juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Edin H.

#5676 Re: juga 1950.-1990.

Post by Edin H. »

muha_sa wrote:
KENJAC wrote:
muha_sa wrote: pošto nisam od otog posla nikad bio pitao bih neštA :D

-mlad upoznah buducu suprugu, uzesmo se :-D prva, jedina i zadnja hanuma u mom životu.

pitanje glasi. šta to ona ne da i šta to vi tražite iliti molite :?
Pa kamen bi suzu pustio nad vakom biografijom.
:lol:

ne rece ti meni šta to od njih tražite :? nešto imaju što bi mi ko trebali molit da nam daju :?
Muha cestitam jos malo pa zlatni pir - 50 godfina braka :izet:
radostan dan

#5677 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

KENJAC wrote:
radostan dan wrote::| Apsolutno...
I spolovilo vam je bilo najvece od ponudjenih, sto na rivi, sto podno Kalemegdana.
Ma niste ni guzili, ko Tito birvaktile, samo ih pogledate, a one vlazne i zadihane, drze ga bogobojazljivo, ko stafetu mladosti...
Neboj se Radosni. U tvoj atar nisam zalazio. Brkate mi se nisu nikad svidjale :lol: .A na stranu to sto je svaka bila za glavu viša od nas , pa nas je i stra' bilo !
Al, je bilo najsmjesnije gledat npr. Zenicane ili Banjalucane kad pokusavaju pricat " po sarajevski" pa stavljaju on "ś" al oteeezu svakuuu riiijec pa te samo smijeh uhvati !
Cuo sam ja za vas. Kazu i autogram vam trazile...
muha_sa

#5678 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

Edin H. wrote:
Muha cestitam jos malo pa zlatni pir - 50 godfina braka :izet:
ih--ima još do zlatnog pira kolko hoŠ

Image
KENJAC

#5679 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ma Muho moj, vidi, pitas pogresnu osobu. Ja nisam nista molio , same dolazile i nudile. Ko krisku marmelade, ko krusku, ko bombonu.... Nisam lud da dzabe sviram.
muha_sa

#5680 Re: juga 1950.-1990.

Post by muha_sa »

KENJAC wrote:Ma Muho moj, vidi, pitas pogresnu osobu. Ja nisam nista molio , same dolazile i nudile. Ko krisku marmelade, ko krusku, ko bombonu.... Nisam lud da dzabe sviram.
:-)

znam ja te što sviraju iliti tamburaju :D

prifate se gitare, raja se okupe oko njih :thumbup: dok oni sviraju drugi muntaju i premuntaju :lol:
KENJAC

#5681 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

muha_sa wrote:
KENJAC wrote:Ma Muho moj, vidi, pitas pogresnu osobu. Ja nisam nista molio , same dolazile i nudile. Ko krisku marmelade, ko krusku, ko bombonu.... Nisam lud da dzabe sviram.

prifate se gitare, raja se okupe oko njih :thumbup: dok oni sviraju drugi muntaju i premuntaju :lol:
Jes, al na kraju ljeta svi se sjecaju samo mojih akorada i onog Kriiivoooo jeeee moooreeeee!
KENJAC

#5682 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ovaj forum je pravo dobra stvar. Moš lagat da si karo do iznemoglosti, a nema teorije da te provale !
...i tako ti ja zavrsim na camcu u ponoc sam sa tri Beogradjanke....
radostan dan

#5683 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

I onda Vucic prica - Beograd na vodi, njegova ideja...

A jesi blico Edinu na Kališu, morzeovu, onom kockastom baterijskom lampom?
KENJAC

#5684 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

radostan dan wrote:I onda Vucic prica - Beograd na vodi, njegova ideja...

A jesi blico Edinu na Kališu, morzeovu, onom kockastom baterijskom lampom?
Ma ne moze Aleksandar izmislit za jos dva mandata, koliko ja mogu za samo jedno ljeto!
Ono 84' !
....i onda ostatak godine setam sam ili sa jaranom ...da malo odmorim od zenskih !
Maraschino

#5685 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

muha_sa wrote: :-)

Ne bi ti bio u kozi kad HAVANA navrne.
Dok on svira murcu ti muntas i taljizaš. :D
Ommadawn

#5686 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

muha_sa wrote:

Uf, muha nemoj tako, ja da nisam gitaru naucio svirat morao bi mi otac ili amidza zenu kupiti (ko birvaktile na Kosovu) da bih i ja negdje cuku smirio.
Ommadawn

