Citati koje bi podijelili s drugima

Kulturna dešavanja, predstave, izložbe, festivali, obrazovanje i budućnost mladih...

Moderator: Chloe

Post Reply
Čudna sorta

#5626 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Čudna sorta »

"Čuvajte srce! Srce ne strada ni od rada, ni od zdrave ljudske muke i nevolje, već od samoljublja i povređene sujete. Za srce nema težeg napora nego kad se mnogo bavimo sobom." Duško Radović
frameni

#5627 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Već u samom rađanju jedne ljubavi, sadržana je njena smrt. Iz zajedničkog života izbijaju uvrede i dobra ljubav je loša jer je ropstvo. Od tebe imam najmanje razloga da se razvedem i u tome se krije razlog da to i učinim.
Ne zato što nisi bila dobra ili zato što ja nisam bio dobar, već zato jer smo odustali.
Ni nužda, ni potreba, ni vjera ne primorava nas da budemo zajedno."

Konrád György
dark_killer

#5628 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by dark_killer »

Bansuri wrote:"Irene
Ne znam šta da ponudim
Ali prozor je otvoren.
Grad je tvoj."

odakle je taj citat
Bansuri

#5629 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Bansuri »

dark_killer wrote:
Bansuri wrote:"Irene
Ne znam šta da ponudim
Ali prozor je otvoren.
Grad je tvoj."

odakle je taj citat
iz nekog časopisa neafirmisane poezije, kolaps se zove, mislim, taj časopis, a ne znam ko je pisao pjesmu

ništa nisam pomogla :roll:
ho oponopono

#5630 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ho oponopono »

...radije kasno, nego nikada! :novine:
Aurelia Bronski

#5631 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Aurelia Bronski »

U zbirci pripovjedaka Milorada Pavića Ruski hrt, ima priča o jednoj djevojci, komunističkoj aktivistkinji, koja je uhapšena i odvedena u logor na Banjici i koja policiji nije ništa htjela da oda, nijedan podatak o svojoj organizaciji, nijedan podatak o sebi, pa čak ni ime...Kada su je vodili na strijeljanje, upitali su je da li hoće da umre bezimena ili da ipak bude sahranjena pod svojim imenom, a ona je tada, kao svoje ime, rekla ilegalna imena jedne druge djevojke i mladića iz svoje grupe...U spiskove strijeljanih uvedeno je to ime, a krvnici su obustavili potragu za onim mladićem i djevojkom...

Često se pitam, u predahu između dva sna ili u trenutku dok čekam zeleno svjetlo na semaforu i imam osjećaj da sam taj isti trenutak već nekad preživio, ko je bio taj čovjek koji je umro umjesto mene, koji je u trenutku umiranja uzeo moje ime i na taj način me zaštitio, omogućio mi da bezbjedno i mirno živim i radim?

Je li se pokajao zbog toga? I je li to onaj stranac, koji me, nekad bešćutno, a nekad s mržnjom, gledao iz ogledala?

Dario Dzamonja
Aurelia Bronski

#5632 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Behind every great man there is a woman rolling her eyes. :D
Acta non verba

#5633 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Acta non verba »

"Neko iz detinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa ume da se igra i raduje malim stvarima." Duško Radović
Aurelia Bronski

#5634 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Mazohista u meni me natjera da procitam Hemonov Akvarijum ponovo. :(

One of the most despicable religious fallacies is that suffering is ennobling-that it is a step on the path to some kind of enlightenment or salvation. Isabel's suffering and death did nothing for her, or us, or the world. We learned no lessons worth learning; we acquired no experience that could benefit anyone. And Isabel most certainly did not earn ascension to a better place, as there was no place better for her than at home with her family. Without Isabel, Teri and I were left with oceans of love we could no longer dispense; we found ourselves with an excess of time that we used to devote to her; we had to live in a void that could be filled only by Isabel. Her indelible absence is now an organ in our bodies, whose sole function is a continuous secretion of sorrow. :sad: :sad: :sad:
Great Cornholio

#5635 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Great Cornholio »

»Paradoks nade« ima sličan položaj kao i »vjera«, vjera u smislu izvjesnosti zasnovane na unutrašnjem doživljavanju cilja koji još nije dostignut, i bez dokaza da će to ikada biti. Takva vjera nije moguća u onoga koji »čeka i gleda što će se dogoditi«. Moguća je samo kod onih koji svom svojom energijom teže cilju i čija vjera ne ovisi o činjenici hoće li se ideal
pojaviti od krvi i mesa. Zato za osobu koja vjeruje poraz nije dokaz koji će umanjiti vjeru, a isto tako ona će sumnjivo
gledati na pobjedu koja se lako može pretvoriti u poraz. Ovo shvaćanje »paradoksalne nade« izloženo je u kratkom odlomku iz Mišne: »Dovršenje zadatka ne ovisi o tebi, ali isto tako nemaš pravo da ga napustiš.« ( Erich Fromm - Bićete kao bogovi).
charrrmed

#5636 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by charrrmed »

Za čime je čeznuo dvadeset godina, pobogu brate! Za ovom siromašnom zemljom, za pakošću što u nama živi duže i jače i od materinske ljubavi, za neodoljivom potrebom da činimo zlo kad god možemo, za našom divljom turobnošću?

