Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
CPT

#5651 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
mislis ovakvih?

12.12.2018 (danas)
Cazin: Uhapšen 43-godišnjak osumnjičen za pljačku i silovanje
Pripadnici MUP-a USK priveli su muškarca I.R. (43) iz Cazina, koji se sumnjiči da je u protekli petak, u mjestu Bunarevi, nadomak tog grada, silovao staricu K.M. (81).
Stanovnika BiH cca 3 500 000 - imigranata cca 5000-7000 ... Vidis li problem u matematici tu ?
takva poredjenja su glupa jer ako pravis takva poredjenja onda znas da moras imati bar priblizno slicne populacije, to valjda znas?
dorkcic

#5652 Re: Migranti u BiH

Post by dorkcic »

A tvoja reakcija na silovanje u 21. stoljeću je "šta je ona očekivala" i ti nekome spočitavaš glupost.
Humljanin

#5653 Re: Migranti u BiH

Post by Humljanin »

CPT wrote:
Humljanin wrote:ilegalni imigranti nisu ljudi kakvim ih žele predstaviti.
Kakvi so tu to ljudi? Kad su oni to postali homogena masa? Kako je takvu masu uopste mogoce "predstaviti"? Koristiti ono najgore da se racionalizira vlastita mrznja ... :roll:
Koje gluposti majketi mile...
Pa naravno da nisu homogena masa! Isto kao što nisu homogena masa ni Hrvati ni Bošnjaci a ni Srvi, pa se ovdje po forumima aatrašmo generalizirajući "ovi su ovakvi, oni su još gori".

Kada ti pojedinac i Bosne i Hercegovine koja je PREopterećena kolektivnim identitetima i generalizacijama po istim, počne pametovati kako je svaki ilegalni imigrant čovjek za sebe...
Ma nemoj mi reći!

Haj sad pogledaj samo svoje postove so unazad mjesec dana i što ai sve pisao za Hrvate i Srbe pa mi reci da ta dva identiteta ne smatraš homogenim masama?

Naravno da imigranti nisu homegena masa, naravno da među njima ima normalnih, vrijednih, poštenih, radišnih, čestitih ljudi. Ali postoji par problema:
- to su ljudi koji su kršenjem zakona ušli u ovu državu
-to su ljudi "bez identiteta" jer pobacaju ili falsificiraju dokumente
-nadovezujući se na prethodnu točku, to su ljudi o kojima država nema pojma tko su ni što su ni kakva je povijest uza njih.
-kao i u svakoj populaciji i u populaciji migranata ima određeni udio šljama , lopova, nasilnika, prijestupnika svake vrste
-naša drzava nema pojma koliko je takvih ljudi ušlo (kuda, kada) ni izašlo iz BiH
- samim time država nema nikakvu kontrolu nad tim ljudima

Praktički, uđe tko hoće, zadrži se koliko hoće, izađe kad izađe... A ti pojma nemaš ni tko je bio ni odakle je ni sa kakvim namjerama.

Još jedna stvar koja ne ulijeva povjerenje je to što su to 90% (da ne kažem100% jer ja samo takve viđam) muškarci u najjačim godinama. Ne prose, ne treba im ništa, nose mobitele, podižu novce sa bankomata, kupuju karte..
славянин

#5654 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
takva poredjenja su glupa jer ako pravis takva poredjenja onda znas da moras imati bar priblizno slicne populacije, to valjda znas?
Tvoja "odbrana" migranata koja mislim ide do toga da kada bi redom krenuli da pale i siluju isla linijom - ma tesko im , pojedinci je ono sto je glupo.Naravno da nisu iste populacije.. vecina tih sto bjeze su najgore od najgoreg u drzavama iz kojih su krenuli i da im je zasjest dje na gotovs ili upasti u uredjenu zemlju pa tamo lopovluk,droga itd.Cast izuzetcima ali vecin je takva a vecina diktira.

