jos mi samo reci da ateisti ne uprazanjvaju sprirtualizamOptimus Prime wrote:Ateisti u sektama? Pa ovo nebi ni Smrle izjavio.Connaisseur Karlin wrote:
pa tako mozemo reci i za vjernike, jer ni oni u sklopu svoje religije nemaju ista vjerovanja ,ai su i dalje u zajednickim grupama![]()
isto je i kod ateista, postoje ateisticke grupe, zajednice koje dijele zajednicke fundamnetlane ideje, teorije, iako nijedan atiesta, logicno, svoj ateizam ne moze kopirati od drugog atieste![]()
atieste , moderne atiestie, odbacuju monoteistickog Boga, kao i mnogobozstvo, no mozda tebi nije nikad palo na paemt da su mnogi atesiti u razlicitm sektama, kultovima, sprisutlanim drustvima u kojim prakticiraju higher power
Jedina razlika izmedju religije i sekte je samo broj clanova.
Ateisticke grupe koje gore spominjes su samo obicna udruzenja gradjana. Radi se uglavnom o antiteistima, dakle o ljudima koji ne samo da ne nasjedaju na religijske ublehe, nego ih jos smatraju vro stetnim za drustvo. Njihovo djelovanje je samo reakcija na cinjenicu da se oni, iako se ne bave religijom, religija bavi sa njima.
Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- Connaisseur Karlin
#5601 Re: Ateizam
- Optimus Prime
#5602 Re: Ateizam
Ne upraznjavaju. Spiritualizam ne postoji bez religijske podloge.Connaisseur Karlin wrote:jos mi samo reci da ateisti ne uprazanjvaju sprirtualizamOptimus Prime wrote:Ateisti u sektama? Pa ovo nebi ni Smrle izjavio.Connaisseur Karlin wrote:
pa tako mozemo reci i za vjernike, jer ni oni u sklopu svoje religije nemaju ista vjerovanja ,ai su i dalje u zajednickim grupama![]()
isto je i kod ateista, postoje ateisticke grupe, zajednice koje dijele zajednicke fundamnetlane ideje, teorije, iako nijedan atiesta, logicno, svoj ateizam ne moze kopirati od drugog atieste![]()
atieste , moderne atiestie, odbacuju monoteistickog Boga, kao i mnogobozstvo, no mozda tebi nije nikad palo na paemt da su mnogi atesiti u razlicitm sektama, kultovima, sprisutlanim drustvima u kojim prakticiraju higher power
Jedina razlika izmedju religije i sekte je samo broj clanova.
Ateisticke grupe koje gore spominjes su samo obicna udruzenja gradjana. Radi se uglavnom o antiteistima, dakle o ljudima koji ne samo da ne nasjedaju na religijske ublehe, nego ih jos smatraju vro stetnim za drustvo. Njihovo djelovanje je samo reakcija na cinjenicu da se oni, iako se ne bave religijom, religija bavi sa njima.
- Connaisseur Karlin
#5603 Re: Ateizam
pa ne razumijem, kako ti, kao atiesta trazis dokaze,a ni ne znas kakve dokaze mozes dobitiMyTao wrote:Ja... Ok... whatever.
Prezvakana tema... koliko ti se god puta objasni ti po svom...
- Connaisseur Karlin
#5604 Re: Ateizam
Optimus Prime wrote:Ne upraznjavaju. Spiritualizam ne postoji bez religijske podloge.Connaisseur Karlin wrote:
jos mi samo reci da ateisti ne uprazanjvaju sprirtualizam
jao, ovdje je deifnitivno prisutno neznanje ateista na njihovoj temi
- MyTao
#5605 Re: Ateizam
Otkud ti ideja da ne znam kakve dokaze zahtjevam? O cemu ti pricas?Connaisseur Karlin wrote:pa ne razumijem, kako ti, kao atiesta trazis dokaze,a ni ne znas kakve dokaze mozes dobitiMyTao wrote:Ja... Ok... whatever.
Prezvakana tema... koliko ti se god puta objasni ti po svom...![]()
- Connaisseur Karlin
#5606 Re: Ateizam
Kako ces znati kakve dokaze trazis ako ne znas licno BogaMyTao wrote:Otkud ti ideja da ne znam kakve dokaze zahtjevam? O cemu ti pricas?Connaisseur Karlin wrote:pa ne razumijem, kako ti, kao atiesta trazis dokaze,a ni ne znas kakve dokaze mozes dobitiMyTao wrote:Ja... Ok... whatever.
