Berza (dionice i kupovina)

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
toska

#5626 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by toska »

toska wrote: 25/04/2025 22:47 Gdje ste amateri :D
Nabijem ovako na sitnim parama 1000 ili 2000% profita u mjesec do mjesec i po i onda sve skršim u jednom danu :lol:
Izgubim i ulog, nikad na zelenu granu.

14 dana:
Image
idemo dalje, držim se :D , 21 dan minus vikendi:
Image

p.s. smetali li kome ovo kofrčenje?
zigzag

#5627 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

Evropske banke obaraju rekorde u zaradi zbog američke nesigurnosti na tržištima

A naše banke? Hoćemo opet dobru dividendu pošto smo vlasnici banke . Treba mi još onaj sat na lancu i odijelo :lol:
drug_profi

#5628 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Odijelo prugasto, molićulijepo
zigzag

#5629 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

Image

A nije ko truba na biciklu :mrgreen:
drug_profi

#5630 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Truba

Image
liyf

#5631 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by liyf »

drug_profi wrote: 07/05/2025 10:50 Truba

Image
aluminijska folija na glavi
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#5632 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Truba »

Ne volim odela
Samo na sahrane i vjencanja
Planiram kupiti kacigu
Inace kacket crni i mikrofiber maska
kenny771

#5633 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by kenny771 »

Imal ikakvog načina iz BiH sa nekom normalnom provizijom da se investira u index fondove /ETF-ove, da makar pokrije proviziju i inflaciju sa mogućnošću dizanja novca kroz ~5 godina.
konami666

#5634 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by konami666 »

kenny771 wrote: 08/05/2025 22:34 Imal ikakvog načina iz BiH sa nekom normalnom provizijom da se investira u index fondove /ETF-ove, da makar pokrije proviziju i inflaciju sa mogućnošću dizanja novca kroz ~5 godina.
Bilo je vise puta i ne može se iz Bosne ulagati u globalne i svjetske ETFove sto je jako tužno. Čitav proces kupovine dionica i vrijednosnih papira u Bosni se čini kao naučna fantastika. Zato svi kupuju stanove i nekretnine jer ne znaju ljudi šta drugo da kupe. Kada bi se to olakšalo ili riješilo mislim da bi se i pritisak na tržište nekretnina malo spustio.
Ecci
Vozim: Biciklam

#5635 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ecci »

Moze preko fondova, npr ovaj Triglav globalni fond, vjerovatno ima jos slicnih, preko njih kupujes s&p 500. Mana su im provizije, 2.5% godisnja
drug_profi

#5636 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Treba sve fino pročitati, ima i ulazna i izlazna provizija.
kenny771

#5637 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by kenny771 »

konami666 wrote: 11/05/2025 08:43
kenny771 wrote: 08/05/2025 22:34 Imal ikakvog načina iz BiH sa nekom normalnom provizijom da se investira u index fondove /ETF-ove, da makar pokrije proviziju i inflaciju sa mogućnošću dizanja novca kroz ~5 godina.
Bilo je vise puta i ne može se iz Bosne ulagati u globalne i svjetske ETFove sto je jako tužno. Čitav proces kupovine dionica i vrijednosnih papira u Bosni se čini kao naučna fantastika. Zato svi kupuju stanove i nekretnine jer ne znaju ljudi šta drugo da kupe. Kada bi se to olakšalo ili riješilo mislim da bi se i pritisak na tržište nekretnina malo spustio.
Evo malo sam intezivnije googlo ovih par dana i izgleda da ću i ja postati dio "problema", uzet cu jedan stan u kojem necu ni zivit nit izdavat samo kao zastitu od inflacije. Jako tuzno kako me drzava tjera da tako neefikisano (za drustvo) trosim pare. Pola para imam za ostalo pola cu dignuti kredit i smatrat to "stednjom".

Gledo sam i sarajvsku berzu ali čini mi se nesigurno, nema nikakav ekvivalent index fonova/ETF-ova, moro bi sve uložit u par firmi.
zigzag

#5638 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by zigzag »

Što je vama "država" kriva za sve?Tvoje pare, radi s njim šta hoćeš. I u svoju firmu kad uložiš gomilu kapitala budeš sretan kad imaš povrat od 10% godišnje.
Sarajevska berza se čini nesigurna a ostalo je kao sigurno.
QSuzi

#5639 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by QSuzi »

drug_profi wrote: 07/05/2025 10:50 Truba

Image
Bicikl? Dinama
Nije ni ono čudo što se kačilo na točkice da klepeta
U stvari jeste
Najviše klepeta :D
kenny771

#5640 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by kenny771 »

zigzag wrote: 14/05/2025 19:56 Što je vama "država" kriva za sve?Tvoje pare, radi s njim šta hoćeš. I u svoju firmu kad uložiš gomilu kapitala budeš sretan kad imaš povrat od 10% godišnje.
Sarajevska berza se čini nesigurna a ostalo je kao sigurno.
Država jeste djelimično kriva za SVE. Naši zakoni su katastrofa, počevši od obračuna plata, fiskalizacije, PDV-a, online prodaje i generalno svaki aspekt poslovanja je komplikovan. 40% države radi u državnim firmama, to je katastrofalan podatak i trebamo se svi sramotiti od te cifre.

