Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#5676 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Malo teška tema
http://www.prometej.ba/clanak/copy-past ... jinom-3778
Slikala sam se gola sa ožiljkom preko celog stomaka, da se zna da na mom stomaku neće rasti jastuk umesto bebe. Mislim da nema ničeg lošeg niti kriminalnog u tome što želim mogućnost da budem majka i ne želim da me zakon, ili moje odsustvo iz zakona tera na poniženje, krivicu i zločin. Neću da skrivam svoj bol, kao što ne bih skrivala ni devojku, dete ili muža. Neću da mi stručna lica govore „da si do sad htela, rodila bi“, neću da mi prekorno pridikuju „tolika deca čame po domovima, idi pa usvoji“, jer deca ne treba da čame po domovima i usvajanje dece nije alternativa biološkom roditeljstvu. Samo u zaostalim i konzervativnim patrijarhalnim zemljama usvojena deca „menjaju pravu“, iako su deca za usvajanje prava, da pravija ne mogu biti. Samo u zaostalim zemljama žena koja nema matericu je presađuje i rizikuje svoj život živeći na imuno-supresantima da bi rodila. Samo u zaostalim zemljama decom se trguje, ona se skrivaju, kradu i precrtavaju u matičnim knjigama. Zakoni su uvek odraz društva. Jedan stari jugoslovenski film počinje rečima „Stari mudrac je rekao, ako hoćete do kraja upoznati neku zemlju, ako hoćete da shvatite prave razloge svjetskih događaja: potražite ženu“. Tome dodajem: nadajte se da ne leži zatvorena u nekom podrumu, da ima zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu, da ima pravo da raspolaže svojim telom, da ne abortira krišom u sumnjivim šupama žensku decu sedmi put, da ne nosi danima mrtvo dete u stomaku jer nema overenu knjižicu, da ne nosi mesecima jastuk pod haljinom jer će ići u zatvor, da je ne prodaju, ne kasape i ne razvlače po bolnicama dok joj puštaju otkucaje srca embriona koji ne želi. Kao žena, upoznala sam ovu zemlju iz prve ruke, mnogo bolje i potpunije od mnogih. Zato i želim da je menjam.
almir90

#5677 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

"Samo u zaostalim i konzervativnim patrijarhalnim zemljama usvojena deca „menjaju pravu“, iako su deca za usvajanje prava, da pravija ne mogu biti." :oops: :oops: :oops: Ovo je stvarno dno-dna ovakav komentar davati. Je li to zločin da neko želi imati prvo biološko dijete, a ukoliko to nije moguće da mu je druga opcija usvajanje?

Ovo dalje ima i istine, ali ima i pretjerivanja. U širomašnim i nerazvijenim društvima ne pate samo žene; ovaj tekst je onako pravo subjektivan gdje pokazuje patnju samo jedne strane, a da kao druga strana (u ovom slučaju muškarci) zapravo uživaju sve beneficije i mi smo ti koji jedini vršimo opresiju nad ženama. Jest, al' u mudima labudovim. :oops:
hadzinicasa

#5678 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Bloo wrote:Malo teška tema
Slikala sam se gola sa ožiljkom preko celog stomaka, da se zna da na mom stomaku neće rasti jastuk umesto bebe. Mislim da nema ničeg lošeg niti kriminalnog u tome što želim mogućnost da budem majka i ne želim da me zakon, ili moje odsustvo iz zakona tera na poniženje, krivicu i zločin. Neću da skrivam svoj bol, kao što ne bih skrivala ni devojku, dete ili muža. Neću da mi stručna lica govore „da si do sad htela, rodila bi“, neću da mi prekorno pridikuju „tolika deca čame po domovima, idi pa usvoji“, jer deca ne treba da čame po domovima i usvajanje dece nije alternativa biološkom roditeljstvu. Samo u zaostalim i konzervativnim patrijarhalnim zemljama usvojena deca „menjaju pravu“, iako su deca za usvajanje prava, da pravija ne mogu biti. Samo u zaostalim zemljama žena koja nema matericu je presađuje i rizikuje svoj život živeći na imuno-supresantima da bi rodila. Samo u zaostalim zemljama decom se trguje, ona se skrivaju, kradu i precrtavaju u matičnim knjigama. Zakoni su uvek odraz društva. Jedan stari jugoslovenski film počinje rečima „Stari mudrac je rekao, ako hoćete do kraja upoznati neku zemlju, ako hoćete da shvatite prave razloge svjetskih događaja: potražite ženu“. Tome dodajem: nadajte se da ne leži zatvorena u nekom podrumu, da ima zdravstvenu knjižicu i ličnu kartu, da ima pravo da raspolaže svojim telom, da ne abortira krišom u sumnjivim šupama žensku decu sedmi put, da ne nosi danima mrtvo dete u stomaku jer nema overenu knjižicu, da ne nosi mesecima jastuk pod haljinom jer će ići u zatvor, da je ne prodaju, ne kasape i ne razvlače po bolnicama dok joj puštaju otkucaje srca embriona koji ne želi. Kao žena, upoznala sam ovu zemlju iz prve ruke, mnogo bolje i potpunije od mnogih. Zato i želim da je menjam.
Iz prve ruke - da se smrznes!
MarlboroGold

