Ilegalni migranti u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Sanjarko

#5626 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Nisam ja @Seln za zakon rulje. Nego ako se utvrdi da je kriv, najostrija moguca kazna, a to je smrtna kazna. To isto vazi i za bilo migrante, nas itd. Ja sam za dizanje kazni za teska krivicna nedjela na smrtnu kaznu.
seln

#5627 Re: Migranti u BiH

Post by seln »

Vizionar 1985 wrote:Nisam ja @Seln za zakon rulje. Nego ako se utvrdi da je kriv, najostrija moguca kazna, a to je smrtna kazna. To isto vazi i za bilo migrante, nas itd. Ja sam za dizanje kazni za teska krivicna nedjela na smrtnu kaznu.
Ok, ti si za smrtnu kaznu, ja nisam. Meni bi bilo dovoljno da za ubistvo ne daju 5 godina i za silovanje 2, vec kaznu primjernu tezini zlocina.
Takodje, vaznije bi mi bilo da se babini sinovi i politicari n eizvlace sa usmenom opomenom.
Sanjarko

#5628 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

seln wrote: Ok, ti si za smrtnu kaznu, ja nisam. Meni bi bilo dovoljno da za ubistvo ne daju 5 godina i za silovanje 2, vec kaznu primjernu tezini zlocina.
Takodje, vaznije bi mi bilo da se babini sinovi i politicari n eizvlace sa usmenom opomenom.
Ma ja sam iz nekih razloga za nju. Ako nekoga osudis na recimo 20, 30, 40 godina za silovanje, ubistvo i slicno, kada izadze napolje iz zatvora postaje socijalni slucaj u smislu da se tesko u drustvo uklopi itd.

A za babine sinove se slazemo.
Last edited by Sanjarko on 11/12/2018 21:54, edited 1 time in total.
Sanjarko

#5629 Re: Migranti u BiH

Post by Sanjarko »

Ali u RL nije uvijek pravilo. A za politicare se pogotovo slazemo.
pirmin

#5630 Re: Migranti u BiH

Post by pirmin »

seln wrote:Takodje, vaznije bi mi bilo da se babini sinovi i politicari n eizvlace sa usmenom opomenom.
Posjecem se prije dvije sedmice na poslu i odem u AKH da mi zasiju ranu. Tamo, na hitnoj - 6C, sjedi momak, drzi ruke na licu. Kontam odmara.
Pridjose mu oni iz saniteta da ga pitaju kako i sta mu se desilo. Spusti ruke, ja osta u shoku. Desno oko zatvoreno, oko oka crnilo, muka za pogledati. Na vrlo takom njemackom im pokusava objasniti sta je bilo i spominje Bosnu, da ga glava boli i moli da legne. Sanitetlije totalno opustene, smjeskaju se.
Ja obavim svoje i izlazim iz ordinacije kad vidim on jos lezi kako je i lezao. Nisu ga ni primili na prvi pregled.
Ispricam to radnom kolegi, vatrenom plavom biracu. Oba konstatujemo kako tirkizno-plavi shljam vec dobro djeluje. On sav sretan.
geralt

#5631 Re: Migranti u BiH

Post by geralt »

seln wrote:
insomnia78 wrote:Znas koja? Ona koja ih poput vas brani po forumima.
Nisi se morao ni javiti, znao sam tvoje misljenje. Uvijek se najveci protivnici migranata regrutuju medju onima koji su i sami dosli sa zavezljajem preko ramena.
Ali ti bi, zivecu u pravnoj drzavi (bez znakova navoda) morao znati da postoji nesto sto se zove presumpcija nevinost.
Za utvrdjivanje krivice postoji policija i sud.
Ali, kako vidim, ti si vec utvrdio krivicu "beyond a reasonable doubt", a neki su vec predlozili i kaznu. Zakon rulje, tako omiljen na Balkanu.
Jedno je pravna formulacija krivice, a drugo je zakljucak koji normalan covjek moze donijeti na osnovu raspolozivih informacija. I onaj narkoman sto je pregazio djecu u Novom Travniku je jos uvijek formalno-pravno nevin.

