Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
madner

#5651 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

spacek wrote:
madner wrote: Pa ti si smjesan, isto da ih pitas da ti godisnje posalju par milijardi a ti ces ih mudro uloziti po svom nahodjenju. :roll:
prijatelju, ja ne znam jesi li ti ogranicen ili bezobrazan. ko je spomenuo slanje i poklanjanje?
ja ovdje govorim da je jeftinije uzeti balvan iz bosne (citaj naftu iz arapskih zemalja) pa u svojoj zemlji praviti gotov proizvod i prodavati ga okruzenju nego bilo sta drugo...al jok - jeftinije je gotovo proizvod uvesti iz inostranstva i provozati ga autoputem do boljeg razvoja drzave!

ipak mislim da ti dobro znas o cemu ja govorim, tako da je daljna rasprava uopste besmislena, pogotovo na ovoj temi.
Ja ne znam da li si glup ili neinformisan, no znam da je vjerovatnija varijanta slanje i poklanjanje nego tvoja ideja. Bilo bi zaista bolje, no ne da nije realno, nego je glupo to opste napisati.

Sada znam da ne znas zasto, shodno tome mnoziti ti ostale postove sa 0.
detroit-mercy

#5652 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

madner wrote:
spacek wrote:
madner wrote:Zeljeznica je super za 24234 tone necega. No jedan kamion se moze natovariti u Stonu i istovariti u Cekricima za jedan dan, dok preko pruge ima bar tri poteza.
odlicno receno!
odlican primjer bosanskog razmisljanja razvoja poljoprivrede, industrije i same privrede!!!
odlicno!
razvoj privrede poredis sa jednim kamionom nakrcanim od tacke a do tacke b!

odlicno je rekao ''hajlac''

hoces napredak i razvoj drzave - ide pruga
hoces povezivanje gradova, robne razmjene i turizam - ide cesta

da neko kaze kako ce bih ekonomski i razvojno napredovati izgradnjom autoputa - to je cista laz!!!
Kamion od tacke A do B je privreda :roll: , a prednosti i mane zeljeznice su jasne. Pogledaj udio zeljeznica u prevozu dobara u zapadnoj Evropi pa se opet javi. Jako puno firmi ima potrebu sa tim jednim kamionom od A do B.
Naravno da ce napredovati, pitanje je samo da li je to dobro ulaganje.
Veoma interesantna analogija jer konstantno slusamo o zeljeznicama u Evropi i kako prevoze sve i svasta :mrgreen: . Tako npr, udio transporta robe i dobara putem zeljeznica je mnogo veci u USA nego u Z. Evropi. I pored cinjenice da je Z. Evropa umrezena u jako dobar sistem zeljeznica :mrgreen: . Jedan od razloga je i u cinjenici da su daljine izmedju industrijskih centara mnogo vece u USA i Kanadi nego u Z. Evropi. Evropa sisa kada se uzme prevoz putnika ali i to ima svoje razloge :mrgreen: . Pored toga, pogledaj strukturu nase ekonomije i sta proizvodimo, naravno da u vremenu just in time inventory, jedan VW nece cekati Prevent da mu robu dostavlja preko zeljeznice danima.
I narvno, ja sam za razvoj i puteva i zeljeznice je u BiH da bi dosao od tacke A (Sava) do tacke B (more), znaci nekih 400 km treba ti cio dan, pored mogucnosti pogibije jedno 20tak puta.
supercali

#5653 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

Alfons Kauders wrote:
supercali wrote:Talgo i komcar smatras pokusajem ulaganja u zeljeznicu?
Nemoj nasmijavati
Ovom izjavom sebe si doveo na nivo 15-godisnjaka
sarkazam nije za svakoga
Nije ni forum za svakoga pa....
detroit-mercy

#5654 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

edin_the wrote:
spacek wrote:
edin_the wrote: Nakon ovakve gluposti ne znam kako te iko može smatrati kompetentnim za diskusiju na ovoj temi
Zavisi koliko dalekosezno mozes sagledati stvari i sta je za tebe privredni i ekonomski razvoj?

za mene je npr razvoj da nasi politicari iskoriste kontakte/simpatije sa saudijskom arabijom, emiratima i sl. i dovlacimo tankere nafte u luku ploce, odakle cemo je odvlaciti vozovima u vagonima i vagonima i preradjivati u rafineriji nafte i distribuirati u zemlje okruzenja i ubirati veliki kapital na tome...automatski mozes imati svoje gorivo po nizoj cijeni (cijeni koju mozemo diktirati i neovisiti od ine isl.) i biti konkuretni na trzistu gradnje, gdje automatski imamo garante kod banaka, a da ne govorim o povecanju investicija u bih samo po tom aspektu...tad bi se i lakse sam autoput gradio od dobiti a ne zajmova i kredita - i sama bi gradnja bila duplo jeftinija jer cijena goriva diktira cijenu gradnje.
Jasnije???

