Povorka ponosa u Sarajevu

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
madner

#5601 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by madner »

Ovi zemski pokusaji da muskarce svedu na svoj nivo vodi samo do smanjena vodstva zapada u svim sferama.

Zuti ce pomisliti da opet imaju sansu, pa valja onda opet slati Enterprise. :D
broj dva

#5602 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by broj dva »

madner wrote:Ovi zemski pokusaji da muskarce svedu na svoj nivo vodi samo do smanjena vodstva zapada u svim sferama.

Zabit ce nam Indija go iz ofsajda :-D
A sve radi vaki ko Bloo.
moet-perignon

#5603 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moet-perignon »

breuer wrote:htjela ne htjela, muškarac je preuzeo vodeću ulogu pri tim "lutanjima" dok je žena pri odgoju i danas imamo svijet kakav imamo...spreman da se mijenja, ali zasnovan na tim temeljima...

samo me zanima što nije htjela ratovat il krampat :D

možda bi se i ti iznenadila koliko su te uloge i dan danas zastupljene u zapadnom svijetu

a postoje ljudi koji nemaju potrebu da krampaju. neki su fizicki radnici, a neki akademski obrazovani radnici.

osobno tezi da ne krampam. ako dolazis iz tih krugova, ucili su te da se ide u skolu da se ne krampa.
kad odes u skolu, pocnes inovativno razmisljati i kreiras masinu koja ce da krampa.

ko se jos lozi na fizicke poslove? mislis da ce biti krampova za 100 godina? jedino kod nas, ne sumnjam.
Last edited by moet-perignon on 02/09/2019 09:09, edited 1 time in total.
moet-perignon

#5604 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by moet-perignon »

Bloo wrote:
Bodkin wrote:
Nista, odoh reci mojoj da je bezveze sto mene pegla da uzmem busilicu i busim rupe u zidu. Nek ona odradi to i malo kopa na vikendici
moja i uzme busilicu i kopa na vikendici, i mnogo titula ima, i uz to opak posao radi sa pacijentima, apsolutno se ponosim sto je tako.
nikada se necu trampiti. :)
Bloo
Globalna šefica

#5605 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

broj dva wrote:
madner wrote:Ovi zemski pokusaji da muskarce svedu na svoj nivo vodi samo do smanjena vodstva zapada u svim sferama.

Zabit ce nam Indija go iz ofsajda :-D
A sve radi vaki ko Bloo.
Moja agenda je paklenska.
Ispiranje mozda ženama da odbace svoju rodnu stereotipnu ulogu, te preuzmu ulogu isključivo ljudskog bića, dok sve ostale uloge postaju manje važne.
Ljudskog bića koje je sebi na prvom mjestu - ljudskog bića koja zahtijeva da se obrazuje i koje želi da se obrazuje, ljudskog bića koje je svjesno svog reproduktivnog i seksualnog zdravlja, ljudskog bića koja ne pristaje na podređenu ulogu u društvu ili pak u dinamici bračnih odnosa jer ima mliječne žlijezde i vaginu.

Jer isprazno se definisati jedino kroz prizmu žene/majke/kraljice (insert kakav bass drop od Jale Bubija) dok vlastito JA zanemaruješ, već se ostvaruješ samo kroz uloge u odnosu na drugog.
Diwan

#5606 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Diwan »

Rodne uloge nisu nastajale slućajno i nisu se razvijale same od sebe, nego su vjerovatno odražavale posljedicu uslova življenja u određenim vremenima, okolnostima, situacijama.

Večina stvari, ako ne sve, imaju tendenciju da se uspostave kao pravilo i tradicija, jer svaka promjena i revizija traži napor, trud, zalaganje, borbu.
Uslovi življenja, okolnosti, situacije, vremena, podneblje se mjenjaju, evoluiraju, tako da bi shodno tome i da shodno tome neka nepisana pravila u pogledu tzv. rodnih uloga trebaju reviziju i prolaze kroz reviziju; negdje više, negdje manje, negdje prije, negdje kasnije, negdje nikako. Ali ona sama po sebi ne treba da bude sama sebi svrha, jer sam život je taj koji treba da bude vodilja promjenama i suprotnome, a ne da nešto bude trend, hir, furka itd.

