Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Comandini

#5576 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Comandini »

piupiu wrote:
hAZNADAR wrote: Treba samo malo vratiti film unazad i analiticki posmatrati stvari. Danas, poslije 30 i vise god. covjek u sjecanju zapaza mnoge detalje koje prije nije.
Taj se metod zove pozitivizam. Kad iz današnje perspektive reinterpretiraš ondašnja dogadjanja sa 'naknadnom pameću', pa počneš pripisivati savremena dogadjanja povijesti. :)
Kakav pozitivizam ? Pozitivizam u klasicnom, Comteovskom smislu znaci odricanje od samostalne apstraktne misli i naklonost egzaktnim naukama. "Presentism" kao anglosaksonski termin bi bio bolji, apliciranje danasnjih normi na prosle, mada ni to ovdje nije slucaj. Ti izgleda covjeku hoces da zabranis sinteticko promisljanje?

Mislim da ga pogresno razumijes, pogotovo onaj termin koji on navodi kao "islamofobija". I sama si spomenula orijentalizam u zapadnoj kulturi, mislim da je on itekako bio prisutan u Jugoslaviji, i to ne toliko prema Bosnjacima koliko prema Albancima. Cak i danas, ono sto je dozvoljeno u javnom diskursu prema Albancima nije ni prema nikome drugome. Nije spominjao tko ima krivnju za (ne)konstituiranje nacije, nego kulturalnu klimu u toj bivsoj drzavi. A napose, rani Jugoslavenski ideolozi su bili na ekstremnom nacionalno-rasistickom fonu. Nije tu bilo bogzna kakvog pluralizma.

Nadalje, Rankovic nije bio nacionalista. Uvjeren sam da se njemu desilo ono sto i Penezicu Krcunu, poslije smrti je pretvorenog u nekakvog nacional-heroja i toboze propagatora nacionalne ideje u srcu zvijeri. Rankovic je vjerojatno imao rezidualne naznake nacionalizma, nije bio nikakav intelektualac niti se bavio teorijom, ali nisam dosad spoznao nista sto bi opravdalo etiketu nacionaliste, osim nekih srpskih rekla-kazala izvora koji bi zeljeli da to on jeste.
zateznistub

#5577 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

muha_sa wrote:
zateznistub wrote:Ja se mogu zaklet da koju god naciju, konfesiju ili bilo koji drugi kolektivitet o odnosu bivše juge spram njih re3ći će ti da je juga upravo prema njima bila najgora...

Kako srbi, tako hrvati tako i muslimani...bošnjaka tada nije ni bilo...
ne znam dali se sjecaš onih Slobinih mitingaša i njihovih parola--Jugoslavija grobnica i tamnica Srpskog naroda.

bježim s ove teme, necu sebi dan da sjebem :-) :run:
Da, kao i na HRT-u svako malo hrvati bili omalovažavani, majorizirani u doba Juge... malte ne ni smjeli nisu reći da su hrvati...
piupiu

#5578 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

Comandini wrote:
piupiu wrote:
hAZNADAR wrote: Treba samo malo vratiti film unazad i analiticki posmatrati stvari. Danas, poslije 30 i vise god. covjek u sjecanju zapaza mnoge detalje koje prije nije.
Taj se metod zove pozitivizam. Kad iz današnje perspektive reinterpretiraš ondašnja dogadjanja sa 'naknadnom pameću', pa počneš pripisivati savremena dogadjanja povijesti. :)
Kakav pozitivizam ? Pozitivizam u klasicnom, Comteovskom smislu znaci odricanje od samostalne apstraktne misli i naklonost egzaktnim naukama. "Presentism" kao anglosaksonski termin bi bio bolji, apliciranje danasnjih normi na prosle, mada ni to ovdje nije slucaj. Ti izgleda covjeku hoces da zabranis sinteticko promisljanje?

Mislim da ga pogresno razumijes, pogotovo onaj termin koji on navodi kao "islamofobija". I sama si spomenula orijentalizam u zapadnoj kulturi, mislim da je on itekako bio prisutan u Jugoslaviji, i to ne toliko prema Bosnjacima koliko prema Albancima. Cak i danas, ono sto je dozvoljeno u javnom diskursu prema Albancima nije ni prema nikome drugome. Nije spominjao tko ima krivnju za (ne)konstituiranje nacije, nego kulturalnu klimu u toj bivsoj drzavi. A napose, rani Jugoslavenski ideolozi su bili na ekstremnom nacionalno-rasistickom fonu. Nije tu bilo bogzna kakvog pluralizma.

