Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
530i

#5601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

direstraits0078 wrote:Kablovi Topran su problem 99%. A ako nisu sve bobine 100% u redu isto ces imati probleme. Kad budes slijedeci put radio nesto, stavi Beru i rjesit ces sve probleme.
:thumbup:

Osim toga provjeri i da li su odgovarajuće svjećice za tvoj motor. Ja nisam ljubitelj Bosch svjećica...radije bih neke druge stavio, ali ok.
Dzevy

#5602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzevy »

Pozdrav forumasi,

Imam jedno pitanje koje me strasno nervira jer sam toliko portala pretrazio i pronasao za isto pitanje razlicite odgovore.
Naime pitanje je slijedece: Kad provjeriti nivo ulja u motoru? Kad je motor hladan ili kad je motor zagrijan (pritom da se saceka par minuta nakon gasenja motora kako bi se ulje slilo u karter)?
Kad mjerim ulje u hladnom i zagrijanom motoru odstupanja su tolika da hladan motor (izmjereno ulje izmedju min i max) kad je motor zagrijan nivo ulja u motoru sipka pokazuje da je iznad oznake za max. Kad prvo izmjerim ulje u zagrijanom motoru ako je izmedju min i max, kad se motor ohladi (mjerenje sutradan) pokaze da je ulje u hladnom motoru ispod min. :-) :?:

Ni jedno ni drugo nije dobro niti da ima vise ulja a niti da ga fali, pa me zanima sta je ispravno tj jel postoji neko ko moze da razrijesi ovu moju dilemu. :? :?
Dzontra_Volta

#5603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzontra_Volta »

Ne bi ti smio pokazivati ispod min. ni da je vani -20°C, a ti ga nisi upalio od juče.
dgL_

#5604 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by dgL_ »

direstraits0078 wrote:Kablovi Topran su problem 99%. A ako nisu sve bobine 100% u redu isto ces imati probleme. Kad budes slijedeci put radio nesto, stavi Beru i rjesit ces sve probleme.
Aha, evo jedno konkretno pitanje ako je neko imao iskustva vezano za bobinu. Da li je moguce da ona radi problem, odnosno da li bobina u sustini kad crkne crkla je i auto ne moze raditi normalno ili moze da crkne "napola" pa da radi auto ok i sve vec da imam takva sjeckanja u radu motora?
esso_sa

#5605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Dzevy wrote:Pozdrav forumasi,

Imam jedno pitanje koje me strasno nervira jer sam toliko portala pretrazio i pronasao za isto pitanje razlicite odgovore.
Naime pitanje je slijedece: Kad provjeriti nivo ulja u motoru? Kad je motor hladan ili kad je motor zagrijan (pritom da se saceka par minuta nakon gasenja motora kako bi se ulje slilo u karter)?
Kad mjerim ulje u hladnom i zagrijanom motoru odstupanja su tolika da hladan motor (izmjereno ulje izmedju min i max) kad je motor zagrijan nivo ulja u motoru sipka pokazuje da je iznad oznake za max. Kad prvo izmjerim ulje u zagrijanom motoru ako je izmedju min i max, kad se motor ohladi (mjerenje sutradan) pokaze da je ulje u hladnom motoru ispod min. :-) :?:

Ni jedno ni drugo nije dobro niti da ima vise ulja a niti da ga fali, pa me zanima sta je ispravno tj jel postoji neko ko moze da razrijesi ovu moju dilemu. :? :?
Vruce i hladno ulje ce uvijek odstupati malo na sipci jer se hladno ulje zgusne, pa malo opadne nivo.
Najbolje ti je da mjeris na zagrijan motor, parkiran na ravnom, 5 minuta nakon gasenja motora (da se ulje vrati nazad u karter) :thumbup:

dgL_ wrote:
Aha, evo jedno konkretno pitanje ako je neko imao iskustva vezano za bobinu. Da li je moguce da ona radi problem, odnosno da li bobina u sustini kad crkne crkla je i auto ne moze raditi normalno ili moze da crkne "napola" pa da radi auto ok i sve vec da imam takva sjeckanja u radu motora?
Bobina moze i napola da crkne, npr da probija negdje i onda imas to lagano trzuckanje. Probaj po mraku provjeriti. Uzmi onaj rasprsivac za prozore ili slicno, naspi vode u to, i onda naspricaj po bobinama i kablovima dok motor radi. Vidi hoce li gdje zavarniciti, ili promijeniti rad motora. Ako krene jos vise trzuckati ili varniciti, probija ti neka od bobina. Ovo je samo "odprilike" test. Nekad ne mozes znati sve dok ne zamijenis bobinu(e)
530i

#5606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Za svaki motor ponaosob ima propisani način mjerenja. Ne bi trebalo niti u jednoj situaciji biti iznad max i ispod min... Koji je motor i koje auto?
Dzevy

#5607 Re: RE: Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzevy »

530i wrote:

Za svaki motor ponaosob ima propisani način mjerenja. Ne bi trebalo niti u jednoj situaciji biti iznad max i ispod min... Koji je motor i koje auto?
Stvarno ne znam sta da radim, kako god da gledam ako je na jedan nacin ok na drugi nije, auto je Golf 3, motor 1.9Tdi, 66kw, 97gp.

