TV uređaji - sve o tome

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
plinceza

#5651 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by plinceza »

amar1994 wrote:
plinceza wrote: koji preporucujes?
https://www.sancta-domenica.ba/led-tv-s ... 77-4k.aspx

https://domod.ba/shop/proizvod/samsung- ... /SM55Q6FAM

oba su vrhunska za te pare :)
hvala pogledat cu ovaj samsung sutra u tehnomagu, a ovaj model sony-a vidim da nemaju na svojoj stranici, mada ja sam mislila da mi treba 65" :zoka:
Idemedosumom

#5652 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

Meni se qled čini kao obični gimmick, koji sasvim "slučajno" ima naziv sličan oledu :D

Sumnjam da je slika mnogo bolja kod tih 55", osim ako imaju fald osvjetljenje, u što sumnjam.

Moj je savjet da ideš na 65", nek barem gosti imaju šta vidjeti :thumbup:
diablobih

#5653 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by diablobih »

Ma ja ba, uzmi 65"

TV Samsung UE65MU6172UXXH

Ili neki sony sa VA panelom.
CooK

#5654 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

plinceza wrote:
CooK wrote:Jel gledas TV direktno ili iz ugla i koji sadrzaj ces na njemu najvise gledati?
TV gledam direktno, a sadrzaj filmove hd, yt.... ne mislim igrati igrice na njemu :)
Onda od ovih sa tvog spiska najbolji je 65mu6172. Za slicne pare mozes uzeti 55xe9005 u Domodu ako kupis preko Raiffeisen kartice. TV je perverzija i doslovno je puno ali bas puno bolji od 65mu6172 i svih ostalih koje si navela.
Last edited by CooK on 25/05/2018 18:23, edited 1 time in total.
CooK

#5655 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

arhivasvega wrote:Unaprijed se izvinjavam ako bi opet koje kakvi poceli trolat u vezi jeftinih led-ova.
Ja sam prije svega ZA da treba kupit dobar tv jer je to ipak nesto sto se kupuje jednom u 7 8 10 godina,
nesto poput zene, moras naci lijepu jer valja ti gledat u nju 7 8 10 godina :-D pa tako i tv...

Uglavnom ono sto hocu da te pitam, listajuci olx naletim kod Dopertech iz Kiseljaka sljedeci tv
https://www.olx.ba/artikal/29735744/viv ... 2s2-55-4k/
https://www.vivax.com/hr/vivax-led-tv-55uhd120t2s2.aspx

i koji kosta 699KM

Ne bi to meni nista bilo cudno jer za te pare ima i Grunding i Telefunken i AWT i VOX cak sam naletio i na JVC :-D :-D
ali ovaj za razliku od svih ostalih ima HDR!!!

Pa onda nadjem recenziju od modela https://www.vivax.com/hr/vivax-led-tv-5 ... q=1-99-0-1 samo 43"
https://www.youtube.com/watch?v=oqHTNTEcq1M i ovaj ga nafali a posebno HDR.
Po meni su isti samo sto ovaj ima android, a sve ostalo je isto od dostupnih informacija Svjetlina [cd/m2]: 260 Kontrast: 4000:1

Tako da je moje pitanje da li slucajno zna neko sta je to ustvari.

Iskreno ne mislim ga kupit ali sam se nekako zainteresovao... Mozda za vikendice ili sta ti ja znam.....
O ovom je, brat bratu, sto puta bilo raspravljano a zadnji put prije nekoliko dana pa nadji tu raspravu i procitaj, meni se zaista ne da jedno te isto pisati i objasnjavati. Ako ima kakva dobra dusa da ti nanovo sve objasni ali ja zaista ne mogu(izvini posto vidim da si mi i u pp pisao).
arhivasvega

#5656 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arhivasvega »

CooK wrote:
arhivasvega wrote:Unaprijed se izvinjavam ako bi opet koje kakvi poceli trolat u vezi jeftinih led-ova.
Ja sam prije svega ZA da treba kupit dobar tv jer je to ipak nesto sto se kupuje jednom u 7 8 10 godina,
nesto poput zene, moras naci lijepu jer valja ti gledat u nju 7 8 10 godina :-D pa tako i tv...