Prezvakana tema... koliko ti se god puta objasni ti po svom...![]()
- MyTao
#5607 Re: Ateizam
U pravu si... Ovdje niko od ateista ne zna sta je "tvoja" ideja ateizma... Zasto ti je to cudno? Imas u svojoj glavu neku prestavu koja nema nikakve veze sa logikom i definicijom ateizma za koju znaju svi ostali. Jos ti smijesno?Connaisseur Karlin wrote:Optimus Prime wrote:Ne upraznjavaju. Spiritualizam ne postoji bez religijske podloge.Connaisseur Karlin wrote:
jos mi samo reci da ateisti ne uprazanjvaju sprirtualizam![]()
![]()
jao, ovdje je deifnitivno prisutno neznanje ateista na njihovoj temi![]()
Paradoks je biti ateista i vjerovati u "higherpower" kao sto si rekla... Takve osobe se mogu nazivati ateistima koliko zele, ali oni to nisu.
To sto se neko naziva volom a covjek je, ne znaci da postoji vise vrsta ljudi od koji su neki i volovi
- Connaisseur Karlin
#5608 Re: Ateizam
meni ste smijesni,trazite dokaze, ali kakve dokazeMyTao wrote:U pravu si... Ovdje niko od ateista ne zna sta je "tvoja" ideja ateizma... Zasto ti je to cudno? Imas u svojoj glavu neku prestavu koja nema nikakve veze sa logikom i definicijom ateizma za koju znaju svi ostali. Jos ti smijesno?Connaisseur Karlin wrote:Optimus Prime wrote:
Ne upraznjavaju. Spiritualizam ne postoji bez religijske podloge.![]()
![]()
jao, ovdje je deifnitivno prisutno neznanje ateista na njihovoj temi![]()
Paradoks je biti ateista i vjerovati u "higherpower" kao sto si rekla... Takve osobe se mogu nazivati ateistima koliko zele, ali oni to nisu.
To sto se neko naziva volom a covjek je, ne znaci da postoji vise vrsta ljudi od koji su neki i voloviUkljuci malo klikere jbt.
ima dovoljno klikera u glavi da skontam da su atisti takodjer ogranieni kao i vjernici, eto, isti ste
- Optimus Prime
#5609 Re: Ateizam
Sad vec uveliko trollas.Connaisseur Karlin wrote:ne postoji jedan ateizamMyTao wrote:Ponovo lupasConnaisseur Karlin wrote: agnosticzam ne psojeduje sa/znanje o Bogu![]()
postoji smijer u ateizmu koji je totlano indiferentan , a postoji strkitni oblik iskljucivog ateizma, tj, nije svaki ateizam jednako definiran i oblikovanCovjek ti je lijepo objasnio...
Postoji samo jedan ateizam i nema tu nista kompleksno...
Osoba 1: Bog postoji
Osoba 2: Dokazi
Osoba 1: dokaz a, dokaz b, dokaz c
Osoba 2: ne vjerujem u te dokaze
To je ateizam in a nut shell... Jedinu tvrdnju koju ateisti mogu iznijeti je da nema dokaza za boga, ne da nema boga, jer u tom slucaju bi to morali i dokazati.ti vjerovatno pises o modernoj verziji ateizma
![]()
procitaj istoriju razvoja i faze ateizma
ateizam ima nelogican stav, trazi dokaze, a ne zna kakve dokaze bi trebao ockeivati o postojanju Boga![]()
O kakvim fazama ateizma bulaznis? Mozes li nam poslati par linkova da procitamo o kojim nebulozama se radi.
A usput, ateizam nema nikakav stav i ne trazi nikakve dokaze.
Oni koji traze dokaze su ateisti, i svaki od njih ima razlicit prag na osnovu kojeg bi se mogao uvjeriti u neku tvrdnju o postojanju nekog viseg bica.
Meni licno, bi bilo dovoljno da mi se bog pokaze licno i da mi demonstrira par njegovih super moci.
Naravno ni onda ne bih mogao biti siguran da se ne radi o nekom alienu iz neke napredne civilizacije.
Ali bi ipak iz predostroznosti do kraja zivota zivio po njegovim pravilima. Klanjo, postio, pa ako i treba presao bih u vegetarijance da mi naredi.
- Connaisseur Karlin
#5610 Re: Ateizam
Kakve super mociOptimus Prime wrote: Sad vec uveliko trollas.
O kakvim fazama ateizma bulaznis? Mozes li nam poslati par linkova da procitamo o kojim nebulozama se radi.
A usput, ateizam nema nikakav stav i ne trazi nikakve dokaze.
