U svakom slučaju bolje u njemackoj prati svapske guzice nego u BiH lizati stranačkekomsinica_s_drugog wrote:Srece moje frustrirane, evo moja kolegica, peracica guzova, ima netto platu 1950€.Znam da vam nije dobro kad ovo cujetea jos je u 1. kategoriji poreza.Moj brat takodjer ovdje ima svoju kucu, rodjaci, evo sad mi trojica padose napamet.Rodica dosla ovdje prije 6 godina, trazi stan za kupnju, a sama je.Ljekar, specijalista, sef odjeljenja
Nije bas ni da svi guzice peremo, na vasu zalost.
Ja perem guzice, tek sam dosla, ali dok polozim jezik i Anerkennung imat cu vise od 1700€, a tek kad mi dodju muz i djeca...
Ali nista, svoj vi pos'o, nastavite ozlojedjeni i zavidni zamisljati da svi spavamo u kolektivnom smjestaju i jedemo kifle dok ne pozelene ako vam je tako lakse
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
-
boshniak
#5576 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- animals
#5577 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Danas je barem lako prati guzice..
zmes slauf, odvrnes vodu, i opleti..
nije to ko prija rucno..
automatika je na djelu
roboti sve rade..
P.S. ne daj Boze da nekome od vas zatreba prati guzicu..
pa se nikad ne bi rugali tome..
zmes slauf, odvrnes vodu, i opleti..
nije to ko prija rucno..
automatika je na djelu
roboti sve rade..
P.S. ne daj Boze da nekome od vas zatreba prati guzicu..
pa se nikad ne bi rugali tome..
- Radio Sarajevo
#5578 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Reče Boshniak...boshniak wrote:U svakom slučaju bolje u njemackoj prati svapske guzice nego u BiH lizati stranačkekomsinica_s_drugog wrote:Srece moje frustrirane, evo moja kolegica, peracica guzova, ima netto platu 1950€.Znam da vam nije dobro kad ovo cujetea jos je u 1. kategoriji poreza.Moj brat takodjer ovdje ima svoju kucu, rodjaci, evo sad mi trojica padose napamet.Rodica dosla ovdje prije 6 godina, trazi stan za kupnju, a sama je.Ljekar, specijalista, sef odjeljenja
Nije bas ni da svi guzice peremo, na vasu zalost.
Ja perem guzice, tek sam dosla, ali dok polozim jezik i Anerkennung imat cu vise od 1700€, a tek kad mi dodju muz i djeca...
Ali nista, svoj vi pos'o, nastavite ozlojedjeni i zavidni zamisljati da svi spavamo u kolektivnom smjestaju i jedemo kifle dok ne pozelene ako vam je tako lakse
- Radio Sarajevo
#5579 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bio sam na Areni neki dan, protiv VVV Venla, 6:0 završilo, a fudbal nikakav. Karta 59 eura, jebeni hot dog 3,75 €, mala piva isto toliko... I onda mi objese židovsku zastavu. Neka, hvala...Melbourne_Australia wrote:Kontamo se haveruRadio Sarajevo wrote:Melburn je veliki Željovac, a to ovi Pitari ne mogu razumjeti. I ja da navijam za Sarajevo ili neki još bezvezniji klub, radije bih išao gledati Ajaks. Ovako više volim gledati Želju protiv Vorskle na Jutjubu dok sam na poslu nego otići na najbolju utakmicu holandske lige, gdje će me oguliti koliko je sve skupo.
Ovo što Havana tvrdi za bh. nekretnine je apsolutno tačno. Kupio sam dva stana na Dobrinji i jedan na A. Polju. Ne mogu se isplatiti samo od kirije, ali dobijem od toga barem pola rate, a u međuvremenu im je cijena ipak malo skočila. S poslovnim prostorima je bolja situacija.
Kad se vratim na Balkan, amsterdamski stan ću izdati i imaću hladno oko hiljadu eura mjesečno viška. Djeca će mi ako Bog da imati mnogo više nego što sam imao ja, a pola od toga je zarađeno do moje tridesete u Sarajevu. Ko priča da se ne može, laže, samo se moraju zasukati rukavi, i raditi na sebi.