Ponavljam cujemo vijesti a evo i forumasi njihova iskustva iznose o njihovom ponasanju, pitanje - jeli neko ima iskustvo da je neki migrant trazio posao ? nesto da kopa ili da radi kako bi mu platili ?? Ili "i am from Palestine help me"
Last edited by славянин on 12/12/2018 18:53, edited 1 time in total.
CPT

#5655 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

dorkcic wrote:A tvoja reakcija na silovanje u 21. stoljeću je "šta je ona očekivala" i ti nekome spočitavaš glupost.
To smo vec presudili? Znamo vec sve? Samo jos streljati? :roll:
славянин

#5656 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
dorkcic wrote:A tvoja reakcija na silovanje u 21. stoljeću je "šta je ona očekivala" i ti nekome spočitavaš glupost.
To smo vec presudili? Znamo vec sve? Samo jos streljati? :roll:
Sad si naglo postao legalista - sta bi sa legalizmom u nelegalnom prelasku granica ?
CPT

#5657 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Humljanin wrote:
CPT wrote:
Humljanin wrote:ilegalni imigranti nisu ljudi kakvim ih žele predstaviti.
Kakvi so tu to ljudi? Kad su oni to postali homogena masa? Kako je takvu masu uopste mogoce "predstaviti"? Koristiti ono najgore da se racionalizira vlastita mrznja ... :roll:
Koje gluposti majketi mile...
Pa naravno da nisu homogena masa! Isto kao što nisu homogena masa ni Hrvati ni Bošnjaci a ni Srvi, pa se ovdje po forumima aatrašmo generalizirajući "ovi su ovakvi, oni su još gori".

Kada ti pojedinac i Bosne i Hercegovine koja je PREopterećena kolektivnim identitetima i generalizacijama po istim, počne pametovati kako je svaki ilegalni imigrant čovjek za sebe...
Ma nemoj mi reći!

Haj sad pogledaj samo svoje postove so unazad mjesec dana i što ai sve pisao za Hrvate i Srbe pa mi reci da ta dva identiteta ne smatraš homogenim masama?

Naravno da imigranti nisu homegena masa, naravno da među njima ima normalnih, vrijednih, poštenih, radišnih, čestitih ljudi. Ali postoji par problema:
- to su ljudi koji su kršenjem zakona ušli u ovu državu
-to su ljudi "bez identiteta" jer pobacaju ili falsificiraju dokumente
-nadovezujući se na prethodnu točku, to su ljudi o kojima država nema pojma tko su ni što su ni kakva je povijest uza njih.
-kao i u svakoj populaciji i u populaciji migranata ima određeni udio šljama , lopova, nasilnika, prijestupnika svake vrste
-naša drzava nema pojma koliko je takvih ljudi ušlo (kuda, kada) ni izašlo iz BiH
- samim time država nema nikakvu kontrolu nad tim ljudima

Praktički, uđe tko hoće, zadrži se koliko hoće, izađe kad izađe... A ti pojma nemaš ni tko je bio ni odakle je ni sa kakvim namjerama.

Još jedna stvar koja ne ulijeva povjerenje je to što su to 90% (da ne kažem100% jer ja samo takve viđam) muškarci u najjačim godinama. Ne prose, ne treba im ništa, nose mobitele, podižu novce sa bankomata, kupuju karte..

Ako nisu homogona masa kako oni jesu ili nisu takvi ili onakvi? Ko je uopste te ljude prestavljao kao x, y ili z? Ostala poredjenja su ti ...
славянин

#5658 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:

Ako nisu homogona masa kako oni jesu ili nisu takvi ili onakvi? Ko je uopste te ljude prestavljao kao x, y ili z? Ostala poredjenja su ti ...
2. countable noun
A group is a set of people who have the same interests or aims, and who organize themselves to work or act together.
...the Minority Rights Group.
Members of an environmental group are staging a protest inside a chemical plant.
Synonyms: organization, body, association, league More Synonyms of group
3. countable noun
A group is a set of people, organizations, or things which are considered together because they have something in common.
She is among the most promising players in her age group.
As a group, today's old people are still relatively deprived.

Ajde ajde nastavi.... znaci to sto pricas je davno izaslo iz svih okvira zakona,logike,morala i tako dalje.
Humljanin

#5659 Re: Migranti u BiH

Post by Humljanin »

PeppermintSA wrote:
Treba se praviti distinkcija izmedju razlicitih djela.

Jedno je sto obijaju prazne prostore da bi u njima spavali. I ja prvi, da sam se nasao u njihovoj situaciji da nemam gdje spavati, a vani upekao minus, radio bih isto. Zajebi tu pricu, valja prezivjeti.

