Xiaomi mobiteli

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Post Reply
strongmen

#5576 Re: Xiaomi mobiteli

Post by strongmen »

Sarajevo1970 wrote:
agent_zero wrote:Nikakve okom primjetne razlike u brzini između redmi note 5 3gb i redmi 5 plus 4gb, sinoć testirao (igrice nisam, jer za to mi ne služi mobitel).
Naravno da nece biti brzi nit sporiji. Veca kolicina ram-a je cisto da mozes imati otvoreno vise apps u background.
tako je
al evo ima "stručnjaka" koji veze nemaju
skafiskafsnjak

#5577 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Sarajevo1970 wrote:
agent_zero wrote:Nikakve okom primjetne razlike u brzini između redmi note 5 3gb i redmi 5 plus 4gb, sinoć testirao (igrice nisam, jer za to mi ne služi mobitel).
Naravno da nece biti brzi nit sporiji. Veca kolicina ram-a je cisto da mozes imati otvoreno vise apps u background.
ali zar to u biti , u konacnici , ne znaci da ce telefon brzi biti ? brze ce otvarati aplikacije ... :?
strongmen

#5578 Re: Xiaomi mobiteli

Post by strongmen »

:lol: :lol: :lol:
ša kaje, brže če otvarat aplikacije
Last edited by strongmen on 11/07/2018 10:07, edited 1 time in total.
agent_zero

#5579 Re: Xiaomi mobiteli

Post by agent_zero »

strongmen wrote::lol: :lol:
same legende sa provalama, ovaj posebno, stari znanac
otkad to količina RAMa ima veze sa brzinom rada
Kad pomislim da ne možeš biti veći glupan nego što jesi, uvijek me nanovo iznenadiš.

Ram sam spomeno tek reda radi da se zna kakve verzije sam poredio.
agent_zero

#5580 Re: Xiaomi mobiteli

Post by agent_zero »

Sarajevo1970 wrote:
Naravno , veca kolicina ram-a je cisto da mozes imati otvoreno vise apps u background.
Nemoj Dileijim stopama, živ bio :D ;-)
skafiskafsnjak

#5581 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

strongmen wrote::lol: :lol: :lol:
Jel nece ?
strongmen

#5582 Re: Xiaomi mobiteli

Post by strongmen »

agent_zero wrote:
Kad pomislim da ne možeš biti veći glupan nego što jesi, uvijek me nanovo iznenadiš.

zato ti uvjek možeš bit veći glupan
koja je onda svrha poređenje ta dva mobitela
strongmen

#5583 Re: Xiaomi mobiteli

Post by strongmen »

skafiskafsnjak wrote:
strongmen wrote::lol: :lol: :lol:
Jel nece ?
oče oće
na tvojim mobitelima naročito
skafiskafsnjak

#5584 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

strongmen wrote: oče oće
na tvojim mobitelima naročito
Ne pravi se tokmak.
Lijepo te pitam .

Hoce li ? ako nece, objasni zasto nece ?
strongmen

#5585 Re: Xiaomi mobiteli

Post by strongmen »

misliš ja imam vremena i volje raspravljat se s totmakom oko osnovnih stvari
nemam niti hoću
skafiskafsnjak

#5586 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

strongmen wrote:misliš ja imam vremena i volje raspravljat se s totmakom oko osnovnih stvari
nemam niti hoću
Kao prvo, nisam rekao da si tokmak. Prema tome pripazi na rjecnik . Mogao bi do Banovica...al to je tebi svejedno, cesto si tamo .
Drugo, kad nemas pravi odgovor , onda se nemas volje raspravljati .
Jes jes :thumbup:
strongmen

#5587 Re: Xiaomi mobiteli

Post by strongmen »

nisam ni ja tebi reko da si totmak :D
trebam sad totmacima ( a ti ako si se prepoznao tvoj problem) objašnjavat da je dva plus dva četiri....te stvari se ne raspravljaju, nema se tu šta raspravljat
skafiskafsnjak

#5588 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Hah aj sto nemas pojma...sad si i filozof postao .
promasio si pdf :D
skafiskafsnjak

#5589 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Sarajevo1970 wrote:
Otvoris aplikaciju #1, posle toge aplikaciju #2, #3, #4, #5 itd itd.
Eh sad posle toga ako hoces ponovo aplikaciju #1, telefon sa vise GB ga nemora startovati ponovo od nule jer je vec otvorena (u background).
Sto vise ram-a ima telefon, sto vise takvi otvoreni aplikacija moze imati u background a da radi sve ostalo normalno (multitasking).

