Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
frngla
#5601 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sa tom solarom on ne može prijatelju zaraditi 700 KM, a ne 7000 
- Haris.ba
-
splinter
-
Sid the sloth
#5604 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Izadji ti druze malo iz kuce pa ces vidjeti da ta sirotinja o kojoj pricas ne postoji. Ima mozda 2% onih koji ne mogu, ostali ne zele, draze je kupovati cigare ili Audi A6 nego rijesiti grijanje. Samo na silu, ne moze nigdje drugacije, ni Svabo nije fin po prirodi ali jest kad ga natjeras.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/11/2024 21:44U Federaciji 550 hiljada zaposlenih a 450 hiljada samo penzionera, plus djeca, ucenici, studenti, invalidi itd., plus sve ove kategorije iz RSa gdje je vjerovatno jos manje zaposlenih... Takav omjer radno sposobnih i radno nesposobnih neces naci nigdje na svijetu. I od ovog broja zaposlenih ko zna koliko radi za neku mizeriju od plate, a ti sve njih skupa pozivas da se uvale 15tak hiljada maraka u fasade i grijanja da bi zrak bio cisci. Ludilofoton wrote: ↑26/11/2024 21:24Ti jednu izvalu zasjenis drugom. Cuj najstarija populacija. Cuj 3-4 penzionera, invalida, soc. sl. po zaposlenom... Cuj radno sposobni manjina. Hajde nam jos nesto reci da znamo kako nije.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/11/2024 21:08
Pa imas najstariju populaciju u Evropi, jedan zaposleni na ledjima nosi 3-4 penzionera, invalida, socijalna slucaja itd., kome ti u takvom drustvu upucujes poruku da se zaposli i da dize kredit za ekolosko grijanje? Radno sposobni vec uveliko rade, ali radno sposobni su manjina i u Sarajevu i u BiH
Na ovom forumu uvijek neki lov na vjestice, ili na one koji ne zele da se vakcinisu, ili na one koji loze ugalj, ili na one koji puse u kafanama, ili na ona koji neregistrovana auta drze na javnim povrsinama ili na ne znam koga, ljudi boziji pomirite se vise sa cinjenicom da zivite u vukojebini i manite se poredjenja sa Njemackom i Danskom itd. Poredite se sa Nigerijom i Sudanom jer vjerujte mi da sa njima imate vise dodirnih tacaka. I sada i zauvijek lozice se drva, krasti cen se suma, vozice se Golfovi dvojke i trojke, skidace se i prodavati katalizatori, parkirace se gdje ko stigne, davace se 20 maraka policajcu da ne pise kaznu, okretace se janjci za Prvi maj, u Cevljanovicima ce biti 100 000 ljudi a na protestima 200 itd, jer to smo mi i vecina ljudi u drzavi je takva, ako ti licno nisi takav onda spadas u manjinu i budi svjestan da nikad neces promijeniti mentalitet vecine. Taj lov na vjestice je samo gubljenje vremena
- Haris.ba
#5605 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne, fakat me zanima. Vidio sam nosace, ima ondje bruku zeljeza.
- Thorgerson
#5606 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ja znam barem 10 ljudi koji se vode na birou kao nezaposleni. Uredno rade, imaju kuce, neki voze auta od po 25+ hiljada KM.
Stoga, manimo se statistike. Stanje na terenu ocito ne odrazava tu statistiku.
Cinjenica je da mi koji gulimo, placamo sve poreze, uredno pokusavamo da zivimo, da ne zagadjujemo smo najvece budale.
Kaze idi tramvajem, vozi bicikl, kupi movije auto. Grij se na ovo. Recikliraj.
Kad komsija preko puta mene izlozi boga oca. Ni on sam ne zna vise sta lozi. Od ormara, kauca, uglja, boga pitaj. Sta god moze goriti, trpaj.
A ja ovamo ko idiot odvajam papir od plastike na paketima.
Kome? Za sta?
Stoga, manimo se statistike. Stanje na terenu ocito ne odrazava tu statistiku.
