SDP
- madner
#5651 Re: SDP
Kao prvo, kakvog bankrota drzave? Koliki je deficit Federacije?
Morate pogledati konkretne brojeve.
Primanja su circa 1.5 milijarde i izdaci su circa tu negdje. Dakle kolapsa nema. 500 miliona vise nisu kasike nego nacrt budzeta ministra finansija FBiH.
Zakon o nelegalno stecenoj imovini se mora donjeti na drzavnom nivou, jer inace se odjavom mjesta boravista isti zaobilazi.
Morate pogledati konkretne brojeve.
Primanja su circa 1.5 milijarde i izdaci su circa tu negdje. Dakle kolapsa nema. 500 miliona vise nisu kasike nego nacrt budzeta ministra finansija FBiH.
Zakon o nelegalno stecenoj imovini se mora donjeti na drzavnom nivou, jer inace se odjavom mjesta boravista isti zaobilazi.
-
domaci.ba
#5652 Re: SDP
nemam_ideje wrote:@madner
Nemoj me pogrešno razumjeti ali još uvijek nerealizovana priča "eto 500 miliona i biće svega" je gledanje u kašike.
Gdje su konkretne mjere izlaska iz bankrota države. Smanjenje administracije ? Porezne olakšice privrednicima ? Lakši način pokretanja proizvodnje ? Stimulansi za privrednike ? Drastično smanjenje troškova kompletne administracije ? Privlačenje stranog kapitala ? ZAKON O NELEGALNO STEČENOJ IMOVINI ? Oduzimanje iste ako nisi u stanju da dokažeš odakle ti ?
Šta bi s tim. Pojela maca
Još jednom da naglasim. SDP je najbolja opcija al da se nisu proslavili, blago je rečeno.
- 1gorstak
#5653 Re: SDP
Ovo je sasvim prihvatljiva kritika. SDP treba prozivati u vezi sa svakim od ovih pitanja pa neka se brane kako mogu i ako mogu. Ali onog trenutka kada se na ovu listu doda i cinjenicu da drzavna vlast nije formirana, sto je krivica samo HDZ-a i velikosrba, ti kriticari SDP-a gube kredibilitet i postaju kontraproduktivni,nemam_ideje wrote:@madner
Nemoj me pogrešno razumjeti ali još uvijek nerealizovana priča "eto 500 miliona i biće svega" je gledanje u kašike.
Gdje su konkretne mjere izlaska iz bankrota države. Smanjenje administracije ? Porezne olakšice privrednicima ? Lakši način pokretanja proizvodnje ? Stimulansi za privrednike ? Drastično smanjenje troškova kompletne administracije ? Privlačenje stranog kapitala ? ZAKON O NELEGALNO STEČENOJ IMOVINI ? Oduzimanje iste ako nisi u stanju da dokažeš odakle ti ?
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5654 Re: SDP
meni još niko nije odgovorio - šta su to male stranke sa kojima je kao SDP trebao ići, imale ponuditi? šta?Banksy wrote:
Ili da su, kao nositelji i osnivači, po prvi put napravili široku predizbornu koaliciju svih federalnih građanskih, lijevih stranaka, pa tako pokušali osvojiti vlast, nešto slično KK u Hrvatskoj.
Sačuvali bi obraz i dostojanstvo stranke, ostali autentični predstavnici ljevice, učvrstili svoj položaj i možda udarili temelje nekoj budućoj istinskoj bosanskohercegovačkoj transentitetskoj ljevici. Možda su mogli i tako pobijediti.
Sve i da nisu pobijedili, mogli su doći u situaciju da budu potreban koalicioni partner, mogli su zatim ući u koaliciju s nacionalnim strankama, ali tako ojačani, iz te pozicije, insisitirati na svom konceptu, na svojim principima, i boriti se za njih do kraja. Pa, i ako bi u toj borbi gubili, pokazali bi narodu svoju principijelnost i dosljednost, a to bi glasači znali prepoznati. A možda bi u toj borbi iznutra, kao dio vlasti, negdje i uspjeli nametnuti svoj koncept i ideje, možda se i iz te pozicije moglo uraditi nešto za prava ugroženih, za prava radnika, penzionera, djece, svih građana Federacije bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Ali jok. Lakše je bilo selamati na predizbornim skupovima i iftarima, lakše je bilo pokloniti se i uvući reisu, lakše je bilo podići bošnjačkoj većini, a onda na tim krilima pobijediti i napraviti ovu sramnu koaliciju.