Narodu ce onda cini da im je telefon brzi ali nije (absolutno minimalna razlika),
samo ima vecu memoriju gdje moze drziti vise otvoreni aplikacija. To ti je to. :)
Ali u konacnici, otvori je brze/lakse . Tj samo je izvuce iz memorije, ne otvara je ponovo .
skafiskafsnjak

#5590 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Sarajevo1970 wrote:
skafiskafsnjak wrote:
Ali u konacnici, otvori je brze/lakse . Tj samo je izvuce iz memorije, ne otvara je ponovo .
To zadnje je zbog vise RAM memorije, u tome je cijeli fazon.
pa znam ...o RAM i pricamo .
Hocu da kazem, korisniku je nebitno koji je razlog i nacin, bitno je da brze otvori .
skafiskafsnjak

#5591 Re: Xiaomi mobiteli

Post by skafiskafsnjak »

Sarajevo1970 wrote:
Jeste, zato i kazem da se narodu cini da je telefon brzi ali nije.
(mislim jeste nesta malo brzi ali to je bas totalno minimalno)
Isto tako, stavim animacije na 0,5 .... brze ih otvara :D
O'zone
Globalni moderator

#5592 Re: Xiaomi mobiteli

Post by O'zone »

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma - vrijeđanje”
» strongmen

15 dana
choxnox

#5593 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

Inace ovi genijalci sto kazu da RAM ne utice na brzinu... ili su bukvalci na kvadrat pa kontaju da ako imas vise RAM-a automatski imas i brzi procesor ili veze nemaju kako stvari funkcionisu. Misli na brzinu rada uredjaja u konacnici. Dakle, vise RAM-a = brzi uredjaj sa stanovista koristenja istog.
O'zone
Globalni moderator

#5594 Re: Xiaomi mobiteli

Post by O'zone »

agent_zero wrote:

Banned user for reason “Kršenje pravila foruma - vrijeđanje”
» agent_zero

7 dana
Tabijat

#5595 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Tabijat »

macanSA wrote:sa najnovijim flagshipom koji je rame uz rame sa samsungovim i apple flagshipovima, ako ne i bolji, ovaj kineski proizvođač zaslužuje samostalnu temu, kao i huawei, ili samsung, LG koji čak imaju teme za neke zasebne modele

Xiaomi Mi MIX službeno: 6,4-inčni bezel-less uređaj koji dimenzijama odgovara iPhoneu 7 Plus
http://mob.hr/xiaomi-mi-mix-sluzbeno-64 ... eu-7-plus/
Kućište je u potpunosti izrađeno iz keramike od čega su sazdane i fizičke tipke na bokovima.
Qualcommov Snapdragon 821 procesor, 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije, a u ponudi će biti i 6/256 GB verzija. Za fotografiranje je zadužena 16 MP kamera s PD autofokusom i mogućnošću snimanja 4K videa, a za selfije prednja 5 MP kamera. Baterija ima kapacitet od 4400 mAh s podrškom za Quick Charge 3.0 brzo punjenje.
http://m.gsmarena.com/xiaomi_mi_mix-8400.php
Image
Image

http://www.balkangadgets.com/planirate- ... biti-lako/
Prema njemu razlog su proizvodni kapaciteti. Xiaomi se odlučio koristiti tzv. 3D keramičko tijelo, a ono se jednostavno ne može proizvesti u dovoljno velikim mjesečnim količinama. Kapacitet je navodno ograničen na nekih 10 000 komada mjesečno što je po svim računicama jako, jako malo.

