Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Dzevy

#5626 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzevy »

Ostavit cu duze auto da se fino ulje slije u karter pa cu vidjeti i javiti rezultate, sipka i ostalo je sve okk, granicnici su ok sipka stoji gdje treba, sad nezz do cega je vjerovatno treba duze da se ulje fino slije u karter, u gl svakako javim.

Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
dgL_

#5627 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

Dzevy wrote:Naravno izvadim sipku obrisem je zatim vratim do kraja i ocitam mjerenje, vjerovatno da nisam dovoljno cekao da se ulje slije u karter pa zato su tolika odstupanja

Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
Kod mene na 16v motoru zaista treba dugo da se slije svo ulje u karter... Kad izmjerim nakon 5 min od gasenja motora primjera radi bude malo iznad min... A kad mjerim ujutru ulje bude par milimetara ispod max... Kad sacekam reximo pola sata bude malo iznad polovine...
basicm

#5628 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

ranger wrote:prvo i osnovno kod mjerenja ulja, je to da motor mora biti hladan pri mjerenju. over and out. :run:
A svejedno jesi parkirao kod Bibana ili kod Inat kuce?

Sent from my iPhone using Tapatalk
ibizza

#5629 Re: Plivajući zamajac kod Golfa V ?

Post by ibizza »

Da malo ozivim temu :(

Ovako, pocelo mi se cuti neko kuckanje-kvrckanje kada auto radi na leru. Naime, kada tek upalim auto, nista se ne cuje, sve normalno, medjutim prilikom , pritiskanja kvacila nekoliko puta, dodje do tog kvrckanja(samo u leru kad je). Je li to Zamajac ili...?

Radi se o Seat Altei 77kw 105 ks.
ranger

#5630 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ranger »

basicm wrote:
ranger wrote:prvo i osnovno kod mjerenja ulja, je to da motor mora biti hladan pri mjerenju. over and out. :run:
A svejedno jesi parkirao kod Bibana ili kod Inat kuce?

Sent from my iPhone using Tapatalk
Hahah kralju.
ibizza

#5631 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ibizza »

Da i ovdje pitam. :D

Ovako, pocelo mi se cuti neko kuckanje-kvrckanje kada auto radi na leru. Naime, kada tek upalim auto, nista se ne cuje, sve normalno, medjutim prilikom , pritiskanja kvacila nekoliko puta, dodje do tog kvrckanja(samo u leru kad je). Je li to Zamajac ili...?

zenny

#5632 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zenny »

mozete li mi preporuciti nekoga samo da skine gumu oko sofersajbe i ponovo uklopi da valja?

Sent from my SM-G920F using Tapatalk
hopi

#5633 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

ibizza wrote:Da i ovdje pitam. :D

prestane zveckanje kada se pritisne kvačilo? - druk ležaj
ibizza

#5634 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ibizza »

hopi wrote:
ibizza wrote:Da i ovdje pitam. :D

prestane zveckanje kada se pritisne kvačilo? - druk ležaj
da, prestane totalno...cim pustim, opet pocne sa kvrcaknjem...primjetio sam da se vise cuje kad je zahgrijan, tj. kad duze vozim po gradu/guzvi.

Koliko je para druk lezaj?
hopi

#5635 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

a ne znam koliko je para, obično se mijenja s njim set kvačila
kakvo je kvačilo?
ibizza

#5636 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ibizza »

hopi wrote:a ne znam koliko je para, obično se mijenja s njim set kvačila
kakvo je kvačilo?
meni izgleda odlicno, auto super vuce, pri pustanju kvacila, auto krece odmah, ne treba pustiti skoro kompletno kvacilo pa da na "vrhu" odvoji i krene :D tako su mi govorili da gledam da li je lamela dobra :D
hopi

#5637 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by hopi »

pa valjda je onda lamela dobra
kod nekih auta taj druk ležaj može pravo puno zvrckati
npr na poslu na novom autu se čuje fabrički tako
citroen xm

#5638 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by citroen xm »

Ma to se mijenja sve odjednom. Ne znam čak ni može li se sada odvojeno kupiti lamela ili neki drugi dio seta. A i onako sve je odradilo solidnu kilometražu tako da se radi trenutne sitne uštede ne isplati 2 puta skidati mjenjač u kratkom vremenskom periodu.
kB27

#5639 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

ibizza wrote:
hopi wrote:a ne znam koliko je para, obično se mijenja s njim set kvačila
kakvo je kvačilo?
meni izgleda odlicno, auto super vuce, pri pustanju kvacila, auto krece odmah, ne treba pustiti skoro kompletno kvacilo pa da na "vrhu" odvoji i krene :D tako su mi govorili da gledam da li je lamela dobra :D
Ako posljednji put nije uz lamelu mijenjan druk ležaj - vrlo moguće da je to. Koliko znam pravilno bi bilo uvijek sve u kompletu mijenjati.
kB27

