SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#56601 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

NediM17 wrote: 01/05/2022 22:23 Poranio si, 6. maja je djurdjOvdan. :run:
neas ti poima ...mi smo iz fine porodice ...

8. april poyyy
Logovan

#56602 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

insaneinthebrain wrote: 01/05/2022 21:25 sad tek vidjeh, ovaj u bijeloj majici prije 10ak dana na M Dvoru na tramvajskoj stao i dere se. Kaze ljudi ja nemam sta da jedem, rovim po kontejnerima. Dajte mi nesto da jedem. Onda ga vidim posle par dana na Skenderiji prosi. A evo ubio covjeka. Sve go narkoman, a bi mi krivo sto mu ne dadoh nesto. Dobro nisam :roll:

https://avaz.ba/vijesti/crna-hronika/73 ... ilastvu-ks
Koliko sam ja njega puta vidio na Ciglanama da traži pare ili da mu neko kupi da jede. Nisam mu nikada ništa dao, uvijek sam razmišljao da li griješim. :-) Vidim da nisam, ja treba da pomažem, a on da okolo ubija ljude, pali kuće i da obilazi kladionice. :-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#56603 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by bitanga_sa_otesa »

ti koji traze i kmece na sve strane da im se da marka nisu zasluzili nista ,jer uglavnom im je to posao i imaju dobru dnevnicu.ljudi koji stvarno nemaju su obicno tihi i tesko upitaju od sramote...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56604 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

bitanga_sa_otesa wrote: 01/05/2022 22:58 ti koji traze i kmece na sve strane da im se da marka nisu zasluzili nista ,jer uglavnom im je to posao i imaju dobru dnevnicu.ljudi koji stvarno nemaju su obicno tihi i tesko upitaju od sramote...
:thumbup:
drug_profi

#56605 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Oni sto rove po kontejnerima i traze metale ne bi li cenera ili cvaju zaradili za cijeli dan, njima treba dati.
azurna_obala

#56606 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Laplace wrote: 30/04/2022 13:17
no_sikiriki wrote: 30/04/2022 12:39

Napisala sam da ne vidim kako se mogu kriviti skola (nastavnici) ni roditelji, pogotovo bez informacija.
Nije tebi upućeno nego sam se nadovezao na komentar jer me je podsjetio na jučerašnju priču sa kolegama. Mi godišnje imamo pod 200 do 300 učenika, po dvadesetak u odjeljenju + posla da odradimo i nije čudno da nam promakne da je neko dijete u problemima ili depresivno. Pposebno ako to roditelji, koji imaju dvoje ili troje djece, ne primijete.

Slažem se da je pogrešno upirati prstom kad se ništa ne zna. Možemo eventualno globalno posmatrati na neke pojave koje mogu dovesti do pretjeranog stresa kod djece školskog uzrasta, a malo ko govori o prekomjernim ambicijama roditelja koji, a u cilju da se pohvale kako im je dijete vundekind, od njega zahtijevaju mnogo više nego što je dijete u stanju postići. Opet, pišem globalno, ne tvrdim da je to ovdje slučaj.

Jesmo li to kolege ili griješim?

Sve kreće iz kuće, nikakvi nastavnici i školske obaveze ne mogu biti razlog nečijeg nestabilnog stanja u glavi.
Roditelji doslovno uništavaju djecu ili od premalo brige ili od prekomjernih ambicija, pa do ignorisanja problema i onoga šta će narod reći. Danas curice u devetom razredu dolaze u školu u tijesnim farmerkama, uskim haljinama, golog stomaka, našminkane uredno. Gdje su ti roditelji, da li ih vide uopšte!? Nema stida, nema odgoja, nema roditelja...i onda bum, tragedija, kako, zašto.... nažalost, kasno.

Apropo vožnje, pa danas neki Audi, bijesni po cesti, pretiče u krivini, preko pune, na ograničenju 50, između Semizovca i Srednjeg, mrtav hladan. Ne može podnijeti da je neko ispred.
black_adrian
Vozim: vjetar

#56607 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black_adrian »

azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:29 Sve kreće iz kuće, nikakvi nastavnici i školske obaveze ne mogu biti razlog nečijeg nestabilnog stanja u glavi.

mogu
azurna_obala

#56608 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

black_adrian wrote: 01/05/2022 23:32
azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:29 Sve kreće iz kuće, nikakvi nastavnici i školske obaveze ne mogu biti razlog nečijeg nestabilnog stanja u glavi.

mogu

Može, ako govorimo o primjerima gdje su nastavnik i učenica u vezi npr ili nasilju? Navedi primjer, za to što kažeš da može?