Nadalje, Rankovic nije bio nacionalista. Uvjeren sam da se njemu desilo ono sto i Penezicu Krcunu, poslije smrti je pretvorenog u nekakvog nacional-heroja i toboze propagatora nacionalne ideje u srcu zvijeri. Rankovic je vjerojatno imao rezidualne naznake nacionalizma, nije bio nikakav intelektualac niti se bavio teorijom, ali nisam dosad spoznao nista sto bi opravdalo etiketu nacionaliste, osim nekih srpskih rekla-kazala izvora koji bi zeljeli da to on jeste.
Izivinjavam se na nepreciznosti. Literarni pozitivizam. Na pr čitanje starih djela s ciljem da se retrospektivno nadju dokazi za neku savremenu tvrdnju. Jednako primjenjivo na povijest. Al', evo, izbrisala sam repliku, da ne bude da nekome zabranjujem sintetičko mišljenje svojim komentarima. :D

A, koji to nacionalni pokret iz doba nacionalnog romantizma nije bio na nacionalno-rasističkom fonu? Evropa 19.og i ranog 20.og stoljeća pršti od rasizma.
dale cooper

#5579 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

hAZNADAR wrote:
Ne treba nama nikakva progresivna i ujedinjujuca ideja. Neka nova ideologija koja bi politizirala vjeru, kulturu, tradiciju,.. kao podobnu ili nepodobnu. BiH ima svoju drzavnopravnu tradiciju, svoju kulturnu tradiciju, svoju historiju i priznata je drzava. Prihvatanje drzave i identificiranje sa tim politickim okvirom je sasvim dovoljna ujedinjujuca ideja. Kao sto su Englezi, Velsani, Skoti,.. pored svih razlika ipak i Britanci, pa je slobodan ljudski izbor da je neko prvenstveno Skot ili Britanac. Drzavnost BiH, ove politicke granice je jedini izbor kojeg imamo i jedino zajednicko. Pa ko voli nek izvoli. Ko zeli i hoce, a ko nece - neka se hebe, uhvati za usi, iseli,.. ili pripremi dobro za konfrontaciju.
Ne treba nam nikakvo novo jugoslovenstvo u smislu napucavanja politickih podobnosti kroz anacionalizam, ateizam, ljubav i sl. YU je imala svoju historijsku sansu i propala. Imala sansu i kao monarhija i republika i nista od toga nije moglo opstati.

Oni sto prizivaju minula YU vremena zbog bolje ekonomije mogu isto prizivati i austrijsku okupaciju jer se i tada zivjelo bolje nego danas. Predlazem im da radije zagovaraju da postanemo nova americka savezna drzava kao Havaji jer je to realnije izvesti negoli ozivjeti propalo jugoslovenstvo. Pa bi imali sredjeniju drzavu a da je sami ne grade.
Jedini je problem što svaki od tri naroda vidi drugačije tu državnopravnu tradiciju i politički okvir ove zemlje.

A ovo drugo boldano je u principu "my way or the highway". Srbi su probali to već i znamo kako se završilo.
JThomas

#5580 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

progon muslimana na ovim prostorima je mnogo stariji od jugoslavije, a i nadživio ju je. stariji je čak i od nacionalnih ideja u modernom smislu. a oni koji su danas nosioci te mržnje također jugoslaviju smatraju tamnicom naroda i da su upravo oni u njoj najviše pretrpili. tu nacionalisti svih boja isto razmišljaju.
hAZNADAR

