Sarajevski taksisti- dno dna

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#5626 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

sheilak wrote:taxisti, barem ovi iz sa taxija, su -vecinom, najniza vrsta ljudi. to sto ima zaista casnih izuzetaka, ne mijenja to da su sa taxisti u vecem broju hrpa bahatih, cesto nasilnih, sanera, koji smatraju da musterije smiju tretirati kao fukare.
na stranu njihovi nepotrebno zapocinjanje razgovora, na stranu ocita vulgarna nabacivanja i nepozvani savjeti, kukanja kako jedva spajaju kraj s krajem, itd. ali ta nasilna arogancija i bukvalno potkradanje musterija je za policiju.

kako cesto putujem, primorana sam uzeti one sa autobusne stanice (jer se vratim kasno navecer, koferi, telefon iskljucen). sta oni rade? prvo, uzmu vise putnika, po osobi zaracunaju 10 KM, dakle po voznji zarade 40 KM. ili ako te uzmu samu, zaracunaju mi za udaljenost koja inace kod crvenog taxija kosta 8 KM, 14. nije mi se jednom desilo da se posvadjam s njima, taxistu koji mi je zaracunao 14 KM sam bukvalno napala, kaze, onako sanerski ubehuceno, ja sam gospodin covjek, vozio bih te i besplatno da si mi rekla da nemas para...
ili isto tako zovem taxi da me vozi na stanicu, dolazi nesto stariji lik, 50ak godina, kozna jakna, mercedes. prvo je promasio adresu, onda se vracao u rikverc i kaze, zasto vas cekam ovako dugo (a ja njega cekala). kad mi je vidio kofer, bukvalno se izderao na mene "jel ja sad to moram izlaziti?! ubaci kofer na zadnje sjediste!". morala sam ici s njim jer mi je vrijeme bilo knapp. ali ovo su samo dva primjera od mora bezobrazluka i nasilnosti sa taxija. dispecere i neizdavanje racuna ili ljutnja ako ih zamolis da ti izdaju racun da ne spominjem.

prijavljivala sam ih udruzenju bezbroj puta i nista. sad sam nasla broj Inspektorata saobracajne i cestovne inspekcije 033/770-105, pa cu sljedeci put tu. nadam se da ce tu barem biti reakcije.

btw., najgori standovi su naravno aerodrom, zeljeznicka/autobusna stanica, bbi i katedrala. ti ljudi su fakat kriminalci.
Ja sam putujući okolo naučio da nije problem vući kofer 100 metara i onda ući u metro, tramvaj ili autobus. U Sarajevu sa autobuske stanice prošetam do muzeja i tamo ili zaustavim taksi ili nazovem taksi da mi stane na gradsko autobusko stajalište. I ne maltretiram se sa aerodrom, zeljeznicka/autobusna stanica taksistima. Ili sa aerodroma prošetam do skretanja/spajanja na glavnu (je li to bješe Kurta Schorka) i nazovem Crveni taksi.

Uvijek ima rješenje.
sheilak

#5627 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

@hakiz

uvijek pametujes, sorry. napisala sam, telefon iskljucen, dva kofera. meni jeste problem vuci dva kofera u sred zime, u pola 1 ujutro, nakon jako duge voznje.

no, ne radi se o tome. radi se o tome da nije normalno da se mora traziti alternativni prijevoz u glavnom gradu i dodatno se muciti jer je regularan taxi prijevoz kriminalan i nesiguran. a niko ne radi nista po tom pitanju, i pored opetovanih, dugogodisnjih prituzbi. nisu taxisti toliki problem, oni su takva vrsta ljudi i koriste situaciju, vec to sto im se dopusta, sto ih se ne sankcionira ili sto se barem ne dopusti normalna konkurencija. zasto je na autobusnoj stanici dozvoljen stand iskljucivo sa taxija? Ili na aerodromu? zasto opcenito nema vise standova crvenog taxija? zasto niko ne kaznjava tu bahatost i javasluk i ocigledan kriminal?
Hakiz

#5628 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

sheilak wrote:@hakiz

uvijek pametujes, sorry. napisala sam, telefon iskljucen, dva kofera. meni jeste problem vuci dva kofera u sred zime, u pola 1 ujutro, nakon jako duge voznje.

no, ne radi se o tome. radi se o tome da nije normalno da se mora traziti alternativni prijevoz u glavnom gradu i dodatno se muciti jer je regularan taxi prijevoz kriminalan i nesiguran. a niko ne radi nista po tom pitanju, i pored opetovanih, dugogodisnjih prituzbi. nisu taxisti toliki problem, oni su takva vrsta ljudi i koriste situaciju, vec to sto im se dopusta, sto ih se ne sankcionira ili sto se barem ne dopusti normalna konkurencija. zasto je na autobusnoj stanici dozvoljen stand iskljucivo sa taxija? Ili na aerodromu? zasto opcenito nema vise standova crvenog taxija? zasto niko ne kaznjava tu bahatost i javasluk i ocigledan kriminal?
Koji je tvoj problem? Nisam napisao to šta sam napisao da bih ti oponirao ili pametovao, napisao sam svoja iskustva. Možda ti se učinilo tako, ali čak nije ni bio odgovor tebi, tvoj post je bio samo šlagvort.