Medjutim, posve je drugo silovati ili prebijati i otimati torbice zenama.
U Mostaru se događaju obijanja kuća i vikendica od strane migranata meni se čini od ljetos. A minusi i Mostar teško idu skupa u istu rečenicu. Do neki dan bilo 20 stupnjeva. Tek zadnja 2 dana je blizu nule po noći.

A meni ne ide u glavu zašto ne iznajmljuju hostele, motele ako već imaju novaca koje podižu sa bankomata.
Može se sova u nekom motelu naći za 20-30 KM i još neka ih 5 podijeli trošak šta je to za par noći se sakriti?

Uostalom, postoji centar za azilante u Salakovcu u koji je Mektić silom gurnuo ilegalne imigrante. Tu imaju i hranu i krov nad glavom.
Pa eto, odatle bježe i svako malo obiju neku kuću i devastiraju namještaj.
славянин

#5660 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

Humljanin wrote:
U Mostaru se događaju obijanja kuća i vikendica od strane migranata meni se čini od ljetos. A minusi i Mostar teško idu skupa u istu rečenicu. Do neki dan bilo 20 stupnjeva. Tek zadnja 2 dana je blizu nule po noći.

A meni ne ide u glavu zašto ne iznajmljuju hostele, motele ako već imaju novaca koje podižu sa bankomata.
Može se sova u nekom motelu naći za 20-30 KM i još neka ih 5 podijeli trošak šta je to za par noći se sakriti?

Uostalom, postoji centar za azilante u Salakovcu u koji je Mektić silom gurnuo ilegalne imigrante. Tu imaju i hranu i krov nad glavom.
Zato sto imaju premisu da mogu raditi sta oce, niko ih nema gdje deportovati jer nemaju dokumente.U najgorem slucaju malo zatvora zaglave i eto ih opet vani, jer zatvor nas i u zemji odakle su se uhvatili noge nije ista stvar.. tamo bi ih ispresavijali.Ovde su ljudska prava demokratija - sto u njihovom poimanju znaci mogu sta ocu.
CPT

#5661 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Humljanin wrote:
PeppermintSA wrote:
Treba se praviti distinkcija izmedju razlicitih djela.

Jedno je sto obijaju prazne prostore da bi u njima spavali. I ja prvi, da sam se nasao u njihovoj situaciji da nemam gdje spavati, a vani upekao minus, radio bih isto. Zajebi tu pricu, valja prezivjeti.

Medjutim, posve je drugo silovati ili prebijati i otimati torbice zenama.

Zato sto taj novac sa bankomata trebaju za kifle. Mozda taj novac koriste za put prema u EU?
CPT

#5662 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:Usput, za najpoznatije poslijeratno silovanje/ubistvo nisu odgovorni migranti, crnci, Pakistanci vec pitomi lokalni stanovnici.
Moze li biti jer su poslije rata pa do prije godinu ovdje zivili pretezno lokalci - znaci nije ni bilo migranata :? i da ih je 3 500 000 :?
Aha... i to je za zrtvu vazno zbog? Znaci dok su silovali/ubijali lokalci bilo je ok, sad to vise nije ok? Jer je to njima u genima predpostavljam?
славянин

#5663 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Zato sto taj novac sa bankomata trebaju za kifle. Mozda taj novac koriste za put prema u EU?
Kako za put prema EU , zar nisi malo prije postao legalista kada je spomenuto silovanje :?
ST11

#5664 Re: Migranti u BiH

Post by ST11 »

Slovenacko Delo je objavilo statistiku kriminalitete trazilaca azila u Ljubljani.

Image

Od 1.1.2018 do 10.11.2018 572 kriminalnih djela migranata samo u Ljubljani, znaci cca. 2 svaki dan.

Image

Image

Samo za usporedbu ako neki vas casopis ili internet stranica napravi nesto slicno.
CPT

#5665 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

славянин wrote:
CPT wrote:
Kako za put prema EU , zar nisi malo prije postao legalista kada je spomenuto silovanje :?
jesam li ja kad problematizirao taj put? pogotovo pravno?
Humljanin

#5666 Re: Migranti u BiH

Post by Humljanin »

CPT wrote:Usput, za najpoznatije poslijeratno silovanje/ubistvo nisu odgovorni migranti, crnci, Pakistanci vec pitomi lokalni stanovnici.
Ako postoji domicilnih psihopata, zar nam trebaju i uvozni?

