samo zavrti par puta stapnim mixerommanekenka u penziji wrote:Kad se pocinje sa vecim komadicima hrane?
Mi vec dva mjeseca papamo na kasiku. Eh sad, da se pridruzim klubu nemajki: bananu nikad nisam blendala, samo izgnjecim, kukuruzni griz isto tako ne blendam, jos nam ode pokoji komadic jer ga je tesko jednako izgnjeciti i napraviti ravnonjernu smjesu sa povrcem kad se griz ohladi. Isto tako znam da ga skuham za dvije porcije pa ga ostavim i za sutra. Sad cu reci onu meni naj(ne)miliju: i nije joj nista.
Nego sta podrazumjevaju te hapice koje nisu kremaste? Koliki komadici? Cime pasirati?
Bebe - ALL ABOUT!
Moderator: anex
-
duboka_misao
#5576 Re: Bebe - ALL ABOUT!
- manekenka u penziji
#5577 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Super! Hvala
- CherryLips
#5578 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Koju kremu preporucujete za lice i rukice zimi?
- šatirana_ljubičica
#5579 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Imaju posebne kremice za zimski period, ima ih Nivea, ima i Babylove, samo se zagledaj u police, prepoznaćeš ih, obično se spominje wind & winter i imaju pahuljiceCherryLips wrote:Koju kremu preporucujete za lice i rukice zimi?
- shalla
#5581 Re: Bebe - ALL ABOUT!
E čuj vino
To nešto kao ono da zube treba trljati pepelom jer se tada najbolje očiste
To nešto kao ono da zube treba trljati pepelom jer se tada najbolje očiste
- CherryLips
#5582 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mislim da je tema vina već apsolvirana,idemo dalje...
-
dama_u_crnom
#5583 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Je li rano bebi od 13 mjeseci dati tunjevinu?
- manekenka u penziji
#5584 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Prvi put se susrecem sa prosom. Uzela sam alnaturin. Jesam li pogrijesila? Moze li on za bebe?
-
dama_u_crnom
#5585 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moze, bez glutena je pa moze od pocetka dohrane. Moja ga cesto jede, jako je zdrav.manekenka u penziji wrote:Prvi put se susrecem sa prosom. Uzela sam alnaturin. Jesam li pogrijesila? Moze li on za bebe?
Isto uzimam Alnaturin.
-
sssa
#5587 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Naravno, bili smo kod pedijatra gastroenterologa... samo me zanimalo vase misljenje, ukoliko je neko imao slican problem! Uglavnom, ustanovljen je GER, ako je nekad neko cuo za to, zna o cemu se radi, a svaki dobronamjeran savjet je dobrodosao!šatirana_ljubičica wrote:ne čekaj ni sata, pravac pedijatrijasssa wrote:Molim vas,
nisam imala vremena da citam ranije postove, ali bih vas zamolila za misljenje/savjet: naime, beba je stara ,mjesec i pol i od jucer ujutro, poslije svakog obroga oblilno bljucne a u par navrata je bilo i povracanje u mlazu...takodjer se iz sna budi sa iznenadnim vriskom i konstantno kao da hropce, krklja i proizvodi zvuk kao da ima nagon na povracanjemalo sam googlala i sa tim simptomima mi izbaciju GER! Ne znam da li je neko imao iskustva s tim i kako ga je sanirao?
hvala vam unaprijed!
- šatirana_ljubičica
#5588 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Biće to dobro akobogda, to je sve što ti ja mogu reći jer zaista nisam imala nikakvog iskustva sa tim...
- vanad
#5589 Re: Bebe - ALL ABOUT!
imao je mali od moje drugarice kao beba. I onda je ona morala da mu u mlijeko daje vlakna od rogaca koja zgusnu mlijeko da ne moze bas tako lako da se izbaci. A glavno pravilo je da ga poslije jela bar pola sata drzis uspravno. I koliko znam taj period je kod njih trajao dok nisu krenuli sa cvrstom hranom. Poslije je bilo dobro. Jedino sto mali (sad ce pet napuniti) ima sklonosti povracanju - voznja autom i sl., nemam pojma jel to vezano za GER ili nije.
