitaj kada je u pitanju MI-8/17 i sto ga NATO koristi (siromasne zemlje poput HR, Slovacke, Madjarske itd) ali eto valjda je kod tebe i to ideolosko pitanje.
Tepih bombardovanja su OK, pokrene ekonomiju, kad moze Taliban raznjet 100 ljudi koji cekaju vodu, zasto njih ne bi mogli bombardovati tepih taktikom?
A sto se tice zivota u USA, ti si jos uvijek u Americi koliko vidim? Toliko ti ej lose jel de da podrzavas tu genocidnu politiku placajuci porez![/quote]
zini da ti kazem o porezu ? ;-)
a ti sto si totalno izgubio vezu sa realnoscu ?
nije moj problem
usput receno , oko tih "samoubilackih napada Islamskih extremista "?
dacu ti par linkova koji ce ti biti jako sokatntni
naime ?
naime u Basri Irak , Iracka policija je uhvatila dvojicu tipova , ispostavilo se da su pripadnici SAS ( elitne jedinice Britanske armije )
sa komplet auto-bombom od koju stotinu kila exploziva !!
oni su bili zamaskirani kao Arapi

kada su Iracani pokrenuli istragu
oklopni transporter Britanske armije je uletio u policijsku stanicu i pobio Iracane i oslobodio SAS ubojice
( citaj ; Washitgton Blog )
kao sto su nama Vehabije "pomogle" da branimo Bosnu i Hercegovinu ,
a ko ih je uvalio na Balkan >?
ajmo ' djeco! pisat' pa spavat'
ljubav_aha

#5689 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ljubav_aha »

simpozijum delirijum wrote:Analiza ti je ono bas prva liga!
A sto se tice zivota u USA, ti si jos uvijek u Americi koliko vidim? Toliko ti ej lose jel de da podrzavas tu genocidnu politiku placajuci porez!
zini da ti kazem o porezu ? ;-)
a ti sto si totalno izgubio vezu sa realnoscu ?
nije moj problem
usput receno , oko tih "samoubilackih napada Islamskih extremista "?
dacu ti par linkova koji ce ti biti jako sokatntni
naime ?
naime u Basri Irak , Iracka policija je uhvatila dvojicu tipova , ispostavilo se da su pripadnici SAS ( elitne jedinice Britanske armije )
sa komplet auto-bombom od koju stotinu kila exploziva !!
oni su bili zamaskirani kao Arapi

kada su Iracani pokrenuli istragu
oklopni transporter Britanske armije je uletio u policijsku stanicu i pobio Iracane i oslobodio SAS ubojice
( citaj ; Washitgton Blog )
kao sto su nama Vehabije "pomogle" da branimo Bosnu i Hercegovinu ,
a ko ih je uvalio na Balkan >?
ajmo ' djeco! pisat' pa spavat'[/quote]

da li se aktivno bavis politickim naukama :?:
zonbirile

#5690 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

vratimo se Husi.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#5691 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Incident u Basri je apsolutno poznat i dobro dokumentovan slucaj. Veoma je jasno sta su radili SAS-ovci. U ovome slucaju su uhvaceni a u gomili drugih vjerovatno nisu.
Kada provokacija jednom upali i kada se dolije ulje na vatru na ovakv nacin kako je to radjenu u ovome slucaju, stvari se dalje odvijaju same po sebi.

Mene samo facinira da postoje ljudi koje to iznenadjuje jer "zaBoga", nasa vlada to ne bi nikada uradila jer je to protivno demokratskim principima na kojima pociva. Mi smo dole samo zbog "sijanja sjemena demokratije" i svih ostalih uzvisenih sranja.

Takvi ljudi na zalost vjeruju i dalje da postoji jasna podijela na good and bad guys, valjda jer su odrasli na filmovima o kaubojima i indijancima. Jbg, doduse i ja sam uvijek bio na strani kauboja, ali tada sam imao 5 godina.
zonbirile

#5692 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

UnscarD wrote:Incident u Basri je apsolutno poznat i dobro dokumentovan slucaj. Veoma je jasno sta su radili SAS-ovci. U ovome slucaju su uhvaceni a u gomili drugih vjerovatno nisu.
Kada provokacija jednom upali i kada se dolije ulje na vatru na ovakv nacin kako je to radjenu u ovome slucaju, stvari se dalje odvijaju same po sebi.

