SDP

Post Reply
Alfons Kauders

#5626 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:
Alfons Kauders wrote:
nosara wrote:
Hajde de...

Prvo, konsenzus... Ti polazis sa pozicije da ce sdp aman zaman zastitit interese BiH, gradjana, bla bla bla...bolje od nekog drugog (hare, fahro, tihic)... Ja mislim da nece, odnosno niko od njih se ne smije usudit da narusi ovaj jad od suvereniteta BiH i pristane na dezintegraciju drzave...
Ja ne polazim od te pozicije sto sam jasno naveo maloprije. Isto bi bilo i da su npr. SBB ili NS umjesto SDA i SDP, ili neke desete stranke. Al' nejse, haman sam to trebao bolje objasniti, samo nemam kredu, tablu i bukvar pri ruci.
Drugo, kakav ZAVNOBIH, o cemu pricas...? Pa zlaja je dao legitimitet ustasama, kriminalcima i kvazi begovima i to proglasio reformskim savezom... Platforma na osnovu zajednickog sporazuma o saradnji, komunisti, ustase, krimosi i begovi... Dzema se prevrce u grobu...
Znaci treba nam konzensuz... :D Samo ako nije u pitanju konsenzus s onim koji nam se ne svidjaju i s kojim se ne slazemo? :D U kom slucaju nam svakako i ne treba konzenzus, jer on vec postoji. :D
Trece, svaki sporazum je po definiciji konsenzus zainteresovanih strana, pa tako i Dejton, Vasington, Videoton... Zavrtanje ruku je stvar tehnike, to se ne pika... Jesi li potpisao...? Jesi...? Konsenzus...
Znaci 1939-1945 je "zavrtanje ruku"... :D 1992 - 1995 takodjer... :D Zanimljiv neki konsenzus :D
Cetvrto, nekoliko si puta sasvim ozbiljno spomenuo da imas problem sa cugom... Jebi ga, pazi sta pises, ja sve shvatam ozbiljno... Osim sebe... :D
Ma volio sam ga mahnut u svoje vrijeme, al' sad slabo... :D
I, zasto je onda bivsi sdp MORAO u vlast bas SAD...? Ako se uopste sjecas o cemu se radi... :D
Samo se umrijet mora druze. :D

SDP je dobio relativnu vecinu, odvagao opcije i pokusao formirati vlast, negdje uspjesno, negdje ne. Ko kaze da su morali? Morali su s nekim u koaliciju, sami nisu mogli, ni blizu... Ali nisu morali u vlast. To nije isto.

I tvoja cijela prica (ne samo tvoja doduse) se svodi na sljedece - ti smatras da nisu trebali sad u vlast. Ok, postujem tvoj stav, ali se ne slazem. Sto se mene tice, kraj price, ali ti se ubi godinu dana pricajuci jednu te istu stvar, koju smo bezbroj puta prozvakali na forumu.

Ljudi koji prate ovaj forum nisu ni nezainteresovani, ni neinformisani, ni glupi. Iz nekog razloga, ti nastupas kao da jesu, tj. kao da nisu svjesni negativnih strana takve odluke i kao da ne znaju o cemu se radi. Raja je odvagala, neki su pojeli govno i podrzali taj potez, drugi nisu. I jedni i drugi imaju dosta argumenata na svojoj strani. Ko zna, mozda bi bilo bolje da su izabrali SBB? Ili da su cekali jos cetiri godine, pa da na konto ekonomske krize dobiju jos bolji rezultat.

Radi se o razlikama u misljenju i gotovo. Zato dzabe gubis vrijeme i papagajski ponavljas istu pricu koja ne pije vode. Haman ocekujes da se sad trebamo sloziti s tvojim subjektivnim misljenjem, sto se svodi na nivo svadje osnovaca - jel' bolji Zeljo il' Sarajevo... EKV ili Azra... Postujem tvoje misljenje, mada se ne slazem. Na tebi da je li ces postovati tudje...

