Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
ophelia92

#5576 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by ophelia92 »

honey-heart wrote:
bull21 wrote:
honey-heart wrote:Engleziiiiiiiiiiiiiii... :D

Kako sa prvom godinom-drugi semestar..Kakav je predmet 'pregled Eng. gramatike', 'Fonetika' nova književnost? :D
Nova književnost - lakša od prošle, samo je treba učiti (ovo ti dolazi sa tastature čo'eka koji je obnavljao prvu godinu zbog književnosti)
Fonetika - uber predmet. Selma je odlična. Ako budeš imao ikakvih problema, odmah kod nje na konsultacije da ti objasni. Meni je žena prošle godine objasnila u 20 minuta pola predmeta. I vježbaj, isto kao da je matematika, šta radite to i izvježbaj i tako češ najbolje i naučiti. Teorija iz Fonetike je lagana.
Peggya se ne sjećam, sjećam se da je lagan i da sam ga riješio nekada u septembru kada gospođica Nataša ne daje ocjene veće od 6 (sedam je rijetka pojava).
Hrvatski 2 (tu se vidimo) je bezveze, peglanje. Ima ga za učiti al' ga možeš prenjeti.
Šta ono još ima? Savremeni? Jopet, Selma. Lagano. Ove godine su valjda pooštrili kriterije za portfolio, i neka su. Pisali smo svakakve gluposti u prvoj godini pa prolazili... neka su. Historija je standardna, uči i moli Boga da Sanji nisi mrzak i dobar si. Jedino što se književnosti tiče, ne znam hoće li vam biti Khaaaaaaaaaaaan ili Sanja. I hoće li se koristiti njena knjiga. Ako je ona i ako je njena knjiga, onda ste dobri.

'et, ako imadeš još kakvijeh pitanja, proslijedi ih bre ođe, pa ću da ti odgovrijem.
Aloha od Miloše sa Havajana.

Hej! Hvala ti puno ! :D Nadam se da će biti i ovog semestra Nataša ok... i njen predmet.. :izet: I etoo, književnost lakša? :D Ifica rekla da će baš ova sad biti teža, ali eto-daj BOže da bude kao što ti kažeš! :D

FYI nema Nataše od narednog semestra. Njene predmete preuzimaju Merima i Selma. Rekoše Merima preuzima predavanja, Selma vježbe iz Pregleda eng. gramatike. Selma je stvarno odlična. Prvo što ima znanja, drugo zna ga prenijeti i milo je slušati. Baš se vidi da uživa u onome što radi.
sakal10

#5577 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by sakal10 »

Ljudi ako mi mozete pomoci . Radim maturski iz psihologije tema ,,Misljenje" Nisam mogao naci nikakvu literaturu vezano za ovu temu. Ako neko ima gotov primjerak da postavi ako mu nije problem ili neku literaturu... Hvala unaprijed... :)
trcicu trceci

#5578 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by trcicu trceci »

sakal10 wrote:Ljudi ako mi mozete pomoci . Radim maturski iz psihologije tema ,,Misljenje" Nisam mogao naci nikakvu literaturu vezano za ovu temu. Ako neko ima gotov primjerak da postavi ako mu nije problem ili neku literaturu... Hvala unaprijed... :)
http://bs.scribd.com/doc/109410589/Psih ... 5%A1ljenja
http://sr.scribd.com/doc/123204552/Psihologija
http://bs.scribd.com/doc/24171562/PSIHOLOGIJA ovdje imas isto o misljenju nesto
honey-heart

#5579 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by honey-heart »

FYI nema Nataše od narednog semestra. Njene predmete preuzimaju Merima i Selma. Rekoše Merima preuzima predavanja, Selma vježbe iz Pregleda eng. gramatike. Selma je stvarno odlična. Prvo što ima znanja, drugo zna ga prenijeti i milo je slušati. Baš se vidi da uživa u onome što radi.[/quote][/quote][/quote]

Izvini, a zašto neće biti Nataše? :(
ophelia92

#5580 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by ophelia92 »

honey-heart wrote:FYI nema Nataše od narednog semestra. Njene predmete preuzimaju Merima i Selma. Rekoše Merima preuzima predavanja, Selma vježbe iz Pregleda eng. gramatike. Selma je stvarno odlična. Prvo što ima znanja, drugo zna ga prenijeti i milo je slušati. Baš se vidi da uživa u onome što radi.
[/quote][/quote]