Ako hoćeš da budeš činovnik, da ne razmišljaš ni o čemu, i da radiš isti posao 40 godina, onda ti i ne treba plata veća od sedam - osam stoja.Ne znaju papci, koliki je gust sa rajom sad se zavaliti na ISTOK i gledati naseg Zelju, poslije toga sa tom istom rajom na cugu i na klopu
I onda pjeske prosetati do kuce kroz svoj voljeni grad...Nema tih Melbourne ili Amsterdama (namjerno u mnozini) koji to mogu da zamjene,,,
Ali Željovci se kontaju međusobno, anamo oni to ne kontaju
-
Melbourne_Australia
#5580 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Realno u Holandiji imas 3 tekme koje se mogu pogledati za te pareRadio Sarajevo wrote:Bio sam na Areni neki dan, protiv VVV Venla, 6:0 završilo, a fudbal nikakav. Karta 59 eura, jebeni hot dog 3,75 €, mala piva isto toliko... I onda mi objese židovsku zastavu. Neka, hvala...Melbourne_Australia wrote:Kontamo se haveruRadio Sarajevo wrote:Melburn je veliki Željovac, a to ovi Pitari ne mogu razumjeti. I ja da navijam za Sarajevo ili neki još bezvezniji klub, radije bih išao gledati Ajaks. Ovako više volim gledati Želju protiv Vorskle na Jutjubu dok sam na poslu nego otići na najbolju utakmicu holandske lige, gdje će me oguliti koliko je sve skupo.
Ovo što Havana tvrdi za bh. nekretnine je apsolutno tačno. Kupio sam dva stana na Dobrinji i jedan na A. Polju. Ne mogu se isplatiti samo od kirije, ali dobijem od toga barem pola rate, a u međuvremenu im je cijena ipak malo skočila. S poslovnim prostorima je bolja situacija.
Kad se vratim na Balkan, amsterdamski stan ću izdati i imaću hladno oko hiljadu eura mjesečno viška. Djeca će mi ako Bog da imati mnogo više nego što sam imao ja, a pola od toga je zarađeno do moje tridesete u Sarajevu. Ko priča da se ne može, laže, samo se moraju zasukati rukavi, i raditi na sebi.
Ako hoćeš da budeš činovnik, da ne razmišljaš ni o čemu, i da radiš isti posao 40 godina, onda ti i ne treba plata veća od sedam - osam stoja.Ne znaju papci, koliki je gust sa rajom sad se zavaliti na ISTOK i gledati naseg Zelju, poslije toga sa tom istom rajom na cugu i na klopu
I onda pjeske prosetati do kuce kroz svoj voljeni grad...Nema tih Melbourne ili Amsterdama (namjerno u mnozini) koji to mogu da zamjene,,,
Ali Željovci se kontaju međusobno, anamo oni to ne kontaju
- Radio Sarajevo
#5581 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Klasično bošnjačko razmišljanje (ne ti Konjo, nego elcaliente), kao da drugi troškovi ne postojekonjislav wrote:Problem nije što ljudi možda zarade ili možda ne zarade pare za stan, problem što ljudi definitivno nemaju disciplinu potrebnu da se kupi stan. Eh to je problem.elcaliente wrote:Pa sta ja znam sto nemaju, evo ljudi pisu da se moze i to po brojkama vrlo lako. Dvoje rade po 1700 eur, plate ratu 1000 i ostane im 2400 za zajebanciju.
Mozda nezele da se vezu za jedan grad, zele da trose i putuju, piju, jedu, kurvaju se itd.
Evo reći ću ti šta ja još plaćam, pored rate za stan, i to na mjesečnom nivou.
- € 140 grijanje i toplu vodu (gradsko)
- € 45 struja
- € 46 voda + eventualna veća potrošnja
- € 70 internet, tv i telefon (imam najskuplji paket pošto mi je vezano za posao, pa mi treba)
- € 45 x 2 mobiteli
- € 42 smeće i porez na održavanje prostora ispred zgrade
- € 130 održavanje zgrade
- € 290 osiguranje (u Holandiji to ne ide od bruto plate)
Pored ovoga, ima još dvije milje za registraciju auta, a tu ne idu gorivo, popravci, mali i veliki servis, itd. Auto godišnje košta 4-5 hiljada ako ga vozite često, a ja dolazim i u Sarajevo stalno, te putujem po Evropi.