Udalji se od kamiona jabuka na autoputu kao garant napretka drzave!!!
Samo što i kamioni jabuka čine privredu koliko i cisterne nafte. Iz tog razloga treba raditi na osposobljavanju i željezničke i putne infrastrukture, a ne potencirati jedno nauštrb drugog.

Tvoj je prijedlog da se i dalje vozimo komunističkim magistralama gdje te smrt potencijalno čeka iza svake okuke?
Interesantno je pogledti samo statistiku fatalnih udesa na ovom dijelu koji pokriva autoput, od Sarajeva do Zenice prije i poslije autoceste. Pa hebote, prije nije bilo dana da neko ne zglajza kod Kaknja :skoljka: a u zadnje vrijeme ne pamtim kada sam cuo za smrtni slucaj na tom dijelu ceste :mrgreen: .
Hajlac

#5655 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajlac »

edin_the wrote: Samo što i kamioni jabuka čine privredu koliko i cisterne nafte. Iz tog razloga treba raditi na osposobljavanju i željezničke i putne infrastrukture, a ne potencirati jedno nauštrb drugog.

Tvoj je prijedlog da se i dalje vozimo komunističkim magistralama gdje te smrt potencijalno čeka iza svake okuke?
Čeka te upravo zato što se prevoz roba sveo na ceste umjesto rasterećivanja istih prebacivanjem na željeznice.

Komunističkim magistralama :lol:

Sve sami ideolozi na temi :run:

Rek'o Uncle Sam da je u asfaltu i "individualnim slobodama"(al si ekonomski rob uvozne 'hrane' - nafte i neuporedivo većim dugovima) budućnost a mi samo vičemo yes yes.

Perfektna paralela relaciji željeznice-autopu je stanje u Sarajevu - dok polako ali sigurno uništavaju javni gradski prevoz, za to vrijeme šire ceste i još opipavaju javno mnijenje nebuloznim idejama o ukidanju pruge radi još jedne trake na glavnoj džadi :-)
Last edited by Hajlac on 28/08/2014 14:18, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#5656 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote: Veoma interesantna analogija jer konstantno slusamo o zeljeznicama u Evropi i kako prevoze sve i svasta :mrgreen: . Tako npr, udio transporta robe i dobara putem zeljeznica je mnogo veci u USA nego u Z. Evropi. I pored cinjenice da je Z. Evropa umrezena u jako dobar sistem zeljeznica :mrgreen: . Jedan od razloga je i u cinjenici da su daljine izmedju industrijskih centara mnogo vece u USA i Kanadi nego u Z. Evropi. Evropa sisa kada se uzme prevoz putnika ali i to ima svoje razloge :mrgreen: . Pored toga, pogledaj strukturu nase ekonomije i sta proizvodimo, naravno da u vremenu just in time inventory, jedan VW nece cekati Prevent da mu robu dostavlja preko zeljeznice danima.
I narvno, ja sam za razvoj i puteva i zeljeznice je u BiH da bi dosao od tacke A (Sava) do tacke B (more), znaci nekih 400 km treba ti cio dan, pored mogucnosti pogibije jedno 20tak puta.
eee dje bi nam kraj bio da imamo neku fast rail zajebanciju, koja zvuci kao naucna fantastika :roll: skoro cijela evropa pokrivena, sad su i turci krenuli... ali balkan nije niti ce ikad biti... kako bi bilo da se vozom moze do ZG za 2 i kusur sata, do beca za 4... na more za sat... dje bi nam kraj bio

zeljeznice su svakako prijeko potrebne, ali bile su potrebnije prije 30 godina... privreda se promijenila, sta je tu je... to ne mora biti losa stvar - bolje je prodati dva-tri slepera presvlaka iz tvog primjera nego jednu kompoziciju balvana
madner

#5657 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by madner »

Image

:roll:
detroit-mercy

#5658 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Hajlac wrote:
edin_the wrote: Samo što i kamioni jabuka čine privredu koliko i cisterne nafte. Iz tog razloga treba raditi na osposobljavanju i željezničke i putne infrastrukture, a ne potencirati jedno nauštrb drugog.

Čeka te upravo zato što se prevoz roba sveo na ceste umjesto rasterećivanja istih prebacivanjem na željeznice.

