Novogradnja u Sarajevu?

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
dzipalo

#5651 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzipalo »

Sta kazu, nece padati cijene?
bjelic

#5652 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bjelic »

dzipalo wrote: 29/04/2020 11:21 Sta kazu, nece padati cijene?
Ni prije im nije išla prodaja kad je lokacija i pristup presmijesni.
azdralovic

#5653 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by azdralovic »

Ima li sta za Sarajevo Tower... svidja mi se lokacija pa da uzmem sada kad je jeftino ?
bilic

#5654 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bilic »

azdralovic wrote: 29/04/2020 12:14 Ima li sta za Sarajevo Tower... svidja mi se lokacija pa da uzmem sada kad je jeftino ?
Tu je neka firma pala pod stečaj.
Zato se izmakni .
:run:
azdralovic

#5655 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by azdralovic »

bilic wrote: 29/04/2020 12:19
azdralovic wrote: 29/04/2020 12:14 Ima li sta za Sarajevo Tower... svidja mi se lokacija pa da uzmem sada kad je jeftino ?
Tu je neka firma pala pod stečaj.
Zato se izmakni .
:run:
Dobro pasu mi takodjer i ona zgrada na cosku prema kosevu, zgrada dvor ili one zgrade benis na skenderiji. Naravno jeftino
dzipalo

#5656 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by dzipalo »

Bice za 3-4 mjeseca.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#5657 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by sime_cipol »

Ova zgrada Nina Stan je teški odron. Tu bih uzeo stan samo na poklon.
Haris.ba

#5658 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Haris.ba »

sime_cipol wrote: 29/04/2020 18:17 Ova zgrada Nina Stan je teški odron. Tu bih uzeo stan samo na poklon.
Ma ne znam. Sobe su male. Blizu je pruga. Mada ta pruga ti je neka garancija da nece niknuti zgrada sa te strane. Blizu je farma koja danfa, precistac vjerovatno siri miris...ko ce docekati obala Miljacke da se sredi da imas setnicu
...Ali opet...

Za te pare je ok. Rodjak je gledao tu da uzme. Najveci plus mu je bio da ima malih stanova sa puno soba, da je blizu dobra osnovna skola, da nije javni prevoz bas ni daleko. Imas cestu normalne sirine, trotoar. Radi u Reljevu. Kaze nema vise vozariti po 40 minuta.

Ako gledas iz vizure nekog uredjenog naselja onda je odron, ako gledas iz vizure neke zabiti, podstanarstva i slicno, onda je ok.

Mislim da je dobro da na trzistu imaju i takvi stanovi sa takvom cijenom.
Logovan

#5659 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

sime_cipol wrote: 29/04/2020 18:17 Ova zgrada Nina Stan je teški odron. Tu bih uzeo stan samo na poklon.
Ja bih uplatio 10-20 hiljada tek reda radi. :oops:
Hannibal41

#5660 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hannibal41 »

u nini su stanovi oko tisucu i 600 po kvadratu, mislim da u sarajevu nema jeftinije
bitangeIprinceze

#5661 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by bitangeIprinceze »

Sparta41 wrote: 30/04/2020 00:26 u nini su stanovi oko tisucu i 600 po kvadratu, mislim da u sarajevu nema jeftinije
Nije ti Nina u Sarajevu. :)
Hannibal41

#5662 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Hannibal41 »

bitangeIprinceze wrote: 30/04/2020 03:44
Sparta41 wrote: 30/04/2020 00:26 u nini su stanovi oko tisucu i 600 po kvadratu, mislim da u sarajevu nema jeftinije
Nije ti Nina u Sarajevu. :)
a jesi pametan
bitangeIprinceze

#5663 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Ma i nije neka pamet tako izrazena
studiorum_tuzlaensis

#5664 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by studiorum_tuzlaensis »

Logovan wrote: 03/04/2020 00:50
veliki_ah wrote: 02/04/2020 18:54 Jel rade gradilista za vrijeme ove krize? Prave li se ove nove zgrade, vidi li iko s prozora?
Koliko sam primijetio nisu stali sa gradnjom zgrade na Čobaniji i gradi se kino na Marijin dvoru. Od ulica u toku je rekonstrukcija Kranjčevićeve i X transverzale i nisu stali ni sa kružnim tokom na Pofalićima. Tibra, Dijamant, itd, kao što neki rekoše. Nijedno gradilište nije zatvoreno izgleda, gradi se na sve strane.
Jesi li možda vidio hoće li ostati prostora za produzetak šetališta prema Drveniji?

Ako nisu ostavili prostor, nek se samoubiju skupa sa urbicidašima iz Općine i Vukom Zecom.
Logovan

#5665 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

studiorum_tuzlaensis wrote: 02/05/2020 13:00 Jesi li možda vidio hoće li ostati prostora za produzetak šetališta prema Drveniji?