Bilo koji doktor ili medicinski vjestak moze lako provjeriti da li je neko pretrpio jak udarac u glavu i da li je silovan(a). Posto nije demantovano od strane struke - znaci da je silovana. Ne vidim nijedan razlog zasto bi lagala o tome ko je pocinilac.

Jos jedan zakon koji je omiljen na Balkanu je svaljivanje krivice za silovanje na zenu, pod izgovorom "sta ima zena biti sama sa muskarcem u prostoriji", ili "sto se golisavo oblacila", a vidim da je i to ovdje prisutno.
CPT

#5632 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

geralt wrote:sta ima zena biti sama sa muskarcem u prostoriji"
Sasvim je normalno i racionalno za nepoznatim osobama odlaziti u nepoznate objekte i ocekivati sve najbolje...
geralt

#5633 Re: Migranti u BiH

Post by geralt »

CPT wrote:
Sasvim je normalno i racionalno za nepoznatim osobama odlaziti u nepoznate objekte i ocekivati sve najbolje...
Fuj.
CPT

#5634 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

geralt wrote:
CPT wrote:
Fuj.
ovo je za djecu u vrticu al svejedno....
Image
Image
seln

#5635 Re: Migranti u BiH

Post by seln »

geralt wrote:
Bilo koji doktor ili medicinski vjestak moze lako provjeriti da li je neko pretrpio jak udarac u glavu i da li je silovan(a). Posto nije demantovano od strane struke - znaci da je silovana. Ne vidim nijedan razlog zasto bi lagala o tome ko je pocinilac.
Ovo je stvarno jedna od jacih izjava... dakle, dok se ne utvrdi da je nevin, on je kriv. I poredjenje sa pijanim vozacem je jos jace... haman su je silovali ascare, deset ljudi vidjelo, kao u slucaju vozaca-ubice.
Jos jedan zakon koji je omiljen na Balkanu je svaljivanje krivice za silovanje na zenu, pod izgovorom "sta ima zena biti sama sa muskarcem u prostoriji", ili "sto se golisavo oblacila", a vidim da je i to ovdje prisutno.
To jeste omiljeno, ali samo ako je silovatelj "domaci".... tada ce ga braniti mnogi od ovih koji dana spozivaju na kamenovanje, vjesanje, odsijecanje glave gadnoj crncugi silovatelju.
Sve napisano ne znaci da se silovanje nije dogodilo, niti da imputiram bilo sta od toga sto si ti napisao u ovom pseudofeministickom traktatu .
Samo, dobro znam "karakter" Balkanaca i kako su spremni brzo pronaci zrtvenog jarca na kojem ce iskaliti sav kenjicluk, jad, nemoc naspram bahatih politicara... vidjeno vec x puta.
geralt

#5636 Re: Migranti u BiH

Post by geralt »

seln wrote: Ovo je stvarno jedna od jacih izjava... dakle, dok se ne utvrdi da je nevin, on je kriv. I poredjenje sa pijanim vozacem je jos jace... haman su je silovali ascare, deset ljudi vidjelo, kao u slucaju vozaca-ubice.
Hajmo ovako postaviti stvari. Postoje 3 mogucnosti:

1. Desilo se silovanje i pocinioci su migranti.

2. Nije se nista desilo, cura koja je prijavila silovanje je citavu pricu izmislila. Posto je medicinski vrlo lako utvrditi da li je stvarno udarena u glavu i silovana, i posto MUP USK ne bi prihvatio i objavio prijavu zlocina bez ikakvih dokaza, sanse za ovo su u promilima.

3. Desilo se silovanje, ali je pocinilac neko deseti, i iz nekog razloga je cura izmislila da su silovatelji migranti. Ako ti vjerujes u ovu teoriju, obrazlozi nam zasto? Podmitio je Mossad da ukalja reputaciju migranata?