Imali su izbor, mogli su šta su htjeli, izabrali su šta su izabrali, i džaba je sad Sveti P. pričati ublehe o ''novim građanskim koalicijama'', džaba, kad su se svezali s najgorim ološem, kad su prodali pošteno ime, ideju i ljude za šaku upravnih i nadzornih odbora, za par guzica u ministarskim i direktorskim foteljama.
I kakvi vanredni izbori, kakav odlazak u opoziciju, sad nek Miško vozi. Ja sam za to da ostanu na vlasti sve naredne četiri godine, zaslužili su, i tako treba.
IDS, HNS, i Stranka umirovljenika su sve parlamentarne.
IDS je stranka sa jednim od najprepoznatljvijih saborskih zastupnika Damirom Kajinom. HNS sa Čačićem i Pusićkom. ovi zadnji imali jedno mjesto u Saboru, ali opet, parlamentarni su.
šta je to NS imala? načelnika u B. Petrovcu? Liberali?
bacate floskule i 'filinge'... dok su isti koji su trebali biti upredizbornoj koaliciji sa SDP-om, pravili performanse kritikujući opoziciju u predizbornoj kampanji.
- jasko_ba
#5655 Re: SDP
ukratkoChmoljo wrote:šta je to NS imala? načelnika u B. Petrovcu? Liberali?![]()
bacate floskule i 'filinge'... dok su isti koji su trebali biti upredizbornoj koaliciji sa SDP-om, pravile performanse kritikujući opoziciju u predizbornoj kampanji.
- nemam_ideje
#5656 Re: SDP
Potpuno se slažem. Nebulozno je napadati SDP zbog koalicije sa SDA i zbog neformiranja državne vlasti.1gorstak wrote:Ovo je sasvim prihvatljiva kritika. SDP treba prozivati u vezi sa svakim od ovih pitanja pa neka se brane kako mogu i ako mogu. Ali onog trenutka kada se na ovu listu doda i cinjenicu da drzavna vlast nije formirana, sto je krivica samo HDZ-a i velikosrba, ti kriticari SDP-a gube kredibilitet i postaju kontraproduktivni,nemam_ideje wrote:@madner
@madner, kad dolaze MMF-ovi krediti na naplatu ? Hoće li onda biti deficita, šta misliš(nije SDP-ov problem ali će im doći na naplatu uskoro). Jel misliš da Federacija dugornočno može opstati bez proizvodnje ? Samo na kreditima MMF-a i raznim haračima na privredu ?
- madner
#5657 Re: SDP
2014 i 2015.
Odgovor je mozda.
I varas se ako mislis da FBiH nista ne proizvodi, harac od nista je opet nista.
Odgovor je mozda.
I varas se ako mislis da FBiH nista ne proizvodi, harac od nista je opet nista.
- Alfons Kauders
#5658 Re: SDP
S kim su trebali praviti koaliciju? Sa SDU, koji ih ocima ne moze smislit... Sa NS, koja je svoju kampanju bazirala upravo na napadu na SDP? Sa Mirnesovim budaletinama? S liberalima? Kokuzima? I zasto se sve te stranke nisu uduzile bez SDP-a?Banksy wrote:
Ili da su, kao nositelji i osnivači, po prvi put napravili široku predizbornu koaliciju svih federalnih građanskih, lijevih stranaka, pa tako pokušali osvojiti vlast, nešto slično KK u Hrvatskoj.
Sačuvali bi obraz i dostojanstvo stranke, ostali autentični predstavnici ljevice, učvrstili svoj položaj i možda udarili temelje nekoj budućoj istinskoj bosanskohercegovačkoj transentitetskoj ljevici. Možda su mogli i tako pobijediti.