#5687 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

KENJAC wrote:Raspadom Jugoslavije , najvise su izgubili Sarajevski frajeri ! Narocito ovi ...da ne kazem zatucaniji !
Prije , prica za ulet i garantovan go je bila Sarajevo , Dugme , Nadrealisti ! Nema Beogradjanske kokice koja se nije lijepila za to. Imali smo pricu koja je mogla nadoknadit svasta nesto. Sarajevo je bila skrivena zelja svake Beogradjanke. Barem za par sedmica ljeta. Cuveni " galebovi" Dubrovnika , ako su ikoga mrzili , mrzili su Sarajlije. Ako je Sarajlija, jos znao par akorda na gitari...
Sjecam se ljeta 1984. Bila prije Olimpijada, ja imo vozacku, a nesto sam i gitaru ganjo...
....ma bjež'te , jeb'te se....
Otidji u bilo koji grad bivse Juge ili sada Bosne i cuces identicnu pricu samo sto su zamijenjeni gradovi - Banjalucani, Travnicani, Mostarci, Zenicani, Tuzlaci, Gradiscanci, Biscani, Prijedorcani... sve je to odreda guzilo Beogradjanke. Da ne govorim sta tek pricaju Kosovari, Sandzaklije, Makedonci... Doduse, njihovi aduti su bili drugaciji ali to je tu negdje, bare-bare.
Tromblon

#5688 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tromblon »

Ommadawn wrote:
KENJAC wrote:Raspadom Jugoslavije , najvise su izgubili Sarajevski frajeri ! Narocito ovi ...da ne kazem zatucaniji !
Prije , prica za ulet i garantovan go je bila Sarajevo , Dugme , Nadrealisti ! Nema Beogradjanske kokice koja se nije lijepila za to. Imali smo pricu koja je mogla nadoknadit svasta nesto. Sarajevo je bila skrivena zelja svake Beogradjanke. Barem za par sedmica ljeta. Cuveni " galebovi" Dubrovnika , ako su ikoga mrzili , mrzili su Sarajlije. Ako je Sarajlija, jos znao par akorda na gitari...
Sjecam se ljeta 1984. Bila prije Olimpijada, ja imo vozacku, a nesto sam i gitaru ganjo...
Otidji u bilo koji grad bivse Juge ili sada Bosne i cuces identicnu pricu samo sto su zamijenjeni gradovi - Banjalucani, Travnicani, Mostarci, Zenicani, Tuzlaci, Gradiscanci, Biscani, Prijedorcani... sve je to odreda guzilo Beogradjanke. Da ne govorim sta tek pricaju Kosovari, Sandzaklije, Makedonci... Doduse, njihovi aduti su bili drugaciji ali to je tu negdje, bare-bare.
Nije ni Zagrepcankama bilo svejedno. Samo Splicankama nisi mogao nista. Nisu nas fermale pola posto.
Ommadawn

#5689 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

Tromblon wrote:
Samo Splicankama nisi mogao nista.
Kako ko. I betonska brana kad tad popusti pod jakim pritiskom vode ;)
Tromblon

#5690 Re: juga 1950.-1990.

Post by Tromblon »

Ommadawn wrote:
Tromblon wrote:
Padale su i crnogorke sa vaterpolo ekipom sastavljenom od brace, ali splicanke jok :skoljka:
spreca

#5691 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Tromblon wrote:
Ommadawn wrote:
Tromblon wrote:
Padale su i crnogorke sa vaterpolo ekipom sastavljenom od brace, ali splicanke jok :skoljka:
Splicanke padaju u vansezonsom terminu :)
Ommadawn

#5692 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

spreca wrote: Splicanke padaju u vansezonsom terminu :)
;-)

S druge strane, mene i ne interesuje kojeg je porijekla i iz koje je carsije iliti mahale.
spreca

#5693 Re: juga 1950.-1990.

Post by spreca »

Ommadawn wrote:
spreca wrote: Splicanke padaju u vansezonsom terminu :)
;-)

S druge strane, mene i ne interesuje kojeg je porijekla i iz koje je carsije iliti mahale.
tako je ...vazno je, jel ima vlage :lol:
KENJAC

#5694 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ommadawn wrote:
Jarane... Dobro si rekao " i cut ces identicnu pricu" ! Pricu ! Postoje razne price, te ovo te ono .... Sve se moze uzet u razmatranje i diskutovat ali liderstvo Sarajeva i Sarajlija na polju zabave i duhovitosti je neupitno. Naravno govorim o onom periodu. Folovi Nadrealista su svi vezali za Sarajevo. I definitivno citava Juga je padala na njih. Sad mozemo iz raznih razloga razvodnjavat tu ulogu ali jarane na Sarajevo su vlazili i muski i zenske. Imao sam dvije "baze" na Jadranu, jedna na jugu druga centralni Jadran. Zajednicko im je bilo da su neskriveno volili Sarajlije.
Dok si za Travnik , Zenicu, Novi Pazar i Prijedor morao nosit atlas da Dalmosu objasnis odakle si. Ja sam na tu foru imao neskriveni uspjeh u drustvu. Malo neskromno ali je tako. I ne samo ja. Jebi ga , sad je moja rijec protiv necije drugo i nemam namjeru ulazit u dublju diskusiju.
Ommadawn