Uglavnom ono sto hocu da te pitam, listajuci olx naletim kod Dopertech iz Kiseljaka sljedeci tv
https://www.olx.ba/artikal/29735744/viv ... 2s2-55-4k/
https://www.vivax.com/hr/vivax-led-tv-55uhd120t2s2.aspx

i koji kosta 699KM

Ne bi to meni nista bilo cudno jer za te pare ima i Grunding i Telefunken i AWT i VOX cak sam naletio i na JVC :-D :-D
ali ovaj za razliku od svih ostalih ima HDR!!!

Pa onda nadjem recenziju od modela https://www.vivax.com/hr/vivax-led-tv-5 ... q=1-99-0-1 samo 43"
https://www.youtube.com/watch?v=oqHTNTEcq1M i ovaj ga nafali a posebno HDR.
Po meni su isti samo sto ovaj ima android, a sve ostalo je isto od dostupnih informacija Svjetlina [cd/m2]: 260 Kontrast: 4000:1

Tako da je moje pitanje da li slucajno zna neko sta je to ustvari.

Iskreno ne mislim ga kupit ali sam se nekako zainteresovao... Mozda za vikendice ili sta ti ja znam.....
O ovom je, brat bratu, sto puta bilo raspravljano a zadnji put prije nekoliko dana pa nadji tu raspravu i procitaj, meni se zaista ne da jedno te isto pisati i objasnjavati. Ako ima kakva dobra dusa da ti nanovo sve objasni ali ja zaista ne mogu(izvini posto vidim da si mi i u pp pisao).
Pisao sam u pp jer nisam htio ovdje da nebi opet bilo rasprave ali mi je poruka stalno stajala u outboxu i nisam znao da li ti je dosla pa sam ovdje zato pitao.
Mene interesuje samo pitanje HDRa. Znam da ne moze biti kao ostali renomirani proizvodjaci al eto... Nema veze hvala kako god
CooK

#5657 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

arhivasvega wrote:Pisao sam u pp jer nisam htio ovdje da nebi opet bilo rasprave ali mi je poruka stalno stajala u outboxu i nisam znao da li ti je dosla pa sam ovdje zato pitao.
Mene interesuje samo pitanje HDRa. Znam da ne moze biti kao ostali renomirani proizvodjaci al eto... Nema veze hvala kako god
Bio mi pun inbox. Sto se tice HDR-a u nizim klasama televizora, to je cisto marketinska fora koju koriste i poznati svjetski brendovi. Radi se o tome da ubace mogucnost citanja HDR zapisa i zalijepe naljepnicu HDR a sam panel uopste ne moze prikazati taj HDR kako treba jer je za njega potreban izvorni 10-bitni panel bez FRC-a i najmanje 600cd/m2(pozeljno iznad 1000cm/m2) maksimalno osvjetljenje. E sad kad poznati brendovi varaju sto se tice toga mozes onda tek misliti sta rade ovi nepoznati.
Ukratko, da, TV moze citati HDR sadrzaj ali ga panel ne moze prikazati i fakticki nemas HDR-a.
arhivasvega

#5658 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by arhivasvega »

CooK wrote:
arhivasvega wrote:Pisao sam u pp jer nisam htio ovdje da nebi opet bilo rasprave ali mi je poruka stalno stajala u outboxu i nisam znao da li ti je dosla pa sam ovdje zato pitao.
Bio mi pun inbox. Sto se tice HDR-a u nizim klasama televizora, to je cisto marketinska fora koju koriste i poznati svjetski brendovi. Radi se o tome da ubace mogucnost citanja HDR zapisa i zalijepe naljepnicu HDR a sam panel uopste ne moze prikazati taj HDR kako treba jer je za njega potreban izvorni 10-bitni panel bez FRC-a i najmanje 600cd/m2(pozeljno iznad 1000cm/m2) maksimalno osvjetljenje. E sad kad poznati brendovi varaju sto se tice toga mozes onda tek misliti sta rade ovi nepoznati.
Ukratko, da, TV moze citati HDR sadrzaj ali ga panel ne moze prikazati i fakticki nemas HDR-a.
Znaci nesto tipa ono sto si par postova ranije objasnjavao za neki lg? Ok hvala
amar1994

