Bebe - ALL ABOUT!

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
CherryLips

#5601 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

dama_u_crnom wrote:
dama_u_crnom wrote:Je li rano bebi od 13 mjeseci dati tunjevinu?
? :roll:
Je li vec probala ribu? Ako nije,prvo da mozda probaš sa ribom blažeg okusa,kao pastrmka ili oslic. A ako je vec probala i dopalo joj se,onda daj i tunu,naravno svježu. Zadnjih dana.sam čula za toliko alergija kod male djece bas od konzervirane hrane,stvarno ne kontam čemu davanje paštete,ribe iz konz.,salame..
suza81

#5602 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by suza81 »

dama_u_crnom wrote:
dama_u_crnom wrote:Je li rano bebi od 13 mjeseci dati tunjevinu?
? :roll:
Moja tablica kaze 8. mjesec bijela riba a 10. mjesec plava, ali ja svom ne bih onu iz konzerve nikada ili jako rijetko. Svasta se prica o njoj :) Zaledjenu radije ako vec nema svjeze ulovljene :) a imas i ovih nasih domacih ribica iz nekih provjerenih potoka, ne mora tuna.
Ma.Le.Na

#5603 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

jeste li culi za ovaj novi zakon gdje se dijete upisuje u maticnu opcinu gdje je majka prijavljena, dakle ne vise u centar sarajevo?
od kad to vazi?
dama_u_crnom

#5604 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Hvala vam. Probala je vec ribu i sve je ok bilo. A za tunu sam negdje procitala da se ne preporucuje davati maloj djeci zbog visokog sadrzaja zive, pa nisam bila sigurna.. Da, za konzerviranu hranu sam i ja cula da stvara alergije kod djece, tako da to i ne jede. A pastete, salame i slicno mislim da jos dugo, dugo nece probati jer stvarno ne vidim potrebu za tim. :)
dama_u_crnom

#5605 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Ma.Le.Na wrote:jeste li culi za ovaj novi zakon gdje se dijete upisuje u maticnu opcinu gdje je majka prijavljena, dakle ne vise u centar sarajevo?
od kad to vazi?
Ja nisam cula za to, moja prijateljica je isla prijaviti dijete prije 10ak dana u opcinu centar, a ona je prijavljena u nom sarajevu..
Ma.Le.Na

#5606 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by Ma.Le.Na »

dama_u_crnom wrote:
Ma.Le.Na wrote:jeste li culi za ovaj novi zakon gdje se dijete upisuje u maticnu opcinu gdje je majka prijavljena, dakle ne vise u centar sarajevo?
od kad to vazi?
Ja nisam cula za to, moja prijateljica je isla prijaviti dijete prije 10ak dana u opcinu centar, a ona je prijavljena u nom sarajevu..
http://www.centar.ba/novost/10742/na-sn ... gama-fbih-
dama_u_crnom

#5607 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Ma.Le.Na wrote:
dama_u_crnom wrote:
od kad to vazi?
http://www.centar.ba/novost/10742/na-sn ... gama-fbih-
Sad tek ovo vidim, fakat nisam cula prije. Ja znam da je mi je ova prijateljica pa ima desetak dana prijavljivala malog u centru. Al vidim ovdje datum 28. pa to je nesto novo :)
blondina

#5608 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

Drage mame kako ste vi svojim bebama uveli AD 2,pretpostavljam da ga treba postepeno uvoditi i koliko dugo to traje.Moja mala ima 5 mjeseci i 10 dana,pa cemo uskoro i to uvesti kad napuni 6 mjeseci.
safran

#5609 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

Možeš ga miješati sa AD koje već koristiš - prvo 20 % pa postepeno povećavati udio AD2. Ovo je više da se beba navikne na novi okus. Da li beba jede? Možda ti AD2 i nije potreban ako beba već uzima žitarice kroz kašice. Moji su obojica AD bebe. Stariji nije htio gusta mlijeka a mlađi je brzo prihvatio kašice i kako je sa njima već dobivao skrob (rižine i prosene pahuljice) nisam smatrala potrebnim dodavati skrob kroz AD. Ionako je sa 6 mjeseci imao 11,2 kg fino raspoređenih na 72 cm.
manekenka u penziji