Ako nisu ostavili prostor, nek se samoubiju skupa sa urbicidašima iz Općine i Vukom Zecom.
Mislim da je ostavljen prostor za šetalište, najavili su izgradnju nakon što završe zgradu. Bila bi to ogromna greška da ne bude šetališta.
Heimerdinger

#5666 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Heimerdinger »

Da iko zna nešto više o ovima - www.greenestate.ba ?

Čini mi se da sam pročitao negdje da se spominju, nije loša lokacija ove zgrade na Ilidži, na šta li će to ličiti?

A Ninastan, ne znam , podijeljena su mišljenja raji, jedni ih kude, drugi hvale..
al-em

#5667 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by al-em »

Logovan wrote: 02/05/2020 13:41
studiorum_tuzlaensis wrote: 02/05/2020 13:00 Jesi li možda vidio hoće li ostati prostora za produzetak šetališta prema Drveniji?

Mislim da je ostavljen prostor za šetalište, najavili su izgradnju nakon što završe zgradu. Bila bi to ogromna greška da ne bude šetališta.
Ja ne znam ima li 3 metra izmedju miljacke i zgrade.
Bosanac sa dna kace

#5668 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Bosanac sa dna kace »

U Ninastanu su samo neki stanovi 1558 KM po kvadratu, ne svi, uglavnom oni ispod 50 kvadrata. Ti što imaju koji kvadrat više su skuplji, nekih 1750 km po kvadratu čini mi se, i te neke sobe osim spavaće su uglavnom male, ko ima malu djecu može da bude dječija soba, mada ne znam šta kasnije, nekako mi se čini da se u većinu njih ne može staviti neki udoban krevet za odraslu osobu. Orjentacija je dobra u većini slučajeva, mada je problematično to što neko napisa da su neki stanovi su prema Miljackoj i pored prolazi željeznica, pa mnogima može predstavljati problem. Nadalje, meni se zvučna izolacija nije baš učinila najboljom, ne znam, nekako mi se učinilo da se sve čuje kroz zidove...imaju li ostali takav utisak?
Možda ima neko ko struačan da nam objasni koliko je (ne)kvalitetno to što su noseći zidovi od lijevanih betonskih ploča, koji su lijeavni tu na licu mjestu, tako je meni rečeno. A pregradni zidovi su od siporeksa. Izolacija i vanjska i unutranja zvučna od stiropola. Grijanje centralno sa kalorimetrima
Meni se lično ne sviđa, a to je sada haman praksa kod sviju u novogradnji, je to što kuhinja i kupatilo/wc nemaju direktno ventilaciju tj, prozoro vani. Da se ispravim, u Ninastanu od stanova na sniženju, jedan stan u prizemlju ima prozor koji je direktno vani, a i kuhinja čini mi se ima direktno neku rozetu kao ventilaciju vani, stan je veličinie 37 kvadrata. Kod ovog stana kao i kod većine ostalih ne sviđa mi se što se u drugu sobu ide kroz dnevni boravak.
Što se tiče rasporeda soba, mislim da smo nekada negdje u školi učili, biće predmet domaćinstvo ili tehničko, da raspored soba treba da bude takav da spavaća soba gleda prema istoku a dnevni bvoravak prema zapadu, i da je najbolje ako kuhinja ima prozor....ne znam šta i kako arhitkekte u BiH uče, ali ovo je strašno....
bitangeIprinceze

#5669 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Veci stan skuplja kvadratura :? :? gdje je tu ... Ja bih onda dva manja pa napraviti 2u1 :D
Bosanac sa dna kace

#5670 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Bosanac sa dna kace »

bitangeIprinceze wrote: 05/05/2020 16:49 Veci stan skuplja kvadratura :? :? gdje je tu ... Ja bih onda dva manja pa napraviti 2u1 :D
Ni meni nikako nema logike da kuhinja nema direktno prozor...hoce da koristimo eko goriva, malo sutra mozes prikopcati plin u takvu kuhinju ako bude jeftiniji, a svakako jeste za kuhanje....
MeanMachine

#5671 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MeanMachine »

Sve je stvar lične preferencije i zahtjeva prema stanu / kući. Ja sam imao priliku iskusiti razne varijante po ovom pitanju i zaključak je da je sigurno bolje imati prozor u kuhinji nego nemati, ali isto tako dobra ventilacija / napa rješava svu problematiku širenja mirisa kuhanja isl.

Isto se odnosi i na kupatilo: prozor je dosta koristan i ima efekta, svakako bih uvijek odabrao opciju da ima prozor nego da nema, ali i u ovom slučaju dobra ventilacija lagano rješava sve problematične situacije (vlaga, razne "arome" :D itd.).

