Šuti, najavili pustiće platu danas..haubica_i_to_teshka wrote:kako su nam "tajkuni"?
je l' se shta zaradilo danas,cijene nekretnina porasle?
dolar pada ,nafta raste...nece na dobro
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#5676 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- 512MB
#5677 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ne bih rekao, ja sam 30 godina vec vani...Radio Sarajevo wrote: Već sam ti ranije rekao da nakon tri godine u Holandiji možeš aplicirati za državljanstvo, za razliku od tvoje Austrije, gdje nije tako, tako da smo vjerovatno u obrnutim situacijama.
Ti u zivotu nisi kupio stan, i pricas nebuloze. Postoje li kamate u toj tvojoj racunici, il njih placa deda mraz?Pored toga što si nekulturan, nadrkan i lažov, ti ne znaš ni računati. Bacati pare u bunar na kiriju samo može neko ko ne zna ništa o finansijama.
U centru Amsterdama ti je kirija preko 2.500 eura za stan od 70-80 kvadrata, a rata kredita je sigurno niža. Sve i da je rata kredita viša, opet se isplati kupiti jer ga u 99% slučajeva možeš prodati za iste ili veće pare.
Ako kupuješ stan u nekom žblj gradu, može ti se desiti da se nije isplatilo, mada i to teško, osim ako ne počne rat, pa cijene odu u kurac, ili ti neko spali kuću.
Ne, pretezno mi ti i Melburn idete na kurac, jer po cijeli dan prosipate suplje i kurcite se stvarima o kojima nemate blage.Haj' mi samo jednu stvar reci. Da li ikada ikome odgovoriš na post nenadrkanim tonom, ili si vazda takav? Koja je frustracija u pitanju, i zašto ne možeš normalno razgovarati s ljudima? Buraz, govoriti nekome ono što ti meni govoriš kad god vidiš moj post je fakat dno dna, i stvarno se pitam šta ti to u životu nije krenulo, pa se izdrkavaš na ljudima na forumu.
-
Otto24
#5678 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Predugo traje taj stereotip da su Bosanci primitivni i glupi hvalisavci.Hendrix wrote:Zbog takvih kao sto si ti mene je stid sto mi pise u rodnom listu rodno mjesto Sarajevo.Radio Sarajevo wrote: Što reče Melburn, sve se može, pa i pod mostom živjeti![]()
Razlika između njega, mene, i većina ljudi na ovoj temi je ta što on i ja hoćemo i stan, i auto, i skijanje, ljetovanje, city trips 5-6 puta godišnje, itd., dok je drugim ljudima referentna tačka seoce iz kojeg su šljegli, platica od šest stoja, nikakva dešavanja i eventualno ćevapi u kajmaku pored M17. Nakon takvog života, naravno da je njemački Kassel raj na zemlji.
Na neki nacin to i nije neko cudo. Naime, koliko emigranata poput ove sarajevske sramote ozivljava taj stereotip?
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5679 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja bih samo na ovo da se referiram. Postoji nešto što se zove vremenska vrijednost novca.512MB wrote:Postoje li kamate u toj tvojoj racunici, il njih placa deda mraz?
E, tu dođu i te kamate.
- Radio Sarajevo
#5680 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Džaba izgleda pričati. Kad kažeš da dobro živiš, kurčiš se, valjda treba samo kukati, i živjeti crnu hroniku.uglavnomja wrote:Hendrix wrote:Zbog takvih kao sto si ti mene je stid sto mi pise u rodnom listu rodno mjesto Sarajevo. Arijevci su bili umjereniji od te price koju ti furas.Radio Sarajevo wrote:
Razlika između njega, mene, i većina ljudi na ovoj temi je ta što on i ja hoćemo i stan, i auto, i skijanje, ljetovanje, city trips 5-6 puta godišnje, itd., dok je drugim ljudima referentna tačka seoce iz kojeg su šljegli, platica od šest stoja, nikakva dešavanja i eventualno ćevapi u kajmaku pored M17. Nakon takvog života, naravno da je njemački Kassel raj na zemlji.
prosjecna sarajevska porodica sa 2 zaposlena prije rata je tako zivjela, ljetovanje na jadranu, skijanje na jahorini, malo u trst po krpice ...
prilagodjeno vremenu kad je avion bio samo za bogate. sad je jeftiniji avion do njemacke nego benzin do makarske
naravno da je svako imao stan, dobijen dzaba
- Radio Sarajevo
#5681 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kamata od 2,2% je niža nego inflacija.Tomahawk11 wrote:Ja bih samo na ovo da se referiram. Postoji nešto što se zove vremenska vrijednost novca.512MB wrote:Postoje li kamate u toj tvojoj racunici, il njih placa deda mraz?