#5610 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by manekenka u penziji »

safran wrote:Možeš ga miješati sa AD koje već koristiš - prvo 20 % pa postepeno povećavati udio AD2. Ovo je više da se beba navikne na novi okus. Da li beba jede? Možda ti AD2 i nije potreban ako beba već uzima žitarice kroz kašice. Moji su obojica AD bebe. Stariji nije htio gusta mlijeka a mlađi je brzo prihvatio kašice i kako je sa njima već dobivao skrob (rižine i prosene pahuljice) nisam smatrala potrebnim dodavati skrob kroz AD. Ionako je sa 6 mjeseci imao 11,2 kg fino raspoređenih na 72 cm.
Meni je nestalo keca a imala sam 2icu i samo joj dala da papa. Koja sam ja nemajka!

A jede i moja ove hape sa prosom i sl. Hm...

Najgore mi je sto djeca njene uzrasti moraju piti min.500ml mlijeka. Ako joj dajem AD sa samo jednim cvrstim obrokom onda je citav dan gladna, sad sam uvela drugi obrok ali smo sa tim spali na 400-450ml AD-a.

Ma necu vise nista da citam ni da se ogranicavam mjerama.

Nekad treba i tablice prilagoditi djetetu a ne dijete tablicama.
safran

#5611 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by safran »

A čuj, tvoja beba bez problema prihvatila novi okus, moj stariji nije htio ni pod razno. Voljela bih da me je neko tada posavjetovao da postepeno dodajem novo mlijeko, vjeruj da bi mi puno lakše bilo.
Naravno da se ne treba ograničavati tablicama. I kažeš 500 ml mlijeka? Šteta što bebe ne znaju čitati. Pa ovaj moj je onih 300 g mlatio za 2 dana. Pročita li ti mjere? Još bi koji kg nabacio da mu nisam ubacila manje kalorično mlijeko. Ionako je ramena iz baglama izvaljivao.
manekenka u penziji

#5612 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Ma i ova moja se pocela opasno debljati...
A ja ne volim kad su djeca puno debela, jer debelo dijete nije nuzno i zdravo dijete.
Nije upuceno tebi, vec razmisljam na glas jer meni cesto sugerisu da bih je trebala vise sopati.

Kad bih mogla da se zatvorim negdje pa da ne moram nikoga slusati, tacno bih lakse funkcionisala.
dance_mom

#5613 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dance_mom »

manekenka u penziji wrote:Ma i ova moja se pocela opasno debljati...
A ja ne volim kad su djeca puno debela, jer debelo dijete nije nuzno i zdravo dijete.
Nije upuceno tebi, vec razmisljam na glas jer meni cesto sugerisu da bih je trebala vise sopati.

Kad bih mogla da se zatvorim negdje pa da ne moram nikoga slusati, tacno bih lakse funkcionisala.
Ništa se ti ne brini, kad prohoda, protrči, po cijeli dan bude na nogama, neće biti ni blizu debele bebe...ta tuđa sugerisanja, znaš već i sama, mačku o rep :) . eto, neko poznaje i voli tvoje dijete više od tebe...
blondina

#5614 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

Drage mame ja vise ne znam ni kako da je hranim,otkako joj je drugi zubic nikao totalno je se promijenila.skro da i ne soava preko dana,jedva sat vremena u komadu i to odspava pola sta a ono pola je ljuljuskam nebil makar jos malo odspavala.a po nocu je katastrofa svaki sat se nesto budi i kenjka,vrsti.ja vise ne znam sta da radim.inace je lijepo spavala nisam je ljuljuskala samo je stavim u krevetic i dam joj cucu,pustim njenu muzikicu i milina.a zadnjih par dana i ja i ona smo hronicno neispavane.
nema problema ni sa stolicom,ni sa hranjenjem...stvarno ne znam sta vise da radim
manekenka u penziji

#5615 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Dajes li joj Panadol ili gel za zubice?
Jede li dovoljno po danu? Hranis li je navecer?