Mozes me zvati pseudofeministom, ali mi nije jasan mentalni sklop nekoga ko ce iz dnevnopolitickih razloga ko ce radije optuziti silovanu curu da laze ili da je sama kriva, nego razmotriti mogucnost da stvari nisu onakve kakvim ih zamislja.
seln

#5637 Re: Migranti u BiH

Post by seln »

geralt wrote:
seln wrote: Ovo je stvarno jedna od jacih izjava... dakle, dok se ne utvrdi da je nevin, on je kriv. I poredjenje sa pijanim vozacem je jos jace... haman su je silovali ascare, deset ljudi vidjelo, kao u slucaju vozaca-ubice.

2. Nije se nista desilo, cura koja je prijavila silovanje je citavu pricu izmislila. Posto je medicinski vrlo lako utvrditi da li je stvarno udarena u glavu i silovana, i posto MUP USK ne bi prihvatio i objavio prijavu zlocina bez ikakvih dokaza, sanse za ovo su u promilima.

3. Desilo se silovanje, ali je pocinilac neko deseti, i iz nekog razloga je cura izmislila da su silovatelji migranti. Ako ti vjerujes u ovu teoriju, obrazlozi nam zasto? Podmitio je Mossad da ukalja reputaciju migranata?

Mozes me zvati pseudofeministom, ali mi nije jasan mentalni sklop nekoga ko ce iz dnevnopolitickih razloga ko ce radije optuziti silovanu curu da laze ili da je sama kriva, nego razmotriti mogucnost da stvari nisu onakve kakvim ih zamislja.
Iz dnevnopolitickih razloga? Fakat, trenutno je bas mainstream bosanske javnosti braniti migrante :-)
Je li ovo pogresno izabrana rijec ili si zbilja to mislio?
Moze li tebi uci u glavu da ja nemam nikakve teorije? ne vjerujem u zavjeru Mossada niti imam potrebu da nesto obrazlazem... jednostavno, svako je neduzan dok se ne dokaze suprotno.

Meni nije jasan mentalni sklop covjeka koji je unaprijed donio presudu na osnovu cinjenice da jos niko nije demantovao silovanje.
Ali, svakom svoje...
geralt

#5638 Re: Migranti u BiH

Post by geralt »

seln wrote:
geralt wrote:

Iz dnevnopolitickih razloga? Fakat, trenutno je bas mainstream bosanske javnosti braniti migrante :-)
Je li ovo pogresno izabrana rijec ili si zbilja to mislio?
Moze li tebi uci u glavu da ja nemam nikakve teorije? ne vjerujem u zavjeru Mossada niti imam potrebu da nesto obrazlazem... jednostavno, svako je neduzan dok se ne dokaze suprotno.

Meni nije jasan mentalni sklop covjeka koji je unaprijed donio presudu na osnovu cinjenice da jos niko nije demantovao silovanje.
Ali, svakom svoje...
Pogresno izabrana rijec. Razumijem tvoj stav i mozda sam i ja prenaglio. Jednostavno me iritira stav koji cesto vidjam u svom okruzenju, gdje je reakcija na vijest o silovanju "laze kurva" ili "sama je kriva".
seln

#5639 Re: Migranti u BiH

Post by seln »

geralt wrote: Pogresno izabrana rijec. Razumijem tvoj stav i mozda sam i ja prenaglio. Jednostavno me iritira stav koji cesto vidjam u svom okruzenju, gdje je reakcija na vijest o silovanju "laze kurva" ili "sama je kriva".
Tako nesto nisam nikad tvrdio, ma o kome se radilo. Svaka tuzba se mora uzeti ozbiljno, svaku istragu treba sprovesti pedantno... koliko zbog ostecene strane, toliko i zbog same istine.
A silovanje je silovanje, cak i pod pretpostavkom da je dobrovoljno otisla sa njima. Sacekajmo ljekarski nalaz, vjerovatno nista vise nije ni potrebno.
dorkcic

#5640 Re: Migranti u BiH

Post by dorkcic »