#5581 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

piupiu wrote:hAZNADAR, izvini što ću ti ovo reći, nemoj se uvrijediti, ali ja se ježim, osipam se, takorekuć, od samoviktimizacije. Postoji u društvenim naukama pojam kulturnih i političkih 'agenata' - ljudi koji prenose, održavaju, bilježe i bore se za kulturu, jezik i identitet. Ako se dobro sjećam, naši autonomaši početkom 20. vijeka izabraše ime MNO, a ne BNO, i boriše se za ravnopravnost arebice, vjersku autonomiju i svoje posjede. Nisu se nešto pretrgli niti u Bošnjaštvu, niti u Bosanstvu, a ni u borbi za nacionalni identitet i jezik ... ko je kriv što se nisu snašli u odsudnom trenutku? Čiji je zadatak da se brine o svojoj kulturi i identitetu? Kalajev? Kraljev? Titov? Gdje je ta silna bošnjačka dijaspora, kakvu su imali Srbi i Hrvati, koja se borila za svoj identitet iz egzila u drugoj polovini 20.og stoljeća? Mislim da je čak i mitopeični Imamović napisao da bošnjački intelektualci nisu znali šta bi sa svojim identitetom od početka AU vladavine, pa do kraja Jugoslavije. Da je bilo po našim 'agentima', mi bismo danas bili ja l' pod okriljem majke Turske, ja l' Hrvati (je l' tako nekako bi u onim političkim programima s početka 20.og vijeka? ne mogu se sjetiti, mrzim i balkansko seciranje, reseciranje i rekompilaciju historije na n-tu).

Dalje, orijentalizam i anti-islamizam su sastavni dio evropske kulture, jedna od njenih definicijskih 'stubova', nije to ništa pretjerano specifično za Jugoslaviju, niti ja smatram da je ona bila nešto posebno orijentalizirajuća, mada se u tom 'narodnooslobodilačkom' diskursu provlačio "turski okupator", šta da se radi. No! Ideja pluralističkog društva nije Bosni nametnuta, ona je dio bosanskog kulturološkog razvoja, valjda je i to Osmansko carstvo bilo vrlo ozbiljan primjer pluralističkog društva i to intergalaktički napredan primjer u odnosu na Evropu? Tako da se ni po tom pitanju ne slažem s tobom.

E, sad, šta je neko očekivao od komunističke vlasti? Oni su bili sistemotvorna, a ne narodotvorna partija. Niti ih je interesovala religija, niti ih je intersovala bosanska ili bošnjačka nacija, nisu ni jugoslovensku gradili bog zna kako ... oni su se bavili socijalizmom, to je bila njihova osnovna ideologija. I ne mislim da su bili išta više naklonjeni kršćanima, nego muslimanima - svi su bili jednako nepoželjni, Crkva čak i više zbog svoje uloge u 2. svj ratu. Za svoje vrijeme, oni su imali s jedne strane progresivan, a s druge povijesno kontinuiran pogled na Balkan kreiranjem supranacionalnog okvira za državu - i Osmansko carstvo, i AU imperija i prva i druga Jugoslavija su sve bile države svega i svačega. I sad ti tvrdiš da nakon 6 vijekova pluralističkih modela nije istina da smo mi ikada bili pluralističko društvo? Ne znam. :P

P.S. I da dodam - Slovenci su pred Drugi rat bili 70% pismeni, a mi smo bili 70% nepismeni. Da li misliš da je reći da smo kasnili u razvoju islamofobično?
Kao da citam Andrica. Da li je kompliment tvom rezonovanju na nivou nobelovca ili jednostavno proandricevski pogled na historiju - zakljuci sam.
Ovo nije prvi put da kacis Osmanlije, sultane, tursku, tu zaostavstinu u negativnom kontekstu u temi o usporedbama YU i BiH. Jedini realan zakljucak kojeg mogu izvuci iz tvog pisanja je da je eto islam kriv i uzrok nase stangacije, nepismenosti, nedostatka svijesti, javasluka, ljenosti,...
Znaci - ili da se odreknemo vjere i opcenito te tradicije i zauzmemo cist ateisticki kurs ili da zamolimo Beograd da se ponovo stara o nama. Idemo redom.
Prvi pasus potpisujem a i sam sam vise puta rekao da je bosnjacka ineligencija isto bila pasivna u proslom vijeku. Jednostavno nas je proces nacionalromantizma zaobisao, nismo bili spremni na to, imali smo kulturni i civilizacijski sok aneksijom a prethodno desetkovani i shebani poslije propasti pokusaja autonomije.