Cinjenica je da mi koji gulimo, placamo sve poreze, uredno pokusavamo da zivimo, da ne zagadjujemo smo najvece budale.
Kaze idi tramvajem, vozi bicikl, kupi movije auto. Grij se na ovo. Recikliraj.
Kad komsija preko puta mene izlozi boga oca. Ni on sam ne zna vise sta lozi. Od ormara, kauca, uglja, boga pitaj. Sta god moze goriti, trpaj.
A ja ovamo ko idiot odvajam papir od plastike na paketima.
Kome? Za sta?
-
laik1981
#5607 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Sirotinju neces ni vidjeti jer i ne hodaju nigdje. Eventualno do pijace. Te koje gledas su ovi koji su u boljoj situacijiSid the sloth wrote: ↑27/11/2024 09:04Izadji ti druze malo iz kuce pa ces vidjeti da ta sirotinja o kojoj pricas ne postoji. Ima mozda 2% onih koji ne mogu, ostali ne zele, draze je kupovati cigare ili Audi A6 nego rijesiti grijanje. Samo na silu, ne moze nigdje drugacije, ni Svabo nije fin po prirodi ali jest kad ga natjeras.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/11/2024 21:44U Federaciji 550 hiljada zaposlenih a 450 hiljada samo penzionera, plus djeca, ucenici, studenti, invalidi itd., plus sve ove kategorije iz RSa gdje je vjerovatno jos manje zaposlenih... Takav omjer radno sposobnih i radno nesposobnih neces naci nigdje na svijetu. I od ovog broja zaposlenih ko zna koliko radi za neku mizeriju od plate, a ti sve njih skupa pozivas da se uvale 15tak hiljada maraka u fasade i grijanja da bi zrak bio cisci. Ludilo
Na ovom forumu uvijek neki lov na vjestice, ili na one koji ne zele da se vakcinisu, ili na one koji loze ugalj, ili na one koji puse u kafanama, ili na ona koji neregistrovana auta drze na javnim povrsinama ili na ne znam koga, ljudi boziji pomirite se vise sa cinjenicom da zivite u vukojebini i manite se poredjenja sa Njemackom i Danskom itd. Poredite se sa Nigerijom i Sudanom jer vjerujte mi da sa njima imate vise dodirnih tacaka. I sada i zauvijek lozice se drva, krasti cen se suma, vozice se Golfovi dvojke i trojke, skidace se i prodavati katalizatori, parkirace se gdje ko stigne, davace se 20 maraka policajcu da ne pise kaznu, okretace se janjci za Prvi maj, u Cevljanovicima ce biti 100 000 ljudi a na protestima 200 itd, jer to smo mi i vecina ljudi u drzavi je takva, ako ti licno nisi takav onda spadas u manjinu i budi svjestan da nikad neces promijeniti mentalitet vecine. Taj lov na vjestice je samo gubljenje vremena
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#5608 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ništa neće od dobrog radnika napraviti goreg od toleriranja lošeg radnika
tako je i kod građana
ništa gore od dobrog radnika neće napraviti toleriranje fušeraja kod drugih što država radi već 75 godina
zapravo od 1918
tako je i kod građana
ništa gore od dobrog radnika neće napraviti toleriranje fušeraja kod drugih što država radi već 75 godina
zapravo od 1918
-
Sid the sloth
#5609 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Koliko je takvih? Mozda 1-2%, ja ne znam nijednog. Znam dosta starih i bolesnih koji zive po stanovima i ne loze ugalj, laminat, gume. Svima pomazu djeca i komsije tako da se ne pate, ali opet kazem to je max 2% ako i toliko.laik1981 wrote: ↑27/11/2024 09:14Sirotinju neces ni vidjeti jer i ne hodaju nigdje. Eventualno do pijace. Te koje gledas su ovi koji su u boljoj situacijiSid the sloth wrote: ↑27/11/2024 09:04Izadji ti druze malo iz kuce pa ces vidjeti da ta sirotinja o kojoj pricas ne postoji. Ima mozda 2% onih koji ne mogu, ostali ne zele, draze je kupovati cigare ili Audi A6 nego rijesiti grijanje. Samo na silu, ne moze nigdje drugacije, ni Svabo nije fin po prirodi ali jest kad ga natjeras.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/11/2024 21:44