A sada ti hoću pametovati. Sigurno ti nije prvi put da dolaziš u Sarajevo. A to znači da znaš kakva je ovdje situacija. Znaš da ovdje ljudi imaju teže probleme zbog nepoštovanja pravila i zakona nego što su problemi sa taksistima. Dakle, znajući gdje i u šta dolaziš išla si nonšalantno, nisi se pripremila i snosila si posljedice. Drugi put bolje planiraj.
Henry Chinaski

#5629 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Henry Chinaski »

Hakiz wrote:

Koji je tvoj problem? Nisam napisao to šta sam napisao da bih ti oponirao ili pametovao, napisao sam svoja iskustva. Možda ti se učinilo tako, ali čak nije ni bio odgovor tebi, tvoj post je bio samo šlagvort.

A sada ti hoću pametovati. Sigurno ti nije prvi put da dolaziš u Sarajevo. A to znači da znaš kakva je ovdje situacija. Znaš da ovdje ljudi imaju teže probleme zbog nepoštovanja pravila i zakona nego što su problemi sa taksistima. Dakle, znajući gdje i u šta dolaziš išla si nonšalantno, nisi se pripremila i snosila si posljedice. Drugi put bolje planiraj.
Kakva glupost. Treba da se pomirimo s tim da su taksisti govna i da pravimo planove u skladu s tim, a da se ne žalimo nikom jer je to nepopravljiva situacija?
Odavno nešto gluplje ne pročitah.
sheilak

#5630 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

hakiz, fakat pises gluposti. i pametujes ne samo na ovoj temi. u biti nameces svoje misljenje kao jedino ispravno, evo i ovdje.

henry chinaski ti je fino objasnio, nemam namjeru upustati se s tobom u raspravu i na ovoj temi.
Hakiz

#5631 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

sheilak wrote:hakiz, fakat pises gluposti. i pametujes ne samo na ovoj temi. u biti nameces svoje misljenje kao jedino ispravno, evo i ovdje.

henry chinaski ti je fino objasnio, nemam namjeru upustati se s tobom u raspravu i na ovoj temi.
Hajde, vrućine su, pa smo svi nervozni.
Hakiz

#5632 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Hakiz »

Henry Chinaski wrote:
Hakiz wrote:

Kakva glupost. Treba da se pomirimo s tim da su taksisti govna i da pravimo planove u skladu s tim, a da se ne žalimo nikom jer je to nepopravljiva situacija?
Odavno nešto gluplje ne pročitah.
Jedno je to da su oni takvi kakvi su i da ih treba dovesti u red. Pa, hajde da ih dovedemo. Ne možemo? Nemamo alate, a oni koji ih imaju ne žele da ih dovedu u red? I šta sad? Nećemo se kretati dok se oni ne upristoje? Nema šanse. Dakle, dok se ne stvori mogućnost da taksiste neko dovede u red, mi moramo da se snađemo u trenutnoj situaciji. Ili da se ne krećemo.

I to je pametovanje? A šupljirati po forumu kako su oni grozni kao da će ova piskaranja nešto promijeniti, to nije pametovanje, to je akcija koja daje rezultat?

Ma hajte, molim Vas.
sheilak

#5633 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by sheilak »

Sarajevo1970 wrote:
Ommadawn wrote:..dabogda se prazan vozao i nikad auto ne otplatio..
Izvini, ali sam se dobro nasmijao :lol: :lol: :lol:
:mrgreen: :lol:
dječak sa šibicama

#5634 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by dječak sa šibicama »

Ali fakat je da su najveci supci oni sto i prije nego ukljuce taximetar, pocnu kenjati o Bakiru, Dodiku, Radoncicu...

Takav te odere u sekundi. Ni ne snadjes se.
drag_gost

#5635 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drag_gost »

Qler wrote:
drag_gost wrote:
Qler wrote:
a to koliko zaradjuju, to stvarno ne treba da nas zanima, ljudi rade svoj posao, i koliko ko zaradjuje odredjuje trziste, pogotovo danas, a ne sprema... Konobar u dobrom kaficu ubija vise para nego direktor bilo koje drzavne agencije..
Dobro, onda ti zabrani novinama da pisu kolike su plate fudbalerima. Pocni od kosarke ipak.