Btw. Zeljo i EKV su ipak bolji. :D
1gorstak

#5627 Re: SDP

Post by 1gorstak »

nosara wrote:
1gorstak wrote: SDP treba kritikovati a razloga ima, ali ono gdje svi trebamo stati iza SDP-a je proces formiranja vlasti. Tu treba pokazati zrelost a ne, kao sto neki pokusavaju, uz opravdanu kritiku na racun SDP-a po jednom pitanju, prosvercovati i tezu da je SDP kriv za sadasnje stanje jer odbija ultimatume HDZ-a i Dodika. Tu treba biti jako oprezan jer je prva kritika zdrava i potrebna, a druga bolesna i izdajnicka.
Ne postoji bolesna i izdajnicka kritika, ali bolesna i izdajnicka koalicija je nasa realnost... Kantonalna, federalna, a bice i drzavna... Bolesna, izdajnicka, ali stabilna... :D
Nema potrebe da sa mnom tako razgovaras, ako ti nije jasno sta pisem, reci i ja cu ti pojasniti. Svi se mozemo izmotavati pribjegavajuci tim lafo dovitljivim komentarima od par recenica, ali to nije dijalog. Jos jednom, treba znati gdje pocinje i gdje zavrsava opravdana kritika, ti i u Americi imas dosta onih koji organski ne podnose Obamu, ali taj ih animozitet ne tjera u krajnost pa da zele jacanje pozicija Talibana kako bi se napakostilo Obami. A ovdje u BiH imamo upravo to, u zelji da se napakosti SDP-u ili Lagumdziji, brani se pozicije HDZ-a i SNSD-a. I to od strane onih koji su navodno protiv etnickih podjela.
nosara

#5628 Re: SDP

Post by nosara »

Zeljo i Azra, sto se mene tice... :wink:
Last edited by nosara on 13/12/2011 15:37, edited 1 time in total.
madner

#5629 Re: SDP

Post by madner »

1gorstak wrote: Nema potrebe da sa mnom tako razgovaras, ako ti nije jasno sta pisem, reci i ja cu ti pojasniti. Svi se mozemo izmotavati pribjegavajuci tim lafo dovitljivim komentarima od par recenica, ali to nije dijalog. Jos jednom, treba znati gdje pocinje i gdje zavrsava opravdana kritika, ti i u Americi imas dosta onih koji organski ne podnose Obamu, ali taj ih animozitet ne tjera u krajnost pa da zele jacanje pozicija Talibana kako bi se napakostilo Obami. A ovdje u BiH imamo upravo to, u zelji da se napakosti SDP-u ili Lagumdziji, brani se pozicije HDZ-a i SNSD-a. I to od strane onih koji su navodno protiv etnickih podjela.
Zapravo to nije tacno, dio Republikanaca je odlucio smjestiti Obami po cijenu ogromnih posljedica za USA.

Dakle idemo uz korak sa vremenom.
nosara

#5630 Re: SDP

Post by nosara »