Svaka usluga koju možete zamisliti je preskupa. Karta za Ajaks je 60 eura i više, pranje auta 25 eura i više, jebeno šivanje farmerki i popravak tevea više niko i ne radi jer se ne isplati popravljati koliko je skupo, restoran je 30-40 eura i to za bezveze jelo
Ako hoćeš zdravo i dobro da se hraniš, to mnogo košta. Naša hrana je još uvijek 300 puta bolja od ove na Zapadu, ali to ćete shvatiti kad vam neko servira plastične paprike bez ukusa.
Itakodalje.
Svijet gdje ti od € 3.400 eura, nakon što platiš ratu od hiljadu, ostane € 2.400 za "zajebanciju" ne postoji. To su bajke koje vam priča dijaspora koja renta auto da bi ga pokazala i ubjeđivala ljude da je njihovo.
Last edited by Radio Sarajevo on 09/02/2019 16:01, edited 1 time in total.
- Radio Sarajevo
#5582 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ma i ove tri su realno smeće, mada su se Ajaks i PSV malo poboljšali u zadnje vrijeme.Melbourne_Australia wrote:
Realno u Holandiji imas 3 tekme koje se mogu pogledati za te pareostalo je smece i ne vrijedi 10 eura..
Gledao sam ženski fudbal prošle godine, bilo EP, divna atmosfera, kao pozorište
-
Melbourne_Australia
#5583 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja ovdje pratim A League, to je 1 liga iz Australije, Arena sport prenosi sve tekme..Tako da se osjecam kao da sam u MelbourneRadio Sarajevo wrote:Ma i ove tri su realno smeće, mada su se Ajaks i PSV malo poboljšali u zadnje vrijeme.Melbourne_Australia wrote:
Realno u Holandiji imas 3 tekme koje se mogu pogledati za te pareostalo je smece i ne vrijedi 10 eura..
Gledao sam ženski fudbal prošle godine, bilo EP, divna atmosfera, kao pozorište. A karta za finale 11 eurića
- HAVANA
#5584 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Evo sad sam docekao goste,tvoje komsije.Amsterdam.Fini ljudi pravo,hoce na rucak da me vode.Drago im sto holandski pricam ko da sam im po stoju dao.Radio Sarajevo wrote:Ma i ove tri su realno smeće, mada su se Ajaks i PSV malo poboljšali u zadnje vrijeme.Melbourne_Australia wrote:
Gledao sam ženski fudbal prošle godine, bilo EP, divna atmosfera, kao pozorište. A karta za finale 11 eurića
-
Melbourne_Australia
#5585 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Od Holandskog jezikaHAVANA wrote:Evo sad sam docekao goste,tvoje komsije.Amsterdam.Fini ljudi pravo,hoce na rucak da me vode.Drago im sto holandski pricam ko da sam im po stoju dao.Radio Sarajevo wrote:Ma i ove tri su realno smeće, mada su se Ajaks i PSV malo poboljšali u zadnje vrijeme.Melbourne_Australia wrote:
Djeca im klizu,sta li...Eyof.
-
il dottore
#5586 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Eno ti zeljovaca na temi kupuj domace a bojkot uvoznog pogotovo iz zemalja koje i dalje vode agresorsku politiku... ubise se minirajuci idejuRadio Sarajevo wrote:Melburn je veliki Željovac, a to ovi Pitari ne mogu razumjeti. I ja da navijam za Sarajevo ili neki još bezvezniji klub, radije bih išao gledati Ajaks. Ovako više volim gledati Želju protiv Vorskle na Jutjubu dok sam na poslu nego otići na najbolju utakmicu holandske lige, gdje će me oguliti koliko je sve skupo.