Sve i da nisu pobijedili, mogli su doći u situaciju da budu potreban koalicioni partner, mogli su zatim ući u koaliciju s nacionalnim strankama, ali tako ojačani, iz te pozicije, insisitirati na svom konceptu, na svojim principima, i boriti se za njih do kraja. Pa, i ako bi u toj borbi gubili, pokazali bi narodu svoju principijelnost i dosljednost, a to bi glasači znali prepoznati. A možda bi u toj borbi iznutra, kao dio vlasti, negdje i uspjeli nametnuti svoj koncept i ideje, možda se i iz te pozicije moglo uraditi nešto za prava ugroženih, za prava radnika, penzionera, djece, svih građana Federacije bez obzira na nacionalnu pripadnost.
Ali jok. Lakše je bilo selamati na predizbornim skupovima i iftarima, lakše je bilo pokloniti se i uvući reisu, lakše je bilo podići bošnjačkoj većini, a onda na tim krilima pobijediti i napraviti ovu sramnu koaliciju.
Imali su izbor, mogli su šta su htjeli, izabrali su šta su izabrali, i džaba je sad Sveti P. pričati ublehe o ''novim građanskim koalicijama'', džaba, kad su se svezali s najgorim ološem, kad su prodali pošteno ime, ideju i ljude za šaku upravnih i nadzornih odbora, za par guzica u ministarskim i direktorskim foteljama.
I kakvi vanredni izbori, kakav odlazak u opoziciju, sad nek Miško vozi. Ja sam za to da ostanu na vlasti sve naredne četiri godine, zaslužili su, i tako treba.
Da, SDP je kriv sto se niko od vodja tih malih stranaka nije mogao usaglasiti
I sad je SDP kriv i sto se vodje tih stranaka organski ne podnose i vec 10-15 godina nisu u stanju napraviti koaliciju koja bi prebacila jebeni prag, upravo zato jer se ne mogu s SDP-om i drugacije ne mogu preci prag?!
Zao mi je, ali u najmanju ruku si neozbiljna...
- nemam_ideje
#5659 Re: SDP
Odgovor je da smo nadrljali.
Što se tiče prozivodnje, samo pogledaj brojke za Oktobar 2011 godine. Trgovački deficit je iznosio 467 miliona maraka
Ne trebam dalje da pišem. Ovakvi mjesečni deficiti + sve veći broj penzionera + nepostojanje razvojnih projekata + neotvaranje novih radnih mjesta + krediti MMF-a + ogromna i neefikasna administracija = krah.
Što je najgore, za to nije SDP kriv ali će im se fakturisati ako nešto drastično ne promijene. Budi siguran u to.
Što se tiče prozivodnje, samo pogledaj brojke za Oktobar 2011 godine. Trgovački deficit je iznosio 467 miliona maraka
Što je najgore, za to nije SDP kriv ali će im se fakturisati ako nešto drastično ne promijene. Budi siguran u to.
-
klixober
#5660 Re: SDP
thisChmoljo wrote:meni još niko nije odgovorio - šta su to male stranke sa kojima je kao SDP trebao ići, imale ponuditi? šta?Banksy wrote:
IDS je stranka sa jednim od najprepoznatljvijih saborskih zastupnika Damirom Kajinom. HNS sa Čačićem i Pusićkom. ovi zadnji imali jedno mjesto u Saboru, ali opet, parlamentarni su.
šta je to NS imala? načelnika u B. Petrovcu? Liberali?![]()
bacate floskule i 'filinge'... dok su isti koji su trebali biti upredizbornoj koaliciji sa SDP-om, pravili performanse kritikujući opoziciju u predizbornoj kampanji.
- madner
#5661 Re: SDP
Ne bih da te napadam, ali nebo ne pada.
Kakve veze ima mjesecni deficit kada se to pokriv prilivom sredstava od dijaspore?
PIO/MIO fercera na osnovu toga da se isplati koliko se uplati, tako da i tu nista ne pada na glavu.