Izvini, a zašto neće biti Nataše? :([/quote]

Ne znam ni ja. Tako su nama rekli predstavnici u STAFF-u.
beatfreak

#5581 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

E ljudi, zna li iko kakav je prof. Halid Bulic?
Afanasi_94

#5582 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Afanasi_94 »

beatfreak wrote:E ljudi, zna li iko kakav je prof. Halid Bulic?
Obzirom da tek par mjeseci predaje na fakultetu mislili smo da ćemo lako s njim ali kada je došao ispit pokazalo se da traži moguće i nemoguće od nas. :lol: Tako da, sve u svemu, ima i boljih od njega definitivno.
Je l' pitaš za opći predmet b/h/s ili za ove predmete što on predaje na Odsjeku za b/h/s, lingvistika itd. itd.?
beatfreak

#5583 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Ja sam na Anglistici, tako da pitam za opci...prepade ti mene covjece :I
beatfreak

#5584 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Afanasi_94 wrote:
Obzirom da tek par mjeseci predaje na fakultetu mislili smo da ćemo lako s njim ali kada je došao ispit pokazalo se da traži moguće i nemoguće od nas. :lol: Tako da, sve u svemu, ima i boljih od njega definitivno.
Je l' pitaš za opći predmet b/h/s ili za ove predmete što on predaje na Odsjeku za b/h/s, lingvistika itd. itd.?
Ja sam na Anglistici, tako da pitam za opci...E, tacno mi je to trebalo,nema vise Tune, nisam kod nje prosla usmeni i sad mi fali da je taj lik neki nafurani...prepade ti mene covjece :I
Afanasi_94

#5585 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Afanasi_94 »

beatfreak wrote:
Afanasi_94 wrote:
Ja sam na Anglistici, tako da pitam za opci...E, tacno mi je to trebalo,nema vise Tune, nisam kod nje prosla usmeni i sad mi fali da je taj lik neki nafurani...prepade ti mene covjece :I
Pa opći je isti kod svakog :D ista su pitanja na svim odsjecima tako da nema veze ko ti to predaje kad se sve svodi na pravopis, a koliko ja znam na općem b/h/s nema usmenog?
beatfreak

#5586 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Pa opći je isti kod svakog :D ista su pitanja na svim odsjecima tako da nema veze ko ti to predaje kad se sve svodi na pravopis, a koliko ja znam na općem b/h/s nema usmenog?[/quote]

Mi smo imali usmeni kod Tune, daj Boze da je bilo kakvih promjena, usmeni mi je svaki put trauma.
Afanasi_94

#5587 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Afanasi_94 »

beatfreak wrote:Pa opći je isti kod svakog :D ista su pitanja na svim odsjecima tako da nema veze ko ti to predaje kad se sve svodi na pravopis, a koliko ja znam na općem b/h/s nema usmenog?
Mi smo imali usmeni kod Tune, daj Boze da je bilo kakvih promjena, usmeni mi je svaki put trauma.[/quote]

Nema više usmenih na općem b/h/s :wink:
beatfreak

#5588 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Afanasi_94 wrote:
beatfreak wrote:Pa opći je isti kod svakog :D ista su pitanja na svim odsjecima tako da nema veze ko ti to predaje kad se sve svodi na pravopis, a koliko ja znam na općem b/h/s nema usmenog?
Mi smo imali usmeni kod Tune, daj Boze da je bilo kakvih promjena, usmeni mi je svaki put trauma.
Nema više usmenih na općem b/h/s :wink:[/quote]
Jao, pa kako si me obradovao/la! Ko god da si hvala ti do neba i zelim ti svu srecu na studiju. :D
Balaševićka

#5589 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Balaševićka »

MargitaStefanović wrote:
MargitaStefanović wrote:Postoji li kurs francuskog na faxu ? Da li se Francuski na romanistici uči ispočetka ?
neko ?
Ne uči se ispočetka. Mislim svi govore da da, ali daleko je od toga. Već u prvom semestru prevodi knjige, diktat... skoro pa nemoguće stići bez predznanja. Doduše ja sam uspjela, ali rad rad rad :-D
Teus

