turski...ilica, citaj ilidza, znaci banja, spa... masu gradova u bih krase turska imena... jes' da smo te rijeci donekle iskvarili...JanuaryJones wrote:Vidim i na ovim razglednicama piše ILIDŽE a ne Ilidža, negdje sam već pitala isto u vezi Vogošće... jel do njemačkog ili se nekad fakat zvala Ilidže (neki turcizam)?
Slike starog Sarajeva
- holowey
#5651 Re: Slike starog Sarajeva
- JanuaryJones
#5652 Re: Slike starog Sarajeva
Pa kontam kad oni kažu Hatiçe (Hatidže) a mi Hatidža onda je Vogošće i Ilidže vjerovatno isti principholowey wrote:turski...ilica, citaj ilidza, znaci banja, spa... masu gradova u bih krase turska imena... jes' da smo te rijeci donekle iskvarili...JanuaryJones wrote:Vidim i na ovim razglednicama piše ILIDŽE a ne Ilidža, negdje sam već pitala isto u vezi Vogošće... jel do njemačkog ili se nekad fakat zvala Ilidže (neki turcizam)?
- holowey
#5653 Re: Slike starog Sarajeva
turski je ilica (i bez tacke), ali mozda izgovor u to vrijeme, ili akcenat je ucinio da se prvo zapise ilidzEJanuaryJones wrote:Pa kontam kad oni kažu Hatiçe (Hatidže) a mi Hatidža onda je Vogošće i Ilidže vjerovatno isti principholowey wrote:turski...ilica, citaj ilidza, znaci banja, spa... masu gradova u bih krase turska imena... jes' da smo te rijeci donekle iskvarili...JanuaryJones wrote:Vidim i na ovim razglednicama piše ILIDŽE a ne Ilidža, negdje sam već pitala isto u vezi Vogošće... jel do njemačkog ili se nekad fakat zvala Ilidže (neki turcizam)?
-
julisiz es grant
#5654 Re: Slike starog Sarajeva
U Beogradu...
- kafanski_covjek
-
suspect_zero
#5656 Re: Slike starog Sarajeva
Da, slika je malo konfuznajulisiz es grant wrote: U Beogradu...
ovdje se malo bolje vidi taj dio...

Mislim da u Beogradu ima i danas istoimena kafana
-
zijancer
#5658 Re: Slike starog Sarajeva
postoji li kakva fotografija poteza Pozorište mladih -Dalmatinska, iz perioda 1960-89?
- dječak sa šibicama
#5659 Re: Slike starog Sarajeva
Pogledao sinoc Quo vadis Zivorade (film iz 1968) snimljen uglavnom u Sarajevu, ima puno dobrih scena Sarajeva, recimo nisam znao da je na Sebilju bila pijaca 
- muha_sa
#5660 Re: Slike starog Sarajeva
nisi pratio temudječak sa šibicama wrote:Pogledao sinoc Quo vadis Zivorade (film iz 1968) snimljen uglavnom u Sarajevu, ima puno dobrih scena Sarajeva, recimo nisam znao da je na Sebilju bila pijaca