Mene samo facinira da postoje ljudi koje to iznenadjuje jer "zaBoga", nasa vlada to ne bi nikada uradila jer je to protivno demokratskim principima na kojima pociva. Mi smo dole samo zbog "sijanja sjemena demokratije" i svih ostalih uzvisenih sranja.

Takvi ljudi na zalost vjeruju i dalje da postoji jasna podijela na good and bad guys, valjda jer su odrasli na filmovima o kaubojima i indijancima. Jbg, doduse i ja sam uvijek bio na strani kauboja, ali tada sam imao 5 godina.
---------------------------------------------------
naravno to se odnosi i na naše vlade
UnscarD

#5693 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Cini mi se da i "nasi" i svijetski rade samo i uvijek zbog ekonomskih interesa. Nasi na malom lokalnom nivou pa se zadovolje sa kojim milionom tu i tamo ili kakvim stanom a ovi svijetski rade globalno i u prici su naravno bilioni.

Tako je na zalost od kada je svijeta i vijeka jedino sto je to prije bilo postenije jer to niko nije pokusavao kao danas danas da zavije u neku demokratsko-moralno-pravedno-mesijansku borbu protiv nekog imaginarnog zla.

Kad smo vec kod lokalnih desavanja, iako je malo off topic (a mozda i nije jer je USA ukljucen) sljedecu pricu a koja ilustruje ovo gore sto sam napisao mi pricaju u Makedoniji a ja je prenosim onako kako sam je cuo a bez da detaljno ispitujem i provjeravam tacnost pa se unaprijed ogradjujem ako je nesto pogresno:

Izbijanje konflikta u Makedoniji, makedonsku vojsku docekuje potpuno nespremnu. Albanci (nisu albanci ali ne znam kako su se zvanicno zvali a necu da koristim izraze koje bilo ko moze naci uvrijedljivim) su se primakli na 20KM od Skopja. Makedonija nije imala nista vrijedno da proda cime bi nabavili oruzje osim svog nacionalnog Telekoma koji je procjenjen (sada cu malo da lupam cifre jer se ne sjecam tacno) na oko 1 milijardu a prodat hitno za nekih 400-500 miliona, dakle u pola cijene. Za taj novac, hitno se nabavlja oruzje ciju glavninu cini 24 americka Apach helikoptera. Helikopteri su i to samo 2 komada, napravili jedan jedini borbeni let, rasturili neke Albanske polozaje i sutra dan u civilnim autobusima amerikanci dolaze , iskrcavaju se i prave tampon zonu. Proglasava se primirje pa mir a kao uslov je razoruzanje i jednih i drugih. Dio deal-a je da su americki helikopteri prodati za 60 miliona Bugarima koji su ionako planirali da ih nabave (NATO potrebe).
Na ovaj nacin su Makedoci fakticki svoj telekom prodali za 60 miliona. Glasine kako mi prenose, kazu da su ti helikopteri i ranije bili predvidjeni za isporuku Bugarskoj.
zonbirile

#5694 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

pa ima jedno sto stranica isto sam pisao fanovima Huse-ništa drugo do Miki Maus iz pleade likova
ahuseino

#5695 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

UnscarD wrote:Incident u Basri je apsolutno poznat i dobro dokumentovan slucaj. Veoma je jasno sta su radili SAS-ovci. U ovome slucaju su uhvaceni a u gomili drugih vjerovatno nisu.

Ehm... Mislim da malo fulate temu, a sumnjam da ima IKO tako gullible (ZaBoga), jer si i ti kao i ja znao, pa i SA PET godina, da je politika kurva u rukama ekonomije pimp'd by military... a kontraobavjestajne sluzbe katili, dzelati, te da Amerika kao i Engleska nisu zemlja proleterska, ali eto ovaj slucaj ili dva, su ehm... vrlo dobro dokumentovan slucaj koji dokazuje SVE sta su radili MI6, SAS, CIA, NSA, Mosad etc... tacno sada vidim sta je crno a sta je bijelo...