U Federaciji 550 hiljada zaposlenih a 450 hiljada samo penzionera, plus djeca, ucenici, studenti, invalidi itd., plus sve ove kategorije iz RSa gdje je vjerovatno jos manje zaposlenih... Takav omjer radno sposobnih i radno nesposobnih neces naci nigdje na svijetu. I od ovog broja zaposlenih ko zna koliko radi za neku mizeriju od plate, a ti sve njih skupa pozivas da se uvale 15tak hiljada maraka u fasade i grijanja da bi zrak bio cisci. Ludilo
Na ovom forumu uvijek neki lov na vjestice, ili na one koji ne zele da se vakcinisu, ili na one koji loze ugalj, ili na one koji puse u kafanama, ili na ona koji neregistrovana auta drze na javnim povrsinama ili na ne znam koga, ljudi boziji pomirite se vise sa cinjenicom da zivite u vukojebini i manite se poredjenja sa Njemackom i Danskom itd. Poredite se sa Nigerijom i Sudanom jer vjerujte mi da sa njima imate vise dodirnih tacaka. I sada i zauvijek lozice se drva, krasti cen se suma, vozice se Golfovi dvojke i trojke, skidace se i prodavati katalizatori, parkirace se gdje ko stigne, davace se 20 maraka policajcu da ne pise kaznu, okretace se janjci za Prvi maj, u Cevljanovicima ce biti 100 000 ljudi a na protestima 200 itd, jer to smo mi i vecina ljudi u drzavi je takva, ako ti licno nisi takav onda spadas u manjinu i budi svjestan da nikad neces promijeniti mentalitet vecine. Taj lov na vjestice je samo gubljenje vremenaSirotinja su danas uglavnom stariji ljudi, oni koji su bolesni, pa ne mogu da zarade adekvatno i oni koji nece da rade. Ko je zdrav i ko hoce da radi danas ne moze biti sirotinja.
Ovi koji su najgori (po pitanju lozenja i fasada) su obicno oni koji voze bolje auto od 50% nas ovdje. A razlog je upravo to sto su seljacine koje ce radije kupiti Audi A6 nego uraditi fasadu i kupiti normalnu pec na pelet ili platiti plin.
-
laik1981
#5610 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma ima brate vjeruj dosta samo su nam nevidljivi, a cesto i glavu okrecemo od njih. Pored redova pred restoranima postoje i redovi u opstinama i socijalnim sluznaba gdje ljudi mole za kojekakve klix pomoci, a bolesnih koji za lijekove nemaju ima sigurno veoma znacajan broj. Ta skupa auta koja gledamo po cestama i guzve u restoranima i trznim centrima su privid. Sarajevo je grad od skoro pola miliona ljudi. Lako se prevariti.Sid the sloth wrote: ↑27/11/2024 09:19Koliko je takvih? Mozda 1-2%, ja ne znam nijednog. Znam dosta starih i bolesnih koji zive po stanovima i ne loze ugalj, laminat, gume. Svima pomazu djeca i komsije tako da se ne pate, ali opet kazem to je max 2% ako i toliko.laik1981 wrote: ↑27/11/2024 09:14Sirotinju neces ni vidjeti jer i ne hodaju nigdje. Eventualno do pijace. Te koje gledas su ovi koji su u boljoj situacijiSid the sloth wrote: ↑27/11/2024 09:04
Izadji ti druze malo iz kuce pa ces vidjeti da ta sirotinja o kojoj pricas ne postoji. Ima mozda 2% onih koji ne mogu, ostali ne zele, draze je kupovati cigare ili Audi A6 nego rijesiti grijanje. Samo na silu, ne moze nigdje drugacije, ni Svabo nije fin po prirodi ali jest kad ga natjeras.Sirotinja su danas uglavnom stariji ljudi, oni koji su bolesni, pa ne mogu da zarade adekvatno i oni koji nece da rade. Ko je zdrav i ko hoce da radi danas ne moze biti sirotinja.
