Ja sam putujući okolo naučio da nije problem vući kofer 100 metara i onda ući u metro, tramvaj ili autobus. U Sarajevu sa autobuske stanice prošetam do muzeja i tamo ili zaustavim taksi ili nazovem taksi da mi stane na gradsko autobusko stajalište. I ne maltretiram se sa aerodrom, zeljeznicka/autobusna stanica taksistima. Ili sa aerodroma prošetam do skretanja/spajanja na glavnu (je li to bješe Kurta Schorka) i nazovem Crveni taksi.sheilak wrote:taxisti, barem ovi iz sa taxija, su -vecinom, najniza vrsta ljudi. to sto ima zaista casnih izuzetaka, ne mijenja to da su sa taxisti u vecem broju hrpa bahatih, cesto nasilnih, sanera, koji smatraju da musterije smiju tretirati kao fukare.
na stranu njihovi nepotrebno zapocinjanje razgovora, na stranu ocita vulgarna nabacivanja i nepozvani savjeti, kukanja kako jedva spajaju kraj s krajem, itd. ali ta nasilna arogancija i bukvalno potkradanje musterija je za policiju.
kako cesto putujem, primorana sam uzeti one sa autobusne stanice (jer se vratim kasno navecer, koferi, telefon iskljucen). sta oni rade? prvo, uzmu vise putnika, po osobi zaracunaju 10 KM, dakle po voznji zarade 40 KM. ili ako te uzmu samu, zaracunaju mi za udaljenost koja inace kod crvenog taxija kosta 8 KM, 14. nije mi se jednom desilo da se posvadjam s njima, taxistu koji mi je zaracunao 14 KM sam bukvalno napala, kaze, onako sanerski ubehuceno, ja sam gospodin covjek, vozio bih te i besplatno da si mi rekla da nemas para...
ili isto tako zovem taxi da me vozi na stanicu, dolazi nesto stariji lik, 50ak godina, kozna jakna, mercedes. prvo je promasio adresu, onda se vracao u rikverc i kaze, zasto vas cekam ovako dugo (a ja njega cekala). kad mi je vidio kofer, bukvalno se izderao na mene "jel ja sad to moram izlaziti?! ubaci kofer na zadnje sjediste!". morala sam ici s njim jer mi je vrijeme bilo knapp. ali ovo su samo dva primjera od mora bezobrazluka i nasilnosti sa taxija. dispecere i neizdavanje racuna ili ljutnja ako ih zamolis da ti izdaju racun da ne spominjem.
prijavljivala sam ih udruzenju bezbroj puta i nista. sad sam nasla broj Inspektorata saobracajne i cestovne inspekcije 033/770-105, pa cu sljedeci put tu. nadam se da ce tu barem biti reakcije.
btw., najgori standovi su naravno aerodrom, zeljeznicka/autobusna stanica, bbi i katedrala. ti ljudi su fakat kriminalci.
Uvijek ima rješenje.