Život i životna realnost čine da muškarac danas čuva djecu, ostaje kod kuće u slučaju da žena ima zaposlenje, a on ga nema. I to je normalno i tako treba da bude.

Isto tako, tradicija nije samo tradicija u smislu želje za održavanjem nekih ranije postavljenih uloga i principa, nego je tradicija i genetika, odnosno da više milenijske pozicije i uloge imaju uticaj i na genetiku. Tako da promjena stvari se ne tiče samo jedne strane, nego i druge, odnosno da oni koji žele promjene treba prvo da mjenjaju same sebe i svoj mentalno-duhovni prostor.

Za sve treba vrijeme i evolucija, i sama pojava nekih pokreta, misli i ideja govori da živimo u vremenima kada su stvari moguće, izvodljive i potrebne, ne iz nekog hira ili filozofije, nego iz životnih i realnih potreba i stvarnosti.
Bloo
Globalna šefica

#5607 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

I dalje ostaje neodgovoreno:

A koje rodne uloge su doživjele promjenu da ih mogu muškarci obnašati, ali ne i parirati ženama?

Jer je navedeno da žene mogu biti policajke, ali ne mogu parirati muškarcima u tom poslu (osim izuzetaka, of skroz) - što je naravno tačno jer opet se vraćamo na biološku razliku kada policijski posao zahtijeva upotrebu fizičke snage.
madner

#5608 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by madner »

Pravo pitanje je zasto se smatra da je to podredjena uloga.

Zena i muskarci su na slobodnom trzistu vlastitog ostvarivanja, mogu pokusati sve. Nece biti jednako uspjesni u svemu, ali govoriti da postoji patrijahlno drustvo je laz, lozenje zena protiv drustva. Znam jer nisam jos ni jednom pristustvo velikoj lozi da odlucimo sta cemo dalje.
Bloo
Globalna šefica

#5609 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

madner wrote:Pravo pitanje je zasto se smatra da je to podredjena uloga.

Zena i muskarci su na slobodnom trzistu vlastitog ostvarivanja, mogu pokusati sve. Nece biti jednako uspjesni u svemu, ali govoriti da postoji patrijahlno drustvo je laz, lozenje zena protiv drustva. Znam jer nisam jos ni jednom pristustvo velikoj lozi da odlucimo sta cemo dalje.
Ako mogu pokušati sve, zašto onda:

Prema podacima popisa stanovništva, od ukupnog broja osoba starijih od deset godina, nepismenih je bilo 89.794 ili 2,82 posto. Od ukupnog broja nepismenih 0,8 posto su muškarci i 4,8 posto žene - Agencija za statistiku BiH.

Note: ne informatički nepismenih, već nepismenih.

Of the world’s 774 million illiterate adults, 2/3 are women. The share of illiterate women has not changed for the past 20 years. Among the world’s 123 million illiterate youth, 76 million are female.

Kako ćeš pokušati sve, kada ti je onemogućeno i osnovno obrazovanje?

Iz kojeg razloga je broj nepismenih žena drastično veći od broja nepismenih muškaraca?
madner

#5610 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by madner »

Zato sto njihove familije smatraju da im taj skill nece narocito koristiti u projektovanoj karijeri.
Bloo
Globalna šefica

#5611 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

madner wrote:Zato sto njihove familije smatraju da im taj skill nece narocito koristiti u projektovanoj karijeri.
A "projektovana" karijera bi bila.... :mrgreen: ona tradicionalna rodno stereotipna karijera?

Ne treba ti škola da rađaš, kopaš, kuhaš...?

Ovo prevazilazi nešto što se pokušava prikazati kao rat spolova, ovo je nepojmljivi užas.

Da u 21. stoljeću imaš ovoliki broj NEPISMENIH žena. A nepismene su jer im neko nije pružio priliku samo zato što su žene?
wewa

#5612 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by wewa »

Bloo wrote:
madner wrote:Zato sto njihove familije smatraju da im taj skill nece narocito koristiti u projektovanoj karijeri.
A "projektovana" karijera bi bila.... :mrgreen: ona tradicionalna rodno stereotipna karijera?

