spacek wrote:Alfons Kauders wrote:imamo najjeftinije gorivo u regiji i sire... a ceste valja graditi, ne samo autoceste vec i ostale... i to valja nekak platiti
ja nemam nista protiv placanja ovih i jos vecih akciza ako cu na kraju balade voziti po boljim cestama... npr. ako cu prolaziti tunelom ispod karaule i sarajevskom zaobilaznicom proci ciganluk i sramotu od rajlovca do stupa...
uostalom nije mi bas najjasnije sta je alternativa? evo da ne ulozimo vise marku u puteve, sta ce biti za 10 ili 20 godina? bilo bi mi drago kada bi to neko od ovih antiprotivnih objasnio - kako bi u tom slucaju ljudi radili i privredjivali? kakav bi bio efekat na konkurentnost?
Prvo cu ti reci za gorivo:
Nemamo najjeftinije gorivo u regionu, vec imamo najskuplje nekvalitetno gorivo (jer je vlast uz pomoc Dodika i njegovih talova sa Rafinerijom su uspjesno ugradili u zakon da dozvoljena kolicina sumpora u gorivo je znatno veca nego dozvoljena u EU). Tocimo jeftino nekvalitetno gorivo (a razlika u cijeni je 5 do 15% nego u regionu, a ne enormne kako se pokusava predstaviti). To je isto da kazes imamo najjeftiniji eurokrem u regionu, a taj nas je jeftiniji za 1KM od Nutele.
Za akcize:
Kakvo crno dizanje akciza na gorivo, jel ti znas koji to lanac poskupljenja za sobom povlaci? Ionako nam je zivotni standard ocajan, potrosacka korpa 2x skuplja i cijenovno jaca od prosjecne plate. Zbog tvoje zelje da obidjes Sarajevo i ne patis se kroz Karaulu na ustrb povecanja siromastva????
Alternativa:
Prvo treba napraviti studiju izvodivosti (DETALJNO), pa količina prometa, pa vidjeti koja se dionica isplati, a koja ne - pa po tom principu pristupiti projektovanju dionica. Sad ti meni reci sta bi ti odabrao od ponudjenog?
''Imamo veliko brdo kao prepreku - ponudjena su sljedeca rjesenja''
razdvojene rute - oblazno:
1. ogranicenje 100km/h - nema objekata - 2 + 2 trake - 11km duzine - 1km/6mln = 66mln (prosirenja na svaka 2km)
2. ogranicenje 130km/h - nema objekata - 2 + 2 trake - 10km duzine - 1km/8mln = 80mln (prosirenja na svaki 1,5km)
razdvojene rute - obilazno:
3. ogranicenje 100km/h - mali objekti - 3+3 trake - 11km duzine - 1km/8mln = 88mln
4. ogranicenje 130km/h - mali objekti - 3+3 trake - 10km duzine - 1km/10mln = 100mln
spojene rute - radzjelni pojas (usjeci, vijadukti):
5. ogranicenje brzine 100km - vijadukti kraci - 2+2 trake - 10km duzine - 1km/11mln = 110ml (prosirenja na svaka 2km)
6. ogranicenje brzine 130km - vijadukti kraci - 2+2 trake - 9km duzine - 1km/13mln = 117mln (prosirenja na svaki 1,5km)
spojene rute - razdjelni pojas:
7. ogranicenje brzine 100km - vijadukti veci - 3+3 trake - 9km duzine - 1km/14mln = 126mln
8. ogranicenje brzine 130km - puno objekata i mostova - 3+3 trake - 8km - 1km/17mln = 136mln
tunel kroz brdo:
9. zajednicka cijev u tunelu - obosmjerno - 1km/25mln - duzine 4km = 100mln
10. dvije cijevi - tunel 1km/40mln - duzine 3km = 120mln
DA GAZDUJES NOVCEM, KOJU VARIJANTU BI TI IZABRAO NA DETALJNU RAZRADU?
Uzmi u razmatranje i odrzavanje tokom eksploatacije!
Cijene koje su upisane mozda nisu tacne i donekle realne - ali je procentualni odnost izmedju cijena tacan i uvijek isti (davno sam radio na tome - pa sam ispao iz fola oko cijena i valuta)