Sirija vol. 2

Locked
sarajevoxxxx

#5576 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

salik79 wrote:
sarajevoxxxx wrote:Najmanje 15 poginulih i 75 ranjenih nakon Isilovog napada sa tri automobila bombe u gradu Tel Temr u pokrajini Hasaka.
Civili, ili vojnici?
Poginuli su civili i pripadnici Asajiša.Jedan automobil je eksplodirao ispred suda, drugi na vojnom punktu, i treći u blizini međunarodnog puta Hasaka-Haleb.Broj poginulih se popeo na 20.
Opetja033

#5577 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

husein_kapetan wrote:Samo da naglasim da ovaj " sam" koji god.. je za italijane makar..
Neistina (da ne kazem laz). Italija nije proglasila Ahrar as Sham teroristickom organizacijom.
Opetja033

#5578 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:Znači, "spojiti" Kurde i Arape sunite, raspustiti tzv. "IS" i na čelo tog novog kurdsko-arapsko-turkmenskog entiteta postaviti onog razbojnika Barzanija.

Image

Frka je oko premijera, Turkmen ili Arap, svako gura svoje.

:lol:
Haj' sviju ti postavi ovo na onoj temi o Iraku. Da ne razvodnjavamo.
sarajevoxxxx

#5579 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Hasaka, Tel Temr nakon današnjeg razornog Isilovog napada na grad.Broj poginulih se popeo na 22 oko 122 ranjenih.

Image

https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/hp ... e=56E05603

Image

Image

Image
Kikibombona

#5580 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Tel Tamir

Image
Image

SDF je imao dvodnevni sastanak u Deriku (Rojava) koji je rezultirao dogovorom o uspostavi 'Sirijskog demokratskog parlamenta'. :thumbup: :thumbup:

Vladajuci iz Cizre kantona su porucili kako postoje indicije da iza napada u Tel Tamiru stoje selefije koje sastance u Rijadu.
husein_kapetan

#5581 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Opetja033 wrote:
husein_kapetan wrote:Samo da naglasim da ovaj " sam" koji god.. je za italijane makar..
Neistina (da ne kazem laz). Italija nije proglasila Ahrar as Sham teroristickom organizacijom.
http://www.lantidiplomatico.it/dettnews ... 8&pg=13704
Evo ti link pa se ti s njima dogovori.. ili protestuj.. ili sta ti je vise familijarno.. ja nikada ne manipulisem bilo sta zarad nekakve sterilne diskusije.. a Bogme trebas se jos mnogo Miljacke nagledati da bi mene mogao onim sto me nazivas nazvati..
sarajevoxxxx

#5582 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Tel Tamir

Image
Mislim da je ta sllika iz Homsa ne iz Tel Temra.
Co0l

#5583 Re: Sirija vol. 2

Post by Co0l »

Kikibombona wrote:
Vladajuci iz Cizre kantona su porucili kako postoje indicije da iza napada u Tel Tamiru stoje selefije koje sastance u Rijadu.
Jebo CSI Miami,ovi odmah krivce nadju,ni prasina se ne slegne.

Ne pitaj nista,Kurdi su to :thumbup: :mrgreen:
Kikibombona

#5584 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote: Mislim da je ta sllika iz Homsa ne iz Tel Temra.
Jeste. Ja sam se zajebao...

Political contract of Democratic Syrian Assembly declared

http://en.hawarnews.com/political-contr ... -declared/

Cestitam Kurdima, Arapima, Asircima, Armenima, Turkmenima, Jezidima.... :thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup:

Izuzetno pozitivna vijest!
sarajevoxxxx

#5585 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

HITNO POVLAČENJE
Veliki preokret u sirijskom ratu: Putin i Assad ostali bez svog ključnog saveznika

Američki vojni dužnosnici tvrde da je Iran počeo povlačiti svoje vojne snage iz Sirije! Takav rasplet događaja već je nagovijestio Barack Obama prošlog mjeseca kada je spominjao koaliciju u kojoj sudjeluju samo Rusi i Asadove snage, ali te riječi u tom trenutku nitko nije registrirao ni preozbiljno shvatio, piše Bloomberg

Amerikanci tvrde da se elitni odredi iranske Revolucionarne garde već povlače prema matičnoj zemlji, a razlog leži u činjenici da su Iranci pretrpjeli velike gubitke u borbi za preuzimanje provincije Idlib. Navodno su Iranci u borbama izgubili vrlo važna vojna lica.