Ovo prevazilazi nešto što se pokušava prikazati kao rat spolova, ovo je nepojmljivi užas.

Da u 21. stoljeću imaš ovoliki broj NEPISMENIH žena. A nepismene su jer im neko nije pružio priliku samo zato što su žene?
neeeeeeeeeeeee.
mi biramo biti nepismene, jer smo slabi pol. volimo da nam muskarci citaju naglas.
Bodkin

#5613 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bodkin »

Bloo wrote:
Bodkin wrote:
Nista, odoh reci mojoj da je bezveze sto mene pegla da uzmem busilicu i busim rupe u zidu. Nek ona odradi to i malo kopa na vikendici
Sto se tice bor masine, da li si se rodio sa tom skills (urodeno) ili je ta skills naucena?
Ja npr. posjedujem skills (do jedne granice) koje sam naucila jer mi niko nije branio - zavarivanje, mjenjanje pakni, popravka racunara itd...takoder sam sama naucila da kuham jer to nije urodeni skill vec nauceni. Znaci odredena znanja mogu biti naucena bez obzira na spol ako se pruzi prilika.
Kopanje? Zene u ruralnim podrucjima kopaju. Da li "tvoja" ne kopa jer ne zeli ili joj ne das? Da li je tokom svog djetinjstva dolazila u situaciju da joj se za razliku od zena iz ruralnih podrucja govori - ne mozes kopati to je muski posao? Da li je ti ohrabrujes da kopa? Da li je odbila da kopa i ponudila objasnjenje?
Instaliranje rodnih uloga pocinje od malih nogu.
Naravno, ako cemo se fokusirati na spolne/bioloske razlike onda ovdje imas upper hand u mom slucaju. Ja ne mogu nositi tesko, nisam dovoljno jaka. Ali.mogu nositi nesto manje tesko. Takode ako vec pricamo u okvirima radova na vikendici, raspodjela poslova je normalna stvar (o Markse, o Engelse). I treba biti jednako vrednovana.
Trljanje na nos drugom spolu da je manje vrijedan jer ne posjeduje skills koje nije imao priliku da nauci ili ne moze da obavi posao koji zahtijeva biolosku predispoziciju za to je, blago receno, sizofreno.

Da li onda samohranim ocevima treba oduzeti djecu jer istu nisu rodili, ergo ne znaju da hrane, presvlace, brinu se, odgajaju (pola od ovog je acquired a ne urodeni skill).
Ne postoje rodne uloge. Ja peglam jer to radim bolje od moje bolje polovine. Ponekad i skuham, upalim redovno masinu i usisavam kucu.

Dok je moja bolja polovina znala okreciti sobu. Cak vozi mali kamioncic bolje od mene. Ja i ne znam.

Poenta je u forsiranju da zene ne trebaju kuhati, prati ili peglati jer je to sad ponizavanje zene. Sve za ravnopravnost pa makar i gov** jeli cisteci kanalizaciju kao oni muski u indiji.
A sve ostalo nije do odgoja. 99% kucnih stvari je mama radila, pa ja danas nisam takav.

Rodne uloge...najbitnije danas. A svakako ce sve to roboti preuzeti za koju godinu. To i da slucajno nema muski i zenski wc. I to je urodjeno garant.
Diwan

#5614 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Diwan »

Pored toga, na nečije stavove, misli i ideje često ima uticaj i njegova vlastita stvarnost. Imati dijete i biti majka nije isto što i pričati o tome bez osobnog iskustva. Isto važi i za muškarce. Imam druga koji je samac i koji ponekad zna davati savjete onima koji imaju porodicu o tome kako bi trebalo nešto da bude. Smješno.

Žena-žena i žena-majka su dvije različite osobe. Isto tako i sa strane muškarca. Nove uloge često puta donose nove sposobnosti i osobine kod ljudi, drugačije misli i stavove. Životna realnost dobrim dijelom oblikuje i naš um. Promjena životnih situacija često puta donosi i nove stavove i misli. Posebice kad se iz filozofskog pređe na životno-iskustveno polje.
Bodkin

#5615 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bodkin »

Bloo wrote:

Zanemaricemo to gdje su te zene i koji su razlozi nepismenosti. A muskarci kad su nepismeni pretpostavljam da je zato sto su lijeni bili. Nije se moglo desiti da im je nametnuto.