Oni koji traze dokaze su ateisti, i svaki od njih ima razlicit prag na osnovu kojeg bi se mogao uvjeriti u neku tvrdnju o postojanju nekog viseg bica.
Meni licno, bi bilo dovoljno da mi se bog pokaze licno i da mi demonstrira par njegovih super moci.
Naravno ni onda ne bih mogao biti siguran da se ne radi o nekom alienu iz neke napredne civilizacije.
Ali bi ipak iz predostroznosti do kraja zivota zivio po njegovim pravilima. Klanjo, postio, pa ako i treba presao bih u vegetarijance da mi naredi.
Jos jedna greska ateista i vjernika: ne poznaju Boga, a svi imaju dugacija ockeivanjima o dokazima
- MyTao
#5611 Re: Ateizam
Kako mislis "kakve" dokaze... Postoji samo jedan nacin da se dokaze nesto... ne dva, ne tri, vec samo JEDAN nacin.
Kada je Einstain iznio hipotezu da masa savija vrijeme i prostor, postojao je samo jedan nacin da se to i dokaze. To nije bio dokaz koji kaze da mu je tako sapnuo neki nevidljivi covjek u snu, nije bio dokaz koji kaze da on osjeca da je tako... vec je naucnom metodom (observaciom, repeticijom, matematikom) to i dokazao (doduse ne on licno, ali drugi za njega).
Znaci kada pitas kakve dokaze trazim, pa trazim one na osnovu naucne metode. Ako mi kazes da se pitanje boga ne moze odgovoriti naucnom metodom, onda je to dokaz za sebe... pa ne moze se naucnom metodom dokazati ni postojanje letecih medvjedica koji su nevidljivi za nas obicne smrtnike, ali NIKO ne vjeruje u to, zasto je bog iznimka?
Kada je Einstain iznio hipotezu da masa savija vrijeme i prostor, postojao je samo jedan nacin da se to i dokaze. To nije bio dokaz koji kaze da mu je tako sapnuo neki nevidljivi covjek u snu, nije bio dokaz koji kaze da on osjeca da je tako... vec je naucnom metodom (observaciom, repeticijom, matematikom) to i dokazao (doduse ne on licno, ali drugi za njega).
Znaci kada pitas kakve dokaze trazim, pa trazim one na osnovu naucne metode. Ako mi kazes da se pitanje boga ne moze odgovoriti naucnom metodom, onda je to dokaz za sebe... pa ne moze se naucnom metodom dokazati ni postojanje letecih medvjedica koji su nevidljivi za nas obicne smrtnike, ali NIKO ne vjeruje u to, zasto je bog iznimka?
- Connaisseur Karlin
#5612 Re: Ateizam
Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaMyTao wrote:Kako mislis "kakve" dokaze... Postoji samo jedan nacin da se dokaze nesto... ne dva, ne tri, vec samo JEDAN nacin.
- MyTao
#5613 Re: Ateizam
Da.. isto tako leteci medvjedici mogu postojati samo u ljudima. Zasto i to ne uzmes za istinu (ili mozda jesu mozda nisu jer si agnostic). Zar ne vidis kako upadas u veliku zamku... ako uistinu vjerujes u to sto si napisala po tebi sve moguce lude opcije ikada recene ili ne recene mogu biti tacne a i ne moraju biti tacne ko ce znati, jer takve stvari se ne dokazuju one zive u namaConnaisseur Karlin wrote:Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaMyTao wrote:Kako mislis "kakve" dokaze... Postoji samo jedan nacin da se dokaze nesto... ne dva, ne tri, vec samo JEDAN nacin.
Znaci kada pitas kakve dokaze trazim, pa trazim one na osnovu naucne metode. Ako mi kazes da se pitanje boga ne moze odgovoriti naucnom metodom, onda je to dokaz za sebe... pa ne moze se naucnom metodom dokazati ni postojanje letecih medvjedica koji su nevidljivi za nas obicne smrtnike, ali NIKO ne vjeruje u to, zasto je bog iznimka?Bog moze postojati u ljudima,nekakv indiviulani Bog, ili kako god ga neko zove, zato se Bog, kao takav, ne moze istrazivati naucnim metodma
Drugo, kada pricamo o bogu pricamo o specificnom stvorenju koji je svoje karakteristike otkrio u "svojim" knjigama... kao takav on nije samo ono "nepoznato" ili neka energija na koju se pale new age osobe kao ti.
- Optimus Prime
#5614 Re: Ateizam
i mali nevidljivi jednorog moze postojati u ljudima.Connaisseur Karlin wrote:Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaMyTao wrote:Kako mislis "kakve" dokaze... Postoji samo jedan nacin da se dokaze nesto... ne dva, ne tri, vec samo JEDAN nacin.