1gorstak wrote:
nosara wrote:
1gorstak wrote: SDP treba kritikovati a razloga ima, ali ono gdje svi trebamo stati iza SDP-a je proces formiranja vlasti. Tu treba pokazati zrelost a ne, kao sto neki pokusavaju, uz opravdanu kritiku na racun SDP-a po jednom pitanju, prosvercovati i tezu da je SDP kriv za sadasnje stanje jer odbija ultimatume HDZ-a i Dodika. Tu treba biti jako oprezan jer je prva kritika zdrava i potrebna, a druga bolesna i izdajnicka.
Ne postoji bolesna i izdajnicka kritika, ali bolesna i izdajnicka koalicija je nasa realnost... Kantonalna, federalna, a bice i drzavna... Bolesna, izdajnicka, ali stabilna... :D
Nema potrebe da sa mnom tako razgovaras, ako ti nije jasno sta pisem, reci i ja cu ti pojasniti. Svi se mozemo izmotavati pribjegavajuci tim lafo dovitljivim komentarima od par recenica, ali to nije dijalog. Jos jednom, treba znati gdje pocinje i gdje zavrsava opravdana kritika, ti i u Americi imas dosta onih koji organski ne podnose Obamu, ali taj ih animozitet ne tjera u krajnost pa da zele jacanje pozicija Talibana kako bi se napakostilo Obami. A ovdje u BiH imamo upravo to, u zelji da se napakosti SDP-u ili Lagumdziji, brani se pozicije HDZ-a i SNSD-a. I to od strane onih koji su navodno protiv etnickih podjela.
Ja sam na ovom forumu izgradio karijeru majmuna braneci sdp i pljujuci sve ostale, jer sam naivno vjerovao da ce sdp na vlasti bit drugaciji od drugih... Tako da ne shvatam sta hoces da mi kazes... Pogotovo ovo sa obamom i talibanima, koje je amerika finansirala do jucer...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#5631 Re: SDP

Post by dr.gog »

1gorstak wrote: A ovdje u BiH imamo upravo to, u zelji da se napakosti SDP-u ili Lagumdziji, brani se pozicije HDZ-a i SNSD-a. I to od strane onih koji su navodno protiv etnickih podjela.
Dobro rečeno, samo što se to ne označava kao podrška, već kao "nužnost na putu ka evropskim integracijama" :D .
Alfons Kauders

#5632 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
1gorstak wrote: Nema potrebe da sa mnom tako razgovaras, ako ti nije jasno sta pisem, reci i ja cu ti pojasniti. Svi se mozemo izmotavati pribjegavajuci tim lafo dovitljivim komentarima od par recenica, ali to nije dijalog. Jos jednom, treba znati gdje pocinje i gdje zavrsava opravdana kritika, ti i u Americi imas dosta onih koji organski ne podnose Obamu, ali taj ih animozitet ne tjera u krajnost pa da zele jacanje pozicija Talibana kako bi se napakostilo Obami. A ovdje u BiH imamo upravo to, u zelji da se napakosti SDP-u ili Lagumdziji, brani se pozicije HDZ-a i SNSD-a. I to od strane onih koji su navodno protiv etnickih podjela.
Zapravo to nije tacno, dio Republikanaca je odlucio smjestiti Obami po cijenu ogromnih posljedica za USA.

Dakle idemo uz korak sa vremenom.
Jedan relativno frisak primjer... :D Gdje dezurni idiot Rush Limbaugh brani teroristicku organizaciju... Neki kriscanski fanatici, a Obama je u Afriku poslao vojne savjetnike da pomognu u borbi protiv njih... :D

http://thelede.blogs.nytimes.com/2011/1 ... ance-army/

Mislim, ovo je krajnost, ali i kod nas se odavno koristi retorika podjednako poremecenih i u vjerski fanatizam ogrezlih Vasica i Plockinica kako bi se napakostilo SDP-u. Toliko o objektivnoj kritici.
Corto Maltese

#5633 Re: SDP

Post by Corto Maltese »

nosara wrote: Ja sam na ovom forumu izgradio karijeru majmuna braneci sdp i pljujuci sve ostale, jer sam naivno vjerovao da ce sdp na vlasti bit drugaciji od drugih...
Mogu ovo posvjedočiti pred bilo kojim sudom u zemlji i inostranstvu.
popajic

#5634 Re: SDP

Post by popajic »

Banksy wrote:
Koje ba ultimatume, ove oko fotelja? :lol:
I ti padas u taj ukorijenjeni negativizam kad je u pitanju " borba za fotelje "
Svaki izborni pobjednik je cak sta vise duzan da se "bori za fotelje" , jer samo preko tih fotelja i moze progurati svoju politiku , programe , sve ono zbog cega je dobio glasove . Ja , kako ce drugacije !?
( naravno , druga je prica kako se te fotelje kasnije koriste )

Ti ne mislis da HDZ i preCednik vrse enormne pritiske , ultimatume :?
madner

#5635 Re: SDP

Post by madner »

Ti radikalni nisu problem. Jasna stvar.