Ne razumijem cemu tako nerealne prognoze, ko ne ocijeni situaciju objektivno ne moze ni naci pravi put.
Kakve veze ima mjesecni deficit kada se to pokriv prilivom sredstava od dijaspore?
PIO/MIO fercera na osnovu toga da se isplati koliko se uplati, tako da i tu nista ne pada na glavu.
Ne razumijem cemu tako nerealne prognoze, ko ne ocijeni situaciju objektivno ne moze ni naci pravi put.
- Alfons Kauders
#5662 Re: SDP
Krah nije najbolja rijec - prije ce biti da cemo gledati godine i godine stagnacije, pogotovo ako se kriza u EU produbi, jer privreda vec sad ne moze nositi postojeci sistem.nemam_ideje wrote:Odgovor je da smo nadrljali.
Što se tiče prozivodnje, samo pogledaj brojke za Oktobar 2011 godine. Trgovački deficit je iznosio 467 miliona marakaNe trebam dalje da pišem. Ovakvi mjesečni deficiti + sve veći broj penzionera + nepostojanje razvojnih projekata + neotvaranje novih radnih mjesta + krediti MMF-a + ogromna i neefikasna administracija = krah.
Slazem se da ce se SDP-u sve fakturisati, a ujedno sam siguran da ne mogu nista "drasticno" promijeniti... Jednostavno za to nemaju dovoljno podrske.
Ko god se odluci skresati budzet i vratiti plate u javnom sektoru na neki realistican nivo nestaje s politicke scene preko noci... Zato jer skoro pola federacije zivi na budzetskoj sisi...
Ali za to nije kriv ni SDP, ni SBiH, ni SDA, ni HDZ, ni SNSD... Kriv je narod.
Kad se uvodio PDV i kad su sakom i kapom dijelili povisice u javnom sektoru i uvodili desetine hiljada ljudi u razne socijalne programe, niko se nije bunio. Sad dolazi sejtan po svoje, s kamatom.
- nemam_ideje
#5663 Re: SDP
@madner
Ima veze jer sam napisao da Federacija "ništa ne proizvodi" a ti mi odgovorio da proizvodi. Onda ti ja bacim deficit koji godišnje iznosi milijarde a ti mi napišeš da se to pokriva preko dijaspore
Mislim da je baš o prihodima iz dijaspore govorio guverner centralne bakne i skretao pažnju da to nije konstantan izvor finansiranja nego "privremeno rješenje". Ako pipa presuši, donji smo.
Što se tiče PIO/MIO ista priča. Povećava se broj penzionera a ne otvaraju se nova radna mjesta. Umjesto da se privrednicima olakšava posao on će se otežati. 70% doprinosa na platu je blago rečeno problem i to nam sasvim sigurno neće donijeti prosperitet u budućnosti. Previše se uzima što dovodi da mnogo radnika radi na crno ili se ne otvaraju nova radna mjesta jer je jednostavno neisplativo.
Ima veze jer sam napisao da Federacija "ništa ne proizvodi" a ti mi odgovorio da proizvodi. Onda ti ja bacim deficit koji godišnje iznosi milijarde a ti mi napišeš da se to pokriva preko dijaspore
Što se tiče PIO/MIO ista priča. Povećava se broj penzionera a ne otvaraju se nova radna mjesta. Umjesto da se privrednicima olakšava posao on će se otežati. 70% doprinosa na platu je blago rečeno problem i to nam sasvim sigurno neće donijeti prosperitet u budućnosti. Previše se uzima što dovodi da mnogo radnika radi na crno ili se ne otvaraju nova radna mjesta jer je jednostavno neisplativo.
- nemam_ideje
#5664 Re: SDP
Zato bi ja ALiju iskopao iz groba al to je već neka druga emisijaAlfons Kauders wrote:Krah nije najbolja rijec - prije ce biti da cemo gledati godine i godine stagnacije, pogotovo ako se kriza u EU produbi, jer privreda vec sad ne moze nositi postojeci sistem.nemam_ideje wrote:Odgovor je da smo nadrljali.