#5659 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
ti su skupi televizori :mrgreen:

evo ovaj moj 370cd/m2 :( , al sa dobrim postavkama nije lose , a svakako ne mogu previse svijetle scene da gledam :D
CooK

#5660 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

arhivasvega wrote:
CooK wrote:
Znaci nesto tipa ono sto si par postova ranije objasnjavao za neki lg? Ok hvala
Nije samo LG, i Samsung i Sony odnosno svi to rade. Valjda im jeftino ubaciti mogucnost citanja HDR sadrzaja pa da mogu nalijepiti da je HDR TV a to sto ga panel ne moze prikazati ih ne interesuje. Inace samo serije 9 svih brendova imaju panele koji mogu prikazati HDR kako treba.
CooK

#5661 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
CooK wrote:
ti su skupi televizori :mrgreen:

evo ovaj moj 370cd/m2 :( , al sa dobrim postavkama nije lose , a svakako ne mogu previse svijetle scene da gledam :D
Idi pogledaj kako izgleda HDR na npr xe9005 modelu pa ces skontati da to kod tebe nije HDR nego HDR u tragovima.
Last edited by CooK on 25/05/2018 18:09, edited 1 time in total.
amar1994

#5662 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote: Idi pogledaj kako izgleda HDR na npr xe9005 modelu pa ces skontati da to kod tebe nije HDR nego HDR u tragovima.
ma vidio sam :thumbup: , al za taj pravi treba haman 3000 :D
CooK

#5663 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:
CooK wrote: Idi pogledaj kako izgleda HDR na npr xe9005 modelu pa ces skontati da to kod tebe nije HDR nego HDR u tragovima.
Sve preko 1000cd/m2 je dovoljno a naravno da je bolje ako je i vise.
amar1994

#5664 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote:
Sve preko 1000cd/m2 je dovoljno a naravno da je bolje ako je i vise.
:thumbup:
navodno je samsungov QF8N najbolji , on ide do 1200cd/m2 :)
CooK

#5665 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

amar1994 wrote:navodno je samsungov QF8N najbolji , on ide do 1200cd/m2 :)
XE9305 ima 1440cd/m2.

EDIT: Evo i tabela televizora sa najboljim osvjetljenjem pa citaj ako te interesuje:
Image
Idemedosumom

#5666 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

CooK wrote:
plinceza wrote:
CooK wrote:Jel gledas TV direktno ili iz ugla i koji sadrzaj ces na njemu najvise gledati?
TV gledam direktno, a sadrzaj filmove hd, yt.... ne mislim igrati igrice na njemu :)
Onda od ovih sa tvog spiska najbolji je 65mu6172. Za slicne pare mozes uzeti 55xe9005 u Domodu ako kupis preko Raiffeisen kartice. TV je perverzija i doslovno je puno ali bas puno bolji od 65mu6172 i svih ostalih koje si navela.
Koliko znam, taj model ima samo 20 dimming zona, što znači da bi bloom bio dosta vidljiv?
CooK

#5667 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Idemedosumom wrote:
CooK wrote:Onda od ovih sa tvog spiska najbolji je 65mu6172. Za slicne pare mozes uzeti 55xe9005 u Domodu ako kupis preko Raiffeisen kartice. TV je perverzija i doslovno je puno ali bas puno bolji od 65mu6172 i svih ostalih koje si navela.
Koliko znam, taj model ima samo 20 dimming zona, što znači da bi bloom bio dosta vidljiv?
Ima 45 dimming zona medjutim to nije ni bitno koliko je bitan algoritam koji kontrolise zone i intenzitet svake pojedine LED lampice. Mozes ti imati i 100 zona ali ako ti je algoritam los bolji ce biti TV sa 10 zona. Uz zadnji update firmarea blooming se na 55xe9005 vidi samo kada se TV gleda iz ugla a svejedno taj TV neces gledati iz ugla jer je VA panel u pitanju. Inace kada se gleda ravno i ako je zadnji firmware nema bloominga.
55xe9005 ba ubija spram 65mu6172 i svih ostalih koje je ona navela. Ne mozes porediti neki TV nize srednje klase i TV visoke klase, svaka poredjenja su smijesna.
Idemedosumom