#5695 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ommadawn »

KENJAC wrote: Jarane... Dobro si rekao " i cut ces identicnu pricu" ! Pricu ! Postoje razne price, te ovo te ono .... Sve se moze uzet u razmatranje i diskutovat ali liderstvo Sarajeva i Sarajlija na polju zabave i duhovitosti je neupitno. Naravno govorim o onom periodu. Folovi Nadrealista su svi vezali za Sarajevo. I definitivno citava Juga je padala na njih. Sad mozemo iz raznih razloga razvodnjavat tu ulogu ali jarane na Sarajevo su vlazili i muski i zenske. Imao sam dvije "baze" na Jadranu, jedna na jugu druga centralni Jadran. Zajednicko im je bilo da su neskriveno volili Sarajlije.
Dok si za Travnik , Zenicu, Novi Pazar i Prijedor morao nosit atlas da Dalmosu objasnis odakle si. Ja sam na tu foru imao neskriveni uspjeh u drustvu. Malo neskromno ali je tako. I ne samo ja. Jebi ga , sad je moja rijec protiv necije drugo i nemam namjeru ulazit u dublju diskusiju.
Nema sumnje da su Nadrealisti odigrali vaznu ulogu u tom picarenju ali tu si se i ti kao individ morao dokazati jer valjalo je ne zaprljati Sarajevu obraz.
Ako nisi znao reci Beogradjanci, Zagrepcanci, Splicanki, Slovenki, Dubrovcanki ono sto ona bas zeli da cuje, dzaba ti vala sve.

Eh negdje neko napisa kad Banjalucani ili Zenicani pocnu sa mekim "sh" ili slicno pricati sarajevskim jalijaskim dijalektom pa to vise ispadne pateticno.
Ja sam, kad vec moram tako reci, Banjalucanin a imao sam tu priliku (i srecu) da odrastam svukuda pomalo pa sam kao sestogodisnjak proveo i konstantnih pola godine kod tetke koja je tad zivjela u Sarajevu. Ostavilo je to dubok trag i mozda na neki nacin bilo odlucno za moje buduce zivotne pravce. Vratio se u BL - citava mahala me proganjala da im pricam jer sam imao sarajevski naglasak.
Godinama poslije u izbjeglistvu poceli nekakvi izigravati frajere pred curama pa kao oni Sarajlije i bas onako pokusavaju oponasati sarajevski govor i kopirati folove iz Nadrealista. Moram li reci da sam tu vecer dobio dobre batine jer sam im rekao "Niste vi Sarajevo vidjeli ni na kutiji od rahatlokuma" :)
uglavnomja

#5696 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

KENJAC

#5697 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Ommadawn wrote:
KENJAC wrote: Jarane... Dobro si rekao " i cut ces identicnu pricu" ! Pricu ! Postoje razne price, te ovo te ono .... Sve se moze uzet u razmatranje i diskutovat ali liderstvo Sarajeva i Sarajlija na polju zabave i duhovitosti je neupitno. Naravno govorim o onom periodu. Folovi Nadrealista su svi vezali za Sarajevo. I definitivno citava Juga je padala na njih. Sad mozemo iz raznih razloga razvodnjavat tu ulogu ali jarane na Sarajevo su vlazili i muski i zenske. Imao sam dvije "baze" na Jadranu, jedna na jugu druga centralni Jadran. Zajednicko im je bilo da su neskriveno volili Sarajlije.
Nema sumnje da su Nadrealisti odigrali vaznu ulogu u tom picarenju ali tu si se i ti kao individ morao dokazati jer valjalo je ne zaprljati Sarajevu obraz.
Ako nisi znao reci Beogradjanci, Zagrepcanci, Splicanki, Slovenki, Dubrovcanki ono sto ona bas zeli da cuje, dzaba ti vala sve.

