Aliexpress- all about
Moderator: anex
-
Isaiah4110
#5626 Re: Aliexpress- all about
Cudi me da se bh posta malo ne angazuje jer ce primjetiti da su im "prihodi" zahvaljujuci kradji od 1,8 KM bili ogromni godinama unazad...
Ja narucih jucer mali paketic, cainao standard 4,5 USD postarina, dobio sam LP broj, vidjecemo da li ce i kako ce posiljka biti proslijedjena ili ce mi prodavac javiti da nema nacina da posalje i otkazati narudzbu...prije toga sam i pitao da li moze poslati za BiH tom navedenom metodom, rekao je da moze...ja mislim da se uvijek moze iskopati neki nacin da se posalje za BiH uz normalnu cijenu postarine, china post je ionako bila prespora i nikakva i prije korone i svih ovih cirkusa, ali eto bolje i to nego nista...yanwen, sunyou, speedpak ovaj onaj, mora biti bar 1 nacin...pa eto i te sitnice preko Madjarske i to je opcija, par dolara za postarinu pa da mogu skuplje, teze i vece stvari, jest sporo ali pouzdano, meni je svaka stigla preko Madjarske...
Ja narucih jucer mali paketic, cainao standard 4,5 USD postarina, dobio sam LP broj, vidjecemo da li ce i kako ce posiljka biti proslijedjena ili ce mi prodavac javiti da nema nacina da posalje i otkazati narudzbu...prije toga sam i pitao da li moze poslati za BiH tom navedenom metodom, rekao je da moze...ja mislim da se uvijek moze iskopati neki nacin da se posalje za BiH uz normalnu cijenu postarine, china post je ionako bila prespora i nikakva i prije korone i svih ovih cirkusa, ali eto bolje i to nego nista...yanwen, sunyou, speedpak ovaj onaj, mora biti bar 1 nacin...pa eto i te sitnice preko Madjarske i to je opcija, par dolara za postarinu pa da mogu skuplje, teze i vece stvari, jest sporo ali pouzdano, meni je svaka stigla preko Madjarske...
-
daramo
#5627 Re: Aliexpress- all about
LP ti nije stvarni tracking number, to je neki zaobilazni način da pošiljka stigne u BiH.
U biti triangle shipping da pošiljka ide u neku zemlju koja je podržana od strane China Post, preuzima se tamo i šalje tamošnjom poštom u BiH.
Na ovakav način sam primao pošiljke s Alija preko mađarske i litvanske pošte.
U biti triangle shipping da pošiljka ide u neku zemlju koja je podržana od strane China Post, preuzima se tamo i šalje tamošnjom poštom u BiH.
Na ovakav način sam primao pošiljke s Alija preko mađarske i litvanske pošte.
-
arminicos
#5628 Re: Aliexpress- all about
Drug sa Aliexpress porucio veci paket prije 7 dana evo danas javlja stiglo mu u Dubrovnik islo kaze preko Madjarske na carini Zagreb bilo kratko vrijeme. Kod nas previse dugo ostaju paketi na carini u odnosu eto na Hrvatsku kako mi rece.
-
daramo
#5629 Re: Aliexpress- all about
Poslao svim navedenim medijima, za sada jedino ekspresno odgovorili s N1 da će istražiti.
Sad još moram poštama.
Sad još moram poštama.
-
daramo
#5630 Re: Aliexpress- all about
Zavisi odakle je naručivao ako je iz neke države unutar EU normalno da je brže kad nema carinskog pregleda.
-
daramo
#5631 Re: Aliexpress- all about
Ja sam svoj dio obavio, poslao mail na priložene adrese, sad je na ostalim forumašima da se priključite pa da se možemo nadati nekom efektu.
-
muki_muky
#5632 Re: Aliexpress- all about
Nadjem bas onu stvar koja mi treba, 75 KM jeftinija nego ovdje i onda mi izbaci shipping od 230 KM.

-
arminicos
#5633 Re: Aliexpress- all about
Sve postarine su nekada bile free ili par $
Ja sam znao router ogromna kutija dobiti sa dostavom od 2-3$ za BiH to se sve blokiralo sto je bilo ostalo od zadnjih posta u Kini sto su bile slale za BiH oko maja 2023. Vise niko ne salje.
Ja sam znao router ogromna kutija dobiti sa dostavom od 2-3$ za BiH to se sve blokiralo sto je bilo ostalo od zadnjih posta u Kini sto su bile slale za BiH oko maja 2023. Vise niko ne salje.