Što se tiče prozivodnje, samo pogledaj brojke za Oktobar 2011 godine. Trgovački deficit je iznosio 467 miliona marakaNe trebam dalje da pišem. Ovakvi mjesečni deficiti + sve veći broj penzionera + nepostojanje razvojnih projekata + neotvaranje novih radnih mjesta + krediti MMF-a + ogromna i neefikasna administracija = krah.
Slazem se da ce se SDP-u sve fakturisati, a ujedno sam siguran da ne mogu nista "drasticno" promijeniti... Jednostavno za to nemaju dovoljno podrske.
Ko god se odluci skresati budzet i vratiti plate u javnom sektoru na neki realistican nivo nestaje s politicke scene preko noci... Zato jer skoro pola federacije zivi na budzetskoj sisi...
Ali za to nije kriv ni SDP, ni SBiH, ni SDA, ni HDZ, ni SNSD... Kriv je narod.
Kad se uvodio PDV i kad su sakom i kapom dijelili povisice u javnom sektoru i uvodili desetine hiljada ljudi u razne socijalne programe, niko se nije bunio. Sad dolazi sejtan po svoje, s kamatom.
Što se tiče "drastične promjene", moje mišljenje je da se može nešto uraditi. Primjer su neiskorišteni potencijali elektro-energetskog sektora. Ako se već uzimaju krediti, potreban je razvojni plan koji definiše gdje BiH/Federacija hoće da ide i sve baciti na tu kartu. U tom slučaju bi sasvim sigurno imali i značajna srtana ulaganja i mnogo otvorenih radnih mjesta. Za to se isplati zadužiti a usput, lagano kresati administraciju, troškove i raditi boračku reviziju. Imamo boraca ko da smo ratovali do Vladivostoka
- nosara
#5665 Re: SDP
Vidi stvarno...Alfons Kauders wrote:Hajd moze ti se oprostit, ipak je 13. u decembru...nosara wrote:Zeljo i Azra, sto se mene tice...
- nosara
#5666 Re: SDP
Chmoljo wrote:meni još niko nije odgovorio - šta su to male stranke sa kojima je kao SDP trebao ići, imale ponuditi? šta?Banksy wrote:
Ovo je sasvim tacno... Ali ne moze bit opravdanje za postojecu koaliciju i potpuni nedostatak inicijative...
-
Konsenzus
#5667 Re: SDP
Probano je sa Alijanskom gdje su se upravo skuljale te male stranke pa nije islo.Banksy wrote: Ili da su, kao nositelji i osnivači, po prvi put napravili široku predizbornu koaliciju svih federalnih građanskih, lijevih stranaka, pa tako pokušali osvojiti vlast, nešto slično KK u Hrvatskoj.
Treba izborni prag podici na 10% i uvesti malo reda na politickoj sceni.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#5668 Re: SDP
mislim da se odlicno razumijemo..da je ovakva koalicija bili neizbjezna i da je nuzno zlo..ja to nijednom i nisam osporila1gorstak wrote:Niti jedan od 4 tocka na Platformaskoj kociji nije za sacuvati, imamo SDP-ovu gumu koja je uvijek poluprazna jer stalno negdje ispusta zrak, HSP je drveni tocak, NSRzB je skinut s nekih poljoprivrednih kolica a SDA je kameni, onaj mlinski, najtezi. Kako se bude ukazivala sansa, sve ih treba izmjenjati sa 4 nova marke Nasa Stranka. Ali trenutno ih nemamo na raspolaganju i do tada neka se kotrlja kako vec moze, jer ako se umjesto SDP-a u vlast ponovo uvale Silajdzic i HDZ, opet imamo sve kamene, najteze.plain vanilla wrote:
ne slazem se s tim, samo su promijenili propagandni program
rekoh danas, pa da ponovim- vuk dlaku mijenja, cud nikad
samo kazem da je za buducnost SDP-a i BiH stvari dobro nazivati pravim imenom, nikako ne uzdizati SDA..