#5679 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

almir90 wrote:"Samo u zaostalim i konzervativnim patrijarhalnim zemljama usvojena deca „menjaju pravu“, iako su deca za usvajanje prava, da pravija ne mogu biti." :oops: :oops: :oops: Ovo je stvarno dno-dna ovakav komentar davati. Je li to zločin da neko želi imati prvo biološko dijete, a ukoliko to nije moguće da mu je druga opcija usvajanje?

Ovo dalje ima i istine, ali ima i pretjerivanja. U širomašnim i nerazvijenim društvima ne pate samo žene; ovaj tekst je onako pravo subjektivan gdje pokazuje patnju samo jedne strane, a da kao druga strana (u ovom slučaju muškarci) zapravo uživaju sve beneficije i mi smo ti koji jedini vršimo opresiju nad ženama. Jest, al' u mudima labudovim. :oops:
Ne znam kako skonta to prvo. Dotakla se samo mentaliteta ljudi... a u ovoj vukojebini zvana balkan možeš svašta i čuti i osjetiti na svojoj koži. Jedina stvar koja malo smeta u toj rečenici je "patrijarhalnim", ali hajd...
Naravno da je subjektivan... u fokusu je žena.
almir90

#5680 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

MarlboroGold wrote: Ne znam kako skonta to prvo. Dotakla se samo mentaliteta ljudi... a u ovoj vukojebini zvana balkan možeš svašta i čuti i osjetiti na svojoj koži. Jedina stvar koja malo smeta u toj rečenici je "patrijarhalnim", ali hajd...
Naravno da je subjektivan... u fokusu je žena.
Zato što sam stekao takav dojam kroz čitanje da je zapravo problem što mi želimo imati biološku djecu; kao i sama spomen patrijarhata da je u tome zaslužan. Nema potrebe da se stidi bilo ko, ko želi u prvom planu svoje dijete da ima, i to se nema šta raspravljati. Niko normalan neće osuđivati njenu muku što ima zdravstveni problem koji joj ne omogućava rađanje - to je suludo i pretpostavljati. I ne mogu vjerovati da neko bilo koje starosne dobi, a ima normalan pogled na život i odnose sa narodom može tek tako reći za nekoga ko ima zdravstvene probleme da je njegova/njena krivica. Dakle čisto pretjerivanje, da bi se naravno muškarci optužili. Nije sve crno na bijelo kako se želi predstaviti.

Ako ćemo se vući na primitivizam koji vlada na našim prostorima, u tom slučaju nisu samo žene podložne kritikama kod nas ako ispadaju iz šablona, to se dešava i sa muškarcima po raznim pitanjima.
zijancer

#5681 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zijancer »

hadzinicasa wrote: Iz prve ruke - da se smrznes!
Po cijenu nabijanja na kolac, ne razumijem šta to nafurava ljude, pa toliku važnost pridaju vlastitim genima, i padaju u besmislene ponore :-?
Ako je ljubav prema djeci.. pun svijet djece, komšijske, rodbinske, neželjene, isprepadane.
Bloo
Globalna šefica

#5682 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

zijancer wrote:
Po cijenu nabijanja na kolac, ne razumijem šta to nafurava ljude, pa toliku važnost pridaju vlastitim genima, i padaju u besmislene ponore :-?
Ako je ljubav prema djeci.. pun svijet djece, komšijske, rodbinske, neželjene, isprepadane.
Darvinizam...

I maca i cuka i ljubigamajka sinova... :mrgreen:
paleoconservative

#5683 Re: Danasnji "feminizam"

Post by paleoconservative »

Jos u Novembru, kanadski klinicki psiholog Jordan Peterson odrzao je u Ljubljani fenomenalno predavanje o korelaciji treceg vala feminizma i neomarksizma u 21. stoljecu, stvarno je bilo fantasticno da jedna zemlja iz regije dovede takvog intelektualca da vazi.

Dosta je bilo rijeci o jednakoj reprezentaciji (50-50 model javnog upravljanja) gdje je uputio jednu skroz konkretnu kritiku. Bilo je negodovanja i gundjanja, ali na Q&A dijelu niko nije postavio pitanje ili kontraargument...

