idemo dalje, držim se

p.s. smetali li kome ovo kofrčenje?
Moderator: anex
Evropske banke obaraju rekorde u zaradi zbog američke nesigurnosti na tržištima

aluminijska folija na glavi
Bilo je vise puta i ne može se iz Bosne ulagati u globalne i svjetske ETFove sto je jako tužno. Čitav proces kupovine dionica i vrijednosnih papira u Bosni se čini kao naučna fantastika. Zato svi kupuju stanove i nekretnine jer ne znaju ljudi šta drugo da kupe. Kada bi se to olakšalo ili riješilo mislim da bi se i pritisak na tržište nekretnina malo spustio.
Evo malo sam intezivnije googlo ovih par dana i izgleda da ću i ja postati dio "problema", uzet cu jedan stan u kojem necu ni zivit nit izdavat samo kao zastitu od inflacije. Jako tuzno kako me drzava tjera da tako neefikisano (za drustvo) trosim pare. Pola para imam za ostalo pola cu dignuti kredit i smatrat to "stednjom".konami666 wrote: ↑11/05/2025 08:43Bilo je vise puta i ne može se iz Bosne ulagati u globalne i svjetske ETFove sto je jako tužno. Čitav proces kupovine dionica i vrijednosnih papira u Bosni se čini kao naučna fantastika. Zato svi kupuju stanove i nekretnine jer ne znaju ljudi šta drugo da kupe. Kada bi se to olakšalo ili riješilo mislim da bi se i pritisak na tržište nekretnina malo spustio.
Bicikl? Dinama
Država jeste djelimično kriva za SVE. Naši zakoni su katastrofa, počevši od obračuna plata, fiskalizacije, PDV-a, online prodaje i generalno svaki aspekt poslovanja je komplikovan. 40% države radi u državnim firmama, to je katastrofalan podatak i trebamo se svi sramotiti od te cifre.
Bruka ljudi je odavde iznijelo pare i ulaže u inostranstvu, i tamo plaćaju porez na dohodak ili dobit koji je višestruko veći nego u BiH.kenny771 wrote: ↑15/05/2025 00:08 Država jeste djelimično kriva za SVE. Naši zakoni su katastrofa, počevši od obračuna plata, fiskalizacije, PDV-a, online prodaje i generalno svaki aspekt poslovanja je komplikovan. 40% države radi u državnim firmama, to je katastrofalan podatak i trebamo se svi sramotiti od te cifre.
2025 je godina, moraju se fakture ručno nosati i pečatirati. eFaktura je za naš zakon naučna fantastika. Nije legalno poslati račun kupcu preko mail-a već mu moraš poslati uz robu. Sad zamisli kad imaš 20 trgovina ne možeš direktno iz trgovina slat moraš sa jednog centralnog mjesta u čitavu BIH. Ovo je samo legano u brčkom, ne znam po kojem osnovu ali znam firmi koje rade iz brčkog da bi ovaj dio izbjegli. Da neko izračuna koliko se samo okoliš zagadi i koja je cijena ovog nosanja dokumentacije vjerujem da bi vrtoglava cifra bila.
Ako imaš kafić i dadneš konobaru kafu besplatno, po zakonu si dužan da državi uplatiš 70% doprinosa. Svaki vid benefita se smatra i oporezuje kao plata. Ako radniku dadneš popust ili prodaš robu po nabavnoj cijeni i na to moraš platiti dodatno, zbog toga toga kod nas i nema.
Fiskalizacija je smiješno loše urađena, i u RS-u i u Federaciji. 2025 je godina mi moramo uzimati printere od 1 000 KM + održavanje umjesto da postoji besplatni sistem preko kojeg se online računi mogu kucati. Fiskalizacija bi trebala da bude BESPLATNA i dostupna preko mobitela tako da i prodavači na pijaci mogu bez troškova da kucaju račune na male termalne printere koji su poprilično jeftini.
Pazar se mora svaki dan u banku predavati i gubiti vrijeme na šalteru.