-
suza81
#5590 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Reflux nije tako rijedak kod beba, ne brini, najcesce samo prodje. Pokusaj sa manjim cescim obrocima, bebu drzati sto vise uspravno i ispod madraca staviti smotani peskir da uzglavlje bude malo izdignuto kad spava.sssa wrote:Naravno, bili smo kod pedijatra gastroenterologa... samo me zanimalo vase misljenje, ukoliko je neko imao slican problem! Uglavnom, ustanovljen je GER, ako je nekad neko cuo za to, zna o cemu se radi, a svaki dobronamjeran savjet je dobrodosao!šatirana_ljubičica wrote:ne čekaj ni sata, pravac pedijatrijasssa wrote:Molim vas,
nisam imala vremena da citam ranije postove, ali bih vas zamolila za misljenje/savjet: naime, beba je stara ,mjesec i pol i od jucer ujutro, poslije svakog obroga oblilno bljucne a u par navrata je bilo i povracanje u mlazu...takodjer se iz sna budi sa iznenadnim vriskom i konstantno kao da hropce, krklja i proizvodi zvuk kao da ima nagon na povracanjemalo sam googlala i sa tim simptomima mi izbaciju GER! Ne znam da li je neko imao iskustva s tim i kako ga je sanirao?
hvala vam unaprijed!
- manekenka u penziji
#5591 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Opet ja 
Sigurno ima neka majka koja bebi pravi stambolku.
Obzirom da posedujem tikvetinu vecih gabarita, dio sam ispekla a dio skuhala.
Ovo skuhano, koliko se moze cuvati u firizideru a da je OK za bebu?
Nisam sigurna mogu li dio zalediti?
Sigurno ima neka majka koja bebi pravi stambolku.
Obzirom da posedujem tikvetinu vecih gabarita, dio sam ispekla a dio skuhala.
Ovo skuhano, koliko se moze cuvati u firizideru a da je OK za bebu?
Nisam sigurna mogu li dio zalediti?
- otherside
#5592 Re: Bebe - ALL ABOUT!
probaj progooglati GERB
-
seyo_84
#5593 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Drage mamice da li ima neko da je sunetio djete od 16 mjeseci i kako je tekao oporavak?Mi svog djecaka napokon trebamo sutra sunetiti,ali me uhvatila panika i strah.Svi mi govore posto je vec veliki da ce biti puno teze nego kod malih beba.Svako iskustvo i savjet bi mi dobro doslo.
A neko je gore pitao za stambolku,ja je svjezu ocistim i na kocke i onda je zamrznem.Poslije kad mi zatreba izvadim par kockica i kuham.
A neko je gore pitao za stambolku,ja je svjezu ocistim i na kocke i onda je zamrznem.Poslije kad mi zatreba izvadim par kockica i kuham.