Pogresno je orjentalizam i islamofobiu u BiH pripisivati evropskoj civiliaciji. Evropska i YU islamofobija nisu iste stvari. Poznato je da su mnogi disidenti i emigranti bolje zivjeli svoj zivot u skladu sa vjerom i slobodom misli vani na zapadu negoli u samoj YU. Jugoslavija je bila slavenofilska, panslavenisticka,.. nazovi kako hoces ali je taj slavenski identitet bio primaran i osnovni razlog gledanja na neslavene i nehriscane kao na strance. Himna je bila Hej Slaveni u drzavi sa par miliona neslavena. Tacno je da su bili vise sistemotvorni negoli narodni,.. ali nije YU nastala 43-ce, 45 - te vec mnogo ranije. Komunisti su promijenili samo nijanse ali poenta je ostala ista - drzava juzanih Slavena. Komunisti su imali sistem koji je forsirao anacionalizam i kosmopolitizam. Ali ne jednako sve. Sesta buktinja u grbu YU nije bas bila u samom startu zar ne? Srpstvo, hrvatstvo, slovenstvo se nije bas moglo zamijeniti jugoslovenstvom,.. ali eksperiment je lakse bilo primijeniti na Bosnjake. Kao sto si mogao im ostaviti mogucnost da do 74-te nemaju mogucnosti kao ostali.
I tu su ideolozi panslavenizma i socijalizma pogrijesili. Branili su stosta, u vrhu vlasti i vojsci je malo bilo mjesta za muslimane(osim ako nije mijesani brak),.. ali su im dopustili da idu u skolu i obrazuju se. Osamdesetih si vec imao obrazovane muslimane koji su poceli postavljati pitanje tretmana, definisanja, i ravnopravnosti. To je jednostsavno bio rezultat opceg progresa u Evropi u proslom vijeku poslije WWII koji se nije mogao izbjeci. Nisi vise mogao niti jedan narod ili narode drzati i tretirati donjima, nisi jednostsavno mogao imati aparthejd,... ljudi su skontali i znali da je ravnopravnost samo privid a ne stvarnost. Zato ne mogu bivsoj YU zahvaliti sto su se muslimani opismenili jer nije taj program specijalno posvetila nama,.. vrata su bila otvorena za sve jer se nije moglo drugacije i to smo iskoristili.

Slovenci su drugi mentalitet i drugo podneblje, ulaskom u zajednicku drzavu SHS su bili od pocetka ravnopravni i nikada marginalizirani. Drzava se zvala i po njima, nije se desio nikakav pokolj slovenskog sela i opcenito su imali bolji tretman i poziciju od 1918 pa nadalje. Kljuc njihovog opstanka je nacionalizam koji ih je i sacuvao prvo od germanizacije a poslije od jugoslovenstva. Nacionalziam kao proizvod zapadne Evrope i krscanske civilizacije se naravno bolje primio kod njih nego kod muslimana koji su vjekovima bili prilagodjeni drugoj civiliaciji.

I tu se ponavljam slazem sa tobom da su muslimani i sami krivi za svoju svijest o identitetu. Ali jarane, tvoje pisanje samo potvrdjuje cinjenicu da stereotip o nazadnom islamu ne treba traziti u susjednim nacionalizmima sa pocetkom u devedesetima.
Danasnje muke Bosnjaka oko postovanja drzave, nacije, jezika,.. nisu miloseviceva ili tudzmanova zaostavstina vec jugoslovenska.
hAZNADAR

#5582 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by hAZNADAR »

dale cooper wrote:
hAZNADAR wrote:
Ne treba nama nikakva progresivna i ujedinjujuca ideja. Neka nova ideologija koja bi politizirala vjeru, kulturu, tradiciju,.. kao podobnu ili nepodobnu. BiH ima svoju drzavnopravnu tradiciju, svoju kulturnu tradiciju, svoju historiju i priznata je drzava. Prihvatanje drzave i identificiranje sa tim politickim okvirom je sasvim dovoljna ujedinjujuca ideja. Kao sto su Englezi, Velsani, Skoti,.. pored svih razlika ipak i Britanci, pa je slobodan ljudski izbor da je neko prvenstveno Skot ili Britanac. Drzavnost BiH, ove politicke granice je jedini izbor kojeg imamo i jedino zajednicko. Pa ko voli nek izvoli. Ko zeli i hoce, a ko nece - neka se hebe, uhvati za usi, iseli,.. ili pripremi dobro za konfrontaciju.
Ne treba nam nikakvo novo jugoslovenstvo u smislu napucavanja politickih podobnosti kroz anacionalizam, ateizam, ljubav i sl. YU je imala svoju historijsku sansu i propala. Imala sansu i kao monarhija i republika i nista od toga nije moglo opstati.