Sent from my HUAWEI SCL-L21 using Tapatalk
530i

#5608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Nije to neki egzotičan motor i ne bi smio nivo da se toliko razlikuje. U njega ide 4,3 litra ulja, a koliko se sjećam između min i max je litar razlike. Obrati pažnju da je auto na ravnoj podlozi i da ulja ima na pola mjerača kad je hladan...to bi trebalo biti ok.
gumifufna

#5609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by gumifufna »

Prekontrolisi mjerac i njegov drzac jer je plasticni pa kad je vruce mjerac vise udje jer se i plastika razgrije.

Image

ili ovaj dio nije dobro nabijen ili je puko
Dzevy

#5610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzevy »

Tacno na polovini je ulje kad je hladan, provjerit cu jos jednom kad bude vruc kakvo ce biti stanje, a ne moze 4,3 previse je to ulja prilikom zamjene ne stane vise od 4L, pritom barem 30min pustim da fino iscuri ulje prilikom zamjene naravno prije toga zagrijem motor kako bi ulje lakse izaslo. Stvarno je znam u cemu je stvar ali jednostavno mi je cudna tolika varijacija..
Provjeren i taj plasticni drzac on je ok citav nije ostecen, da se on rasiri kad je vruce pokazivao bi manje ulja jer kad se prosiri on ce sipku podici u visociji nivo, a kad je hladno se skupi i bit ce u nizem nivou.

ranger

#5611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by ranger »

prvo i osnovno kod mjerenja ulja, je to da motor mora biti hladan pri mjerenju. over and out. :run:
esso_sa

#5612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

ranger wrote:prvo i osnovno kod mjerenja ulja, je to da motor mora biti hladan pri mjerenju. over and out. :run:
Moze komotno i na zagrijan. Treba samo sacekati par minuta da se ulje vrati nazad u karter. Odstupanja mjerenja hladno/vruce su minimalna
Sa ocitavanjem rashladne tekucine je vec druga prica
Ned071

#5613 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

ranger wrote:prvo i osnovno kod mjerenja ulja, je to da motor mora biti hladan pri mjerenju. over and out. :run:
Nije tacno. Kod opela se mjeri pet minuta nakon gasenja, nakon sto je auto bilo na radnoj temperaturi... Svaki proizvodjac ima svoj nacin
channel10

#5614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

A kako je kod rashladne tekucine?
esso_sa

#5615 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by esso_sa »

Rashladnu mjeris na hladan motor. Zbog pritiska i vrele tecnosti, nivo moze varirati (obicno bude visi) kad je motor vruc. A nije bas ni pametno odvrtati cep da dosipas tecnost ako je vreo motor/tekucina - mozes zavrsiti okupan vrelim permantom
channel10

#5616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by channel10 »

esso_sa wrote:Rashladnu mjeris na hladan motor. Zbog pritiska i vrele tecnosti, nivo moze varirati (obicno bude visi) kad je motor vruc. A nije bas ni pametno odvrtati cep da dosipas tecnost ako je vreo motor/tekucina - mozes zavrsiti okupan vrelim permantom
Hvala :thumbup:
pink floydd

#5617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pink floydd »

zadnjih par dana nakon malo duze voznje kompresor klime ili nesto oko njega se jako zagrije i osjeti se onaj miris paljevine, remenica je takodje vrela. Jel moguće da je ležaj kompresora otišao/izgubio mast pa se zbog toga grije ?

edit: zaboravih reći da se ovo dešava i bez uključene klime. Ja sam ubijeđen 90% da je nešto oko remenice, ležaja ali eto ne škodi malo više mišljenja.
NediM17

#5618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by NediM17 »

pink floydd wrote:zadnjih par dana nakon malo duze voznje kompresor klime ili nesto oko njega se jako zagrije i osjeti se onaj miris paljevine, remenica je takodje vrela. Jel moguće da je ležaj kompresora otišao/izgubio mast pa se zbog toga grije ?

