Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Locked
Point.

#5576 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Point. »

Connaisseur Karlin wrote:
Ne,nisu vratili,vec posudili :) Bosanjci muslimani , katolici i pravoslavci su zjaendo dijelili isto ime,a koje je bilo geogrfska odrednica,ne etnicka odrednica. :D Bosanjak je stara rijec danasnje rijeci Bosanac. :-D
Haj ti nama fino reci jesu li tadasnji Muslimani krivi sto Hrvati i Srbi ne zele da se zovu Bosnjaci?
Connaisseur Karlin

#5577 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Connaisseur Karlin »

oops
Last edited by Connaisseur Karlin on 06/07/2016 16:46, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#5578 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

mO k3 wrote:
Macko gubiš mi se na trenutke , hvala ti za lektiru :mrgreen:
Možeš ti pročitati bilo koji tekst koliko hoćeš puta , ali kada ne razumiješ onda ne vrijedi

Ps. Bosanski Hrvati
pa niko ne postavja pitanje ili dilemu o Bosanskim i Hercegovackim Hrvatima koji su rodjeni ili porijkelom iz BiH :thumbup: :-D

ali kako ne vidis danasnji paradoks spajanjem termina: Bosanski i Hercegovacki Bosnjak :lol: a Bosanjak je naravno Bosanac,a koji je automatksi vezan za drzavu BiH ;-) BosanskiiHercegovacki Bosanac ( nekadasnja rijec Bosnjak) :D :lol: Danas iskljucivo muslimani korsite rijec Bosanjak,iako je termin koristen znatno prije prelaska na Islam. Bosanjcki politicari su namjerno napravili oakav paradoks. :D Srbi i Hrvati su isti pradoks uradili prije danasnjih muslimana u BiH. BiH je drzava pardoksnih odluka!

idemo dalje:
Digitalizacija podrazumijeva elektronsko arhiviranje veoma vrijedne historijske i kulturne građe koja je objavljivana u informativnim i književnim časopisima, spomenicama, godišnjacima ili kalendarima, a predstavlja svojevrstan vrijedan izvor za izučavanje historije, kulture i tradicije naroda BiH, saopćeno je iz pres-službe ovog projekta.

Dokument će potpisati predstavnici četiri nacionalna društva - Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija", Hrvatskog kulturnog društva "Napredak", Srpskog prosvjetno-kulturnog društva "Prosvjeta" i Bošnjačke zajednice kulture "Preporod".

Potpisivanje će biti održano u društvu "La Benevolencija" s početkom u 12.00 sati.

Pojava kulturnih i nacionalnih društava početak bilježi od 1892. godine kada je osnovana "La Benevolencija", pa do 1903. kada je osnovano Muslimansko kulturno-umjetničko društvo "Gajret", koje je kasnije preraslo u "Preporod". U međuvremenu su osnovani Srpsko prosvjetno-kulturno društvo "Prosvjeta" (1902), a zatim i Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo "Napredak" (1902).
[/quote]

Da li sad vidis kako je Bosanjak iskljucivo danas zamjenio znacenje Musliman?
Last edited by Connaisseur Karlin on 06/07/2016 16:46, edited 1 time in total.
Connaisseur Karlin

#5579 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

.
Last edited by Connaisseur Karlin on 06/07/2016 16:45, edited 1 time in total.
Point.

#5581 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Point. »

maraccana wrote:
Point. wrote:
maraccana wrote:
Gledaj koliko je to zabluđeno, kao da tipkam sa četnikom, historijski podaci balijo govore da si totalno zabluđen i izgubljen u vremenu i prostoru irelevantnim stavkama, kao što su ti braća po fašizmu sa druge strane tj. četnici... :wink:
Cetnici su, kad su Bosnjake slali u masovne grobnice, psovali im balijsko ovo, ono. Nesto slicno ko sto ti sad radis. Zapitao bih se ko se ponasa ko cetnik ovdje
Zalosno.
Pa naravno da će četnici koristiti termin balije, jer je to zabluđeni fašistički um koji generalizuje i u svakome pripadniku običnog naroda tj. Bošnjaka vidi baliju, jednako kao što balijski fašistički um svakoga ko je Srbin, tj. pripadnik običnog naroda, vidi četnika. Ista stvar generalizacije, tako da bi ti preporučio da prvo se informišeš o terminologijama i razlikama među istim, pa onda pokušaš me ocrniti, jer ti očito ne ide s obzirom da se izvaljuješ iz posta u post, da ne navodim već one prošle. :wink:
Po cemu su Bosnjaci fasisti? Zato sto nas je vecina? Objasni.
Last edited by Point. on 06/07/2016 16:46, edited 1 time in total.
GeeTnT