Ovi koji su najgori (po pitanju lozenja i fasada) su obicno oni koji voze bolje auto od 50% nas ovdje. A razlog je upravo to sto su seljacine koje ce radije kupiti Audi A6 nego uraditi fasadu i kupiti normalnu pec na pelet ili platiti plin.
Ima i u tom tvom dosta istine. Ima i tih seljaka koji plate auto 50k, a fasade na kuci nemaju.
-@modovi zasto se cenzuris rijec j e d n o k r a t n e?
- Thorgerson
#5611 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
To je najveci problem.
Mi prvo ne znamo koliko nas zivi u drzavi.
Drugo, ne znamo ko tu zivi.
I na kraju ne znamo ko je siromasan, ko nije.
Na papiru imas situaciju da lik sa kucom i audijem ispred isto nema nista kao i neko ko fakat nema nista. Oba su na birou. I sl.
To u normalnoj drzavi ne moze biti moguce.
Zato se mora raditi na iskorjenjivanju rada na crno. Ali ne, vlast umjesto da radi na tome, ona pritisce one koji stvarno rade po zakonu. I njih peglaju. Zasto? Pa zato jer mogu.
One koji rade na crno, ne diraju. Nemoj talasati i zamjerati se previse.
Treba opsezna akcija. I inspekcije. Radi ti neko kucu, gdje su prijave, ko su ti ljudi. Dosao ti vodoinstalater. Ko si? Papiri gdje su. Racun. Kreci ti neko stan. Isto tako. I kaznjavati vlasnika kuce, stana i ovog koji radi.
Da, sve ce biti skuplje. Ali to je jedini nacin da se pravi drzava.
Sve ostalo je divljina. I samo mi ostali ispadamo budale jer placamo sve poreze i namete.
Mi prvo ne znamo koliko nas zivi u drzavi.
Drugo, ne znamo ko tu zivi.
I na kraju ne znamo ko je siromasan, ko nije.
Na papiru imas situaciju da lik sa kucom i audijem ispred isto nema nista kao i neko ko fakat nema nista. Oba su na birou. I sl.
To u normalnoj drzavi ne moze biti moguce.
Zato se mora raditi na iskorjenjivanju rada na crno. Ali ne, vlast umjesto da radi na tome, ona pritisce one koji stvarno rade po zakonu. I njih peglaju. Zasto? Pa zato jer mogu.
One koji rade na crno, ne diraju. Nemoj talasati i zamjerati se previse.
Treba opsezna akcija. I inspekcije. Radi ti neko kucu, gdje su prijave, ko su ti ljudi. Dosao ti vodoinstalater. Ko si? Papiri gdje su. Racun. Kreci ti neko stan. Isto tako. I kaznjavati vlasnika kuce, stana i ovog koji radi.
Da, sve ce biti skuplje. Ali to je jedini nacin da se pravi drzava.
Sve ostalo je divljina. I samo mi ostali ispadamo budale jer placamo sve poreze i namete.
-
laik1981
#5612 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma kakvo pravljenje drzave. Davno su ti vozovi prosli.
- dječak sa šibicama
#5613 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
50000 nelegalnih kuca 
- petunija
#5614 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ne kontam zašto niko ne donese uredbu da se, zbog smanjenja zaađenosti, uvede rad od kuće za one koji mogu tako raditi
To bi po mom mišljenju malo umanjilo zagađenost, jer se po gradu zaista voze svakakva vozila
To bi po mom mišljenju malo umanjilo zagađenost, jer se po gradu zaista voze svakakva vozila
- skafiskafsnjak
#5615 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Automobili nisu ni 10% problema …..
lozenje uglja, guma i ostalog cini 90% problema.
- petunija
#5616 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Da, ali loženje guma i ostalog ne možeš zaustaviti trenutno a ovo se može lako uvesti
Sumnjam da bi se iko bunio
Na kraju, zašto ne pokušati?
I ako ništa drugo olakšali bi život onima kojima zagađenje stvara zdravstvene tegobe samim tim što ne bi morali izaći iz kuće po ovakvom vremenu
Sumnjam da bi se iko bunio
Na kraju, zašto ne pokušati?