Kolektivno prozivati nastavnike i škole za ovaj slučaj i brojne druge je prebacivanje i ograđivanje od odgovornosti roditelja kao primarnih skrbnika.
Laplace

#56609 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:29
Laplace wrote: 30/04/2022 13:17

Nije tebi upućeno nego sam se nadovezao na komentar jer me je podsjetio na jučerašnju priču sa kolegama. Mi godišnje imamo pod 200 do 300 učenika, po dvadesetak u odjeljenju + posla da odradimo i nije čudno da nam promakne da je neko dijete u problemima ili depresivno. Pposebno ako to roditelji, koji imaju dvoje ili troje djece, ne primijete.

Slažem se da je pogrešno upirati prstom kad se ništa ne zna. Možemo eventualno globalno posmatrati na neke pojave koje mogu dovesti do pretjeranog stresa kod djece školskog uzrasta, a malo ko govori o prekomjernim ambicijama roditelja koji, a u cilju da se pohvale kako im je dijete vundekind, od njega zahtijevaju mnogo više nego što je dijete u stanju postići. Opet, pišem globalno, ne tvrdim da je to ovdje slučaj.

Jesmo li to kolege ili griješim?

Sve kreće iz kuće, nikakvi nastavnici i školske obaveze ne mogu biti razlog nečijeg nestabilnog stanja u glavi.
Roditelji doslovno uništavaju djecu ili od premalo brige ili od prekomjernih ambicija, pa do ignorisanja problema i onoga šta će narod reći. Danas curice u devetom razredu dolaze u školu u tijesnim farmerkama, uskim haljinama, golog stomaka, našminkane uredno. Gdje su ti roditelji, da li ih vide uopšte!? Nema stida, nema odgoja, nema roditelja...i onda bum, tragedija, kako, zašto.... nažalost, kasno.

Apropo vožnje, pa danas neki Audi, bijesni po cesti, pretiče u krivini, preko pune, na ograničenju 50, između Semizovca i Srednjeg, mrtav hladan. Ne može podnijeti da je neko ispred.
Moguće. Radim u školi ali ne u KS nego u Visokom. Nisam se svidio onima u KS.
black_adrian

#56610 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black_adrian »

azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:36 Može, ako govorimo o primjerima gdje su nastavnik i učenica u vezi npr ili nasilju? Navedi primjer, za to što kažeš da može?

Kolektivno prozivati nastavnike i škole za ovaj slučaj i brojne druge je prebacivanje i ograđivanje od odgovornosti roditelja kao primarnih skrbnika.
Evo lični primjer, sad nakon par decenija slika u glavi mi je jasna kao dan.

Učiteljica mi je dvije godine ponavljala da sam pao s marsa i imala toliko negativan stav kad je pričala sa mnom da mi je bilo kakav vid samopouzdanja otišao u minus. Mrzio sam svaki dolazak u školu, interakciju sa ostalima sveo na minimum, samo sam čekao da prođe nastava i da idem kući, svakakve ideje i misli su mi kružile glavom. Kad su me upisali na sport i prebacili u drugo odjeljenje preporodio sam se i kasnije je sve prošlo. Ne znam šta bi bilo da sam ostao u tom razredu.

Kažem nevezano za nesretni slučaj.
azurna_obala

#56611 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Laplace wrote: 01/05/2022 23:43

Ma nista ne propuštaš :)
Laplace

#56612 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

black_adrian wrote: 01/05/2022 23:44
azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:36 Može, ako govorimo o primjerima gdje su nastavnik i učenica u vezi npr ili nasilju? Navedi primjer, za to što kažeš da može?

Učiteljica mi je dvije godine ponavljala da sam pao s marsa i imala toliko negativan stav kad je pričala sa mnom da mi je bilo kakav vid samopouzdanja otišao u minus. Mrzio sam svaki dolazak u školu, interakciju sa ostalima sveo na minimum, samo sam čekao da prođe nastava i da idem kući, svakakve ideje i misli su mi kružile glavom. Kad su me upisali na sport i prebacili u drugo odjeljenje preporodio sam se i kasnije je sve prošlo. Ne znam šta bi bilo da sam ostao u tom razredu.

Više puta sam pisao da nekim ljudima ne bih dao da priđu na pet kilometara od škole a kamoli da rade u njoj. S druge strane, očito je da si vidio da ima i dobrih nastavnika. Zato bi reformu obrazovanja trebalo početi od pročišćavanja redova među prosvjetnim radnicima.
Laplace

#56613 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:50
Laplace wrote: 01/05/2022 23:43

Shvatio sam kasnije. Prije nekoliko godina nisam htio ni konkurisati u jednoj sarajevskoj gimnaziji iako bih vjerovatno prošao (radim u školama od 1999.).
azurna_obala

#56614 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

black_adrian wrote: 01/05/2022 23:44

Vjerujem, da ima i takvih nastavnika, učitelja.
A jesu li ti roditelji znali kako se ti osjećaš u vezi toga?