Oni sto prizivaju minula YU vremena zbog bolje ekonomije mogu isto prizivati i austrijsku okupaciju jer se i tada zivjelo bolje nego danas. Predlazem im da radije zagovaraju da postanemo nova americka savezna drzava kao Havaji jer je to realnije izvesti negoli ozivjeti propalo jugoslovenstvo. Pa bi imali sredjeniju drzavu a da je sami ne grade.
Jedini je problem što svaki od tri naroda vidi drugačije tu državnopravnu tradiciju i politički okvir ove zemlje.

A ovo drugo boldano je u principu "my way or the highway". Srbi su probali to već i znamo kako se završilo.
Poredjenje YU i BiH nije na mjestu. Postoji niz razloga zasto se bivsa YU i BiH ne mogu ni izbliza uporediti.
dale cooper

#5583 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by dale cooper »

hAZNADAR wrote:
dale cooper wrote:

Poredjenje YU i BiH nije na mjestu. Postoji niz razloga zasto se bivsa YU i BiH ne mogu ni izbliza uporediti.

Nisam poredio, govorio sam o post Daytonskoj BiH i različitim načinima na koji tri naroda gledaju na sadašnje/buduće
uređenje i državnopravnu tradiciju BiH.
supercali

#5584 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by supercali »

hAZNADAR wrote:
supercali wrote:ne da mi se pisati al ajde zivi sa tom teorijom koju pises
Mozda jednostavno ne mozes naci kontraargumente. Ja sam skoro 50 i pamtim jako dobro bivsu YU. Posebno standarde i predrasude sa kojima smo zivjeli. Mnogo toga sto mi je nekada bilo normalno danas nije. Treba samo malo vratiti film unazad i analiticki posmatrati stvari. Danas, poslije 30 i vise god. covjek u sjecanju zapaza mnoge detalje koje prije nije.

Tvrdim i dalje i neka me neko kome se "da pisati" ispravi ako moze.

Korijen danasnje islamofobije i diskriminacije Bosnjaka, nepostovanja BiH,... je upravo u Jugoslaviji. Jugoslavija je stvorila okvir za to.
Imam ja argumente nego trenutno imam pametnija posla pa mi je prece to nego palamuditi o sistemu i vrlo vjerovatno bi se vrtili u krug s pricom
Banksy

#5585 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Banksy »

hAZNADAR wrote:
Ne treba nam nikakvo novo jugoslovenstvo u smislu napucavanja politickih podobnosti kroz anacionalizam, ateizam, ljubav i sl.
Jugoslavija je mrtva i nikad se više neće vratiti, da to završimo.
Ali ako ti iznad tvrdiš da su: anacionalizam, ateizam i ljubav usko vezani za Jugoslaviju ili su na ovim prostorima njen produkt, onda ne vidim kako ne razumiješ zašto su nam emocije prema Jugoslaviji i danas, u vrijeme nacionalizma, teizma i mržnje, i dalje tako jake.

Jedino ako ne misliš da su nacionalizam, teizam i mržnja pozitivne društvene pojave koje su nam živote, danas, učinile kvalitetnijim?
rajv0sa

#5586 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by rajv0sa »

zateznistub wrote:Ja se mogu zaklet da koju god naciju, konfesiju ili bilo koji drugi kolektivitet pitaš o odnosu bivše juge spram njih reći će ti da je juga upravo prema njima bila najgora...