Znaci kada pitas kakve dokaze trazim, pa trazim one na osnovu naucne metode. Ako mi kazes da se pitanje boga ne moze odgovoriti naucnom metodom, onda je to dokaz za sebe... pa ne moze se naucnom metodom dokazati ni postojanje letecih medvjedica koji su nevidljivi za nas obicne smrtnike, ali NIKO ne vjeruje u to, zasto je bog iznimka?Bog moze postojati u ljudima,nekakv indiviulani Bog, ili kako god ga neko zove, zato se Bog, kao takav, ne moze istrazivati naucnim metodma
Koji dokazi bi tebi bili dovoljni da se uvjeris u istinitost ove tvrdnje?
- Connaisseur Karlin
#5615 Re: Ateizam
ali moras priznati da je i ateistiski stav upravo jako ogranicenMyTao wrote:Da.. isto tako leteci medvjedici mogu postojati samo u ljudima. Zasto i to ne uzmes za istinu (ili mozda jesu mozda nisu jer si agnostic). Zar ne vidis kako upadas u veliku zamku... ako uistinu vjerujes u to sto si napisala po tebi sve moguce lude opcije ikada recene ili ne recene mogu biti tacne a i ne moraju biti tacne ko ce znati, jer takve stvari se ne dokazuju one zive u namaConnaisseur Karlin wrote:
Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaBog moze postojati u ljudima,nekakv indiviulani Bog, ili kako god ga neko zove, zato se Bog, kao takav, ne moze istrazivati naucnim metodma
![]()
Ovo je jako glup i kukavicki stav ljudi koji se ne usudjuju odvojiti od religijskih dogma.
Drugo, kada pricamo o bogu pricamo o specificnom stvorenju koji je svoje karakteristike otkrio u "svojim" knjigama... kao takav on nije samo ono "nepoznato" ili neka energija na koju se pale new age osobe kao ti.
imam utisak da su mnogi atiesit bukvalci, kao sto i vjernici bukvlano prihvataju opise Boga , to vam je zajednicka crta
u ustisni, vjernici i ateisti dijele znatno vise slicnosti u naicnu razmisljanja, iako su stavovi jako suprotni
-
chupacabra
#5616 Re: Ateizam
Da, moze. Moze postojati i perzijski bog Mitra u ljudima, i kao takav se ne moze istrazivati naucnom metodam. Moze i drugih par hiljada bogova kroz ljudsku istoriju. Zasto je abrahamski bog Jahve ili Allah tu iznimka a Zeus nije? Ako cemo praviti iznimke za imaginarna bica, onda masti nema kraja.Connaisseur Karlin wrote:Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaMyTao wrote:Kako mislis "kakve" dokaze... Postoji samo jedan nacin da se dokaze nesto... ne dva, ne tri, vec samo JEDAN nacin.
Da, naucna metoda je trenutno jedini relevantan proces kojim se dolazi do nekod saznanja. Kada ti nadjes bolji, slobodno podijeli ovdje sa nama, ili objavi u nekoj prestiznoj publikaciji da dobijes Nobela.
A do tada se mozes petljati sa nekim izmisljenim definicijama ateizma do mile volje.
Last edited by chupacabra on 30/06/2017 19:58, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#5617 Re: Ateizam
pa Bog moze biti bilo gdjeOptimus Prime wrote:i mali nevidljivi jednorog moze postojati u ljudima.Connaisseur Karlin wrote:
Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaBog moze postojati u ljudima,nekakv indiviulani Bog, ili kako god ga neko zove, zato se Bog, kao takav, ne moze istrazivati naucnim metodma
Koji dokazi bi tebi bili dovoljni da se uvjeris u istinitost ove tvrdnje?
Kakve ti konkretno dokaze trazis od vjernika
- Connaisseur Karlin
#5618 Re: Ateizam
naucnom metodom trazite dokaze o Boguchupacabra wrote:Da, moze. Moze postojati i perzijski bog Mitra u ljudima, i kao takav se ne moze istrazivati naucnom metodam. Moze i drugih par hiljada bogova kroz ljudsku istoriju. Zasto je abrahamski bog Jahve ili Allah tu iznimka a Zeus nije? Ako cemo praviti iznimke za imaginarna bica, onda masti nema kraja.Connaisseur Karlin wrote:Ah, znala sam da ces to napisati, a to je jako pogresan stav, jer Bog nije dio nekakvog naucnog projektaMyTao wrote:Kako mislis "kakve" dokaze... Postoji samo jedan nacin da se dokaze nesto... ne dva, ne tri, vec samo JEDAN nacin.