Upravo si naveo primjer gdje je potrebna podrška roditelja, da znaju i da reaguju, o ovome ja govorim. Nažalost, nekima će ovo biti smiješno, nebitno, a dijete nesretno.
azurna_obala

#56615 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by azurna_obala »

Laplace wrote: 01/05/2022 23:54
azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:50

Shvatio sam kasnije. Prije nekoliko godina nisam htio ni konkurisati u jednoj sarajevskoj gimnaziji iako bih vjerovatno prošao (radim u školama od 1999.).
Ma ako ti je tu dobro, super. Škole u KS su toliko precijenjene, da ne govorim o pojedinim poznatim profesorima. Od riječi reforma se osipam.
black_adrian

#56616 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black_adrian »

Laplace wrote: 01/05/2022 23:52 Više puta sam pisao da nekim ljudima ne bih dao da priđu na pet kilometara od škole a kamoli da rade u njoj. S druge strane, očito je da si vidio da ima i dobrih nastavnika. Zato bi reformu obrazovanja trebalo početi od pročišćavanja redova među prosvjetnim radnicima.
azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:55 Vjerujem, da ima i takvih nastavnika, učitelja.

Upravo si naveo primjer gdje je potrebna podrška roditelja, da znaju i da reaguju, o ovome ja govorim. Nažalost, nekima će ovo biti smiješno, nebitno, a dijete nesretno.
Užasno je bilo, ali ja sam bio sam po sebi malo miran i osjetljiv, pogotovo nakon te torture. Šta god da sam radio nije valjalo i završavalo je deranjem, ponižavanjem pred razredom, itd.

Nisam ništa svojima govorio, ali je na kraju sve to prelomilo tako da sam ispričao sve svojima. U trećem razredu su me prebacili u drugo odjeljenje gdje sam bio prezadovoljan učiteljicom. Upisali su me da treniram sport koji sam želio tako da sam i tu stekao neka poznanstva, počeo nizati uspjehe, itd. Samopouzdanje mi je naraslo i onda više nije bilo nikakvih problema u daljnjem školovanju.

Evo nešto razmišljam, bilo je ozbiljnih, strogih nastavnika ali nikad ni sličan slučaj kao što je bila ta učiteljica nisam sreo.
Laplace

#56617 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

black_adrian wrote: 02/05/2022 00:11
Laplace wrote: 01/05/2022 23:52 Više puta sam pisao da nekim ljudima ne bih dao da priđu na pet kilometara od škole a kamoli da rade u njoj. S druge strane, očito je da si vidio da ima i dobrih nastavnika. Zato bi reformu obrazovanja trebalo početi od pročišćavanja redova među prosvjetnim radnicima.
azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:55 Vjerujem, da ima i takvih nastavnika, učitelja.

Užasno je bilo, ali ja sam bio sam po sebi malo miran i osjetljiv, pogotovo nakon te torture. Šta god da sam radio nije valjalo i završavalo je deranjem, ponižavanjem pred razredom, itd.

Nisam ništa svojima govorio, ali je na kraju sve to prelomilo tako da sam ispričao sve svojima. U trećem razredu su me prebacili u drugo odjeljenje gdje sam bio prezadovoljan učiteljicom. Upisali su me da treniram sport koji sam želio tako da sam i tu stekao neka poznanstva, počeo nizati uspjehe, itd. Samopouzdanje mi je naraslo i onda više nije bilo nikakvih problema u daljnjem školovanju.

Evo nešto razmišljam, bilo je ozbiljnih, strogih nastavnika ali nikad ni sličan slučaj kao što je bila ta učiteljica nisam sreo.
Moj je učitelj bi strog i drago mi je zbog toga. Morao sam naučiti neke osnove, pa i ono što nisam volio, a to me je kasnije poštedilo mnogo muka.
doktornauke

#56618 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by doktornauke »

Sudar na dobrinji auto udarilo motociklistu.
drug_profi

#56619 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

azurna_obala wrote: 01/05/2022 23:36
black_adrian wrote: 01/05/2022 23:32
mogu

Može, ako govorimo o primjerima gdje su nastavnik i učenica u vezi npr ili nasilju? Navedi primjer, za to što kažeš da može?