#5640 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Zna li neko da li se može provjeriti (bez skidanja) da li neki automobil ima plivajući zamajac? Imam Ford Fiesta 1.4 TDCi 2006. godište. Bio kod jednog jako dobrog stručnjaka za Ford i nešto spomenem oko plivajućeg on mi hladno reče 'ma kakvi, nema ti ovaj auto plivajući'.. kako može biti siguran, obzirom da sam na netu naletio da svašta pričaju ljudi - da može imati a i ne mora.
ibizza

#5641 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ibizza »

Raja, hvala vam na pomoci :) Ma ide zamjena cijelog seta...opet mnogo bolje nego zamajac :)
direstraits0078

#5642 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by direstraits0078 »

kB27 wrote:Zna li neko da li se može provjeriti (bez skidanja) da li neki automobil ima plivajući zamajac? Imam Ford Fiesta 1.4 TDCi 2006. godište. Bio kod jednog jako dobrog stručnjaka za Ford i nešto spomenem oko plivajućeg on mi hladno reče 'ma kakvi, nema ti ovaj auto plivajući'.. kako može biti siguran, obzirom da sam na netu naletio da svašta pričaju ljudi - da može imati a i ne mora.
Imas DMF vjerovatno. Koji strucnjak za Ford je u pitanju? Inace, to ti mogu u ovlastenom provjeriti po broju sasije, jer ih ima i sa i bez DMF-a.
Imas li ESP?
Optimist

#5643 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

ibizza wrote:Raja, hvala vam na pomoci :) Ma ide zamjena cijelog seta...opet mnogo bolje nego zamajac :)
Pa set kvacila se sa zamajcem mijenja u kompletu u pravilu.
ibizza

#5644 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ibizza »

Optimist wrote:
ibizza wrote:Raja, hvala vam na pomoci :) Ma ide zamjena cijelog seta...opet mnogo bolje nego zamajac :)
Koja je cijena tog kompletnog seta? :O
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#5645 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

direstraits0078 wrote:
kB27 wrote:Zna li neko da li se može provjeriti (bez skidanja) da li neki automobil ima plivajući zamajac? Imam Ford Fiesta 1.4 TDCi 2006. godište. Bio kod jednog jako dobrog stručnjaka za Ford i nešto spomenem oko plivajućeg on mi hladno reče 'ma kakvi, nema ti ovaj auto plivajući'.. kako može biti siguran, obzirom da sam na netu naletio da svašta pričaju ljudi - da može imati a i ne mora.
Imas DMF vjerovatno. Koji strucnjak za Ford je u pitanju? Inace, to ti mogu u ovlastenom provjeriti po broju sasije, jer ih ima i sa i bez DMF-a.
Imas li ESP?
Neka me tramvaj, iz ovih stopa pregazi, ako taj 1.4 tdci/hdi iz 2006 godine ima plivajuci?![emoji1] [emoji1] [emoji1]

poslano sa Sonija Ze
supercali

#5646 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

konektovan wrote:
direstraits0078 wrote:
Imas li ESP?
Neka me tramvaj, iz ovih stopa pregazi, ako taj 1.4 tdci/hdi iz 2006 godine ima plivajuci?![emoji1] [emoji1] [emoji1]

poslano sa Sonija Ze
Ding ding :D
shiny

#5647 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by shiny »

Maloprije me zadesi ovo fakin nevrijeme, proletim kroz lokvu (ne jednu, vozila sam kroz potok, nisam imala izbora)... stala kad sam mogla, sačekala da se malo smiri. Krenem opet, lijevi zadnji točak cviiiiiiiliiii, ali baš onako strašno... Šta se moglo shandriti?
Optimist

#5648 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

ibizza wrote:
Optimist wrote:
Koja je cijena tog kompletnog seta? :O
900 KM plivajuci
450 KM ako stavis fiksni.
supercali

#5649 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

shiny wrote:Maloprije me zadesi ovo fakin nevrijeme, proletim kroz lokvu (ne jednu, vozila sam kroz potok, nisam imala izbora)... stala kad sam mogla, sačekala da se malo smiri. Krenem opet, lijevi zadnji točak cviiiiiiiliiii, ali baš onako strašno... Šta se moglo shandriti?
Nisi otisla na kafu sa mnom pa te auto napominje
bleee_sa

#5650 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

shiny wrote:Maloprije me zadesi ovo fakin nevrijeme, proletim kroz lokvu (ne jednu, vozila sam kroz potok, nisam imala izbora)... stala kad sam mogla, sačekala da se malo smiri. Krenem opet, lijevi zadnji točak cviiiiiiiliiii, ali baš onako strašno... Šta se moglo shandriti?
Javi nam sutra hoće li cviliti kad se osuši pa ćemo onda kontat šta je :mrgreen:
Post Reply