I ako ništa drugo olakšali bi život onima kojima zagađenje stvara zdravstvene tegobe samim tim što ne bi morali izaći iz kuće po ovakvom vremenu
-
elk
#5617 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Malo je dockan za pravljenje drzave u 2024. Jedno tries godina. Taj je voz capljinu davno prosao.
"Rjesenja":
Ili trpimo i mirimo se sa sudbinom i jadno kukamo (najcesci slucaj) ili selidba na selo i vecu nadmorsku (ne znam nikog ko je ovo uradio) ili pedala iz bih (neke svi znamo, ali zagadjenje nije sigurno glavni razlog odlaska)
"Rjesenja":
Ili trpimo i mirimo se sa sudbinom i jadno kukamo (najcesci slucaj) ili selidba na selo i vecu nadmorsku (ne znam nikog ko je ovo uradio) ili pedala iz bih (neke svi znamo, ali zagadjenje nije sigurno glavni razlog odlaska)
-
Naslovnica
#5618 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nije korona.
Kome smeta zagađenje postoje maske, natakari je i furaj.
Nema rada od kuće.
- MehmedPasaMoric
#5619 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
100 puta prezvakana prica uglavnom gurana od strane dijaspore, niko nista ne radi a kafici puni bla bla bla... Pune su i narodne kuhinje a na svakog tog sto vozi A6 dodje 5 ljudi koji rove po kontejneru. Pa i sve da je tako opet ljudi imaju precih troskova od ekologije, kila spinata je 8 maraka haloSid the sloth wrote: ↑27/11/2024 09:04Izadji ti druze malo iz kuce pa ces vidjeti da ta sirotinja o kojoj pricas ne postoji. Ima mozda 2% onih koji ne mogu, ostali ne zele, draze je kupovati cigare ili Audi A6 nego rijesiti grijanje. Samo na silu, ne moze nigdje drugacije, ni Svabo nije fin po prirodi ali jest kad ga natjeras.MehmedPasaMoric wrote: ↑26/11/2024 21:44U Federaciji 550 hiljada zaposlenih a 450 hiljada samo penzionera, plus djeca, ucenici, studenti, invalidi itd., plus sve ove kategorije iz RSa gdje je vjerovatno jos manje zaposlenih... Takav omjer radno sposobnih i radno nesposobnih neces naci nigdje na svijetu. I od ovog broja zaposlenih ko zna koliko radi za neku mizeriju od plate, a ti sve njih skupa pozivas da se uvale 15tak hiljada maraka u fasade i grijanja da bi zrak bio cisci. Ludilo
- petunija
#5620 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ako nikom ne smeta, čemu onda ova temaNaslovnica wrote: ↑27/11/2024 12:10 Kome smeta zagađenje postoje maske, natakari je i furaj.
Nema rada od kuće.
-
Naslovnica
#5621 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ko je rekao da nikome ne smeta?petunija wrote: ↑27/11/2024 12:27Ako nikom ne smeta, čemu onda ova temaNaslovnica wrote: ↑27/11/2024 12:10 Kome smeta zagađenje postoje maske, natakari je i furaj.
Nema rada od kuće.![]()
- insaneinthebrain
#5622 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Kome smeta zagadjen zrak nek ne dise. Pa ja 
- petunija
#5623 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
@Naslovnica
Pa ti kažeš, kome smeta nek nosi masku. Maska nije rješenje
Ni ovo što ja predlažem nije, ali ublažava situaciju
Zato i diskutujemo
Pa ti kažeš, kome smeta nek nosi masku. Maska nije rješenje
Ni ovo što ja predlažem nije, ali ublažava situaciju
Zato i diskutujemo
-
foton
#5624 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Moze komotno 23kW na 200m2, moze i na manje. I moze taman oko 7000 godisnje da napravi, ali jos nije amortizovao investiciju pa cumura
- Peacean
#5625 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Može se montirati 23kW ali pitanje je koliko će kW u našim uslovima moći da izgura.