I da na kraju, ako želim kupiti index fondove EU ili USA moram plaćati višestruke veće naknade nego neko u hrvatskoj.
kenny771 wrote: ↑14/05/2025 19:30Evo malo sam intezivnije googlo ovih par dana i izgleda da ću i ja postati dio "problema", uzet cu jedan stan u kojem necu ni zivit nit izdavat samo kao zastitu od inflacije. Jako tuzno kako me drzava tjera da tako neefikisano (za drustvo) trosim pare. Pola para imam za ostalo pola cu dignuti kredit i smatrat to "stednjom".konami666 wrote: ↑11/05/2025 08:43Bilo je vise puta i ne može se iz Bosne ulagati u globalne i svjetske ETFove sto je jako tužno. Čitav proces kupovine dionica i vrijednosnih papira u Bosni se čini kao naučna fantastika. Zato svi kupuju stanove i nekretnine jer ne znaju ljudi šta drugo da kupe. Kada bi se to olakšalo ili riješilo mislim da bi se i pritisak na tržište nekretnina malo spustio.
Gledo sam i sarajvsku berzu ali čini mi se nesigurno, nema nikakav ekvivalent index fonova/ETF-ova, moro bi sve uložit u par firmi.
Što znači da treba ulagati u naše banke.Babbuka wrote: ↑15/05/2025 09:22Bruka ljudi je odavde iznijelo pare i ulaže u inostranstvu, i tamo plaćaju porez na dohodak ili dobit koji je višestruko veći nego u BiH.kenny771 wrote: ↑15/05/2025 00:08 Država jeste djelimično kriva za SVE. Naši zakoni su katastrofa, počevši od obračuna plata, fiskalizacije, PDV-a, online prodaje i generalno svaki aspekt poslovanja je komplikovan. 40% države radi u državnim firmama, to je katastrofalan podatak i trebamo se svi sramotiti od te cifre.
2025 je godina, moraju se fakture ručno nosati i pečatirati. eFaktura je za naš zakon naučna fantastika. Nije legalno poslati račun kupcu preko mail-a već mu moraš poslati uz robu. Sad zamisli kad imaš 20 trgovina ne možeš direktno iz trgovina slat moraš sa jednog centralnog mjesta u čitavu BIH. Ovo je samo legano u brčkom, ne znam po kojem osnovu ali znam firmi koje rade iz brčkog da bi ovaj dio izbjegli. Da neko izračuna koliko se samo okoliš zagadi i koja je cijena ovog nosanja dokumentacije vjerujem da bi vrtoglava cifra bila.
Ako imaš kafić i dadneš konobaru kafu besplatno, po zakonu si dužan da državi uplatiš 70% doprinosa. Svaki vid benefita se smatra i oporezuje kao plata. Ako radniku dadneš popust ili prodaš robu po nabavnoj cijeni i na to moraš platiti dodatno, zbog toga toga kod nas i nema.
Fiskalizacija je smiješno loše urađena, i u RS-u i u Federaciji. 2025 je godina mi moramo uzimati printere od 1 000 KM + održavanje umjesto da postoji besplatni sistem preko kojeg se online računi mogu kucati. Fiskalizacija bi trebala da bude BESPLATNA i dostupna preko mobitela tako da i prodavači na pijaci mogu bez troškova da kucaju račune na male termalne printere koji su poprilično jeftini.
Pazar se mora svaki dan u banku predavati i gubiti vrijeme na šalteru.
I da na kraju, ako želim kupiti index fondove EU ili USA moram plaćati višestruke veće naknade nego neko u hrvatskoj.
Većina bi to odavde radila, ali mi još uvijek živimo u zemlji u kojoj je realno nemoguće legalno ulagati kapital u inostranstvo.
Evo ja sam primoran da razmišljam kako da odem u treću zemlju i smjestim neki kapital, kako bih ga mogao ulagati van BiH.
Mislim da je tu bankarski lobi odradio svoje, sad smo u apsurdnoj situaciji da banke ovdje od stanovništa uzimaju kapital jefitnije nego u EU
Pljacka. Slabo trziste, neregulisano, nema konkurencije pa moze. Pasivni fond
Super vijest,poranili su ove godine.
I meni je palo na pamet. I onda se zapitah zašto većinski vlasnik nije pokupovao to malo dionica koje se vrte na berzi...?