CPT wrote:
To što je glupa ne znači da je zaslužila da je neko siluje.
Atego

#5641 Re: Migranti u BiH

Post by Atego »

ohalališe silovanje ova dvojica .da se naježiš... :shock:

nego,imal' neko iz Bihaća da nam prenese sta narod ima da kaže o ovom zločinu?
PeppermintSA

#5642 Re: Migranti u BiH

Post by PeppermintSA »

Za ove koji tvrde da je djevojka kriva:

Prije desetak dana idem u Altu oko 7 navece i stojim na pješačkom prelazu kod kafane Jagoda. Okrećem se i vidim kako dva migranta na tečnom engleskom zaskaču djevojku koja nema vise od 17 godina, a koja je hodala prema pješačkom prelazu na kojem sam i ja stajao. U prvi mah je samo nastavila da hoda ignorisuci ih, kako to već biva s našim djevojkama, da bi joj njih dvojica zablokirala put i rukama je za ramena uhvatili: “no, no please” i ta priča. Počeli su joj pokazivati nesto na mobitelu i ona im je objašnjavala kako do tog mjesta da dodju, rukama pokazujući da se trebaju vratiti nazad. Medjutim, njih dvojica je počnu peglati da im pokaže, tj. da podje s njima - “come, come. Show us, please, come, come”. Znaci, sve se dešava 15 metara od mene. Ja se okrenuo i gledam. Podje jadni curetak s njima, kako se okrenu, oni u dupe zagledase i počeše nekakav zvuk proizvoditi ko da nešto cuclaju. Cura je to primjetila i tačno se vidjelo da joj je neugodno ali da je strah odbiti. Elem, uletio sam u trojac, pitao sta trebaju, gdje trebaju, i rekao da cura neće s njima. Oni ko izgubljeni, mrtvi uhljupi od 40 kila, na mobitelu mi pokazaše Alipasinu džamiju na Google mapi. Pokazao im da idu samo nazad i s malom se vratio ka pješačkom prelazu. I sta sad, cura da ih je odvela do džamije i oni je odvukli u neko zbunje, ona bi ispala kriva? Eto, sigurno bi ih dovela do džamije, oni bi se ljubazno zahvalili i otišli klanjati. How yes no.
славянин

#5643 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

PeppermintSA wrote:Za ove koji tvrde da je djevojka kriva:

Prije desetak dana idem u Altu oko 7 navece i stojim na pješačkom prelazu kod kafane Jagoda. Okrećem se i vidim kako dva migranta na tečnom engleskom zaskaču djevojku koja nema vise od 17 godina, a koja je hodala prema pješačkom prelazu na kojem sam i ja stajao. U prvi mah je samo nastavila da hoda ignorisuci ih, kako to već biva s našim djevojkama, da bi joj njih dvojica zablokirala put i rukama je za ramena uhvatili: “no, no please” i ta priča. Počeli su joj pokazivati nesto na mobitelu i ona im je objašnjavala kako do tog mjesta da dodju, rukama pokazujući da se trebaju vratiti nazad. Medjutim, njih dvojica je počnu peglati da im pokaže, tj. da podje s njima - “come, come. Show us, please, come, come”. Znaci, sve se dešava 15 metara od mene. Ja se okrenuo i gledam. Podje jadni curetak s njima, kako se okrenu, oni u dupe zagledase i počeše nekakav zvuk proizvoditi ko da nešto cuclaju. Cura je to primjetila i tačno se vidjelo da joj je neugodno ali da je strah odbiti. Elem, uletio sam u trojac, pitao sta trebaju, gdje trebaju, i rekao da cura neće s njima. Oni ko izgubljeni, mrtvi uhljupi od 40 kila, na mobitelu mi pokazaše Alipasinu džamiju na Google mapi. Pokazao im da idu samo nazad i s malom se vratio ka pješačkom prelazu. I sta sad, cura da ih je odvela do džamije i oni je odvukli u neko zbunje, ona bi ispala kriva? Eto, sigurno bi ih dovela do džamije, oni bi se ljubazno zahvalili i otišli klanjati. How yes no.
Po nekim zakljuccima forumasa ovdje ona bi bila kriva sto je krenula sa njima, znaci "dobila bi sta je trazila.A oni jadni tesko im i tako ..
It_is_a_Leclerc

#5644 Re: Migranti u BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Osobe koje tvrde da je djevojka kriva što je silovana su BUDALE.