- kabal1337
#5634 Re: Aliexpress- all about
A neki urednik te stranice, redovno uzima kes a ne radi svoj dio posla.elq wrote: ↑01/02/2024 16:00Poslo svima sa 3 adrese, konakoviceva ne radiTheRedhead wrote: ↑01/02/2024 14:33 Evo za pocetak:
Edin Forto
[email protected]
Elmedin Konaković
[email protected]
Direktor pošte: Adis Šehić
Kabinet direktora: [email protected]
Kineska ambasada u Sarajevu
Email: [email protected]
HP Mostar
[email protected]
[email protected]
N1
[email protected]
Klix
[email protected]
Al Jazeera
[email protected]
Dnevni Avaz
[email protected]
Ovdje nas ima barem 10 da posaljemo emailove, sigurno jos ima ljdui koji citaju a ne pisu po forumu pa posaljite i vi, i znate ljude koji isto rade sa narucivanjem, recite i njima da salju.
Mailove saljite po pravilu da ne budemo seljaci,znaci pocinje sa
Poštovani,
.
.
.
Lijep pozdav i sl
U mailu zakacite screenshote/dokaze kako je jedino shipping nedostupan nama u BiH a ostalim zemljama Balkana jeste, kao sto je gore vec neko pisao. Mail ne mora biti opširan i stručan samo: traže se informacije jer iz prilozenog se vidi da dostava nije dostupna korisnicima online usluga u BiH.
I zakačiti isto screenshot/link ovoga https://www.postcrossing.com/postal-monitor
Naravno ne morate se slagati sa mnom kako se mail salje ali bitno je da nas sto vise posalje i bitno je staviti dokaze da se ne prave da ne znaju o cemu se radi i pricamo onako.
-
daramo
#5635 Re: Aliexpress- all about
Zato što je prije sve išlo preko China Post ili HK Post.
Jedino je mobitel i skuplja elektronika išla preko Singapur Post jer je ona bila brža.
Većina kineskih prodavača se ne želi zezati sa slanjem u državu koja nije podržana od strane njihove državne pošte.
Jedino je mobitel i skuplja elektronika išla preko Singapur Post jer je ona bila brža.
Većina kineskih prodavača se ne želi zezati sa slanjem u državu koja nije podržana od strane njihove državne pošte.
-
HD_2015
#5636 Re: Aliexpress- all about
Previše ste se rasplinuli. Treba pritiskati nadležnog ministra Fortu da radi svoj posao.
Direktno mailovima i pokušati preko medija.
Neka njegovi pomoćnici kontaktiraju direktore pošta, kinesku ambasadu, china post ...
To ja, kao građanin, ne bih trebao raditi.
Borili su se lavovski da dođu na vlast - neka sada Forto malo radi svoj posao, a ne samo da se slika i komentariše dnevnopolitičke događaje:
"Edin Forto za "Avaz": Presuda Novaliću veoma dobra poruka" (danas).
Lakše je slikati se sa ljudima, malo "braniti" državu za Dan državnosti i nezavisnosti, dati kakvo mišljenje, nego rješavati konkretne probleme.
Direktno mailovima i pokušati preko medija.
Neka njegovi pomoćnici kontaktiraju direktore pošta, kinesku ambasadu, china post ...
To ja, kao građanin, ne bih trebao raditi.
Borili su se lavovski da dođu na vlast - neka sada Forto malo radi svoj posao, a ne samo da se slika i komentariše dnevnopolitičke događaje:
"Edin Forto za "Avaz": Presuda Novaliću veoma dobra poruka" (danas).
Lakše je slikati se sa ljudima, malo "braniti" državu za Dan državnosti i nezavisnosti, dati kakvo mišljenje, nego rješavati konkretne probleme.
- n+1
#5637 Re: Aliexpress- all about
Kad si čuo Fortu da govori o pitanjima koje su u nadležnosti njegovog ministarstva?
Čisto sumnjam ga njegov posao zanima, ali evo prilike da se pokaže.
Čisto sumnjam ga njegov posao zanima, ali evo prilike da se pokaže.
-
daramo
#5638 Re: Aliexpress- all about
Pišite ministarstvu prometa i komunikacija.
Teško da će oni reagirati na par mailova ali na upite medija možda i reagiraju.
Teško da će oni reagirati na par mailova ali na upite medija možda i reagiraju.