Sasvim je nešto drugo što se ja malo teže mogu pomiriti sa ovim "novim" konceptom gradnje spojenih prostorija: dnevni boravak + trpezarija + kuhinja, sve u jednom prostoru (a to je obično i situacija u kojoj kuhinja nema direktan prozor već posredno na drugom kraju, obično dosta velike prostorije). Naravno da i ovdje ima dosta različitih mišljenja i ovo sve zajendo vizuelno može biti jako dobro riješeno, ali kada mogu da biram uvijek bih odabrao da kuhinja bude u zasebnoj prostoriji (trpezarija i dnevni boravak mogu biti spojeni, ali čak i tu bih radije odvojio prostorije svaku za sebe).
lissics

#5672 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by lissics »

MeanMachine wrote: 08/05/2020 11:46 Sve je stvar lične preferencije i zahtjeva prema stanu / kući. Ja sam imao priliku iskusiti razne varijante po ovom pitanju i zaključak je da je sigurno bolje imati prozor u kuhinji nego nemati, ali isto tako dobra ventilacija / napa rješava svu problematiku širenja mirisa kuhanja isl.

Isto se odnosi i na kupatilo: prozor je dosta koristan i ima efekta, svakako bih uvijek odabrao opciju da ima prozor nego da nema, ali i u ovom slučaju dobra ventilacija lagano rješava sve problematične situacije (vlaga, razne "arome" :D itd.).

Sasvim je nešto drugo što se ja malo teže mogu pomiriti sa ovim "novim" konceptom gradnje spojenih prostorija: dnevni boravak + trpezarija + kuhinja, sve u jednom prostoru (a to je obično i situacija u kojoj kuhinja nema direktan prozor već posredno na drugom kraju, obično dosta velike prostorije). Naravno da i ovdje ima dosta različitih mišljenja i ovo sve zajendo vizuelno može biti jako dobro riješeno, ali kada mogu da biram uvijek bih odabrao da kuhinja bude u zasebnoj prostoriji (trpezarija i dnevni boravak mogu biti spojeni, ali čak i tu bih radije odvojio prostorije svaku za sebe).
Jako ti je mišljenje. Svima je to bolje ali su ta rješenja skuplja.

Bolje je imati vise para nego manje.
MeanMachine

#5673 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MeanMachine »

Tebi ako su novogradnje ovakvih karakteristika:

- spojeni dnevni boravak, kuhinja i trpezarija bez direktnog prozora za kuhinju;
- kupatilo bez prozora;

a koje koštaju između 180.000 i 200.000 KM za malo veće kvadrature (npr. Otoka) "jeftinija rješenja" onda svaka čast, možda imaš drvo na kojem raste lova pa su ti ove cifre povoljne. Ne znam od kada je prozor u kuhinji ili kupatilu postao luksuz i skupo rješenje ali čovjek svaki dan nešto novo čuje (sad koliko to ima veze sa stvarnošću je već druga tema) :run:
Logovan

#5674 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by Logovan »

MeanMachine wrote: 08/05/2020 11:46 bolje imati prozor u kuhinji nego nemati, ali isto tako dobra ventilacija

Isto se odnosi i na kupatilo: prozor je dosta koristan i ima efekta, svakako bih uvijek odabrao opciju da ima prozor nego da nema
Zezaš da si ovo napisao ozbiljno haha :mrgreen:
MeanMachine

#5675 Re: Novogradnja u Sarajevu?

Post by MeanMachine »

Logovan wrote: 09/05/2020 01:23
MeanMachine wrote: 08/05/2020 11:46 bolje imati prozor u kuhinji nego nemati, ali isto tako dobra ventilacija

Isto se odnosi i na kupatilo: prozor je dosta koristan i ima efekta, svakako bih uvijek odabrao opciju da ima prozor nego da nema
Zezaš da si ovo napisao ozbiljno haha :mrgreen:
A vidi, kada čitaš izvan konteksta zvuči bezveze i suvišno, svakako :mrgreen:
Međutim, često sam se u diskusijama naslušao komentara tipa: ma OK je i ovako sa ventilacijom, prozor mi ne treba, OK mi je kuhinja u ćošku prostorije od 25 - 30 m2, bez prozora i samo sa napom, kome to treba, to je fazon starogradnje, ovo je moderni koncept i stil gradnje isl., a stan plaćen skoro 200.000 KM. Znači daleko od toga da je komentar "bolje sa prozorom u kuhinji / kupatilu nego bez njega" toliko banalan i humorističan jer mnogima (barem po priči) to ne predstavlja nikakvu alternativu niti kompromis već normalno i moderno arhitektonsko rješenje i ne vide potrebu da se radi drugačije. Znači to što je tebi, meni ili nekom trećem potpuno logično i ne treba se posebno isticati u komentarima nažalost je sve manje realnost i u mnogim novogradnjama je potpuno napušten koncept, a još gore mnogima je i potpuno OK, čak "bolje nego kako se to nekad gradilo" jer ovo je ipak "moderno rješenje" (to je svakako i jedini način da npr. dobiješ "trosoban" stan od 50+ m2 isl. kombinacije).
Post Reply