Još jedna od onih ispranih fraza jugića :mrgreen: , handzar je sve upravu, konacno neko argumentovano da to objasni. Al eto opet ni tako se ne moze protiv zadrtosti.
piupiu

#5587 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

hAZNADAR wrote: Kao da citam Andrica. Da li je kompliment tvom rezonovanju na nivou nobelovca ili jednostavno proandricevski pogled na historiju - zakljuci sam.
Ovo nije prvi put da kacis Osmanlije, sultane, tursku, tu zaostavstinu u negativnom kontekstu u temi o usporedbama YU i BiH. Jedini realan zakljucak kojeg mogu izvuci iz tvog pisanja je da je eto islam kriv i uzrok nase stangacije, nepismenosti, nedostatka svijesti, javasluka, ljenosti,...
Znaci - ili da se odreknemo vjere i opcenito te tradicije i zauzmemo cist ateisticki kurs ili da zamolimo Beograd da se ponovo stara o nama. Idemo redom.
Prvi pasus potpisujem a i sam sam vise puta rekao da je bosnjacka ineligencija isto bila pasivna u proslom vijeku. Jednostavno nas je proces nacionalromantizma zaobisao, nismo bili spremni na to, imali smo kulturni i civilizacijski sok aneksijom a prethodno desetkovani i shebani poslije propasti pokusaja autonomije.

Pogresno je orjentalizam i islamofobiu u BiH pripisivati evropskoj civiliaciji. Evropska i YU islamofobija nisu iste stvari. Poznato je da su mnogi disidenti i emigranti bolje zivjeli svoj zivot u skladu sa vjerom i slobodom misli vani na zapadu negoli u samoj YU. Jugoslavija je bila slavenofilska, panslavenisticka,.. nazovi kako hoces ali je taj slavenski identitet bio primaran i osnovni razlog gledanja na neslavene i nehriscane kao na strance. Himna je bila Hej Slaveni u drzavi sa par miliona neslavena. Tacno je da su bili vise sistemotvorni negoli narodni,.. ali nije YU nastala 43-ce, 45 - te vec mnogo ranije. Komunisti su promijenili samo nijanse ali poenta je ostala ista - drzava juzanih Slavena. Komunisti su imali sistem koji je forsirao anacionalizam i kosmopolitizam. Ali ne jednako sve. Sesta buktinja u grbu YU nije bas bila u samom startu zar ne? Srpstvo, hrvatstvo, slovenstvo se nije bas moglo zamijeniti jugoslovenstvom,.. ali eksperiment je lakse bilo primijeniti na Bosnjake. Kao sto si mogao im ostaviti mogucnost da do 74-te nemaju mogucnosti kao ostali.
I tu su ideolozi panslavenizma i socijalizma pogrijesili. Branili su stosta, u vrhu vlasti i vojsci je malo bilo mjesta za muslimane(osim ako nije mijesani brak),.. ali su im dopustili da idu u skolu i obrazuju se. Osamdesetih si vec imao obrazovane muslimane koji su poceli postavljati pitanje tretmana, definisanja, i ravnopravnosti. To je jednostsavno bio rezultat opceg progresa u Evropi u proslom vijeku poslije WWII koji se nije mogao izbjeci. Nisi vise mogao niti jedan narod ili narode drzati i tretirati donjima, nisi jednostsavno mogao imati aparthejd,... ljudi su skontali i znali da je ravnopravnost samo privid a ne stvarnost. Zato ne mogu bivsoj YU zahvaliti sto su se muslimani opismenili jer nije taj program specijalno posvetila nama,.. vrata su bila otvorena za sve jer se nije moglo drugacije i to smo iskoristili.

Slovenci su drugi mentalitet i drugo podneblje, ulaskom u zajednicku drzavu SHS su bili od pocetka ravnopravni i nikada marginalizirani. Drzava se zvala i po njima, nije se desio nikakav pokolj slovenskog sela i opcenito su imali bolji tretman i poziciju od 1918 pa nadalje. Kljuc njihovog opstanka je nacionalizam koji ih je i sacuvao prvo od germanizacije a poslije od jugoslovenstva. Nacionalziam kao proizvod zapadne Evrope i krscanske civilizacije se naravno bolje primio kod njih nego kod muslimana koji su vjekovima bili prilagodjeni drugoj civiliaciji.