na istom mjestu su radili čistaći cipela

a ovdje (na ovom platou) se prodavAo duhan u kutijama--kutije od košulja

- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#5661 Re: Slike starog Sarajeva
prodaje li se prinz muha? 
- muha_sa
#5662 Re: Slike starog Sarajeva
1200bitanga_sa_otesa wrote:prodaje li se prinz muha?
vozah ga jedno vrijeme---u gepeku naprijed vrecu cimente voziko
zvrka od auta
- bitanga_sa_otesa
#5663 Re: Slike starog Sarajeva
nadji mi negdje 2 petocifrene tablice ,iste,trebaju mimuha_sa wrote:
vozah ga jedno vrijeme---u gepeku naprijed vrecu cimente voziko![]()
zvrka od auta
- Daryl Dixon
#5664 Re: Slike starog Sarajeva
quarterback wrote:penjali se kao djeca gore jos dok su bili u izgradnjiLogovan wrote:
umirali od straha kad pogledamo u okna liftova (kojih nije bilo naravno)
jesu li vam poznata imena i prezimena projektanata i arhitekata na projektu gradnje Mome i Uzeira? ako nije problem da mi napisete u pp par informacija, radim neko istrazivanje pa me interesuje.. hvala unaprijedmegaman4 wrote: Ovi neboderi su se počeli praviti 1978 godine. To sam saznao prije nekoliko godina. Firma od mog oca je radila na njima tj. kada su se temelji počeli raditi i kada su naišli na podzemne vode. Jedva su nekako riješili taj problem. Ovi danas ne znaju tramvajsku stanicu napraviti.
- supercali
#5665 Re: Slike starog Sarajeva
Arhitekta je ivan straus
- johntra
#5666 Re: Slike starog Sarajeva
Mislim da nije 78 počela gradnja, nego prije 80 ili 81, možda čak i kasnije...završeni su 1986. godine i pušteni u rad...
Mislim da ga je gradila GP Hercegovina i Vranica, ali da je i na ostalim radovima radio Unioninvest...Arhitekta Ivan Štraus..
Otac mi je od otvaranja do rata radio u njima, na održavanju električnih instalacija, prešao iz Unioninvesta...kao dijete sam često bio tamo, kako su ti neboderi bili ispred svog vremena...kompjuterizacija svega...najbolji dio posjete mi je uvijek bio izložbeni salon proizvoda UNIS-a...
Mislim da ga je gradila GP Hercegovina i Vranica, ali da je i na ostalim radovima radio Unioninvest...Arhitekta Ivan Štraus..
Otac mi je od otvaranja do rata radio u njima, na održavanju električnih instalacija, prešao iz Unioninvesta...kao dijete sam često bio tamo, kako su ti neboderi bili ispred svog vremena...kompjuterizacija svega...najbolji dio posjete mi je uvijek bio izložbeni salon proizvoda UNIS-a...
-
megaman4
#5668 Re: Slike starog Sarajeva
Moj otac je radio tada u GP Hercegovini kada su se počeli raditi ovi neboderi. On je tada bio tek početnik. 1 ili 2 godine staža je imao tada. U toj firmi je radilo oko 800 ljudi. Bili su jaka firma za ono vrijeme a zvali su se GP HERCEGOVINA OOUR SARAJEVO. Sjedište im je bilo na Pofalićima a betonska baza na Stupu kod Crvke gdje je nekada bila kafana kod Škrbe gdje su sjedili radnici ove firme. Toliko znam.johntra wrote:Mislim da nije 78 počela gradnja, nego prije 80 ili 81, možda čak i kasnije...završeni su 1986. godine i pušteni u rad...
Oni su radili i Televiziju, zatim Geodetski zavod koji je prodat, Alipašino, Naftne terminale u Blažuju koji su rađeni 1981. godine, jedno krilo UKCS na Koševu itd...Kažem vam jaka firma. Zadnji objekat koji je ova firma radila je bila zgrada Samačkog doma u Hrasnici 1991. godine. Jedan od zadnjih direktora je bio Vlade Zubac.
- holowey
#5669 Re: Slike starog Sarajeva
da "stavim tacku na i" sto se tice ilidza vs ilidzE - kako je podrucje bilo banjsko ljeciliste, a banja na turskom se izgovara ilidza, te kako je na tom podrucju bilo vise banja, tako je i doslo do mnozine od banja - banje tj. ilidza, ilidze... zato na starim razglednicama imamo ilidzE... to je period prije formiranja administrativne cjeline koja danas nosi naziv ilidzaholowey wrote:turski je ilica (i bez tacke), ali mozda izgovor u to vrijeme, ili akcenat je ucinio da se prvo zapise ilidzEJanuaryJones wrote:Pa kontam kad oni kažu Hatiçe (Hatidže) a mi Hatidža onda je Vogošće i Ilidže vjerovatno isti principholowey wrote: turski...ilica, citaj ilidza, znaci banja, spa... masu gradova u bih krase turska imena... jes' da smo te rijeci donekle iskvarili...
- JanuaryJones
#5670 Re: Slike starog Sarajeva
@holoway
makes perfect sense!
- johntra
#5671 Re: Slike starog Sarajeva
Žiku drota...

- dragma
- Vozim: Pješe
- bitanga_sa_otesa
#5673 Re: Slike starog Sarajeva
đontra ubio si me
- Banksy
#5674 Re: Slike starog Sarajeva
lola je skršio tristaća, čeka se uviđaj, za to vrijeme regulacija prometa je u rukama lokalnog miliciJonera...
- bitanga_sa_otesa
#5675 Re: Slike starog Sarajeva
i to pravog talijana,tablice iz 64 god