Jel ti razumiješ jednu stvar, ljudi ovdje nisu rasisti ni homofobi pa da mrze migrante i strance. Mi se mrzimo samo između sebe :D

Ljudi samo imaju zdravog rezona da vide da silom i bezakonjem u državu dolazi rulja koja većinom nije gladna, ne traži posla, ne traži pomoć ikakve vrste, ne želi se legitimitirati i dati svoje podatke.
Možeš li ti garantirati sa među ovim ljudima nema nekog idiota koji je svu nadu polagao u islamsku državu, pa kad je vidio da ode sve u propast nije pokupio stvari i među migrante na zapad, da ga dole ne bi sudili?
славянин

#5667 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Aha... i to je za zrtvu vazno zbog? Znaci dok su silovali/ubijali lokalci bilo je ok, sad to vise nije ok? Jer je to njima u genima predpostavljam?
Naravno da nije vazno za zrtvu, vazno je da ne bude mnogo vise takvih zrtava ! Jer "ljudska prava" dok krsis zakone gdje god prodjes u hordi je ono sto daje vjetar pod krila.Zatvoreni centri - oces zahtjev za azil - moze 30 dana da se ustanovi - dobar ostajes - nema razloga noga preko granice.
славянин

#5668 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
jesam li ja kad problematizirao taj put? pogotovo pravno?
Malo prije si pravi legalista pa kazes u sustini "nije kriv do presude" iako sve upucuje na to da se silovanje desilo itekako i da su ga migranti pocinili.A legalno nije problem jer ovi prelaze nelegalno granice i pale dokumente namjerno ??? Pa jesi li legalista ili nisi ???
CPT

#5669 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Humljanin wrote:Jel ti razumiješ jednu stvar, ljudi ovdje nisu rasisti ni homofobi pa da mrze migrante i strance. Mi se mrzimo samo između sebe :D
:roll:
CPT

#5670 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

ST11 wrote:Samo za usporedbu ako neki vas casopis ili internet stranica napravi nesto slicno.
I sta je skontalo slovenacko Delo?

V letošnjih prvih desetih mesecih je bilo na ljubljanskem območju obravnavanih 16.032 kaznivih dejanj, leto prej 16.935, pred dvema letoma pa 19.349.

?
Tara the River

#5671 Re: Migranti u BiH

Post by Tara the River »

It_is_a_Leclerc wrote:Dakle, znam najmanje tri slučaja gdje su migranti, uglavnom Pakistanci, pokušali da namame mlađe ženske osobe u nepoznata vozila, prostorije i slično. Priča obično ide da - ili imaju malu bebu koju treba odnijeti u bolnicu, pa ako bi pošla da im pokaže - ili su se izgubili i ako bi mogla samo da im pokaže gdje se nalazi autobusna - ili im samo treba neko da pričuva dijete dok oni odu u policiju i sl.

Na ovo treba upozoravati konstantno prijateljice, poznanice, rodbinu (i zenske i muske) da ne nasjedaju...bilo online bilo onako...posebno cuvati djecu.
Tara the River

#5672 Re: Migranti u BiH

Post by Tara the River »

PeppermintSA wrote:Za ove koji tvrde da je djevojka kriva:

Prije desetak dana idem u Altu oko 7 navece i stojim na pješačkom prelazu kod kafane Jagoda. Okrećem se i vidim kako dva migranta na tečnom engleskom zaskaču djevojku koja nema vise od 17 godina, a koja je hodala prema pješačkom prelazu na kojem sam i ja stajao. U prvi mah je samo nastavila da hoda ignorisuci ih, kako to već biva s našim djevojkama, da bi joj njih dvojica zablokirala put i rukama je za ramena uhvatili: “no, no please” i ta priča. Počeli su joj pokazivati nesto na mobitelu i ona im je objašnjavala kako do tog mjesta da dodju, rukama pokazujući da se trebaju vratiti nazad. Medjutim, njih dvojica je počnu peglati da im pokaže, tj. da podje s njima - “come, come. Show us, please, come, come”. Znaci, sve se dešava 15 metara od mene. Ja se okrenuo i gledam. Podje jadni curetak s njima, kako se okrenu, oni u dupe zagledase i počeše nekakav zvuk proizvoditi ko da nešto cuclaju. Cura je to primjetila i tačno se vidjelo da joj je neugodno ali da je strah odbiti. Elem, uletio sam u trojac, pitao sta trebaju, gdje trebaju, i rekao da cura neće s njima. Oni ko izgubljeni, mrtvi uhljupi od 40 kila, na mobitelu mi pokazaše Alipasinu džamiju na Google mapi. Pokazao im da idu samo nazad i s malom se vratio ka pješačkom prelazu. I sta sad, cura da ih je odvela do džamije i oni je odvukli u neko zbunje, ona bi ispala kriva? Eto, sigurno bi ih dovela do džamije, oni bi se ljubazno zahvalili i otišli klanjati. How yes no.
Svaka tebi cast.
ST11

