Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Pujdo12

#5651 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Mišo_Kovač wrote:Ja bih radije da se malo izvade svjedodzbe, diplome i slicno, da vidimo šta su pozavršavali svi ovi vrli mudraci koji po forumu seru po kredencijalima hiljada profesora i doktora antropologije, biologije, fizike i paleontologije... Jebo ćitabe i ajete :P :roll:
Jeli se bojiš, nesmiješ, nesmiješ,ne smiješ :mrgreen:
Mišo_Kovač

#5652 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Mišo_Kovač »

Pujdo12 wrote:
Mišo_Kovač wrote:Ja bih radije da se malo izvade svjedodzbe, diplome i slicno, da vidimo šta su pozavršavali svi ovi vrli mudraci koji po forumu seru po kredencijalima hiljada profesora i doktora antropologije, biologije, fizike i paleontologije... Jebo ćitabe i ajete :P :roll:
Jeli se bojiš, nesmiješ, nesmiješ,ne smiješ :mrgreen:
Procitao sam ja to sve. Nema tamo ništa što me može iznenaditi. Ono što me može iznenaditi ja uvjerenje o završenom osnovnom obrazovanju nekih ljudi koji ovdje pišu. Baš bi me to šokiralo :D
vatrogasac

#5653 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

Pujdo12 wrote:Pa ništa haj ovako, ja kao kafir, predlažem da izvučete vaše najjače oružje protiv nas kafira, vaše knjige. Napadajte nas ajetima, predviđanjima,(iz knjiga), možda se od nas neko predomisli. Tamo su svi odgovori
Na početku Kur'ana u suri Bekare 6. i 7. ajet govori se da mi vama govorili ili ne govorili vi nećete vjerovati jer vam je pred očima koprena i fakat je nekako tako. Čovjek svojim kreacijama od asfalta, betona, čelika, ekrana, monitora, plastike, displejaaaa :mrgreen: se odrodio od onoga od čega je. :mrgreen: Zadivljen samim sobom uzdiže svoj ego iznad Arša. :mrgreen: Od šume se ne vidi drvo, a gdje je list u svemu tome. :mrgreen: Čovjek je svoje resurse među kojima je i razum i pamet suzio vrlo usko. :wink:

Image

Image
Pujdo12

#5654 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

vatrogasac wrote:
Pujdo12 wrote:Pa ništa haj ovako, ja kao kafir, predlažem da izvučete vaše najjače oružje protiv nas kafira, vaše knjige. Napadajte nas ajetima, predviđanjima,(iz knjiga), možda se od nas neko predomisli. Tamo su svi odgovori
Na početku Kur'ana u suri Bekare 6. i 7. ajet govori se da mi vama govorili ili ne govorili vi nećete vjerovati jer vam je pred očima koprena i fakat je nekako tako. Čovjek svojim kreacijama od asfalta, betona, čelika, ekrana, monitora, plastike, displejaaaa :mrgreen: se odrodio od onoga od čega je. :mrgreen: Zadivljen samim sobom uzdiže svoj ego iznad Arša. :mrgreen: Od šume se ne vidi drvo, a gdje je list u svemu tome. :mrgreen: Čovjek je svoje resurse među kojima je i razum i pamet suzio vrlo usko. :wink:

Image

Image
Eh već nešto vrjedno pažnje, respekt. Sviđa mi se taj dio sa egom
Pujdo12

#5655 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

E da bude jasnije šta brat kaže, imamol ikakav argument na ovo

Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.

Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema :cry:
studiorum_tuzlaensis

#5656 Re: Ateizam vs. Religija

Post by studiorum_tuzlaensis »

Idemedosumom wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Religija uvijek, ateizam nikad.