A vise mi se povraca na jedan te isti komentar svevisnjeg nam Zombija koji evo 100 strana copy/paste onu recenicu - dvije o Volt Diznijevim karakterima i kretanju love, pa ne samo ovdje neg' na svakoj drugoj temi. Nije tebi lako sa sobom... Kako ti vidis ikakav smisao u zivotu kad je tako sve predodredjeno i jednostavno?
UnscarD

#5696 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by UnscarD »

Ah ne bi vjerovao sa koliko lakovjernih sam razgovarao u poslednjih godinu-godinu ipo. Pricao sam sa jedno 10-15 prosjecnih (doduse i sa 2 univerzitetska profesora) amerikanaca uzivo i niti jedan od njih nije znao da je FED privatni (to im je bio ono bas sok) i niti jedan/jedna nije nikada cuo za tower 7. Tako da lakovjernih, na zalost ima jako puno i to i jeste problem.
Svaka cast ako si sa 5 znao da je politika kurva. Ja sam tada skupljao slicice a politika mi je bila nesto potpuno nerazumljivo i dosadno o cemu pricaju stariji. Imao sam priliku prije jedno 10-ak godina da na kratko porpicam sa Muhamedom Filipovicem, i covijek mi je nicim izazvan rekao kako se povlaci iz politike. Pitao sam ga zasto? Kaze "zato sto je politika veca kurva nego sto sam to mislio".
Bez zelje da branim zonbija, jer vjerujem da on moze i sam, cini se da je on pocetka samo gasio entuzijazam pojedinih sa ove teme i objasnjavao da je "yes we can" ustvari "no we cant".
A kada si kod one pohlepe koju pominjes par postova iznad, iako vjerujem da to sve znas, poslednja kriza je onako bas lijepo objasnjena u dokumentarcu :Super Rich -The Greed Game . Nije dug. Izmedju ostalog, pojavljuje se nekoliko vodecih analiticara koji najavljuju jos vecu krizu kada bailout balon pukne, ali ovaj put globalnu.
tranquil

#5697 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by tranquil »

Neki od početka znaju da je politika kurva i stalno čuvaju distancu prema "političarima" i "vođama", neki to doznaju sa preko 20 ili 30 pa se šokiraju jer skontaju da su do tada živjeli pod kamenom, i onda ih nakon toga može preeducirati svaki youtube dokumentarac sa istom porukom ("politika je kurva").
simpozijum delirijum

#5698 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Obama je u Lisabonu, Portugal na NATO samitu , koliko sam upucen u Portugalu nema bas puno Muslimana ali mjere obezbjedjenja su drasticne
ukinut je Sengen za vrijeme trajanja samita i vise osoba je uhapseno na granici ukljucujuci i lidere Anti-ratnih pokreta iz Njemacke Francuske i tako dalje..
svaki put kada se sastanu lideri "slobodna svijeta" bio to G-20 ili bilo koje drugo okupljanje "najdemokratskijih i najboljih " obezbjedjenje ja na nivou Gestapoa , preventivna hapsenja ,prisluskivanje i legitimasanja na svakom cosku , zatvorene granice tesko naoruzana policija i vojska na ulicama , barikade , i cega se ti lideri "slobodna svijeta " toliko boje ?
vlastitoga naroda
ali u Evropi pogotovo narod se budi , nisu zastraseni Gestapovskim sigurnosnim aparatom
od Grcke , Francuske , studenata u Londonu i Irskoj , Njemackih 'zelenih" koji su zaustavili voz sa nuklearnim otpadom po cijenu od vise od hiljadu ozlijedjenih i tako dalje dize se glas za pravedniji svijet
uglavnom Obamine poruke u Lisabonu Evropske saveznice NATO nevoljko prihvataju , jer sve se glasnije cuje bijes naroda a i dim suzavca batinanje demonstranata od strane paravojne policije se ne moze zataskati
ne NATO ! najopasnija vojna struktura na planeti
http://www.globalresearch.ca/index.php? ... &aid=21984
zonbirile

#5699 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by zonbirile »

ahuseino wrote:

Ehm... Mislim da malo fulate temu, a sumnjam da ima IKO tako gullible (ZaBoga), jer si i ti kao i ja znao, pa i SA PET godina, da je politika kurva u rukama ekonomije pimp'd by military... a kontraobavjestajne sluzbe katili, dzelati, te da Amerika kao i Engleska nisu zemlja proleterska, ali eto ovaj slucaj ili dva, su ehm... vrlo dobro dokumentovan slucaj koji dokazuje SVE sta su radili MI6, SAS, CIA, NSA, Mosad etc... tacno sada vidim sta je crno a sta je bijelo...