Problem je kada blokiraju zakon i izgube bonitet kako bi Obama ispao levat. Ili kada se borba za gradjanske principe predstavlja kao borba za fotelju vise.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#5636 Re: SDP

Post by plain vanilla »

1gorstak wrote: A ovdje u BiH imamo upravo to, u zelji da se napakosti SDP-u ili Lagumdziji, brani se pozicije HDZ-a i SNSD-a. I to od strane onih koji su navodno protiv etnickih podjela.
Isto tako, navodni multietnicari amnestiraju SDA... pokusavajuci je prikazati kao manje zlo od npr HDZ-a
plain vanilla

#5637 Re: SDP

Post by plain vanilla »

Corto Maltese wrote:
nosara wrote: Ja sam na ovom forumu izgradio karijeru majmuna braneci sdp i pljujuci sve ostale, jer sam naivno vjerovao da ce sdp na vlasti bit drugaciji od drugih...
rekoh ja danas @nosari da me na tebe podsjeca :mrgreen:
Alfons Kauders

#5638 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote:Zeljo i Azra, sto se mene tice... :wink:
Hajd moze ti se oprostit, ipak je 13. u decembru... :D
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#5639 Re: SDP

Post by dr.gog »

Corto Maltese wrote:
Tako ti na druga Raspućina...
madner

#5640 Re: SDP

Post by madner »

plain vanilla wrote:
Isto tako, navodni multietnicari amnestiraju SDA... pokusavajuci je prikazati kao manje zlo od npr HDZ-a
SDA nije trenutno ni u istoj ligi kao HDZ sto se tice opasnosti i zla.
Alfons Kauders

#5641 Re: SDP

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
plain vanilla wrote:
Pragmatizam - ne bi bio ni HDZ 1990 da Ljubic nije pogledao rezultate i ocijenio da ce dobiti bolji "deal" s Covicem... Ali avaj, jos ceka na svojih 30 srebrnjaka... :D
plain vanilla

#5642 Re: SDP

Post by plain vanilla »

madner wrote:
plain vanilla wrote:
ne slazem se s tim, samo su promijenili propagandni program

rekoh danas, pa da ponovim- vuk dlaku mijenja, cud nikad
madner

#5643 Re: SDP

Post by madner »

To se zove gajiti iluzije o opasnosti HDZ programa. Ne znam sta jos trebaju uraditi da se shvate ozbiljno, pokusati opet zauzet Mostar?
domaci.ba

#5644 Re: SDP

Post by domaci.ba »

Ne vidim da ce mi zivotni standard biti znacajno pobosljsan u naredne 3 godine. Sto se mene tice sdp je kriminalna udruga kao i ostali. Sve su rekli ovim budzetom za narednu godinu. Imaju i oni Budnju, Sarajlica i Ajnadzica isti qrtz. koje valja namiriti.
Banksy

#5645 Re: SDP

Post by Banksy »

Alfons Kauders wrote:
Raja je odvagala, neki su pojeli govno i podrzali taj potez, drugi nisu. I jedni i drugi imaju dosta argumenata na svojoj strani.
Ko zna, mozda bi bilo bolje da su izabrali SBB? Ili da su cekali jos cetiri godine, pa da na konto ekonomske krize dobiju jos bolji rezultat.
Ili da su, kao nositelji i osnivači, po prvi put napravili široku predizbornu koaliciju svih federalnih građanskih, lijevih stranaka, pa tako pokušali osvojiti vlast, nešto slično KK u Hrvatskoj.
Sačuvali bi obraz i dostojanstvo stranke, ostali autentični predstavnici ljevice, učvrstili svoj položaj i možda udarili temelje nekoj budućoj istinskoj bosanskohercegovačkoj transentitetskoj ljevici. Možda su mogli i tako pobijediti.

