Gledali ste film, preporuĆite ga drugima

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Bellydancesuperstar

#5676 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Bellydancesuperstar »

horion_bosona wrote:
Bellydancesuperstar wrote:Gledam Biutiful, pa očekujte komentare. :D
ovaj put se necu branit... :)
pogledala. nije loš.
mislim da bi ti se mogao svidjeti onaj talijanski koji sam preporučila.
likce

#5677 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by likce »

buksna wrote:prati li neko indijsku kinematografiju i da li ima kakva preporuka? :D
Ako kazem da pratim slagacu ti,nego ako sta naleti pogledam,volim indijce!Evo ako nisi gledao pogledaj sto se meni svidjelo:

1.Ghajini http://www.imdb.com/title/tt1166100/
2.My name is Khan http://www.imdb.com/title/tt1188996/
3.Krrish http://www.imdb.com/title/tt0432637/
4. 3 Idiots http://www.imdb.com/title/tt1187043/
5. Slumdog milionaire http://www.imdb.com/title/tt1010048/

Takode sam skinuo i nekog indijskog robota,terminatora ali ga jos nisam pogledao
http://www.imdb.com/title/tt1305797/
Po insertu ovaj indijski terminator bi ubio hljeb u americkom terminatoru :D :D

likce

#5678 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by likce »

sve pogledo osim "Krrish" :D Njega ću eto sljedećeg ako naletim na dobar prevod, hvala na preporukama :D
Od ovih tvojih nabrojanih svi su mi se pravo svidjeli, ako bi baš morao da biram... ma ne mogu birat ustvari... 3 idiots genijalan film, Ghajini isto tako, My name is Khan... svi jbg :D Inače pogledo sam i ovaj "Enthiran" ili "Robot" i iako ne volim sci-fi filmove, ovaj me oduševio, scenarista izgleda bio na nekim težim drogama, nenormalne ideje :D
Onda cu ga i ja pogledati Robota sutra sada hocu da gledam anthony hopkinsa,naletilo mi da gledam sve njegove filmove!
Sad cu gledati Instinct (1999) http://www.imdb.com/title/tt0128278/!

Krrish nije los,samo da znas da je i ovaj film jednim dijelom sci-fi al meni se svidio!
SaPnA

#5679 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by SaPnA »

Image

pogledah maloprije .
preporuka
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5680 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Truba »

buksna wrote:prati li neko indijsku kinematografiju i da li ima kakva preporuka? :D
ja ti imam
Devi
Wednesday
Pather Panchali
Monsoon Wedding
Kama Sutra: A Tale of Love :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Music room
Unvanquished Aparajito
World of Apu - Apur Sansar
ali nisam još nijedan gledao :D

nabavljao sam ih po preporukama vjerujem da su ovi stariji klasici a novi da isto tako valjaju
Cvancika

#5681 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Cvancika »

Robot zakon izgleda :lol: :lol: Mora se to pogeldat sutra. 3 sata skoro koliko vidim traje :mrgreen:
horion_bosona

#5682 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by horion_bosona »

Bellydancesuperstar wrote:
horion_bosona wrote:
Bellydancesuperstar wrote:Gledam Biutiful, pa očekujte komentare. :D
ovaj put se necu branit... :)
pogledala. nije loš.
mislim da bi ti se mogao svidjeti onaj talijanski koji sam preporučila.
hm...opet ti nije los :-D ... ali dobro...

meni je Biutiful (sad ce neki reci kako serem ali avaj...) prelijepo tuzan film, mozda i naziv filma ukazuje na to... s tom namjernom greskom ono ima potpuno drugacije znacenje, ali se ipak odredjuje spram ovog izvornog...

scena kojom pocinje i zavrsava film, poput kruga zatvara pricu... i ta sama fikcija kako on sa ocem vodi razgovor, koji se nikad nece desiti, a otac je tu upola mladji od njega je strasno dramaticna... a da ne govorim o onoj sceni u mrtvacnici...