#5582 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by GeeTnT »

Connaisseur Karlin wrote:.
Ovo ti je najjpametniji post....
tututuuuu

#5583 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

balkanman wrote:
tututuuuu wrote:
Zgoljo wrote:Sto se tice daljnjeg djelovanja bošnjačke politike ali i svih drugih mislim da bi bilo najpostenije raditi na tome da se ujedini kompletan bošnjački narod,da se oni koji su raznim manipulacijama otrgnuti od bošnjačkog narodnog i nacionalnog bica vrate svome narodu,naciji i drzavi.
Nije to nemoguce ako se ulozi iskren trud.
Pa da opet svi budemo ono sto su bili nasi preci,Bošnjaci muslimani,Bošnjaci katolici,Bošnjaci pravoslavni kao i Bošnjaci bez religijske pripadnosti.Jedan narod.

To je jedini put u potpuni prosperitet svih nas koji zivimo u ovoj zemlji,sve drugo je gubljenje vremena i samo ce produzavati agoniju svih nas.
A sta kazes ti na to da se vi ostavite okupatorske vjere pa da budemo mi svi bosnjaci krscani? :D Ili da se ostavite okupatorske vjere pa da svi mi budemo Hrvati posto je Bosna stara hrvatska zemlja oteta od Osmanlija. :D Ha ya. Je li to posteno? More l' tako? :-D
kmetu nepsimeni, čitaj redom psotove, jedan prije kmet je tako prdio
dat mu je par časova da se malo obrazuje, pa izvoli se vratiti
okupatorska religija je bila kršćanstvo za Bošnjake bogumilske vjere, te su više voljeli preći na islam nego na katoličanstvo
obrazuj se kmetu glupi, nepismeni, bar je internet danas dostupan
aaa... Pa sto odmah tako ne reCes? :D Pa to je ta teorija, jos je ziva vidim. Docekali ljudi svjetlo islama (i skidanje glave posljednjem kralju). :lol: Samo problem je sto su bogumili bili krscani 1/1. To tvrde ljudi od Malcoma pa nadalje. Ljudi stovali kriz itd... Ne znam kako ta historija kotira kod hodze doduse. :D
Last edited by tututuuuu on 06/07/2016 16:48, edited 1 time in total.
maraccana

#5584 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

Point. wrote:
maraccana wrote:
Point. wrote: Cetnici su, kad su Bosnjake slali u masovne grobnice, psovali im balijsko ovo, ono. Nesto slicno ko sto ti sad radis. Zapitao bih se ko se ponasa ko cetnik ovdje
Zalosno.
Pa naravno da će četnici koristiti termin balije, jer je to zabluđeni fašistički um koji generalizuje i u svakome pripadniku običnog naroda tj. Bošnjaka vidi baliju, jednako kao što balijski fašistički um svakoga ko je Srbin, tj. pripadnik običnog naroda, vidi četnika. Ista stvar generalizacije, tako da bi ti preporučio da prvo se informišeš o terminologijama i razlikama među istim, pa onda pokušaš me ocrniti, jer ti očito ne ide s obzirom da se izvaljuješ iz posta u post, da ne navodim već one prošle. :wink:
Po cemu su Bosnjaci fasisti? Zato sto nas je vecina? Objasni.
Da li ćeš napokon da uključiš mozak i prestati da lupetaš ovakve gluposti?
Edin H.