Ako hoćeš da budeš činovnik, da ne razmišljaš ni o čemu, i da radiš isti posao 40 godina, onda ti i ne treba plata veća od sedam - osam stoja.
Uticite malo vas dvojica majku mu, vi ste svetski ljudi
- Radio Sarajevo
#5587 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Bujrum, navrati dok sam još tu, pa da pijemo kafu.HAVANA wrote: Evo sad sam docekao goste,tvoje komsije.Amsterdam.Fini ljudi pravo,hoce na rucak da me vode.Drago im sto holandski pricam ko da sam im po stoju dao.Djeca im klizu,sta li...Eyof.
Ja volim holandski, iako mi je na početku bilo lakše pričati s Flamancima, zbog mekog H, i nepostojanja pljuvačkog HMelbourne_Australia wrote:Od Holandskog jezikajedino su ruzniji za pricati Finski i Madzarski
Znam da je nerazumno, ali mi jezik nije odvratan
-
Melbourne_Australia
#5588 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
U Bosni ti za neki normalan zivot treba 3 milje min.....Neces voziti mocno auto, neces non stop putovati...Ovo je ono da se lijepo hranis i da imas za izaci...Realno meni ne moze biti 50 maraka dnevno ni u snu..
-
mali jomu
#5589 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Melbourne_Australia wrote: U Bosni ti za neki normalan zivot treba 3 milje min.....Neces voziti mocno auto, neces non stop putovati...Ovo je ono da se lijepo hranis i da imas za izaci...Realno meni ne moze biti 50 maraka dnevno ni u snu..
uh cifre...... ti ko vreca bez dna
-
elcaliente
#5590 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobro sve zavisi sta je kome cilj, ljudi se moraju pokriti koliki im je jorgan. Realno nekome ko zivi u gradu ne treba auto i moze jednom otici jednom na godisnji u godini pare sto ustedi na tome moze usmjeriti za odplatu stana i tako za 25-30 godina imati svoj stan.Radio Sarajevo wrote:Klasično bošnjačko razmišljanje (ne ti Konjo, nego elcaliente), kao da drugi troškovi ne postojekonjislav wrote:Problem nije što ljudi možda zarade ili možda ne zarade pare za stan, problem što ljudi definitivno nemaju disciplinu potrebnu da se kupi stan. Eh to je problem.elcaliente wrote:Pa sta ja znam sto nemaju, evo ljudi pisu da se moze i to po brojkama vrlo lako. Dvoje rade po 1700 eur, plate ratu 1000 i ostane im 2400 za zajebanciju.
Mozda nezele da se vezu za jedan grad, zele da trose i putuju, piju, jedu, kurvaju se itd.. Jeste li još pretvorili ovih € 2400 u marke, tj. samo ih zaokružili na pet milja, pa zamislili da trošite na isti način kao u Bosni, ne plaćajući grijanje, održavanje stana, itd. Jeste li zamislili da su kazne 20 KM za pogrešno parkiranje, i gdje cvaja uglavnom rješava teži prekršaj? Neko vam je napunio glavu da je hrana na Zapadu jeftinija. Jeste, ali ona iz Lidla, koja je uglavnom otrov, neukusna i nikakva, osim nekoliko dobrih organskih proizvoda koji nisu ni jeftini.
Evo reći ću ti šta ja još plaćam, pored rate za stan, i to na mjesečnom nivou.
- € 140 grijanje i toplu vodu (gradsko)
- € 45 struja
- € 46 voda + eventualna veća potrošnja
- € 70 internet, tv i telefon (imam najskuplji paket pošto mi je vezano za posao, pa mi treba)
- € 45 x 2 mobiteli
- € 42 smeće i porez na održavanje prostora ispred zgrade
- € 130 održavanje zgrade
- € 290 osiguranje (u Holandiji to ne ide od bruto plate)
Pored ovoga, ima još dvije milje za registraciju auta, a tu ne idu gorivo, popravci, mali i veliki servis, itd. Auto godišnje košta 4-5 hiljada ako ga vozite često, a ja dolazim i u Sarajevo stalno, te putujem po Evropi.