Da, naucna metoda je trenutno jedini relevantan proces kojim se dolazi do nekod saznanja. Kada ti nadjes bolji, slobodno podijeli ovdje sa nama, ili objavi u nekoj presiznoj publikaciji da dobijes Nobela.
A do tada se mozes petljati sa nekim izmisljenim definicijama ateizma do mile volje.
naavno dapostoje razne deifnicije i forme ateizma, procitaj faze razvoja ateizma od preidoa starih civiizacija
- MyTao
#5619 Re: Ateizam
Nije ogranicen, to je u stvari jedini logicni stav koji neko treba i moze imati. "x" ne postoji dok se ne dokaze naucnom metodom. Svaki drugi stav dovodi do zamki u koju si ti upravo upala...Connaisseur Karlin wrote:
ali moras priznati da je i ateistiski stav upravo jako ogranicen![]()
imam utisak da su mnogi atiesit bukvalci, kao sto i vjernici bukvlano prihvataju opise Boga , to vam je zajednicka crta
u ustisni, vjernici i ateisti dijele znatno vise slicnosti u naicnu razmisljanja, iako su stavovi jako suprotni
- Connaisseur Karlin
#5620 Re: Ateizam
Jeste ogranicen, radi niza razlogaMyTao wrote:Nije ogranicen, to je u stvari jedini logicni stav koji neko treba i moze imati. "x" ne postoji dok se ne dokaze naucnom metodom. Svaki drugi stav dovodi do zamki u koju si ti upravo upala...Connaisseur Karlin wrote:
- MyTao
#5621 Re: Ateizam
Nevidljivi jednorog i letici medvjedici isto tako mogu biti bilo gdje... Ako vec imas ovaj stav da se bog ne moze dokazati naucnom metodom, onda hajde priznaj da je jednaka mogucnost postojanja boga kao i mogucnost da nevidljivi jednorog postoji... Budi konstantna.Connaisseur Karlin wrote:pa Bog moze biti bilo gdjeOptimus Prime wrote:i mali nevidljivi jednorog moze postojati u ljudima.Connaisseur Karlin wrote:
Koji dokazi bi tebi bili dovoljni da se uvjeris u istinitost ove tvrdnje?![]()
- MyTao
#5622 Re: Ateizam
Znaci dosli smo do toga da lijepimo smajlije i prazno iznosimo tvrdnje jesi, nisi, jesi, nisi...Connaisseur Karlin wrote:Jeste ogranicen, radi niza razlogaMyTao wrote:Nije ogranicen, to je u stvari jedini logicni stav koji neko treba i moze imati. "x" ne postoji dok se ne dokaze naucnom metodom. Svaki drugi stav dovodi do zamki u koju si ti upravo upala...Connaisseur Karlin wrote:
To je vrijeme za mene da napustim ovu debatu.
- Connaisseur Karlin
#5623 Re: Ateizam
Hjade obazlozi, koju naucnu metodu zelis primjeniti da bi trazio dokaze postojanja BogaMyTao wrote:Nevidljivi jednorog i letici medvjedici isto tako mogu biti bilo gdje... Ako vec imas ovaj stav da se bog ne moze dokazati naucnom metodom, onda hajde priznaj da je jednaka mogucnost postojanja boga kao i mogucnost da nevidljivi jednorog postoji... Budi konstantna.Connaisseur Karlin wrote:pa Bog moze biti bilo gdjeOptimus Prime wrote:
i mali nevidljivi jednorog moze postojati u ljudima.
Koji dokazi bi tebi bili dovoljni da se uvjeris u istinitost ove tvrdnje?![]()
- Optimus Prime
#5624 Re: Ateizam
Pojam boga je samo proizvod ljudske maste.Connaisseur Karlin wrote:
Hjade obazlozi, koju naucnu metodu zelis primjeniti da bi trazio dokaze postojanja Boga![]()
Naucna metoda je samo jedna i ako stvarno zelis odgovor na to pitanje trebala bi da navedes par karakteristika tog "Boga".
- MyTao
#5625 Re: Ateizam
Znaci pored toga sto tvrdis da ima hiljadu nekih ateizimova iznosis i to da postoji vise naucnih metoda????Connaisseur Karlin wrote:
Hjade obazlozi, koju naucnu metodu zelis primjeniti da bi trazio dokaze postojanja Boga![]()
evo wiki je ali dovoljno za pocetak, nauci
https://en.wikipedia.org/wiki/Scientific_method