Tek sam sad upratio ovu temu na podforumu, i drago mi je da ljudi diskutuju i ovu tematiku. Razgovor obogacuje, tjera nas na razmisljanje i na razumjevanje, te smanjuje fizicke konflikte :bih:
almir90

#5684 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Dobra mu je i knjiga, ko nije pročitao treba, a ima i audioverzija kome se ne čita.
almir90

#5685 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa

#5686 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

Tema za obozavatelje lika i djela Petersona je treca vrata lijevo.
almir90

#5687 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

Zašto je Peterson sporan, jesi li pročitala njegovu knjigu?
hadzinicasa

#5688 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

zijancer wrote:
Pa ne radi se uopce o tome. Nije to poenta. Poenta je pravo na izbor, sto autorica na kraju clanka upravo i pojasnjava. Ako zelim biolosko, a postoji nacin, onda treba da imam pravo na to, cak i ako postoji neko ko misli da je biologija nebitna. Ako je meni bitna, onda bi trebalo da se to u mom slucaju ne dovodi u pitanje i ne relativizira „utjesnom nagradom“ vec da mi se omoguci. Sistemski. Jednako kao sto se trebaju zbrinjavati i djeca bez roditelja.

Zato kazem, na osnovu njenog iskustva iz prve ruke, jasno se moze vidjeti sav taj i takav patronising odnos u kojem svi bolje znaju sta bi ona i kako trebala.

Na isti nacin kao sto se zene koje ne zele imati djecu ne bi trebale nikome morati pravdati za svoj izbor i nositi stigmu jalove, neostvarene, samozive, nedoj....nastavi niz.. tako se ni zene koje zele imati bioloske potomke ne bi trebale nikome pravdati za to niti bi im se to pravo trebalo osporavati jer „ima djece po domovima“.
wewa

#5689 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:Zašto je Peterson sporan, jesi li pročitala njegovu knjigu?
Uz duzno postovanje, svaki tvoj post na temi je toliko defanzivan, da ne vidim svrhe ulaziti u polemiku.
almir90

#5690 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa wrote: Uz duzno postovanje, svaki tvoj post na temi je toliko defanzivan, da ne vidim svrhe ulaziti u polemiku.
Nije to do mene, već ti i još vas par imate problema prihvatiti mišljenje koje po vašoj volji. Ja nemam taj problem, ja mogu pristupiti stvarima iz svih mogućih uglova i sagledati i o koncu odlučiti šta smatram ispravnim - ja sam po pitanju mnogo čega mijenjao mišljenje. Ako vi želite sagovornike samo koji će podržati ono što vi pišete i vaše ideje i ideale, makar nam dajte do znanja.
annoy

#5691 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

Moje dvije najdraze feministice :)
Jako zanimljiv razgovor o stanju feminizma na Zapadu
MarlboroGold

#5692 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

paleoconservative wrote:Jos u Novembru, kanadski klinicki psiholog Jordan Peterson odrzao je u Ljubljani fenomenalno predavanje o korelaciji treceg vala feminizma i neomarksizma u 21. stoljecu, stvarno je bilo fantasticno da jedna zemlja iz regije dovede takvog intelektualca da vazi.

Dosta je bilo rijeci o jednakoj reprezentaciji (50-50 model javnog upravljanja) gdje je uputio jednu skroz konkretnu kritiku. Bilo je negodovanja i gundjanja, ali na Q&A dijelu niko nije postavio pitanje ili kontraargument...

Tek sam sad upratio ovu temu na podforumu, i drago mi je da ljudi diskutuju i ovu tematiku. Razgovor obogacuje, tjera nas na razmisljanje i na razumjevanje, te smanjuje fizicke konflikte :bih:
Nije on toliki intelektualac. Isplivao je jer je bio potreban uglavnom desnici sa svojim stavovima i tako je stekao ogromnu popularnost iako za sebe kaže da je liberalac... šta nam to onda govori o društvu generalno? Mnoge teze u vezi neomarksizma mu ne stoje tj. kulturološkog marksizma...
U pravu je 100% sa "decline of men" retorikom. Fula i u debatama vezano za religiju i ateizam... ne možeš biti stručnjak za sve.
wewa

#5693 Re: Danasnji "feminizam"