I tu se ponavljam slazem sa tobom da su muslimani i sami krivi za svoju svijest o identitetu. Ali jarane, tvoje pisanje samo potvrdjuje cinjenicu da stereotip o nazadnom islamu ne treba traziti u susjednim nacionalizmima sa pocetkom u devedesetima.
Danasnje muke Bosnjaka oko postovanja drzave, nacije, jezika,.. nisu miloseviceva ili tudzmanova zaostavstina vec jugoslovenska.
Eh, "jarane", za početak, ja sam žensko. Drugo, mislim da jako griješiš u pogledu mog odnosa prema islamu, ali ostaviću te s tvojim impresijama. :)

Mislim da sam više puta baš na ovoj temi jasno rekla da je naš osnovni problem bio što nismo valjano izašli iz feudalizma do kraja Drugog svjetskog rata, a 80% stanovništva je 1945. živjelo na selu, pa ti izvlači zaključke kakve god želiš. :)

Priču o slavljenu sultanovog rodjendana sam pokupila iz Imamovićeve knjige u kojoj on piše kako su kao oblik otpora AU vlasti muslimani organizovali proslave sultanovog rodjendana. :D To je, ujedno, vrlo dobra paralela za današnje matrice "povratka na staro". A, onda napisah gore, na primjer, kako je pluralizam pozitivna zaostavština Osmanskog carstva, ali to se ne pika, valjda.

Ne slažem se da je u Jugoslaviji vladao aparthejd, slažem se da su Albanci bili u vrlo lošem položaju. Nema ništa loše u južnoslavenizmu kao antikolonijalnoj ideji, a panslavenizam - iskreno - osim u Hej, Sloveni, ne mislim da je bio neka realno prisutna ideološka matrica u Jugoslaviji, posebno ne nakon raskida sa Staljinom. Ali, pošto me to nikad nije zanimalo, ne mogu to tvrditi sa sigurnošću. Ne vidim, na kraju, šta je sporno u našem Slavenstvu. :?

Usput,mislim da projiciraš na mene svoje strahove ... ja ne smatram da je konstatovanje nepismenosti u BiH islamofobično, ne smatram ni da je rasistički, ni nacionalistički, dok je u tvojoj interpretaciji, kako mi se čini, bilo kakvo spominjanje bilo kakve nerazvijenosti u BiH moralo imati 'islamofobične' ili nacionalističke ili orijentalizirajuće konotacije. Ta nepismenost - kao primjer - je jednostavno bila činjenica. I nebitno je zašto je postojala.
zateznistub

#5588 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by zateznistub »

rajv0sa wrote:
zateznistub wrote:Ja se mogu zaklet da koju god naciju, konfesiju ili bilo koji drugi kolektivitet pitaš o odnosu bivše juge spram njih reći će ti da je juga upravo prema njima bila najgora...

Još jedna od onih ispranih fraza jugića :mrgreen: , handzar je sve upravu, konacno neko argumentovano da to objasni. Al eto opet ni tako se ne moze protiv zadrtosti.
Isprana fraza, veliš?
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#5589 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

dale cooper wrote:
Znaš šta, patriotizam je ok, ali on neće nahraniti gladna usta tebe i tvoje djece, neće platiti zdravstveno, niti će
platiti školovanje. Svakome normalnom su materijalna, socijalna i osobna sigurnost najbitne stavke, mnogo bitnije
od patriotizma. A većini tih kako kažeš slobodarskih i ponosnih naroda su te stvari sasvim normalne, jer žive
u normalnim i uređenim društvima. I onda ti je lako pjevati o "domu hrabrih i zemlji slobodnih".
Vidio bi kako bi se to brzo pretvorilo u lomaču kada bi živjeli u uslovima u kojima mi živimo od rata pa nadalje.
Ovo je jedan od najboljih postova koje sam procitao, odavno :thumbup:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5590 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

hAZNADAR wrote:
Mozda je do naseg mentaliteta i zrelosti jarane.
Cinjenica je da samo kukamo i cekamo a sami ne gradimo.
Cinjenica je da se savrseno uklapamo u izgradjene i funkcionalne drzave ali sami ne znamo napraviti niti odrzati cak da nam je neko drugi stvori.

Mozda smo jednostavno previse mentalno podanici a premalo slobodni i slozni.
Kljuc uspjeha svih uspjesnih nacija je zajednistvo, uzajamno povjerenje, zajednicki cilj i odricanja. Oni nemaju Bosanac vs Bosnjak i kompromise sa fasizmom.
Za neke stvari treba jednostavno sazriti.