Rek'o Uncle Sam da je u asfaltu i "individualnim slobodama"(al si ekonomski rob uvozne 'hrane' - nafte) budućnost a mi samo vičemo yes yes.

Perfektna paralela relaciji željeznice-autopu je stanje u Sarajevu - dok polako ali sigurno uništavaju javni gradski prevoz, za to vrijeme šire ceste i još opipavaju javno mnijenje nebuloznim idejama o ukidanju pruge radi još jedne trake na glavnoj džadi :-)
Pogledaj strukturu nase privrede, koliko firmi imas da ima prikljucak na zeljeznicku mrezu. Znaci ti bi natovario kamion u Firmi A, pa ga onda odveo do zeljeznica, pa tamo pretovario na zeljeznice, pa onda vozio zeljezniciom, pa opet pretovario na kamion, pa onda do dovezao do firme B :mrgreen:, koliko je to vremenski :mrgreen: .
Isto tako, pogledaj volumen ili obim transporta prosjecne BiH firme :mrgreen: .
Zeljezara koristi zeljeznicu jer ima volumen isto tako i koksara, ali za sleper cimenta koji ide iz Kaknja za Gorazde ipak je kamion bolji :mrgreen: .
Alfons Kauders

#5659 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

detroit-mercy wrote:
Hajlac wrote:

Rek'o Uncle Sam da je u asfaltu i "individualnim slobodama"(al si ekonomski rob uvozne 'hrane' - nafte) budućnost a mi samo vičemo yes yes.

Pogledaj strukturu nase privrede, koliko firmi imas da ima prikljucak na zeljeznicku mrezu. Znaci ti bi natovario kamion u Firmi A, pa ga onda odveo do zeljeznica, pa tamo pretovario na zeljeznice, pa onda vozio zeljezniciom, pa opet pretovario na kamion, pa onda do dovezao do firme B :mrgreen:, koliko je to vremenski :mrgreen: .
Isto tako, pogledaj volumen ili obim transporta prosjecne BiH firme :mrgreen: .
Zeljezara koristi zeljeznicu jer ima volumen isto tako i koksara, ali za sleper cimenta koji ide iz Kaknja za Gorazde ipak je kamion bolji :mrgreen: .
olaksaj si zivot... prosjecni IQ na temi raste barem 10% nakon ovoga

"This post was made by Hajlac who is currently on your ignore list. Display this post."
neki

#5660 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

Hajlac wrote:

Rek'o Uncle Sam da je u asfaltu i "individualnim slobodama"(al si ekonomski rob uvozne 'hrane' - nafte i neuporedivo većim dugovima) budućnost a mi samo vičemo yes yes.

Zeljeznica nije konkurentna kod prevoza male kolicine robe. 90% industrijskih kapaciteta BiH cine mali pogoni koji sedmicno proizvedu 1 vagon proizvoda i iduci dan ga moraju isporuciti naruciocu u Njemacku.
Mislis da ce zeljeznice angazovati cijelu kompoziciju radi tvog jednog vagona? Ne, nego ces cekati 10 dana da neki veci proizvodjac (a u BiH su ostali samo Zeljezara, Aluminij i koksara) naruci prevoz za svoju robu koja ide u Cesku recimo pa ce Zeljeznice prikaciti i tvoj vagon ali ce ga opet otkaciti u Hrvatskoj gdje ce tvoj vagon opet cekati neki veci prevoz iz Hrvatske za Austriju itd itd sve dok tvoj tovar napokon ne dodje na odrediste u Njemacku, a do tada je tvoj narucilac tebe vec prekrizio i radi sa nekim ko isti dan natovari robu u kamion i modernom cestom je na vrijeme isporuci...
Spas za zeljeznicu je da se napokon pocne primjenjivati zakon o uvozu naftnih derivata zeljeznicom, koji je usvojen cini mi se jos 2005 :-)
Hajvan

#5661 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Hajvan »

pregledavanje stranica na ovome forumu postaje sve lakše, stranice su sve kraće i kraće, jer većina forumaša "postavlja" isti "post":

"This post was made by X…Y who is currently on your ignore list. Display this post."