E, tu dođu i te kamate.
Dakle, kamate ne postoje, ali džaba je to pričati nekome ko je 30 godina vani, a i dalje ima mokre snove s čaršijanerom Željkom Komšićem.
Megabajtu, odsad si fakat na ignore. Nekulturan si, lažeš, optužuješ ljude za nešto što i ne znaš, kurčiš se po forumu, vrijeđaš okolo, a ovamo lafo dobro zarađuješ. Mogu mislit'...
Ti si izjavio da je bolje rentati stan jer je kupovanje sirotinjsko. Meni dovoljno, konstatacija je debilna da ne može biti debilnija.Ne, pretezno mi ti i Melburn idete na kurac, jer po cijeli dan prosipate suplje i kurcite se stvarima o kojima nemate blage.
Do viđenja nikad.
-
Melbourne_Australia
#5682 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovaj 512, od jutra sam sebe mrzi a kad treba na spavanje, mrzi rodjenu mater , zato sto ga je rodila....A mogu misliti na sta jos lici, garant krivi nekoga i za taj hendikep...Jednostavno covjek nije imao srece u zivotu i zbog toga pije tablete po cijeli dan..A ovo mu je terapija, misonja mali...Radio Sarajevo wrote:Tomahawk11 wrote:Vječita rasprava. Komotnije jeste ako nemaš para da kupiš i to je to.512MB wrote: To je mozda tacno, iz ugla tipa koji visi o zeninim papirima i mora svaki ojro tri put okrenut. Ko ima love, taj bjezi od obaveza, a svaka nekretnina je obaveza pa i riziko (kamate, prirodne nepogode, ...). Zbog cega? Pare se stave na banku il u neki fond, pa se mnoze. Ko razmislja kao ti, ili ti pajdo Melburn (ako niste jedna osoba, tojest zviz) taj nema love i kurci se bez pokrica (imati 1000 kermi mjesecno za potrosit na cevape i raju nije nesto sa cim se moze kurcit)
Osim toga puno je komotnije rentat nego kupovat. Kupi stan od 120 kvadrata u centru Amsterdama, ili ga rentaj, pa vidi sta ti je jeftinije.
Bacanje para u bunar jedino tako ima opravdanost.
Pare se odavno ne stavljaju na banku u smislu da ćeš nešto zaraditi. U BiH su odavno mizerne kamate, a ti za svoju lovu vani moraš još i platiti da ti je čuvaju![]()
Ako hoćeš reći da je ludost ulaganje u nekretnine, onda nemamo šta na tu temu.
Poštenije je reći da se ne vidiš u tome i tu staviti tačku.
Rizik uvijek i svugdje postoji, ali nekretnine su sigurno najmanji rizik. Frajer ovdje glumi neku elitu, a ustvari je iskompleksirani Bošnjo koji misli da je šatobrijan bolji od naše pljeskavice, samo zato što zvuči kul.
-
sumirprimus
#5683 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
ko ima love kupuje, ko nema gleda da se snadje renta, zivi kod svojih i tako
- Radio Sarajevo
#5684 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Fakat zamišljam kako je biti ovako stalno nadrkan. Garant šljego iz neke vukojebine, pa ga ove priče pogađaju. Duša slatka...Melbourne_Australia wrote:
Ovaj 512, od jutra sam sebe mrzi a kad treba na spavanje, mrzi rodjenu mater , zato sto ga je rodila....A mogu misliti na sta jos lici, garant krivi nekoga i za taj hendikep...Jednostavno covjek nije imao srece u zivotu i zbog toga pije tablete po cijeli dan..A ovo mu je terapija, misonja mali...
-
moonca
#5685 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kao i prevozno sredstvo- u danasnje vrijeme ko moze priustiti -iznajmljuje auto- uvijek novo vozi . Majstora ne vidi.Ti si izjavio da je bolje rentati stan jer je kupovanje sirotinjsko. Meni dovoljno, konstatacija je debilna da ne može biti debilnija.
