Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#5651 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by O'zone »

Impressum wrote:
amidzazeher wrote:Muha pratis li? :lol:

Ova dvojica samo jos sto slike nisu poceli postavljati :)
Mozda bi vam lakse bilo staviti nam ovdje link za FB profile ma da lajkamo stagod!

dojitega i ti i drug ti hihihihihihihi :D :D :D :D
Banned user for reason “Kršenje pravila foruma vrijeđanje”
» Impressum

7 dana
Rugafet

#5652 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rugafet »

Meni su USA legle ko budali šamar. Došao da probam, (jebi ga uvijek se imam gdje vratit) reko da vidim kako to hoda malo i Božijeg čuda svidi mi se sve na prvu. Od ležernosti, papuče u svim prilikama i sl. fake osmjeha, fastfudova, starbuksova, drivera inova, home depoa, piletine sa medom, pica iz frižidera i tako to. SVE MI LEŽI KAO KAKVOM MAJMUNČINI. Stavio sam i USA zastavu na garažu, kupio kariranu košulju i kačket sa orlom, jednostavno furam onaj pravi useljenički patriotizam. Reko sebi sjedi djesi tu si, zaradjuj dolare i bole te testisi jednom se živi. U BiH sletit u par godina malo u selo folirat se pred famelijom i komšija, dje ćeš šta bolje.
zrakomlat

#5653 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by zrakomlat »

Pošteno :-D :thumbup:
espn

#5654 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

BiH među tri najsiromašnije države Evrope

https://www.radiosarajevo.ba/biznis/eko ... opi/311132
konjislav

#5655 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

espn wrote:BiH među tri najsiromašnije države Evrope

https://www.radiosarajevo.ba/biznis/eko ... opi/311132
Evo sada i dolazi i izvor za sve one koji ga traže. I bez ovoga nam je jasno da smo najsiromašnija zemlja u Europi zajedno sa Albanijom.
mousstapha

#5656 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Nije odavno neko pito koja je tema ovdje. :D
Radio Sarajevo

#5657 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

moonca wrote:
Melbourne_Australia wrote:
moonca wrote:Moze se bez auta -ako je veci grad. Imam prijateljicu iz NY- nije polagala vozacki-odrasla u istom... i nije jedina- nista cudno.. :wink:
Pricamo o porodici...Halo djeca itd..Mozes ko samac i ispod mosta da zivis....Hoces mozda djecu i stvari vucarati na ledja dok oni trebaju na trening ici ...U kojem vi svijetu zivite....Moze i sa jednim obrokom dnevno, moze i bez grijanja...Znam ja bruku ljudi u Melbourne bez auta, ali da vidis tog zivota i tuge..Znam ljudi da nemaju kablovsku u Australiji i to bruku, jer je fakat zara, znaci moze se...Ali sta je poenta zivota...Kupiti kucu ili stan i sve ostalo izbaciti iz zivota...
Nemas gdje i skupo je obezbijediti parking- sve se moze ukonponovati bez auta -cak i porodice sa djecom... sto treba odradjujes u svom radijusu..
Pa dobro ti je rekao, sve može, ali je to tuga od života :) :D :D :D
Radio Sarajevo

#5658 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

animals wrote:Jeste dosadni sa tim stanovima vise..
stanove kupuju mladi ljudi jer imaju vremena da ga 30 godina otplacuju..
i jos im mozda roditelji pomognu..
govorim o prosjecnim ljudima sa prosjecnim primanjima..
sad ce neko navesti nekog menadzera ili doktora kako gleda kupiti stan..
pa moze doktor kad zaradjuje od 5 do 10 tisuca eura..ili i vise..
a vecina ljudi se odlucuju na stanove za koji placuju kirije..
jednostavnije je..
i sto neko kaze, nije samo kupiti stan..
vec tu placas i rezije koje nisu male..
pa nakon 30 god, moras ga renovirati, pa kad se zgrada renovira, opet po tvom djepu..
ima tu svacega, sto vecina ne konta..
ma jok, ovi samo navalili po stanovima.. :-)
Ma ja, bolje davati za kiriju čitav život.

Ako ti je kirija tisuća eura, a to je skoro nemoguće naći u gradovima gdje se dorbo živi, to znači da ćeš za tih 30 godina isplatiti 360.000 eura kojima nema povratka, i to je bez godišnjeg poskupljenja od 5%, u skladu s inflacijom. Ako uračunaš i godišnje poskupljenje, pomnoži tisuću sa 1,05, pa onda taj naredni broj sa 1,05, i tako 36 puta, cifra je mnogo veća i od ovih 360.000.