Svaka usluga koju možete zamisliti je preskupa. Karta za Ajaks je 60 eura i više, pranje auta 25 eura i više, jebeno šivanje farmerki i popravak tevea više niko i ne radi jer se ne isplati popravljati koliko je skupo, restoran je 30-40 eura i to za bezveze jelo.
Ako hoćeš zdravo i dobro da se hraniš, to mnogo košta. Naša hrana je još uvijek 300 puta bolja od ove na Zapadu, ali to ćete shvatiti kad vam neko servira plastične paprike bez ukusa.
Itakodalje.
Svijet gdje ti od € 3.400 eura, nakon što platiš ratu od hiljadu, ostane € 2.400 za "zajebanciju" ne postoji. To su bajke koje vam priča dijaspora koja renta auto da bi ga pokazala i ubjeđivala ljude da je njihovo.
Ali eto gore je zena navela ljudi imaju plate 1900 eur i pokupovali stanove. Sve zavisi ko sta zeli i koliko se ko rasipa.
-
Melbourne_Australia
#5591 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
E cuj lika
u 2018 godini ti ne treba auto, ako zivis u gradu

-
moonca
#5592 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze se bez auta -ako je veci grad. Imam prijateljicu iz NY- nije polagala vozacki-odrasla u istom... i nije jedina- nista cudno.. 
-
Melbourne_Australia
#5593 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pricamo o porodici...Halo djeca itd..Mozes ko samac i ispod mosta da zivis....Hoces mozda djecu i stvari vucarati na ledja dok oni trebaju na trening ici ...U kojem vi svijetu zivite....Moze i sa jednim obrokom dnevno, moze i bez grijanja...Znam ja bruku ljudi u Melbourne bez auta, ali da vidis tog zivota i tuge..Znam ljudi da nemaju kablovsku u Australiji i to bruku, jer je fakat zara, znaci moze se...Ali sta je poenta zivota...Kupiti kucu ili stan i sve ostalo izbaciti iz zivota...moonca wrote:Moze se bez auta -ako je veci grad. Imam prijateljicu iz NY- nije polagala vozacki-odrasla u istom... i nije jedina- nista cudno..
-
moonca
#5594 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Nemas gdje i skupo je obezbijediti parking- sve se moze ukonponovati bez auta -cak i porodice sa djecom... sto treba odradjujes u svom radijusu..Melbourne_Australia wrote:Pricamo o porodici...Halo djeca itd..Mozes ko samac i ispod mosta da zivis....Hoces mozda djecu i stvari vucarati na ledja dok oni trebaju na trening ici ...U kojem vi svijetu zivite....Moze i sa jednim obrokom dnevno, moze i bez grijanja...Znam ja bruku ljudi u Melbourne bez auta, ali da vidis tog zivota i tuge..Znam ljudi da nemaju kablovsku u Australiji i to bruku, jer je fakat zara, znaci moze se...Ali sta je poenta zivota...Kupiti kucu ili stan i sve ostalo izbaciti iz zivota...moonca wrote:Moze se bez auta -ako je veci grad. Imam prijateljicu iz NY- nije polagala vozacki-odrasla u istom... i nije jedina- nista cudno..
-
elcaliente
#5595 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Imam rodjaka u Cirihu, 2 djece 16 i 12 godina nikada covjek auta nije imao, bajs i javni prevoz. Zivi u gradu, nema parkinga ni ispred zgrade i kaze ne isplati mu se.Zadovoljan uvjek bio.Melbourne_Australia wrote:Pricamo o porodici...Halo djeca itd..Mozes ko samac i ispod mosta da zivis....Hoces mozda djecu i stvari vucarati na ledja dok ih trebas vozati na trening itd...U kojem vi svijetu zivite....Moze i sa jednim obrokom dnevno, moze i bez grijanja...Znam ja bruku ljudi u Melbourne bez auta, ali da vidis tog zivota i tuge..moonca wrote:Moze se bez auta -ako je veci grad. Imam prijateljicu iz NY- nije polagala vozacki-odrasla u istom... i nije jedina- nista cudno..
Last edited by elcaliente on 09/02/2019 18:56, edited 1 time in total.