Nisi ti mene shvatio, ali dobro da si spomenuo, prosjecan taksista i prosjecan fudbaler imaju istu SS, e sad, je li posteno da fudbaler zaradjuje milione do ovaj samo hiljade? :D kontas, neko se ubio uceci, zavrsi fakultete, i radi za par hiljada, ovaj sa srednjom ubi milione... to koliko ko zaradjuje je stvar trzista opet kazem, a ne strucne spreme...
Shvatio sam ja tebe, ali nisi ti mene.. Naravno da je stvar trzista, a ne strucne spreme, 'otkrio' si toplu vodu. Ali je jako bitno u toj jednacini koliko se zaradjuje, jer cesto to i 'pokvari' ljude. Barem kada su nase 'takse' u pitanju
JThomas

#5636 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by JThomas »

dječak sa šibicama wrote:Ali fakat je da su najveci supci oni sto i prije nego ukljuce taximetar, pocnu kenjati o Bakiru, Dodiku, Radoncicu...

svaki mađioničarski trik je baziran na skretanju pažnje... :mrgreen:
Jon Spencer

#5637 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Ovakvi odvratni komentari vas svode u istu ravan sa kritikovanim!
VenomousV

#5638 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by VenomousV »

Ja sam neki dan imala bas ugodno iskustvo sa cikom iz taksi vozila broj 550. Pricali smo o knjigama :D
SmokingMan

#5639 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by SmokingMan »

Hvala nebesima za taxi neam potrebe,a iako imam auto ipak sam sklon pješačenju,pa čak i kada kući krenem sa posla.
drag_gost

#5640 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by drag_gost »

Jon Spencer wrote:Ovakvi odvratni komentari vas svode u istu ravan sa kritikovanim!
A tvoj komentar te vodi u nizu ravan sa kritikovanim.
Bluemore

#5641 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

Nedoumica wrote:
Logovan wrote:
Ommadawn wrote:Maloprije na Ilidži štandu - ja, sestra, zet i mali od dvije godine. Mali sjedi u kolicima. Prilazimo Mercedesu, nema vozača u njemu ali prekoputa na klupi sjedi frajer. Mi stali kraj taksija i on prilazi i sjeda u taksi. Nismo stigli ni izustiti gdje ćemo a taksista će: "Ne vozim kolica! Nemam gdje s njima", pali auto i ode dalje. Da naglasim, Mercedes je E-klasa, noviji tip, možda 2012 godište, sedan.
Utom stiže drugi Mercedes, ali stariji model, E-klasa. Pitamo je li mogu kolica "Mogu ba, što neće moći, sjedite slobodno, sad ću ja to u gepek". Odveze nas čovjek bez problema, šuplje priče i ostalih gluposti.
Oba su Sarajevotaxi.
Uprljat će mu kolica Mercedes jebo li ga auto. :roll:
I ja imadoh iskustva s doticnim i djecom :oops:
Kaze nedam ni svojoj djeci u autu jesti, kamoli tvojoj (inače je bilo nesto suho u pitanju, tipa kreker, ne sjećam se sad, a dijete vrišti...).
Sto se kolica tice, više je taksista koji ih nece voziti, nego koji hoće ...
pa dobro sad da se bas mora jesti kreker i da dijete zbog toga vrisit, to je vise do odgoja ali necemo o tome jelte
sto bi covjek morao da usisava auto ili slijedeca musterija na mrvicama sjedi
taxi sluzi za prevoz ne za klopu, ako ti je vec da ne patis dijete daj mu da jede mimo taksija, puno bolje za sve :sax:
Bluemore

#5642 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

sheilak wrote:taxisti, barem ovi iz sa taxija, su -vecinom, najniza vrsta ljudi. to sto ima zaista casnih izuzetaka, ne mijenja to da su sa taxisti u vecem broju hrpa bahatih, cesto nasilnih, sanera, koji smatraju da musterije smiju tretirati kao fukare.
na stranu njihovi nepotrebno zapocinjanje razgovora, na stranu ocita vulgarna nabacivanja i nepozvani savjeti, kukanja kako jedva spajaju kraj s krajem, itd. ali ta nasilna arogancija i bukvalno potkradanje musterija je za policiju.

