Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Škobo Habu

#5626 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Škobo Habu »

Irsar wrote:
Škobo Habu wrote:Platon i Aristotel nisu osnove nikakve "evropske misli", jer u vrijeme njihovog djelovanja ništa takvo nije postojalo.
Platona i Aristotela su iz inkvizicijskih okova rehabilitovali nosioci evropske renesanse, kao i ukupnu grčko-rimsku filozofiju.
Upravo oni koji su se duhom Platona i Aristotela borili protiv dogmi Crkve.
Među njima je bilo i dosta homoseksualaca.

Opet si paradoksalan.
Osim što su Platon i Aristotel praktično prožimali nebrojeno mnogo vrhunskih filozofa i teologa Crkve, pa sam naziv Neo-Platonizam aludira na to, a Neo-Platonisti su mahom bili Kršćani. Srednjovjekovna Crkva je zapravo visoko cijenila dobre antičke filozofe, a upravo su "prosvjetitelji" ti koji su ili pogrešno razumjeli te filozofe ili su ciljano i maliciozno se fokusirali samo na određene ideje koje potiču od njih, zanemarujući svu širinu i dubinu toga koja je nužna da bi svaka pojedinačna ideja bila ispravno postavljena u sveukupnosti znanja.

Otud i naturalizam i kasniji racionaltardizam renesanse, a pogotovo kad se javio modernizam.

Evo ovdje imaš naslikanog i Platona i Aristotela, a u centru je Toma Akvinski, slika iz 1472. godine. Ovo ujedno pokazuje koliko su zaista Platon i Aristotel bili cijenjeni od strane Crkve, a ujedno dokazuje tvoju ignoranciju po ovom pitanju. Čuj "duhom Platona i Aristotela se borili protiv dogmi Crkve", koja glupost. Borili su se duhom Šejtana/Sotone ako ćemo već pravo.
Bojim sa da odvlačimo pažnju od srži teme.

U Srednjem vijeku, filozofija, barem onakvu kako je danas poznjemo, kao i ono što je bila u antičko doba, je promatrana sa čisto teološkog stanovišta i neodvojiva od teologije.

No, ti nikako da mi odgovoriš gdje to Platon osuđuje ljudsku homoseksualnost?

Plato also writes of the origin of same and opposite sex urges. In his Symposium, Plato has Aristophanes tell a tale of human origins in which everyone was once a four legged creature until Zeus cut each in half. Each half tried to reunite with its mate and this explains the nature of human beings:

Men who are a section of that double nature which was once called androgynous [made up of a man and a woman] are lovers of women, adulterers are generally of this breed, and also adulterous women who lust after men. The women who are a section of the woman do not care for men, but have female attachments: the female companions [that is, lesbians] are of this sort. But they who are a section of the male follow the male, and while they are young, being slices of the original man, they have affection for men and embrace them [the Greek verb implies a sexual sense], and these are the best of boys and youths, because they have the most manly nature. [bracketed material in Crompton] (Crompton, 2003, p. 58).
https://global.oup.com/us/companion.web ... wed/plato/
Yenna

#5627 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Yenna »

Preopširni postovi da bih sve čitala.
Moj zaključak: nadam se da se parada ponosa neće održati jer Bog zna onda sta dolazi slijedeće...
Od istoka i zapada smo uzeli sve najgore i nikako da se pomirim s tim.
Ako se i održi ne pada mi na pamet da to ikako propratim pa ni na netu, jer mi sama pomisao utiče na stress level :sad:
Henry Chinaski

#5628 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Henry Chinaski »

nova_ja wrote:Preopširni postovi da bih sve čitala.
Moj zaključak: nadam se da se parada ponosa neće održati jer Bog zna onda sta dolazi slijedeće...
Ako se i održi ne pada mi na pamet da to ikako propratim pa ni na netu, jer mi sama pomisao utiče na stress level :sad:
Možda da za nas levate nabrojiš par stvari koje su kod nas dobre, a na zapadu ne valjaju i čime smo mi to bili ispred ostatka svijeta pa da i mi znamo?
piupiu

#5629 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by piupiu »

wewa wrote:
Bloo wrote:
madner wrote:Zato sto njihove familije smatraju da im taj skill nece narocito koristiti u projektovanoj karijeri.
A "projektovana" karijera bi bila.... :mrgreen: ona tradicionalna rodno stereotipna karijera?

Ne treba ti škola da rađaš, kopaš, kuhaš...?

Ovo prevazilazi nešto što se pokušava prikazati kao rat spolova, ovo je nepojmljivi užas.