Takve stvari se 'osjećaju' i nema potrebe da se nekom dokazuju da li postoje ili ne. Ateizam je samo mentalni hendikep individue. :)
'vako si nadmeno nastupio i na temi o slijetanju na mjesec, upamtio sam te :D
hehehe, samo strogo i u gard :D
studiorum_tuzlaensis

#5657 Re: Ateizam vs. Religija

Dozer wrote:

Takve stvari se 'osjećaju' i nema potrebe da se nekom dokazuju da li postoje ili ne. Ateizam je samo mentalni hendikep individue. :)
Stvar ugla gledanja. Za ateiste je to isto religija. :)

Ja,recimo, uvijek predosjetim zemljotres, i tacno znam da ce biti zamljotres za 5-6 minuta, Ako spavam, probudim se 5-6 minuta ranije i tacno znam da slijedi zemljotres. Kako da ti dokazem da je ovo zaista ovako? Moja zena ovo vrlo dobro zna :)
U ratu osjecao kad dolazi granata, na 5-10 sec. ranije, i uvijek se uspio skloniti na vrijeme, a ona padne u par metara od mjesta gdje sam osjetio da dolazi. Kako sam mogao bilo kome dokazati da je ovo ovako, ako sam bio sam? Par puta nisam bio sam, pa me gledali k'o da sam budala i nisu bili sigurni da li da mi se zahvale sto sam ih upozorio i spasio, ili da me proglase frikom :D
U ribolovu cesto osjetim kad ce riba zagristi, iako je ne vidim na 5-6m dubine. I zagrize.
U ratu sam par puta pogledao nekoga i znao da ce taj dan poginuti. I tako je i bilo.
Iz nekog razloga psi me se boje, sto lutalice, sto rasni, iako im nista ne radim, a i volim zivotinje. Sta tacno osjete pa su na oprezu pored mene - ne znam.
itd.itd.

Kako biste vi vjernici objasnili sve ovo?
:thumbup:

Objašnjava se postojanjem više svjetova. Nešto te probudi, i osjetiš to, i za granatu. Posebna priča je to oko pasa, psi inače malo drugačije gledaju (frekventno) nego ljudi. Ti si živi dokaz da metafizika nije izmišljotina, i da i vrijeme i prostor postaju nebitni u nekom nematerijalnom kosmosu. :)

Image

Šta se krije tamo u ostatku spektra, izuzimajući elektromagnetne talase :?: NEMAMO POJMA i nećemo znati nikad vjerovatno! :-?

Zbog toga je, barem meni, Kur'an čudo neprevaziđeno do sad, i objavljeno cijelom čovječanstvu JASNO i NEDVOSMISLENO.
MarlboroGold

#5658 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Jasno i nedvosmisleno... čime onda opravdavaš postojanje toliko različitih tumačenja i grupacija unutar islama?
Pujdo12

#5659 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

studiorum_tuzlaensis wrote:
Dozer wrote:

Stvar ugla gledanja. Za ateiste je to isto religija. :)

Ja,recimo, uvijek predosjetim zemljotres, i tacno znam da ce biti zamljotres za 5-6 minuta, Ako spavam, probudim se 5-6 minuta ranije i tacno znam da slijedi zemljotres. Kako da ti dokazem da je ovo zaista ovako? Moja zena ovo vrlo dobro zna :)
U ratu osjecao kad dolazi granata, na 5-10 sec. ranije, i uvijek se uspio skloniti na vrijeme, a ona padne u par metara od mjesta gdje sam osjetio da dolazi. Kako sam mogao bilo kome dokazati da je ovo ovako, ako sam bio sam? Par puta nisam bio sam, pa me gledali k'o da sam budala i nisu bili sigurni da li da mi se zahvale sto sam ih upozorio i spasio, ili da me proglase frikom :D
U ribolovu cesto osjetim kad ce riba zagristi, iako je ne vidim na 5-6m dubine. I zagrize.
U ratu sam par puta pogledao nekoga i znao da ce taj dan poginuti. I tako je i bilo.
Iz nekog razloga psi me se boje, sto lutalice, sto rasni, iako im nista ne radim, a i volim zivotinje. Sta tacno osjete pa su na oprezu pored mene - ne znam.
itd.itd.

Kako biste vi vjernici objasnili sve ovo?
:thumbup:

Objašnjava se postojanjem više svjetova. Nešto te probudi, i osjetiš to, i za granatu. Posebna priča je to oko pasa, psi inače malo drugačije gledaju (frekventno) nego ljudi. Ti si živi dokaz da metafizika nije izmišljotina, i da i vrijeme i prostor postaju nebitni u nekom nematerijalnom kosmosu. :)

Image

Šta se krije tamo u ostatku spektra, izuzimajući elektromagnetne talase :?: NEMAMO POJMA i nećemo znati nikad vjerovatno! :-?