#5668 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by Idemedosumom »

CooK wrote:
Idemedosumom wrote:
CooK wrote:Onda od ovih sa tvog spiska najbolji je 65mu6172. Za slicne pare mozes uzeti 55xe9005 u Domodu ako kupis preko Raiffeisen kartice. TV je perverzija i doslovno je puno ali bas puno bolji od 65mu6172 i svih ostalih koje si navela.
Ima 45 dimming zona medjutim to nije ni bitno koliko je bitan algoritam koji kontrolise zone i intenzitet svake pojedine LED lampice. Mozes ti imati i 100 zona ali ako ti je algoritam los bolji ce biti TV sa 10 zona. Uz zadnji update firmarea blooming se na 55xe9005 vidi samo kada se TV gleda iz ugla a svejedno taj TV neces gledati iz ugla jer je VA panel u pitanju. Inace kada se gleda ravno i ako je zadnji firmware nema bloominga.
55xe9005 ba ubija spram 65mu6172 i svih ostalih koje je ona navela. Ne mozes porediti neki TV nize srednje klase i TV visoke klase, svaka poredjenja su smijesna.

Ja bih sebi gledao onda taj, da trenutno kupujem, ali 65" :P
CooK

#5669 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

Idemedosumom wrote:
CooK wrote:Ima 45 dimming zona medjutim to nije ni bitno koliko je bitan algoritam koji kontrolise zone i intenzitet svake pojedine LED lampice. Mozes ti imati i 100 zona ali ako ti je algoritam los bolji ce biti TV sa 10 zona. Uz zadnji update firmarea blooming se na 55xe9005 vidi samo kada se TV gleda iz ugla a svejedno taj TV neces gledati iz ugla jer je VA panel u pitanju. Inace kada se gleda ravno i ako je zadnji firmware nema bloominga.

Ja bih sebi gledao onda taj, da trenutno kupujem, ali 65" :P
amar1994

#5670 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by amar1994 »

CooK wrote:
amar1994 wrote:navodno je samsungov QF8N najbolji , on ide do 1200cd/m2 :)
XE9305 ima 1440cd/m2.

EDIT: Evo i tabela televizora sa najboljim osvjetljenjem pa citaj ako te interesuje:
Image
:) :thumbup:
semirsar

#5671 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

ja vala u iducih 3godine, najmanje, ne kupujem nista vise od tv. 8-)
CooK

#5672 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

semirsar wrote:ja vala u iducih 3godine, najmanje, ne kupujem nista vise od tv. 8-)
Ne bih ni ja da imam 55XE85xx. :wink:
AmirBaa

#5673 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by AmirBaa »

semirsar wrote:@avaks,
pa mogao si vidjeti da oni sami naglase da ima android, inace bi svukud pisalo samo linux :mrgreen:
AmirBaa wrote: hvala na odgovoru i savjetu :thumbup:
nema na cemu drug, samo ti nama uzivaj u novom aparatu :thumbup:
i ako ti ne bidne mrsku turider nam utiske ovdeka :)
uzeh jucer ovaj TV Samsung UE55MU6172, ali je stan u fazi renoviranja pa cu morati sacekati 10-tak dana jos da ga testiram :) bice slika neka 4K kad ga montiram :D hvala jos jednom na savjetu :thumbup:
semirsar

#5674 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by semirsar »

AmirBaa wrote:
pa mogao si vidjeti da oni sami naglase da ima android, inace bi svukud pisalo samo linux :mrgreen:
uzeh jucer ovaj TV Samsung UE55MU6172, ali je stan u fazi renoviranja pa cu morati sacekati 10-tak dana jos da ga testiram :) bice slika neka 4K kad ga montiram :D hvala jos jednom na savjetu :thumbup:
cestitam :thumbup:
CooK

#5675 Re: LED TV, KOJI UZETI ?

Post by CooK »

AmirBaa wrote:
Cestitke i od mene. Moze koja slikica i recenzija kada ga montiras. :)
Post Reply