http://www.sa-c.net/news-archive/item/5 ... tnicu.html
Što ponavljaš ovaj članak?
Zasto me citiras i time ponavljas ovaj clanak?Dzontra_Volta wrote:Što ponavljaš ovaj članak?
nemojte ponavljati ovaj clanakCossack wrote:Zasto me citiras i time ponavljas ovaj clanak?Dzontra_Volta wrote:Što ponavljaš ovaj članak?
Koji članak?liaar wrote:Ma ja mislim da bi trebalo možda u srijedu postaviti, čisto da se ne zaboravi
OvajCossack wrote:Koji članak?liaar wrote:Ma ja mislim da bi trebalo možda u srijedu postaviti, čisto da se ne zaboravi![]()
Još da znamo o kojem članku pričašholowey wrote:jesmo li ovo ovim clankom dobili novo livno?
Cossack wrote:Još da znamo o kojem članku pričašholowey wrote:jesmo li ovo ovim clankom dobili novo livno?
pa nije , radi se o gladnim debilima koji hoce da namaknu gdje god je moguceLogovan wrote:Nije teško pogoditi o čemu se radi.![]()
![]()
http://sa-c.net/news-archive/item/5082- ... araze.html
Sigurno je isplativije transportovati plin iz Rusije i njima ga placati, a visak toplote iz TE Kakanj bacati u rijeku Bosnu...mk ultra wrote:besmislica, i nikad napravljeno neće biti... nit se isplati
šta misliš koliko košta toplovodMea_parvitas wrote:Sigurno je isplativije transportovati plin iz Rusije i njima ga placati, a visak toplote iz TE Kakanj bacati u rijeku Bosnu...mk ultra wrote:besmislica, i nikad napravljeno neće biti... nit se isplatiCuj besmislica...
To mi je struka, tako da zaista ne bih puno polemisao o navedenom. Koliko god da kosta isplati se jer taj energent bukvalno bacas a ovako bi ga iskoristio i zaradjivao narednih 50 godina na istom. Znas li ti sta znaci MW toplotne i MW el. energije, gubitaka skoro pa i nema i na kraju ti nemas nikakve racunice, nego treba postojece toplane u tom projektu prebaciti na novi energent pa da vidis sta je stabilno i jeftino grijanje, bez vanjskih uticaja.mk ultra wrote:šta misliš koliko košta toplovodMea_parvitas wrote:Sigurno je isplativije transportovati plin iz Rusije i njima ga placati, a visak toplote iz TE Kakanj bacati u rijeku Bosnu...mk ultra wrote:besmislica, i nikad napravljeno neće biti... nit se isplatiCuj besmislica...
koliko otpadne toplote možemo očekivati od 450MW elektrane u maksimumu (vjerujem nekih 30%) - otprilike 130MW
gubici na samom toplovodu
i na kraju dođeš do računice da možeš pokriti dobar dio kotlovnica Toplana Sarajevo
i onda i dalje imaš problem što kuće okolo ne mogu
itd
neisplativo, al je lijepo pričati o tome...
imam nekoliko pitanjaMea_parvitas wrote: To mi je struka, tako da zaista ne bih puno polemisao o navedenom. Koliko god da kosta isplati se jer taj energent bukvalno bacas a ovako bi ga iskoristio i zaradjivao narednih 50 godina na istom. Znas li ti sta znaci MW toplotne i MW el. energije, gubitaka skoro pa i nema i na kraju ti nemas nikakve racunice, nego treba postojece toplane u tom projektu prebaciti na novi energent pa da vidis sta je stabilno i jeftino grijanje, bez vanjskih uticaja.