#5673 Re: Migranti u BiH

Post by ST11 »

CPT wrote:
ST11 wrote:Samo za usporedbu ako neki vas casopis ili internet stranica napravi nesto slicno.

V letošnjih prvih desetih mesecih je bilo na ljubljanskem območju obravnavanih 16.032 kaznivih dejanj, leto prej 16.935, pred dvema letoma pa 19.349.

?
Znao sam sta ces napisati.

U SLO u 2018 nesto preko 2400 (2460) osoba zatrazilo je azil http://www.mnz.gov.si/mnz_za_vas/tujci_ ... tatistika/

U Ljubljani zivi oko 240.000 ljudi. Znaci, ako bi kriminaliteta stanovnika Ljubljane bila jednaka kao kod trazitelja azila, morali bi napraviti oko 60.000 krivicnih djela u godini, da bi im bili ravni.
Humljanin

#5674 Re: Migranti u BiH

Post by Humljanin »

Ma jalova je čitava ova priča..
Evidentno je da se stope kriminaliteta povećavaju nesrazmjerno dolaskom ilegalnih imigranata na neko područje. To dovodi do jednostavnog zaključka da se među tim ljudima krije veliki broj ljudi koji su imali problema sa zakonom i u zemljama iz kojih su pobjegli.

Svaka priča koja se u želji za opravdanjem nasilja imigranata svodi na "šta će žena u ta doba i u tom dijelu grada sama" implicitno i podsvjesno potvrđuje tezu da su ilegalni imigranti opasni.

Kada bi država mogla biti država, pa da evidentira sve osobe koje su ušle u drzavu ilegalno, kontaktira zdmlje kroz koje je dotični već prošao, kontaktira organe države odakle je pošao, prijupi sve podatke važne za sigurnost zemlje i građana, pa da se uz te informacije prema dotičnim jedinkama postupi u skladu sa zakonom (teške kriminalce deportirati, tražitelje azila i nevoljnike zbrinuti i pokrenuti rugorozni postupak davanja papira) e onda ne bi bilo ni nekog straha u narodu.

Ovako, vidiš kako nema države, nema zakona, policija im apsolutno ništa ne može, osim što ih nakratko privede i pusti. Jer šta će sa njim kad je u prvu ruku ilegalno u Bosni i Hercegovini, a u drugu ruju nema nikakvih dokumenata. Šta možeš sa njim? Ništa, možeš ga deportirati ili zbrinuti u centre za tražitelje azila gdje će im se osigurati humani uslovi dok čekaju svoj status.
U nas drzava ne radi ništa od toga.
Još debili sa televizije kažu "oni su slobodni ljudi na teritoriji BiH i mi ih nemamo pravo prisiliti da budu u azilantskim centrima"
Pa kako će biti slobodan čovjek na teritoriji BiH ako nije uopće građanin ove države, niti je državljanin, niti ima vizu niti ikakav oaobni identifikacijski dokument? Treba nekima stalno naglašavati da su ilegalni imigranti upravo ilegalni zato jer su ilegalno (protuzakonito) ušli u državu. I kako onda on može slobodno šetati i vozikati se autobusom od Mostara do Bihaća da ga nitko ništa ne upita?
CPT

#5675 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

ST11 wrote:
CPT wrote:

?
Znao sam sta ces napisati.

U SLO u 2018 nesto preko 2400 (2460) osoba zatrazilo je azil http://www.mnz.gov.si/mnz_za_vas/tujci_ ... tatistika/

U Ljubljani zivi oko 240.000 ljudi. Znaci, ako bi kriminaliteta stanovnika Ljubljane bila jednaka kao kod trazitelja azila, morali bi napraviti oko 60.000 krivicnih djela u godini, da bi im bili ravni.
Znaci broj pada? Btw, ocekivati da dvije potpuno razlicite populacije imaju jedak ili slican stepen je ... :roll:
Locked