slojevita prica, sa teretom koji nije "rasporedjen" nego "umnozen" svakim slojem... glavni lik (sjani Bardem) fizicki propada uslijed teske bolesti, a to sve prati njegovo unutrasnje trulenje od osjecaja krivice, koji se dodatno nagomilava svakim pokusajem da ispravi onu predhodnu gresku...

ako pritom dodamo i socijanu dimenziju cijeloj prici, koja upucuje na čemer emigranskih predgradaja u europskim gradovima, dobijamo jedan kompletan i odlican film...

ps. upravo cu skinuti film koji si preporucila :wink:
horion_bosona

#5683 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by horion_bosona »

L'affaire Farewell (2009)

evo upravo sam pogledo ovaj...
dobar francuski spijunski/politicki triler o pocetku kraja Hladnog rata (barem ver.1.0 :D )

ono sto je interesantno da glavnu ulogu glumi Emir Kusturica i to iznenadjujuce dobro (da ovdje odmah napomenem da ne bi bilo daljnih rasprava, ja nemam problem da razdvojim licnost od djela doticnog)...
a kome se ne gleda Kustina glavuša nek saceka mogucu americku verziju, pa im se posreci dobar remake kao sto je bio slucaj sa The Next Three Days tj. Pour elle (2008) ...

Image
ladyada

#5684 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by ladyada »

sinoc pogledah preporuka http://www.imdb.com/title/tt1183923/ ............
samo malo reloaded

#5685 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by samo malo reloaded »

Image

Je da mi Matthew malo ide na jetru sa forsiranim juznjackim "texas boy" naglaskom, i je da je ovo sigurno 1579 film na isti kalup "na pocetku filma on je kuler kojeg zajebu u zivotu i onda on prozivljava zivotnu dramu sa suzama u ocima preisputuje sam sebe ali na kraju ipak pobjedjuje sve zle suparnike", ali odlican je film, gledljiv, s obzirom kakva je konkurencija zadnjih godina, ovo je odlicno djelce.
johnnykola

#5686 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by johnnykola »

horion_bosona wrote:
johnnykola wrote: primjeri se najbolje rade na primjerima.
eto, time si pokazao da si otvoren.
a ne k'o jedan moj jaran:
"hajde reci koje filmove ces gledati na sff-u da znam koje ja necu.":ppppppp
dobar film je uvijek dobar film, naravno da postoje specificni ukusi, neko preferira odredjene zanrove, autore itd... ali ono esencijalno kod svakog dobrog filma je pametna i konzistentna prica. Film je u osnovi pricanje price...
johnnykola wrote:takodjer, cini se da se ja sve vise zatvaram.
"ko u mladosti nije liberalan - nema srca,
a ko u starosti nije konzervativan - nema mozga."
:D
usao sam lako u pozne godine...

:-D
:lol: ako si vec guzio '85(tih) hajd pa te i nekako mogu shvatiti za to "zatvaranje", a ako si 85(i neko) godiste onda nemoj majke ti kenjat :D

ali moras znat da tu izreku cesto koriste malogradjani (buržuji) da pravdaju sebe...

ima ona poznata "ljevicarska" pjesma od Jacques Brel Les Bourgeois iz '62 ciji refren ide otprilike
"Malogradjani su kao svinje, što više stare, postaju veca stoka."

-----------------------------------------------------------------------------

nego vidim da spominjes Kynodontas aka Dogtooth, pa me interesuje kako si ga ti vidio? ja sam bas sa komijem na drugoj temi vodio malu diskusiju o tom filmu i evo kako sam ga ja vidio:
horion_bosona wrote:
rekao sam da mi je pao na pamet Pol Pot nakon sto sam pogledo film, jer sam citavu pricu dozivio kao metaforu totalitarnog rezima:

- izolovanost do mjere da je stvoren potpuno paralelna realnost
- roditelji uce djecu rijeci i daju im potpuno drugacije znacenje od pravog, izvornog
- vodja-otac koji je jednakiji od jednakih
- seksualnost (koju pominjes) svedena na fiziolosku potrebu
- gotovo imaginarni (nemoguci) zadani cilj ili uslov koji ce oznaciti promjenu – izrastanje ocnjaka – put ka novom covjeku, itd…
- i na kraju gepek i neodrzivost sistema
dobro, realno, kenjdaram. :D :D :D rodjen sam krajem sedamdesetih. komentirao sam negdje ocnjaka.
po meni, sve sto ti napisa stoji, ali iznad svega toga
je:
i mentalno poremeceni (a poremecenost prouzrocena genima ili odgojem kod njih, nebitno je)
samo i jedino zele biti slobodni. kao i mi ostali. takodjer, pokatkad i podjedje poremeceni. :D

preporucam:

Image

ima par rupica u scenariju i par nemogucih prezivljavanja pred kraj,
ali dobro djelce. u njemu je i busemi.<3 long live burkina faso!!! :-D :-D :-D
Adnansu

#5687 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Adnansu »

Evo ga Kum na HRT-u
nellington

#5688 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by nellington »

Adnansu wrote:Evo ga Kum na HRT-u
A Maratonci na FTV, težak izbor ;)
Obuca9

#5689 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Obuca9 »

nellington wrote:
Adnansu wrote:Evo ga Kum na HRT-u
A Maratonci na FTV, težak izbor ;)
Nije težak, zna se šta se gleda.

"Nije to dete, to je kreten."
"Tata, pa to je gospodin Rajković, šta mu je?"
"Sad mu nije ništa, ubio si ga ko zeca."
"Laki je malo nervozan."
"Nemojte ljudi ko Boga vas molim."
"Njega se ne isplati ni vaditi"

I tako dalje i tako dalje :D
Truba

#5690 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Truba »

zar još gledate Tv? :mrgreen:
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#5691 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Decerto »

@johnny : Jesi to juce gledao "The Island" na tvu :lol: ? I ja malo gledao i onda prestao jer nisam htio da sebi unistim zanimljiv film jer nisam gledao od pocetka tako da sam ga skinuo sa torrenta,sve u svemu,nije los film,recommended.
1906

#5692 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by 1906 »

"Imok är lång" :oops:
Truba

#5693 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Truba »

Island meni nije nešto mada je dobar predložak i ideja
Truba

#5694 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Truba »

1906 wrote:"Imok är lång" :oops:
dobar je ovaj :thumbup: i istinit
bez_ideje

#5695 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by bez_ideje »

Pogledah Crnu daliju na bhtv1........ovo mi je drugi pokusaj i nikako da odgledam kompletan film :-)
Jel ko gledo?
johnnykola

#5696 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by johnnykola »

Decerto wrote:@johnny : Jesi to juce gledao "The Island" na tvu :lol: ? I ja malo gledao i onda prestao jer nisam htio da sebi unistim zanimljiv film jer nisam gledao od pocetka tako da sam ga skinuo sa torrenta,sve u svemu,nije los film,recommended.
da. :-D
Truba

#5697 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by Truba »

bez_ideje wrote:Pogledah Crnu daliju na bhtv1........ovo mi je drugi pokusaj i nikako da odgledam kompletan film :-)
Jel ko gledo?
jesam ja davno u kinu
onako nije loš
Bellydancesuperstar

#5698 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

horion_bosona wrote:
meni je Biutiful (sad ce neki reci kako serem ali avaj...) prelijepo tuzan film, mozda i naziv filma ukazuje na to... s tom namjernom greskom ono ima potpuno drugacije znacenje, ali se ipak odredjuje spram ovog izvornog...

scena kojom pocinje i zavrsava film, poput kruga zatvara pricu... i ta sama fikcija kako on sa ocem vodi razgovor, koji se nikad nece desiti, a otac je tu upola mladji od njega je strasno dramaticna... a da ne govorim o onoj sceni u mrtvacnici...