Da u 21. stoljeću imaš ovoliki broj NEPISMENIH žena. A nepismene su jer im neko nije pružio priliku samo zato što su žene?
neeeeeeeeeeeee.
mi biramo biti nepismene, jer smo slabi pol. volimo da nam muskarci citaju naglas.

takoeeee :lol: :D :skoljka:
animals

#5630 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by animals »

Jesi ti ona sto se kaci na atributima..
to ti je normalno, a ovo nije :-)
S4mpion

#5631 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

John Cleese wrote:
S4mpion wrote: Evo, velikim slovima, sasvim logičan zaključak istraživanja, al' valja ga pročitat' prije nego se naučnici stave na lomaču. :komi:
I zato je debilno pominjati pedofiliju na ovoj temi. Hvala na paznji :D
Upravu si, smrt nauci, naučnike na lomače!!!
Yenna

#5632 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Yenna »

Henry Chinaski wrote:
Možda da za nas levate nabrojiš par stvari koje su kod nas dobre, a na zapadu ne valjaju i čime smo mi to bili ispred ostatka svijeta pa da i mi znamo?
Pa evo za vas levate par primjera, preuzeli smo totalno otudjivanje od porodice i prijatelja, gdje se rodjenoj majci/tetki moras najaviti 5 dana prije na kafu, a neke rodjake i nemas pojma kako izgledaju, radis od zvijezde do zvijezde (a standard ostao isti), svi imaju prava da pljuju po svima i da promovišu svoje želje i potrebe pa i na uštrb drugih ako treba, a nema sanse da iko snosi odgovornost ili kaznu za bilo šta, sebicnost je glavna odlika zapada (ja i samo ja) i to nam očito dobro ide....
Za promjenu smo mogli preuzeti dobar standard, brigu o okolini i državi, velike sanse za zaposlenje pa čak i po 2-3 posla ako želis, socijalne uslove, besplatne vrtiće i školovanje itd.... Lako je paradirat ponos, imamo mi puno bitnijih stvari za koje bi trebali paradirati :bih:

@animals - da, pa ko vama/njima brani da se kačite, al jok valja paradirat :)
animals

#5633 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by animals »

Problem Balkana je sto jos zivi u 18 vijeku..
sto ne moze u glave uci cm..
sto je samo ispravno sto oni misle..
a sto o njima cijeli svijet misli, to je nebitno..
animals

#5634 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by animals »

nova_ja wrote:
Henry Chinaski wrote:
Pa evo za vas levate par primjera, preuzeli smo totalno otudjivanje od porodice i prijatelja, gdje se rodjenoj majci/tetki moras najaviti 5 dana prije na kafu, a neke rodjake i nemas pojma kako izgledaju, radis od zvijezde do zvijezde (a standard ostao isti), svi imaju prava da pljuju po svima i da promovišu svoje želje i potrebe pa i na uštrb drugih ako treba, a nema sanse da iko snosi odgovornost ili kaznu za bilo šta, sebicnost je glavna odlika zapada (ja i samo ja) i to nam očito dobro ide....
Za promjenu smo mogli preuzeti dobar standard, brigu o okolini i državi, velike sanse za zaposlenje pa čak i po 2-3 posla ako želis, socijalne uslove, besplatne vrtiće i školovanje itd.... Lako je paradirat ponos, imamo mi puno bitnijih stvari za koje bi trebali paradirati :bih:

Ne smetaju meni slike, niti kacenje..
vec neko ko stavi svoju polugolu sliku na forum da svi vide,
trebao bi biti drugaciji svjetonazora..
Yenna

#5635 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Yenna »

animals wrote:
žao mi je, pomješao si me s nekim :)
animals

#5636 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by animals »

nova_ja wrote:
animals wrote:
I tebi krivi ovi sto si se otudjila od familije, i sto ti je standard nizak :D
Yenna

#5637 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Yenna »

animals wrote:
nova_ja wrote:
animals wrote:
I tebi krivi ovi sto si se otudjila od familije, i sto ti je standard nizak :D
Tebi bas dosadno a?
Ja svoj stav rekla, nemoj mi potpitanja pogotovo koji se tiču privatnih stvari koji očito umišljaš.
Hvala :thumbup:
S4mpion

#5638 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

Bloo wrote:
Ko forsira? Ja ne. :) Ja forsiram

Kućanski poslovi su poslovi koje obavljaju članovi zajednice. Posao pranja suđa, kuhanja, peglanja, presvlačenja djeteta, nije nešto s čim se rađaš, već što naučiš i ne obavljam ja usisavanje bolje jer sam žensko (čest pokušaj argumenta).

Ponižava stav da bih ja kao žena trebala to da radim jer sam žena te to bolje radim samim tim što sam žena.

Zašto tvoja mama nije dijelila svoje obaveze sa tvojim ocem (ako je bio živ) i s tobom ili je pak fazon "nemoj sine ja ću"?