#5585 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Edin H. »

Danguba wrote:
Nisi u pravu,politika bosnjaka je danas iskljucivo religijski orijenitrana,i tokom popisa 2013 se reklamirala Bosanjacka pripadnost ali u muslianskom ruhu. Zasto vama smeta da vas posmatramo krozr prizmu religije,jer se upravo tako identificirate? Nekadasnji Bosnjaci su bili Bosanci,ali danas to jednostavno vise nije!

Je li ti gledas i Hrvate i Srbe kroz religijsku prizmu?
A kako drugacije. Ljudi zive vjekovima u Bosni, a furaju se da su Srbi ili Hrvati, a ne Bosanci. Na osnovu cega, pa na osnovu religije. Najsmjesnije je da ih svugdje drugdje kada odu vide kao Bosance.
tututuuuu

#5586 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Edin H. wrote:
Danguba wrote:
Nisi u pravu,politika bosnjaka je danas iskljucivo religijski orijenitrana,i tokom popisa 2013 se reklamirala Bosanjacka pripadnost ali u muslianskom ruhu. Zasto vama smeta da vas posmatramo krozr prizmu religije,jer se upravo tako identificirate? Nekadasnji Bosnjaci su bili Bosanci,ali danas to jednostavno vise nije!

A kako drugacije. Ljudi zive vjekovima u Bosni, a furaju se da su Srbi ili Hrvati, a ne Bosanci. Na osnovu cega, pa na osnovu religije. Najsmjesnije je da ih svugdje drugdje kada odu vide kao Bosance.
Nek Bosnjaci nisu na osnovu religije. Srbi su stariji od ameba, Bosnjaci su izgleda jos i stariji. :D

Ja se popisao kao agnostik a Hrvat. Kako to. Trebao sam na Klixu prvo pitati. :lol: To sto ti ne znas sta si, ne znaci da drugi ne znaju. :wink:
LBVIEW

#5587 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
LBVIEW wrote:
pemanapemani wrote:Znači, Bosanci u BiH su: kmetovi, ubačeni element velikosrpske politike, najveći neprijatelji Bošnjaka, agenti srbijanske obavještajne službe, srbokomunisti, neojugoslaveni, statistička greška..., a u slučaju novog rata prvo se treba obračunati sa Bosancima, pa onda sa ostalim neprijateljima Bošnjaka.

Super, nema dalje. Identično su tvrdili četnici početkom 1992. godine
Cekaj,je li ti stvarno mislis kako su Maracana,onaj General i jos par njih nekakvi Bosanci? :-) Otvoreno se rugaju Bosnjacima,a onaj General i uvijeno prijeti nekom antislamskom koalicijom predvodenom brexitovskom VB.Istovremeno ni rijeci o Srbima/Hrvatima,njima se po default-u priznaje pravo na etnicko izjasnjavanje,dok su Bosnjaci zbog istog primitivci.Kao onomad onaj uhljeb Brkan sa ekipom "nevladinih" u Banjs Luci,de bolan nije niko veslo siso.
A ko su po tebi bosanci :D
Svi oni koji se tako deklariraju,naravno ne samo na forumu, poput ove salonske momcadi. :D
Samo,ispade,jebi ga, veci procenat istih na forumu nego u stvarnom svijetu,no necemo opet o reprezentativnosti istog. :mrgreen: Uz to,kad pocnu pjeniti zbog procenta Bosnjaka,vrijedati,a nerijetko,poput onog Generala prijetiti,otklone svaku sumnju. :lol: Srbe i Hrvate isti,naravno ne spominju,oni imaju,po default-u,pravo na etnicko izjasnjavanje,ista im nije usko vezana za religiju poput bosnjacke(da ih cuje SPC bacila bi jednu anatemu :mrgreen: ) i tako to.
tututuuuu

#5588 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Mislim halo ljudi, ozbiljan sam. Pa vama su trebale upute kako cete se izjasniti. Bosnjak, bosanski, islam. Pun YouTube takvih klipova. A ko moze zaboraviti BrOtu. :D

i O.K., sto se mene tice. Ali da ti isti danas ovdje u ovom deliriju sad drugima govore sta su, zbog cega se oni tako smatraju i jos sta bi trebali biti je posebna kategorija budalastine (da ne kazem bezobrazluka i cistog fasizma :D ).
Edin H.