To što je neko naivan i ne zna procjeniti opasnost ne znači da je zaslužio da mu se desi takav strašan zločin koji mijenja čitav život i osobu uništava do kraja.

Evo iz prve ruke,

Dakle, znam najmanje tri slučaja gdje su migranti, uglavnom Pakistanci, pokušali da namame mlađe ženske osobe u nepoznata vozila, prostorije i slično. Priča obično ide da - ili imaju malu bebu koju treba odnijeti u bolnicu, pa ako bi pošla da im pokaže - ili su se izgubili i ako bi mogla samo da im pokaže gdje se nalazi autobusna - ili im samo treba neko da pričuva dijete dok oni odu u policiju i sl.

Sad priča moje poznanice.

Djevojka je nažalost povjerovala jer joj je čovjek pokazao sliku djeteta na telefonu, u nekakvim zavojima, i tu je negdje, samo da odu po njega. Krenu u pravcu mračnije ulice, cura se predomisli, ali kreće potezanje za ruku, guranje i slično. Srećom, naišlo je vozilo. Ljudi su se zaustavili da vide šta se dešava i ovaj je nestao u mraku.

Drugi slučaj je žene koja je šetala psa na obalama Une u selu Miostrah kod Cazina, kad ju je presrela grupa od trojice migranata. Čovjek koji je pecao je prekinuo nešto što je moglo biti opasna situacija po nju.

U najkraćem, 7000 ljudi, od čega 6000 muškaraca, bez ikakvog posla, u najboljim godinama, od kojih mnogi iza sebe imaju kriminalnu prošlost i ne mogu donijeti ništa drugo do nove probleme.
славянин

#5645 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

It_is_a_Leclerc wrote:Osobe koje tvrde da je djevojka kriva što je silovana su BUDALE.

To što je neko naivan i ne zna procjeniti opasnost ne znači da je zaslužio da mu se desi takav strašan zločin koji mijenja čitav život i osobu uništava do kraja.

Evo iz prve ruke,

Dakle, znam najmanje tri slučaja gdje su migranti, uglavnom Pakistanci, pokušali da namame mlađe ženske osobe u nepoznata vozila, prostorije i slično. Priča obično ide da - ili imaju malu bebu koju treba odnijeti u bolnicu, pa ako bi pošla da im pokaže - ili su se izgubili i ako bi mogla samo da im pokaže gdje se nalazi autobusna - ili im samo treba neko da pričuva dijete dok oni odu u policiju i sl.

Sad priča moje poznanice.

Djevojka je nažalost povjerovala jer joj je čovjek pokazao sliku djeteta na telefonu, u nekakvim zavojima, i tu je negdje, samo da odu po njega. Krenu u pravcu mračnije ulice, cura se predomisli, ali kreće potezanje za ruku, guranje i slično. Srećom, naišlo je vozilo. Ljudi su se zaustavili da vide šta se dešava i ovaj je nestao u mraku.

Drugi slučaj je žene koja je šetala psa na obalama Une u selu Miostrah kod Cazina, kad ju je presrela grupa od trojice migranata. Čovjek koji je pecao je prekinuo nešto što je moglo biti opasna situacija po nju.

U najkraćem, 7000 ljudi, od čega 6000 muškaraca, bez ikakvog posla, u najboljim godinama, od kojih mnogi iza sebe imaju kriminalnu prošlost i ne mogu donijeti ništa drugo do nove probleme.
Nemoj tako tesko im je... natjerali ih problemi.Lako ce se oni uklopiti.
vjesticanametli

#5646 Re: Migranti u BiH

Post by vjesticanametli »

PeppermintSA wrote:Za ove koji tvrde da je djevojka kriva:

fino sto si uletio svaka cast :thumbup:
Humljanin

#5647 Re: Migranti u BiH

Post by Humljanin »

Svi ovi što pišu da je žena kriva (a ne jadni migranti) za napastovanje zato jer je razgovarala sa nepoznatim osobama u stvari implicitno sami priznaju da ilegalni imigranti nisu ljudi kakvim ih žele predstaviti.