-
espn
#5596 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja se stvarno čudim što iz Norveške, Njemačke i Amerike ne dođu kod nas da rade. 
-
Melbourne_Australia
#5597 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Niko nije rekao da se ne moze bez auta....Moze se bez svega haman...Ali ako hoces na plazu ili na planinu ili bilo gdje, to je patnja...A poenta zivota je kad odes da zivis vani, da ti bude bolje a ne gore....Ja kada sam dosao u Aus , naravno da nisam odmah imao auto, ali to je takva patnja od zivota, da ne bi dusmaninu pozelio...Ni guziti ne mozes bez autaelcaliente wrote:Imam rodjaka u Cirihu, 2 djece 16 i 12 godina nikada covjek auta nije imao, bajs i javni prevoz. Zivi u gradu, nema parkinga ni ispred zgrade i kaze ne isplati mu se.Melbourne_Australia wrote:Pricamo o porodici...Halo djeca itd..Mozes ko samac i ispod mosta da zivis....Hoces mozda djecu i stvari vucarati na ledja dok ih trebas vozati na trening itd...U kojem vi svijetu zivite....Moze i sa jednim obrokom dnevno, moze i bez grijanja...Znam ja bruku ljudi u Melbourne bez auta, ali da vidis tog zivota i tuge..moonca wrote:Moze se bez auta -ako je veci grad. Imam prijateljicu iz NY- nije polagala vozacki-odrasla u istom... i nije jedina- nista cudno..
-
elcaliente
#5598 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kada navecer izlazis i pijes svakako ne ides autom, ako ides sa djevojkom mozes sa taksijem, ne moras ici po nju nadzete se u gradu. Vecina omladine ima svoj stan pod kiriju pa tu opletes ako treba. Kada ides na more uzmes all incl aranzman tako da je auto deplasirano i sa porodicom i bez, ljudi funkcionisu sasvim normalno bez auta i te pare usmjere u kredit za stan.
-
moonca
#5599 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Koliko novaca odvojis za auto odrzavanje, osiguranje i parking- moze se za te potrebe i taxi - - a, za intimne momenteMelbourne_Australia wrote: Niko nije rekao da se ne moze bez auta....Moze se bez svega haman...Ali ako hoces na plazu ili na planinu ili bilo gdje, to je patnja...A poenta zivota je kad odes da zivis vani, da ti bude bolje a ne gore....Ja kada sam dosao u Aus , naravno da nisam odmah imao auto, ali to je takva patnja od zivota, da ne bi dusmaninu pozelio...Ni guziti ne mozes bez autahoce da dodjes po nju , da je odbacis kuci
![]()
pricam ako nisi ozenjen
![]()
- muha_sa
#5600 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
https://www.radiosarajevo.ba/vijesti/eu ... oga/326740
Njemačka / Milioni Nijemaca rade dodatne poslove, a sve zbog jednog razloga
09. 02. 2019. u 18:20:00 Radiosarajevo.ba
Nakon osmosatnog radnog vremena - odlazak u restoran, ali ne u provod, već na dodatni rad.
To čine milioni Nijemaca i to iz najrazličitijih razloga. Mnogi da bi mogli uopće mogli spojiti kraj s krajem.
Više od 3,4 miliona građana Njemačke radi više poslova. Sada već davne 2003. godine takvih je bilo oko 1,4 miliona.
Danas ih je dvostruko više. Većina njih ima glavni posao i pored njega - dodatni. Taj dodatni posao najčešće je takozvani "mini job" sa zaradom od 450 eura mjesečno.
Te brojke je na parlamentarno pitanje Stranke ljevice, objavila njemačka vlada, prenosi Detusche Welle.
Razlozi za procvat "mini-poslova" su mnogostruki, kaže Enzo Weber s Instituta za istraživanje tržišta rada IAB. Za njega je najvažniji razlog taj što su mini-zaposlenja oslobođena poreza i drugih davanja.
“A to je tako velika povlastica da je mnogi žele iskoristiti”, kaže Enzo Weber.
Motivi koji navode Nijemce da rade više poslova se razlikuju.