I daj otvori temu da se svadjamo kao ljudi. Da ne uzimamo prostor homo i antihomo
Bloo
Globalna šefica

#5616 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Bodkin wrote:
Ne postoje rodne uloge. Ja peglam jer to radim bolje od moje bolje polovine. Ponekad i skuham, upalim redovno masinu i usisavam kucu.

Dok je moja bolja polovina znala okreciti sobu. Cak vozi mali kamioncic bolje od mene. Ja i ne znam.

Poenta je u forsiranju da zene ne trebaju kuhati, prati ili peglati jer je to sad ponizavanje zene. Sve za ravnopravnost pa makar i gov** jeli cisteci kanalizaciju kao oni muski u indiji.
A sve ostalo nije do odgoja. 99% kucnih stvari je mama radila, pa ja danas nisam takav.

Rodne uloge...najbitnije danas. A svakako ce sve to roboti preuzeti za koju godinu. To i da slucajno nema muski i zenski wc. I to je urodjeno garant.
Ko forsira? Ja ne. :) Ja forsiram

Kućanski poslovi su poslovi koje obavljaju članovi zajednice. Posao pranja suđa, kuhanja, peglanja, presvlačenja djeteta, nije nešto s čim se rađaš, već što naučiš i ne obavljam ja usisavanje bolje jer sam žensko (čest pokušaj argumenta).

Ponižava stav da bih ja kao žena trebala to da radim jer sam žena te to bolje radim samim tim što sam žena.

Zašto tvoja mama nije dijelila svoje obaveze sa tvojim ocem (ako je bio živ) i s tobom ili je pak fazon "nemoj sine ja ću"?

Jako puno je do odgoja :)

WC su nebitna stavka. Oni su spolni, a ne rodni problem. Ukidanjem rodova ostali bi samo kao spolni issue. A to je jednostavno riješiti :D
Imaš ćunu - this way (rođen s njom ili si je presadio dun matter)
Imaš vajayjay - this way (rodila se s njom ili si je napravila hirurški)
Bloo
Globalna šefica

#5617 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Bodkin wrote:
Bloo wrote:

Zanemaricemo to gdje su te zene i koji su razlozi nepismenosti. A muskarci kad su nepismeni pretpostavljam da je zato sto su lijeni bili. Nije se moglo desiti da im je nametnuto.

I daj otvori temu da se svadjamo kao ljudi. Da ne uzimamo prostor homo i antihomo
Gdje? Pa evo pogledaj u Bosni :D
Dr. Kuca

#5618 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Dr. Kuca »

Danas gayevi, sutra kurve, prekosutra kanibali, zakosutra pedofili. itd.
Bloo
Globalna šefica

#5619 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Onda junferi...
Bodkin

#5620 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bodkin »

Bloo wrote:
Bodkin wrote:

Ko forsira? Ja ne. :) Ja forsiram

Kućanski poslovi su poslovi koje obavljaju članovi zajednice. Posao pranja suđa, kuhanja, peglanja, presvlačenja djeteta, nije nešto s čim se rađaš, već što naučiš i ne obavljam ja usisavanje bolje jer sam žensko (čest pokušaj argumenta).

Ponižava stav da bih ja kao žena trebala to da radim jer sam žena te to bolje radim samim tim što sam žena.

Zašto tvoja mama nije dijelila svoje obaveze sa tvojim ocem (ako je bio živ) i s tobom ili je pak fazon "nemoj sine ja ću"?

Jako puno je do odgoja :)

WC su nebitna stavka. Oni su spolni, a ne rodni problem. Ukidanjem rodova ostali bi samo kao spolni issue. A to je jednostavno riješiti :D
Imaš ćunu - this way (rođen s njom ili si je presadio dun matter)
Imaš vajayjay - this way (rodila se s njom ili si je napravila hirurški)
Pretpostavljam da nije bilo instagrama da joj otvori ovi i kaze kako je to ponizavanje.