Međutim, teško je za očekivati da se Iranci povlače zbog gubitaka nekoliko časnika... Čini se da je pravi razlog otkrio izraelski ministar obrane Moshe Ya'alon na jednom summitu. Naime, rekao je da je ruski plan bio da se Idlib očisti od pobunjenika u roku tri mjeseca.

- Ali to se neće dogoditi. Nema teorije, ta misija je osuđena na propast. Zašto? Jednostavno, sirijska vojska je potpuno nesposobna, dok su Iranci neodlučni, čak i nezainteresirani...

Odlazak Iranaca iz Sirije zasigurno je iznenađujući slijed događaja koji je šokirao Putina, a još više Asada. Kada su Rusi i Sirijci dogovorili s Irancima zajedničko djelovanje protiv svih Asadovih neprijatelja, činilo se da bi to moglo dovesti do velikog preokreta na Bliskom istoku. Ali sada izgleda da od svega toga nema ništa. Rusi su ostali bez važnog saveznika, a teritorij koji nije pod kontrolom sirijskog režima i dalje je ogroman...

Prije dva mjeseca Wall Street Journal je dobio informaciju da se čak sedam tisuća iranskih vojnika nalazi na teritoriju Sirije. Američki vojni dužnosnici nisu išli tako daleko s procjenama, pa je tako general Joseph Dunford ustvrdio da se na Assadovoj strani bori oko 2.000 članova Iranske Revolucionarne Garde.

Samo 60 dana poslije broj iranskih vojnika je skoro pa zanemariv. Procjene govore da ih je danas najviše 700...

- Iranci su pretrpjeli gubitke strašne gubitke. Izgubili su puno časnika, važnih vojnih dužnosnika, pa čak i generala. Postoje informacije da im je teško ozlijeđen njihov najstrašniji i najopasniji general Qassem Suleimani. Navodno je ranjen kod Alepa. a američke službe još uvijek provjeravaju taj podatak -- rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Međutim, da se nešto ozbiljno događa na sjeveru Sirije, sugeriraju riječi i Roberta Forda, američkog veleposlanika u Siriji od 2011. do 2014. godine

- Masovno gube poručnike. A kad gubiš poručnike to znači da gubiš ljude na prvoj liniji. To čak i Iranci priznaju, sve je pisalo u njihovom tisku...

Sada se postavlja pitanje kako će odustajanje Irana utjecati na rat u Siriji i koliko su uzdrmane šanse Assada da vrati svoju zemlju. Amerikanci tvrde da Assad još ne treba početi paničariti. Dobra vijest za njega je da Rusi otvaraju novu vojnu bazu u Homsu, što u prijevodu znači - totalni rat u zraku. Ne treba zanemariti ni činjenicu da je prije dva dana Putin stidljivo spomenuo i nuklearnu bombu...

- Ali ti zračni napadi ne mogu trajati vječno! Jednostavno, Rusija si ne može priuštiti dugotrajni rat u Siriji - rekao je Antony Blinken, zamjenik Državnog tajnika SAD-a.

Rat u Siriji je počeo još 2011. godine i Rusi i Iranci su bili spremni platiti veliku cijenu za ostanak svog prijatelja i suradnika na vlasti. Međutim, skoro pet godina poslije, Assadova pozicija nije se previše promijenila. Čak i uz svesrdnu pomoć irana i Rusije nije uspio uništiti pobunjenika. A sada je ostao bez jednog važnog saveznika...

(jutarnji.hr/** No links ** PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)
Opetja033

#5586 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

husein_kapetan wrote:
Opetja033 wrote:
Evo ti link pa se ti s njima dogovori.. ili protestuj.. ili sta ti je vise familijarno.. ja nikada ne manipulisem bilo sta zarad nekakve sterilne diskusije.. a Bogme trebas se jos mnogo Miljacke nagledati da bi mene mogao onim sto me nazivas nazvati..
:lol: :lol: :lol:

Kakav jeftin pokusaj manipulacije. Ne smatraju Talijani Ahrar teroristickom organizacijom vec neki talijanski portal.
Cuj "Talijani smatraju Ahrar teroristickom organizacijom" a kao dokaz donesi piskaranje nekog talijanskog portala.