@dance_mom:hvala :kiss:
CherryLips

#5616 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by CherryLips »

@manekenka,ovo sto ti je @d.mom napisala je fakat tačno,ja kad vidim slike mog djecaka bas u toj dobi od pet,šest mjeseci ne mogu da vjerujem kakav je bucko bio. Tako smo jednom sreli moju prijateljicu čiji je komentar bio "jaaaaoooo sta si ovo uradila od djeteta??"
Kad tada nisam izvršila krivicno djelo,necu nikad:) bas mi je došlo da je rastavim od zivota:)
Čim na nogice stanu,kile odose,jos počnu dobijati i na visini..
@blondina,da ti prenesem sta su meni uvijek govorili kad bih se ja pocela zaliti kako beba kenka,ne spava itd.,odgovor bi bio "sta ćeš,dijete mijenja"...
radenska

#5617 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

CherryLips wrote:@manekenka,ovo sto ti je @d.mom napisala je fakat tačno,ja kad vidim slike mog djecaka bas u toj dobi od pet,šest mjeseci ne mogu da vjerujem kakav je bucko bio. Tako smo jednom sreli moju prijateljicu čiji je komentar bio "jaaaaoooo sta si ovo uradila od djeteta??"
Kad tada nisam izvršila krivicno djelo,necu nikad:) bas mi je došlo da je rastavim od zivota:)
Čim na nogice stanu,kile odose,jos počnu dobijati i na visini..
@blondina,da ti prenesem sta su meni uvijek govorili kad bih se ja pocela zaliti kako beba kenka,ne spava itd.,odgovor bi bio "sta ćeš,dijete mijenja"...
:D ja i ti kao da isto dijete odgajamo hahah :D oba komentara sam identicna dobijala
blondina

#5618 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by blondina »

[quote="manekenka u penziji"]Dajes li joj Panadol ili gel za zubice?
Jede li dovoljno po danu? Hranis li je navecer?

Ne dajem joj ni Panadol ni gel,jer nije bilo potrebe,brzo joj je zubic izbio .a po danu jede po meni sasvim solidno,ukupno pojede 4 flašice po 150-180 ml i dvije porcije cvrste kasice,jedna povrcea druga voce.navece je prestala da trazi da jede.danas mi je kad sve saberem spavala jedva 2 sata.evo sad je budna i to od 16h.
nekako me strah joj davati vise hrane,jer nema punih 5.5 mjeseci a vec ima 8.5 kg.
dama_u_crnom

#5619 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by dama_u_crnom »

Eh kad smo kod debljine da se i ja pozalim jer cesto slusam kritike kako mi je curica predebela, da cu joj razvaliti zeludac, da moram paziti na ishranu itd. :-x A sto je najgore stvarno pazim, ne dajem joj slatkise (eventualno nekad malo cokolade), smokije i ostala cuda ne jede, hljeb rijetko... Ugl. 13 joj je mjeseci, ima 11,5 kg i 80 cm. Je li vama to izgleda predebelo? ludim vise od tih komentara i od toga da mi svako namece svoje misljenje.
Nego da pitam nesto, u kojoj fazi prohodavanja se koriste oni kaisevi za hodanje? Ona je sad u fazi da hoda uz namjestaj bez problema, kad je drzim za jednu rucicu super hoda, a nekad se pusti i sama krene hodati, zna i citavu sobu preci sama al je problem sto uvijek moram biti pored nje jer je samo u neko doba prebaci i krene na ledja :D Ugl. meni ledja otpadaju vise, pa su mi pali na pamet ti kaisevi, eh sad ne znam jesu li oni za ovu fazu hodanja, ili sam trebala prije s tim poceti?
seyo_84

#5620 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by seyo_84 »

Kad vec pricate o kilama da i ja kazem svoje iskustvo.Moj djecak je sa 2 mjeseca imao 6200gr,a sa 6mj oko 9,a sad ce mu 16mjeseci i ima samo 11kg i 85 je dug.Kad je poceo puzati i hodati jednostavno vise nije dobijao toliko na kilazi,jer je stvarno aktivan,tako da je bitno da vi vidite da je djete zdravo a kile nisu bitne,i naravno da se trudite da ga hranite sto zdravije :).