Mesa Selimovic
Aurelia Bronski

#5637 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

... nije teško kad biju, teško je kad čekas. Gledaš i čekas, pa boli unaprijed. Boli i posle, ali je to lakše.
Aurelia Bronski

#5638 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Sa stvarima se može postupati bez ljubavi, obarati drveće, praviti cigla, kovati gvožđe: ali sa ljudima se ne sme postupati bez ljubavi, kao što se sa pčelama ne sme postupati bez opreznosti. Takvo je svojstvo pčela. Ako se sa njima ne postupa bez opreznosti, naškodićeš i njima i sebi. Isto je i sa ljudima. I to ne može da bude drugačije, jer je uzajamna ljubav medju ljudima osnovni zakon ljudskog života. "

L.N. Tolstoj
Last edited by Aurelia Bronski on 12/02/2014 15:12, edited 1 time in total.
ronnie

#5639 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ronnie »

The best way to find your-self is to lose yourself in the service of others.

Mahatma Gandhi
Ljuska_u_BaklaFi

#5640 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

"Lupi mi šamar..... onaj najjači, kad počnem da kukam nad životom i kad počnem da žalim sebe! Pokaži mi prstom ono što imam, pokaži mi one koji to nemaju!
Ne tražim ništa, samo me podsjeti da dišem i podsjeti me da ima i onih koji ne dišu više..."
shmizlica

#5641 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by shmizlica »

"Kad ljudi budu upravljali vladama, vlade im neće biti potrebne. Do tada ćemo biti jebani"

Bukowski
ja71

#5642 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ja71 »

"Smisao zivota je kako prekratiti vrijeme izmedju dva orgazma"

Ime autora sam zaboravio
ptičica

#5643 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by ptičica »

Ako već toliko volimo život ... potrudimo se da nam bude bolji i raznovrsniji.
Učinimo ono što se od nas može očekivati a to je ... da ga obojimo toplom bojom ljubavi ...
Ž. Krznarić
Čudna sorta

#5644 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Čudna sorta »

"A bio je od onih ljudi što ne daju da se mirno spava. Sad, je li to dobro ili nije, đavo će ga znati. Jer, kad dobro razmisliš, mirnije živiš ako drijemaš. Samo, da li tako uopšte i živiš? Pa im se javljalo pitanje: da li je bolje dugo trajati iako ti se ništa ne dešava, ili je bolje bljesnuti i izgorjeti kao kometa što osvijetli nebo makar za trenutak. Ili je svejedno? Doduše, pošteno govoreći, bolje je dugo živjeti, ali je nekako lijepo kad se kaže: bljesneš kao kometa!" M. Selimović
Sofija89

#5645 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Sofija89 »

,,Ti si meni,babo,uvijek govorio price u kojima dobro pobjedjuje zlo,ljubav pobjedjuje mrznju,milosrdje grubost,pamet ludilo.Krivo si me ucio,babo. Da si me ucio drukcije,mozda bih ogrubjela,mozda bih sve lakse podnosila. Morao si mi kazati da je zivot period tmurnog,sivog vremena s iznenadnim a kratkim suncanim trenucima. Ja cu tako uciti svoju djecu. Ako pak njima suncani intervali budu trajali duze,nece biti na gubitku. ,, N.B.Hubijar - Ljubav je sihirbaz,babo
Bansuri

#5646 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Bansuri »

You got something a lot important.
-What?
You care. Whatever happens to anyone, to you. You really look into whole thing. It's a blessing.
-People say I'm just nervous.
If there wasn't nervous people in the world, we would eat each other.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#5647 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Velkoski »

The Unseen Blade is The Deadliest
frameni

#5648 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Uvijek je ovako ... podržavamo jedno drugo, pokušavamo da budemo prijatelji, a onda na bis dovedemo jedno drugo do ludila. Kao da ne možemo da se zaustavimo. Na kraju izbezumimo jedno drugo, kopajući po starim ranama, pretvorimo bliskost u divlju klaustrofobiju."

Tony Parsons - "Čovjek i žena"
frameni

#5649 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by frameni »

"Kad pitanje u čovjeku sazri i počne da ga opterećuje, odgovor obavezno stigne na neki način."

Ljudmila Ulicka
Acta non verba

#5650 Re: Citati koje bi podijelili s drugima

Post by Acta non verba »

"U ljubavi je najlepše da se sanja, čeka i da se čuva tajna..." Desanka Maksimović
Post Reply