Sve i da nisu pobijedili, mogli su doći u situaciju da budu potreban koalicioni partner, mogli su zatim ući u koaliciju s nacionalnim strankama, ali tako ojačani, iz te pozicije, insisitirati na svom konceptu, na svojim principima, i boriti se za njih do kraja. Pa, i ako bi u toj borbi gubili, pokazali bi narodu svoju principijelnost i dosljednost, a to bi glasači znali prepoznati. A možda bi u toj borbi iznutra, kao dio vlasti, negdje i uspjeli nametnuti svoj koncept i ideje, možda se i iz te pozicije moglo uraditi nešto za prava ugroženih, za prava radnika, penzionera, djece, svih građana Federacije bez obzira na nacionalnu pripadnost.

Ali jok. Lakše je bilo selamati na predizbornim skupovima i iftarima, lakše je bilo pokloniti se i uvući reisu, lakše je bilo podići bošnjačkoj većini, a onda na tim krilima pobijediti i napraviti ovu sramnu koaliciju.

Imali su izbor, mogli su šta su htjeli, izabrali su šta su izabrali, i džaba je sad Sveti P. pričati ublehe o ''novim građanskim koalicijama'', džaba, kad su se svezali s najgorim ološem, kad su prodali pošteno ime, ideju i ljude za šaku upravnih i nadzornih odbora, za par guzica u ministarskim i direktorskim foteljama.
I kakvi vanredni izbori, kakav odlazak u opoziciju, sad nek Miško vozi. Ja sam za to da ostanu na vlasti sve naredne četiri godine, zaslužili su, i tako treba.
1gorstak

#5646 Re: SDP

Post by 1gorstak »

plain vanilla wrote:
madner wrote:
plain vanilla wrote:
ne slazem se s tim, samo su promijenili propagandni program

rekoh danas, pa da ponovim- vuk dlaku mijenja, cud nikad
Niti jedan od 4 tocka na Platformaskoj kociji nije za sacuvati, imamo SDP-ovu gumu koja je uvijek poluprazna jer stalno negdje ispusta zrak, HSP je drveni tocak, NSRzB je skinut s nekih poljoprivrednih kolica a SDA je kameni, onaj mlinski, najtezi. Kako se bude ukazivala sansa, sve ih treba izmjenjati sa 4 nova marke Nasa Stranka. Ali trenutno ih nemamo na raspolaganju i do tada neka se kotrlja kako vec moze, jer ako se umjesto SDP-a u vlast ponovo uvale Silajdzic i HDZ, opet imamo sve kamene, najteze.
nemam_ideje

#5647 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

nosara wrote:
Zasto se akcenat baca na drzavni nivo...? A onda kazete "ma ko jebe VM, kome to treba"...!?

Jel' FBiH zaokruzena, vlast neprikosnovena, jesu li kantoni poklopljeni...? Pa sta se ceka, zasto sve ide nagore...? Gdje su razvojni projekti, investicije, javni radovi...? Pustite suplju i dodika... Imaju stabilnu koaliciju koja na dva nivoa, najvaznija nivoa vlasti, prdi u vjetar... Mrtvaja... Nikakvog konkretnog pomaka... Nista ...
Na ovo nećeš dobiti odgovor. Isto sam dva puta pitao, šta su konkrentgo uradili. Jedini koliko-toliko konkretan odgovor je da će budžet biti veći za 500 miliona i da će to sigurno biti za "projekte a ne za administraciju"(treća Džemilina kašika je rekla svoje). Ova priča počinje da me podsjeća na priču Lepog. Dernjamo se Dodok, Čova, vidi Hin tamo i tu je negdje i kraj. Žalosno. Doduše, ima još vremena da se nešto uradi. Ali ako misle da krizu rješavaju sa novim zaduženjima kod MMF-a i povećanjem nameta, nećemo daleko.
madner

#5648 Re: SDP

Post by madner »

nemam_ideje wrote:
nosara wrote:
Zasto se akcenat baca na drzavni nivo...? A onda kazete "ma ko jebe VM, kome to treba"...!?