A vise mi se povraca na jedan te isti komentar svevisnjeg nam Zombija koji evo 100 strana copy/paste onu recenicu - dvije o Volt Diznijevim karakterima i kretanju love, pa ne samo ovdje neg' na svakoj drugoj temi. Nije tebi lako sa sobom... Kako ti vidis ikakav smisao u zivotu kad je tako sve predodredjeno i jednostavno?
----------------------------------------------------------------------------------------------

na žalost sve se svede na svijet V.Diznija,a i on sam je bio jači igrač.Pa nije do mene kada svaka tema počne i svrši se američkim dugom.Koji dug,moliću lijepo?Raja ne da nisu u stanju predočiti,ne mogu spoznati igru.Pa najbolje ovako: da meni Kemo Kozarić mašinu za štancanje KM-a i ja ih štancam i distribušim uz proviziju od 4%.Naravno jedan od uslova je da smo Ja i Kemo jaki ko beton.Onda okrenemo regiju,pa Evropu,pa planetu da rade,trguju,kreditiraju se i sve transakcije vrše samo za papiriče sa moje štanc-mašine.Usput ja trošim ko Amer u Parizu,normalno mudro,sva realna dobra su kod mene ,a papiriči kod partnera.I opet normala ja imam izvore,resurse,preradu,transport i tržište,a partneri me duže mojim papirićima.OK,koliko je ono moj dug?Kemo jarane,uključi i treću smjenu na štancanju i neka se sprava ne gasi.Jebi ga svi su imali takve mašine,što na Topčideru,što u IKOM-u,ali se nisu razvili planetarno.Normalno Ja i Kemo ne možemo sami,raje radi,onda imamo izvođače tipa Gašija,Čele I,II,na planetarnom nivou to su več ozbiljniji likovi,đa Miki Maus,đa Šilja sa imiđom predsjednika SAD-a.E,ne lezi vraže,skontali sada partneri da su zajebani,pa Sadat prvi krenu sa zahtjevom da obručunska valuta u trgovini naftom bude euro.Kinezi ne daju juan i traže povrat, i spominju euro.Fed-u ističe koncesija za 2g i opšta frka.Normalno priča je za raju,znaju igrači da je i euro firma istih familija i šta dalje.Najgore je nastaviti slijed,trend sadašnji,koji je identičan vremenu pred WWII,za očekivati je seobu porodičnog srebra u Novi svijet,što je to ovoga puta Kina,ili Indija.
ahuseino

#5700 Re: President Barack Hussein Obama!!!

Post by ahuseino »

UnscarD wrote:Ah ne bi vjerovao sa koliko lakovjernih sam razgovarao u poslednjih godinu-godinu ipo. Pricao sam sa jedno 10-15 prosjecnih (doduse i sa 2 univerzitetska profesora) amerikanaca uzivo i niti jedan od njih nije znao da je FED privatni (to im je bio ono bas sok) i niti jedan/jedna nije nikada cuo za tower 7. Tako da lakovjernih, na zalost ima jako puno i to i jeste problem.
Svaka cast ako si sa 5 znao da je politika kurva. Ja sam tada skupljao slicice a politika mi je bila nesto potpuno nerazumljivo i dosadno o cemu pricaju stariji. Imao sam priliku prije jedno 10-ak godina da na kratko porpicam sa Muhamedom Filipovicem, i covijek mi je nicim izazvan rekao kako se povlaci iz politike. Pitao sam ga zasto? Kaze "zato sto je politika veca kurva nego sto sam to mislio".
Bez zelje da branim zonbija, jer vjerujem da on moze i sam, cini se da je on pocetka samo gasio entuzijazam pojedinih sa ove teme i objasnjavao da je "yes we can" ustvari "no we cant".
A kada si kod one pohlepe koju pominjes par postova iznad, iako vjerujem da to sve znas, poslednja kriza je onako bas lijepo objasnjena u dokumentarcu :Super Rich -The Greed Game . Nije dug. Izmedju ostalog, pojavljuje se nekoliko vodecih analiticara koji najavljuju jos vecu krizu kada bailout balon pukne, ali ovaj put globalnu.
Samo... politika nije neovisno bice, vec Ti, Ja, On... svi, i svaciji interes, ekonomski, religijski, etnicki itd...

A "jes vi ken" vs. "no vi kent" referenca, ponovno simplificira cinjenice i izjednacava sve nijanse sive, t.j. zanemaruje relativitet i slika jednu APSOLUTNU sliku; koja naravno, nije istinita...
"Yes we can... but how much or how little?"
Ne: "No we can't..."
Post Reply