#5589 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Edin H. »

tututuuuu wrote:
Edin H. wrote:

Nek Bosnjaci nisu na osnovu religije. Srbi su stariji od ameba, Bosnjaci su izgleda jos i stariji. :D

Ja se popisao kao agnostik a Hrvat. Kako to. Trebao sam na Klixu prvo pitati. :lol: To sto ti ne znas sta si, ne znaci da drugi ne znaju. :wink:[/quote]

Naravno da jesu I Bosnjaci, premda nije trebalo kada se Tunjo zalagao na onom prethodnom popisu, nego se u to pretvorilo.

Da si pitao na kliksu na vrijeme izjasnio bi se kao Bosanac kao svaki nornalan insan. :D
Last edited by Edin H. on 06/07/2016 16:59, edited 1 time in total.
Bradafilozof

#5590 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Bradafilozof »

Point. wrote:
Ne,nisu vratili,vec posudili :) Bosanjci muslimani , katolici i pravoslavci su zjaendo dijelili isto ime,a koje je bilo geogrfska odrednica,ne etnicka odrednica. :D Bosanjak je stara rijec danasnje rijeci Bosanac. :-D
Haj ti nama fino reci jesu li tadasnji Muslimani krivi sto Hrvati i Srbi ne zele da se zovu Bosnjaci?
Jesu jer ga se i oni nisu odrekli. Odnoso prisvojili su ime i sad se pravosl i katolici ne moguvtako zvati. U protivnom, tj da ga nisu prisvojili danasnji s i h bi bili bosnjaci. Logicno.
tututuuuu

#5591 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

Edin H. wrote:
tututuuuu wrote:
Edin H. wrote:

Ja se popisao kao agnostik a Hrvat. Kako to. Trebao sam na Klixu prvo pitati. :lol: To sto ti ne znas sta si, ne znaci da drugi ne znaju. :wink:
Naravno da jesu I Bosnjaci, premda nije trebalo kada se Tunjo zalagao na onom prethodnom popisu, nego se u to pretvorilo.

Dasi pitao na kliksu na vrijeme izjasnio bi se kao Bosanac kao svaki nornalan insan. :D[/quote]

Takvih je "normalnih" 2% tako da tu pricu mozemo zavrsiti. Da se razumijemo, vjera ovdje je odigrala najbitniju ulodu u diferencijaciji stanovnistva, to je istina, ali to je tako bilo svugdje. Vjera je bila nekad ono sto je narodnost danas. A danas ljudi (pa i ovdje) znaju sta je sta. Na popisu imas na tisuce i tisuce Hrvata koji se nisu izjasnili katolicima, i koji su uz to se izjasnili da pricaju bosanski. I reci njima da ne znaju te da brkaju nesto s vjerom je pomalo bezobrazno.

Vjera je odigrala odredjenu ulogu davno, ali to je zavrsena prica. A Srbi s BiH veze nemaju po tom pitanju. Oni ovdje nisu ni bili do dolasak Osmanlija. Ni Srbi, ni Vlasi. I smijesno mi je uopce o tome pricati ko je i kad dosao. Svako valjda zna sta je i kako ce se izjasniti a ne da mu neko drugi soli pamet.
Last edited by tututuuuu on 06/07/2016 17:08, edited 2 times in total.
Connaisseur Karlin

#5592 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Point. wrote:
Hrvati i Srbi se vec dugo ne identifirciraju kao Bosanjci katolici i Bosanjci pravoslavci,kao sto su se i Muslimani prestali identificirati Bosanjcima,jer je to dio starog politickog sistema,a danas je prosto nelogicno napisati Hrvat Bosanjak i Srbin Bosnjak ,jer stara rijec Boanjak znaci Bosanac,zato je logicno reci: Bosanski katolik ili Bosanski pravolsavac, tj. Hrvati iz BiH i Srbin iz BiH. Zasto su muslimasnki politicari iz BiH uzeli staru rijec bosanjak ,i promjenili joj znacenje? To su uradili da bi napravili konfuziju mejdu narodom,i uspjeli su ! Odlicna bosanjcako-muslimanska politicka zamka. Sta konkretno danasnji Bosanjci traze u dalekoj istoriji Bosne,u periodima kad nije bilo muslimana,vec su bila pristuna plemena? Gedj vam pocinje taj bosnjacki identiet?
mO k3