Eh negdje neko napisa kad Banjalucani ili Zenicani pocnu sa mekim "sh" ili slicno pricati sarajevskim jalijaskim dijalektom pa to vise ispadne pateticno.
Ja sam, kad vec moram tako reci, Banjalucanin a imao sam tu priliku (i srecu) da odrastam svukuda pomalo pa sam kao sestogodisnjak proveo i konstantnih pola godine kod tetke koja je tad zivjela u Sarajevu. Ostavilo je to dubok trag i mozda na neki nacin bilo odlucno za moje buduce zivotne pravce. Vratio se u BL - citava mahala me proganjala da im pricam jer sam imao sarajevski naglasak.
Godinama poslije u izbjeglistvu poceli nekakvi izigravati frajere pred curama pa kao oni Sarajlije i bas onako pokusavaju oponasati sarajevski govor i kopirati folove iz Nadrealista. Moram li reci da sam tu vecer dobio dobre batine jer sam im rekao "Niste vi Sarajevo vidjeli ni na kutiji od rahatlokuma" :)
To sam ja pisao ! I dan danas moj geslo je " bolje najgori orginal nego najbolji dupljak"
Budi ono sto si, pa kakav si takav si !
....A onda one furke kad ode levat na utakmicu u Beograd pa se vrati i prica ekavicu. A da ne kazem kad odoh kod jarana iz Sarajeva u Zagreb a on sjedi samnom u autu i kaze " pazi ovdje je visok rizol" :shock: :? Sta je rizol jebem te ? A on kaze " ma kako ga zoves, trotoar jebem ga"
radostan dan

#5698 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Znaci, zakljucili smo dvije stvari...da su samo sarajlije jebaci.
I da muha nije iz sarajeva...
uglavnomja

#5699 Re: juga 1950.-1990.

Post by uglavnomja »

:lol: :lol: :lol: :lol:

:D

haj za sarajlije, al' za muhu :oops:

ili nismo bili dovoljno precizni, 1984. plus minus par godina
Maraschino

#5700 Re: juga 1950.-1990.

Post by Maraschino »

Infomacije o prosječnoj plati i cenama iz statističkog godišnjaka od 1990. objavio je Mediacentar.

Cijene hrane 1990. godine

Tadašnji premijer Ante Marković najavio je velike reforme. Njihov vidljivi učinak u 1990. godini bio je stabilan kurs dinara prema njemačkoj marki u odnosu 1:7, uvećanje deviznih rezervi zemlje na oko 10 milijardi dolara, smanjenje vanjskog duga na oko 17 milijardi, obuzdavanje inflacije (3 odsto u martu 1990.), puni izlozi roba široke potrošnje…

Koliko se zarađivalo 1990.?

Statistika kaže da je u BiH prosječna plata bila 483 DM, u privredi 453, a izvan privrede (finansije, uprava, industrija nafte, banke i osiguranja) 646,4 DM (njemačka marka). Šta su građani mogli da kupe za taj novac? Kilogram sirove minas kafe bio je 108,34 dinara, a muška košulja (pamučna) 409 dinara. Da prevedemo: kilogram sirove minas kafe koštao je 15,47 DM, a muška košulja (pamučna) 58 DM!

Kilogram riže bio 38,67 dinara odnosno 5,52 DM, polubijeli hljeb 7,17 dinara ili 1,02 DM. Cijena krompira iznosila je 7,7 dinara ili 1,10 DM, graha 31,75 ili 4,53 DM, jabuke su koštale 14,77 dinara ili 2,11 DM, limun 18,61 dinar ili 2,66 DM.

Ni meso nije bilo povoljno – za kilogram junetine bez kosti trebalo je izdvojiti 56,81 dinar ili 8,12 DM, a za kilogram teletine s kostima 69,80 dinara ili 9,97 DM.

Litar ulja koštao je je 18,14 dinara ili 2,60 DM. Za kilogram sirove kafe trebalo je izdvojiti 108,34 dinara odnosno 15,47 DM, Cigarete sarajevska “Drina” koštale su 8,50 dinara odnosno 1,21 DM, muške cipele (kožni potplat) koštale su 698 dinara ili 99,7 DM. Prosječni električni šporet koštao je 5121 dinar ili 731,57 DM. Za mašinu za veš trebalo je izdvojiti 7526 dinara ili 1075 DM, dok je cijena frižidera iznosila 4352 dinara ili 621,7 DM.

Socijalne kategorije jeftinije

U odnosu na prethodne godine, cijene komunalnih usluga 1990. godine su porasle, ali su i one i dalje bile socijalna kategorija. Kubni metar vode koštao je 2,13 dinara odnosno 0,30 DM, smeće (m2) 0,37 dinara ili 0,05 DM, centralno grijanje (m2) 4,73 dinara ili 0,67 DM, javni prevoz u gradu (pojedinačna karta) 4,68 dinara ili 0,66 DM: struja po kwh (skupa) 0,84 dinara ili 0,12 DM itd. Da bi se kupilo mašinu za veš, električni šporet i frižider, (ta tri artikla koštala su 2428 DM), trebalo je ravno pet prosječnih plata, piše Večernji list.

Danas s dvjema prosečnim platama u BiH (primanje oko 830 KM) mogu da se kupe ova dva uređaja
Locked