Samo budala može iznajmljivati stan pored plate. Bolje je kupiti i garsonijeru, nego živjeti pod kiriju.
Radio Sarajevo

#5659 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Rugafet wrote:Meni su USA legle ko budali šamar. Došao da probam, (jebi ga uvijek se imam gdje vratit) reko da vidim kako to hoda malo i Božijeg čuda svidi mi se sve na prvu. Od ležernosti, papuče u svim prilikama i sl. fake osmjeha, fastfudova, starbuksova, drivera inova, home depoa, piletine sa medom, pica iz frižidera i tako to. SVE MI LEŽI KAO KAKVOM MAJMUNČINI. Stavio sam i USA zastavu na garažu, kupio kariranu košulju i kačket sa orlom, jednostavno furam onaj pravi useljenički patriotizam. Reko sebi sjedi djesi tu si, zaradjuj dolare i bole te testisi jednom se živi. U BiH sletit u par godina malo u selo folirat se pred famelijom i komšija, dje ćeš šta bolje.
Tamam. Tvoja sreća je i naša sreća :)
Radio Sarajevo

#5660 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

elcaliente wrote:Kada navecer izlazis i pijes svakako ne ides autom, ako ides sa djevojkom mozes sa taksijem, ne moras ici po nju nadzete se u gradu. Vecina omladine ima svoj stan pod kiriju pa tu opletes ako treba. Kada ides na more uzmes all incl aranzman tako da je auto deplasirano i sa porodicom i bez, ljudi funkcionisu sasvim normalno bez auta i te pare usmjere u kredit za stan.
Što reče Melburn, sve se može, pa i pod mostom živjeti :D

Razlika između njega, mene, i većina ljudi na ovoj temi je ta što on i ja hoćemo i stan, i auto, i skijanje, ljetovanje, city trips 5-6 puta godišnje, itd., dok je drugim ljudima referentna tačka seoce iz kojeg su šljegli, platica od šest stoja, nikakva dešavanja i eventualno ćevapi u kajmaku pored M17. Nakon takvog života, naravno da je njemački Kassel raj na zemlji.
Tomahawk11
Globalni moderator

#5661 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

Rugafet wrote:Meni su USA legle ko budali šamar. Došao da probam, (jebi ga uvijek se imam gdje vratit) reko da vidim kako to hoda malo i Božijeg čuda svidi mi se sve na prvu. Od ležernosti, papuče u svim prilikama i sl. fake osmjeha, fastfudova, starbuksova, drivera inova, home depoa, piletine sa medom, pica iz frižidera i tako to. SVE MI LEŽI KAO KAKVOM MAJMUNČINI. Stavio sam i USA zastavu na garažu, kupio kariranu košulju i kačket sa orlom, jednostavno furam onaj pravi useljenički patriotizam. Reko sebi sjedi djesi tu si, zaradjuj dolare i bole te testisi jednom se živi. U BiH sletit u par godina malo u selo folirat se pred famelijom i komšija, dje ćeš šta bolje.
Sad pa sad, pravi redneck :mrgreen:
512MB

#5662 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Radio Sarajevo wrote:
animals wrote:Jeste dosadni sa tim stanovima vise..
stanove kupuju mladi ljudi jer imaju vremena da ga 30 godina otplacuju..
i jos im mozda roditelji pomognu..
govorim o prosjecnim ljudima sa prosjecnim primanjima..
sad ce neko navesti nekog menadzera ili doktora kako gleda kupiti stan..
pa moze doktor kad zaradjuje od 5 do 10 tisuca eura..ili i vise..
a vecina ljudi se odlucuju na stanove za koji placuju kirije..
jednostavnije je..
i sto neko kaze, nije samo kupiti stan..
vec tu placas i rezije koje nisu male..
pa nakon 30 god, moras ga renovirati, pa kad se zgrada renovira, opet po tvom djepu..
ima tu svacega, sto vecina ne konta..
ma jok, ovi samo navalili po stanovima.. :-)
Ma ja, bolje davati za kiriju čitav život.