Imaš i sad, i uvijek je bilo, nastavnika koji stvaraju atmosferu straha i bespomocnosti.
Svaka generacija i svaka skola ima neku babarogu.
vjeshalica

#56620 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Odnos prosvetnih radnika prema ucenicima se izgleda maknuo nije od poslije rata na ovamo nabolje koliko vidim
Laplace

#56621 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

vjeshalica wrote: 02/05/2022 01:24 Odnos prosvetnih radnika prema ucenicima se izgleda maknuo nije od poslije rata na ovamo nabolje koliko vidim
Ali se zato promijenio odnos učenika, roditelja, Ministarstva i javnosti prema nastavnicima, u smislu da su nastavnici postali kanta za napucavanje. Pljuje ih ko god stigne, s razlogom ili (češće) bez razloga. Izmisli nešto (šta te košta?) i iznesi u javnost, nema veze što je to najobičnija izmišljotina.

Sad je moderno da djevojčica tvrdi da ju je nastavnik Tjelesnog seksualno iskorištavao, čovjek dobije otkaz, završi na psihijatriji da bi par mjeseci kasnije ista ta učenica priznala da je sve izmislila (slučaj iz Doboja prije skoro 20 godina, izgleda da se slično dogodilo nedavno u Kaknju).
black_adrian

#56622 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by black_adrian »

Laplace wrote: 02/05/2022 08:35 Ali se zato promijenio odnos učenika, roditelja, Ministarstva i javnosti prema nastavnicima, u smislu da su nastavnici postali kanta za napucavanje. Pljuje ih ko god stigne, s razlogom ili (češće) bez razloga. Izmisli nešto (šta te košta?) i iznesi u javnost, nema veze što je to najobičnija izmišljotina.
Kad vidim pojedinu djecu tačno pomislim da treba nastavnicima u obaveznu opremu uključiti i pendrek, paliju, nogu od stola, šta god.

Al šta ćeš očekivati od roditelja koji naprave kolaps u saobraćaju da bi njihovo dijete hodalo dva metra do auta, a parking se nalazi 50 metara od škole.
Laplace

#56623 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Laplace »

black_adrian wrote: 02/05/2022 08:44
Laplace wrote: 02/05/2022 08:35 Ali se zato promijenio odnos učenika, roditelja, Ministarstva i javnosti prema nastavnicima, u smislu da su nastavnici postali kanta za napucavanje. Pljuje ih ko god stigne, s razlogom ili (češće) bez razloga. Izmisli nešto (šta te košta?) i iznesi u javnost, nema veze što je to najobičnija izmišljotina.
Kad vidim pojedinu djecu tačno pomislim da treba nastavnicima u obaveznu opremu uključiti i pendrek, paliju, nogu od stola, šta god.

Al šta ćeš očekivati od roditelja koji naprave kolaps u saobraćaju da bi njihovo dijete hodalo dva metra do auta, a parking se nalazi 50 metara od škole.
Kad naprave haos kod one škole na Marindvoru... A u Alti prvi sat vremena besplatan parking.

Ja, inače, parkiram na parkingu nekih 100 metara od škole jer mi je dosadilo da se poslije posla provlačim između vozila koja dovoze djecu na trening a samo što nisu ušli u školu ili dvoranu. Obližnji parking, logično, prazan.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#56624 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Uvijek je bilo tih prica sa profesorima fizickog. I u zenickoj Prvoj gimnaziji je u drugoj polovici 2000-tih bio takav slucaj. Vrlo problematicna djevojka je optuzila starog profesora fizickog za napastovanje, sta vec... covjek se nakon toga povukao, nestao sa lica zemlje, penzionisao se, otisao zivjeti na selo ja mislim...

Koliko mi je poznato, slucaj nikad nije dobio pravosudni epilog, ali sudeci po profilu osobe koja ga je optuzila (problematicna cura koja je bila "na glasu" kao laka i da se prodaje za novac, hodala sa dilerima i vjerovatno sa njima rasturala drogu), nisam joj sklon vjerovati.
vjeshalica

#56625 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Laplace wrote: 02/05/2022 08:35
vjeshalica wrote: 02/05/2022 01:24 Odnos prosvetnih radnika prema ucenicima se izgleda maknuo nije od poslije rata na ovamo nabolje koliko vidim
Ali se zato promijenio odnos učenika, roditelja, Ministarstva i javnosti prema nastavnicima, u smislu da su nastavnici postali kanta za napucavanje. Pljuje ih ko god stigne, s razlogom ili (češće) bez razloga. Izmisli nešto (šta te košta?) i iznesi u javnost, nema veze što je to najobičnija izmišljotina.

Sad je moderno da djevojčica tvrdi da ju je nastavnik Tjelesnog seksualno iskorištavao, čovjek dobije otkaz, završi na psihijatriji da bi par mjeseci kasnije ista ta učenica priznala da je sve izmislila (slučaj iz Doboja prije skoro 20 godina, izgleda da se slično dogodilo nedavno u Kaknju).
Stoji i to sto si napisao, hoce roditelji da se obracunavaju sjekirama jer im djetu nije dato sta je ono htjelo.
Post Reply