Kuca/ stan - ako ne mislis kockati i preprodaavti ih radi zarade -bolja opcija iznajmljivati- bez brige oko odrzavanja o dodatnih troskova ako zivis u boljoj cetvrti.
- animals
#5686 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma stan se isplati kupiti, ako imas barem 40% ucesca i ako si mlad.. ako ga ne moras 30 godina otplacivati..
jer ako si uzeo kredit 300 tisuca, moras vratiti na 30 godina barem 450 tisuca..
i ako ti je rata recimo 1200 eura..na to dodaj jos da moras placati betriebkostren sto opet, zavisi od velicine stana..
a i to iznosi mozda 300 eura mjesecno..i sad moras biti zdrav i raditi ti 30 god,
da bi ga mogao otplacivati..znaci pod pritiskom si 30 godina..
jedino ako imas gotovu lovu onda se isplati.. je r moras racunati da svako renoviranje zgrade
moras isto ucestvovati i svasta nesto..
da je tako ko sto ovdje pisu, na zapadu bi svatko kupio stan, nitko ne bi pod kirijom zivio..
e sad moj sin mozda kupi vec sa 20 god, vlastiti stan..jer pomoci cemo mu ja i zena, pa djed i baba..
i lako je tako poceti..on uzme jos malo kredita i eto stana..
tako se moze..
.
jer ako si uzeo kredit 300 tisuca, moras vratiti na 30 godina barem 450 tisuca..
i ako ti je rata recimo 1200 eura..na to dodaj jos da moras placati betriebkostren sto opet, zavisi od velicine stana..
a i to iznosi mozda 300 eura mjesecno..i sad moras biti zdrav i raditi ti 30 god,
da bi ga mogao otplacivati..znaci pod pritiskom si 30 godina..
jedino ako imas gotovu lovu onda se isplati.. je r moras racunati da svako renoviranje zgrade
moras isto ucestvovati i svasta nesto..
da je tako ko sto ovdje pisu, na zapadu bi svatko kupio stan, nitko ne bi pod kirijom zivio..
e sad moj sin mozda kupi vec sa 20 god, vlastiti stan..jer pomoci cemo mu ja i zena, pa djed i baba..
i lako je tako poceti..on uzme jos malo kredita i eto stana..
tako se moze..
.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5687 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kako misliš stan/kuća bez održavanja? Znači, rentaš stambeni prostor i neko ti ga drugi održava? Kod nas to nije tako.moonca wrote:Kao i prevozno sredstvo- u danasnje vrijeme ko moze priustiti -iznajmljuje auto- uvijek novo vozi . Majstora ne vidi.Ti si izjavio da je bolje rentati stan jer je kupovanje sirotinjsko. Meni dovoljno, konstatacija je debilna da ne može biti debilnija.
Kuca/ stan - ako ne mislis kockati i preprodaavti ih radi zarade -bolja opcija iznajmljivati- bez brige oko odrzavanja o dodatnih troskova ako zivis u boljoj cetvrti.
Osim kad tek useljavaš, odnosno iseljavaš.
Kod nas se ljudi dosta bave rentanjem stanova, kuća i poslovnih prostora.
Nemoguće da su oni svi budale što su kupili te nekretnine.
Ja razumijem da postoje oni kojima je rentanje riješenje i to je ok.
Da li je bolje...teško.
Prosta računica kaže da će neka persona baciti 80 000 KM za 20 godina na rentanje. I to je ok, međutim sigurno je bolja varijanta kupiti stan za te novce i plaćati mjesečnu ratu. Poslije 20 godina si završio. Rentanje i dalje traje.
Vodila se već polemika na tu temu i meni je jasno da tu nema kompromisa. Onaj ko renta neće priznati onom što je vlasnik nekretnine.
- animals
#5688 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mene zanima, jel ti to pises iz iskustva ili si cula..moonca wrote:Kao i prevozno sredstvo- u danasnje vrijeme ko moze priustiti -iznajmljuje auto- uvijek novo vozi . Majstora ne vidi.Ti si izjavio da je bolje rentati stan jer je kupovanje sirotinjsko. Meni dovoljno, konstatacija je debilna da ne može biti debilnija.
imas li ti auto na lising i znas li koliko to kosta..
to je dobra opcija samo za firme ili one koji zaradjuju jako dobro..