Jako puno je do odgoja :)

WC su nebitna stavka. Oni su spolni, a ne rodni problem. Ukidanjem rodova ostali bi samo kao spolni issue. A to je jednostavno riješiti :D
Imaš ćunu - this way (rođen s njom ili si je presadio dun matter)
Imaš vajayjay - this way (rodila se s njom ili si je napravila hirurški)
Ima tu i druga strana medalje.

Ako ćemo se osvrnut' na tradiciju naših prostora, uglavnom je muškarac taj od kojeg se očekuje da se pobrine za krov nad glavom, auto i sl.

Natovariš li takve obaveze ženama, bojim se da će ti skočit' za vrat. :komi:
S4mpion

#5639 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

nova_ja wrote:

Ma nekad se i on kačio životom, pusti ga. :komi:
Bloo
Globalna šefica

#5640 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Pa paradirajmo!
Protiv korupcije, nepotizma, loseg zdravstva, velikih nameta, namjestenih tendera, vrtica, GRAS-a, blokade formiranja vlasti, odvoza smeca, manjka zelenila, kupovine diploma, namjestenih konkursa, malih plata, razlike na ruke, neuplacenih doprinosa, jebanja u mozak....

Paradirajmo!
Protestujmo!

Ah da...ne tice me...samo ce se srediti, bitno je da ne puca.
Guadalajara

#5641 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Guadalajara »

:thumbup:
S4mpion

#5642 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by S4mpion »

animals wrote:Problem Balkana je sto jos zivi u 18 vijeku..
Tačno 100%

Ovo boldirano pogotovo, niko u toj skupini sebe neće nać'.
animals

#5643 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by animals »

S4mpion wrote:
animals wrote:Problem Balkana je sto jos zivi u 18 vijeku..
Tačno 100%

Ovo boldirano pogotovo, niko u toj skupini sebe neće nać'.
Dok je takvi razmisljanja kao u tebe i slicni,
BiH ce biti uvijek zadnja u Evropi..
ovo_mi_je_nick

#5644 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by ovo_mi_je_nick »

Kad je to bilo zabranjeno da se jebe maljav šupak, nikad. Kao što je danas po islamu, katoličanstvu zabranjen sex van braka to ne znači da ga nema.
moet-perignon

#5645 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moet-perignon »

ako te pomisao na povorku stresira, ako ti je samo ona stresna bez obzira sto nam mladost ode na mrski zapad gledat' gologuze pedere, onda
si ti stvarno sreckovicka ili princeza.
mene ce povorka relaksirati od svih problema kojih imamo, i glasam za to da bude jos mnogo takvih dogadjaja poslije 8.9.
ti slobodno ne moras da gledas, ali ces vise gledati kako ti srozavaju dostojanstvo u drugim kombinacijama.
recimo da si, mozda, princeza pa nemas vecih problema - okrznut ces se na probleme koje slijeduju kroz druge ljude u tvom okruzenju.
zrakomlat

#5646 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by zrakomlat »

Kažu, 1925.

Image
Yenna

#5647 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Yenna »

moet-perignon wrote:

ako te pomisao na povorku stresira, ako ti je samo ona stresna bez obzira sto nam mladost ode na mrski zapad gledat' gologuze pedere, onda
mene ce povorka relaksirati od svih problema kojih imamo, i glasam za to da bude jos mnogo takvih dogadjaja poslije 8.9.
ti slobodno ne moras da gledas, ali ces vise gledati kako ti srozavaju dostojanstvo u drugim kombinacijama.
recimo da si, mozda, princeza pa nemas vecih problema - okrznut ces se na probleme koje slijeduju kroz druge ljude u tvom okruzenju.
Da, princeza sam koja ne želi da joj dijete gleda gologuze pedere po Titovoj, a neće imati posla nakon skolovanja dok ne iskešira desetine maraka, lako je u NY gledat iste i živjet ko hadžija.
Ti se relaksiraj, tvoj izbor.
dorkcic

#5648 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by dorkcic »

Znači ok su sve dok daju pare, got it. :lol:
Ramzess Veliki

#5649 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Ramzess Veliki »

moet-perignon wrote:

@moet-perignon - Sad cu te jako razocarati, ali mladost, I ne samo mladost odlazi na zapad NE da bi gledali gologuze pedere, ne laskaj sebi, idu zamisli radi zarade, da ustede pa da formiraju svoju porodicu, sa bracnim drugom suprotnog spola I vjerovatno ih je 98% alergicno na gej parade.
Yenna

#5650 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Yenna »

dorkcic wrote:Znači ok su sve dok daju pare, got it. :lol:
Ne ok su dok paradiraju po kuci, a kad smo već kod para znamo da je taj lobi vrlooo plaćen, tako da će svi vi/oni koji budu paradirali biti masno plaćeni za to šetanje :izet:
Locked