Do tada je uzaludno kukati poput elite na sve sto ne valja i sjediti. Uzaludno je prizivati strance da nam naprave i urede ovo ili ono, da nam pravedno vladaju i uzaludno prizivati propale drzave gdje smo imali privilegiju da puno ne mislimo i imamo dovoljno.
Eh sad uporedi ovo boldano sa onim sa svojom ocjenom da je YU kriva za negiranje Bosnjaka.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5591 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ni ja sad nista ne kontam. Slavenska drzava, tako joj i ime kaze, mi svi Slaveni i ne vidim u cemu je problem :?
JThomas

#5592 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by JThomas »

pa u jednom parizu gore cijeli kvartovi i stotine auta za svaku spornu odluku, zakon i slično.
rajv0sa

#5593 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by rajv0sa »

_BataZiv_0809 wrote:
Ni ja sad nista ne kontam. Slavenska drzava, tako joj i ime kaze, mi svi Slaveni i ne vidim u cemu je problem :?
Ko mi :lol: , mi smo slavenizirani, a slaven lično nisam, zaboli me za slavneske interese i narode. Ibretite se kad se solidarišemo sa braćom u palestini, ali panslavizam je kul svi se trebamo volit' jer "naši" smo. Grohotom se smijem.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5594 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

rajv0sa wrote:
Ko mi :lol: , mi smo slavenizirani, a slaven lično nisam, zaboli me za slavneske interese i narode. Ibretite se kad se solidarišemo sa braćom u palestini, ali panslavizam je kul svi se trebamo volit' jer "naši" smo. Grohotom se smijem.
Vidim ide ti istorija, a i povlacenje paralela. Svaka cast, samo nastavi :thumbup:
sinuhe

#5595 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by sinuhe »

Tamnoputi Goti, muslimani i jake kulturne veze sa Svedskom. Transkontinetalni identitet.
piupiu

#5596 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by piupiu »

rajv0sa wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Ko se to ibreti? Pa, ako postoji išta u čemu su bivši Jugosloveni relativno složni, to je pitanje Palestine upravo zbog jugoslovenske vanjske politike - Jugoslavija je 47. predlagala u UN-u da se formira Federalna Republika Palestina po uzoru na Jugoslaviju, bavila se pitanjem palestinskih izbjeglica nakon toga, zalagala se za palestinsko pitanje, Tito bio blizak sa Arafatom ... a, šta je tek Palestinica studiralo u Yu koje možeš i danas sresti po svijetu ...
Dozer

#5597 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by Dozer »

rajv0sa wrote: Ko mi :lol: , mi smo slavenizirani, a slaven lično nisam, zaboli me za slavneske interese i narode. Ibretite se kad se solidarišemo sa braćom u palestini, ali panslavizam je kul svi se trebamo volit' jer "naši" smo. Grohotom se smijem.
A, ziv bio, sta si ili ko si ti...?
Ko kad se solidarise s Palestinom...? Bosnjaci, ili ti Bosanski muslimanii...?
nosara

#5598 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by nosara »

rajv0sa wrote: Ko mi :lol: , mi smo slavenizirani, a slaven lično nisam, zaboli me za slavneske interese i narode.
:D
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#5599 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by KatarinaKosaca »

Narikačama je uzalud objašnjavati da jače i glasnije ridanje ne vraća pokojnika iz rake. To je mrtva država, nikada neće oživjeti, nije ni toliko uspješna i zlatna koliko se sad idealizira (najsmiješnije je kad za njom naričnu generacije koje je znaju samo po neninim pričama, jer je nena tad bila mlada i lijepa, pa ne žali za Yugom, nego za svojom mladošću o sexom :D ), a potpuno je besmisleno uspoređivati sa našom mladom državom ne samo zbog veličine nego i globalnih odnosa. Lopovi su isto vladali (pogledati pod afera Neum ili Šanko :D diploma), samo ih je bilo manje i manje se smijelo "lajati". Zato svaku temu ove vrste smatram četničkim panfletom, jer je u ime i za ime te Yuge poginulo i ubijeno i mučeno i preklano desetine hiljada ljudi.
BIH for ever :bih: , yugolaviju ko prizviva da Bog da je u kući imao , od verbalnog delikta do propalih banaka ;-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#5600 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište

Post by _BataZiv_0809 »

Ooooo evo nam i Kate.

Bunas noches y bienvenidos a la tema :thumbup:
Post Reply