Zbog toga je, barem meni, Kur'an čudo neprevaziđeno do sad, i objavljeno cijelom čovječanstvu JASNO i NEDVOSMISLENO.
:thumbup: moram priznati da ima neobjašnjivih pojava, mi to često zovemo instinkt, ali još uvojek ništa o tome ne znamo iz naučnog ugla
vatrogasac

#5660 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote:Jasno i nedvosmisleno... čime onda opravdavaš postojanje toliko različitih tumačenja i grupacija unutar islama?

Tu je više nešto drugo uticalo što nije imalo nikakve veze sa ajetima.
Mu'avija ibn Ebu-Sufjan (umro 680./60. a.h.), jedan od sinova Ebu Sufjana, vođe mekkanske opozicije Poslaniku Muhamedu, postao je šesti halifa i osnivač Emevijske dinastije, nakon što je prisilio Hasana, sina Alijevog, na abdikaciju (da se odrekne hilafeta). Kada je postao halifa, Mu'avija je primorao potomke ashaba da prihvate njegovog sina Jezida kao nasljednika hilafeta, čineći tako ovu izbornu funkciju de facto nasljednom.

Halifa Omer, kada bi sretao Muaviju, običavao je reći: "ovo je arapski Cezar". Mu'avija je bio Osmanov rođak, i svetio se za ubistvo (u to vrijeme bio je namjesnik u Siriji), što je praktično predstavljalo početak preotimanja hilafeta od Alije, koji niti je mogao postići koncenzus s njim niti preduzeti odlučnu akciju kako bi zadržao političku moć. Alijin je sin Hasan nakon Alijine smrti bez borbe prepustio vlast Mu'aviji.
studiorum_tuzlaensis

#5661 Re: Ateizam vs. Religija

MarlboroGold wrote:Jasno i nedvosmisleno... čime onda opravdavaš postojanje toliko različitih tumačenja i grupacija unutar islama?
Tumačenje Kur'ana uzrokovano vanjskim uticajima, prvenstveno šejtanskim... Još od vremena halife Omera, a najviše danas!

Islam je univerzalna i u srži veoma jednostavna vjera.

Bog = Vladar, Čovjek = Rob.

Tvoja svrha je veličanje Allaha i ispunjavanje farzova uz poštivanje 5 stubova Islama. Šehadet - vjerovanje u jednog Boga, Namaz - Farzovi su dovoljni, Post, Zekat i Hadž. TO JE TO!!

Iz vjere te izvode prvenstveno kufr i širk, a Allah dž.š. najbolje zna i Milostiv je.

Nama se Islam servira kao: Vidi ga pije alkohol vikendom i klanja, pa se pokazuje na takvog čovjeka, zato se stvara percepcija da je 'musliman' biti teško. Nije teško, već kad kreneš da praktikuješ vjeru i vidiš nafaku koja sama od sebe dođe, želiš više i ostavljaš grijehe...To je ono što se u srcu osjeti, nema potrebe za dokazivanjem tih stvari.
Pujdo12

#5662 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Ovaj dio sa elektromagnetnim talasima, čak IR, zrake, i još mnogo toga našem savršenom oku su ne vidljivi, vidimo instrumentima, tu su,j oš ne znamo šta ćemo u budućnosti otkriti kad tehnologija uznapreduje. Ovo je već razlog što vjernike do neke mjere razumijem, ipak im piše više svjetova, jezikom kojim u to vrijeme mogu razumiti
zijancer

#5663 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

zato što je jedini preduslov čisto srce, u suprotnom se stiže na pogrešnu stanicu
zijancer

#5664 Re: Ateizam vs. Religija

Post by zijancer »

ne moramo čekati na tehnologiju, šta ako postoje sićušna ili ogromna bića koja vidimo, a to već detektuju, samo nam ne znaju kazati
kao ovi slonovi infrazvuk
šteta što ne možemo ovako posmatrati mrave

p.s. :mrgreen: pade mi na pamet, (kako pregledam ove videiće -njega lica i zaštitne kreme), kada bi recimo postojalo biće napravljeno od uv zraka :mrgreen: niko ga ne bi ni primijetio dok se ne pojave opekotine
Last edited by zijancer on 23/08/2018 20:56, edited 1 time in total.
Pujdo12

#5665 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Pujdo12 wrote:E da bude jasnije šta brat kaže, imamol ikakav argument na ovo

Onima koji neće da vjeruju doista je svejedno - opominjao ih ti ili ne opominjao - oni neće vjerovati.