Nije bilo neka ja cu nego uzmi uradi to i to. Dalo bi se postaviti pitanje kako je zena glavna u kuci u patrijarhalnom drustvu

Zasto danas radi? Iz istog razloga sto moja bolja polovina to radi. Ako ce mene sacekati, kuca ce biti katastrofa. Jelo ce biti naruceno i u frizideru ce biti uglavnom meso i alkohol.

A zasto ima smisla da se muskarac umasti oko auta ili ide i cekica u supi na vikendici dok zena sadi cvijece? Mislim da tu ima malo vise koga sta zanima. Znam curu koja je luda za motorima i stalno raducka oko njih. Ne zato da bi bila ravnopravna nego zato sto voli
Bodkin

#5621 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bodkin »

Bloo wrote:
Bodkin wrote:

Na m.dvoru u sarajevu ili u donjem zabaru. Razlika je ogromna
Bloo
Globalna šefica

#5622 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Bodkin wrote: Pretpostavljam da nije bilo instagrama da joj otvori ovi i kaze kako je to ponizavanje.

Nije bilo neka ja cu nego uzmi uradi to i to. Dalo bi se postaviti pitanje kako je zena glavna u kuci u patrijarhalnom drustvu

Zasto danas radi? Iz istog razloga sto moja bolja polovina to radi. Ako ce mene sacekati, kuca ce biti katastrofa. Jelo ce biti naruceno i u frizideru ce biti uglavnom meso i alkohol.

A zasto ima smisla da se muskarac umasti oko auta ili ide i cekica u supi na vikendici dok zena sadi cvijece? Mislim da tu ima malo vise koga sta zanima. Znam curu koja je luda za motorima i stalno raducka oko njih. Ne zato da bi bila ravnopravna nego zato sto voli
Nema potrebe za ofanzivom. Nije to ponizavanje. Ponizavanje je kad te neko ubjeduje da ces bolje oprati sude jer si zensko pa ti je to urodeno, prirodno itd.
Ja nisam militanta feministica niti mrzim muskarce, te pokusavam da diskutujem s tobom normalno.

Sto se tice kucanskih.poslova ciscenja, da ona ima slicne navike kao i ti (uhljupske? :mrgreen: ) tj. da ti nju cekas da pospremi da li bi ti to bilo ok?

Opet se vracamo kao papagaji, urodeno i usadeno. Auta i supe - interes prema tome je uroden ili stecen?

I ja sam luda za racunarima i raznim stvarima jer mi se interesovanje razvilo kroz to putem doticaja s tim od malih nogu i nepostojanjem barijere. Ja u tom uzivam ne da bih pokazala da sam ista / ravnopravna (jer tu jesmo) vec jer me interesuje.
Isto tako sam tokom.djetinjstva cula (nije upuceno meni) eno je igra fudbala na ulici ko djecak . ..
Taj dio pokusavam da ti objasnim.
Da se susrecem sa odraslim muskarcima koji zive sa roditeljskim jedinicama.i ne znaju ukljuciti masinu za ves, ali znaju koristiti cekic. Skill pranja vesa ce nauciti kada budu zivjeli sami. Zasto je skill paljenja ves masine rodno.uvjetovan? I razdvajanja vesa?
Bloo
Globalna šefica

#5623 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Bodkin wrote:
Bloo wrote:
Bodkin wrote:

Na m.dvoru u sarajevu ili u donjem zabaru. Razlika je ogromna
Diskriminacija.koja se produbljuje - zene iz ruralnih podrucja versus zene iz urbanih.
Samim.tim sto se rodila u urbanoj sredini je sretna? Ocito.
Henry Chinaski

#5624 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Henry Chinaski »

U šta se pretvori tema o povorci?
Ne zna se jesu li gori ovi ultrakonzervativci ili ovi što na silu hoće da oslobode žene, čak i ovu većinu koja ne želi da bude oslobođena... :mrgreen:
Bloo
Globalna šefica

#5625 Re: Povorka ponosa u Sarajevu

Post by Bloo »

Možda je povezano :D
Strah homofobnog heteroseksualnog muškarca naspram homoseksualca koji je npr. feminiziran :D ili cross dressera :mrgreen:

Stereotipne rodne karateristike na drugom spolu :mrgreen:

Panic in the disco!
Locked