- ultima_palabra
#5669 Re: SDP
Između SDA i HDZ možda možemo staviti znak jednakosti u periodu 2002-08, prije i poslije toga apsolutno ne.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#5670 Re: SDP
malom HDZu je ponudjeno stosta, ali nisu htjeli u koaliciju (sjetimo se noci-cekajuci Bozoa)Chmoljo wrote:
meni još niko nije odgovorio - šta su to male stranke sa kojima je kao SDP trebao ići, imale ponuditi? šta?
velikom HDZu je ponudjeno previse, pa nije htio u vlast
neki ljudi kao da su s Marsa pali..narocito poredeci Hrvatsku i BiH
- JThomas
#5671 Re: SDP
sve je to tačno, al' sve to više prestaje biti izgovor za nerad i javašluk ondje gdje se može i gdje se uzela vlast.
- Banksy
#5672 Re: SDP
Da, sa svima njima.Alfons Kauders wrote: S kim su trebali praviti koaliciju? Sa SDU, koji ih ocima ne moze smislit... Sa NS, koja je svoju kampanju bazirala upravo na napadu na SDP? Sa Mirnesovim budaletinama? S liberalima? Kokuzima? I zasto se sve te stranke nisu uduzile bez SDP-a?
I sad je SDP kriv i sto se vodje tih stranaka organski ne podnose i vec 10-15 godina nisu u stanju napraviti koaliciju koja bi prebacila jebeni prag, upravo zato jer se ne mogu s SDP-om i drugacije ne mogu preci prag?!
Kad danas mogu s nacionalistima, crnokošuljašima, kriminalcima, kad su prvo potrčali SDS-u, mogli su valjda prije izbora popričati i s bivšim drugovima.
SDP je mogao biti začetnik, inicijator cijele te predizborne priče baš zato što je najjači. Nikad ruku ne pruža onaj slabiji, već onaj jači, onaj koji je gore, to je pravilo, a to je u našem slučaju bio SDP. U takvim koalicijama najjači takođe daje ideju, pravi koncept i postavlja uslove, a na slabijima je da ih prihvate ili ne.
Nebitno, proš'o voz. Moglo se to sve, da se htjelo, ali onda ne bi bilo ovoliko upravnih odbora, ovoliko namirenih familija, ovoliko beneficija.
I niko ne kaže da su to morali ili trebali, reagujem samo na lažnu dilemu: ili Fahro ili opzicija, bilo je tu još mogućnosti ...
Da nije, ne bi danas, s par godina zakašnjenja, organizirali Sjednicu Vijeća za razvoj SDP-a BiH o temi "Strategija SDP-a u okupljanju snaga lijevog političkog spektra",
ali to je potrošena priča, izbor je napravljen, sad treba snositi posljedice svojih odluka.
Ja mislim da su pogriješili, da su napravili niz velikih, nepopravljivih grešaka koji će skupo koštati i njih i sve nas.
- Banksy
#5673 Re: SDP
Teško, 10% je baš previše. Mislim da je u Hrvatskoj 5%, ne znam kakva je praksa u drugim zemljama.Konsenzus wrote:Probano je sa Alijanskom gdje su se upravo skuljale te male stranke pa nije islo.Banksy wrote:
Treba izborni prag podici na 10% i uvesti malo reda na politickoj sceni.
- JThomas
#5674 Re: SDP
sve to kad sabereš ne dobiješ vlast nigdje, bilo je SDA, fahro ili opozicija.
- Banksy
#5675 Re: SDP
To se ne ''sabira'' poslije izbora, predizborni savez i postizborne koalicije su nešto sasvim drugo, tu se dobijaju sasvim različiti rezultati.JThomas wrote:sve to kad sabereš ne dobiješ vlast nigdje, bilo je SDA, fahro ili opozicija.
nebitno, da skratim, neću više, izbor je napravljen, stvari ne funkcioniraju, očito je da i oni sami traže izlaz ...
Last edited by Banksy on 13/12/2011 19:13, edited 1 time in total.