-
neoxxx
#5594 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo zbog tzv. ukopanog penisa morali stalno odgadjati cirkumciziju i na kraju smo to uradili kada je malisi bilo nepune 2 godine. Kod nas je bio specifican slucaj i iz tog razloga nije uradjena potpuna cirkumcizija nego je ostavljeno malo kozice viska. Sam cin - radjeno je pod opcom anestezijom, je trajao sve skupa 15 minuta i (uz apaurin koji smo prethodno popili i muz i ja
) sve je proslo relativno opusteno. Njemu je uz opcu data i lokalna anestezija i jedan voltaren cepic protiv bolova. Budjenje je proteklo bez ikakvih problema. Piskio je malte ne odmah kada smo dosli kuci i to vise puta, ali gaza nije spala sama od sebe. Uvece, kada je lokalna anestezija popustila, pocelo je da ga boli i da se baca nogama i zbog toga sto je bio vec relativno veliki a ipak prilicno mali da se moze rezonovati s njim, bio ga je problem smiriti (ukoliko se nesto tako slucajno i tebi desi - iako ne mora, moj ti je savjet samo bez panike, neka vas bude sto manje u prostoriji, i odmah mu staviti jos jedan voltaren cepic). Meni je najtraumaticnije bilo skidanje zavoja sutradan i iako smo sve maksimalno natopili fizioloskom malo se teze skidalo. I to je bolje sto brze odraditi i stalno natapati fizioloskom (ili kantarionovim uljem), nama je najveci problem opet bio drzati ga mirnog da se ne baca. Opet, on je bio 8 mjeseci stariji od tvog malise, tako da i to igra ulogu u citavom procesu. Nakon skidanja zavoja to sve izgleda prilicno ruzno - krvavo i nateceno ali relativno brzo prodje (kod nas, nekih 10-ak dana da se vrati u normal). Mi smo, iako je on bio skinuo pelene u to vrijeme, pelene privremeno vratili jer je bilo lakse njih natapati jekodermom i kantarionovim uljem (u ogromnim kolicinama, posebno po noci). Mislim da je najveci problem kod cirkumcizije nesto vece djece (barem je to kod nas bio slucaj) to sto su stalno u pokretu i onda sam taj proces zacjeljivanja traje dosta duze nego kod beba koje ne hodaju. A jos i ako su super aktivni kao nas djecak, e onda to bas potraje. Kontrola je bila nakon 7-10 dana. U svakom slucaju, samo bez panike, smireno, dosta natapanja kantarionovim uljem i/ili jekodermom (imas i one vazelinske gaze u apoteci ako zatreba), mi smo i cajem od kamilice poslije poceli da ispiramo. Dobices sva potrebna uputstva od doktora, tako da se tu ne moras sekirati. U svakom slucaju sretno i reci ako te jos nesto interesuje, sjecanja su mi jos dosta svjeza jer je to bilo prije nepuna 3 mjeseca 
- CherryLips
#5595 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moje iskustvo govori da se ne stavljaju vazelinske gaze,samo krema i ulje u ogromnim kolicinama. Da je stresno,jeste,ali cini mi se vise nama nego njima...
- JanuaryJones
#5596 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Mi smo stavljali i kantarionovo i ljiljanovo ulje. Nekako imam osjećaj da je brže zarastalo od ljiljanovog 
Sent from my iPad using Tapatalk
-
seyo_84
#5597 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Hvala vam zene drage puno na savjetima.I mi smo malog sa 6 mjeseci vodili i imao je ukopan penis zato to i radimo ovako kasno.A moj je djecak strasno nemiran,hoda,penje se na sve,zato me i strah svega toga kako cemo ga drzati mirnog nekoliko dana.A recite mi kako navece kad zaspe,smije li se okretati u snu ili moram cjelu noc biti budna da se nebi okrenuo?
- JanuaryJones
#5598 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Smije. Moj se vrtio sat vremena nakon što smo došli od hećima. Malo ko skikne kad počne piškit al prodje pa zaboravi. No sikiriki. Namjestiće se on kako mu odgovara.seyo_84 wrote:Hvala vam zene drage puno na savjetima.I mi smo malog sa 6 mjeseci vodili i imao je ukopan penis zato to i radimo ovako kasno.A moj je djecak strasno nemiran,hoda,penje se na sve,zato me i strah svega toga kako cemo ga drzati mirnog nekoliko dana.A recite mi kako navece kad zaspe,smije li se okretati u snu ili moram cjelu noc biti budna da se nebi okrenuo?
-
dama_u_crnom
#5599 Re: Bebe - ALL ABOUT!
?dama_u_crnom wrote:Je li rano bebi od 13 mjeseci dati tunjevinu?
- CherryLips
#5600 Re: Bebe - ALL ABOUT!
Moj beban je dvije,tri noći nakon sunecenja spavao na ledjima,što inače nikad ne radi.