Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
ketronsd1

#5601 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ketronsd1 »

rovac13 wrote:Proizvodjac je naveo u instalation manualu izmedju svih ostalih stavki,i to da je vakuumiranje obavezno prije pustanja u rad.
Ali naravno ne rade to svi.Cesto majstorima bude mrsko to radit,ili nemaju vakum pumpu,pa prodaju suplju da to ne treba,onima koji nisu upuceni.

Klima koja nije vakumirana ce hladit kao i da je vakumirana.
Samo moze se odrazit na vijek trajanja kompresora.
U zraku ima puno vlage,pogotovo ljeti.Kad pustis freon u sistem koji nije vakumiran,freon se mijesa sa preostalim zrakom i sa vlagom.
U toj kombinaciji moze da nastane spoj koji moze stetno djelovati na kompresor kroz vrijeme rada.
Pa eventualno klima moze krace trajat.

Al uvijek ima i ona mozda nece,mozda ce i bez toga sve biti ok.

Uglavnom svi mi majstore platimo kao da su vakumirali.
A to sto oni zaobidju taj dio posla,to je krajnjem korisniku gratis oduzeto :D
Vakumiranje obavezno
Sve ostalo je fuš. Kapljica čuda pravi al u nepoželjnom smislu
channel10

#5602 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Da li se vakumiranje radi i na običnim kao što se radi na inverter klimama?

Imate li neku preporuku za običnu klimu do nekih 500-600 KM sa ugradnjom? Koliko inače košta ugradnja?
Takodjer, koliko bi koštala najjeftinija inverter japanska klima za nekih 30 kvadrata sa ugradnjom?
zlo zlo

#5603 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

ja platila Fujitsu llcc 12tku 1160(cijena bez popusta ako plaćaš na rate uzela na 18rata,more 24 ( ima popust na gotovinu ako odjednom)) +150 ugradnja + dar vrijedan 50km dobila :D

fantastična klima, ima razlike drastično od obične klime.

A vakumiranje sistema, pa i obična klima treba zatvoren sistem da radi i traje najbolje što može. Radit će obje bez, samo koliko, vrlo vjerovatno će brže se pokvarit ako ne vakumiraju, po nekoj logici. Za dugotrajnost da.
channel10

#5604 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Ako je to najjeftiniji inverter japanac, onda nista od toga. Znaci preostaju samo ove obicne klime tipa vox, gree itd? Ima li neka preporuka za ove obicne do nekih 600 sa ugradnjom?
zlo zlo

#5605 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

pitao si japance, imaš ti za kupit inverter tipa vivax, beko, tesla, vox itd za 600-700 maraka. Gree, midea itd od 900, Japanac košta malo više.

I naravno obične za 450-550km tj 600 s ugradnjom, imaš ih pun pik, pa biraj. :D

ove obične gledaj da ti nije neki d razred potrošnje, jer za te pare ima A, i da ti ne uvale s r22 plinom, s nekih starih zaliha klima. Mislim da svi sad rade s 410, ali nikad ne znaš od kuda iskopao klimu pa pazi to.
avenija

#5606 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by avenija »

Uzeo sam klimu prije tacno 1 godinu i 11 mjeseci , trebao bi puniti i ostalo a laik sam za to, klima je mitsibushi.
Savjeti sta uraditi, je li vrijeme za punjenje ako neko ima koji savjet prije nego sto zovnem majstore.
Koliko kosta ?
avenija

#5607 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by avenija »

Nuklearno Ljeto wrote:
avenija wrote:Uzeo sam klimu prije tacno 1 godinu i 11 mjeseci , trebao bi puniti i ostalo a laik sam za to, klima je mitsibushi.
Savjeti sta uraditi, je li vrijeme za punjenje ako neko ima koji savjet prije nego sto zovnem majstore.
Koliko kosta ?
Ne kontam šta ćeš punit?
Majstore zoveš da očiste klimu i vide treba li freon zamjenit/nadopunit i to je to, čisćenje klime ne košta više od 50 maraka!
Pa mislim upravo na punjenje freona , mogu li ja znati kada treba puniti ili kako odrediti kada je potrebno punjenje?
avenija

#5608 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by avenija »

Nuklearno Ljeto wrote:
avenija wrote: Pa mislim upravo na punjenje freona , mogu li ja znati kada treba puniti ili kako odrediti kada je potrebno punjenje?
Zovneš servis oni to provjere, klima se treba čistit svake godine i mjenjat joj filtere, barem ja tako radim.
Bas ujutro cu ih zvati, na koje filtere tacno mislis ?
zlo zlo

#5609 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

klimu puniš samo ako ti negdje pušta, onda i to popravljaš. Ako ne pušta freon, nemaš je što punit, samo čistit. Meni jučer na klimi staroj 10 godina provjeravali freon, posve je puna. Problem mi bio da otišao kondenzator i to za 10 min popravili, tj zamijenili ga.