Dakle: Talijani ne smatraju Ahrar teroristickom organizacijom. Teroristickom organizacijom ih je nazvao neki portal. Iznio si laz. Pokusao si sa jednom jeftinom presmijesnom, prepateticnom manipulacijom. Nije ti upalilo. Kraj diskusije. Tacka.
Mogu te nazivati imenima kojima ja zelim, sve dok ne krsim pravila foruma. U ovom slucaju te nazivam pateticnim i jeftinim manipulatorom.
Challenger__

#5587 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

Opetja033 wrote:Haj' sviju ti postavi ovo na onoj temi o Iraku. Da ne razvodnjavamo.
Done.
sarajevoxxxx

#5588 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Prva grupa od 164 sirijske izbjeglice danas otputovala za Kanadu, koja se obavezala da će primiti 25 000 sirijskih izbjeglica.
DuckZz

#5589 Re: Sirija vol. 2

Post by DuckZz »

Opetja033 wrote:
husein_kapetan wrote:
Opetja033 wrote: Neistina (da ne kazem laz). Italija nije proglasila Ahrar as Sham teroristickom organizacijom.

Kakav jeftin pokusaj manipulacije. Ne smatraju Talijani Ahrar teroristickom organizacijom vec neki talijanski portal.
Cuj "Talijani smatraju Ahrar teroristickom organizacijom" a kao dokaz donesi piskaranje nekog talijanskog portala.

Dakle: Talijani ne smatraju Ahrar teroristickom organizacijom. Teroristickom organizacijom ih je nazvao neki portal. Iznio si laz. Pokusao si sa jednom jeftinom presmijesnom, prepateticnom manipulacijom. Nije ti upalilo. Kraj diskusije. Tacka.
Mogu te nazivati imenima kojima ja zelim, sve dok ne krsim pravila foruma. U ovom slucaju te nazivam pateticnim i jeftinim manipulatorom.

Jedan fin detalj na kraju.
"Source: Al Masdar"

Kompletan tekst je copy/paste, kao i vecina interneta
Last edited by DuckZz on 10/12/2015 22:30, edited 1 time in total.
solar7

#5590 Re: Sirija vol. 2

Post by solar7 »

Maystor wrote:
Co0l wrote:
Maystor wrote:bye bye turska nuklearna elektrana :run:

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/rusij ... /151209083

ovo znači da Rusija ne preza ni od poteza koji su na vlastitu štetu u namjeri da kazni Prdoganovu Tursku i da će posljedici biti mnogo dalekosežnije nego što mnogi misle. Tako i treba!
Rusi sve iracionalniji u svojim postupcima.
Turskoj nece naskoditi koliko ce sebi jer za ovakvim projektima vlada veliko interesovanje i Turci ce sigurno naci nekog drugog partnera koji ce omastit brk umjesto Rusa.
Onog momenta kad si izjednačio važnost i snagu Turske i Rusije, i kad si ustvrdio da je katarski plin alternativa za ruski (valjda će ga teleportirat iz katara) ja sam digao ruke od daljne diskusije. Zaslijepljen si emocijama, ili ideologijom, ne znam i ne zanima me.
--------------------------
Ostatak posta je odgovor na pisanje, Lincolna, ako se dobro sjećam, o nuklearnoj elektrani.
Turska je samo poslušni sluga i ništa više. Napuckani su na Rusiju, valjda vjerujući kako će im gospodari nadoknaditi štetu. Vidjećemo hoće li tako biti. Prva tranša ruskih sankcija je pokrivena isplatom 3 milijarde eura iz budžeta EU. Za ostatak - vidjećemo.
Jebo elektranu, nije to neka pljačka, kad sve sabereš i oduzmeš, pitanje je ima li više štete ili koristi od iste. Impresivna je odlučnost Rusije da jeftinoj kuji zapada, Turskoj, vrati neproporcionalnom mjerom, pa šta košta da košta. To mogu samo supersile. Svi drugi bi kalkulisali.
Kome to rusi mogu jos dati sankcije,akad e i sami guse u sankcijama do grla.Ja misim da je rusija ekonomski pocela dobro padati i putko se dobro prepo jer gladan narod je gori od ikog,i upravo zato je ovo korak spasa po njemu.Taj korak se zove Sirija Turska itdd..pa ce mo vidjeti dokle ce ici,a ja vjerujem daleko,jer nema izbora a jes ionako lud varvarin
Opetja033

#5591 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

Challenger__ wrote:
Opetja033 wrote:Haj' sviju ti postavi ovo na onoj temi o Iraku. Da ne razvodnjavamo.
Done.
:thumbup:

Previse je bitna vijest a ovdje ce nestati u moru komentara o Siriji.
salik79

#5592 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

solar7 wrote: Kome to rusi mogu jos dati sankcije,akad e i sami guse u sankcijama do grla.Ja misim da je rusija ekonomski pocela dobro padati i putko se dobro prepo jer gladan narod je gori od ikog,i upravo zato je ovo korak spasa po njemu.Taj korak se zove Sirija Turska itdd..pa ce mo vidjeti dokle ce ici,a ja vjerujem daleko,jer nema izbora a jes ionako lud varvarin
Rece lik iz balkanske vukojebine :mrgreen: :run: :skoljka:
Opetja033

#5593 Re: Sirija vol. 2

Post by Opetja033 »

DuckZz wrote:
Opetja033 wrote:
husein_kapetan wrote: http://www.lantidiplomatico.it/dettnews ... 8&pg=13704

To mi je promaklo.