Allah je zapečatio srca njihova i uši njihove, a pred očima njihovim je koprena; njih čeka patnja golema :cry:
E ovaj dio, da pojasnim malo iz svog ugla, iako na nekom nivou ima smisla posebno ajet 6. Da sam autor ajeta, mogu uvijek da ptedpostavim da će biti onih koji mi neće vjerovati. Iz toga, svjedoci smo da ima ljudi kpji idu tamo amo, prime Islam ili ostave
Pujdo12

#5666 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Pujdo12 wrote:
Pujdo12 wrote:E da bude jasnije šta brat kaže, imamol ikakav argument na ovo

E ovaj dio, da pojasnim malo iz svog ugla, iako na nekom nivou ima smisla posebno ajet 6. Da sam autor ajeta, mogu uvijek da ptedpostavim da će biti onih koji mi neće vjerovati. Iz toga, svjedoci smo da ima ljudi kpji idu tamo amo, prime Islam ili ostave
Koristi se vrlo često kod Jehovinoh svjedoka, neš kao porodica će biti protiv vas.

Da dodam, inače je poznato iz psihologije da neverbalno komuniciramo prvo, odnsno ako očekuješ neki ishod sagovornika velika mogućnost je da češ očekivano izazvati

P.S. Spominjem ono što mislim da znam,
славянин

#5667 Re: Ateizam vs. Religija

Post by славянин »

vatrogasac wrote:

Image

Image
Sve to pises preko sprave i mreze itd koje su ljudi kreirali. Predlazem da poruke pises na kamenu :D
Pujdo12

#5668 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Nemojte me pogrešno shvatiti, kada kažem instinkt, mi ateisti imamo tendenciju da se pozivamo često na razum, ali iz perspektive upravo evolucije, instinkt je stariji nekoliko miliona god. Od našeg razuma
shbc

#5669 Re: Ateizam vs. Religija

Post by shbc »

Jah... Nedvosmisleno... Pa kada ukazes da tamo pise da je Zemlja ravna, da Sunce zalazi u blatu, da je pogresno opisan nastanak embrija, da planine sprecavaju zemljotrese, da sperma dolazi iz kicme itd - milion i jedno opravdanje. Od pogresnog prevoda, preko rijeci koja imaju vise znacenja, do "ne misli se bukvalno".

Jasna i nedvosmislena objava... Kako da ne. Kao i svaka druga knjiga napunjena alegorijama i metaforama.

Evo sad i sejtan kriv. Sto li taj sejtan ne moze uzeti knjigu matematike pa izvuci neko drugo znacenje iz nje? To se zove jasnost i nedvosmislenost prijatelji. Pa romani Dan Browna i Agathe Christie, onakvi puni obrta kakvi jesu, su jasniji i nedvosmisleniji od Kur'ana.
Pujdo12

#5670 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

Ja ne kažem da su vjernici u pravu ono 100% bukvalno iz tih knjiga, ali ne mislim da je potpuno ni glupo, ili bar da je na početku imalo boljeg smisla prije nego su religije počele evoluirati
Smrcak15

#5671 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

shbc wrote:Jah... Nedvosmisleno... Pa kada ukazes da tamo pise da je Zemlja ravna, da Sunce zalazi u blatu, da je pogresno opisan nastanak embrija, da planine sprecavaju zemljotrese, da sperma dolazi iz kicme itd - milion i jedno opravdanje. Od pogresnog prevoda, preko rijeci koja imaju vise znacenja, do "ne misli se bukvalno".

Jasna i nedvosmislena objava... Kako da ne. Kao i svaka druga knjiga napunjena alegorijama i metaforama.