Post by wewa »

almir90 wrote:
wewa wrote: Uz duzno postovanje, svaki tvoj post na temi je toliko defanzivan, da ne vidim svrhe ulaziti u polemiku.
Nije to do mene, već ti i još vas par imate problema prihvatiti mišljenje koje po vašoj volji. Ja nemam taj problem, ja mogu pristupiti stvarima iz svih mogućih uglova i sagledati i o koncu odlučiti šta smatram ispravnim - ja sam po pitanju mnogo čega mijenjao mišljenje. Ako vi želite sagovornike samo koji će podržati ono što vi pišete i vaše ideje i ideale, makar nam dajte do znanja.
Eto, upravo o tome i pricam.
Maloprije tekst o vlastitom gorkom iskustvu jedne zene ti shvatas kao napad na muskarce. I kako da tvoje mišljenje uzimam u obzir?
Probaj ne shvatati sve tako licno, probaj shvatiti da muskaraca, bas kao i zena ima svakakvih, niti si ti tipicni muskarac, jer takav ne postoji, niti je ijedna od nas tipicna zena ni tipicna feministkinja. Nema mjesta generalizacijama, pa makar ih prezentovao i neko tako razvikan kakav je Peterson.
duminjo

#5694 Re: Danasnji "feminizam"

Post by duminjo »

Sve ste vi u pet deka
MarlboroGold

#5695 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

annoy wrote:

Moje dvije najdraze feministice :)
Jako zanimljiv razgovor o stanju feminizma na Zapadu
Takve danas nisu IN... nažalost.
zijancer

#5696 Re: Danasnji "feminizam"

Post by zijancer »

hadzinicasa wrote:Pa ne radi se uopce o tome. Nije to poenta. Poenta je pravo na izbor,sto autorica na kraju clanka upravo i pojasnjava. Ako zelim biolosko, a postoji nacin, onda treba da imam pravo na to, cak i ako postoji neko ko misli da je biologija nebitna. Ako je meni bitna, onda bi trebalo da se to u mom slucaju ne dovodi u pitanje i ne relativizira „utjesnom nagradom“ vec da mi se omoguci. Sistemski. Jednako kao sto se trebaju zbrinjavati i djeca bez roditelja.

Zato kazem, na osnovu njenog iskustva iz prve ruke, jasno se moze vidjeti sav taj i takav patronising odnos u kojem svi bolje znaju sta bi ona i kako trebala.
Razumijem o čemu se radi. Mislim da ti mene nisi shvatila. Pravo na izbor i jednih i drugih su dvije strane iste medalje (od kojih je jedna trenutno neregulisana), a medalja su geni.
annoy

#5697 Re: Danasnji "feminizam"

Post by annoy »

MarlboroGold wrote: Takve danas nisu IN... nažalost.
Da, ne samo danas, upravo i pricaju, između ostalog, o tome da su ih i par desetljeca prije napadali zbog kritike nekih radikalnih struja u feminizmu, a danas je samo jos gore, kad se radikalnost uvukla u mainstream feminizam
Meni je najstrasnije u svemu tome sto je to sve prakticki poteklo sa sveucilista :| i i dalje je tamo
almir90

#5698 Re: Danasnji "feminizam"

Post by almir90 »

wewa wrote: Eto, upravo o tome i pricam.
Maloprije tekst o vlastitom gorkom iskustvu jedne zene ti shvatas kao napad na muskarce. I kako da tvoje mišljenje uzimam u obzir?
Probaj ne shvatati sve tako licno, probaj shvatiti da muskaraca, bas kao i zena ima svakakvih, niti si ti tipicni muskarac, jer takav ne postoji, niti je ijedna od nas tipicna zena ni tipicna feministkinja. Nema mjesta generalizacijama, pa makar ih prezentovao i neko tako razvikan kakav je Peterson.
Ja sam onaj post komentarisao na način koji sam ja shvatio, i ti ne moraš uzimati moje mišljenje u obzir, ali mi ne možeš ni zabraniti da ga podijelim, baš kao što ja tebi ne zabranjujem da ti ispoljavaš svoje mišljenje. I gdje sam ja generalizovao da smo svi, i muškarci i žene u većini na isti kalup? Ja koliko znam da sam ukazivao da ima i grešaka i sa vaše strane, da situacija nije kako se kroz gore slične vijesti želi prestaviti isključivo muška krivica. Vi ste ipak te koje ste agresivno reagovale na mišljenja koja vam se ne sviđaju.
Bloo
Globalna šefica

#5699 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

S obzirom da djelovanje unutar umjerenog spektra rezultate polučuje sporo ili nikako, radikalizam je u određenih pokreta jedino rješenje (određeni radikalizmi*).
MarlboroGold

#5700 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:S obzirom da djelovanje unutar umjerenog spektra rezultate polučuje sporo ili nikako, radikalizam je u određenih pokreta jedino rješenje (određeni radikalizmi*).
Kao Harvey Dent...
Post Reply