Kerstin Schmidt na svom "glavnom" poslu zarađuje 2.600 eura bruto - nakon svih odbitaka, ostaje joj 1.650 eura neto - a pola te svote ide, kaže, na stanarinu. Nikada nije dobila alimentaciju za svoja dva sina pa je uvijek morala dodatno raditi - kao konobarica, blagajnica ili u drugim uslužnim djelatnostima.
“Ne radim to zbog luksuza, štednje ili godišnjeg odmora, već samo da zaradim novac koji mi treba da bih preživjela”, navodi ona.
Weber kaže da se ne može tačno reći koliko ljudi u Njemačkoj radi više poslova zbog loše finansijske situacije.
“Ali u prosjeku vidimo da oni koji rade dva posla, u svom glavnom poslu zarađuju puno manje od ljudi koji rade samo taj jedan posao. To je prema našoj računici razlika od oko 570 eura mjesečno i znači da je relativno mnogo ljudi upućeno na taj dodatni novac”, smatra Weber.
U Njemačkoj više od četiri miliona ljudi radi za manje od 2.200 eura bruto mjesečno.
Oni koji rade dodatne poslove najčešće rade kao kućepazitelji, u zdravstvu i njezi, ali i na upravnim poslovima - u ugostiteljstvu, turizmu ili trgovini na malo. Tu uspjevaju da zarade nekoliko stotina eura mjesečno.
Njemačka / Milioni Nijemaca rade dodatne poslove, a sve zbog jednog razloga
09. 02. 2019. u 18:20:00 Radiosarajevo.ba
Nakon osmosatnog radnog vremena - odlazak u restoran, ali ne u provod, već na dodatni rad.
To čine milioni Nijemaca i to iz najrazličitijih razloga. Mnogi da bi mogli uopće mogli spojiti kraj s krajem.
Više od 3,4 miliona građana Njemačke radi više poslova. Sada već davne 2003. godine takvih je bilo oko 1,4 miliona.
Danas ih je dvostruko više. Većina njih ima glavni posao i pored njega - dodatni. Taj dodatni posao najčešće je takozvani "mini job" sa zaradom od 450 eura mjesečno.
Te brojke je na parlamentarno pitanje Stranke ljevice, objavila njemačka vlada, prenosi Detusche Welle.
Razlozi za procvat "mini-poslova" su mnogostruki, kaže Enzo Weber s Instituta za istraživanje tržišta rada IAB. Za njega je najvažniji razlog taj što su mini-zaposlenja oslobođena poreza i drugih davanja.
“A to je tako velika povlastica da je mnogi žele iskoristiti”, kaže Enzo Weber.
Motivi koji navode Nijemce da rade više poslova se razlikuju.
Kerstin Schmidt na svom "glavnom" poslu zarađuje 2.600 eura bruto - nakon svih odbitaka, ostaje joj 1.650 eura neto - a pola te svote ide, kaže, na stanarinu. Nikada nije dobila alimentaciju za svoja dva sina pa je uvijek morala dodatno raditi - kao konobarica, blagajnica ili u drugim uslužnim djelatnostima.
“Ne radim to zbog luksuza, štednje ili godišnjeg odmora, već samo da zaradim novac koji mi treba da bih preživjela”, navodi ona.
Weber kaže da se ne može tačno reći koliko ljudi u Njemačkoj radi više poslova zbog loše finansijske situacije.
“Ali u prosjeku vidimo da oni koji rade dva posla, u svom glavnom poslu zarađuju puno manje od ljudi koji rade samo taj jedan posao. To je prema našoj računici razlika od oko 570 eura mjesečno i znači da je relativno mnogo ljudi upućeno na taj dodatni novac”, smatra Weber.
U Njemačkoj više od četiri miliona ljudi radi za manje od 2.200 eura bruto mjesečno.
Oni koji rade dodatne poslove najčešće rade kao kućepazitelji, u zdravstvu i njezi, ali i na upravnim poslovima - u ugostiteljstvu, turizmu ili trgovini na malo. Tu uspjevaju da zarade nekoliko stotina eura mjesečno.