kako cesto putujem, primorana sam uzeti one sa autobusne stanice (jer se vratim kasno navecer, koferi, telefon iskljucen). sta oni rade? prvo, uzmu vise putnika, po osobi zaracunaju 10 KM, dakle po voznji zarade 40 KM. ili ako te uzmu samu, zaracunaju mi za udaljenost koja inace kod crvenog taxija kosta 8 KM, 14. nije mi se jednom desilo da se posvadjam s njima, taxistu koji mi je zaracunao 14 KM sam bukvalno napala, kaze, onako sanerski ubehuceno, ja sam gospodin covjek, vozio bih te i besplatno da si mi rekla da nemas para...
ili isto tako zovem taxi da me vozi na stanicu, dolazi nesto stariji lik, 50ak godina, kozna jakna, mercedes. prvo je promasio adresu, onda se vracao u rikverc i kaze, zasto vas cekam ovako dugo (a ja njega cekala). kad mi je vidio kofer, bukvalno se izderao na mene "jel ja sad to moram izlaziti?! ubaci kofer na zadnje sjediste!". morala sam ici s njim jer mi je vrijeme bilo knapp. ali ovo su samo dva primjera od mora bezobrazluka i nasilnosti sa taxija. dispecere i neizdavanje racuna ili ljutnja ako ih zamolis da ti izdaju racun da ne spominjem.

prijavljivala sam ih udruzenju bezbroj puta i nista. sad sam nasla broj Inspektorata saobracajne i cestovne inspekcije 033/770-105, pa cu sljedeci put tu. nadam se da ce tu barem biti reakcije.

btw., najgori standovi su naravno aerodrom, zeljeznicka/autobusna stanica, bbi i katedrala. ti ljudi su fakat kriminalci.
a da ih za promjenu skroz bojkotujes :?:
Bluemore

#5643 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

dječak sa šibicama wrote:Ali fakat je da su najveci supci oni sto i prije nego ukljuce taximetar, pocnu kenjati o Bakiru, Dodiku, Radoncicu...

na koj fol :?: :?:
Bluemore

#5644 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

Jon Spencer wrote:Ovakvi odvratni komentari vas svode u istu ravan sa kritikovanim!
haha rece taksista sa taxija

vode nas ravno u dzehenem
ali uzecemo zuti :D
dječak sa šibicama

#5645 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Pa intimizira se sa tobom, i kad mu das 10 ili 20 km, zavisi koliko je duga voznja bila... meni se dogodilo jednom, dao mu 10 a ceh bio 8, i on se navio prica prica ali ne vraca kusur. Uze one pare i aaa Bakire lopove treba odavde bjezat` a ja kolutam ocima i samo ponavljam jest jest... i onda tacno mi glupo da kazem "a moje dvije marke?".

Naravno, tu sam ja ispao konjina, ali uhvati te na foru.
Bluemore

#5646 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Bluemore »

dječak sa šibicama wrote:Pa intimizira se sa tobom, i kad mu das 10 ili 20 km, zavisi koliko je duga voznja bila... meni se dogodilo jednom, dao mu 10 a ceh bio 8, i on se navio prica prica ali ne vraca kusur. Uze one pare i aaa Bakire lopove treba odavde bjezat` a ja kolutam ocima i samo ponavljam jest jest... i onda tacno mi glupo da kazem "a moje dvije marke?".

Naravno, tu sam ja ispao konjina, ali uhvati te na foru.
aha,manipulatori, ali ako si spreman nista od inime, a ni od zavrtanja...

ja neki dan, vozac stariji gospodin kao, sjela i poceo da ceprka po taximetru, ja ovako :okac: rekoh ma sta to vi radite :?:
kad se on stade izvinjavat pa nesto zapitkuje
pokusao da obrne situaciju kao razumije on mene i u tramvaju vam neko moze oteti torbu..
kontam opet se intimizira, mislim koga briga za tramvaj, ja reagujem u sa taxi zbog iskustva sa doticnim. sve fino ljubazno :P
reko ma ne znam vala ali svasta sam dozivjela pa gledam sta radite
ostatak voznje je bilo rega
zubi

#5647 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by zubi »

Bluemore wrote:
haha rece taksista sa taxija

vode nas ravno u dzehenem
ali uzecemo zuti :D
i crveni :D
dječak sa šibicama

#5648 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Definitivno Crveni ili ako nema slobodnog vozila, Samir i Emir.

Ljubazni koliko mogu biti ali uglavnom ljubazni, rade na procenat ako sam dobro razumio vozaca, ja sam mislio da rade za platu. Ili je to kod Zutog bilo tako.

Jedino ona zenska na centrali, drcna, drska, stalno se izderuje na vozace ili je onako ironicna. Nervira kad slusas razgovor.

Ne mogu ja vala SA taxe, ima njih finih ali vecina su onako, nazor hadzije. Sav pun price ko sam ko ja, a drhti nad onim autom. I ponasa se ko da on tebi placa voznju, ne ti njemu. Jebem i njega i auto.
Jon Spencer

#5650 Re: Sarajevski taksisti- dno dna

Post by Jon Spencer »

Treba se ugledati na europske kolege.
Post Reply