edit: zaboravih reći da se ovo dešava i bez uključene klime. Ja sam ubijeđen 90% da je nešto oko remenice, ležaja ali eto ne škodi malo više mišljenja.
Mozda ti neka rolna ne valja pa remen klize preko nje, grije se i smrdi.
SIRRALEX

#5619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by SIRRALEX »

Pozdrav. Imamo jedno pitanje vezeno za Renault lagunu karavan 1,9 dci 74 kilovata. Kad dam gas u leru do poda i kad pustim , kako se smanjuje zvuk tako se cuje neki specifican zvuk oko alternatora, nesto sto za mene laika nije u redu. Pitam Edvina , kaze on da to tako treba i da ima neki kontraobrtaj, sto naravno ne razumijem. Sad mene zanima da li je to stvarno tako i ima li neko iskustva s tim zvukovima i sl. Kod laguna dizelki 2,2 i ostalih auta toga nema, samo kod ove 1,9 . A drugi mi majstor opet kaze da je otisao lezaj alternatora. Sad nisam pametan sta da radim...

hvala
kB27

#5620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

Dzevy wrote:Tacno na polovini je ulje kad je hladan, provjerit cu jos jednom kad bude vruc kakvo ce biti stanje, a ne moze 4,3 previse je to ulja prilikom zamjene ne stane vise od 4L, pritom barem 30min pustim da fino iscuri ulje prilikom zamjene naravno prije toga zagrijem motor kako bi ulje lakse izaslo. Stvarno je znam u cemu je stvar ali jednostavno mi je cudna tolika varijacija..
Provjeren i taj plasticni drzac on je ok citav nije ostecen, da se on rasiri kad je vruce pokazivao bi manje ulja jer kad se prosiri on ce sipku podici u visociji nivo, a kad je hladno se skupi i bit ce u nizem nivou.

Možda je glupo pitanje, ali da provjerim za svaki slučaj: kad mjeriš 'na zagrijan motor' da li izvadiš šipku, u potpunosti obrišeš maramicom ili krpom mjerni dio, pa vratiš i onda očitaš?
Dzevy

#5621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Dzevy »

Naravno izvadim sipku obrisem je zatim vratim do kraja i ocitam mjerenje, vjerovatno da nisam dovoljno cekao da se ulje slije u karter pa zato su tolika odstupanja

pink floydd

#5622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pink floydd »

Dzevy wrote:Naravno izvadim sipku obrisem je zatim vratim do kraja i ocitam mjerenje, vjerovatno da nisam dovoljno cekao da se ulje slije u karter pa zato su tolika odstupanja

je li ti šipka skroz "ispravna". Ima ona na sebi ispod onog prstena što se vadi plastiku koja sluzi kao graničnik neki, da ne propadne skroz valjda. Kod mene je ta plastika bila pukla i šipka je ulazila dublje nego što treba i netačno mjerenje je bilo.
Last edited by pink floydd on 26/07/2016 17:03, edited 1 time in total.
pink floydd

#5623 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by pink floydd »

NediM17 wrote:
pink floydd wrote:zadnjih par dana nakon malo duze voznje kompresor klime ili nesto oko njega se jako zagrije i osjeti se onaj miris paljevine, remenica je takodje vrela. Jel moguće da je ležaj kompresora otišao/izgubio mast pa se zbog toga grije ?

Mozda ti neka rolna ne valja pa remen klize preko nje, grije se i smrdi.
nije to, onaj miris/smrad vrelog željeza....a i vidio sam jutros da mi baca male opiljke željeza, kao da struže remenica od nešto.

Ujutru ću to skinuti pa vidjeti.
zdruzdjo

#5624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

Haj ba ljudi sta pametujete. Parkiras na ravno ostavi ga 15-ak minuta i izmjeris.
Ovih dana je toliko toplo da nema veze hladan/vruc motor. Tecno je ulje. Vazno da je na ravnom auto tako da se slije u karter.
Sad aman i od toga se pravi nauka kao kvantna fizika.
E sad ako ima neki proizvodjac da kaze mora to 'vako za nas auto, onda ok ispostuj.
kB27

#5625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kB27 »

zdruzdjo wrote:Haj ba ljudi sta pametujete. Parkiras na ravno ostavi ga 15-ak minuta i izmjeris.
Ovih dana je toliko toplo da nema veze hladan/vruc motor. Tecno je ulje. Vazno da je na ravnom auto tako da se slije u karter.
Sad aman i od toga se pravi nauka kao kvantna fizika.
E sad ako ima neki proizvodjac da kaze mora to 'vako za nas auto, onda ok ispostuj.
Pa šta su drugo ljudi 'pametovali' osim toga? :)
Post Reply