Kakav gaf....... kakva provala.... kakav blam......ergo.... "vrlog"....... geostratega. :mrgreen:
Mlohavi

#5594 Re: Sirija vol. 2

Post by Mlohavi »

Opetja033 wrote: :lol: :lol: :lol:

To mi je promaklo.

Kakav gaf....... kakva provala.... kakav blam......ergo.... "vrlog"....... geostratega. :mrgreen:
Sve mi neprijatno reci covjeku, al' valjda sad shvati.
husein_kapetan

#5595 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Opetja033 wrote:
husein_kapetan wrote:
Opetja033 wrote:

Ne nisu ovo italijani.. ovo su mescini kinezi koji po italiji siju sjeme razdora...koliko se nisko trebas spustiti dabi mogao ovakvo nesto napisati.. i u strofu..ja patetican.. pogledaj malo sebe mrco.. niti sam od juce niti mi dokazano pateticno tvoje treba dabi znao sta trebam i kako trebam.. i jednom za promjenu pokusaj.. makar jednom ponuditi validan i konkretan protu-argumenat kao dokaz svoga.. i sto se mene tice..samo mimo mene.. ti slobodno nastavi mlatiti praznu slamu svoju svagdasnju..meni problem nije..
nixon69

#5596 Re: Sirija vol. 2

Post by nixon69 »

Kakvih sve balvana ima na ovoj temi mati mila. :D

Inace,jel` ima sta novo na frontu?
Vidim Savox opalio po nekakvoj djecijoj propagandi,vec par dana samo djeca ginu kod njega. :-)
Ost`o coek bez materijala pa mora nesto. :D

Sta bi sa CBRT-om? Nema "ode ovo", "ode ono". Da nije pojeo bananu? :shock:
husein_kapetan

#5597 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

DuckZz wrote:
Opetja033 wrote:
husein_kapetan wrote:

Bogati sa cim ti imas problem.. od kako se "vijesti" pisu oduvijek postoje izvori koji prenose sukladno svome..ovdje profiliras kako vidim "pogresnu urednicku politiku" jedne informacijske kuce. respektabilne..i time po italiji siju sjeme dezinformacije ispred nosa sviju.. ne razumijem.. nije italije neka vukojebina gdje svi mogu.. bez posledica siriti "lazi" ko si bolan ti da stavljas na upit njihovo.. i sta ti znas naime toga..
A onda meni pateticnost kacite..
Challenger__

#5598 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger__ »

- Provncija Dara, južni prlazi gradu, sirijska armija nadomak granice:
Syrian/Jordanian border crossing is within #SAA sight. This will be crucial in containing the southern terrorist front.
provladin izvor
husein_kapetan

#5599 Re: Sirija vol. 2

Post by husein_kapetan »

Opetja033 wrote:
DuckZz wrote:
Opetja033 wrote:[

To mi je promaklo.

Da vidimo... kako rekoh za mene su sve te frakcije nad kojima mokre snove snivate nista drugo do mnogo nijansi sive.. zvana .. teroristi..
Ergo..
Ja o italiji znam vise nego sto vi u dva zivota.. vasa.. znati mozete.. ovo sto ova respektabilna novinska kuca napisa nije nista drugo nego refleksija upucenih krugova javnog mnjenja italijanskog koja nije podlozna mainstream manipulaciji.. i ima ih.. skoro vecina.. i ne trebaju gledati navise da bi istinu znali.. znam da ne
razumijes ali nije do mene..
Ako ovi za svoj izvor .. javno.. uzimaju pisanje ovih i time... ponavljam.. javno informosu siroku italijansku javnost.. koji ti problem sa tim imas..
Znam da nisu vijestiumeta ali predano rade da se poboljsaju..
emmir1

#5600 Re: Sirija vol. 2

Post by emmir1 »

Šta je opet koalicija bombardovala vojsku Sirije.

Rusi javljaju
Locked