-
Isaiah4110
#5639 Re: Aliexpress- all about
Moja posiljka se procesuira, nisam dobio alternativni broj za sada, niti mi je bitno kada i kojim putem ce doci...izgleda 1 od rijetkih prodavaca koji salje sa cainao standard...i to sam dodao jos 1 artikal u korpu a postarina se povecala sa 4,2 na 4,77$...ovo je super, i da je trazio jos par dolara, dodao bih...
Out for delivery
Processing at sorting center
2024-02-02 02:24
Received by logistics company
Out for delivery
Processing at sorting center
2024-02-02 02:24
Received by logistics company
-
naxx99
#5640 Re: Aliexpress- all about
25.01.2024 09:53:00 2132NM - Prijem pošiljke od korisnika
25.01.2024 13:36:00 Netherlands (the) NLHFDY - HFD AMSTERDAM Y ETOE LTA Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
25.01.2024 13:53:00 Netherlands (the) NLHFDY - HFD AMSTERDAM Y ETOE LTA Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - IZVOZ
26.01.2024 11:20:00 Netherlands (the) NLHFDY - HFD AMSTERDAM Y ETOE LTA Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
30.01.2024 14:06:16 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
30.01.2024 15:25:58 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ prema: 75200 Tuzla
31.01.2024 05:04:49 BOSNIA AND HERZEGOVINA 75200 - Tuzla Prispijeće pošiljke u centar prerade - UVOZ
31.01.2024 07:45:05 BOSNIA AND HERZEGOVINA 75200 - Tuzla Otprema pošiljke iz centra prerade - UVOZ
31.01.2024 09:56:04 BOSNIA AND HERZEGOVINA 75320 - Gračanica Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ
Jucer isao do poste da pokusam licno preuzeti jer vidim nema joj hajra, kaze mi covjek nije to kod nas nego je kod postara. A postar jucer dolazio na vrata i dostavio samo pismo, a ovome ni traga. Ovo j**e lud zbunjenog
25.01.2024 13:36:00 Netherlands (the) NLHFDY - HFD AMSTERDAM Y ETOE LTA Ubacivanje pošiljke u vreću - IZVOZ
25.01.2024 13:53:00 Netherlands (the) NLHFDY - HFD AMSTERDAM Y ETOE LTA Prispijeće pošiljke u Izmjeničnu poštu - IZVOZ
26.01.2024 11:20:00 Netherlands (the) NLHFDY - HFD AMSTERDAM Y ETOE LTA Otprema pošiljke u inostranstvo (EDI poruka )
30.01.2024 14:06:16 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Prispijeće pošiljke u Izmjenicnu poštu - UVOZ
30.01.2024 15:25:58 BOSNIA AND HERZEGOVINA BASJJA - SARAJEVO 71003 Otprema pošiljke iz Izmjenicne pošte - UVOZ prema: 75200 Tuzla
31.01.2024 05:04:49 BOSNIA AND HERZEGOVINA 75200 - Tuzla Prispijeće pošiljke u centar prerade - UVOZ
31.01.2024 07:45:05 BOSNIA AND HERZEGOVINA 75200 - Tuzla Otprema pošiljke iz centra prerade - UVOZ
31.01.2024 09:56:04 BOSNIA AND HERZEGOVINA 75320 - Gračanica Prispijeće pošiljke u dostavnu poštu - UVOZ
Jucer isao do poste da pokusam licno preuzeti jer vidim nema joj hajra, kaze mi covjek nije to kod nas nego je kod postara. A postar jucer dolazio na vrata i dostavio samo pismo, a ovome ni traga. Ovo j**e lud zbunjenog
- druzeljubiva
#5641 Re: Aliexpress- all about
Na FB stranici Vijesti iz Bosne i Hercegovine su objavili anketu "Da li ste imali probleme prilikom naručivanja i dostave pošiljki iz inostranstva?"
Na slici piše N1 ANKETA
Možda su počeli istraživati
-
daramo
#5642 Re: Aliexpress- all about
Pišite u komentare i stavljajte slike ono što smo stavljali i na forum, usporedbe dostave za BiH i ostale države u regiji.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=Nif5oz
Neko je stavljao i ono od prodavača da mu je odbio narudžbu jer je u BiH otežana dostava.
Uglavnom komentirajte tamo pa možda N1 i zatraži od nadležnih da istraže u čemu je problem i zašto je China Post stavila BiH na crnu listu.
https://m.facebook.com/story.php?story_ ... tid=Nif5oz
Neko je stavljao i ono od prodavača da mu je odbio narudžbu jer je u BiH otežana dostava.