Ima li ovo više kupiti i pošto je? Kad tražim izbacuje mi samo ovu novu verziju 2s.
Pacifistaa

#5596 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Pacifistaa »

PlusSA wrote:Ima svaki model Xiaomi i u Bosni :thumbup:

Vec nekoliko dana koristim famozni Note 5 snap 636 dual kamera pici sve tip top. Baterija gura 2x dana 10 SOT vrh :run:
Druze gdje si kupio taj telefon, i imas li kakav link da se do u Mostar naruci?
Pacifistaa

#5597 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Pacifistaa »

Sarajevo1970 wrote: Imas ih na pik/olx koliko god hoces a 99% nudu dostava u cijeloj BiH u roku 24 sati. :thumbup:
Ma znam da ima, al strah me da ne uvale kinesku verziju i da ne rutuju telefon i da je ne prodaju kao globalnu verziju. Ne znam bas razlikovati te dvije verzije da ti budem iskren :-?
Pacifistaa

#5598 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Pacifistaa »

Sarajevo1970 wrote:
Pacifistaa wrote:
Sarajevo1970 wrote: Imas ih na pik/olx koliko god hoces a 99% nudu dostava u cijeloj BiH u roku 24 sati. :thumbup:
Ma znam da ima, al strah me da ne uvale kinesku verziju i da ne rutuju telefon i da je ne prodaju kao globalnu verziju. Ne znam bas razlikovati te dvije verzije da ti budem iskren :-?
Razumijem te 100%. Nisam sad siguran ali zar nije Kineska AI i Global verzija ista (osim LTE B4 i B20)?
Kod mene (i zene) je Kineski Redmi Note 5 AI 4/64, unlocked bootloader i flashed sa Global rom koji se moze normalno update-ovati.

Bas me DHL zvao, dostavati ce mi danas kasnije telefon ali ako nebudu stigli onda ce sutra rano ujutru. Troskovi uvoz/carina: 0.00KM :bih:
Meni je ovo prvi put sa DHL da ide mi nesta na carinu nakon godinu dana, a primam nekoliko paketa mjesecno. Mnozina preko 300KM. ;)

Ako hoce neko da vidi kako izgleda taj formular koji se mora puniti (dobijes i vratis ga preko email-a) kad ide na carini:
Image
U kineskoj verziji nemas google aplikacija pa tako ni google play store i moras ga manualno instalirati. Samim tim te aplikacije su manje kompatibiline sa citavom goole platformom aplikacija. GOOGLE JE U KINI BLOKIRAN i oni koriste svoje neke STOROVE za aplikacije. Imas googleov telefon bez google aplikacija. Osim toga na globalnoj verziji imas sve jezike ili vecinu kao i ostalih u svijetu :D

Sa druge strane kineska verzija pretrpana je nekim kineskim aplikacijama ili bloatwareima. One se daju izbrisati al msm ne sve. Osim toga samo su engleski i kineski jezik dostupni.

E sad ne znam da li su neke frekvencije na kineskim verzijama zakljucane za nase frekvencije, al i tako sam nesto naletio.
Humljanin

#5599 Re: Xiaomi mobiteli

Post by Humljanin »

Raja jel itko od vas koji imate Redmi Note 5 probao zakloniti prstom jednu od stražnjih kamera?
Zanima me je li ovo istina što kaže ovaj recezent?

https://m.youtube.com/watch?v=bB_-gzS7uqc

Prvi put ovo čujem pa me je iznenadilo.
choxnox

#5600 Re: Xiaomi mobiteli

Post by choxnox »

Sarajevo1970 wrote:
choxnox wrote:Inace ovi genijalci sto kazu da RAM ne utice na brzinu... ili su bukvalci na kvadrat pa kontaju da ako imas vise RAM-a automatski imas i brzi procesor ili veze nemaju kako stvari funkcionisu. Misli na brzinu rada uredjaja u konacnici. Dakle, vise RAM-a = brzi uredjaj sa stanovista koristenja istog.
U pravu si da je malo brze, ali to je neprimjetljivo ako se radi o na primjer 3GB vs 4GB as sa istim ostalim specifikacijama.
Prava se razlika samo primjeti na multitasking-u ili ako neki app bas zahtjeva puno RAM memorije.

Evo pogledaj ovaj Redmi Note 5 3GB vs Redmi Note 5 4GB koji je pravio TechUtopia: https://www.youtube.com/watch?v=UOB5M67wpIQ
Ma ne moras ti to meni prijatelju pricati, ja sam to svario prije 20 godina dok sam jos dijete bio.
Post Reply