I da se zahvalim forumasicama na savjetima oko suneta,prosli smo hvala Bogu super-bolje nego sam mislila :).
radenska

#5621 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by radenska »

sto su vasa ta djeca mrsava :lol: :lol: :lol: Mi imamo 21 mjesec i 18 kg. Ali je bas visok, stigao je 80% trogodisnjaka. Nemojte se zamarati toliko tezinom, bitno je da se ne pretrpava slatkisima a ovo ostalo sto je zdravo treba pustiti djecu da jedu :D
_Mila_

#5622 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _Mila_ »

Help. Moja ljepotica ima 5 mjeseci i 11 dana i u zadnje vrijeme slabo jede. Zbog toga sam joj uvela nocno hranjenje jer je tada u neznanju znala da popije 120-150 ml, ali se po danu nista puno nije promijenilo. Ima obroka kada pojede samo 70-80ml.
Onda je polako prestala da spava po danu, pa sam joj uvela (a i bilo je vrijeme) čvrsti obrok, jedan pa drugi. Ni to mnogo ne jede, ali ni mlijeko (dohrana) ne jede nista bolje. Npr sinoc je u 12 navece popila oko 100-110 ml, a jutros kada je ustala oko 6-7 sati htjela je samo 70ml. Nakon sat vremena opet nista nije htjela, a nakon jos jednog sata samo 60 ml.
Je li neko imao slicna iskustva i kako je to rijesio. Nisu joj iznikli zubici, ali kao da se sada spremaju. Moze li do toga biti?
manekenka u penziji

#5623 Re: Bebe - ALL ABOUT!

_Mila_ wrote:Help. Moja ljepotica ima 5 mjeseci i 11 dana i u zadnje vrijeme slabo jede. Zbog toga sam joj uvela nocno hranjenje jer je tada u neznanju znala da popije 120-150 ml, ali se po danu nista puno nije promijenilo. Ima obroka kada pojede samo 70-80ml.
Onda je polako prestala da spava po danu, pa sam joj uvela (a i bilo je vrijeme) čvrsti obrok, jedan pa drugi. Ni to mnogo ne jede, ali ni mlijeko (dohrana) ne jede nista bolje. Npr sinoc je u 12 navece popila oko 100-110 ml, a jutros kada je ustala oko 6-7 sati htjela je samo 70ml. Nakon sat vremena opet nista nije htjela, a nakon jos jednog sata samo 60 ml.
Je li neko imao slicna iskustva i kako je to rijesio. Nisu joj iznikli zubici, ali kao da se sada spremaju. Moze li do toga biti?
Sigurno su zubici, moja kad popije 120ml od jednom vlada slavlje u kuci.
Moja je 20ak dana starija od tvoje.
Nudi je svako malo, i ja moram tako. Evo od jucer moja i kasiku hoce-nece. Napravim sat vremena pauzu pa opet ponudim.
Mislim da cu joj dati i trecu vrstu AD-a da proba. Mozda joj se vise ovaj ne sviđa. Pokusaj i ti ako do sada vec nisi.

Sta si joj od cvrste hrane davala? Hoce li voce da papa?
_Mila_

#5624 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by _Mila_ »

@manekenka
Hvala ti na odgovoru.
Do sada je bila na Aptamil 1. Nisam probavala nista drugo, kontam jos je rano za dvicu.
Jel mislis da joj ponudim Aptamil 2 vec sada ili neku drugu jedinicu tipa humana, novalac, laktovit ili nesto drugo? Sta ste vi probale?

Od cvrste hrane sam joj davala kasu od svjeze jabuke, bananu, kuhanu mrkvu + ad i kuhana stambolka + hurme. To je ono sto je bas jela, a isprobala je jos par ukusa. Kuhana stambolka je super, ali je niskokaloricna (40kcal/100 gr) a i njoj se ne svidja ukus. Zato dodajem u nju hurme jer joj se svidjaju i kaloricne su (210 kcal/100gr). Pije i sokove od svjeze jabuke, narandze, mandarine, mrkve. Pored toga jos vodu i caj od kamilice.

Razmisljala sam da je vodim i doktoru.
JanuaryJones

#5625 Re: Bebe - ALL ABOUT!

Post by JanuaryJones »

Meni je pedijatar rekao da ne uvodim citrusno voće do godinu dana zbog pesticida i prskanja kore a kad se uvodilo voće i povrće obavezno je bilo kuhanje, i jabuke i kruške i šljiva. Jedino banana od svog voća je išla nekuhana. Isto tako sa mrkvom s tim da se vodi porijeklo zbog nitrita/nitrata koji ostaju u vodi.

Kuhana i pasirana kruška, jabuka, mrkva u kombinaciji sa bananom, kuhano i blendano proso u kombinaciji sa bananom (malo je sladja od kuhane kruške i jabuke), ne sadrži gluten a zasitno je. Kao i amarath.

http://www.roditeljstvo.com/vijesti/nam ... ne-za-bebe
Post Reply