Ako ti je kirija tisuća eura, a to je skoro nemoguće naći u gradovima gdje se dorbo živi, to znači da ćeš za tih 30 godina isplatiti 360.000 eura kojima nema povratka, i to je bez godišnjeg poskupljenja od 5%, u skladu s inflacijom. Ako uračunaš i godišnje poskupljenje, pomnoži tisuću sa 1,05, pa onda taj naredni broj sa 1,05, i tako 36 puta, cifra je mnogo veća i od ovih 360.000.

Samo budala može iznajmljivati stan pored plate. Bolje je kupiti i garsonijeru, nego živjeti pod kiriju.
To je mozda tacno, iz ugla tipa koji visi o zeninim papirima i mora svaki ojro tri put okrenut. Ko ima love, taj bjezi od obaveza, a svaka nekretnina je obaveza pa i riziko (kamate, prirodne nepogode, ...). Zbog cega? Pare se stave na banku il u neki fond, pa se mnoze. Ko razmislja kao ti, ili ti pajdo Melburn (ako niste jedna osoba, tojest zviz) taj nema love i kurci se bez pokrica (imati 1000 kermi mjesecno za potrosit na cevape i raju nije nesto sa cim se moze kurcit)

Osim toga puno je komotnije rentat nego kupovat. Kupi stan od 120 kvadrata u centru Amsterdama, ili ga rentaj, pa vidi sta ti je jeftinije.
Last edited by 512MB on 11/02/2019 08:22, edited 2 times in total.
espn

#5663 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

BiH - najkorumpiranija zemlja na svijetu

https://www.nezavisne.com/novosti/drust ... etu/470015
Otto24

#5664 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Otto24 »

Radio Sarajevo wrote:Što reče Melburn, sve se može, pa i pod mostom živjeti :D

Razlika između njega, mene, i većina ljudi na ovoj temi je ta što on i ja hoćemo i stan, i auto, i skijanje, ljetovanje, city trips 5-6 puta godišnje, itd., dok je drugim ljudima referentna tačka seoce iz kojeg su šljegli, platica od šest stoja, nikakva dešavanja i eventualno ćevapi u kajmaku pored M17. Nakon takvog života, naravno da je njemački Kassel raj na zemlji.
Da li si ikada razmisljao da pristanes na sponzorisanu sutnju?
Tomahawk11
Globalni moderator

#5665 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Tomahawk11 »

512MB wrote: To je mozda tacno, iz ugla tipa koji visi o zeninim papirima i mora svaki ojro tri put okrenut. Ko ima love, taj bjezi od obaveza, a svaka nekretnina je obaveza pa i riziko (kamate, prirodne nepogode, ...). Zbog cega? Pare se stave na banku il u neki fond, pa se mnoze. Ko razmislja kao ti, ili ti pajdo Melburn (ako niste jedna osoba, tojest zviz) taj nema love i kurci se bez pokrica (imati 1000 kermi mjesecno za potrosit na cevape i raju nije nesto sa cim se moze kurcit)

Osim toga puno je komotnije rentat nego kupovat. Kupi stan od 120 kvadrata u centru Amsterdama, ili ga rentaj, pa vidi sta ti je jeftinije.
Vječita rasprava. Komotnije jeste ako nemaš para da kupiš i to je to.
Bacanje para u bunar jedino tako ima opravdanost.

Pare se odavno ne stavljaju na banku u smislu da ćeš nešto zaraditi. U BiH su odavno mizerne kamate, a ti za svoju lovu vani moraš još i platiti da ti je čuvaju :D
Ako hoćeš reći da je ludost ulaganje u nekretnine, onda nemamo šta na tu temu.
Poštenije je reći da se ne vidiš u tome i tu staviti tačku.
Radio Sarajevo

#5666 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

512MB wrote: To je mozda tacno, iz ugla tipa koji visi o zeninim papirima i mora svaki ojro tri put okrenut. Ko ima love, taj bjezi od obaveza, a svaka nekretnina je obaveza pa i riziko (kamate, prirodne nepogode, ...). Zbog cega? Pare se stave na banku il u neki fond, pa se mnoze. Ko razmislja kao ti, ili ti pajdo Melburn (ako niste jedna osoba, tojest zviz) taj nema love i kurci se bez pokrica (imati 1000 kermi mjesecno za potrosit na cevape i raju nije nesto sa cim se moze kurcit)

Već sam ti ranije rekao da nakon tri godine u Holandiji možeš aplicirati za državljanstvo, za razliku od tvoje Austrije, gdje nije tako, tako da smo vjerovatno u obrnutim situacijama.