Kad ti klima slabije hladi, provjeravaš freon, ili kao kod mene, samo vrtilo a nije hladilo. Za sve ostalo je čišćenje. A filtere one prve svaka 3 tjedna opereš u mlakoj vodi da skineš prašinu, ostalo ti rade majstori kad dođu ju očistiti.
victom

#5610 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by victom »

"grijanje na struju , da ili ne....?"

u jednu utičnicu da , u drugu ne
Last edited by victom on 01/03/2021 05:09, edited 2 times in total.
ferratilis

#5611 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ferratilis »

Imam kucu od 140 kvadrata, zanima me da li bi klima sa kapacitetom hladjenja od 3.5kW mogla rashladiti kucu ako je postavljena na centralno mjesto, naprimjer stubiste ili svjetlarnik? Hvala.
zlo zlo

#5612 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

Vjerovatno ti može snizit temperaturu za par stupnjeva u onim bližim prostorijama ali ovo je malo za 140 kvadrata da ti bude ugodno, osim ako je kuća niskoenergetska i držiš ju zatvorenu kao bunker tada bi mogao :D
bilic

#5613 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by bilic »

ferratilis wrote:Imam kucu od 140 kvadrata, zanima me da li bi klima sa kapacitetom hladjenja od 3.5kW mogla rashladiti kucu ako je postavljena na centralno mjesto, naprimjer stubiste ili svjetlarnik? Hvala.
Trebaju ti makar dvije za tu kvadraturu ... :izet: :-) :izet: :izet: :idea: :idea: :idea:
Maraschino

#5614 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by Maraschino »

bilic wrote:
ferratilis wrote:Imam kucu od 140 kvadrata, zanima me da li bi klima sa kapacitetom hladjenja od 3.5kW mogla rashladiti kucu ako je postavljena na centralno mjesto, naprimjer stubiste ili svjetlarnik? Hvala.
Trebaju ti makar dvije za tu kvadraturu ... :izet: :-) :izet: :izet: :idea: :idea: :idea:
i dobio bi ovo sto @zlo zlo kaze
Postby zlo zlo » 08 Jul 2017, 19:22
Vjerovatno ti može snizit temperaturu za par stupnjeva u onim bližim prostorijama ali ovo je malo za 140 kvadrata da ti bude ugodno, osim ako je kuća niskoenergetska i držiš ju zatvorenu kao bunker tada bi mogao
Ja imam u jednoj kuci tako nekako. Naravno da se temperatura snizi ali nije to ono 18* C sto neko ocekuje ali da je udobno, jeste.

Postavio sam je nekako iznad podesta tako da puse na sprat gdje su mi spavace sobe a hladan zrak kao tezi pada u stubiste i hodnik i uz otvorena vrata od dn. boravka, razhladi fino. Podrazumijeva se dobra izolacija.
ferratilis

#5615 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by ferratilis »

Hvala na odgovorima. :thumbup:
channel10

#5616 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Moze li mala pomoc :) ?

Sta ono postavljate na nosace vanjske jedinice da nema vibracija i da se manje cuje vanjska jedinica?

Ima li kakva preporuka oko pracenja postavljanja klime? Znam da trebam vidjeti da li vakumira (moze li malo pojasnjenje oko ovog :) ). Ima li jos nesto?