slojevita prica, sa teretom koji nije "rasporedjen" nego "umnozen" svakim slojem... glavni lik (sjani Bardem) fizicki propada uslijed teske bolesti, a to sve prati njegovo unutrasnje trulenje od osjecaja krivice, koji se dodatno nagomilava svakim pokusajem da ispravi onu predhodnu gresku...

ako pritom dodamo i socijanu dimenziju cijeloj prici, koja upucuje na čemer emigranskih predgradaja u europskim gradovima, dobijamo jedan kompletan i odlican film...

ps. upravo cu skinuti film koji si preporucila :wink:
Podsjetio me je na taj koji sam preporučila samo što je Biutiful priča o muškarcu, a First beautiful thing o ženi.
Mogu razumjeti zašto ti se sviđa jer glavni lik je jedini priseban u filmu. Svi od njega traže da im riješi probleme koje imaju, a on svoje probleme čak ni ne dijeli s drugima. Priča o muškarcu koji se brine za svoju djecu i do zadnjeg trenutka misli na njih i njihovu budućnost (bez njega).

Drugo što film donosi jest da nam pokazuje EU u realnom svjetlu. Ono što i nas čeka kad uđemo u tu tvorevinu.
Policija uništava živote siromašnih ljudi koji preživljavaju prodavajući piratske CDe, ljudi koji se svakodnevno bore za svoj opstanak. A o Kinezima no comment...jednostavno prestrašno.

First beautiful thing se radi o ženi koja usprkos svim životnim nevoljama ostaje radosna i nasmijana. Njen život je također posvećen brizi za djecu koja kasnije to ne cijene i krive ju za svoju lošu sudbinu. Bez obzira na sinovljeve osude, ona ga i dalje bezuvjetno voli.
Posebno mi se sviđa što istu priču proživljavaju različiti likovi svaki na svoj način. Nijedan lik nije ni pozitivan ni negativan, već svaki ima svoje razloge, svoje patnje zbog kojih postupa na određeni način. Likovi nisu crno bijeli, već sivi- realni. Film daje mogućnost da suosjećamo sa svakim pojedinim likom, da ih razumijemo i prihvatimo.
Last edited by Bellydancesuperstar on 23/05/2011 13:25, edited 2 times in total.
awekenings

#5699 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Post by awekenings »

komi wrote:
bez_ideje wrote:Pogledah Crnu daliju na bhtv1........ovo mi je drugi pokusaj i nikako da odgledam kompletan film :-)
Jel ko gledo?
jesam ja davno u kinu
onako nije loš
poprilicno dosadan film .. bar meni ....
Bellydancesuperstar

#5700 Re: Gledali ste film, preporuchite ga drugima 2005-2010

Adams apples - jako dobar, zanimljiv film, a ima i smiješnih scena. (kako mi je samo smiješan onaj neo-nazi za nevjerovati kad složi facu.) Ovo je po meni pravi vjerski film (kršćanski). Način na koji se pastor/svećenik odnosi prema oslobođenima iz zatvora je predivan. On ih prihvaća u potpunosti i ne prestaje vjerovati u njihovu dobrotu. To svećenikovo ponašanje je hiperbolizirano tj. stavljeno na nivo bolesti što je nerealno- ali čini priču jačom.
Govori također o životnim neuspjesima: 1. da, neuspjesi su posljedica našeg lošeg ponašanja (jabuke) - Božja kazna
2. neuspjesi/loša sudba nisu posljedica našeg lošeg ponašanja (bolesti, silovanja...)

Posebno mi se sviđa scena s pastorovim sinom. Kad žena koju je odgovorio od abortusa sazna za njega. (da ne iznosim detalje ako netko želi gledati). Scena s pjesmom od Take thata- How deep is your love dok se voze u autu- kako se odigrava na početku, a kako na kraju. Prelijepo!

Koliko god se pastorovi napori činili uzaludni i koliko god su pomaci minimalni u ponašanju bivših zatvorenika, dobro ipak pobjeđuje.
Post Reply