#5593 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

balkanman wrote:
mO k3 wrote:Image
mnogo znam, ali ovja momenat mi je bio nepoznat

jebote, pa ovo je ...ono ...čisti NOKAUT
Game over :)
zrakomlat

#5594 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by zrakomlat »

Zgoljo wrote:Regionalna odrednica,a inace stara hrvatska pokrajina i prastara srpska zemlja :mrgreen:

Ne mogu vise,puno mi je.
:lol:
tututuuuu

#5595 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by tututuuuu »

mO k3 wrote:
balkanman wrote:

Predajem se. Ja sam Bosnjak. :D

P.S. Moze li mi ko reci kako da se uclanim u HDZ? :D
Fudo387

#5596 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by Fudo387 »

tututuuuu wrote:Predajem se. Ja sam Bosnjak.
:thumbup:
HAVANA

#5597 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by HAVANA »

Ja cu od sada koristiti samo drugu saru. :D Jebo ovo.A u njoj pise nationaliteit belg.Bio ti valonac,flamanac...pod nacionalnost stoji belg.Inace kontam kako li kod nas ide ovo? Jel ono apliciras da postanes bosnjak,srbin il hrvat il sta? :roll: Mislim, nemam pojma sta pise kod nas u rubrici nacionalnost.Dodje crnac i zabije ga nekoj nasoj,dobiju malu slatku bebu i crnac dobije pasos.Pod nacionalnost pise sta? U belgiji pise belg,sta kod nas pise? Nije srbin,hrvat il bosnjak da jebe rak raka. :?
http://www.kruispuntmi.be/thema/vreemde ... -te-worden
Connaisseur Karlin

#5598 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

mO k3 wrote:
balkanman wrote:

U sarajevskoj katedrali Srca Isusova s lijeve strane, gledano od ulaza, dva vitraja koja su najbliže prezbiteriju nose likove sv. Ivana Krstitelja i sv. Ilije, proroka. Godina gradnje je 1887., a darovatelji su, kako tamo piše: „Katolici Bošnjaci grada Sarajeva“. S desne pak strane, nasuprot njima, dva su vitraja na kojima su prikazani sv. Franjo Asiški i sv. Juraj, mučenik. Za njihove darovatelje stoji da su to: „Katolici Hercegovci grada Mostara“. A budući da se tabernakul – najsvetije mjesto u crkvi – nalazi s lijeve strane, nekako inercijom stvari prvo se ugledaju ovi koje su darovali katolici Bošnjaci. To često zbuni posjetitelje i navede na zaključak kako se radi o nacionalnoj odrednici „Bošnjak“ koja danas ima drugi sadržaj. No kada se vidi da s druge strane stoji pojam „Hercegovci“ i neupućenima postaje jasno kako se radi o regionalnom obilježju jednakom kao što su: Dalmatinac, Zagorac, Istrijan, Slavonac i sl[/quote]

Sta planirate uraditi sa Katolicima Hercegovcima :lol: oh,da,usvojiti ih u Bosnjake :D

Bosnjak je tad bio regionalna odrednica,a ne kao danas,etnicka-nacionalna odrednica :-D
maraccana

#5599 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by maraccana »

mO k3 wrote:
balkanman wrote:

I opet izvaljivanje sa terminima koji su nastali nakon Osmanske okupacije i tokom njihovog utjecaja na demografiju. Štokholmski sindrom... :lol:
mO k3

#5600 Re: Konačni rezultati - Popis stanovništva 2013 - Bosna i Hercegovina

Post by mO k3 »

@ tututu iskreno koga zaboli sta si ti .... Ama bas nikoga

@ Karlin :mrgreen: postaješ mi smjehovita .... :lol:
Locked