Najvjerovatnije ce se uzeti neka Gree 12-ka (inverter Azuri cini mi se) i kosta cca 720 KM .
zlo zlo

#5617 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

to se stavljaju gumeni iliti vibro nosaci, a gleda se:

vakumiranje,vakumira se i tada se ostavi malo na uredaju da poprati dali ima promjene, tada se kava pije :mrgreen:
i minimalna dužina instalacije koju proizvođač navodi, kod gree je 3 metara, znaci 3 metara instalacije.
channel10

#5618 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

zlo zlo wrote:to se stavljaju gumeni iliti vibro nosaci, a gleda se:

vakumiranje,vakumira se i tada se ostavi malo na uredaju da poprati dali ima promjene, tada se kava pije :mrgreen:
i minimalna dužina instalacije koju proizvođač navodi, kod gree je 3 metara, znaci 3 metara instalacije.
Eh hvala puno :) :thumbup:
_Astra_

#5619 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by _Astra_ »

rovac13 wrote:
Slutim Konje wrote:
rovac13 wrote:Fujitsu trazi minimum 3m instalaciju to se moze pronaci u podacima.
Minimum instalacije 3 metra traže klime koje nisu inverteri, kod mene Nocria jedva da ima metar instalacije ne čuje se kada radi, u komšije ima 4 metra instalacije više mu se čuje vanjska od moje, tako da ta 3 metra uopšte nisu standard i opet tvrdim nigdje nisam vidio da piše obavezno 3 metra
Da ne pomisli neko da sam ja nesto izmislio,ili da zelim nekog prevarit.
Upravo obrnuto.Dok su bile obicne on-off klime niko nije spominjao minimalnu duzinu instalacije.
To se i pojavilo sa inverterima :lol:

Toshiba kaze ovako u svom manualu za inverter :

Image

Hitachi za svoj inverter kaze ovako:

Image

Daikin za svoj inverter kaze ovako :

Image

itd..............

Kao sto znas manual ne pisem ja,ja samo citam.
Uz moje iskustvo koje imam sa jednom te istom klimom na dvije razlicite duzine instalacije..........opet kazem da se ja nebi usudio vise na takve izlete..........ali svakako uvazavam i drugacija iskustva i misljenja.

Sto se tice fujitsu ja imam istu tu nocriu..........dok je temp iznad 0*C ja nju takodje ne cujem........ali na -25 vanjska pravi buku malo je reci :D

Ne znam gdje zivis,ali ako zivis u toplijim krajevima,i predlazes ljudima da stave fujitsu klimu sa 1 metar instalacije,lako bi ih mogao zeznut ako ljudi zive u podrucju gdje ima minusa :D
Imas li mozda negdje podatak koja je min duzina cijevi za Mitsu klimu... konkretno za SF35 model? Ne mogu da izguglam...
Hvala
channel10

#5620 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

channel10 wrote:

Izgleda da nema ništa od kupovine barem kod ovog prodavca jer on u postavljanje klime podrazumijeva do 1,5 metar postavljanja cijevi i tad ne vakumira, a preko sve se placa i tad vakumira klimu. Cijena ugradnje je 150 KM
rovac13

#5621 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Odakle si.
Meni majstori naplacuju 150 km instalaciju do 3m.Vakumiranje se podrazumijeva.

Kad majstor kaze ne treba vakumirat,samo se pozdravis s njim,i trazis dugog.
rovac13

#5622 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by rovac13 »

Sto se tice mitse ne znam sta kazu za minimum,kuckam na mob.

Ali ako ugradnja podrazumijeva do 3m ne znam zasto bi isao na krace.Ako su preblizu cijevi se malo motaju i sve taman.

Daikin kaze min 1,5 metar al ja htio da bude 3 metra.Ne moze naskodit,samo moze bit bolje.
zlo zlo

#5623 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

channel10 wrote:
channel10 wrote:

Izgleda da nema ništa od kupovine barem kod ovog prodavca jer on u postavljanje klime podrazumijeva do 1,5 metar postavljanja cijevi i tad ne vakumira, a preko sve se placa i tad vakumira klimu. Cijena ugradnje je 150 KM
meni za 150 sve dečki odradili, još mi izbacivali staru klimu u toj cijeni, I to mi popodne kupila, ujutro mi došli instalirat klimu.
channel10

#5624 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by channel10 »

Kaze čovjek, mi sami određujemo cijenu i uslove montaže. Rekoh nije to uredu, jer proizvođač kaže tri metra i eto dobih taj odgovor.

Prije toga je bilo još bisera, ali eto...
zlo zlo

#5625 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Post by zlo zlo »

ne uzimaj klimu kod toga i točka, mitse, toshibe, fujitsu, ima skoro kod svakoga.
Post Reply