nevjerovanje u Boga nije autommatski negiranje Boga, vec rejecting Boga , procitaj malo o filsozofima stare GrckeHakiz wrote:Malo si se pogubila u poljednjim postovima.Connaisseur Karlin wrote:nereligiozni mogu cak prakticirati religijsku tradiciju i kurlturu , iako istovremeno ne vjerujuju u religijskog Boga ,ali ge ne negiraju kao iskljucivi ateistiOptimus Prime wrote:
U kojeg boga vjeruju ti nereligiozni?ateizam, osim nevjerovanja u religijskog Boga, takodjer negira postojanje religijskog Boga
Nevjerovanje u boga je po automatizmu negiranje boga, dakle čemu izjava da osim što ne vjerje, takođe i negira. To je jedno te isto. Ne možeš priznati postojanje nečega u šta ne vjeruješ. Možeš ne vjerovati u sposobnost nečega šta priznaješ da postoji, ali ako ne vjeruješ da nešto postoji onda mu ne možeš priznati postojanje.
Nereligiozni ne mogu "čak prakticirati" religijsku praksu. Jer je prakticiranje religijske prakse, u stvari, religioznost. Nereligiozni mogu prihvatiti postojanje tvorca i vjerovati u njega bez religijske prakse. Ači, čim neko počne prakticirati religiju, nije više nereligiozan.
Malo brkaš pojmove vjerovanja i religije. Vjerovati se može bez organizovane religije, ali ne može se biti religiozan bez vjerovanja. Kao što se ne može prakticirati religija i biti nereligiozan, to je nemoguće.
U stvari, moguće je u slučaju kada ne vjerujem, nisam religiozan, zbog novca, političkog, stranačkog i drugih interesa, straha za život jer sam okružen religioznim radikalima, fanaticima kao i zbog drugih manje ili više sebičnih razloga prakticiram religiju to jeste glumim da sam religiozan iako sam možda i ateista.
nereligiozni mogu prakticirati tradiciju i kulturu relgija, npr. mogu prisustvovati ritualima i praznicima