Jel' FBiH zaokruzena, vlast neprikosnovena, jesu li kantoni poklopljeni...? Pa sta se ceka, zasto sve ide nagore...? Gdje su razvojni projekti, investicije, javni radovi...? Pustite suplju i dodika... Imaju stabilnu koaliciju koja na dva nivoa, najvaznija nivoa vlasti, prdi u vjetar... Mrtvaja... Nikakvog konkretnog pomaka... Nista ...
Na ovo nećeš dobiti odgovor. Isto sam dva puta pitao, šta su konkrentgo uradili. Jedini koliko-toliko konkretan odgovor je da će budžet biti veći za 500 miliona i da će to sigurno biti za "projekte a ne za administraciju"(treća Džemilina kašika je rekla svoje). Ova priča počinje da me podsjeća na priču Lepog. Dernjamo se Dodok, Čova, vidi Hin tamo i tu je negdje i kraj. Žalosno. Doduše, ima još vremena da se nešto uradi. Ali ako misle da krizu rješavaju sa novim zaduženjima kod MMF-a i povećanjem nameta, nećemo daleko.
Nema to veze sa kasikama nego sa objavljanim budzetom za 2012. Na drugoj temi je i objasnjeno kako ce se doci do tih 500 miliona i pod kojim uslovima.
1gorstak

#5649 Re: SDP

Post by 1gorstak »

Banksy wrote:
Alfons Kauders wrote:
Raja je odvagala, neki su pojeli govno i podrzali taj potez, drugi nisu. I jedni i drugi imaju dosta argumenata na svojoj strani.
Ko zna, mozda bi bilo bolje da su izabrali SBB? Ili da su cekali jos cetiri godine, pa da na konto ekonomske krize dobiju jos bolji rezultat.
Ili da su, kao nositelji i osnivači, po prvi put napravili široku predizbornu koaliciju svih federalnih građanskih, lijevih stranaka, pa tako pokušali osvojiti vlast, nešto slično KK u Hrvatskoj.
Sačuvali bi obraz i dostojanstvo stranke, ostali autentični predstavnici ljevice, učvrstili svoj položaj i možda udarili temelje nekoj budućoj istinskoj bosanskohercegovačkoj transentitetskoj ljevici. Možda su mogli i tako pobijediti.

Sve i da nisu pobijedili, mogli su doći u situaciju da budu potreban koalicioni partner, mogli su zatim ući u koaliciju s nacionalnim strankama, ali tako ojačani, iz te pozicije, insisitirati na svom konceptu, na svojim principima, i boriti se za njih do kraja.
Na osnovu koje izjave bilo kojeg politicara, bilo koje od tih lijevo orijentisanih stranaka, gradis tezu da bi tako nesto bilo moguce ? SDU je u sukobu SDP-HDZ branila boje HDZ-a. Zamisli jos da su bili u poziciji da odredjuju kako ce se SDP ponasati, da iznutra potkopavaju SDP.
nemam_ideje

#5650 Re: SDP

Post by nemam_ideje »

@madner

Nemoj me pogrešno razumjeti ali još uvijek nerealizovana priča "eto 500 miliona i biće svega" je gledanje u kašike.

Gdje su konkretne mjere izlaska iz bankrota države. Smanjenje administracije ? Porezne olakšice privrednicima ? Lakši način pokretanja proizvodnje ? Stimulansi za privrednike ? Drastično smanjenje troškova kompletne administracije ? Privlačenje stranog kapitala ? ZAKON O NELEGALNO STEČENOJ IMOVINI ? Oduzimanje iste ako nisi u stanju da dokažeš odakle ti ?

Šta bi s tim. Pojela maca :oops:

Još jednom da naglasim. SDP je najbolja opcija al da se nisu proslavili, blago je rečeno.
Post Reply