Ako smatraš da nije normalno da jedna primjerice punoljetna ženska osoba bude u gradu sama bez pratnje muškarca iz obitelji, onda ili zagovaraš najkontroverznije inačice šerijata u kojima je žena praktički osoba sa posebni potrebama i objekt koji je u vlasništvu muškarca, ILI (a to je vjerojatnije) ipak smatraš ilegalne migrante opasnim i nedobronamjernim osobama.
Tako da je licemjerno prigovarati ženskoj osobi zašto je sama u gradu. Pa pobogu treba li otići u školu, na fakultet, na posao, u trgovinu, na sastanak sa momkom ili prijateljicama?
Ili da napravimo od žena invalide zbog "braće imigranata" ?

P.S. da se samo nadovežem. Evo prije par dana opet policija uhvatila grupu imigranata koja je obijala kuće u Mostarskim predgrađima "da se sklone od hladnoće". Usput su vršili nuždu po prostorijama obijenih kuća (ne u wc-ovima) i gasili čikove po namještaju.
Toliko o "potrebama" civiliziranih izbjeglica.
CPT

#5648 Re: Migranti u BiH

Post by CPT »

Humljanin wrote:ilegalni imigranti nisu ljudi kakvim ih žele predstaviti.
Kakvi so tu to ljudi? Kad su oni to postali homogena masa? Kako je takvu masu uopste mogoce "predstaviti"? Koristiti ono najgore da se racionalizira vlastita mrznja ... :roll:
Last edited by CPT on 12/12/2018 18:42, edited 2 times in total.
славянин

#5649 Re: Migranti u BiH

Post by славянин »

CPT wrote:
Kakvi so tu to ljudi? Kad su oni to postali homogena masa? Kako je takvu masu uopste mogoce "predstaviti"? Koristiti ono najgore da se racionalizira vlastita mrznja ... :roll:
Koliko ih ima , koliko kradu,pljackaju,bodu se,nosaju nozeve,kupuju puske onako da se nadje,evo poceli su da i siluju - i ja se pitam kakvi su to ljudi.Pogledas stranicu mup a USK pa pogledaj desavanja ... koliko uopce se ni ne prica o problemima koje prave.Nadalje samo mogu zamisliti sta bi bilo da ih je 20 hiljada i vise..
Ocito ako uzmemo statistiku da ne spadaju medju "normalan" narod po broju krivicnih djela koja cine. Evo vidim prilaze mole prose otimaju napadaju... jeli neko ima iskustvo da je neki od migranata se pojavio i trazio posao ?
PeppermintSA

#5650 Re: Migranti u BiH

Post by PeppermintSA »

славянин wrote:
CPT wrote:
Koliko ih ima , koliko kradu,pljackaju,bodu se,nosaju nozeve,kupuju puske onako da se nadje,evo poceli su da i siluju - i ja se pitam kakvi su to ljudi.Pogledas stranicu mup a USK pa pogledaj desavanja ... koliko uopce se ni ne prica o problemima koje prave.Nadalje samo mogu zamisliti sta bi bilo da ih je 20 hiljada i vise..
Ocito ako uzmemo statistiku da ne spadaju medju "normalan" narod po broju krivicnih djela koja cine. Evo vidim prilaze mole prose otimaju napadaju... jeli neko ima iskustvo da je neki od migranata se pojavio i trazio posao ?
Treba se praviti distinkcija izmedju razlicitih djela.

Jedno je sto obijaju prazne prostore da bi u njima spavali. I ja prvi, da sam se nasao u njihovoj situaciji da nemam gdje spavati, a vani upekao minus, radio bih isto. Zajebi tu pricu, valja prezivjeti.

Medjutim, posve je drugo silovati ili prebijati i otimati torbice zenama.
Locked