dale cooper wrote:Niemand wrote:dale cooper wrote:
Zato što si imala hiljadu pametnijih afro američkih primjera kako stvari nisu iste nekad i sad, ali ti si eto odabrala Naomi
Campbell. I kad si odabrala baš nju, onda si izvukla primjer njenog lošeg ponašanja prema sopstvenom osoblju povlačeći
tu paralelu sa ropstvom, kao ono zamjenile su se usluge. Isto kao da to njeno osoblje nije adekvatno plaćeno da trpi
prohtjeve jedne razmažene dive i kao da je ono ekskluzivno bijelo. Sama ta činjenica da si povukla paralelu njenog
lošeg ponašanja prema osoblju sa ropstvom je zlonamjerna. Zlonamjerno je jer izjednačavaš ljude koji su bili dehumanizirani
i nisu imali izbora osim da služe bijelom gospodaru, sa razmaženom crnom divom koja je takva jer je odrasla u industriji
koja ohrabruje takvo ponašanje, a ne zato što je rođena kao crnkinja.
U 21. stoljecu, crna manekenka ne gadja telefonom svoje osoblje jer
su se uloge zamijenile 
vec ta crna manekenka je ljudsko bice kao i svako drugo, koje ima slobodan izbor da uradi sta hoce, pa i da bude nasilna, samo sto to ima posljedice pred zakonom, kao i za svaku drugu osobu. Kao odgovor blo na post o pravima koja danas imamo a nekad nismo imali. Odgovor u smislu da se vremena mijenjaju.
Ovo o njenom osoblju koje je dovoljno placeno da se maltretira ne zelim ni komentarisati. Kao ni taj dio da osoblje nije nuzno bijelo. I meni pokusavas natuknuti da sam rasista?
Upravo zato sto nisam rasista navedem primjer naomi i bez ikakve zlonamjernosti koju mi spocitavas, dok je tvoj rezon-
pa sta ako i pogodi koga peglom u glavu, znas ti sta su njeni prosli.
Niemand wrote:
Naomi je jedinka i odgovorna za svoje postupke. Moj primjer, ako vec trebam crtati, nije primjer puteva i patnje, vec primjer da su se vremena promijenila, nekada je crna zena bila haman iskljucivo roblje, danas ta crna zena, poput naomi kempbel moze biti sta hoce pa i obrnuta uloga da sada ona tretira svoje osoblje kao roblje, samo sto danas ces za to i odgovarati pred zakonom. A primjer je nadovezan na post od blo i historiju. Historija i danasnja vremena nisu Bgm ista stvar.
Pa ti si sama napisala da može raditi šta hoće pa i zamijeniti uloge i tretirati osoblje kao roblje...ako hoće
Kao ono eto može i ona sada bijelce malo handriti, isto kao da to radi iz tog razloga, a ne zato što je kao većina celebritya
arogantna i razmažena, što nema naravno nikakve veze sa njenom bojom kože.
Što nisi napisala da je Naomi Campbell jedna od najuspješnijih crnih žena u modnoj industriji ikada ili da je jedan od
prvih modela svojih generacije koji je dobila status supermodela od industrije u kojoj radi. Što nikada recimo ne bi
bila 50-tih godina prošlog vijeka. To bi bio neki pozitivni primjer "nekada i sada" ako si baš htjela uzeti za primjer
Naomi Campbell.
Ja NIGDJE nisam napisala da naomi sada handri bijelce, vec da svoje osoblje tretira kao roblje, bez da sam poput tebe ulazila u to koje boje koze je to osoblje i jel dovoljno placeno za takvo tretiranje. Jer da te napomenem, njen odnos prema osoblju nisam ja prva oznacila kao prema roblju (a svejedno naomi to ne radi iz rasistickih razloga), za sta lijepo izvoli pretraziti gugl a slobodno istrazi i stavove nelsona mandele spram njenog ponasanja prema tom istom osoblju kao i njegovo distanciranje od naomi zbog tog. Napisala sam to u kontekstu, po valjda 10ti put ponavljam, da su se vremena promijenila, i prestani mi spocitavati da tvrdim da se tako ponasa prema osoblju jer je crna

a ne arogantna i razmazena. Ni to nigdje nisam napisala, vec sam napisala, ponovo po 10ti put, da su crne zene propatile, dok danas, kada su se vremena promijenila, imaju slobodu da rade sta hoce (a neke od tih zelja zakon sankcionise) kao odogovor na post o historiji, o nekad i sad.
Nisam napisala da je jedna od najuspijesnijih crnih zena u modnoj industriji nit cu ista slicno napisati. Uspjesna je manekenka. Boja koze ne treba biti bitna. Tebi jeste. Al sam ja rasista.
Spocitavas mi nevjerovatne stvari. U navodjenju primjera naomi i njenog idiotskog odnosa prema osoblju vidis rasizam. Jer zasto nisam pomenula sta fino o njoj, ipak je ona crna.
I ne mogu se nacuditi da mi bas ti spocitavs da sam rasista.