2025 je godina, moraju se fakture ručno nosati i pečatirati. eFaktura je za naš zakon naučna fantastika. Nije legalno poslati račun kupcu preko mail-a već mu moraš poslati uz robu. Sad zamisli kad imaš 20 trgovina ne možeš direktno iz trgovina slat moraš sa jednog centralnog mjesta u čitavu BIH. Ovo je samo legano u brčkom, ne znam po kojem osnovu ali znam firmi koje rade iz brčkog da bi ovaj dio izbjegli. Da neko izračuna koliko se samo okoliš zagadi i koja je cijena ovog nosanja dokumentacije vjerujem da bi vrtoglava cifra bila.

Ako imaš kafić i dadneš konobaru kafu besplatno, po zakonu si dužan da državi uplatiš 70% doprinosa. Svaki vid benefita se smatra i oporezuje kao plata. Ako radniku dadneš popust ili prodaš robu po nabavnoj cijeni i na to moraš platiti dodatno, zbog toga toga kod nas i nema.

Fiskalizacija je smiješno loše urađena, i u RS-u i u Federaciji. 2025 je godina mi moramo uzimati printere od 1 000 KM + održavanje umjesto da postoji besplatni sistem preko kojeg se online računi mogu kucati. Fiskalizacija bi trebala da bude BESPLATNA i dostupna preko mobitela tako da i prodavači na pijaci mogu bez troškova da kucaju račune na male termalne printere koji su poprilično jeftini.

Pazar se mora svaki dan u banku predavati i gubiti vrijeme na šalteru.

I da na kraju, ako želim kupiti index fondove EU ili USA moram plaćati višestruke veće naknade nego neko u hrvatskoj.
Babbuka

#5641 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Babbuka »

kenny771 wrote: 15/05/2025 00:08 Država jeste djelimično kriva za SVE. Naši zakoni su katastrofa, počevši od obračuna plata, fiskalizacije, PDV-a, online prodaje i generalno svaki aspekt poslovanja je komplikovan. 40% države radi u državnim firmama, to je katastrofalan podatak i trebamo se svi sramotiti od te cifre.

2025 je godina, moraju se fakture ručno nosati i pečatirati. eFaktura je za naš zakon naučna fantastika. Nije legalno poslati račun kupcu preko mail-a već mu moraš poslati uz robu. Sad zamisli kad imaš 20 trgovina ne možeš direktno iz trgovina slat moraš sa jednog centralnog mjesta u čitavu BIH. Ovo je samo legano u brčkom, ne znam po kojem osnovu ali znam firmi koje rade iz brčkog da bi ovaj dio izbjegli. Da neko izračuna koliko se samo okoliš zagadi i koja je cijena ovog nosanja dokumentacije vjerujem da bi vrtoglava cifra bila.

Ako imaš kafić i dadneš konobaru kafu besplatno, po zakonu si dužan da državi uplatiš 70% doprinosa. Svaki vid benefita se smatra i oporezuje kao plata. Ako radniku dadneš popust ili prodaš robu po nabavnoj cijeni i na to moraš platiti dodatno, zbog toga toga kod nas i nema.

Fiskalizacija je smiješno loše urađena, i u RS-u i u Federaciji. 2025 je godina mi moramo uzimati printere od 1 000 KM + održavanje umjesto da postoji besplatni sistem preko kojeg se online računi mogu kucati. Fiskalizacija bi trebala da bude BESPLATNA i dostupna preko mobitela tako da i prodavači na pijaci mogu bez troškova da kucaju račune na male termalne printere koji su poprilično jeftini.

I da na kraju, ako želim kupiti index fondove EU ili USA moram plaćati višestruke veće naknade nego neko u hrvatskoj.
Bruka ljudi je odavde iznijelo pare i ulaže u inostranstvu, i tamo plaćaju porez na dohodak ili dobit koji je višestruko veći nego u BiH.
Većina bi to odavde radila, ali mi još uvijek živimo u zemlji u kojoj je realno nemoguće legalno ulagati kapital u inostranstvo.

Evo ja sam primoran da razmišljam kako da odem u treću zemlju i smjestim neki kapital, kako bih ga mogao ulagati van BiH.