Evo sad i sejtan kriv. Sto li taj sejtan ne moze uzeti knjigu matematike pa izvuci neko drugo znacenje iz nje? To se zove jasnost i nedvosmislenost prijatelji. Pa romani Dan Browna i Agathe Christie, onakvi puni obrta kakvi jesu, su jasniji i nedvosmisleniji od Kur'ana.
Jah... Nedvosmisleno... Pa kada ukazes da tamo pise da je Zemlja ravna, da Sunce zalazi u blatu, da je pogresno opisan nastanak embrija, da planine sprecavaju zemljotrese, da sperma dolazi iz kicme itd - milion i jedno opravdanje. Od pogresnog prevoda, preko rijeci koja imaju vise znacenja, do "ne misli se bukvalno".
nista od ovoga nije tacno sto si naveo, ovo ti govorim jer sam prevodio arapske rijeci, pri analizi tih svih ajeta da vidim stvarno sta se kaze gledaju preko lexikona, i nista nije tacno sto si napisao, sve je to izvedeno iz pogresno ili polupogresnih prevoda.
Pujdo12

#5672 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Pujdo12 »

shbc wrote:Jah... Nedvosmisleno... Pa kada ukazes da tamo pise da je Zemlja ravna, da Sunce zalazi u blatu, da je pogresno opisan nastanak embrija, da planine sprecavaju zemljotrese, da sperma dolazi iz kicme itd - milion i jedno opravdanje. Od pogresnog prevoda, preko rijeci koja imaju vise znacenja, do "ne misli se bukvalno".

Slažem se, mnogi ovi navodi i oni smrletovi brojčana čuda im uopšte ne idu u korist, kontraproduktivni su
Last edited by Pujdo12 on 23/08/2018 21:39, edited 1 time in total.
Dozer

#5673 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Irsar wrote:
Mišo_Kovač wrote:Evolucija JESTE niz mikropromjena...
Od kojih niti jedna nije dokumentovana niti posmatrana u prirodnim uvjetima (tj. da je dala konkretnu drugi životni oblik, a ne puku varijaciju postojećeg oblika), samo se *pretpostavlja* da se kao *morala* desiti promjena jer... pa eto, jer tako "ima smisla". :lol:
Kakve se sve glupsti ovdje mogu procitati, to je za ne povjerovati....
Evolucija jedne vrste, i to samo ta jedna mikro promjena, traje minimalno par hiljada godina. Ko je ikada zivio dovoljno dugo da bi to zabiljezio, pogotovo u vrijeme kada se nije ni znalo sta je to evolucija...? Hajde genije, pojasni nam malo ovu tvoju logiku...

A niz tih mikro promjena, od kojih svaka traje od par hiljada pa do par desetina ili cak stotina hiljada godina, kada se nadovezu jedna na drugu dobace i do par miliona godina da bi se nesto transformisalo u nesto drugo, ali i dalje - slicno u mnogim segmentima, DNK pogotovo.
Nista se tu ne pretpostavlja, kako bi ti i ostatak klape htjeli da prikazete, nego se za dosta vrsta i stvari tacno zna iz cega su se razvile da bi danas izgledale kako izgledaju i imale sposobnosti koje imaju.

Ali, ocigledno je da neki ovdje nisu dozivjeni ni nano promjenu za 1500 godina...
vatrogasac

#5674 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

славянин wrote: Sve to pises preko sprave i mreze itd koje su ljudi kreirali. Predlazem da poruke pises na kamenu :D
Nigdje nisam rekao da sam protiv toga, čak na drugim temama volim razmijeniti i o ovome, ali poenta je u nečemu drugom što si ti propustio čitanjem bez fokusa. :wink:
Dozer

#5675 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
nista od ovoga nije tacno sto si naveo, ovo ti govorim jer sam prevodio arapske rijeci, pri analizi tih svih ajeta da vidim stvarno sta se kaze gledaju preko lexikona, i nista nije tacno sto si napisao, sve je to izvedeno iz pogresno ili polupogresnih prevoda.
Ovo je nenadjebivo....

Pa, SMrle dragi...upravo si ti sve ovo gore navodio kao kojekakve dokaze par mjeseci ranije, i to u raspravi sa mnom. I ja ti govorio da planine nista ne sprecavaju, a pogotovo ne zemljotrese, a ti me ubjedjivao da planine imaju korijenje duboko u zemlji i da to "korijenje" sprecava zemljotrese.
A sad tvrdis da su to - pogresni prevodi?! Fakat...jesi ti tacan haveru...?

I, jos mi nisi odgovorio - ispod ili iznad 30? :D
Sve mi se cini da si ti debelo pogubljen u vremenu i prostoru, a i sam sa sobom...
Locked