Pored toga što si nekulturan, nadrkan i lažov, ti ne znaš ni računati. Bacati pare u bunar na kiriju samo može neko ko ne zna ništa o finansijama.

U centru Amsterdama ti je kirija preko 2.500 eura za stan od 70-80 kvadrata, a rata kredita je sigurno niža. Sve i da je rata kredita viša, opet se isplati kupiti jer ga u 99% slučajeva možeš prodati za iste ili veće pare.

Ako kupuješ stan u nekom žblj gradu, može ti se desiti da se nije isplatilo, mada i to teško, osim ako ne počne rat, pa cijene odu u kurac, ili ti neko spali kuću.

Haj' mi samo jednu stvar reci. Da li ikada ikome odgovoriš na post nenadrkanim tonom, ili si vazda takav? Koja je frustracija u pitanju, i zašto ne možeš normalno razgovarati s ljudima? Buraz, govoriti nekome ono što ti meni govoriš kad god vidiš moj post je fakat dno dna, i stvarno se pitam šta ti to u životu nije krenulo, pa se izdrkavaš na ljudima na forumu.
Radio Sarajevo

#5667 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Radio Sarajevo »

Tomahawk11 wrote:

Vječita rasprava. Komotnije jeste ako nemaš para da kupiš i to je to.

Pare se odavno ne stavljaju na banku u smislu da ćeš nešto zaraditi. U BiH su odavno mizerne kamate, a ti za svoju lovu vani moraš još i platiti da ti je čuvaju :D

Rizik uvijek i svugdje postoji, ali nekretnine su sigurno najmanji rizik. Frajer ovdje glumi neku elitu, a ustvari je iskompleksirani Bošnjo koji misli da je šatobrijan bolji od naše pljeskavice, samo zato što zvuči kul.
Seyfo

#5668 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Seyfo »

Ma doso vakat,bolje imat neg nemat. I ovdje i vani.
haubica_i_to_teshka

#5669 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by haubica_i_to_teshka »

kako su nam "tajkuni" :-) ?
je l' se shta zaradilo danas,cijene nekretnina porasle?

dolar pada ,nafta raste...nece na dobro :(
Hendrix

#5671 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Hendrix »

Radio Sarajevo wrote:
elcaliente wrote:Kada navecer izlazis i pijes svakako ne ides autom, ako ides sa djevojkom mozes sa taksijem, ne moras ici po nju nadzete se u gradu. Vecina omladine ima svoj stan pod kiriju pa tu opletes ako treba. Kada ides na more uzmes all incl aranzman tako da je auto deplasirano i sa porodicom i bez, ljudi funkcionisu sasvim normalno bez auta i te pare usmjere u kredit za stan.
Što reče Melburn, sve se može, pa i pod mostom živjeti :D

Zbog takvih kao sto si ti mene je stid sto mi pise u rodnom listu rodno mjesto Sarajevo. Arijevci su bili umjereniji od te price koju ti furas.
uglavnomja

#5672 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by uglavnomja »

Hendrix wrote:
Radio Sarajevo wrote:
Zbog takvih kao sto si ti mene je stid sto mi pise u rodnom listu rodno mjesto Sarajevo. Arijevci su bili umjereniji od te price koju ti furas.

prosjecna sarajevska porodica sa 2 zaposlena prije rata je tako zivjela, ljetovanje na jadranu, skijanje na jahorini, malo u trst po krpice ...
prilagodjeno vremenu kad je avion bio samo za bogate. sad je jeftiniji avion do njemacke nego benzin do makarske
naravno da je svako imao stan, dobijen dzaba
Rockefeller

#5673 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Rockefeller »

A ja price :lol:
mousstapha

#5674 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by mousstapha »

Kome je god jedina referentna tacka gdje je rodjen, gdje trenutno zivi, koliko zaradjuje i gdje ljetuje onda i nema cime da se pohvali.
512MB

#5675 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

Tomahawk11 wrote: Vječita rasprava. Komotnije jeste ako nemaš para da kupiš i to je to.
Nadam se da mislis na kamate kad kazes bacanje para u bunar..
Zavisi koliko imas love, i koji deal si napravio sa bankom. Od 30 milja na banci neces zaradit, to da.
Da mislim da ulaganje u nekretnine u smislu stana nisu sigurna investicija. U zemljiste, mozda. No to uopste nije tema, kao sto mozes procitat gore.
Post Reply