:lol:
detroit-mercy

#5662 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

neki wrote:
Hajlac wrote:

Zeljeznica nije konkurentna kod prevoza male kolicine robe. 90% industrijskih kapaciteta BiH cine mali pogoni koji sedmicno proizvedu 1 vagon proizvoda i iduci dan ga moraju isporuciti naruciocu u Njemacku.
Mislis da ce zeljeznice angazovati cijelu kompoziciju radi tvog jednog vagona? Ne, nego ces cekati 10 dana da neki veci proizvodjac (a u BiH su ostali samo Zeljezara, Aluminij i koksara) naruci prevoz za svoju robu koja ide u Cesku recimo pa ce Zeljeznice prikaciti i tvoj vagon ali ce ga opet otkaciti u Hrvatskoj gdje ce tvoj vagon opet cekati neki veci prevoz iz Hrvatske za Austriju itd itd sve dok tvoj tovar napokon ne dodje na odrediste u Njemacku, a do tada je tvoj narucilac tebe vec prekrizio i radi sa nekim ko isti dan natovari robu u kamion i modernom cestom je na vrijeme isporuci...
Spas za zeljeznicu je da se napokon pocne primjenjivati zakon o uvozu naftnih derivata zeljeznicom, koji je usvojen cini mi se jos 2005 :-)
Sto je najgore, raja ovdje lupa takve gluposti glede zeljeznica da je to za nepovjerovati. Ko da su nase firme giganti od par hiljda ljudi u jednoj smjeni i ferceraju u tri smjene, pa tako za 3 smjene izbacimo 10tak hiljada sasija koje onda vrijedi transportovati zeljeznicom :skoljka: .
Ne treba ti bas neko veliko znanje da bi neke stvari skontao, dovoljno je pogledasti samo obim nase prosjecne firme i sta zeljeznica znaci za takvu firmu :mrgreen: . Mi smo zemlja malih i srednjih preduzeca a ne zemlja proizvodnih giganata, plus smo slijepo crijevo Evrope.
I da u potpunosti se slazem oko transporta naftnih derivata zeljeznicom mada ne treba zaboraviti da se i od terminala do pumpe opet mora prevoziti kamionima :mrgreen: .
fau vau

#5663 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

ovo se pretvorilo u raspravu koja veze nema sa temom
o tome da li prevoziti željeznicom ili putevima
vlasnik firme nek prevozi kako hoće i sam odluči šta mu je isplatnije, ili i ako nije, radi čega hoće jedno ili drugo
kaput
fau vau

#5664 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fau vau »

Image
Image
Alfons Kauders

#5665 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

fau vau wrote:ovo se pretvorilo u raspravu koja veze nema sa temom
o tome da li prevoziti željeznicom ili putevima
vlasnik firme nek prevozi kako hoće i sam odluči šta mu je isplatnije, ili i ako nije, radi čega hoće jedno ili drugo
kaput
slazem se - previse offa... ima dodirnih tacaka, ali ne bas puno... ko da poredimo bh telecom broadband i tradicionalnu postu - potrebno je i jedno i drugo, sve ima svoje prednosti i nedostatke
supercali

#5666 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

I koliko je cestarina od josanice do ovih zadnjih naplatnih kucica sada?
seoBIH

#5667 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by seoBIH »

supercali wrote:I koliko je cestarina od josanice do ovih zadnjih naplatnih kucica sada?
6KM

Ima li guzve u Zenici na ulazu na autoput?
supercali

#5668 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by supercali »

To je super ja sam mislio da ce biti skuplje
drug_profi

#5669 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

spacek wrote:
drugi profil wrote:To za gorivo si pretjerao. Jbt ko da svi nismo sipali u HR. Nebitna razlika u kilometrazi. Uglavnom je manja od razlike u cijeni.

...s mobilnog...
druze dok god nam je hrvatska parametar , nama je napredak i progres osudjen na propast.

hrvatska je digla cijene goriva - tj. akcize na gorivo su enormne (ali su izgradili km i km autoputa koji je samoneodrziv i neisplativ pa rupe popunjavaju i na taj nacin)
los si primjer nasao. ja bih vise volio da se uporedimo npr sa:
austrija - 1lit = 1.35EUR ili ti 2.64KM
ceska - 1lit = 1.33EUR ili ti 2.60KM
madjarska - 1lit = 1.31EUR ili ti 2.56KM

a ne da poredis s hrvatskom koja se gura rame uz rame cjenovno sa svicarskom, njemackom, grckom
moja uporedba je konkretno bila sa austrijom i njihovom cijenom goriva (odnos cijene nase i njihove, kao kvalitete goriva)
Ne nego cemo se porediti bas sa zemljama u okruzenju. Kakvog smisla ima porediti litar u njemackoj sa litrom u BiH kad ces do BiH potrositi to sto si nasuo u njemackoj.
drug_profi