#5590 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Teus »

Molim vas, može li mi netko reći što se sve može uzeti kao kombinacija s talijanskim jezikom ? JE li potrebno predznanje za talijanski? Ima li netko da je na tom odsjeku da kaže kakav je studij ili neke korisne savjete ? Hvalaa unaprijed :? :? :?
Afanasi_94

#5591 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Afanasi_94 »

Teus wrote:Molim vas, može li mi netko reći što se sve može uzeti kao kombinacija s talijanskim jezikom ? JE li potrebno predznanje za talijanski? Ima li netko da je na tom odsjeku da kaže kakav je studij ili neke korisne savjete ? Hvalaa unaprijed :? :? :?
Možeš sve uzeti sa talijanskim (talijanski jezik i književnost + druga studijska grupa), a kakav je studij na romantistci općenito stvarno ne znam. :D
co211

#5592 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by co211 »

Koji su uvjeti za upis na magistarski studij? Postoji li uvjet oko obnavljanja godina, oko prosjeka ili nešto?

Hvala
beatfreak

#5593 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by beatfreak »

Afanasi_94 wrote:
Teus wrote:Molim vas, može li mi netko reći što se sve može uzeti kao kombinacija s talijanskim jezikom ? JE li potrebno predznanje za talijanski? Ima li netko da je na tom odsjeku da kaže kakav je studij ili neke korisne savjete ? Hvalaa unaprijed :? :? :?
Možeš sve uzeti sa talijanskim (talijanski jezik i književnost + druga studijska grupa), a kakav je studij na romantistci općenito stvarno ne znam. :D
Ja studiram italijanski pa mi se mozes javiti privatnom porukom ako te zanima vise.
Ambrozija

#5594 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ambrozija »

co211 wrote:Koji su uvjeti za upis na magistarski studij? Postoji li uvjet oko obnavljanja godina, oko prosjeka ili nešto?

Hvala
Od prosjeka zavisi da li ces "upasti" u redovne, RSF ili vanredne, osim ako se ne prijavi mali broj ljudi pa svi "upadnu" u redovne ukoliko za to apliciraju. Znaci prvenstveno zavisi od broja prijavljenih studenata i tvog prosjeka u kojem ces statusu biti :) Nema drugih uvjeta :)
Last edited by Ambrozija on 20/02/2014 21:53, edited 2 times in total.
Ambrozija

#5595 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ambrozija »

...
ophelia92

#5596 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by ophelia92 »

co211 wrote:Koji su uvjeti za upis na magistarski studij? Postoji li uvjet oko obnavljanja godina, oko prosjeka ili nešto?

Hvala
Nema uvjeta. Kao da se vode principom ko prvi curi, cura njegova. Doduše, ne znam jesu li ikog odbili, pogotovo vanredne ili sf. Fali im para.
Ambrozija

#5597 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ambrozija »

ophelia92 wrote:

Hvala
Nema uvjeta. Kao da se vode principom ko prvi curi, cura njegova. Doduše, ne znam jesu li ikog odbili, pogotovo vanredne ili sf. Fali im para.
Zavisi na kojem odsjeku. Na pedagogiju primaju 15 redovnih a prijavi se vise od 30 ljudi, i naravno da priroritet imaju oni sa vecim prosjekom.
co211

#5598 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by co211 »

Govorimo o Anglistici, književni smjer. :-D
Ambrozija

#5599 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by Ambrozija »

co211 wrote:Govorimo o Anglistici, književni smjer. :-D
Anglistika, pedagogija, psihologija - to su odsjeci na koje se najvise ljudi prijavi :D Uglavnom probaj odmah na prvom roku predati, tako su vece sanse da budes primljen medju redovne jer vecina ljudi zakasni usljed administrativnih i nekih drugih problema pa predaju tek na drugom, a do tada si ti vec osigurao svoje mjesto ukoliko se manji broj ljudi prijavi na prvom roku.
babyblue00

#5600 Re: Filozofski fakultet u Sarajevu - procitati prvi post

Post by babyblue00 »

Afanasi_94 wrote:
Nek vam je Bog na pomoći. :D
Post Reply