Mislim da je tu bankarski lobi odradio svoje, sad smo u apsurdnoj situaciji da banke ovdje od stanovništa uzimaju kapital jefitnije nego u EU
konami666

#5642 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by konami666 »

kenny771 wrote: 14/05/2025 19:30
konami666 wrote: 11/05/2025 08:43
Evo malo sam intezivnije googlo ovih par dana i izgleda da ću i ja postati dio "problema", uzet cu jedan stan u kojem necu ni zivit nit izdavat samo kao zastitu od inflacije. Jako tuzno kako me drzava tjera da tako neefikisano (za drustvo) trosim pare. Pola para imam za ostalo pola cu dignuti kredit i smatrat to "stednjom".

Gledo sam i sarajvsku berzu ali čini mi se nesigurno, nema nikakav ekvivalent index fonova/ETF-ova, moro bi sve uložit u par firmi.

Šta ćeš kad nemaš izbora. Sarajevska berza je karanana, bez globalnih i zapadnih fondova/etf-ova nemaš nikakvog izbora da ulažeš dugoročno u stilu ulozi i zaboravi na taj novac. Ja sam prije ulagao samo u globalne fondove koji prate globalni indeks a zadnjih 7 godina ili tako nešto samo uzimam tech dionice. To je materija koju poznajem i držim se onoga sto znam.
konami666

#5643 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by konami666 »

Ecci wrote: 14/05/2025 15:15 Moze preko fondova, npr ovaj Triglav globalni fond, vjerovatno ima jos slicnih, preko njih kupujes s&p 500. Mana su im provizije, 2.5% godisnja
2,5% provizija na SP500 :-) koja pljačka!
Ovdje je 0,03%
Ci-Nick

#5644 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ci-Nick »

Babbuka wrote: 15/05/2025 09:22
kenny771 wrote: 15/05/2025 00:08 Država jeste djelimično kriva za SVE. Naši zakoni su katastrofa, počevši od obračuna plata, fiskalizacije, PDV-a, online prodaje i generalno svaki aspekt poslovanja je komplikovan. 40% države radi u državnim firmama, to je katastrofalan podatak i trebamo se svi sramotiti od te cifre.

Bruka ljudi je odavde iznijelo pare i ulaže u inostranstvu, i tamo plaćaju porez na dohodak ili dobit koji je višestruko veći nego u BiH.
Većina bi to odavde radila, ali mi još uvijek živimo u zemlji u kojoj je realno nemoguće legalno ulagati kapital u inostranstvo.

Evo ja sam primoran da razmišljam kako da odem u treću zemlju i smjestim neki kapital, kako bih ga mogao ulagati van BiH.

Mislim da je tu bankarski lobi odradio svoje, sad smo u apsurdnoj situaciji da banke ovdje od stanovništa uzimaju kapital jefitnije nego u EU
Što znači da treba ulagati u naše banke.
ASA Banka tržišna 181 KM, očekivana dobit u ovoj godini 20 KM po dionici i dividenda oko 12 KM po dionici.
Ecci
Vozim: Biciklam

#5645 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Ecci »

konami666 wrote: 16/05/2025 07:21
Ecci wrote: 14/05/2025 15:15 Moze preko fondova, npr ovaj Triglav globalni fond, vjerovatno ima jos slicnih, preko njih kupujes s&p 500. Mana su im provizije, 2.5% godisnja
2,5% provizija na SP500 :-) koja pljačka!
Ovdje je 0,03%
Pljacka. Slabo trziste, neregulisano, nema konkurencije pa moze. Pasivni fond :)
drug_profi

#5646 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Vjerovatnije 13 do 14 da će biti dividenda, jer je i prvi kvartal 18% uspješniji od lanjskog, a politika isplate dividende je promjenjena sa 50% na 60%.
drug_profi

#5647 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by drug_profi »

Uzgred, legla lova iz Cementare danas.
Incub

#5648 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Incub »

drug_profi wrote: 16/05/2025 10:24 Uzgred, legla lova iz Cementare danas.
Super vijest,poranili su ove godine.
Hvala na info...
konami666

#5649 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by konami666 »

Idemo Tesla :izet: uzeo bio još teslinih dionica dok su bile na dnu i od nvidie, jest lijepo vidjeti da se zelene.
Babbuka

#5650 Re: Berza (dionice i kupovina)

Post by Babbuka »

Ci-Nick wrote: 16/05/2025 09:43 Što znači da treba ulagati u naše banke.
ASA Banka tržišna 181 KM, očekivana dobit u ovoj godini 20 KM po dionici i dividenda oko 12 KM po dionici.
I meni je palo na pamet. I onda se zapitah zašto većinski vlasnik nije pokupovao to malo dionica koje se vrte na berzi...?
Post Reply