#5670 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

spacek wrote:
madner wrote:Zeljeznica je super za 24234 tone necega. No jedan kamion se moze natovariti u Stonu i istovariti u Cekricima za jedan dan, dok preko pruge ima bar tri poteza.
odlicno receno!
odlican primjer bosanskog razmisljanja razvoja poljoprivrede, industrije i same privrede!!!
odlicno!

da neko kaze kako ce bih ekonomski i razvojno napredovati izgradnjom autoputa - to je cista laz!!!
Mi imamo prugu i zeljeznicu i ona je funkcionalna ali njom se voze samo kabasti i rasuti tereti, tj hiljade tona necega.
Zasto niko ne vozi ribu ili voce zeljeznicom? Zato sto je nonsens voziti ribu i voce zeljeznicom jer iziskuje pretovare. Htjeli vi to priznati ili ne, nas ase privreda zasniva na prodaji malih kolicina necega nekome kupcu na drugom kraju zemlje i najcesce se prevozi cestom i to ne sleperima nego vozilima do 3 tone. Sta ce zeljeznica Bosnalijeku, Hepoku, Coca-coli, FDS,...
Nju koriste rudnici i zeljezare. Jeste li pokusali sracunati koliko bi bilo poslati vozom 3 tone vina u Banja Luku ili npr u Brcko i to isto ali kamionom? Dajte malo razgranicite sta se cime radi. Nema tog poboljsanja koje ce privuci prevoz ovakvih roba zeljeznicom, ali ovakva roba vapi za dobrom i brzom cestom.
drug_profi

#5671 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Hajlac wrote:
Riba se lako zamrzne u vagon-hladnjači a sok, mlijeko i ostale gluposti imaju po nekoliko mjeseci rok trajanja - o čemu pričaš?

Ako voz ide 80km/h iz Ploča ili Mađarske do Sa, u čemu je problem? Kao da šleperi voze značajno brže...
Zasto bih jeo smrznutu ribu kad mogu jesti svjezu morsku jutros ulovljenu? I to u Tuzli, Brckom, Banja Luci...
Ima smrznuta Ledo u svakom granapu.
drug_profi

#5672 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

spacek wrote:
odlicno receno!
odlicno!

A ovo boldano, jel to nije napredak drzave i privrede?
Sta je napredak po tebi?
Izvoz sirovina, ruda i drveta?
vivaldi

#5673 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

drugi profil wrote:Jeste li pokusali sracunati koliko bi bilo poslati vozom 3 tone vina u Banja Luku ili npr u Brcko i to isto ali kamionom? Dajte malo razgranicite sta se cime radi. Nema tog poboljsanja koje ce privuci prevoz ovakvih roba zeljeznicom, ali ovakva roba vapi za dobrom i brzom cestom.
nase sadasnje ceste nisu bas prepreka jer nije kod nas preoblem brzine protoka, vec sto slabo sta protice. osim toga, ako odustanemo od autoputeva mogli bi trenutno ceste znantno unaprijediti za samo 5 godina i to bez kredita

autoput je sjajna stvar, bas kao i novi mercedes, ali je to jednostvano preskupo za nas.
drug_profi

#5674 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

vivaldi wrote:
drugi profil wrote:Jeste li pokusali sracunati koliko bi bilo poslati vozom 3 tone vina u Banja Luku ili npr u Brcko i to isto ali kamionom? Dajte malo razgranicite sta se cime radi. Nema tog poboljsanja koje ce privuci prevoz ovakvih roba zeljeznicom, ali ovakva roba vapi za dobrom i brzom cestom.
nase sadasnje ceste nisu bas prepreka jer nije kod nas preoblem brzine protoka, vec sto slabo sta protice. osim toga, ako odustanemo od autoputeva mogli bi trenutno ceste znantno unaprijediti za samo 5 godina i to bez kredita

autoput je sjajna stvar, bas kao i novi mercedes, ali je to jednostvano preskupo za nas.
Brzina protoka jeste problem za onog ko ima sta da promece, a svako rjesenje bez dvije trake u jednom smijeru nije u stvari rjesenje jer sto je vise napucana sve je vise smrtonosna klopka. Kod nas se ne gine na losim djelovima ceste, nego na onim dobrim.
vivaldi

#5675 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by vivaldi »

drugi profil wrote:Brzina protoka jeste problem za onog ko ima sta da promece, a svako rjesenje bez dvije trake u jednom smijeru nije u stvari rjesenje jer sto je vise napucana sve je vise smrtonosna klopka. Kod nas se ne gine na losim djelovima ceste, nego na onim dobrim.
ali kod nas nema protoka, suludo je ulupati milijarde da bi se ubrzalo ovo malo prometa sto imamo.
Post Reply