-
Seyfo
#5689 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Dilema o kupovini ili rentanju stana se razlikuje od države do države, čak i grada/kantona/pokrajine. Negdje je rezon jedno, negdje drugo,zavisno od uslova. Negdje može biti rezon kupovati, ali ljudi planiraju često seliti, pa rentaju; a drugdje opet kupuju s ciljem da ga nikad ne otplate zbog poreznih i drugih olakšica.Tako da je u ovakvim raspravama moguće da su svi u pravu.
-
cassius
#5690 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto se jos uvijek lozite na pisanje ovog Radio Sarajevo lika ?
Takvom nekarakteru ne treba odgovarat.
Dok ova australska pobjegulja je blaza verzija, moze se nekako svarit
mozda je to sto je gledao TLN. 
Dok ova australska pobjegulja je blaza verzija, moze se nekako svarit
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5691 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovaj argument je bez ikakve podloge.animals wrote: i sad moras biti zdrav i raditi ti 30 god
Pa svakako moraš negdje živjeti tih 30 godina.
Znači, ako si podstanar, lakše je, ideš pod most ako ne možeš raditi
-
moonca
#5692 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Iz iskustva.-animals wrote:Mene zanima, jel ti to pises iz iskustva ili si cula..moonca wrote:Kao i prevozno sredstvo- u danasnje vrijeme ko moze priustiti -iznajmljuje auto- uvijek novo vozi . Majstora ne vidi.Ti si izjavio da je bolje rentati stan jer je kupovanje sirotinjsko. Meni dovoljno, konstatacija je debilna da ne može biti debilnija.
imas li ti auto na lising i znas li koliko to kosta..
to je dobra opcija samo za firme ili one koji zaradjuju jako dobro..
-
Melbourne_Australia
#5693 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko sve ovdje tipka
Jebo kupovinu stana, bolje rentati
A jeli iko razmisljao, da ostavi to sve djeci poslije i da njima bude bolje u zivotu ...Vec vidim sad, koliko ce biti dobro mojoj djeci jer ce imati par nekretnina..
Fakat treba na ovom forumu uvesti opciju da se mora dokazati odakle je ko , pa da se vidi moze li se tipkati sa njim
Ne gumo papaka ni sekunde..
Fakat treba na ovom forumu uvesti opciju da se mora dokazati odakle je ko , pa da se vidi moze li se tipkati sa njim
- animals
#5694 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisi razumio..Tomahawk11 wrote:Ovaj argument je bez ikakve podloge.animals wrote: i sad moras biti zdrav i raditi ti 30 god
Pa svakako moraš negdje živjeti tih 30 godina.
Znači, ako si podstanar, lakše je, ideš pod most ako ne možeš raditi
ako placas neku kiriju za 600 eura ili placas kreditnu ratu od 1000 eura plus betrieb kosten 300 eura..#
jel lakse placati 600 eura ili 1300 ako si na bolovanju ili izgubis posao..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5695 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Vidi jednu stvar, ako je dupla razlika, jasno da je bolje rentati.animals wrote:
Nisi razumio..
ako placas neku kiriju za 600 eura ili placas kreditnu ratu od 1000 eura plus betrieb kosten 300 eura..#
Međutim, ako generalno gledamo, je li bolje rentati ili imati svoj stan, kuću, jasno je šta je bolje.
- animals
#5696 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imas stan na kredit, i auto na lesing..moonca wrote:
Iz iskustva.-
imam ja takog jednog na poslu, i svako malo imas li 5 eura za cigare..
a on i zena sami bez djece..nema za kifle..
Last edited by animals on 11/02/2019 13:56, edited 1 time in total.
- animals
#5697 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
pa normalno da je bolje imati stan ili kucu u vlasnistvu svome..Tomahawk11 wrote:Vidi jednu stvar, ako je dupla razlika, jasno da je bolje rentati.animals wrote:
Nisi razumio..
Međutim, ako generalno gledamo, je li bolje rentati ili imati svoj stan, kuću, jasno je šta je bolje.
ali nasi ljudi se lako zavaljuju u kredite..
-
moonca
#5698 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moguce ...animals wrote:Imas stan na kredit, i auto na lesing..moonca wrote:
Iz iskustva.-
imama ja takog jednog na poslu, i svako malo imas li 5 eura za cigare..
a on i zena sami bez djece..nema za kifle..
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#5699 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Veliki ti porez, a i nije neka kirija.
- mousstapha
#5700 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nisi trebo napisati da izdajes stan roditeljima sad ce te razapeti.