Uglavnom komentirajte tamo pa možda N1 i zatraži od nadležnih da istraže u čemu je problem i zašto je China Post stavila BiH na crnu listu.
-
TheRedhead
#5643 Re: Aliexpress- all about
Zato i ne treba samo Forti jer ostane zakopano u Inboxu. Vise puta su stvari bile rijesene kada mediji pocnu pitati i objavljivati. Tada tek reaguju kad vide da je velika maas vidjela njihovo brljanje. Svakako se pise jedan mail sto se ne bi slalo na 10 strana.
Ako imate jos mailova od drugih medija zakacite ovdje.
I angazujte ljude oko sebe da barem posalju mailove.
Ako imate jos mailova od drugih medija zakacite ovdje.
I angazujte ljude oko sebe da barem posalju mailove.
-
daramo
#5644 Re: Aliexpress- all about
Obavezno komentirajte i na N1 ako bude puno komentara vjerojatno će to istražiti.
Na ostale mailove se nisu niti udostojili odgovoriti, jedino je N1.
Na ostale mailove se nisu niti udostojili odgovoriti, jedino je N1.
- kokuz_sa
#5645 Re: Aliexpress- all about
Evo i iz Japana ista stvar
Redovno godinama nesto narucujem, uvijek postarina bila free
Svaka narudzba je bila od 300 do 1000KM
Sada odjednom zaracunase 2000Yena transport
Obrazlozenje
DHL internacional im azurirao uslove transporta za BiH i Zimbabve
Pa moraju da stave postarinu.
Redovno godinama nesto narucujem, uvijek postarina bila free
Svaka narudzba je bila od 300 do 1000KM
Sada odjednom zaracunase 2000Yena transport
Obrazlozenje
DHL internacional im azurirao uslove transporta za BiH i Zimbabve
Pa moraju da stave postarinu.
-
daramo
#5646 Re: Aliexpress- all about
Nešto je gadno puklo u poštanskom prometu prema BiH, krasno društvo mi, Bahami, Zimbabve.
To ionako skupi DHL dodatno podigao cijene dostave za BiH
PostNL prekinuo dostavu iz Kine, kao da smo na Marsu a ne u Europi.
To ionako skupi DHL dodatno podigao cijene dostave za BiH
PostNL prekinuo dostavu iz Kine, kao da smo na Marsu a ne u Europi.
-
TheRedhead
#5647 Re: Aliexpress- all about
definitivno je do nas, jer drzava/ministarstvo treba srediti uslove da ne ispadne ko da smo najgora drzava za dostaviti
-
daramo
#5648 Re: Aliexpress- all about
Predugo ovo traje i s vremenom samo postaje još gore što se tiče mogućnosti dostave.
Jednostavno smo zaostala zemlja gdje malo ljudi naručuje i razumije se u online kupovinu tako da ih ovo ne pogađa.
Isto vrijedi i za nadležne za poštanski promet, pošte i dalje, šta reći kad godinama ne znaju da China Post ne šalje u BiH.
Čisto sumnjam da će se ovo popraviti jer je borba s vjetrenjačama nas par s teme, možemo slobodno prekrižiti naručivanje iz Kine.
Jednostavno smo zaostala zemlja gdje malo ljudi naručuje i razumije se u online kupovinu tako da ih ovo ne pogađa.
Isto vrijedi i za nadležne za poštanski promet, pošte i dalje, šta reći kad godinama ne znaju da China Post ne šalje u BiH.
Čisto sumnjam da će se ovo popraviti jer je borba s vjetrenjačama nas par s teme, možemo slobodno prekrižiti naručivanje iz Kine.
-
husoboss
#5649 Re: Aliexpress- all about
Dvije stavke naručene u par minuta, ova zadnja stigla prije mjesec dana, jedne ni na pomolu, na trackingu pise da je u BIH vec mjesec dana.
Ima li smisla ganjati se s nasom postom? nije nista skupo
Ima li smisla ganjati se s nasom postom? nije nista skupo
-
daramo
#5650 Re: Aliexpress- all about
Ako imaš tracking number odeš u lokalnu poštu i zamoliš da ti provjere.
Na stranici bh pošte ti mora pisati da je stiglo u Sarajevo, ako ti ovdje nije prikazano da je stiglo u Sarajevo onda nije niti stiglo u BiH.
http://tracktrace.posta.ba/